Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Wine&Spirits Ukraine

Wine&Spirits Ukraine 2023 – нас не здолати!

04.04.2023, Новини

Wine&Spirits Ukraine, що відбулася в Києві 29-31 березня, пройшла на найвищому рівні, незважаючи на воєнний стан в країні. Окрім того, що це найбільший український майданчик винно-алкогольної індустрії, цьогорічна виставка стала доказом незламності та стійкості українських виробників. 


Виставка зібрала 35 виробників вина, алкоголю та пива. За три дні захід, що традиційно відбувався під дахом МВЦ, відвідали більш ніж 3534 гостей, для яких ця подія стала справжнім святом, ковтком нормального довоєнного життя… 

За цілком зрозумілих причин, участь у Wine&Spirits Ukraine 2023 взяли участь лише компанії з України (крім однієї), серед них – великі, середні й крафтові виробники вин, алкоголю та пива, які представляли свої найкращі продукти. І ці напої високо оцінили як професіональне журі, так і відвідувачі виставки. Слід окремо відзначити, що на цьогорічному заході як ніколи відчувалася атмосфера дружби, співпраці і абсолютної впевненості у нашій перемозі, яка принесе справжній розквіт індустрії. 

Бізнес продовжує працювати

Wine&Spirits Ukraine – це, перш за все, платформа для зустрічей, спілкування й налагодження ділових зв’язків між виробниками вин та алкогольних напоїв, рітейлерами, сомельє, рестораторами, імпортерами та дистриб’юторами з України та закордону. І свої задачі захід виконав на 100%! Виробники знайшли нові контакти та домовились про контракти з національними торговельними мережами, роздрібними магазинами та HoReCa. 

«Незважаючи на військові дії в нашій державі, бізнес продовжує працювати – національна економіка потребує підтримки. Зацікавленість українською продукцією та попит на неї зростають як за кордоном, так і на внутрішньому ринку. Великий інтерес до українського вина на виставках ProWein та Wine&Spirits Ukraine доказав, що у Вин України велике майбутнє! Чекаємо все більше національної продукції на полицях магазинів та в картах ресторанів!» – резюмувала Вікторія Агромакова, засновниця та організаторка Wine&Spirits Ukraine.

Вперше був представлений  об’єднаний стенд «Асоціації крафтових виноробів України», де свої вина презентували 10 виробників з Одеської, Миколаєвської, Тернопільської, Києвської, Львівської областей та Закарпаття – Beykush Winery, Stakhovsky Wines, Father’s Wine, Frumushika-Nova Famili Winery, Винхол Оксамитне, Falko Winery, Axis Wine, Petropol, Вина Закревського та Медоварня «Медовий Спас».  

Світлана Цибак, Голова «Асоціації крафтових виноробів України», Директорка виноробні «Бейкуш» високо оцінила участь у Wine&Spirits Ukraine «Ще один успішний кейс загального стенду асоціації під брендом Wines of Ukraine! Ми всі дуже задоволенні результатом виставки, побачили багато зацікавленості від HoReCa, рітейлу, мереж, які бажають розвивати українське вино, працювати з ним і максимально підтримувати тренд «buy local».

Висловлюємо свою безмежну подяку Wine&Spirits Ukraine, за організацію, за сміливість у цей нелегкий час провести виставку і надати можливість виробникам розширити свої комерційні можливості»..

«Wine&Spirits Ukraine – це концентрована увага до локальних виробників. Ця виставка робить помітний внесок у професійний розвиток винної галузі країни, відкриває нові імена української та світової аудиторії, дає можливість виробникам особисто зустрітися зі споживачем, представити продукт, зацікавити та дати продегустувати», –  поділився своїми враженнями Сергій Липко, власник медоварні «Медовий Спас»

Яскраво була представлена на заході «Українська асоціація  крафтових дистиляторів» з 10 виробниками: RutaBalm, CraftSad, Винороб Винокур, ОСТЕН-САКЕН, 12 GUNS2, Файне зілля, Татова горілка, Крафтова гуральня, Загребельна гуральня, Дистилер Іван Горобець.

