Увага!

Увага! На сайті використовуються cookie файли.

The site uses cookie files

Даний сайт має вікове обмеження.

This site has age restrictions!

Я підтверджую, що мені, на жаль, давно виповнилося 18 років
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Castel Mimi

Tel.: +373 265 0 1893
Web: https://www.castelmimi.md/en/
Email: office@castelmimi.md
Address: Castel mimi, S. Bulboaca, R. Anenii noi, Republica Moldova


Castel Mimi – це перлина на винному шляху Молдови. Екскурсія у сюди проллє світло на багато подій та історичних подробиць, які десятиліттями зберігалися в таємниці, і переведе вас в іншу епоху.

Castel Mimi

Виноробня є однією з головних туристичних визначних пам’яток Молдови. Входить до числа 15 найкрасивіших виноробень світу. Щорічно Castel Mimi відвідують 30 000 відвідувачів з понад 80 країн світу.

Castel Mimi

Castel Mimi був заснований у 1893 році, відремонтований і відкритий для відвідувачів 17 вересня 2016 року. Він включений до «Винної дороги Молдови», яка є першим культурно-туристичним маршрутом, сертифікованим Радою Європи в рамках ITER VITIS Les Chemins de La Vigne в Європі.

Tel.: +373 265 0 1893 Web: https://www.castelmimi.md/en/ Email: office@castelmimi.md Address: Castel mimi, S. Bulboaca, R. Anenii noi, Republica Moldova Castel Mimi – це перлина на винному шляху Молдови. Екскурсія у сюди проллє світло на багато подій та історичних подробиць, які десятиліттями зберігалися в таємниці, і переведе вас в іншу епоху. Виноробня є однією з головних […]

Possessioni Serego Alighieri

Tel.: +39 045 770 36 22
Web: https://www.seregoalighieri.it/it/la-tenuta
Email: wine.experience@masi.it
Address: Via Giare 277 Località Gargagnago 37015 Sant’Ambrogio di Valpolicella (Verona), Italia


Маєток Possessioni Serego Alighieri розташовано в самому серці Вальполічелла Классіка (Valpolicella Classica), в оточенні зелених пагорбів і всього за кілька кілометрів від історичного центру Верони та мальовничого озера Гарда.

Possessioni Serego Alighieri

Possessioni Serego Alighieri має давні історичні, культурні та виноробні традиції у Вальполічеллі, які налічують понад 650 років. Все почалось в 1353 році, коли П’єтро Аліг’єрі (Pietro Alighieri), син великого поета Данте, який пішов за своїм батьком у вигнання у Верону, купив маєток Казаль-деї-Ронкі в Гарганьяго в центрі Вальполічелла Класика, який і сьогодні залишається серцем Possessioni Serego Alighieri.

У 1549 році в сім’ї Аліг’єрі залишилися тільки спадкоємиці-жінки, вони одружилися з могутньою імператорською сім’єю Серего, з тих пір нащадки сім’ї називають себе подвійним прізвищем Serego Alighieri.

Possessioni Serego Alighieri

У 1973 році Serego Alighieri стало одним із найпрестижніших історичних венеціанських маєтків під егідою Masi Group. Сьогодні маєток приймає відвідувачів, щоб кожен міг відкрити для себе дух регіону Вальполічелла та його унікальну історію.

Підвали Serego Alighieri – найстаріші у Вальполічеллі, це місце зберігання вин з відомим характером та благородством. Вина тут зберігаються у 600 літрових бочках з вишневого дерева як і багато століть тому, це данина традиціям сім’ї. Вишневе дерево робить вино гладким та округлим, підкреслює типові аромати винограду з регіону Вальполічелла.

Possessioni Serego Alighieri

Possessioni Serego Alighieri виробляє такі великі вина як:

VAIO ARMARON Amarone della Valpolicella classico DOCG

MONTEPIAZZO Valpolicella Classico Superiore DOC

CASAL DEI RONCHI Recioto della Valpolicella Classico DOCG

POSSESSIONI Rosso del Veronese IGT

POSSESSIONI Garganega e Sauvignon del Veneto IGT

PODERI BELLOVILE Toscana IGT

BELLOVILE VERMENTINO Vermentino di Toscana IGT Bio

Фото: facebook.com/SeregoAlighieri

Tel.: +39 045 770 36 22 Web: https://www.seregoalighieri.it/it/la-tenuta Email: wine.experience@masi.it Address: Via Giare 277 Località Gargagnago 37015 Sant’Ambrogio di Valpolicella (Verona), Italia Маєток Possessioni Serego Alighieri розташовано в самому серці Вальполічелла Классіка (Valpolicella Classica), в оточенні зелених пагорбів і всього за кілька кілометрів від історичного центру Верони та мальовничого озера Гарда. Possessioni Serego Alighieri має […]

Masi Tenuta Canova

Tel.: +39 045 7580239
Web: www.masi.it/en/masi-wine-experience/our-estates/tenuta-canova
Email: canova@masi.it
Address: Via Delaini, 1 Località Sacro Cuor – SP 5 Verona Lago 37017 Lazise del Garda (Verona), Italy


Masi Tenuta Canova – це комплекс, розташований у сільській місцевості біля озера Гарда, що складається з готелю, виноробні, винного бутіка і бару Vino e Cucina для дегустацій та приватних заходів, де гостям запропонують найкращі вина маєтку у поєднанні зі стравами місцевої кухні.

Masi Tenuta Canova

З готелю відкривається чарівний вид на екологічно чисті виноградники, оливкові гаї та пагорби Вальполічелли.

Masi Tenuta Canova

У маєтку знаходиться мультимедійний Музей винних відкриттів Масі (Masi Wine Discovery Museum), який відправить відвідувачів у захоплюючу подорож у світ вина. На дегустації вин гості можуть спробувати знамениті вина Masi: Pinot Grigio delle Venezie Masianco, Valpolicella Superior Toar, Rosso del Veronese Brolo Campofiorin Oro, Amarone Riserva Costasera.

Masi Tenuta Canova

У винному магазині на першому поверсі головної будівлі представлено повний асортимент вин Masi.

Фото: facebook.com/MasiWines

Tel.: +39 045 7580239 Web: www.masi.it/en/masi-wine-experience/our-estates/tenuta-canova Email: canova@masi.it Address: Via Delaini, 1 Località Sacro Cuor – SP 5 Verona Lago 37017 Lazise del Garda (Verona), Italy Masi Tenuta Canova – це комплекс, розташований у сільській місцевості біля озера Гарда, що складається з готелю, виноробні, винного бутіка і бару Vino e Cucina для дегустацій та приватних […]

Awestruck Ciders

Web: www.awestruckciders.com/
Email: info@awestruckciders.com
Addresss: 1st location: 8 Winkler Road, Sidney, NY 13838 2nd location: 34 Howell Street, Walton, NY 13856


Awestruck Ciders – справжній нью-йоркський продукт – невеличка, але дуже активна крафтова сидрерія, очолювана молодими та прогресивними власниками.

Awestruck Ciders

Усі сидри Awestruck виготовляються зі 100% свіжого соку з яблук, вирощених в садах штату Нью-Йорк. Його ферментують за допомогою унікальної суміші дріжджів для шампанського. Майстри створюють складні смаки, зосереджуються на інноваціях у створенні сидрів, які на думку виробників не просто напій, а палітра відчуттів.

Щотижня Awestruck Ciders створює три нових смаки.

Awestruck Ciders

Нью-йоркські сидровари – це чудовий приклад для наслідування. Не вагайтесь, вірте в себе, будьте Awestruck! І нехай ваш маленький, крафтовий бізнес стане черговою зіркою премії Wine Travel Awards.

