Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

ArtWine Riesling Meeting

ArtWine Riesling Meeting. Дослідження досконалості

15.04.2024, Вино Автор: Ольга Піневич-Тодорюк

8 квітня в київському готелі «Прем’єр Палац» відбулася перша спеціалізована освітня подія в Україні – ArtWine Riesling Meeting, організована командою професіоналів компанії ArtWine на чолі з комерційною директоркою ArtWine Company Оленою Валевською. Комунікаційна медіагрупа Drinks+ та міжнародна прємія Wine Travel Awards виступили в статусі міжнародних інформаційних партнерів цього неординарного для нашого ринку заходу. В чому ж полягав сакральний сенс ArtWine Riesling Meeting і в чому його відмінність від більшості тейстингів? Главред Drinks+ проаналізувала з місця подій.


Спочатку теорія

Почну з героя, заради якого відбулося це знакове зібрання, – Рислінгу. Всупереч більшості дегустацій, присвячених або одному бренду чи об’єднанню виробників одного регіону, саме цей сорт став примою події від Artwine. Незалежно від регіону чи імені винороба, головним критерієм відбору організатори обрали найвищий щабель досконалості вина. І це було першим сигналом, як вони розставили пріоритети: спочатку вино, десь на дальшому плані комерція.

ArtWine Riesling Meeting

Перше, що кидалося у вічі, – ця важлива для українського ринку подія була відзначена знаковими іменами топових виробників рислінгу, шанованими партнерами та прошита неперевершеним ентузіазмом і професіоналізмом. Тож зрозуміло, чому професійна зустріч поціновувачів рислінгу – Artwine Riesling Meeting, організована авторитетним українським імпортером вин з Європи та Нового Світу, зібрала кращих професіоналів винної індустрії, у тому числі закладів HoReCa, винних бутіків та винних медіа з різних регіонів України.

ArtWine Riesling Meeting

Абсолютно прогнозованим, принаймні для мене, був рівень організації Artwine Riesling Meeting. Ідеолог і спікерка заходу – Олена Валевська добре відома на ринку своєю принциповою вибагливістю до тонкощів дегустацій та й до винної справи взагалі. Олена має величезний досвід презентації вин найвищого класу, глибокі знання у цій сфері і вагомі напрацювання з вивчення особливостей сорту Рислінг – адже є ще й аспіранткою ОНТУ та веде наукову роботу.

Отже увага до деталей була визначальною. Відчувалося, що кожен аспект старанно продуманий та робить внесок в загальну атмосферу, що сягала ідеалу: від ретельно розробленого стильного запрошення, фотозони та фуршету, до професійно підготовленої лекції-презентації. І, звичайно ж, прагнення ідеалу проглядало у відборі зразків, інформаційній насиченості виступу та в проведенні самої дегустації.

У лекції, присвяченій рислінгам, Олена Валевська розповіла учасникам про багату спадщину, терруар і технології виноробства, які сприяють унікальним смаковим профілям німецьких рислінгів. І, звичайно ж,  – про неперевершену майстерність виноробів, що лежить в їх основі. Спікерка провела нас захоплюючою історичною подорожжю, яка вийшла за межі простої дегустації, пропонуючи глибше оцінити один із найшановніших у світі винних сортів. А для найбільш пильних, обізнаних та уважних слухачів лекція завершилася приємним подарунком – розіграшем ідеального келиху для рислінгу від компанії Sydonios.

ArtWine Riesling Meeting

Переходимо до практики

Отже, завдяки представленості п’яти знакових виробників із трьох різних регіонів Німеччини, учасники Artwine Riesling Meeting змогли продегустувати, дослідити та порівняти понад 40 вишуканих зразків рислінгів і не тільки, в тому числі 7 зразків престижного Erste Lage та 12 знаменитого Großes Gewächs. І що безцінно – мали привілей відчути та порівняти вінтажі від 2003 до 2022 років.

ArtWine Riesling Meeting

Зокрема, перша освітня подія в Україні, присвячена німецьким рислінгам, демонструвала відбірний пул потужних виробників. Представляємо зіркову п’ятірку:

Egon Müller — це престижна виноробня з німецького регіону Мозель. Егон Мюллер, відомий виробництвом одних із найкращих у світі рислінгів, має багату виноробну спадщину, яка охоплює кілька поколінь. Маєток з 12 га лоз належить родині з 1797 року та знаходиться на знаменитих виноградниках Le Gallais та Scharzhofberg, розташованих на крутих схилах уздовж річки Мозель. Місцевий унікальний мікроклімат і багаті сланцями ґрунти сприяють виразному характеру вин. Егон Мюллер заслужив зіркову репутацію серед ентузіастів вина та критиків, кожен урожай відображає терруар регіону Мозель, демонструючи фірмову мінеральність, яскраву кислотність і ніжні фруктові смаки, які визначають ці вина. Маючи виноробний досвід практично в генах, Егон Мюллер продовжує встановлювати стандарти досконалості: кожна пляшка з його ім’ям має ознаки якості, автентичності та неперевершеної майстерності.