За ініціативою Ukrainian Craft Distillers Association, відбулася знакова для Асоціації та усієї галузевої спільноти подія – засідання Круглого столу для обговорення питань стосовно Законопроекту № 5762 «Про внесення змін до деяких законів України, щодо спрощення умов виробництва дистилятів суб’єктами малого підприємництва».

Сімейне підприємство Honey Badger представило свої вже добре відомі настоянки та наливки, а пивоварня Волинський Бровар презентувала пиво та сидр.

Захопливі відгуки отримала продукція 46 Parallel Wine Group – номінанта Wine Travel Awards, що вже став лідером публічного голосування. На виставці компанія представляла свої найкращі ігристі та тихі вина, що зібрали численні міжнародні та вітчизняні нагороди.

Головний винороб ТМ 46 Parallel Wine та ТМ Шато Піно Євгенія Пустовіт поділилася своїми враженнями щодо виставки: «Ми всі заскучали за будь-якими заходами для виноробів. Ми всі зустрілися – представники ресторанів, інших спеціалізованих компаній, багато знайомих виробників. Можна було спробувати, подивитися хто в якому напрямку почав працювати, хто які новації зробив. Насправді для виноробів і для нас це була дуже важлива подія»..

Вперше у Wine&Spirits Ukraine взяли участь вже відомі в України виробники – Biologist Craft Winery з Київщини та Leleka Wines з Одещини. 

Продовжує підкорювати український ринок винороб Едуард Городецький, на виставці його «Ігристе рожеве, 2021», ТМ «My Wine»,  здобуло найвищу нагороду!

Ольга Гірман, переможниця XVIII Всеукраїнського конкурсу Український сомельє 2021 року, засновниця проєкту «Винні Вечорниці», співзасновниця проекту Wine Family Production відзначила розвиток і високий  рівень заходу: «Цьогорічна виставка не була схожа на жодну з попередніх. Відбулося те, чого я багато років чекала – винороби об’єдналися, вони почали підтримувати один одного. А також наочно можна було побачити наскільки покращилася якість вина – саме українських виноробів.

Я пам’ятаю років три тому ми проводили сліпі дегустації деяких українських виробників, і їхня якість, чесно кажучи, була посередньою. Але зараз зразки стають набагато кращими й у портфелях виноробень з’являються цікаві зірочки, що не може не радувати».

Єдиним іноземним учасником виставки була компанія Vinos de La Luz. На її стенді окрім вже відомих нам винних позиції, можна було продегустувати продукт українського проєкту компанії – @bigwines.bigart, перший реліз BIG WINES BIG ART limited edition. Ivan Marchuk, вироблене з локального вітчизняного сорту Одеський Чорний. Нагадаємо, що це вино вже завоювало прихильність ринку та отримало дві золотих нагороди на міжнародних конкурсах.

Наталія Бурлаченко CEO Big Wines, бренд-амбасадор компанії Vinos de La Luz високо оцінила роботу і значимість Wine&Spirits Ukraine 2023:

«Виставка цього року передала споживачам, професіоналам, виноградарям, виноробам і самій державі символічний і дуже важливий меседж.

По-перше, це виставка під час війни! Я навіть не буду пояснювати, яку хоробрість повинні мати організатори, учасники і відвідувачі, щоб зібратися під одним дахом, незважаючи на тревоги.

По-друге, всі причетні до виноградарсько-виноробної галузі, сфери міцного алкоголю, ресторанної справи та імпорту і дистриб’юції знову зустрілися, побачили один одного, зробили умовну перекличку’, хто чим займається, в кого які інтереси, хто чим може бути корисним.

По-третє, і, мабуть, найважливіше, якщо попередні роки модним було використовувати гасло: «Українському вину бути!» – то наразі воно є неактуальним, оскільки українське вино Є!!! Це довела кількість учасників в дегустаційному конкурсі, кількість виноробень і виноробів з України, представлених на виставці, а також кількість відвідувачів, які свідомо прийшли побачити, спробувати і оцінити українське вино.