Web: www.awestruckciders.com/ Email: info@awestruckciders.com Addresss: 1st location: 8 Winkler Road, Sidney, NY 13838 2nd location: 34 Howell Street, Walton, NY 13856 Awestruck Ciders – справжній нью-йоркський продукт – невеличка, але дуже активна крафтова сидрерія, очолювана молодими та прогресивними власниками. Усі сидри Awestruck виготовляються зі 100% свіжого соку з яблук, вирощених в садах штату Нью-Йорк. Його […]

Château Gazin Rocquencourt

Tel.: +33 5 56 64 75 08
Web: www.gazin-rocquencourt.com/
Email: malartic-lagraviere@malartic-lagraviere.com
Address: 59 Chem. de Gazin, 33850 Léognan, France


Château Gazin Rocquencourt відоме як одне із найстаріших виноробних господарств у комуні Леоньян. Перші виноградні лози тут були посаджені 1660 року. Цей історичний маєток у Песак-Леоньян славиться якістю своїх вин та терруаром, розташованим на гравійній вершині пагорба у Леоньяні. Загалом Château Gazin Rocquencourt належить 30 га землі.

Château Gazin Rocquencourt

Маєток належить Альфреду та Мішель Бонні (Alfred/Michèle Bonnie), власникам Château Malartic-Lagravière, Grand Cru Classé de Graves у Леоньяні. У 2005 році сім’я поповнила свої активи, ставши власниками ще двох маєтків: Château Gazin Rocquencourt (Песак-Леоньян, Бордо) та Bodega Diam Andes (Мендоса, Аргентина).

Château Gazin Rocquencourt

З 2015 року на виноградниках Château Gazin Rocquencourt застосовуються методи органічного та біодинамічного землеробства.

Фото: facebook.com/gazinrocquencourt

Tel.: +33 5 56 64 75 08 Web: www.gazin-rocquencourt.com/ Email: malartic-lagraviere@malartic-lagraviere.com Address: 59 Chem. de Gazin, 33850 Léognan, France Château Gazin Rocquencourt відоме як одне із найстаріших виноробних господарств у комуні Леоньян. Перші виноградні лози тут були посаджені 1660 року. Цей історичний маєток у Песак-Леоньян славиться якістю своїх вин та терруаром, розташованим на гравійній вершині […]

Тепло, тепліше, ще тепліше… Знайшли! 5 нових старих винних регіонів

Чи знали ви, що до Середньовіччя на півночі Європи вирощували виноград і виготовляли вино? Але потім клімат змінився, температурні показники стали нижчими, скоротилася кількість сонячних днів – настав так званий Малий льодовиковий період. Тож Англії, Польщі, Нідерландам та іншим країнам на віки довелося забути про виноробство. Та наразі знову все змінюється…


Як не прогинатися під мінливий світ

Сучасні зміни клімату звинувачують у лісових пожежах, затопленнях і цунамі, у пізніх заморозках, що шкодять культурним рослинам, – вони загрожують людству безліччю жахливих наслідків. Але є й позитив – поява нових виноробних регіонів.

Донедавна усі класичні винні регіони світу мали одну спільну рису – географічну широту, де вони розташовувались. Переважна більшість якісних вин і зараз виробляється між 30 та 50 паралелями. Але потепління клімату поступово змушує виноробів шукати більш прохолодні зони для вирощування винограду і просуватися далі на північ (в Північній півкулі) чи південь (в Південній) в пошуках природних умов, придатних для цього. Адже під впливом занадто сильного тепла чи холоду змінюється якість винограду, який стає непридатним для виготовлення вина.

5 нових старих винних регіонів

Щоб не зникли традиційні виноробні регіони, виноградарям і виноробам доводиться дбати про внесення деяких змін у процес вирощування винограду, адаптувати його до наслідків зміни клімату. Ймовірно, доведеться збирати ягоди раніше, щоб не допустити підвищення рівня цукру і зниження кислотності через занадто високу температуру. Також є сенс висаджувати виноградники на більшій висоті, де вдень інтенсивне сонячне проміння сприяє вистиганню ягід, у той час як холодні нічні температури допомагають зберегти кислотність.

Багато амбітних виноробів уже взяли на озброєння цей інноваційний підхід – прийняти мінливі умови, адаптуватися до них і виготовляти прекрасні вина, враховуючи всі фактори.

Крім того, внаслідок кліматичних змін нові можливості для виноробства почали з’являтися на нових територіях – у Північній та Східній Європі, у деяких частинах Північної Америки та Азії. Давайте розглянемо, у яких з них є шанси стати новим Бордо чи новою Шампанню?


Англія

5 нових старих винних регіонів

Міжнародні експерти винного світу вважають, що виноробна промисловість Англії може стати першою з тих, що максимально виграє від глобального потепління. Як вважають дослідники із Університетського коледжу Лондона, через зміну клімату до 2100 року температура підвищиться в середньому на 2 градуси за Цельсієм, а річна кількість опадів збільшиться на 5%. В результаті в центрі Лондона можуть з’явитися виноградники Темпранільо і апелясьйон Піно Гріджіо на шотландських кордонах.

Проте, вже починаючи з кінця 1990-х років, у південних частинах Британії працюють сотні виноробень, більше половини з яких виготовляють ігристе вино. Площі виноградників у Великій Британії нині складають 3578 га, що на 83% більше, ніж у 2015 році. Навіть королева посадила виноградні лози у садах Віндзорського замку. Використовуючи переваги холодного клімату своєї країни для отримання високої кислотності, необхідної для ігристого, багато англійських виноробень якістю свого продукту вже завоювали прихильників у всьому світі. А ігристе вино з півдня Англії вже не вважається екзотичним напоєм, а є справжнім конкурентом шампанському, навіть інколи перемагаючи в сліпих дегустаціях.

Nyetimber

8 Sackville Street, London, W1S 3DG
www.nyetimber.com
+44 20 7734 8490
info@nyetimber.com

Nyetimber

Маєток Nyetimber, розташований у долині Нітімбреха, де ще в 1988 році на підвітряному боці Саут-Даунс були висаджені легендарні сорти винограду для ігристих вин – Шардоне, Піно Нуар і Піно Меньє.

Nyetimber

У 2006 році власником Nyetimber став Ерік Хірема (Eric Heerema), який за допомогою виноробів Чері Спріггс (Cherie Spriggs) и Бреда Гретрикса (Brad Greatrix) створив якісні ігристі вина. З того часу вина Nyetimber здобули всесвітнє визнання, неодноразово завойовуючи міжнародні нагороди. Наприклад, винні експерти з усього світу не раз відзначали Nyetimber Blanc de Blancs – елегантне та делікатне вино, бленд класичних сортів Шардоне, Піно Нуара та Піно Меньє. Вино піддається тривалій витримці на осаді, щоб розвинути чарівні аромати цитрусових та жимолості, що переходять у тонкі відтінки бріошу. Смак пропонує щедрі, але елегантні ноти печеного лимона і білого персика. Тонкі мінеральні ноти підкреслюють свіжу, чітку кислотність, що призводить до довгого та складного посмаку.

Chapel Down

Small Hythe, Tenterden, Kent,
TN30 7NG
01580 766111
retail@chapeldown.com
www.chapeldown.com

Chapel Down

Генеральний директор Chapel Down Ендрю Картер (Andrew Carter) вважає своєю місією змінити ставлення світу до англійського вина. Адже його талановита команда виноробів виробляє відзначені нагородами ігристі та тихі вина преміум-класу з винограду, вирощеного в Південно-Східній Англії – регіоні, дуже схожому на теруар Шампані.

Chapel Down

Виноградні лози Шардоне, Піно Нуар, Піно Меньє та Бахус культивують на крейдяних ґрунтах в теплому морському кліматі, в результаті чого виходять збалансовані вина з унікальними смаковими характеристиками.

Chapel Down

У Chapel Down є широкий асортимент вин – від найпопулярнішого ігристого Brut NV до більш експериментальних вин, таких як перше в Англії біле вино з сорту Albarino, вирощеного в Sandhurst – на єдиному в Туманному Альбіоні винограднику з лозами цього сорту, яким, до речі, вже понад 10 років. Brut NV є класичним блендом сортів Шардоне, Піно Нуар, Піно Меньє і Піно Блан. Аромати червоного яблука, лемонграсу та свіжоспеченого хліба поєднуються в незабутні відчуття разом з відтінками полуниці та айви у смаку та тонкими стійкими бульбашками. Виноробний маєток відкритий для публіки і запрошує гостей на екскурсії та за новими враженнями.

