Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

WTA Jury

Новий сезон премії – нове журі WTA!

16.09.2022, Автор: Олександра Григор'єва

Організаційний комітет WTA продовжує свою дивовижну подорож у світі винного та алкогольного туризму. На нашому шляху ми зустрічаємо яскравих особистостей, компанії і місця. У новому 2022-2023 році ми готові засукати рукави та презентувати вам свої відкриття. І, звісно, ​​ми не можемо розпочати без розкриття імен тих, хто після всенародного голосування вибере остаточних переможців WTA у новому сезоні нагород.


Формування команди суддів WTA зараз знаходиться на завершальному етапі, і ми пишаємося кожною з тих неймовірних особистостей світу еногастрономії, які цього року увійшли до складу журі! Тому ми з великим задоволенням повідомляємо вам деякі імена. Роберт Джозеф (Robert Joseph), Фелісіті Картер (Felicity Carter), д-р Рікардо Ф. Нуньєс (Dr. Ricardo F. Nunez), Стефан Баде (Stephane Badet), проф., д-р Гергей Сольнокі (Prof. Dr. Prof. h.c. Gergely Szolnoki) та Пер Карлссон (Per Karlsson), які вже були з нами минулого року, продовжують ділитися своєю авторитетною думкою у другому сезоні WTA. 

Також у списку журі WTA 2022-2023 з’явилися нові імена професіоналів з галузі вина та винного туризму:

  • Ніна Бассе (Nina Basset), готельєр FIH, наставник, довірена особа-співзасновник і голова Фонду Жерара Бассе, співзасновник і віце-президент Академії сомельє Великобританії.
  • Ірина Бистрицька (Irina Bystritskaya), міжнародний консультант з регіонального та глобального розвитку винних брендів і туризму, заступник директора Національного офісу винограду та вина Молдови 2017-2021.
  • Марія Афанасопуло (Maria Athanasopoulou), засновниця Respond On Demand, голова ради директорів Всесвітньої асоціації гастрономічних подорожей, Майстер кулінарних подорожей.
  • Сара Еббот (Sarah Abbott) MW, засновник і директор Swirl Wine Group, маркетинговий стратег, комунікатор, винний експерт і письменник.
  • Ерік Вольф (Erik Wolf), засновник індустрії харчових подорожей, засновник і виконавчий директор Всесвітньої асоціації харчових подорожей.
  • Естер Гарсіа Адрадос (Ester Garcia Adrados), директор Школи винного туризму Каталонії та Інституту професійної підготовки винного туризму Каталонії, директор Школи винного бізнесу.

Перш ніж вирушити на другий турнір WTA, який офіційно стартує в листопаді, але рання реєстрація вже відкрита, ми приємно поспілкувалися з нашими членами журі. Отже, давайте дізнаємось про їхні професійні плани та діяльність, якою вони займаються на даний момент.

Ніна Бассе

Nina Basset

Над чим ви зараз працюєте, або які ваші професійні плани на найближчий час?

Зараз я допомагаю моєму сину Романе зібрати заявки на фінансування на 2023 рік для Фонду Жерара Бассе, щоб я та інші опікуни могли визначитися з тими, кого ми можемо фінансувати та з ким працювати. Крім того, ми перебуваємо на останній стадії планування заходу зі збору коштів, який відбудеться у Флоренції, спільно з Liquid Icons і Golden Vines, щоб зібрати кошти для Фонду для фінансування наших глобальних грантоотримувачів. Я також допомагаю навчати сомельє Еріка Цвібеля, який представлятиме Великобританію на Чемпіонаті світу ASI у 2023 році. Беру участь у запуску нової Академії сомельє Сполученого Королівства, асоційованої з ASI, яка  створена компанією Somms for Somms, що базується у Великій Британії, – веб-сайт незабаром буде запущено. І останнє, але не менш важливе: я зосереджена на просуванні нещодавно знятого телевізійного фільму 67 Pall Mall про мого покійного чоловіка Жерара Бассе «Життя у вині, Жерар Бассет, улюблений сомельє світу».

Яка подія у світі вина вразила вас найбільше?

Я не думаю, що хтось міг уявити, що російське вторгнення в Україну станеться таким, яким воно сталося, і не уявляв впливу конфлікту на торгівлю вином. У той же час я не впевнена, що «здивована» – це правильне слово, але, безперечно, засмучена, побачивши жахливі пожежі, які знищують виноградники в Бордо та за його межами. Завжди так сумно читати про такі жахливі події та чути, як це вплинуло на причетних до них.

Яке твердження, нещодавно почуте чи прочитане, найбільше відповідає вашим поглядам?

