Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Be Wine

Be Wine Show 2024 – будьмо!

31.05.2024, Вино Автор: Ольга Піневич-Тодорюк

Завершився International Be Wine Show 2024, де Drinks+ та Wine Travel Awards вже традиційно виступали в статусі Міжнародного інформаційного партнера. Але посмак лишився. В цьому випадку – приємний і довгий. Тож спробуємо описати цю травневу винну подію.


Команда Be Wine, на чолі із засновником Андрієм Скип’яном, долучилася до того сонму хоробрих організаторів фахових івентів, що сьогодні, в часи війни, роблять життя українців схожим на нормальне, те, яким ми жили до сакраментального 24 лютого.

Кожен такий івент – і символ нашої сили, і майданчик для пожвавлення бізнесу. Хочу зауважити, що для колективу Be Wine організація такого масштабного і вивіреного івенту – особливий виклик, адже очільник цієї героїчної команди зараз служить в лавах Національної гвардії України.

І попри все Be Wine вкотре вдалося створити на ці два дні неймовірну атмосферу, де спілкувалися, знайомилися і навчалися фахівці галузі.

Be Wine

Be Wine насправді виправдав своє ім’я, практично однокореневе з нашим «Будьмо!»: ​​у буремні часи представив новинки алкогольного бізнесу, розповів про тренди у світі напоїв, а зрештою – підніс дух винної спільноти України. Я дивилася на ці усміхнені молоді, натхнені обличчя і думала: яка б іще країна за два роки ракетних обстрілів мирних міст не втратила властивої нашому народу лагідності, якою славляться українці. І того неймовірного отпимізму, з яким ми сьогодні розвиваємо свій бізнес і відновлюємо розірвані партнерські ланцюжки.

Be Wine

А ще одна річ, яка приємно здивувала і якою хочу поділитися: саме цього року і саме на Be Wine  я нарешті побачила нову генерацію українських вайнловерів – допитливих, ерудованих, культурних. І не просто ті паростки винної культури, над якими чайкою бився протягом 30 років журнал Drinks+. А справжнє поле, та що там – неосяжні луки й моря зеленого (в кращому розумінні слова) міцного різнотрав’я. Незашореного чиновницькими наративами і снобськими настановами. А просто – молодих людей, які люблять вино і знаються на ньому. Браво, Україно!

Отже, на два дні, 25 та 26 травня, одна з найяскравіших винних подій країни зібрала у КВЦ «Парковий» експертів індустрії, справжніх вайнлаверів та фанатів винної культури, щоб представити  сьогоднішній асортимент українського ринку в сегменті вин та міцних напоїв.

Організатори вже підбили важливі цифри третього релізу Be Wine:

  • 4200 відвідувачів;
  • 220 видів вина та 43 стенди;
  • 47 спікерів та 64 дегустації;
  • 3 бари з трьох міст України;
  • 5 благодійних guest events, 7 благодійних аукціонів та 4 благодійні розіграші на підтримку центру протезування та реабілітації Superhumans Center.

Традиційно в основній залі Wine Zone можна було заміряти пульс сучасної винної культури – саме тут презентувалися виробники вин та міцних напоїв.

У цій зоні гості винного шоу знайомилися з іменами майстрів та брендів, мали змогу визначитися з власними смаками та пріоритетами, обрати улюблений напій чи марку, отримати досвід дегустацій, відкрити для себе нові тренди смаків та винної естетики.

Be Wine

Розбавити колоритну дегустацію у залі та оживити рецептори за 20 хвилин можна було у Speed Tasting Room. Такий формат створений для того, щоб протягом короткого проміжку часу навіть при самому напруженому графіку гість шоу мав можливість зробити бліцпробіг по нових смаках від найкращих вітчизняних профі.

Цього року організатори підготували 3 зали швидких дегустацій. У кожному з них на відвідувачів чекало не менше 10 швидких дегустацій щодня.

