Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

прес-конференція в ІА «Інтерфакс Україна» ГС «УКРСАДВИНПРОМ»

Українське виноробство має зазвучати на весь світ

18.04.2023, Новини

Нещодавно в ІА «Інтерфакс Україна» відбулася прес-конференція ГС «УКРСАДВИНПРОМ» і Міністерства аграрної політики та продовольства України, під час якої обговорили досягнення виноробної галузі України у 2022 році та оголосили плани на 2023 рік.


Минулий рік відзначився видатною, можна навіть сказати доленосною подією для виноробства країни – Україна повернула собі членство в Міжнародній організації виноробства та виноградарства (OIV).

Генеральний директор OIV Пау Рока, який був присутній на прес-конференції, подякував представникам української виноробної галузі за виконану роботу з відновлення членства України в цій міжнародній структурі.

«У цей непростий час, який переживає Україна, ми акцентуємо увагу на просуванні українського виноробства у світі. Те, що Україна увійшла до нашої міждержавної організації є дуже важливим кроком саме в цей період. Цей крок принесе результати вже в найближчому майбутньому», – наголосив Пау Рока.

Володимир Печко, голова Громадської спілки «УКРСАДВИНПРОМ», урочисто передав прапор OIV заступнику Міністра агрополітики України Маркіяну Дмитрасевичу,  який привітав повернення нашої держави до світової виноробної спільноти.

Маркіян Дмитрасевич наголосив, що поновлення членства в OIV дуже важливе, адже відкриває українським виноробам доступ до міжнародних баз та сучасних світових технологій, надає можливість створювати конкурентний вітчизняний продукт та відкриває нові ринки.

«Це важливо для України в контексті євроінтеграції, в контексті того, що Україні потрібно буде визнавати світові та підвищувати свої внутрішні стандарти, відповідно до стандартів ЄС. У тому числі це стосується географічних зазначень та інших юридичних аспектів», – зазначив Маркіян Дмитрасевич. 

Володимир Печко, голова Громадської спілки «УКРСАДВИНПРОМ» та представник OIV від України розповів про стан галузі у важкий воєнний період, а також окреслив шляхи розвитку та вирішення проблем. Він відмітив важливість державної програми підтримки виноградної та виноробної галузі, що фінансує посадки виноградників.

«Підтримка державою посадки виноградників навіть у цей складний час дасть змогу в майбутньому не тільки зберегти галузь, а й розширити зони насадження виноградників, – зазначив Володимир Печко. – Наразі, спільно з асоціаціями та підприємствами, ми працюємо над проєктом Закону про продукти виноградарства. Окрім того, ініціюємо впровадження Дня Одеського Чорного. Найближчі заплановані заходи – розширення виноградно-виноробної зони, адже сьогодні вирощують виноград майже по всій території України. У травні плануємо здійснити робочий візит до Іспанії та Франції, який організовує проєкт International Trade Centre Ukraine, окрім того, плануємо взяти участь у засіданні OIV».

Доктор Рікардо Нуньєс, власник міжнародної компанії Vinos de La Luz і щирий друг України, бізнесмен, що інвестує в українське виноробство, навіть під час війни зазначив: «Я працюю над виробництвом вина саме зараз. Моє завдання – навчити українців пити своє вино. Тоді в країні буде велика і велика галузь».

Він представив червоне сухе вино Big Wines Big Art, виготовлене з винограду сорту Одеський Чорний врожаю 2020 року. Прем’єра відбулася у лютому і вино вже отримало дві золотих нагроди на міжнародних конкурсах.

Доктор Нуньес переконаний, що після нашої перемоги всі країни, які допомагали нам зброєю, мають допомогти коштами, які будуть спрямовані на відновлення країни в цілому і виноробної галузі зокрема:

«Я є свідком розвитку виноградної та виноробної галузі в Україні впродовж 8 років, і я бачив як Україна йде цим шляхом. Виноградарі, винороби, енологи, сомельє – всі ці люди надзвичайно профейсіно зростали та розвивалися. З 24 лютого все, здалося, завмерло і багато українців покинули свої длмівки, включаючи тих, хто був активно зайнятий у виноградній та виноробній галузі. Але поступово люди повернуться (і вже повертаються) із тими знаннями та досвідом, які вони отримали за межами країни. Наразі вони мають бути готовими до нових можливостей.

З великою відбудовою прийде також відбудова виноградарської та виноробної галузі. Оскільки, щоб використовувати допомогу західних країн, необхідно мати певну урядову програму для того, щоб вивести індустрію на інший рівень, надзвичайно важливим кроком є те, що Україна знову є членом OIV».

За словами Наталії Бурлаченко, заступника голови ГС «УКРСАДВИНПРОМ» з міжнародних відносин, амбасадора компанії  Vinos de La Luz та CEO Big Wines, української філії Vinos de La Luz, головна мета відновлення членства в OIV – популяризація українського продукту.

«Ми насамперед хочемо показати, яких висот і якості домоглася Україна, незважаючи на реалії, в яких ми живемо. Це важливий майданчик, щоб зазвучати на весь світ. Можливість не тільки віртуально, а й офлайн поспілкуватися із зарубіжними колегами, показати, що українське вино є, існує і в майбутньому стане ще більш конкурентоспроможним, – впевнена вона. – OIV – це як ООН, тільки у сфері виноградарства і виноробства. Всі країни які бажають слідувати міжнародним правилам гри і мати свій голос є членами цієї організації. Організація складається з 4-ох комітетів: виноградарство, енологія, економіка і право та безпека та охорона здоров’я. Українська сторона зібрала делегацію експертів, які обрали різні напрямки, які є найбільш перспективними та працюють в різних групах. Під час 44-ї конференції Україна не буде лише спостерігачем. Ми плануємо організувати захід, який популяризує українське вино. Прагнемо ознайомити всіх охочих з тим, що відбувається у сфері зараз та показати яку якість Україна досягла, попри сьогоднішні реалії. Це надзвичайно важливий майданчик, щоб ми могли зазвучати на весь світ не лише віртуально, а й вживу».

Україна візьме участь у 44-ій конференції OIV, яка відбудеться з 5 по 9 червня в Іспанії.

X
Украина