Нещодавно я побачила давнє інтерв’ю з моїм покійним чоловіком, і на питання: «Що важливо для того, щоб бути сомельє?», Жерар відповів: «Любити людей». Інтерв’юер поставив це під сумнів і запитав: «Не вино?», але Жерар був впевнений: «Ні, перш за все ти маєш любити людей», і я думаю, що ця відповідь є вірною для багатьох аспектів участі у світі вина та гостинності.

Сара Еббот MW

Sarah Abbott MW

Над чим ви зараз працюєте, або які ваші професійні плани на найближчий час?

Зараз у мене багато роботи з Грузією, яка, звичайно, є винним регіоном, який добре знайомий українським любителям вина. Моя компанія Swirl багато років співпрацює з Національним винним агентством Грузії. Ми готуємо дегустації грузинських вин для покупців із Великої Британії, і в жовтні я очоливатиму суддівську колегію з міжнародними та грузинськими суддями, яка буде оцінювати вина, щоб відзначити найкраще грузинське вино. Це відбуватиметься в межах фестивалю вина в Гурджаані (Грузія). Я також готую The Old Vine conference, яка є некомерційною організацією для просування спадщини виноградарства в усьому світі. А потім я буду два тижні в Італії: перший – на місці, внесеному до списку Світової спадщини ЮНЕСКО, Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore, і ще тиждень проведу в Етні, на Сицилії, де я буду розповідати про старі виноградні лози на фестивалі гурманів у Таорміні.

Яка подія у світі вина вразила вас найбільше?

Я була здивована і радісна, дізнавшись, що партія вина з України потрапила до Великої Британії завдяки Propeller Wine, і що вони дуже швидко продаються. Стійкість і рішучість українських виноробів неймовірні.  Це може здатися тривіальним, але дуже позитивно, що ця торгівля відбувається. Вино є символом ідентичності та цивілізації.

Яке твердження, нещодавно почуте чи прочитане, найбільше відповідає вашим поглядам?

Найголовніше в будь-якому вині – це те, які воно викликає у вас відчуття.

Ерік Вольф

Erik Wolf

Над чим ви зараз працюєте, або які ваші професійні плани на найближчий час?

Зараз ми працюємо над просуванням нашої програми сертифікації кулінарних столиць. Ми щойно підписали наш другий пункт призначення та обговорюємо ще три.

Яка подія у світі вина вразила вас найбільше?

Я мало чую про винні події, тому не можу сказати.

Яке твердження, нещодавно почуте чи прочитане, найбільше відповідає вашим поглядам?

Я багато читав про те, як важко невеликим ресторанам зараз працювати. Наприклад, на даний момент у Великій Британії прогнозується, що до 75% британських пабів можуть бути змушені закритися через вартість електроенергії, яку вони більше не можуть собі дозволити. Сучасні світові події загрожують нашим кулінарним культурам, і ми повинні це усвідомлювати, щоб вжити заходів для їх збереження та популяризації.

Maria AthanasopoulouМарія Афанасопуло

Над чим ви зараз працюєте, або які ваші професійні плани на найближчий час?

Моя компанія Respond On Demand Ltd є маркетинговою компанією в сфері туризму, яка спеціалізується на організації семінарів з продажу b2b, де туристичні підприємці зустрічаються з турагентами та туроператорами з усього світу. Зараз ми готуємо семінар з продажів b2b у Греції, в Афінах у жовтні та ще один у Лондоні на початку листопада.

Яка подія у світі вина вразила вас найбільше?

Я була здивована силою винного туризму під час ковіду. Зокрема, як швидко адаптували винний туризм до умов карантину, з онлайн-турами, онлайн-дегустаціями поза виноробнями тощо.

Яке твердження, нещодавно почуте чи прочитане, найбільше відповідає вашим поглядам?

Насправді це не заява, а скоріше тенденція, яка починає проявлятися у винному туризмі. Тобто саме вино може стати основним фактором просування територій, які досі не були популярними туристичними напрямками. Я вважаю, що винний туризм, крім безпосередньо туризму, може також стати чудовим маркетинговим інструментом для напрямків, які ще не дуже відомі.

Естер Гарсіа Адрадос

Ester Garcia Adrados

Над чим ви зараз працюєте, або які ваші професійні плани на найближчий час?

Школа винного туризму Каталонії надає вищу професійну підготовку з винного туризму, яка викладається в рамках Болонської системи. Наша мета на наступний рік – приймати іноземних студентів.

Яка подія у світі вина вразила вас найбільше?

Фестиваль Середземноморської винної дороги – La Carretera del vi. Винний маршрут із 13 виноробень, який пропагує органічні продукти та з’єднує гори з пляжем і пролягає через 7 муніципалітетів – це 33 км із виноробнями, ресторанами, помешканнями та культурними заходами.