А от у спеціалізованих дегустаційних залах для професійної аудиторії вже відбувалося глибше занурення у світ напоїв: на великій сцені протягом 50 хвилин лектори презентували їх історію, процес створення, унікальні особливості. Серед змістовних виступів виділю для себе найпривабливіших.

Для початку зазначу, що нарешті в повний голос на майданчиках такого рівня зазвучали голоси вітчизняних, українських виноробів. Як найкрасномовніший приклад назвемо презентацію українських вин Big Wines Big Art Наталії Бурлаченко, CEO Big Wines і амбасадор Vinos de Ls Luz. Пані Наталія, досвідчений спікер, яка виступала на таких сценах, як конференції OIV, міжнародні форуми з винного туризму тощо, дуже вправно тримала аудиторію. Але і предмет її презентації промовляв сам за себе – майстерно створені талановитими енологами вина з флагманських українських сортів та серія етикеток роботи маестро Івана Марчука – все це справляло враження на відвідувачів шоу. І, як у вайнловерів, так і фахівців, викликало гордість за українське вино.

Be Wine

Серед тих, хто представляв імпорт, привернув увагу – як винами, так і харизмою – засновник школи сомельє, член Італійської асоціації сомельє, переможець публічного голосування премії Wine Travel Awards 2023-2024 Віталій Ковач. Як амбасадор бренду, а отже найкращий знавець асортименту Villa Sandi, в лекції “Prosecco – ігриста перевага Італії. Різноманіття стилів від Villa Sandi”, що супроводжувалася вагомими аргументами у вигляді просекко в різних стилях, розклав по поличках квартет зразків цього видатного господарства: Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Brut Millesimato; Asolo Prosecco Superiore DOCG Spumante Brut; La Rivetta Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG Brut; Rive di San Pietro di Barbozza Valdobbiadene Prosecco Superiore.

На полі просекко гучно прозвучав і виступ Олексія Отрашевського, бренд-амбасадора і тренінг-менеджера компанії “SANTE-ALKO”Speed TastingLa Tordera – понад 100 років на захисті Prosecco Valdobbiadene!” На суд публіки були представлені такі релізи: Saomi Prosecco DOC 2022 Treviso Spumante Brut 11.5%, Decanter – 88; Brunei Prosecco Valdobbiadene Superiore DOCG 2022 Spumante Brut 11.5%, Decanter – 89; Tor Se Prosecco DOC Treviso Millesimato 2022 Rose Spumante Brut 11.5%. Усі ці зразки пан Олексій презентував з віртуозною легкістю у комунікації, властивою сомельє та бартендерам  вищої ліги – адже, нагадаємо, він був у витоків створення та керував барами легендарних закладів BarmanDictat та Docker Pub.

До тріади найцікавіших, на мій поглід, презентацій просекко долучився Богдан Дукаль, менеджер категорії «Вино» у WINETIME, Кращий кавіст України 2019р. Під час його швидкісного тейстингу “Masottina – більше, ніж просто Prosecco” представлялися ігристі та сухі вина: Masottina Calmaggiore Prosecco Treviso Brut, Masottina Contrada Granda Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore Extra Dry, Masottina R.D.O. Levante Extra Dry.

 

Be Wine

Співвласник та шеф-сомельє винного бару Win bar Олег Кравченко взяв на себе підвищені зобов’язання і провів аж три майстер-класи, захоплююче розповівши про польске виноробство, стилі шампанських і змодерувавши розгорнутий тейстинг “Schlumberger – австрійський амбасадор особливих моментів”, де представив такі зразки від зірки виноробної Австрії: Schlumberger Klassik Rose Brut; Klassik White Brut; Klassik Grüner Veltliner Bio Brut; Schlumberger Reserve Chardonnay Brut.

Be Wine

Для мене соаве прозвучало по-новому (щоправда, вчергове, зізнаюся) під час лекції «Graziano Prà. Ім’я, що змінює уяву про Soave» від засновника дегустаційного Клубу вино-мандрівників Олександра Меєра.