Hattingley Valley

office@hattingleyvalley.co.uk
+44 (0)1256 389 188
Wield Yard, Lower Wield, Nr Alresford,
Hampshire, SO24 9AJ
hattingleyvalley.com

Hattingley Valley

У 2020 році WineGB, організація, що представляє виробників, присуджує нагороди найкращим винам, визнала абсолютним чемпіоном ігристе вино 2014 року з долини Хаттінґлі в Хемпширі. Hattingley Valley – екологічно чиста виноробня, яка спеціалізується на виробництві преміальних англійських ігристих вин з використанням традиційного методу шампанізації. Одна з найвпливовіших винних критиків Дженсіс Робінсон (Jancis Robinson) дуже високо оцінює цю виноробню, у своїй статті на jancisrobinson.com вона написала наступне: «Виноробня Hattingley Valley – одна з найакуратніших і найбільших, де я коли-небудь бувала. Навіть дрова для багаття, які я бачила у кутку одного з їхніх двох виноградників поруч із виноробнею були складені з особливою ретельністю!»

Hattingley Valley

Компанія Hattingley Valley, заснована Саймоном Робінсоном (Simon Robinson) у 2008 році в сільській місцевості Хемпшира, завдяки зусиллям досвідченого винороба Емми Райс (Emma Rice) швидко зарекомендувала себе як одна з найуспішніших виноробень Великої Британії, завоювавши понад 100 медалей, 13 призів та три нагороди Bestin Class за свої ігристі вина, що експортують до 16 країн світу. Протягом останніх двох років тут виробляють півмільйона пляшок на рік. Тихі та ігристі вина у Hattingley Valley виробляються з винограду Шардоне, Піно Нуар, Піно Меньє, Бахус та Піно Грі.

Hattingley Valley

Одна з зірок Hattingley – ігристе Classic Reserve NV. Вино блідо-золотистого кольору з ніжними бульбашками. Гарний складний букет поєднує в собі аромати зелених яблук із вершковою нугою та свіжою випічкою. У смаку ноти лимонного щербету, бісквіту з тонким дубовим характером. Освіжаюче, ідеально збалансоване вино із чудово довгим посмаком. Classic Reserve NV має нагороди Wine GB Awards, Decanter World Wine Awards та інших міжнародних премій і конкурсів. У Hattingley Valley також можна насолодитись екскурсією з гідом та дегустацією.

Досьє D+

Тур по виноробнях Великої Британії можна поєднати з нагодою відвідати виставку London Wine Fair 2022. Найбільший винний майданчик для винних професіоналів у Великій Британії та партнер премії Wine Travel Awards запрошує гостей 7-9 червня до Лондона. Виставку організовано у гібридному форматі онлайн+офлайн. Після успішного цифрового дебюту під час пандемії динамічна команда LWF цієї весни об’єднує найкраще з живих подій із найкращим з цифрового світу. У культовій Олімпії та на онлайн-майданчиках планується більш ніж 80 майстер-класів та панельних сесій для винних професіоналів. Тут представлятимуть десятки тисяч вин, які можна продегустувати протягом трьох днів. А також відбудеться нагородження переможців LWF Wine Buyers Awards.


5 нових старих винних регіонівІрландія

5 нових старих винних регіонів

У світі добре відомі ірландські віскі, лікери та сидри, а про славу Guinness можна і не згадувати. Але наразі мало хто знає про існування ірландського вина. Для багатьох сама ідея вирощування винограду в Ірландії раніше звучала досить абсурдно. Але все змінюється – сміливі місцеві винороби вже почали вивчати виноробний потенціал Ірландії, переважно на південному сході країни. Невідомо, чи розвинеться тут великомасштабне комерційне виноградарство, але сучасні моделі глобального потепління дозволяють припустити, що це цілком можливо.

Luscа Winery

www.llewellynsorchard.ie
+353 87 284 3879
david@llewellynsorchard.ie

Luscа Winery

Один із таких сміливих ентузіастів Девід Ллевеллін (David Llewellyn) вже з 2002 року вирощує виноград у селищі Ласк на півночі від Дубліна і виробляє вина під брендом Luscа. Багато років він експериментував із сортами, які б могли давати тут гарний урожай. Його наполегливість принесла свої плоди – Девід почав виробляти червоні вина зі свого винограду.

Luscа Winery

Сепаж Рондо виявився цікавим, з нього вийшла невелика кількість напрочуд гарного і характерного червоного вина, хоча основне вино Ллевелліна є блендом Каберне Совіньйона і Мерло. Після багатьох років коливань, у 2018 році Девід вирішив зробити ігристе вино. Неймовірно, але його перші результати перевершили всі очікування. Lusca Sparkling Wine, 100% Каберне Совіньон, має гарну освіжаючу кислотність, спочатку у смаку стигла чорна вишня, що переходить у червоні літні ягоди, з продовженням ноток підсмаженого мигдалю та пісочного печива і надзвичайно гарною тривалістю у посмаку. Винний критик Irish Times Джон Уілсон (John Wilson) просто був у захваті: «Коли я вперше спробував це вино, я був вражений, наскільки воно прекрасне! Це абсолютно чудовий напій, доросле ігристе вино».

Viking Irish Drinks

vikingirishdrinks.com
353(0)872515346
info@vikingirishdrinks.ie

Viking Irish Drinks

Основну продукцію компанії Viking Irish Drinks, заснованої підприємцем Девідом Деннісоном (David Dennison), складають сидри і лікери, але нещодавно тут почали виробляти й свої вина. Девід Деннісон має більш ніж 35-річний досвід роботи в індустрії продуктів харчування та напоїв. Крім того, він представляв Ірландію на світових та європейських конкурсах сомельє, є володарем диплома Wine & Spirit Education Trust (WSET) і раніше викладав у цій організації. Тож Девід Деннісон не міг не спробувати створити власне вино.

Viking Irish Drinks

Виноградник Деннісона, висаджений у 2010 році, займає всього один гектар, засаджений лозами сортів Соляріс, Бахус, Сейваль Блан, Oріон, Рондо та Піно Нуар. Справжній великий прорив у винороба трапився через вісім років після посадки винограду, у 2018 році. Viking Irish White Wine 2018 – унікальне ірландське біле вино, виготовлене з суміші сортів Соляріс та Сейваль Блан. У смаку присутні тони тропічних фруктів, відтінки лічі та червоного грейпфрута з м’яким чистим посмаком. Viking Irish Red Wine 2018 (випуск другої партії відбудеться 10 березня 2022 року) – червоне вино, що є блендом сортів Рондо і Піно Нуар. Це справжнє теруарне вино. Має повний, м’який та фруктовий смак з відтінками дикої ожини та лаврового листа, таніни рівномірно структуровані по всьому вину.

Досьє D+

Винний критик Джон Уілсон (John Wilson) протягом 15 років займався купівлею та продажем вина на всіх рівнях торгівлі у Великій Британії та в Ірландії. З 2001 року він розпочав кар’єру журналіста. Джон Уілсон є автором бестселера «101 велике вино до 10 євро» (101 Great Wines Under €10) і редагував чотири видання «Винного гіда» – найбільш популярної винної книги Ірландії.

Джон Уілсон публікувався у різних журналах, з’являвся на телебаченні та працював на місцевому радіо. Зараз він обіймає посади консультанта та винного кореспондента The Irish Times, а також має свій винний блог wilsononwine.ie.


5 нових старих винних регіонівСкандинавія

5 нових старих винних регіонів

Данія, Норвегія та Швеція протягом останніх років розглядалися лише як великі експортні ринки для виробників вишуканих вин. Але скандинавські зими теплішають, тож місцеві амбітні ентузіасти розпочали власні експерименти у виноградарстві. Данія вже з кінця ХХ століття розвиває виноробство. Тут вирощують переважно Каберне Кортіс і Каберне Кантор. У 2007 році данське ігристе вино Dons Cuvée 2006 завоювало срібну медаль на конкурсі вин Effervescents du Monde. Мінівиноробні з’явилися і у шведському регіоні Скане. На більшості виноградників вирощують стійкі до вологості та холодостійкі гібридні сорти Рондо та Соляріс. А в Норвегії багатообіцяюче виглядає Рислінг, з якого тут вже виробляють вино.