Яке твердження, нещодавно почуте чи прочитане, найбільше відповідає вашим поглядам?

На тижні вина в Барселоні Нурія Альтес, власниця виноробні Herència Altés, член Wineries for Climate Action, розмірковувала про важливість включення сталого розвитку як необхідності в усі напрямки діяльності виноробень, щоб вижити на ринку. Цілком з нею погоджуюся.

Ірина Бистрицька

Irina Bystritskaya

Над чим ви зараз працюєте, або які ваші професійні плани на найближчий час?

Зараз я співпрацюю з міжнародним проєктом підтримки українського винного сектору та розвитком формату офісу «Вино України». Також на підході два великих проекти з туризму та винної журналістики.

Яка подія у світі вина вразила вас найбільше?

Безперечно, найцікавішим для мене цього року було побачити повернення після пандемії найбільших винних виставок та заходів у виноробній галузі: Wine of Italy, Prowein, London Wine Fair тощо. «Такі самі, але різні», справді!

Яке твердження, нещодавно почуте чи прочитане, найбільше відповідає вашим поглядам?

Живіть теперішнім моментом, приймайте найкращі рішення, будьте відкритими для можливостей, думайте нестандартно, будьте креативними. Будь ТУТ і ЗАРАЗ!

Роберт Джозеф

Robert Joseph

Над чим ви зараз працюєте, або які ваші професійні плани на найближчий час?

Мій час поділений між завершенням книги про те, чому люди вирішують купувати ті вина, які вони купують, моїми щотижневими зобов’язання перед Meininger’s, які включають спробу знайти щось свіже, про виноробну промисловість кожні 7 днів, складанням маркетингових планів для наших вин le Grands Noir і роботою над запуском наступного року кількох захоплюючих нових грузинських вин. Не забуваючи при цьому про навчання та консультації.

Яка подія у світі вина вразила вас найбільше?

Якщо ви маєте на увазі «подію», то, мабуть, це мало бути введення мит на французькі вина Дональдом Трампом і навіть більш жорсткий подібний крок Китаю проти Австралії. Зараз винний бізнес явно став політичним футболом.

Яке твердження, нещодавно почуте чи прочитане, найбільше відповідає вашим поглядам?

Сьогоднішній світ вина майже не впізнати, порівнюючи з тим, яким він був 50 років тому. І ніхто з нас не може уявити, як це буде виглядати навіть через 25 років.

Стефан Баде

Stephane Badet

Над чим ви зараз працюєте, або які ваші професійні плани на найближчий час?

Нам потрібно давати знання нашим студентам щодо агроекологічного переходу та адаптації до зміни клімату. Тому я фактично працюю над тим, як і чому навчати та тренувати наступне покоління виноградарів і виноробів. Я був минулого літа в Канаді, і там виробляють вино зі стійких і гібридних сортів, про які ми не знаємо достатньо у Франції. Це може бути важливим способом адаптації. Ми також працюємо з іншими середніми школами та університетами чотирьох країн ЄС над тим, як адаптувати наше технічне управління щодо зміни клімату та глобального потепління. Я сподіваюся працювати в наступні місяці та роки і в Україні, щоб допомогти винному сектору відновитися після війни! 

Яка подія у світі вина вразила вас найбільше?

Дуже ранній збір урожаю цього року і глобальне потепління цього літа, звичайно! Зміна клімату змінює все! Мене вразила мужність українських виноградарів залишатися і продовжувати працювати на своїх виноградниках і в своїх підвалах, навіть коли війна зовсім близько (Миколаїв, Одеса…) Браво!!!

Яке твердження, нещодавно почуте чи прочитане, найбільше відповідає вашим поглядам?

«Ймовірно, ми були занадто оптимістичними у своїх прогнозах щодо зміни клімату. Клімат змінюється швидше, ніж ми очікували!» – експерти Міжнародної групи експертів IPCC зі зміни клімату.

Гергей Сольнокі

Prof. Dr. Prof. h.c. Gergely Szolnoki

Над чим ви зараз працюєте, або які ваші професійні плани на найближчий час?

Нещодавно ми досліджували особливі аспекти винного туризму, такі як караванінговий туризм, стійкий або органічний винний туризм. У майбутньому ми плануємо розвивати та розширювати наші дослідження в інших сферах винного туризму.

Яка подія у світі вина вразила вас найбільше?

Загалом я люблю всілякі винні заходи, тому що вони об’єднують людей. Цього року мені було дуже приємно побачити, як після дворічної перерви знову почалися міжнародні винні ярмарки.

Яке твердження, нещодавно почуте чи прочитане, найбільше відповідає вашим поглядам?

