Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Maria Athanasopoulou

Марія Афанасопуло: «Я справді вірю, що гастрономічний туризм може стати тим інструментом, який зробить будь-який туристичний напрямок більш популярним і привабливим»

19.09.2022, Персона Автор: Ольга Піневич-Тодорюк

Марія Афанасопуло (Maria Athanasopoulou), засновниця Respond On Demand, голова ради директорів World Food Travel Association, майстер кулінарних подорожей, а також нове ім’я професіонала індустрії вина та винного туризму в команді суддів Wine Travel Awards 2022-2023. Марія поділилася з нами своїм діловим і життєвим досвідом, думками про постпандемічний період у туристичній сфері та розвиток туризму у Греції тощо.


Пані Маріє, коли ви погодилися приєднатися до журі Wine Travel Awards, ми були щиро вдячні, бо розуміємо, наскільки ви затребувані та у скількох проєктах задіяні. Щороку ви є учасником багатьох заходів. Словом, грецький вислів «сига-сига» –  не про вас, чи не так? За рахунок чого все це встигаєте?

Я жінка, яка любить працювати. Робота для мене це не просто спосіб заробітку – це моя пристрасть, це частинка мого серця. Я навіть можу позбавити себе сну, щоб виконувати свої зобов’язання. Я також люблю подорожувати, що є частиною моєї роботи. Хоча в моїй роботі ніколи не буває розважальних поїздок, вони відновлюють мене, і я дізнаюся та бачу багато цікавого і нового. Я вважаю, що якщо людина не захоплюється своєю роботою, вона ніколи не буде в ній успішною!

Maria Athanasopoulou

Але така активність передбачає не лише високий ступінь організації часу, але і кваліфікацію найвищого рівня. А у вас таких кваліфікацій, схоже, декілька. Приміром, ви здобули ступінь Магістра з кулінарних подорожей. Де такому навчають? Можете розповісти про ваш професійний шлях (освіта, кар’єра, досвід)? 

Я закінчила юридичний факультет і кілька років працювала юристом. Потім я почала писати про подорожі і донині, коли думаю, що маю щось цікаве сказати, інколи публікую статті в різних туристичних ЗМІ. Я також брала участь у багатьох навчальних семінарах з туризму. Моє навчання з гастрономічного туризму проходило через Всесвітню асоціацію гастрономічних подорожей, яка, на мою думку, є найбільш надійною асоціацією в цій галузі.

Який з цих напрямків для вас найважчий, а який приносить найбільше задоволення та драйву?

Я не відчуваю труднощів у своїй роботі, я вивчаю все і намагаюся знайти час, щоб бути в курсі всіх подій в туризмі.

Maria Athanasopoulou

Розкажіть про Respond on Demand – як давно ви працюєте, з якою кількістю туроператорів та турагенств, з яких країн? Наскільки нам відомо, ви співпрацювали навіть із такими далекими країнами, як США та Австралія. Які саме принади в’їзного туризму Греції цікавлять туристів з таких країн?

У 2009 році я заснував туристичну маркетингову компанію Respond On Demand. Наша спеціалізація – організація семінарів з продажу в різних країнах, де ми зводимо туристичних підприємців та турагентів. База даних моєї компанії налічує дуже велику кількість туроператорів і туристичних агентів з усього світу (близько 39 000 контактів). Ми також маємо великий авторитет на віддалених ринках, таких як Австралія та США, і ми постійно спілкуємося з ними, щоб підтримувати наші контакти. Є багато причин які роблять Грецію таким популярним місцем для туризму. Якщо коротко, Греція як туристичний напрямок поєднує в собі красиву природу, стародавню історію, смачну їжу, дуже гарне вино та гостинних людей. 

Maria Athanasopoulou

Враховуючи, що пандемія перш за все вдарила по сфері туризма, як пережило цей період агентство – ви пішли в онлайн? Але сьогодні, як ми спостерігаємо по анонсах ваших івентів на жовтень в Афінах і на березень в Салоніках, повертаєтесь до перемовин наживо? Які плюси та мінуси кожного формату?

Під час локдауну всі наші онлайн-заходи проходили з великим успіхом. Сьогодні ми повертаємося до живих подій, я думаю, ми всі погоджуємося, що нічим не можна замінити людський контакт. Сподіваємося, що так буде і надалі, без неприємних сюрпризів у наступні роки!

