Увага! На сайті використовуються cookie файли.
The site uses cookie files
Даний сайт має вікове обмеження.
This site has age restrictions!
Я підтверджую, що мені, на жаль, давно виповнилося 18 роківКоли вітрини сяють новорічними вогнями, кожен ставить собі питання: яке ігристе стане на чолі святкового столу цього разу. І саме час згадати про Asti Spumante та Moscato d’Asti DOCG – освіжаючі, злегка солодкі ігристі білі вина, виготовлені з винограду сорту Мускат Білий на півдні П’ємонту в Італії.
Винна історія
Asti – італійське ігристе, яке виробляється з 1865 року і є символом традицій регіону П’ємонт. Asti у всьому світі асоціюється з Різдвом і святом, знаходячи відгук у поціновувачів ігристого з Муската Білого. Ці вина котируються у світі все вище, а з 2014 року виробничі площі Asti, а також виноробні райони Ланге-Роеро та Монферрато увійшли до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
Сьогодні ігристе Asti та Moscato d’Asti – це якість та екологія. Винороби Asti завжди йдуть у ногу з часом та вчасно реагують на зміни ринку. Це простежується в інноваціях на виноградниках та виробництві, в оформленні пляшок та келихів. Але ніколи модні віяння не змінюють смакові якості ігристого Asti! П’ємонтці вірні собі та традиціям.
Справжність та унікальність Asti Spumante та Moscato d’Asti гарантується державним знаком якості DOCG (Найменування контрольованого та гарантованого походження), яке можна знайти на шийці кожної пляшки. Державний знак якості, засвідчений абревіатурою, дозволяє простежити весь виробничий ряд та запобігти фальсифікації.
Динаміка у цифрах та фактах
З минулого року консорціум Asti очолює новий президент – Лоренцо Барберо. 2020 рік для Moscato d’Asti та Asti Spumante було відзначено ще однією подією: зростанням виробництва на 8,4% порівняно з 2019 роком. Загалом господарствами консорціуму було вироблено 91,6 млн. пляшок: 53,4 млн. пляшок Asti і 38,2 млн. – Moscato d’Asti. Виріс також експорт. Лідируючими ринками стали США, Великобританія, Росія. На частку Asti Spumante припадає 55,3% експорту до Європи, за нею слідом Росія (21,9%), Північна та Південна Америка (16,5%) та Азія (8,8%), а у Moscato d’Asti – 72,4% експорту на американський континент, 18,3% – Європа та 8,6% – Азія.
Символ свята – Asti
В Італії споживання Asti Spumante та Moscato d’Asti асоціюється з аперитивами та, звичайно, зі святами у колі сім’ї та друзів. Так, Asti Spumante завдяки своїм характеристикам історично є вином для урочистостей, а легкий перляж Asti – ідеальний акцент будь-якого святкового столу. Тут буде до слова цитата, що належить Віталію Ковачу – амбасадору італійських вин та голові «Школи сомельє Віталія Ковача» (Україна): «Хочеш бути щасливим – пий Asti!» Точніше і не скажеш.
Традиційно в Італії Asti Spumante часто поєднують із місцевою випічкою, зокрема різдвяним кексом панетоне. Легка збалансована солодкість вина та бісквітні тони в ароматі ідеально відтіняють смак та аромат святкової випічки. Напередодні новорічних та різдвяних свят редактори Drinks+ підготували рекомендації щодо поєднання італійського ігристого з новорічними стравами.
Asti ідеально пасує до святкових закусок: сирної тарілки, особливо вдало прозвучить із сиром з пліснявою або зі свіжою та ніжною страчателлою. Ігристе здатне підкреслити смак м’ясних та печінкових паштетів, у поєднанні з фруктовими желе чи джемами. Гармонічним тандемом з Asti виступить будь-яке м’ясо з ягідним соусом, чи то яловичина з малиновим соусом, курка-гриль з полуничною підливою або качка з яблуками.
Якщо ви віддаєте перевагу новорічному столу в азіатському стилі, то Asti стане ідеальним компаньйоном до легких кисло-солодких азіатських салатів і гарячих страв. І, безперечно, українські десерти в парі з Asti можуть стати фаворитом сімейного свята. Рекомендуємо foodpairing до Asti: вареники з вишнею або чорницею, млинці з сиром та родзинками, «Наполеон», медовик та «Київський» торт. Ну а старт для свята – це коктейлі. Сьогодні у тренді – на базі легендарних італійських ігристих. Зрозуміло, з елегантним Asti. Свято на порозі – міксують усі!
Рецепти:
ASTI HILLS
50 мл білого вермуту
25 мл лимонного соку
100-150 мл Asti DOCG
Змішати інгредієнти та обережно вилити в келих з льодом. Для дизайну створіть ошатну крусту – прикрасивши обідок келиха цукром, пудрою або кокосовою стружкою.
«Аперитив Єви»
35 мл червоного біттера
25 мл сиропу Safran
25 мл соку рожевого грейпфрута
100-150 мл Asti DOCG
По черзі вилити інгредієнти в келих з льодом. Garnish – часточка червоного яблука.
Досьє D+
Новий президент консорціуму Asti Лоренцо Барберо (Lorenzo Barbero), 1961 народження, за освітою енолог. Попередня посада – директор заводу Campari у Canale d’Alba. За час існування Консорціуму було зібрано 89 урожаїв винограду. У 1963 році це об’єднання стало головною рушійною силою надання Asti статусу DOC, а потім і статусу DOCG.
10.10.2024
07.10.2024
04.09.2024
10.07.2024