Увага!

Увага! На сайті використовуються cookie файли.

The site uses cookie files

Даний сайт має вікове обмеження.

This site has age restrictions!

Я підтверджую, що мені, на жаль, давно виповнилося 18 років
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Бананове вино

Бананове вино з Малаві

23.09.2024, Вино

Щоб не зазнавати фінансових втрат через спеку, яка псує банани, жінки з ферми, що на півночі Малаві, почали виробляти бананове вино.


На півночі Малаві (країна на південному сході Африки) з’явилася ферма, де виготовляють бананове вино. Раніше хазяйка ферми Емілі Нхана (Emily Nkhana) викидала перезрілі банани, поки не дізналася що з них можна робити чудовий напій.

Бананові плантації в поселенні Каронга були розташовані на березі озера, але їх змило в результаті підвищення рівня води, викликаного збільшенням кількості опадів. Фермерам прийшлось перебратися на пагорб. Але це не покращило ситуацію – на височині дуже спекотно, температура сягає 42°C і фрукти дозрівають занадто швидко та псуються. Фермери почали зазнавати збитків. В надії покращити своє фінансове становище жінки селища об’єдналися у кооператив Twitule Cooperative Group та почали виробляти бананове вино.

Бананове вино

«Процес виробництва досить простий, – каже Емілі Нхана. – Стиглі банани очищають, нарізають на дрібні шматочки, зважують та змішують з цукром, дріжджами, родзинками, водою і покривають дольками лимонів. Потім суміш залишають бродити на кілька тижнів, перетворюючи бананову м’якоть у вино, що містить 13% алкоголю. Це дуже добре вино. Його потрібно пити сидячи, щоб насолоджуватися смаком кожного ковтка».

Місцевий ентузіаст вина Пол Камвендо (Paul Kamwendo) каже, що бананове вино м’яке та легке. «Я гадки не мав, що з бананів можна робити вино», – каже Камвендо, один з найбільших шанувальників бананового вина в Каронзі.

Вино, колір якого може змінюватись від блідо-жовтого до насиченого бурштинового, має солодкуватий фруктовий смак, з тонким ароматом і легким лимонно-банановим присмаком.

Пані Емілі підкреслює, що для виробництва важливим є стан бананів. «Якщо фрукти надто стиглі – вино буде дуже солодким; надто зелені – вино стане занадто терпким. Отже, важливо спіймати золоту середину». А ще жінка каже, що новий бізнес надав фермерам можливість збудувати житло кращої якості, завести худобу.

Бананове вино

На місцевих ринках пляшки бананового вина, які продаються по $3, стали вже звичайним явищем. «Ми продаємо його на ринках по всій країні, в столиці Лілонгве і в найбільшому місті Блантайр, воно дуже популярне», – розповідає Тенісон Гондве (Tennyson Gondwe), генеральний директор Community Savings and Investment Promotion (Comsip), компанії, яка консультує жінок з приводу виробництва бананового вина.

Twitule Cooperative Group виробляє від 20 до 50 літрів вина на місяць, в планах покупка обладнання, щоб збільшити виробництво. «Ми хочемо виробляти більше вина. Хочемо переїхати з невеликого виробничого будинку на фабрику», – каже пані Емілі Нхана.

Нещодавно Community Savings and Investment Promotion звернулись до Бюро стандартів Малаві з проханням схвалити бананове вино для експорту.

Джерело: bbc.com
Фото:  bbc.com, facebook.com

X
Украина