Сьогодні оглядачі світового туристичного ринку фіксують зростаючу динаміку відновлення. Як ви можете оцінити цей процес – які країни стають лідерами в пост постпандемічний період?

Я думаю, що протягом останніх двох років країни зробили все можливе, щоб вижити і адаптуватися до нових обставин. На мою думку, не важливо, які країни досягли кращих результатів. Важливо, що всі намагалися! Звичайно, популярні напрямки мають перевагу на час відновлення туризму.

Марія Афанасопуло

Які напрямки туризму, на вашу думку, сьогодні отримують особливий розвиток? На наш погляд, гастро- і енотуризм можуть стати двигуном відновлення туристичних потоків у багатьох країнах – ми впевнені, що й ви дотримуєтеся тієї ж думки. Які країни, як на вас, демонструють найцікавіші атракції в цій сфері. Назвіть, будь ласка, найгучніші івенти чи заходи в тих країнах, які вам припали до смаку.

Я вважаю, що кожна країна, кожне місто, кожен регіон має свою особливу культуру гастрономії, яка заслуговує і може бути висвітлена через гастрономічний туризм. Я не можу назвати країну, місто чи регіон, тому що я дійсно вірю, що гастрономічний туризм може стати тим інструментом, який зробить будь-який туристичний напрямок більш популярним і привабливим.

Maria Athanasopoulou

Дозволимо собі поділитися і власним спостереженням: на наш погляд, сьогодні Балканські країни і, зокрема, Греція є недооціненим напрямком гастрономічного та енотуризму. Це ми бачимо на власні очі, про це говорять такі поважні спікери, що давали нам інтервью, як Дженсіс Робінсон, Андреас Ларссон. Наскільки ми зрозуміли, і ви саме про це пишете на сайті www.toptourism.info – мовляв, «Ви знаєте, що в Барселоні, Римі тощо пропонуються такі-то гастрономічні маршрути? Так само могло б бути і в Греції чи на Кіпрі…» А що саме, на ваш погляд, завадило усе це давно організовувати, промотувати та пропонувати гостям Греції? Чому відбулося таке відставання (якщо ви згодні, що воно таки є)? Це трапилося через надмірне оподаткування, відсутність державної чи місцевої підтримки, консервативність суспільства або щось інше?

Я вважаю, що і Греція, і Кіпр мають дуже світле майбутнє з точки зору розвитку гастрономічного туризму. Адже вони мають автентичну місцеву гастрономію, що сягає корінням у давнину, і пропонує надзвичайно смачні та корисні рецепти. На мою думку, оскільки обидві країни дуже популярні для туризму завдяки сонцю та морю, у минулому не було інтересу до потенціалу гастрономічного туризму, але в останні роки я бачу покращення та зусилля для розвитку цього сектору.

В інших країнах можуть бути різні причини, чому гастрономічний туризм все ще не повністю розвинений. Кожен випадок індивідуальний, і дослідження можуть дати результати для визначення причини.

Maria Athanasopoulou

Через які туристичні атракції найкраще пропонувати туристам смаки країни: це фестивалі, дегустаційні зали, музеї вина чи місцевих продуктів, майстер-класи чи відвідини винниць та ферм? Ми не помиляємося – ви маєте відношення до організації фестивалю смаку в Лутракі. Як на ваш погляд розвивається цей івент – його реалізація відбувається, як планувалося, чи ще слід допрацювати якісь моменти? Якщо другий варіант, то що саме не задовольняє? 

Усе вищезазначене є способами запропонувати гастрономічний досвід, і якщо це зробити належним чином, усі вони будуть дуже популярні.

У Лутракі (невелике приморське містечко в Греції) ми (Respond On Demand) організовуємо триденний фестиваль їжі з метою познайомити з місцевою кухнею та збільшити дохід місцевого бізнесу через збільшення відвідувачів до регіону. Перший захід мав надзвичайний успіх, і ми з нетерпінням чекаємо другого у наступному році.

Розкажіть про три – на ваш погляд – найпринадніші місцини Греції, де можна скуштувати вино чи спеціалітет, які вразять будь-якого найосвіченішого туриста.

Я вважаю, що в Греції є набагато більше, ніж три місця – куди б ви не поїхали, ви знайдете справді дивовижну місцеву гастрономію та чудові вина.