Апріорі неймовірно цікавою видалася лекція Катерини Спасіченко, бренд-амбасадорки компанії Wine Hunters “На шляху до біодинаміки. Вина від найкращого винороба світу за версією Drinks Business 2023 – Gerard Bertrand”. Досягнення Жерара Бертрана демонструвалися за допомогою наступного пула вин: Heritage An 825 Cremant Rose 2021; Hampton Water 2022; Heritage An 1130 Cite de Carcassonne Rouge 2021; Cigalus Blanc 2022; Cigalus Rouge 2021.

Привернули мою увагу і виступи (в розгорнутому тейстингу та на майданчику спідтейстингів) Олексія Дурова – сомельє, бренд-амбасадора, експерта у світі вина та алкоголю, учасника журі українських та міжнародних дегустаційних винних конкурсів. Він виступив модератором оригінальної порівняльної дегустації  “Ігристі вина Італії та Молдови. Історії міжнародних успіхів. Порівняльна дегустація. Різні стилі, різні смаки, відмінна якість”. Мене привабила складність завдання і сподобалась майстерність, з якою Олексій подолав цей виклик. До порівняння бралися сім вин: Astoria Arzana Valdobbiadene Superiore Di Cartizze Dry; Astoria Casa Vittorino Valdobbiadene Prosecco Superiore; Astoria Valdobbiadene Prosecco Superiore Millesimato; Astoria Butterfly Ribolla Gialla Brut; Radacini Metier Brut; Radacini Metier Rose; Radacini Sparkling Brut. А вже на швидкісному тейстингу “Якість вища за ціну” пан Олексій пропонував Radacini Chardonnay, Radacini Pinot Grigio, Radacini Sauvignon Blanc, Missila Grillo.

Be Wine

Зрозуміло, я не могла проминути і виступ колишньої колеги, яка назавжди лишається другом редакції D+, Вікторії Палінкаш, дипломованого сомельє WSET, маркетолога та винного журналіста, яка зараз працює над організацією винного імпорту в Україну: “Fresh Wines from the North of Portugal (регіони Віньо Верде та Дору). Виноробня Secret Spot Wines”. Вікторія представляла зацікавленій публіці такі вина: Quinta do Cruzeiro Unfiltered 2021; Lacrau Sauvignon Blanc 2023; Sousa Lopes Reserva 2019; Lacrau Blend Tinto; Sousa Lopes Petit Manseng.Be Wine

Бордо завжди лишається класикою і я не пропущу жодної можливості познайомитися з його представниками. Цього разу відкрила для себе, як сказав би старий пролетарський поет, людину і виноробню – Жака Буе (Jacques Bouey) з Maison Bouey. Винороб і співвласник господарства провів тейстинг Family Bouey – шосте покоління виноробів регіону Бордо або 200 років сімейної історії”. Цікаво було спостерігати за змінами, які привносить на терени консервативного Бордо молоде покоління, на прикладі таких гідних вин: Parcelles 9, Chateau Clos Seric Organic, Family Bouey Bordeaux, Tresor Medoc, Lestruelle non sulfites.

Be Wine

Словом, ви зрозуміли, що два дні Be Wine проминули як одна мить.

Організатори Be Wine так коментують цьогорічну подію: «Ми щиро вдячні кожному, хто розділив ці неймовірні два дні з нами – кожному відвідувачу, партнеру та спікеру, який підсилив цю подію своєю експертизою та професійністю. У цій синергії всі разом ми працюємо над розвитком індустрії, яку любимо всім серцем та формуємо сильне ком’юніті, сповнене жаги до знань, просвіти та обміну досвідом. Дякуємо Силам безпеки та оборони України, що ми маємо можливість проводити подібні заходи попри складні часи для нашої країни та індустрії гостинності зокрема – велика шана та подяка вам, наші захисники та захисниці, що ми маємо змогу працювати, розвивати свою сферу, підтримати економіку країни та розвивати благодійний вектор наших проектів. Дякуємо, що були з нами і побачимося – із вірою у свої сили запрошуємо вас на Be Wine 2025!».

Краще і не скажеш.

Побачимося!

X
Украина