Неймовірна Вікторія Агромакова зробила надзвичайну справу, організувавши виставку 2023, за що їй велика повага. В свою чергу, не можу не наголосити, що Vinos de La Luz була єдиною іноземною компанією, яка стала учасником виставки і представила свій український проєкт bigwines.bigart. І чого точно не бракує Рікардо Нуньесу, власнику Vinos de La Luz, так це сміливості приїхати в Україну, витратити на нелегку дорогу 24 години, пробути всі 3 дні виставки на стенді, підтримуючи кожного, хто потребував підтримки та заряджаючи всіх знайомих і незнайомих своєю енергією перемоги! Хочу подякувати кожного, кого зустріла протягом цих днів за щиру радість зустрічі і побажання процвітання нашому новому проекту!» 

Ukraine Wine&Spirits Awards: висока якість українських вин

В рамках виставки традиційно відбувся міжнародний дегустаційний конкурс Ukraine Wine&Spirits Awards. Конкурс проходить за підтримки та участі Асоціації сомельє України та Міжнародної Асоціації сомельє відповідно до стандартів Міжнародної організації винограду і вина OIV. На другий день виставки оголосили результати дегустаційного конкурсу, що став рекордним за кількістю платинових та золотих медалєй! 

  • Краще вино конкурсу – Мерло від Narovylo.
  • Краще ігристе вино – розе від My Wine by Eduard Gorodetsky.
  • Кращій міцний напій – Бальзам РУТА.
  • Краща горілка – Старицький та Левицький.

Конкурсні вина оцінювали відомі українські винні експерти, сомельє, а також закупники торговельних мереж, які поділилися своїми враженнями.

«Порадувала велика кількість Одеських чорних, від молодих і не витриманих до витриманих у різноманітних бочках, що показали шалений потенціал цього сорту. Нарешті з ним навчились працювати і показувати його в різних стилістиках», – Сергій Клімов, член журі конкурсу, cпіввласник барів Like a Locals, засновник Kyiv Food&Wine Festival.

«Що стосується вин, дійсно були дуже цікаві ігристі, білі більш рівні, оранжи дуже цікаві. Відносно червоних вин, як правильно сказав Сергій Клімов, – було багато схожих зразків, тому що багато вин було з Бессарабії або з Одеської області. Дуже потужні, насичені Одеський Чорний, Каберне, інші червоні сорти – це стиль вин саме півдня України. А хотілось би трошки різноманіття, щоб більше було представлено закарпатських вин, інших регіонів України – більш легких, більш делікатних не супер потужних, хотілось більшого різноманіття сортів», – Олег Кравченко, сомельє, співвласник Win Bar,

«Як вже не вперше беру участь в журі дегустаційного конкурсу і можу сказати, що рівень ЯКОСТІ українських вин дуже виріс, а це не може не радувати. Нові імена і нові винарні – це саме про Незламність українців. І хоча, можливо хтось напише, що такі заходи під час ВІЙНИ не можна проводити, я абсолютно впевнена в тому, що треба думати про розвиток економіки і про те, що не можна чекати Перемоги, а треба ЖИТИ ТУТ і ЗАРАЗ!», – Ганна Ковалевська, член журі конкурсу, сомельє ресторану ChaCha в м. Кропивницький

«Ми повинні щодня повторювати собі, що ніколи не можна здаватися. Ми повинні постійно прагнути стати кращими та покращити життя навколо себе, прагнути впроваджувати інновації. Отже, ми повинні бути вимогливими та амбітними. Для мене особисто найбільше задоволення – бачити, що такі винороби, як Едуард Городецький, Валерiй Наровило, перевершують самі себе, стаючи кращими для себе та для інших. Вірте в себе, і у вас все вийде. Аплодую переможцям!», – Єгор Бєлов, член журі конкурсу, Шеф-сомельє ІнтерКонтиненталь.

Як підтримати виноробів в умовах війни та повоєнного періоду

Серед інших заходів виставки традиційно відбувся Wine&Spirits Congress. На професійній зустрічі учасників ринку опрацьовували нагальну і важливу тему: “Підтримка виноградно-виноробної галузі в умовах війни та повоєнного часу”. Модератором заходу виступив Володимир Печко, Голова спілки «УКРСАДВИНПРОМ».

«Близько 3-х місяців діяла заборона на продаж алкоголю в Україні, для багатьох підприємств – це було критично. Адже кожне підприємство має свої зобов’язання: виплата заробітної плати, догляд за виноградниками, сплата податків. Окрім того, додалися видатки, адже кожен з нас працює на перемогу та бере участь у волонтерських ініціативах. Ми обрали цю тему для того, щоб обговорити з фахівцями, яким чином можна допомогти галузі у цей непростий період для нашої держави», – розпочав Конгрес Володимир Печко.

