Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Де зберігалася найбільша колекція вина у Києві XVIII сторіччя

03.03.2020, Гастрономія Автор: Ірина Чернова

Оглядачеві D+ пощастило здійснити історичну екскурсію та дізнатися деякі еногастрономічні таємниці з життя відомих киян тих часів.


Зазвичай D+ здійснює мандрівки містами та країнами, щоб розповісти своїм читачам факти про напої різних регіонів та цікавинки, пов’язані з їхнім виробництвом. Та цього разу нашому оглядачеві довелося зануритися вглиб століть та побувати у підвалах Софійського монастиря, де у XVIII сторіччі зберігалася найбільша колекція вина у Києві.

Игор Нетудихаткін

Під час історичної екскурсії, яку блискучо провів Ігор Нетудихаткін, канд. іст. наук, завідувач сектору «Музей «Андріївська церква» Національного заповідника «Софія Київська», нам вдалося оживити в нашій уяві образи господаря Будинку Митрополита та його помічників, а завдяки прибутково-витратним книгам, що збереглися до наших днів, ми мали нагоду «побачити» великодній стіл Митрополита Рафаїла Заборовьского – однієї з найпотужніших та величних постатей українського православ’я, який жив у цій будівлі у 30-40-х роках XVIII сторіччя.

Будинок Митрополита

Так, у 1737 році на святковому столі Митрополита Рафаїла Заборовьского, звичайно, була, великодня паска, рецепт якої митрополитські кухарі зберігали у суворій таємниці, але відомо, що до її складу, окрім традиційних й у наш час родзинок, ще додавали цинамон (корицю) та дорогоцінний шафран, вартість якого складала 3 рублі за 300 грамів (зверніть увагу на ціни тут і далі!). Були на столі й «морські каракатиці» – восьминоги, закуплені по 50 коп. за штуку.

Будинок Митрополита

Щодо напоїв, то на території Софійського монастиря розташовувались архієрейська солодовня, льохи та льодовня глибиною 9 метрів, наповнена снігом та льодом для зберігання меду та пива, які виготовлялися на території монастиря. А у підвалах Будинку Митрополита зберігались витончені іноземні вина, які їхній власник отримував у дарунок від можновладців на знак пошани.

Опис

Згідно літописів, на честь іменин Рафаїла Заборовського 1737 року відкрили пляшку «лаконського» вина: вірогідніше за все, мова йде про вино з грецького регіону Лаконія, славнозвісну мальвазію – солодке вино з винограду з такою ж назвою. Було в підвалах митрополита й угорське вино вартістю 25-50 коп. за півкварти, молдавське (6 коп. за пляшку), зберігались також рислінги, вина з французького регіону Лангедок та італійської Калабрії. Тож, погодьтеся, в підвалах Софійського монастиря зберігалися вина із більшості тогочасних відомих виноробних регіонів Старого світу.

Напитки 70-х годов 20 ст

На жаль, пляшки з винами з підвалів Будинку Митрополита не збереглися до наших днів, але на гостей чекав сюрприз – дегустація автентичних напоїв іншої історичної епохи. Нам пощастило продегустувати бренді, портвейн, віскі та лікер виробництва часів другої половини 70-х років XX сторіччя з приватної колекції. Зізнаємося, теж цікавий й корисний досвід 🙂.

А щодо теми нашої екскурсії, припускаємо, що, можливо, ще не одна таємниця з історії формування велетенської винної колекції у підвалах Софійського монастиря ще чекає свого відкриття. Чекаємо й ми.

Дякуємо Олексію Волкову за організацію екскурсії.

Фото надані організаторами.

X
Украина