Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Kyiv Food and Wine Festival

Kyiv Food and Wine Festival дводенний винний & гастро драйв!

23.05.2024, Вино

18-19 травня на столичній ВДНГ відбувся легендарний фестиваль сиру та вина. У цьому році Kyiv Food and Wine Festival святкує своє десятиріччя, а травневий захід став 20-м у його історії.  І на ювілейній зустрічі з прекрасним (авжеж, з вином!) поціновувачі вітчизняних напоїв та гастрономії забезпечили аншлаг.  Цей успіх був  із втіхою зафіксований міжнародним інформаційним партнером Kyiv Food and Wine Festival, яким вчергове виступили Drinks+ & Wine Travel Awards. Заразом ми відмітили, що проведення заходів в такий тривожний для України час – нелегка і не надто вдячна праця. Тому, починаючи наш огляд, в першу чергу, подякуємо Сергію Клімову та його команді за ці два дні винного та гастрономічного свята, які кияни провели разом із найкращими виноробами в культовому місці.


Отже, 10 років поспіль Kyiv Food and Wine Festival розвиває винну культуру та радить українські вина – українським споживачам. Що логічно і в останні роки досить успішно. Відбувається це тактовно і навіть подекуди весело: на території фестивалю відкривають двері школи вина, сиру, гостей запрошують на різноманітні майстер-класи, де провідні експерти ринку, винороби та сировари делікатно навертають українців до вітчизняних продуктів. Цей рік не став неприємним виключенням: загалом на травневому фестивалі пройшло двадцять шість лекцій та дегустацій.

Kyiv Food and Wine Festival

Так, на стенді «Школи сиру Тетяни Дядечко» фани бурати і страчателли мали можливість знайти все необхідне для втілення своїх заповітних фантазій і розпочати власний шлях у світі сироваріння – нову колекцію наборів для домашнього сироваріння. А захоплюючий майстер-клас від Романа Хаєцького дав навички учасникам творити сир «Панір» власними руками. Загалом на «Маркеті сиру» було представлено п’ятнадцять  крафтових сироварів. І це було однозначно корисно. А, між нами, – й дуже смачно!

Але не сиром єдиним – перейдемо до головного. На Kyiv Food and Wine Festival свої вина привезли двадцять шість провідних українських виноробів.  Майже кожен презентував як популярні лінійки, так і новинки.

Kyiv Food and Wine Festival

Крафтова сімейна виноробня, заснована легендою українського тенісу Сергієм Стаховським – Stakhovsky Wines, номінант WTA, пропонувала увазі публіки “Трамінер Оранж” 2023, “Каберне” 2021, “Мерло” 2021.

Big Wines, український проєкт під зонтичним брендом всесвітньо відомої компанії Vinos de La Luz, представив вина із ефектною етикеткою від художника Івана Марчука, деякі з яких відзначені нагородами міжнародних конкурсів: BIG WINES BIG ART TELTI-KURUK 2023, BIG WINES BIG ART PINOT NOIR 2023, BIG WINES BIG ART ODESA BLACK 2023, BIG WINES BIG ART ODESA BLACK Limited Edition Ivan Marchuk 2021, BIG WINES BIG ART ODESA BLACK Limited Edition Ivan Marchuk 2020.

Євгеній Панасенко, власник виноробні Drunk Master (м. Харків), привіз зі свого героїчного міста унікальні натуральні вина, які виробляються із застосуванням методу кріо-стабілізації холодом, не фільтруються та не освітлюються, що дозволяє найліпше зберегти аромати, смаки та характер сорту.

Нова крафтова виноробня з Києва KURKUL, заснована лише 2020 року, демонструвала асортимент білих та червоних сухих вин, що витримуються в дубових бочках та виробляються за класичною технологією з мінімальним вмістом сульфітів.

Vino.ua (інтернет-магазин компанії Vitis Group) представив унікальну колекцію вин власного імпорту.