Enggrav vineyard (Норвегія)

Enggrav vineyard

Джулия Хардинг (Julia Harding) MW – відомий винний журналіст, у своїй статті на сайті www.jancisrobinson.com розповіла про виноградник в Крістіансенді (Kristiansand), що знаходиться на 58-му градусі північної широти на південному березі Норвегії. Його посадили 10 років тому Клаус Петер Келлер (Klaus Peter Keller) та Джулія Келлер (Julia Keller) разом із норвежкою Анне Энгграв (Anne Enggrav), що навчалася у Weingut Keller і вирішила вирощувати виноград на своїй землі. Клаус Петер Келлер виробляє найпопулярніші у Німеччині рислінги, тож посадив свій фірмовий сорт і у Норвегії. Келлер покладає великі надії і на Піно Нуар, що також вже чудово дозріває у цій суворій місцині.

Enggrav vineyard

Свій перший успішний урожай Рислінгу з норвезького винограднику Клаус, Джулія та Анне зібрали у 2018 році – на кілька десятиліть раніше, ніж було заплановано. «У 2008 році, коли ми посадили Рислінг на гранітній скелі в Норвегії, Університет Гайзенгайма передбачив, що лози можуть почати дозрівати там десь з 2050 року. Коли ми змогли зібрати перший стиглий виноград у 2018 році, були щасливі та шоковані одночасно! Але зміна клімату, як і раніше, буде набагато серйознішою проблемою, ніж спалах коронавірусу», – сказав Клаус Петер Келлер в своєму інтерв’ю Гевіну Сміту (Gavin Smith) на сайті www.frw.co.uk

Vingаrden i Klagshamn (Швеція)

Mоllevаgen 31, 218 51 Klagshamn
vingardeniklagshamn.se

Vingаrden i Klagshamn

Компанія Vingаrden i Klagshamn, заснована ще у 2001 році, є ветераном місцевого виноробства. Багато що змінилося з того часу, як Мурат Софракіс (Murat Sofrakis) та Лєна Йоханссон (Lena Johansson) посадили свої перші лози. «Це два різні світи, – каже Софракіс. – Швеція зараз – винна країна. У нас є гарні вина. Щороку з’являється близько десяти нових виноградників, а існуючі зростають». Господарі Vingаrden i Klagshamn пройшли свій шлях, протестувавши величезну кількість сортів винограду, зрештою зупинились на Солярісі, який нині становить близько 85% посадок. Їхня філософія підтримує мінімальне втручання, екологічно чистий підхід як до виноробства, так і до вирощування, а їхнє портфоліо включає велику кількість білих вин, витриманих у дубових бочках, також є невелика кількість рожевих та ігристих вин. Зараз Vingаrden i Klagshamn виробляє близько 10 тис. пляшок на рік. І цього вина недостатньо, щоб задовольнити попит, стверджують винороби. Vingаrden i Klagshamn знаходиться неподалік міста Мальме. Влітку тут організовують екскурсії та дегустації.

Досьє D+

Пер Карлссон (Per Karlsson), журналіст і професійний фотограф, що спеціалізується на тематиці вина та подорожей, співзасновник журналу BKWine, також родом зі Швеції. Сайт про вино, створений Пером разом зі своєю дружиною Брітт Карлссон (Britt Karlsson), ще в 1996 році був першим у Швеції (а можливо, й у всій Скандинавії). Також у співавторстві вони видали 11 книжок про вино (зокрема Biodynamic, Organic and Natural Winemaking: Sustainable Viticulture and Viniculture), відзначених міжнародними нагородами. Книги були добре сприйняті як у Швеції, так і за кордоном.

Per Karlsson

У 2021 році Пер Карлссон став суддею міжнародної премії нового формату в галузі винного туризму Wine Travel Awards (WTA), що запроваджена за підтримки Communication Media Group Drinks+. Адже ця тема йому дуже близька й цікава. Пер і Брітт Карлссони мають власне туристичне агентство, яке є одним із провідних у світі, що займається організацією винних турів. Тож, якщо ви зібрали ся у винну подорож, найкращий маршрут можна обрати тут: www.bkwinetours.com


5 нових старих винних регіонівНідерланди

5 нових старих винних регіонів

Попри те, що виноробство в Нідерландах існувало ще за часів Римської імперії, в сучасному світі донедавна майже ніхто про голландські вина не чув. Проте через зміни клімату і завдяки субсидіям ЄС тепер і в цій країні вирішили відновити винну індустрію. Наприкінці ХХ століття тут було всього сім виноробень, а сьогодні в кожній голландській провінції є як мінімум один виноградник. Зараз Нідерланди виробляють близько мільйона пляшок вина на рік. Нідерландські виноградарі беруть приклад із класичних виноробних регіонів, таких як Ельзас і Шампань (Франція), та країн із традиційно прохолодним кліматом – Австрії та Німеччини. Якість та кількість місцевого вина постійно зростає завдяки покращенню досвіду та знань про виноробство. Це стало можливим також завдяки виведенню нових сортів, що мають стійкість до грибкових захворювань, таких як – Йоханітер, Соляріс, Совіньє Грі, Каберне Блан, Каберне Кортіс, Пінотін та Регент. На півдні також вирощують традиційні сорти винограду, як-от Піно Блан, Оксеруа, Мюллер Тургау, Шардоне та Піно Нуар. Кліматичні умови та ґрунти Нідерландів більше принадні для вирощування винограду для білих вин, що відрізняються високою кислотністю і мають схожість із німецькими.

Wijnhoeve Middeldorp

Wijnhoeve Middeldorp, Appelsestraat 38, 3862 PH Nijkerk
winehoevemiddeldorp@outlook.com
+31 (0)6 23273356
wijnhoevemiddeldorp.nl

Wijnhoeve Middeldorp

Виноробне господарство Wijnhoeve Middeldorp було засноване у 2017 році батьком та сином Тисом та Рулофом ван Дейками (Ties and Roelof van Dijk). Виноградник Wijnhoeve Middeldorp, розташований у долині Гелдерсі, має площу близько 1 га. Тут вирощують чотири білих сорти винограду – Совіньє Грі, Йоханітер, Мускаріс, Соляріс та два червоні – Регент і Каберне Кантор. Виробляють білі, червоні та рожеві вина.

Wijnhoeve Middeldorp

Всі вина нагороджені медаллю Винної інспекції Нідерландів, яка щорічно проводиться у Нойштадті. У 2018 році винороби виготовили два білих вина першого врожаю, Cepage та Cuvee. Сепаж на 100% складається з винограду Совіньє Грі. Souvignier Gris – свіже та стильне біле вино з нотками груші та дині. Cuvee Vin Blanc є сумішшю сортів Йоханітер, Мускаріс та Соляріс. Фруктове і дуже доступне біле вино, ідеальне як аперитив або доповнення до смачної літньої трапези.

Apostelhoeve

Susserweg 201, 6213
NE Maastricht, Nederland
+31(0)433432264
info@apostelhoeve.nl
www.apostelhoeve.nl

Apostelhoeve

Apostelhoeve – один з найстаріших і найбільших у Нідерландах сучасний виробник вина. Перші лози повернулися у маленьку провінцію під назвою Лімбург у 1970 році, після того, як садівник Х’юго Хюльст (Hugo Hulst) вирішив посадити виноград ник. Перший урожай 1973 року дав 1400 пляшок вина. Сьогодні Apostelhoeve щорічно виготовляє понад 110 тис. пляшок вина.

Apostelhoeve

Виноробне господарство Apostelhoeve складається з 14 га, на яких культивують п’ять сортів винограду: Мюллер Тургау, Оксеруа, Рислінг, Піно Грі, а з 2020-го також Віоньо. Зараз тут виробляють шість прекрасних тихих білих вин: Müller-Thurgau, Auxerrois, Apostelhoeve Cuvée XII, Riesling, Pinot Gris та Pinot Gris Barriques і два ігристі: Riesling Brut і Apostelhoeve Cuvée XII Brut. Cuvée XII Brut – ігристе вино є блендом, що складається з 50% Оксеруа, 25% Рислінгу і 25% Піно Грі. Брют має багатий аромат квітів та тропічних фруктів, а також ноти мигдалю та троянди. У смаку гарні живі кислоти, які забезпечують витонченість та свіжість, і все це з бархатистим мусом.