Спікери ділилися кейсами як залучати грантові кошти для розвитку галузі, де черпати корисну, експертну інформацію про виноградарство та виноробство, які існують виклики та як ефективно їх долати у період збройної агресії рф.

Ганна Сирчина, представник проєкту ITC (Іnternational Trade Centre Ukraine надає технічну допомогу країнам, які розвиваються, країнам з перехідною економікою)  розповіла про можливості розвитку для виноградарів та виноробів, яку сьогодні можна отримати завдяки співпраці з організацією. Ознайомитися з актуальною інформацією можна на сайті проєкту

Ігор Віштак, директор Департаменту аграрного розвитку Мінагрополітики розповів про те, що робить держава для підтримки галузі. А саме про те, що 1 липня 2022 р. було прийнято Постанови Кабінету Міністрів України №738 та №739, якими передбачалися надання грантів для створення власної справи для фізичних та юридичних осіб за напрямком створення тепличного господарства, а також висадки насаджень та ягідників. Ця програма працює майже рік.

Едуард Городецький, представник малих виноробів, заступник Голови Асоціації крафтових виноробів підняв тему застарілого законодавства в Україні.

Доктор Рікардо Нуньєс, власник Vinos de La Luz, бізнесмен і меценат поділився власним досвідом та дав конкретні поради щодо розвитку виноградно-виноробної галузі: 

«В Україні багато моментів пережив разом з українськими виноробами. Я іноземець і я не маю права розмовляти про внутрішні справи в Україні, проте відчуваю, що все ж маю сказати кілька слів з цього приводу. 24 години тому я приїхав з Європи і дізнався, що у Бордо влада платить кожному виноградарю 7000 євро за те, щоб він викорчував свій виноградник. У Ріосі з квітня починається той самий процес, влада починає платити 5000 євро за те, щоб викорчовували виноградники.  Перше, що я почув в Україні, що Уряд платить кошти за висадку виноградників. 

Найважливіше те, що Уряд України не є ворогом галузі, але він має інші обов’язки в часи війни. Якщо Уряд побачить, що винороби та виноградарі мають сильну інституційну галузь, він буде діяти. Але спершу виноградарі та винороби мають об’єднатися і кожен повинен мати власні аргументи та власне бачення. Сьогодні малі винороби і виноградарі зростають та розвиваються. Я зараз можу сказати, що є більше малих виноробів, ніж великих. Але звісно, кількість в літрах залишається в руках великих виробників. Ми повинні зрозуміти, що майбутнє не буде таким самим, будуть тисячі малих та середніх виноробів. Всі будуть виживати, але потрібно боротися за основний сектор країни. Всі знають що Україна повернулася до ОІV. Це не був крок заради кроку, це була дія для того, щоб показати незалежність та суверенітет держави. Якщо ви хочете бути частиною виноградно-виноробної спільноти у світі, ви маєте бути інституційно сильними, щоб говорити з Урядом, тоді Уряд говоритиме з вами.  Гранти – це серйозна діяльність. Іноземні інвестори чекають сигналу для того, щоб почати співпрацю. Можливо вам варто подумати над тим, як це працює в інших країнах: є окремо виробники вина, а окремо виноградарі. В багатьох країнах є сильні виноградарі, фермери які вирощують виноград, і сильні виробники вина, які не мають свого винограду. Вони співпрацюють на взаємовигідних умовах». 

Дискусійна панель Wine&Spirits Congress дійсно була живою та насиченою. Винороби та виноградарі мали можливість задати болючі і важливі питання, бути почутими та отримати фахові відповіді. 

Підсумовуючи Wine&Spirits Ukraine 2023, що відбулася в такий непростий час, хочемо подякувати організаторам за прекрасну роботу, сміливість і підтримку виноробів України. Ця подія надала впевненості всьому винному ком’юніті, можливості зустрітися один з одним і зрозуміти, що, незважаючи на війну галузь працює і розвивається, з’являються нові імена, серед яких є справжні зірки. То ж українське виноробство є і буде!.

 

X
Украина