Aznauri Wine продемонструвала класичні вина і яскраву колекцією зі смаком фруктів – AZNAURI Fruit Collection.

Знайшлися серед гостей і дивні, але досить невинні збоченці, які прагли не просто дегустувати, але й… малювати вином. Втім, і для таких диваків у творчому просторі «ArtsGard» знайшлася пропозиція – безкоштовний майстер-клас з живопису, де вино виступало в якості фарби.

Збагатити свої знання про вино допитливі шанувальники змогли у «Школі вина», де таки провідні експерти, як  Олег Кравченко,Оксана Буячок, Володимир Зелениця, Євгенія Пустовіт, Богдан Панчук, Олександр Шеханін, Олександр Меєр, Григорій Кулініченко, Гліб Кошелєв,  Юлія Папенко, Ігор Петренко, Татьяна Матвеєва, Сергій Клімов, Петро Гавриленко ділились досвідом та презентували свої виноробні.

Kyiv Food and Wine Festival

На Kyiv Food and Wine Festival відбувся особливий аукціон, всі кошти з якого було направлено до БФ «Лелека-Україна» на збір для бойових медиків. Унікальні арт-об’єкти, розмальовані українськими візерунками майстринею @oks.illustrator , відобразили красу та силу нашої культури.

Kyiv Food and Wine Festival

Кияни святкували, але війна позначалася й на розвагах: розіграші вин з підписом винороба/власника організовувалися за донати.

Хоча, попри війну, обід відбувався за розкладом:  фудкорт фестивалю хизувався розмаїттям смаколиків та делікатесів – приготовлені на грилі равлики, різноманітні морепродукти, найсмачніші та соковиті ребра від «Правдивої Реберні зі Львова», ароматні пироги від гастро-кафе з власною пекарнею «Пироги та Друзі», м’ясні та сирні делікатеси тощо.

Для тих, хто прагнув їжі духовної, на фестивалі працював книжковий поп-ап від Readeat: книжкова крамниця, де можна було комфортно провести час та придбати книжки.

Kyiv Food and Wine Festival

Своїми враженями від фесту з D+ поділилися українські профі:

Гліб Кошелєв, шеф сомельє «Вітіс груп» та управляючий «Артанія бар»: «Враження кайфові! По-перше – класна локація, багато місця, набагато цікавіша і яскравіша, ніж попередня та на інших фестивалях, які влаштовував Сергій Клімов. Сподобався склад фудкорту – величезний вибір на будь-який смак: ребра, мідії, рапани, креветки, устриці… Все, що хочеш до вина.

І щодо вин, які були на фестивалі. Більшість можна купити у нас в барі. Я б рекомендував звернути увагу на Big Wines, у них дуже класні “Тельті Курук”, розе, “Одеський Чорний”. Імпонують мені вина Chateau Pinot, на мою думку, ця виноробня кращеза  всіх в України працює з сортом Піно Блан, і те, наскільки різноманітно вони вміють його втілити, – дуже класно. Згадаю їх петнат з Піно Блану – це яскравий дюшес. А всім, хто любить помаранчеві вина, рекомендую скуштувати їх оранж з Піно Блан.

Загалом у кожній виноробні можна було знайти щось особливе. У “Шоша” це “Королівська Леанка”. У “Зелениці” – “Цитронний Магарача”, петнати та рожевий “Юпітер”.

Зізнаюся, величезне задоволення отримав від власної лекції «Як обирати вино в супермаркеті та ресторані. 15 практичних порад» – така зацікавлена і доброзичлива була аудиторія!

А загалом, якщо відкинути ті трагічні події, в яких живемо, то можна б радіти – концепція фестивалю дуже крута. Багато гарних вин, їжі, інформації. Люди змогли із задоволенням зустрітись з друзями, гарно провести час – як в нашому мирному минулому. І це просто класно!».