Jos. Prüm – відома виноробня регіону Мозель славиться своїми винятковими рислінгами. З 1911 року на виноробні виробляються вина вищої якості. Jos. Prüm має всесвітнє реноме прихильника традиційних методів виноробства: тут практикують виключно ручний збір врожаю та техніку м’якого пресування для збереження цілісності винограду. Виноградники розташовані на крутих схилах долини Мозель, з унікальними сланцевими ґрунтами та прохолодним кліматом, що створює оптимальні умови для вирощування Рислінгу. Цей комплекс обставин сприяє відмінному характеру та експресії вин Jos. Prüm, які славляться своєю чистотою, елегантністю та яскравою кислотністю. Зосереджуючись на якості, а не на кількості, Jos. Prüm продовжує підтримувати імідж одного з найповажніших виробників вина Німеччини, заслуживши визнання критиків та ентузіастів у всьому світі. Сім’я виробників вина відома з 16 століття, в сучасному форматі існує з 1911 року. Володіє 5,6 га на виноградниках рівня Grand Cru – Sonnenuhr та Graachers, 70% лоз не привиті. Вина Joh. Jos. Prum мають потенціал понад 50 років.

Виноробня Ansgar Clüsserath розташована в самому центрі Мозеля. Маєток, заснований Ансгаром Клюссератом і його дружиною Петрою в 1999 році, швидко завоював визнання за свою відданість якості та екологічності. Більшість площ виноградників розташовано в селі Тріттенхайм, де сланцеві ґрунти та мікроклімат створюють ідеальні умови для вирощування Рислінгу. Вік лоз сягає 100 років, виноробня володіє частиною відомого виноградника Apotheke, який дає наймінеральніші вина Мозеля. Ansgar Clüsserat використовує підхід мінімального втручання у виноградник, зосереджуючись на органічних і біодинамічних методах для сприяння здоров’ю виноградної лози та життєздатності ґрунту. Виноробня Ansgar Clüsserath демонструє піклування про навколишнє середовище, пристрасть до виготовлення виняткових вин і підтримує репутацію провідного виробника регіону.

ArtWine Riesling Meeting

Виноробня Dönnhoff розташована у виноробному регіоні Нае в Німеччині. Сім’я існує з 1761 року, має у власності 4 виноградника Großes Gewächs, з яких виробляє неймовірні і потужні сухі рислінги, здатні жити десятиріччя. Прикметно, що ці вина вже з 5-річного віку показують  мінеральні дескриптори бензину, гудрону та сірки. Виноробня Dönnhoff дотримується практики сталого виноградарства, зосереджуючись на органічному землеробстві та мінімальному втручанні у виноградник. Такий підхід гарантує, що вина відображають терруар регіону Нае з чистотою та експресією. Завдяки численним нагородам і відзнакам виноробня Dönnhoff продовжує відзначатися критиками та винними ентузіастами за видатний внесок у світ Рислінгу.

Виноробня Wittmann, розташована в регіоні Рейнхессен, є сімейним маєтком зі спадщиною, що датується 1663 роком. Сьогодні виноробню очолює Філіп Віттманн, який представляє дев’яте покоління виноробів у сім’ї. Відома своєю прихильністю до органічного та біодинамічного виноградарства, Wittmann практикує стійкі методи землеробства, спрямовані на збереження здоров’я ґрунту та навколишнього середовища. Вина Wittmann є ідеальним відображенням їхнього терруару, демонструючи унікальні характеристики кожного виноградника. Вина Wittmann Winery славляться своєю чистотою, складністю та збалансованістю по всьому асортименту – від яскравих рислінгів із мінеральним вмістом до елегантних та виразних піно нуар. Приділяючи особливу увагу якості, а не кількості, маєток виробляє вина, які відображають суть регіону Рейнхессен і продовжують завойовувати визнання критиків і любителів вина в усьому світі.

