Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Marqués de Murrieta

Marqués de Murrieta. Колиска вин Ріохи

03.01.2022, Маркетинг

Репутація виноробні Marqués de Murrieta і маєтка Ygay настільки ж стара, як і славна. Її вина поставляють до двору короля Іспанії, Castillo Ygay входить до числа «10 Великих Іспанських Вин» і в топ-100 найкращих у світі, а сам маєток – у список «12 Великих Іспанських Винних Погребів».


Півцарства на додачу!

Виноробня Marqués de Murrieta названа на честь свого засновника Лучіано Мурр’єта, якого по праву вважають «батьком» сучасного виноробства Ріохи. За військові заслуги король подарував йому титул маркіза, маєток та землі на південному сході Логранго, де Лучіано у 1872 році довкола замку Ygay і посадив свій знаменитий виноградник. Як виявилося, сеньйор Мурр’єта прагнув бути першим на всіх фронтах: за обов’язком служби він провів три роки в Бордо і багато дізнався про французькі технології виноробства. Маркіз багато експериментував із витримкою вина в дубових бочках, і перші створені ним червоні вина одразу були експортовані на Кубу, де мали величезний успіх. А у 1878 та 1879 роках вони вже завоювали одну золоту та дві срібні медалі на виставці в Парижі, здивувавши тим самим уславлених французьких виноробів. У 1911 році Лучіано Мурр’єта помер, і маєток дістався його племіннику. Вина все ще користувалися великою повагою, але після Другої світової війни виноробня Murrieta набула періоду відносного занепаду.

Marqués de Murrieta

Повернути колишню славу

Справи виноробні пішли в гору в 1983 році, коли маєток придбав динамічний та ексцентричний Вісенте Себріан-Сагарріга, відомий як граф Крейшель. Новий господар одразу ж приступив до відновлення блискучої слави виноробні: оновив льохи, бочки та обладнання та, що найважливіше, посадив нові виноградники. Але через три роки Себріан раптово помер від серцевого нападу, і підприємство очолив його син Вінсенте. У свої 25 років він впевнено взявся за роботу, набрав нову команду і почав створювати сучасні елегантні вина з власним неповторним стилем. Так почалася «нова ера» в історії бренду Marqués de Murrieta, основною філософією якого є прагнення якості та досконалості через традиції та інновації.

Marqués de Murrieta

Нова ера – нові бленди

Головним виноробом Marqués de Murrieta стала Марія Варгас – одна з найвідоміших жінок-виноробів у Ріосі. Вона блискучий майстер блендінгу, а також винороб, що тонко відчуває, вміло комбінує виноматеріали з різних ділянок загальною площею 300 гектарів, які належать виноробні. Вісімдесят відсотків площі виноградника засаджено сортами Темпранільо, Гарнача, Грасіано, Масуело та Віура, а також у невеликій кількості лозами Каберне Совіньйон. Власний виноградник гарантує виноробні повний контроль над якістю та є ключем до неповторного стилю вин. У старому льоху виноробні, що датується 1872 роком, у 225-літрових дубових бочках під суворим контролем Марії Варгас витримуються найкращі вина Marqués de Murrieta.

Номер один у топ-100

Особливу увагу в Murrieta приділяють лінійці вин Reserva, на яку припадає 85% виробництва. Останніми роками цей стиль став яскравішим і вишуканим, рухаючись до сучасного виразу Ріохи. Особливо гарна Reserva пізнього збирання врожаю.

Вершиною майстерності виноробів є Castillo Ygay Gran Reserva Especial, бленд вин темпранільо, отриманих з трьох ділянок, засаджених у 1960-х роках. Вино виробляється лише у найкращі роки врожаю. Castillo Ygay Gran Reserva Especial 2010 стало «Найкращим вином світу» в рейтингу 2020 року за версією Wine Spectator.

Вино, яке зайняло вищий рядок у топ-100 Wine Spectator, – найкращий і дійсний топовий прояв світової класики. Якщо вдивитися в корінь, це бленд червоних сортів з домінантою Темпранільо, витриманого в бочках з американського дуба, і малою часткою Масуело, що подорослішав у бариках французького дуба. Цей традиційний стиль – той самий ідеал, здатний перемагати час.

«Самобутність наших вин, як і раніше, зберігається. Коли я говорю про зміни, дотримуюсь головного правила: змінити все так, щоб воно залишилося незмінним!» – заявляє Вінсенте Себріан-Сагарріга. Лучіано де Муррьєта випив би за це!



Дегустаційні нотатки

Marqués de Murrieta Reserva 2016

Кондиція: червоне сухе

Регіон: Ріоха, Іспанія

Класифікація: D.O.C.

Сорт винограду: 87% Темпранільо, 6% Грасіано, 5% Масуело, 2% Гарнача

Вміст алкоголю: 14,0%

Особливості виробництва: витримка у 225-літрових бочках з американського дуба протягом 18 місяців

Аромат: лісові ягоди, вишневий джем, тютюнова скринька, ірис, ваніль, чорнослив, лісовий горіх

Смак: насичений, збалансований з приємним фруктовим післясмаком і м’якими танінами

Пейринг: порося на грилі, баранина, дичина

Температура сервірування: 16-18 °С


Castillo Ygay Gran Reserva Especial 2010

Кондиція: червоне сухе

Регіон: Ріоха, Іспанія

Класифікація: D.O.C.

Сорт винограду: 85% Темпранільйо, 15% Масуело

Особливості виробництва: витримка у 225-літрових бочках з американського та французького дуба протягом 28 місяців, після чого вино витримується у бетонних ємностях протягом 6 місяців, мінімальна передпродажна витримка у пляшках – 36 місяців.

Аромат: лісові ягоди, смородина, апельсинова цедра, ваніль, чорнослив, фіалка, лісовий горіх, тютюновий лист

Смак: насичений, збалансований з м’якими танінами, вираженою кислотністю та приємним фруктовим післясмаком, переважає сушена вишня з нотами підліску та чорного чаю. Вино ніжне та елегантне.

Пейринг: стейк, трюфель, велика дичина, м’ясо на вугіллі

Температура сервірування: 16-18 °С

X
Украина