Досьє D+

У Нідерландах існує єдина професійна торгова асоціація імпортерів вина – Vereniging Nederlandse Wijn Producenten (KVNW), яка допомагає підприємцям винного сектора формувати якість, стійкість та корпоративну соціальну відповідальність. Підставою для цього є знак якості KVNW – Register Wine Merchant. KVNW стояла біля витоків й інших організацій, для яких вино та його якість мають першочергове значення:

  • «Асоціація голландських агентів, брокерів та оцінювачів вина та спиртних напоїв»;
  • «Колегія винних оцінювачів та брокерів»;
  • «Фонд винної комунікації»;
  • «Асоціація МW».

5 нових старих винних регіонівПольша

5 нових старих винних регіонів

Польща найчастіше асоціюється з пивом та горілкою, які мають тут давні традиції як вживання, так і виробництва. Але мало хто знає, що у цій країні здавна існувала й своя культура виноробства, яка має майже тисячолітню історію. З Х до XV століття виноград вирощували в Сілезії, Зеленій Гурі, Познані, Торуні, Плоцьку, Сандомежі, Любліні та Кракові. Природні умови були тоді ідеальними для його дозрівання, поки не настав Малий льодовиковий період. В наші часи, коли клімат знову змінюється, у Польщі з’являється дедалі більше виноградників. Хоча ця країна розташована в зоні помірного континентального клімату, як і виноробні регіони Бургундія та Долина Луари, Ріоха, П’ємонт та більшість виноградників Австрії, Чехії, Словаччини, – клімат тут характеризується значними сезонними та добовими коливаннями температури. Саме тому тут працюють над виведенням своїх гібридних сортів винограду, стійких до несприятливих кліматичних умов. Таким, наприклад, є автохтонний сорт Ютшенка (Jutrzenka). Також широко використовують інші гібриди та міжнародні сорти, які витримують такий клімат.

Winnica Kinga

Stara Wieś 28, 67-100 Nowa Sól,
Województwo Lubuskie
+48 609 528 581,
inga@winnicakinga.pl
winnicakinga.pl

Winnica Kinga – одна із найстаріших виноробень Польщі. Виноградник був закладений ще у 1985 році. Це підприємство, створене кількома поколіннями сім’ї Ковалевських-Козьярських (Kowalewski-Koziarski). Площа виноградників Winnica Kinga складає 2 га. Основні сорти: Сейваль Блан, Соляріс, Мускат, Шардоне, Регент, Цвайгельт, Піно Нуар. Щороку на ринок виходить кілька видів вин від Winnica Kinga, переважно купажі. Нині виробляють вина Remedium Alba 427, Remedium Rose 427, Remedium Nigrum 427. Вина Winnica Kinga внесені до списку традиційних продуктів Польщі та були відмічені на виставці Eno-Expo. Більшість продається безпосередньо на виноробні. У Winnica Kinga приймають туристичні групи, яким пропонуються проживання, екскурсії, дегустації та частування регіональною кухнею.

Winnica Rajska

Szczygla 8a, 42-300 Myszków,
Województwo Śląskie
+48 518 057 417,
winnicarajska@gmail.com
winnicarajska.com

Winnica Rajska

Сімейний виноградник Winnica Rajska знаходиться в Юрі Краковсько-Ченстоховській. Тут почали займатися виноробством у 90-ті роки, але лише у 2016 році підійшли до цього серйозно, посадивши на площі понад 1,5 га типові для місцевого виноробства сорти: Зігерребе, Трамінер, Рислінг, Піно Нуар, Цвайгельт, Йоханітер, Соляріс, Мускаріс, Каберне Кортіс, Каберне Кантор, Регент.

Winnica Rajska

У 2019 році Winnica Rajska випустила у продаж перші власні вина, які одразу здобули п’ять медалей на міжнародній виставці Wine Expo Poland Awards 2019. Вина Słowik, Jaskółka та Skowronek 2018 року були удостоєні трьох золотих медалей професійного журі та золотої медалі журі споживачів. Cabernet Cortis 2018 було відзначено професіоналами срібною медаллю. Таке визнання міжнародних експертів, безсумнівно, говорить про гідну якість цих польських вин.

Winnica Mickiewicz

OpoleLubelskie, ul. Zagrody, 86
+48 605 831 255
winnicasolaris@gmail.com
winnicasolaris.pl

Winnica Mickiewicz

На виноградниках родини Міцкевичів, розташованих на найвищому південно-західному пагорбі на околиці міста Ополе-Любельське та в долині Вісли, вирощують сорти Рондо, Регент, Сейваль Блан, Гібернал, Трамінер, Соляріс, Рислінг, Цвайгельт, Йоханітер, Мускаріс та Каберне Кортіс.

Winnica Mickiewicz

Вина приємні на смак, свіжі, чисті та невибагливі. Mеtlik Akacja, Mickiewicz, вино з винограду Йоханітер, мацерованому на шкірці протягом п’яти днів, нефільтроване. Має аромат білого персика, абрикоси, квітів, меду та яблук. На смак терпкувате, як айва. Вино сухе, з вираженою кислинкою. З травня по листопад господарі запрошують на екскурсії, що включають у себе прогулянку виноградником з келихом вина, показ винного обладнання, дегустацію кількох видів місцевого вина, сирну тарілку, м’ясне асорті.

Winnica Mickiewicz

Щоб домовитися про зустріч, з господарями треба зв’язатися заздалегідь.

Досьє D+

У Польщі майже не щомісяця відбуваються різноманітні виставки, ярмарки, конкурси у галузі спиртних напоїв, пива та вина, на яких можуть представити свою продукцію місцеві виробники. Найближчий такий захід World Food Poland проходитиме 5-7 квітня 2022 року у Варшаві. World Food Poland – найбільша та найважливіша виставка продуктів харчування та напоїв у Польщі. Участь у ній дає можливість познайомитися, співпрацювати з професіоналами харчової промисловості, HoReCa, роздрібної торгівлі з Польщі, Європи та всього світу. Захід спеціально присвячений регіональним дистриб’юторам, ритейлерам, виробникам та асоціаціям. Виставка розділена на такі сектори: Food & Drinks, EcoFood, NutraFood, Ingredients, Wine & Spirits, FoodTech та ColdChain. В листопаді цього року очікуються ще два великих міжнародних заходи – Wine Expo Poland у Варшаві та Enoexpo у Кракові. Івенти будуть корисні як для виробників, імпортерів, дистриб’юторів, сомельє, так і для любителів вина, щоб спілкуватися, вчитися та знаходити нові можливості для зростання.

Чи знали ви, що до Середньовіччя на півночі Європи вирощували виноград і виготовляли вино? Але потім клімат змінився, температурні показники стали нижчими, скоротилася кількість сонячних днів – настав так званий Малий льодовиковий період. Тож Англії, Польщі, Нідерландам та іншим країнам на віки довелося забути про виноробство. Та наразі знову все змінюється… Як не прогинатися під […]

Ідеальні бочки Château Smith Haut Lafitte

Видатне вино заслуговує на ідеальну бочку – впевнені Даниель и Флоранс Катьяр (Daniel & Florence Cathiard), власники стародавнього Château Smith Haut Lafitte, яке стало номінантом на премію Wine Travel Awards у категоріях Must Visit, Objet d’Art та Progressive Approach. Тут не лише виготовляють вишукане вино, а й знають секрети створення досконалих бочок для нього. Патрісія Вілкокс (Patricia Wilcox) не просто зазирнула в бочки, до цієї унікальної бондарні та за лаштунки шато, – вона пірнула з головою, попрацювавши в легендарній команді колишніх спортсменів, а нині славетних виноробів Катьяр. Своїми враженнями Патрісія ексклюзивно поділилася з Drinks+.


Маєток серед зеленого моря

Château Smith Haut Lafitte розташоване на південь від міста Бордо у виноробному регіоні Пессак-Леоньян, серед моря зелених лісів, квітучих польових квітів і виноградних лоз. Щоби дістатися до замку, вам доведеться сміливо проїхатися французькими заміськими дорогами, які за американськими мірками здаються занадто вузькими. Пейзаж настільки зелений і яскравий (о теплій порі року), що важко уявити, що ви покинули урбанізований Бордо менше ніж півгодини тому.