Ольга Гірман, переможниця XIX Всеукраїнського конкурсу Український сомельє-2021, сомельє goodwine, засновниця проєкту «Винні Вечорниці»: «Фестиваль чудовий. Особисто мені подобається, що з’явилось більше сироварів. Я обожнюю сири і хочу сказати, що сировари вийшли на новий рівень. Справжнім відкриттям стали сири з Одещини від компанії «Еко-ферма». Це щось неймовірне! Їх «дорблю» смачніший, ніж автентичний, він ніжний, кремовий, не сухий. Сподобались Брі та козячі сири.

Відмічу, що на вітчизняному полі з’явились маленькі виноробні, які тільки що отримали ліцензію і, треба сказати, демонструють дуже гарну якість. Для себе помітила ігристе брют від «Лелеки», зроблений методом Шарма, – гарна альтернатива просекко на літо. Ще й приємна ціна-якість. Винний Дім “Шош”  порадував своєю якістю. Кулініченко презентував смачні вина – “Каберне Совіньйон”, “Мерло”, розе з Піно Нуар. Father’s wine – це вже класика, особливо подобаються їхні  петнати. Ще один з фаворитів – виноробня Зелениці, відмінні петнати і білі. Класно, що українське виноробство нарешті в тренді. І наразі мега популярними стають запити на дегустацію українських вин. Вина України беруть на подарунок за кордон і все частіше надають перевагу в закладах. Якщо узагальнити, – на фестивалі була дуже класна атмосфера. Дякую Сергію Клімову за організацію в такий важкий час».

Іван Перчеклій, «Кращий сомельє України 2017»: «На мій погляд, фестиваль – один з найбільш вдалих. Нарешті спостерігаємо велику кількість маленьких виробників вина та сироварів –  такого спектру раніше нам не вистачало. Мені сподобалось, що багато людей приїхало цілеспрямовано не тільки продегустувати, але і придбати в домашню колекцію не одну пляшку вина. Зацікавленим рекомендую звернути увагу на нові сорти, які з’являються в асортименті більшості виробників, вони мене здивували, й не тільки українські автохтони, але і вина з сортів Аліготе, Юпітер, Піно Блан, Цвайгельт, Іршаі Олівер та Леанка. Гарно виходять рожеві вина з сорту Піно Нуар, багато виробників експериментують з петнатами – вайнловери обов’язково повинні ці напої спробувати».

Олександр Меєр, засновник Клубу виномандрівників, «Кращий сомельє України-2018» та переможець Wine Trophy 2018: «Для мне цей фестиваль був яскравим, теплим та комфортним. Нова локація, навіть попри певні тимчасові логістичні труднощі, розширила простір та додала фестивалю світла. Якісна компанія виноробів з різними об’ємами виробництва та різним досвідом. Нові цікаві вина, якість яких з кожним сезоном дійсно вражає. Хочу особисто відмітити Father’s Wine, Sass K. Wine, Kulinichenko Winery, Виноробню Зелениці, Kochanowska winery та “Біологіст” серед крафтових, а також Stakhovsky Wines, Big Wines та Chateau Pinot. Через брак часу та іноді ажіотажу біля стендів, на жаль, не до всіх встиг завітати, виправлюсь наступного разу. Відзначу еволюціонуючу винну публіку, що все частіше цікавиться сухим вином, а не напівсолодким. Цікаві виробники сиру, до яких черги були не менше, ніж до виноробів.

Мені випало відкривати «Школу вина» в суботу своєю лекцією про локальні українські сорти. Приємно було бачити, скільки зібралося зацікавлених та небайдужих людей, я так захопився, що останні два зразки вина ми дегустували майже у режимі бліц.

Деяких відомих виробників не вистачало, сподіваюсь, вони готуються, чим нас здивувати наступного разу. Також приємно буде бачити нові обличчя серед невеликих сімейних господарств».

П’ємо українське, цінуємо, популяризуємо та підтримуємо!

X
Украина