Замість того, щоб цитувати висловлювання інших людей, я створив власне: «Приємно досліджувати неоднорідність винного світу на полицях роздрібної торгівлі чи в ресторані, але справжня краса вина відкривається лише у його колисці – на виноробні».

Пер Карлссон

Per Karlsson

Над чим ви зараз працюєте, чи які ваші професійні плани на найближчий час?

Ми щойно розпочали осінній сезон наших винних турів. Вересень-жовтень завжди дуже насичений, оскільки в цю пору року багато людей хочуть відвідати виноградники. Тури в цей час іноді збігаються зі збором врожаю, що може бути як перевагою, так і недоліком. Зараз на виноградниках і у винному погребі відбувається багато цікавих речей. Але це також означає, що винороби надзвичайно зайняті, і оскільки ми хочемо зустрітися з ними під час турів, які ми організовуємо, це може бути непросто. (Зустріч із виноробом дає людям, які відвідують виноробню, зовсім інші враження, ніж зустріч із гідом чи спеціалістом із маркетингу.) Ми також зайняті підготовкою зимових турів у південну півкулю до Чилі і Аргентини, Південної Африки і Нової Зеландії, а також плануванням програм винних турів на весь 2023 рік, тому це насичений період. Крім того, ми готуємо нову книгу, яка буде присвячена питанням екології та сталого розвитку. Це схоже на книгу, яку ми написали у 2014 році (Біодинамічне, органічне та природне виноробство; Стале виноградарство та виноробство), але з того часу багато чого сталося. Вона буде зовсім іншою і навіть ширшою за масштабом. Це буде наша дванадцята книга про вино, яка вийде у 2023 році.

Яка подія у світі вина вразила вас найбільше?

За останній рік сталося кілька таких подій. Катастрофічний урожай у Франції у 2021 році завдав великого удару французьким виробникам вина. Дивовижне відновлення продажів шампанського. Кілька чудових транзакцій (продаж виноробних заводів). Падіння споживання вина під час пандемії тощо. Але, мабуть, найбільш дивним і обнадійливим є унікальна стійкість виробників вина в часи великих труднощів. Усі світові виробники сильно постраждали від наслідків пандемії. Уряд ПАР ледь не задушив виноробну промисловість. Багато інших країн так чи інакше обмежували продажі. Франція, меншою мірою Італія та Іспанія, мали катастрофічний урожай. Багато країн і регіонів мають проблеми з експортом на деякі ринки, зокрема продажі в Китай і росію обмежені. І все ж, коли ми розмовляємо з виноробами, у них є дивовижний оптимізм щодо майбутнього. Це дуже обнадійливо для всього світу вина. І до того ж перші коментарі про врожай 2022 року обіцяють, що він буде дуже добрим.

Яке твердження, нещодавно почуте чи прочитане, найбільше відповідає вашим поглядам?

Я не можу вказати жодне твердження чи цитату, але скажу те, що я чую від багатьох виробників, а також від споживачів. (У наших винних турах ми зустрічаємося з багатьма споживачами і виробниками.) Знову і знову тема сталого розвитку постає як щось першочергове на порядку денному багатьох людей. Знову ж таки, це надихає, але слід також висловити застереження: стійкість і навколишнє середовище – це непросте питання. Не обов’язково є легкі відповіді. Запитання складні, і відповіді можуть відрізнятися залежно від вашої точки зору, вашої ситуації чи пріоритетів. (Шведська монополія зараз робить помилку, надто спрощуючи питання до простого «так» чи «ні» з маркуванням «стабільний вибір». Це не питання, яке можна звести до червоного або зеленого світла.) Але те, що стільки людей говорять про це – просто фантастика. І саме тому ми хочемо зробити свій внесок у дискусію та знання людей у ​​цій галузі за допомогою нашої майбутньої книги про органіку, навколишнє середовище та стійкість у широкому сенсі, про яку я згадувала вище.

Фелісіті Картер

Felicity Carter

Над чим ви зараз працюєте, або які ваші професійні плани на найближчий час?

Я працюю з ARENI Global, дослідницьким центром вишуканого вина в Лондоні, щоб спланувати його майбутнє. Я також редагую деякі книги для приватних клієнтів і працюю над пропозицією власної книги.

Яка подія у світі вина вразила вас найбільше?

Це дві речі. По-перше, цифрове зростання під час пандемії пішло на спад. По-друге, наскільки добре тримаються продажі найякісніших вин, незважаючи на інфляцію та загрозливу рецесію. Люди дійсно хочуть якості.

Яке твердження, нещодавно почуте чи прочитане, найбільше відповідає вашим поглядам?

Все більше і більше людей кажуть, що ми не можемо продовжувати працювати як завжди, враховуючи реалії зміни клімату. Я з цим цілком згодна.

X
Украина