Château Smith Haut Lafitte

Серед розгалужених виноградників височіє башта XIV століття, побудована в епоху Відродження, демонструючи стародавню спадщину маєтку Smith Haut Lafitte. Взагалі споруда виглядає так, ніби її обережно підняли з пагорбів стародавньої Шотландії та м’яко телепортували в Мартіллак.

 

«Поєднання певного рівня випалу з деревиною з визначеної місцевості може створити дуже відмінні між собою результати»

 

Є ще одна, менша вежа, розташована в задній частині шато. Вона не настільки приваблива, але містить один з найцінніших елементів виноробства в Château Smith Haut Lafitte. Це важлива частина їхнього виноробного престижу. Тут немає баків чи пресів. Сюди не привозять виноград. Цей куточок маєтку наповнений теплим запахом дерева та диму. В повітрі стоїть гул, стукіт, дзвін молотків, що б’ють по долотах. Це власна тоннелерія (tonnelerie), або бондарня – місце для виготовлення бочок.


Непоказна досконалість

У наші часи вкрай рідко трапляється, що шато має власну тоннелерію. Виготовлення власних бочок вимагає інструментів та досвіду, у які мало хто хоче інвестувати. А зробити це як слід, вручну, – це демонстрація людської сили, що межує з надсилою.

Château Smith Haut Lafitte.

Є різні види досконалості. Коли на співбесіді запитують: «…яка ваша найбільша вада?», хтось може сказати, що занадто перфекціоніст. Але ви знаєте, що людина може при цьому мати на увазі будьщо. Наприклад, те, що вона прасує шкарпетки. Або інший приклад перфекціонізму – людина, яка очищує злив раковини пензлем… А є досконалість, яка проявляється, коли людина пилососить килими прямими, рівними рядами, щоб отримати ідеальні чисті «смужки». Це рівень досконалості, який бачимо на практиці в тоннелерії Château Smith Haut Lafitte.

Château Smith Haut Lafitte

Штатний тоннельє Ян такий женепоказний, як і вежа тоннелерії. Здалеку він виглядає як офісний робітник, але зблизька починаєш бачити його жилаву фізичну силу. Подивіться на його руки, і ви помітите щось за розміром і формою схоже на м’ячі для гольфу. Це не пухлини. Це м’язи 🙂 .


Складна природа простої бочки

Бочки можуть бути зі слабким, середнім або сильним ступенем випалу, а також з будь-яким проміжним ступенем. Деревина може надходити зі спеціально визначених лісів, або навіть більш конкретно: вона може бути з певних ділянок. Поєднання певного рівня випалу з деревиною з визначеної місцевості може створити дуже відмінні між собою результати.

Château Smith Haut Lafitte

Коли Ян вперше прийшов до Château Smith Haut Lafitte, він провів місяці з родиною Катьяр, технічним директором та майстром льоху, вибираючи ідеальну деревину з ідеальних лісів. Вони перевірили всі можливі рівні випалу, наповнили ці пробні бочки винами з різних сортів винограду та різних виноградників. І після кількох місяців витримки у бочці провели дегустаційні панелі. Пробуючи сотні зразків, команда прийшла до висновку, що не було жодної «правильної» бочки. Натомість можна було створити правильний бленд бочок, так само, як і бленд вин.

Château Smith Haut Lafitte

Отже, вони винайшли рецепт, в якому використовуються три типи бочок, відмінних одна від одної за ступенем випалу та походженням. При цьому пропорція тут завжди три до двох, тобто на кожні три бочки першої партії береться дві з іншої партії, відмінних за ступенем випалу та однакових за походженням. Останній інгредієнт у цьому бленді – додавання ще однієї третини третього типу бочок, деревина яких відрізняється за походженням від першої й другої партії та іншим ступенем випалу.


Крок за кроком

За цим рецептом тоннельє виробляє до двох бочок на добу. Бочки в тоннелерії знаходяться на різних стадіях завершення. Деякі з них зібрані нещодавно, форма скріплена товстими чорними металевими кільцями тільки вгорі, нижня частина розгортається, як труба. Інші виглядають повністю закінченими для ока непрофесіонала, але їм ще потрібно пройти години шліфування та полірування.

 

«Так само, як хороше вино виготовляється шляхом ретельного відбору винограду, хороша бочка вимагає точного відбору дерев’яних шматочків»

 

Зробити одну бочку від початку до кінця за один день неможливо – занадто неефективно. Таким чином, поки бочка, яку тоннельє зібрав вчора, обсмажується, він може готувати деревину для нової бочки, або надягати торцеві дошки на другу, або тонко шліфувати третю.

Château Smith Haut Lafitte

Але, якщо йти по порядку, все буде відбуватися приблизно так: спочатку дуб надходить у вигляді заздалегідь сформованих шматків різної ширини, складених на піддоні заввишки два метри. Кожен піддон ідентифікується за своєю ділянкою. Так само, як хороше вино виготовляється шляхом ретельного відбору винограду, хороша бочка вимагає точного відбору дерев’яних шматочків. Тоннельє окремо оглядає кожну дошку, уважно вдивляючись в кожну сторону, щоб класифікувати її міцність та якість. Коли дерево росте, серцевина стовбура є місцем, по якій рідина з коренів транспортується до гілок. Отже, якщо дерев’яний сегмент має серцевину, яка проходить від внутрішньої частини бочки до зовнішньої, вино може протікати через неї. А Château Smith Haut Lafitte не виготовляє діряві бочки 🙂 .

Оглянувши дошки по частинах, тоннельє починає розкладати бочку на великому пласкому столі. Він чергує широкі та вузькі дошки. Фрагменти з ідеальною текстурою дерева йдуть донизу. Деякі частини, які здалися йому більш ризикованими, все ще можна використовувати. Вони  розміщуються вгорі, де тиск рідини менше. Найширший шматок в центрі столу – це місце, де буде пробка.

Château Smith Haut Lafitte

Потім бочку збирають і випалюють у десять різних етапів. Кожен крок детальний і фізично виснажливий. Наприкінці тоннельє шліфує всю зовнішню частину бочки до досконалості нового дерева. Верхнє кільце стовбура спочатку виголюють за допомогою вигнутого ручного зубила, потім шліфують і полірують вручну, поки воно більш нагадуватиме скло, ніж дерево. Незважаючи на те, що ці зовнішні поверхні ніколи не стикатимуться з вином, вони є важливою частиною якості. Тоннельє пояснює: «Якщо бочка ідеальна зовні, то ви знаєте, що вона ідеальна і всередині».

Зважаючи на всю роботу, яка йде на створення виняткового вина, дивно, що в Бордо не часто можна зустріти виробників бочок. Хоча, здавалося б, вино перед розливом у пляшки проводить більшу частину свого життя в саме в дерев’яній тарі. Бочка – це більше, ніж просто ємність для зберігання. Вона надає елаготаніни, кетони та інші важливі речовини для структури та елегантності вишуканих вин. Видатне вино заслуговує на ідеальну бочку.


Досьє D+

Патрісія Вілкокс (Patricia Wilcox) – письменниця, яка живе між Нью-Йорком, Бордо та Порту.

Patricia Wilcox

А ще вона підприємець, власник і засновник Awestruck Ciders у Нью-Йорку. Зараз перебуває в академічній відпустці, здобуваючи ступінь міжнародного магістра з інновацій винного туризму в Університеті Ровіри і Віргілі (Іспанія), Університеті Бордо та Університеті Порту. Вона сертифікована з відзнакою WSET Level 3 Wines. І наостаннє: Патрісія Вілкокс приєдналася в якості колумніста до міжнародної премії Wine Travel Awards.


Досьє D+

Оточений лісами, живоплотами та вуликами Château Smith Haut Lafitte нагадує мальовничий зелений острів. Його лози, вирощені на власних виноградниках завдяки розпліднику винограду на острові Ланде (Іle de la Lande), висаджені єдиним блоком на гравійному плато Гюнц в апелясьйоні Пессак-Леоньян. Покриті гравієм корені черпають свої ресурси з глибини понад 6 метрів, а виноград отримує ефект віддзеркалення сонця від каміння для ідеального дозрівання. Все це надає винам виняткових характеристик.