ArtWine Riesling Meeting

Зауважу, що, незважаючи на власний досвід суддівства міжнародних конкурсів, де зразки з усього світу випадає дегустувати сотнями, мені чи не вперше за свій професійних шлях у винному світі довелося зіткнутися із такою вишуканою добіркою висококласних рислінгів. Відповідно, непросто було визначитися із фаворитами. Тому із вдячністю сприймався мною кожен коментар спікерки. Впевнена, поціновувачі файн вайн оцінять перелік кращих рислінгів від Олени Валевської:

«Dönnhoff Kreuznach QbA/VDP Erste Lage Riesling Kahlenberg 2018: дескриптори агруса, аличі та апельсина; надзвичайно мінеральне – нотки морської води, йоду та крейди, баланс 8/10, посмак 7/10 , оцінка 92/100. Замолоде, потенціал 10 і більше років.

Egon Muller Mosel Riesling Scharzhofberger Kabinett 2020: диня, крейда, мокра глина, зелене яблуко, димність, копченість. Баланс і посмак 8/10, оцінка 93/100. Незвичний неймовірний Kabinett, цукор взагалі не відчувається, гастрономічне і можна вживати на аперитив.

Joh. Jos. Prüm Mosel Riesling Zeltinger Sonnenuhr Auslese Goldkapsel 2020: море цитрусів – апельсин, лимон, мандарин, тонко огорнутий крейдою. Конфітюр, мед, трави. Баланс 9/10, оцінка 95/100. Чистий нектар, діжестив або під десерти.

Ansgar Clüsserath Mosel QbA Riesling Vom Schiefer Feinherb 2021: мокре каміння, солений морський бріз, жовті яблуко та слива. Баланс 7/10, оцінка 91 100. Гастрономічне.

Wittmann Gundersheim QbA/VDP Erste Lage Riesling BIO 2022: аналог Премьер Крю Бургундії, закрите, замолоде. Нотки зелених кісточкових, квітів плодових дерев та крейди. Потенціал 20+ років».

ArtWine Riesling Meeting

Відзначу – незважаючи на загальноприйняту думку, що сприйняття вина лежить у суб’єктивній сфері,  коментар Олени по кожному зразку був, як на мене, на 100% точним і відповідав моїм сприйняттям. Дозволю собі доповнити перелік фаворитів ArtWine Riesling Meeting ще кількома зразками від себе:

Joh. Jos. Prüm Mosel Riesling Wehlener Sonnenuhr Auslese 2003. Чудовий зразок німецького рислінгу, в ароматі привабливі ноти стиглого персика, абрикоса та меду, доповнені квітковими відтінками жасмину та жимолості. Смак соковитий і насичений, з нотами тропічних фруктів, цедри цитрусових і відтінком прянощів. Природна солодкість вина чудово врівноважена яскравою кислотністю, що надає йому освіжаючого та живого характеру. Фініш довгий і стійкий, залишає незабутнє враження елегантності та вишуканості. Загалом цей Auslese демонструє виняткову якість і складність, справжня перлина мозельського рислінгу від Joh. Jos. Prüm.

Ansgar Clüsserath Mosel QbA Kabinett 2022 – також одне з чудових втілень мозельського рислінгу. В ароматі зелене яблуко, білий персик і флердоранж. Посмак яскравий і освіжаючий, зі смаком стиглої груші, лимона та відтінком тропічних фруктів. Природна солодкість вина добре збалансована хрусткою кислинкою, що створює гармонійне та живе відчуття у смаку. На фініші пікантна цитрусова нота із стійким мінеральним відтінком. Загалом, цей Kabinett демонструє чистоту мозельського терруару та артистизм Ansgar Clüsserat, що робить його ідеальним вибором для любителів елегантних рислінгів із родзинкою.

І на завершення надамо слово авторці цього неймовірного заходу, присвяченого справжньому королю білих вин:

«Рислінг – білий сорт, який має найбільший потенціал і в Україні, – відповідає на наше запитання «чому саме рислінг» Олена Валевська. – Крім того, він дуже самобутній. Саме тому я обрала його для своєї магістерської роботи та, впевнившись в його неперевершеності,  і для наукової роботи PhD. Саме тому він став героєм нашої професійної зустрічі. До речі, ці чудові виробники і їх вина представлені в найкращих ресторанах України та в нашому фірмовому WineShop by Artwine в Києві та Одесі – отже кожен фанат вишуканих вин може організувати власне свято рислінгів в домашніх умовах і пройти нашим шляхом відкриттів смаків та ароматів. А для тих, хто шукає  українські аналоги, в наших магазинах є й гідні зразки вітчизняних рислінги. Щодо подальших планів, то, насправді, я мрію зробити схожий проєкт по Шампані і присвятити його нашій Перемозі».

Отже, чекаємо на Шампань від Валевської, віримо в Перемогу!

X
Украина