Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Винороби на війні

04.05.2022, Новини Автор: Наталія Захарчук

Drinks+ продовжує знайомити вас з життям українських виноробів під час воєнних дій. Після окупації росією Криму, де залишилося приблизно 20 тис. га виноградників, площа виноградників України станом на 2021 рік складала 39,100 тис. га. Наші найбільші винні регіони розташовані на Херсонщині, Миколаївщині, Одещині та Закарпатті. Зараз частина з них також опинилася під окупацією, інші знаходяться під постійними ворожими обстрілами…

Але українські винороби не збираються підкорюватись ворогу. Про їхнє життя, волонтерство і боротьбу ми дізналися від Георгія Молчанова – голови «Асоціації крафтових виноробів Причорномор’я» та співвласника виноробні SliVino Village, що розташована у Миколаївській області.

Мирне життя SliVino Village

Родина Молчанових у 2018 отримала першу в Україні ліцензію крафтових виноробів, тому SliVino Village по праву називає себе першою крафтовою виноробнею України.

Виноградник площею 6 гектарів було закладено на мальовничих схилах річки Південний Буг. Тут вирощують як українські сорти винограду, так і європейські: Каберне, Одеський Чорний, Шардоне, Сухоліманський Білий, Піно Грі, Піно Нуар, Сапераві, Ркацителі та ін.

На SliVino Village виробляють якісне українське вино, використовуючи дикі дріжджі, без домішок і консервантів. Щорічно винороби брали участь у дегустаційних конкурсах, де професіонали та любителі обирають найкращі українські вина. І у скарбничці SliVino Village є з десяток нагород, якими відзначені їхні вина.

Великою популярністю всі ці роки користувалися винні тури, які проводили Георгій Молчанов та головний винороб Михайло Молчанов, а також дегустації з Ольгою Молчановою – головним сомельє SliVino Village. Також творці SliVino Village заснували винний фестиваль, проводили різноманітні івенти та концерти.

Вино, вода, війна…

Що відбувається на винарні зараз, розповідає сам Георгій: «Миколаївська область і місто Миколаїв знаходяться під постійним вогнем РСЗВ (реактивних систем залпового вогню) та крилатих ракет. Були обстріляні виноградники виноробні  SliVino, «Радсад» та Falcon. Є жертви серед мирного населення… А Миколаїв після обстрілів залишився без питної води».

Винороби взялися вирішувати, як допомогти жителям цього великого міста. Відразу зреагував  Миколаївський Центр підтримки бізнесу, співробітники якого через міжнародний фонд Рeople in need надали тару для води і запустили логістику. А про вино тут жартують, що, мовляв, пережили важкі дні саме завдяки йому.

«Наша родина після зменшення активних бойових дій на нашому напрямку приділяє багато уваги винограднику і основному сімейному бізнесу – доставкою води для містян. За перший місяць війни надали 20 тонн очищеної води на гуманітарні потреби. Зараз у зв’язку з гуманітарною кризою в Миколаєві, де повністю відсутнє водопостачання, надаємо 20 тонн води на тиждень. Сьогодні вже опрацьовуємо наступні виклики!» – розповідає Георгій Молчанов.

Разом наближаємо перемогу!

Георгій Молчанов також розповів Drinks+, як живуть, працюють та боронять рідну землю інші винороби українського Причорномор’я: «З початком активних бойових дій переважно всі винороби залишились на своїх виноробнях. 24 лютого асоціації виноробів (АКВУ та АКВП) прийняли рішення про переказ усіх членських внесків на спецрахунки ЗСУ. Всі згуртовані та допомагають один одному, багато виноробів пішли воювати в українську армію та територіальну оборону.

Великі виноробні Херсонської області – «Виноробне господарство Князя Трубецького», «Таврія», «Білозерка» – опинились в окупації, їхня подальша доля і стан виноградників наразі невідомі. Деяким крафтовим виноробам вдалось евакуюватися, деякі залишились в окупації. Асоціація крафтових виноробів Причорномор’я старається підтримувати  зв’язок з усіма, представники організації налагодили передачу медикаментів через Червоний Хрест.

Постійні обстріли та загроза життю не завадили виноробам згуртуватися і чинити опір. Винороб Павло Магаляс (виноробня «Ольвія Нуво») з перших днів записався в ТРО, за військовою спеціальністю він сапер, зараз займається розмінуванням полів та доглядом за виноградником.

Виноробня «Бейкуш» цілком перевела свою діяльність на військові рейки. Фінансовий директор Світлана Цибак організувала міжнародний збір коштів, до якого долучились і винороби. На залучені кошти були придбані бронежилети, аптечки, прилади нічного бачення та інші необхідні речі для ЗСУ.

Де було можливо, винороби провели обрізку винограду і готуються до нового виноробного сезону.

Наближаємо нашу перемогу, дякуємо усім, хто долучився до спротиву, віримо, що все буде Україна!

Винороби-воїни, винороби-волонтери, винороби-активісти не просто чекають на нашу перемогу, а роблять все можливе, щоб її наблизити!

X
Украина