Château Smith Haut Lafitte

Кожне з вин Château Smith Haut Lafitte має свою унікальну суміш і характерний ароматичний профіль. Білі злегка «копчені», червоні – рівні та складні. У Château Smith Haut Lafitte приділяють багато уваги збереженню природи та біорізноманіття як на винограднику, так і у винниці: «Ми робимо все можливе для покращення мікробного життя, використовуючи наш власний органічний компост. Ми також захищаємо ґрунт, висаджуючи живі огорожі та дерева, а також встановлюючи вулики на території шато. Крім того, ми використовуємо запряжені кіньми візки, щоб орати тендітні схили виноградників білих вин. Підтримка лісових масивів та живоплотів не лише прикрашає сільську місцевість, а й посилює гармонію, яку ми постійно шукаємо з природою, – заявляє команда виноградарів і виноробів. На сьогодні Château Smith Haut Lafitte – одне з чотирьох бордоських шато (всього їх в регіоні біля 6 тис.!) з власною бондарнею.

За результатами публічного голосування Wine Travel Awards Château Smith Haut Lafitte стало одним з п’яти переможців в категорії The Visiting Card of the Country/ Objet d’Art. Наразі списки переможців публічного голосування потрапляють до наступного етапу, де професійне журі, що складається з дванадцяти провідних експертів у галузі виноробства, гастрономічного туризму, маркетингу та журналістики, визначить переможців WTA. Відбір буде відбуватися за 10-бальною системою за єдиними протоколами Wine Travel Awards. Переможці WTA будуть оголошені в травні на офіційному сайті та представлені 8 червня 2022 року на церемонії WTA в рамках London Wine Fair.

Видатне вино заслуговує на ідеальну бочку – впевнені Даниель и Флоранс Катьяр (Daniel & Florence Cathiard), власники стародавнього Château Smith Haut Lafitte, яке стало номінантом на премію Wine Travel Awards у категоріях Must Visit, Objet d’Art та Progressive Approach. Тут не лише виготовляють вишукане вино, а й знають секрети створення досконалих бочок для нього. Патрісія Вілкокс (Patricia […]

Nyetimber

Тel.: +4401798 813989
Web: www.nyetimber.com
Email: info@nyetimber.com
Address: Gay Street West Chiltington Pulborough West Sussex


Легенда маєтку каже, що виноробня Nyetimber налічує три основні віхи у своїй історії. Найперша згадка була у Книзі судного дня (Domesday Book) у 1086 році, майже 1000 років тому, коли долина Nitimbreha вперше з’явилася у письмовій історії. Другою віхою стала посадка перших лоз майже через 902 роки, в 1988 році тут посадили три сорти для виробництва ігристих – Шардоне, Піно Нуар і Піно Менье. Третьою віхою став 2006 рік, коли власником Nyetimber став Ерік Хірема (Eric Heerema), який заявив, що маєток з його ідеальним ґрунтом та місцем розташування ще не повністю реалізував свій потенціал.

Nyetimber

Ставши генеральним директором та власником Nyetimber, Ерік Хірема найняв Чері Спріггс (Cherie Spriggs) (головний винороб) та Бреда Грейтрікса (Brad Greatrix) (винороб), які розділили його прагнення створити найкращі англійські ігристі вина. Подружня пара Чері Спріггс і Бред Грейтрікс приєдналась до Nyetimber у 2007 році після того, як спробувала пляшку, подаровану батьками Чері. Вони усвідомили перспективність цього вина, і з 2007 року стали невід’ємною частиною команди виноробні, яка сьогодні може змагатися з найкращими у світі.

Nyetimber

З того часу вина Nyetimber отримували всесвітнє визнання, у тому числі від відомих винних експертів, завойовували міжнародні нагороди і не раз вигравали конкурси сліпих дегустацій.

Історія компанії Nyetimber – це десятиліття майстерності, пристрасті та новаторського духу.

Nyetimber

«Наша безкомпромісна увага до деталей та виняткове бажання виробляти вина для найрадісніших свят, спонукають створювати найкращі ігристі, на які тільки здатний маєток».

Фото: nyetimber.com

Тel.: +4401798 813989 Web: www.nyetimber.com Email: info@nyetimber.com Address: Gay Street West Chiltington Pulborough West Sussex Легенда маєтку каже, що виноробня Nyetimber налічує три основні віхи у своїй історії. Найперша згадка була у Книзі судного дня (Domesday Book) у 1086 році, майже 1000 років тому, коли долина Nitimbreha вперше з’явилася у письмовій історії. Другою віхою стала посадка […]

Вино. Історії про кохання

У вино закохуються пристрасно і безповоротно. А що, коли вино одночасно зваблює пару? У день закоханих 14 лютого – на часі згадати про такі ідеальні випадки.


Що може бути краще, ніж коли ваш партнер по життю розділяє вашу пристрасть у роботі? Ми знаємо чимало успішних сімейних бізнесів у світі вина. І навіть нова міжнародна спільнота Wine Travel Awards вже має такі власні приклади. Славетне шато, винний блог, агентство з енотуризму, школа сомельє – проєкти, які створюють з любов’ю пари, про які ми хочемо зараз розповісти. Наша подорож почнеться логічно: з Франція, країни, де вино і кохання – чи не найвагоміші рушії життя.

Daniel and Florence Cathiard та їх Château Smith Haut Lafitte

Château Smith Haut Lafitte – автентичне місце, історія якого сягає шести з половиною століть. Нинішні власники, Даніель і Флоранс Катьяр, більше 30 років присвятили своїй пристрасті – виробництву вина в цьому чудовому маєтку, розташованому на півдні від міста Бордо.

Chateau Smith Haut Lafitte

Виробництво маєтку складає близько 120 000 пляшок червоних (67 га) і 30 000 пляшок білих вин (11 га). Château Smith Haut Lafitte завдячує своїй репутації le plus Graves des Graves (Crus Classés) з характерними димними нотками і гравійними підйомами річкової гальки та навіть напівдорогоцінного каміння, відкладених Гаронною мільйони років тому.

У Château впроваджуються традиційні технології виноградарства, такі як заземлення виноградних лоз або оранка тендітних ділянок білого винограду. У стайні шато вже є 8 коней для роботи на виноградниках завзятої пари. Використання хімічних продуктів повністю заборонено, перевага надається органічним методам для боротьби з різними шкідниками, які загрожують виноградній лозі.

Château Smith Haut Lafitte

Наразі Château Smith Haut Lafitte номіноване в Wine Travel Awards в таких категоріях:

Нагадуємо, що з 1 березня запрошуються усі небайдужі винного світу до голосування за членів чудового ком’юніті Wine Travel Awards.

BKWine by Britt and Per Karlsson

Наступна пара закоханих у вино теж осіла у Франції, у Парижі, хоча родом Брітт та Пер Карлссон походять зі Швеції. У 2004 році вони заснували свій журнал BKWine, на сторінках якого діляться статтями зі сфери еногастрономії. Окрім мистецтва слова, Пер захоплюється фотографією, тому їх матеріали супроводжуються якісними знімками та відео з винних подорожей. Любителям винного туризму пропонуємо голосувати за Пера Карлссона (№110).

Пер Карлссон

Брітт і Пер – судді міжнародних винних конкурсів та шановані винні журналісти, які пишуть також для таких популярних ресурсів, як Forbes. Вони – автори змістовних неперіодичних видань: в їхньому доробку кілька книг про вино, відзначених міжнародними нагородами.

Їх любов до власної справи переросла у справжній бренд: поруч з пером та словом у ногу йде винний туризм. BKWine Wine Tours, один із провідних у світі спеціалізованих винних туроператорів, організовує – у звичайний рік – близько 30 винних турів по всьому світу. Франція та Італія є двома основними напрямками винного туризму.

Брітт Карлссон

Зауважимо, для Брітт успішний винний тур – це не відвідування відомих виноградників та проставляння галочок у «списку винних знаменитостей». Натомість вона прагне дати винним мандрівникам справді унікальні враження, які часто неможливо здобути самостійно. Усіх, кому до душі діяльність BKWine Wine Tours, пропонуємо с 1 березня голосувати за Брітт Карлссон (№111).

