Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Експорт австрійського вина: обсяг зменшується, а ціна зростає

03.04.2024, Маркетинг

Партнер Wine Travel Awards, рада з маркетингу вин Austrian Wine, яка займається просуванням вишуканих вин, поділилася інформацією Статистичного управління Австрії про експорт вина за 2023 рік.


Високі відсоткові ставки, інфляція та зростання витрат спричиняють напружену економічну ситуацію. Те ж саме стосується і виноробної промисловості Австрії, яка помічає стриману динаміку як на внутрішньому, так і на міжнародному ринках. Статистичне управління Австрії оприлюднило попередні дані про експорт за 2023 рік. Минулого року було експортовано 65 мільйонів літрів австрійського вина, на 238,2 мільйона євро. Це відповідає зростанню вартості на 2,7% і падінню обсягу на 4,7%. У результаті середня ціна за літр досягла історичного максимуму в 3,66 євро.

Попередні дані експорту I-XII 2023 р. (станом на березень 2024 р.).

«Ще на початку минулого року ми зрозуміли, що складна світова економічна ситуація негативно позначиться на нашому експорті. Тому ми передбачали лише мінімальне зростання вартості, що виявилося правильним, – прокоментував Кріс Йорк, генеральний директор Австрійської ради з маркетингу вин (Austrian Wine). – Спостерігалося зниження продажів оптом, зокрема, у той час як продажі вина в пляшках фактично трохи зросли. По суті, це свідчить про те, що наша стратегія створення цінності працює, навіть якщо ми маємо враховувати збільшення вартості в умовах високої інфляції. В контексті обговорень із зарубіжними колегами стало зрозуміло, що Австрія є однією з небагатьох виноробних країн, яка наразі спостерігає будь-яке збільшення вартості експорту».

У розрізі окремих товарних груп вартість білих вин у пляшках зросла на 7,3%, а червоних вин у пляшках – на 3,4%. З іншого боку, вартість наливних вин впала на 3,2%, а обсяги – на 23,4%. Це стало основною причиною падіння загального обсягу експорту. Сферою, яка виявилася особливо складною в минулому році, був експорт австрійських напівігристих (-35,7% вартості експорту) та ігристих вин (-27,1% вартості експорту).

Картина дуже різниться на окремих експортних ринках. Німеччина, найважливіший і чутливий до цін експортний ринок, спостерігала значне зростання вартості на 14,8%, вперше перевищивши позначку в 100 мільйонів євро (108,6 мільйонів євро). Іншими словами, майже половина (45,6%) загального експортного доходу Австрії було отримано в Німеччині.

У той же час Австрія зазнала падіння вартості в наступних за важливістю напрямках експорту: Швейцарії (-15,5%), Нідерландах (-2,2%), США (-11,5%) і північних монопольних ринках (Фінляндія, Норвегія). і Швеції; -4,1%). З іншого боку, ціни знову зросли в Канаді (+16,7%) і на азіатських ринках (Китай, Гонконг, Японія, Сінгапур і Південна Корея; +11,3%).

10 найбільших країн-експортерів 2023 р., попередні дані експорту I-XII 2023 р. станом на березень 2024 р.

«Ці значні відмінності в розвитку в окремих країнах показують, наскільки важливо диверсифікувати наші експортні ринки, — пояснює Кріс Йорк. – Ми й надалі будемо дотримуватися цієї стратегії та докладатимемо максимум зусиль для підтримки наших виноробів. Основна можливість підштовхнути експорт цього року буде на VieVinum, коли ми знову привеземо до Австрії понад 1000 професіоналів галузі з усього світу. Розширення експорту також допомагає тим виноробам, які продають свої вина виключно в Австрії, оскільки кожне експортоване вино знімає певний тиск на внутрішній ринок».

VieVinum – важлива подія для просування австрійського вина на міжнародному ринку

Найбільша виставка австрійських вин у світі VieVinum відбудеться з 25 по 27 травня 2024 року. Ярмарок є унікальною можливістю для австрійських виноробів і поціновувачів з різних країн зустрітися, обговорити та насолодитися вином разом.

Запрошені Austrian Wine міжнародні винні експерти зможуть переконатися у винятковій якості австрійського вина на, ймовірно, найелегантнішому винному ярмарку у світі. Відвідування VieVinum означає глибше знайомство з багатьма регіонами та безліччю сортів винограду, філософією місцевого виноробства. Для цього ідеально підходить різноманітна програма Школи вина з її першокласними майстер-класами. Презентації будуть організовані групами виноградарів з багатьох країн, а також спеціалізованими ЗМІ.

На цьому професійному майданчику також буде розповсюджуватись Wine Travel Awards Guide – унікальний PR-каталог номінантів WTA 2022-2023, виданий у січні 2024 року та присутній у цифровому та друкованому форматах на провідних світових винних виставках.

Австрія бере активну участь у Wine Travel Awards. У сезоні 2022-2023 країна переможцем публічного голосування у категорії The Visiting Card of the Country/Region of the Year, тоді як Austrian Wine Academy забезпечила собі перше місце в категорії Education in Enotourism/Unique Program, у фінал також вийшли музей вина Schloss Esterházy у категорії Education in Enotourism/Cultural Mission та VieVinum  у Enogastronomic Events/Magnet of the Region.

Цього року на  VieVinum буде присутній наш представник, який підготує докладний репортаж про цю значущу австрійську винну подію.

Фото: © Austrian Wine / Bernhard Schramm

X
Украина