Maria Athanasopoulou

Звернемося до вашої участі у Всесвітній харчовій туристичній асоціації. Ця спільнота об’єднує дуже велику кількість видатних шефів, виробників продуктів тощо. Розкажіть про цю спільноту детальніше, хто саме складає її більшу частку, які професії найбільш рідкісні? Які головні завдання ставить організація і яку саме роль має виконувати президент Ради директорів – тобто що ви робитимете на посаді, на яку вас нещодавно обрали? І що з цієї діяльності для вас найцікавіше?

Всесвітня асоціація гастрономічних подорожей, посаду голови якої я маю честь обіймати вже другий термін, є єдиною міжнародною організацією, яка протягом приблизно двадцяти років займається виключно гастрономічним туризмом. Існує досвід і спеціалізація, які можуть допомогти розвинути гастрономічний туризм у будь-якому місці. На мою думку, діяльність Всесвітньої асоціації харчових подорожей також актуальна для кожного професіонала в галузі туризму, оскільки гастрономічний туризм стосується готелів, туристичних агентств, ресторанів, кафе, місцевих виробників тощо. Рада директорів Всесвітньої асоціації харчових подорожей збирається один раз на місяць для обговорення всіх питань, що стосуються функціонування організації. Хочу зазначити, що я також є послом Всесвітньої асоціації харчових подорожей і протягом останніх кількох років постійно працюю над розвитком гастрономічного туризму в Греції та на Кіпрі.

Maria Athanasopoulou

Всесвітній гастрономічній асоціації вже багато років.  Як змінюються її цілі з часом – чи лишаються усталеними? Які організації\компанії підтримують її розвиток? Які плани на найближчий рік-два?

World Food Travel Association стежить за розвитком гастрономічного туризму в усьому світі. І, звичайно, стежить за всіма змінами, які відбуваються в цьому секторі, оскільки ніщо не залишається незмінним і все розвивається. В останні роки вивчення кулінарних культур і того, як їх можна використовувати для подальшого розвитку гастрономічного туризму в усьому світі, було для нас головною метою. Це дослідження привело нас до проєкту під назвою Culinary Capitals.

Маріє, ви – членкиня Всесвітньої асоціації письменників і фотографів-мандрівників – Travel Writers Alliance. Розкажіть про цю сферу вашої діяльності. Які напрямки чи регіони стали героями останніх ваших статей? Де можна з ними ознайомитися, що насамперед порадите прочитати тим, хто цікавиться гастрономічними шляхами?

По-перше, я хотіла би зазначити, що більшість моїх статей і фотографій присвячені Греції. Я багато років веду блог, де можна знайти безліч фотографій з багатьох місць Греції. Завдяки цій діяльності я пропагую свої подорожі загалом, пам’ятки регіонів, які відвідую, і дуже часто їхню місцеву гастрономію. Я пишу статті для багатьох електронних журналів у Греції та інших країнах.

Maria Athanasopoulou

До речі, кулінарний туризм і гастрономічний туризм тотожні поняття чи є відмінності?

Я думаю, що в загальних рисах ми маємо на увазі одне й те саме.

Які власні плани на наступний рік? Плануєте подорож своєї мрії?

Я люблю подорожувати, я багато подорожую по роботі та в свій особистий час, і я вважаю кожну поїздку моєю мрією!

Maria Athanasopoulou

Бліц-питання

Опишіть свій робочий день кількома словами, починаючи з того, о котрій годині ви прокидаєтеся.

Я прокидаюся щодня не пізніше сьомої ранку і працюю до пізнього вечора. У вихідні я встаю в один і той же час, і також працюю, але менше годин.

Найкращий путівник з гастрономічного туризму – це… (продовжіть речення – або виданням-гідом, або власними джерелами інформації, якими користуєтеся в подорожах).

Я не користуюся спеціальним гідом, коли приїжджаю кудись, я спілкуюся безпосередньо з місцевими жителями, отримую потрібну інформацію, а потім вивчаю те, що мене вразило.

Назвіть своє місце сили – де ви любите відпочивати, набиратися сил і натхнення.

На будь-якому узбережжі Греції!

Ваші найулюбленіші страва і вино.

Я люблю спанакопіту (грецький пиріг зі шпинатом і сиром фета) і біле вино.

Якби вам випала нагода звернутися до всіх людей світу, щоб ви сьогодні порадили людству?

Поважати та розуміти різні культури один одного та почати систематично захищати довкілля.

X
Украина