Перша школа сомельє в Україні «Майстер-клас»

Оскільки ми вже у Європі, всього за 3 години і 10 хвилин наш літак прибуває до столиці країни, де не бракує завзятих виноробів та любителів вина, – України.

школа сомельє «Майстер-клас»

У 2000-х засновники Української асоціації виноробів і сомельє, Наталія та Микола Благополучні, відкрили Першу школу сомельє «Майстер-клас» у Києві. Експерти готельного та ресторанного бізнесу Наталія та Микола втілили своє бажання в реальність і досягли великого успіху. Школа має вже понад 1500 випускників, які нині є успішними сомельє, кавістами, менеджерами винних компаній і бутиків, деякі з них навіть мають власний винний бізнес.

Наталія та Микола викладають більше 20 років і водночас досліджують нескінченний світ вина. Вони постійно відвідують виноробні регіони, збирають унікальні теруари, а також поповнюють енотеку рідкісними винами, а велику бібліотеку – спеціалізованими книгами, і, звичайно ж, накопичують знання. Під час навчального процесу в школі «Майстер-клас» Наталія та Микола супроводжують своїх учнів винними дорогами світу – не лише в теорії, а й на практиці. Логічно, що задля участі у премії вони обрали категорію “Unique Program”. Для тих, хто буде з 1 березня голосувати за «Майстер-клас», повідомляємо, це номінант №15.

Honey Badger від Юлії Каленської та Артема Скубенка

(Brand – the Visiting Card of the Country, №9)

Власники бренду Honey Badger Юлія Каленська та Артем Скубенко – представники покоління міленіалів, які, як відомо, обирають найкраще. Отже, коли пара молодих українців заснувала власне підприємство з виробництва традиційних напоїв за відродженими рецептами, цілком зрозуміло, що кредо їхньої компанії стало: «Збирати та зберігати найкраще зі спадщини українських міст і сіл».

Владельцы «Хани Баджер» Юлия Каленская и Артем Скубенко

Honey Badger не має власної локації для еногастрономічних туристів, але завдяки концепції та філософії бренду кожна пляшка настоянки та наливки бренду має український колорит. Виходячи з розташування дворів і садів партнерів, які постачають високоякісну сировину, власники торгових марок розробили власну карту країни. Отже, сьогодні пляшки напоїв Honey Badger, серед яких «Дубівка козацька», «На бджолах», «Вишнева домашня», «Смородинова домашня», «У.Джин» – найкращі сувеніри, які можна привезти з України.

Ось що кажуть про себе Юлія та Артем: «Ми прагнемо відродити культуру традиційних українських напоїв, зберегти спадщину українських міст і містечок. Адже українцям є чим пишатися!».

46 Parallel Wine Group – Анна та Тарас Горкун

(Brand – the Visiting Card of the Country, №28)

Анна і Тарас Горкун

Якщо мова про гордість українців, то наразі згадати Анну та Тараса Горкун – засновників молодого винного бренду з України, гасло якого саме – Proudly Ukrainian!  Буквально за два роки з дня народження вина цього подружжя здобули понад 73 найвищі міжнародні нагороди. 46 Parallel Wine Group гідно представляє вина України на міжнародній арені. Вони здобули схвальну оцінку і досить високі бали від Дженсіс Робінсон. І сьогодні їх з подивом відкривають для себе сомельє якнайменше чотирьох континентів. Вина Анни та Тараса Горкун періодично представлені на виставках у Лондоні та Парижі, США та Японії.  Вина під брендом 46 Parallelнайкращий сувенір з України, який можна придбати у  мережі дьюті-фрі в аеропортах Києва, Львова, Херсона, Харкова, Одеси.

AdVINEtures by Chris & Allison Wallace

(The Brightest Journey, №83)

А наш глобус знову крутиться і фінальна станція на сьогодні – Канада.

Канадці Кріс та Еллісон Уоллес – завзяті любителі подорожей і вина, які відвідали понад 85 країн і спробували вина з усього світу. Їхній блог AdVINEtures ділиться історіями їхніх подорожей і вин, які вони скуштували по дорозі. У своєму блозі вони намагаються оживити приємні хвилювання та емоції, які переповнюють усіх нас під час відвідування захоплюючих місць. При цьому вони діляться історіями виноробень і виноробів, супроводжуючи свої наративи якісними фотографіями та відео. Вони жваво розповідають історії регіону, зосереджуються на винограді, дегустаційних нотатках та людях, які стоять за вином.

Кріс та Еллісон Уоллес

Інтерес до енотуризму та допитливість Кріса та Еллісон спонукали їх отримати додаткову освіту у сфері вина. Їх знання тепер підтверджують сертифікати WSET (Wine & Spirit Education Trust) Level 2, а також  Canadian Wine Scholar (CWS). У 2018 році AdVINEtures було названо фіналістом Millesima Blog Awards і у 2019 році блог потрапив у шорт-лист премії Born Digital Wine Award.

І Wine Travel Awards – це черговий дієвий інструмент по залученню підтримки і просуванню свого бізнесу, до якого вдалася ця пара.

Доєднуйтеся до професійної спільноти Wine Travel Awards – реєстрація триває!

 

У вино закохуються пристрасно і безповоротно. А що, коли вино одночасно зваблює пару? У день закоханих 14 лютого – на часі згадати про такі ідеальні випадки.

Château Purcari

Tel.: (+373) 68 353 031; (+373) 68 120 820
Web: www.purcari.md
Email: hotel@purcari.md; turism@purcari.md
Address: Village Purcari, district Stefan-Voda MD-4929, Republic of Moldova


Château Purcari розташоване недалеко від Дністра та Чорного моря. Свою історію виноробня починає з кінця XII століття, коли молдавська виноробна промисловість стала важливою частиною економіки країни. Ґрунт Пуркарі схожий на ґрунт Бордо, цей факт зацікавив французьких поселенців, і вони вступили в колаборацію з молдавськими виноробами, у XVIII столітті почавши вирощувати особливі сорти винограду .

Château Purcari

У 1827 році Микола I видав указ, внаслідок якого виноробня Purcari стала першим у Бесарабії спеціалізованим виноробним заводом. Через два десятиліття Purcari здобула свою першу золоту медаль на Agricultural Bessarabian Fair. У 1878 році виноробня була відзначена на сліпій дегустації Paris World Expo. Французькі фахівці були вражені сухим вином рубінового кольору, вони не сумнівалися, що це нове вино з Бордо і здивувалися, дізнавшись, що продукт прибув з невеликого селища на березі Дністра – так Negru de Purcari вибороло свою першу золоту медаль на міжнародній виставці!

Château Purcari

Вина Purcari подавали до столу імператору Миколі II, королю Великобританії Георгу V та королеві Вікторії. Продавали до Данії, Нідерландів, Швеції, Німеччини, Франції.

Під час Другої світової війни Purcari не працювала, але в 1950 році, коли молдавські винороби відновили виробництво знаменитих вин, світ знову побачив легендарне Negru de Purcari, а під керівництвом Іона Унгуряну (Ion Ungureanu) створили Purpuriu de Purcari.

Château Purcari

У 2010 році компанія випустила Alb de Purcari – новий вінтаж, який отримав низку міжнародних нагород. До 2012 року в колекції Purcari з’явилося Icewine, вироблене із заморожених сортів Muscat Ottonel та Traminer. За визначні досягнення у виноробстві та просування іміджу Молдови за кордоном Purcari Winery стала володарем Гран-прі у галузі виноробства, що присуджується Урядом Республіки Молдова.

Château Purcari

Сьогодні Château Purcari має 250 га виноградників, його вина є одними з найпрестижніших експортних товарів Молдови, Purcari продається більш ніж у 25 країнах світу.

Фото: facebook.com/purcari

Tel.: (+373) 68 353 031; (+373) 68 120 820 Web: www.purcari.md Email: hotel@purcari.md; turism@purcari.md Address: Village Purcari, district Stefan-Voda MD-4929, Republic of Moldova Château Purcari розташоване недалеко від Дністра та Чорного моря. Свою історію виноробня починає з кінця XII століття, коли молдавська виноробна промисловість стала важливою частиною економіки країни. Ґрунт Пуркарі схожий на ґрунт Бордо, […]

X
Украина