Увага!

Увага! На сайті використовуються cookie файли.

The site uses cookie files

Даний сайт має вікове обмеження.

This site has age restrictions!

Я підтверджую, що мені, на жаль, давно виповнилося 18 років
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Judgement of London

Другий крок в історію: слідами Титана

27.05.2024, Вино Автор: Катерина Ющенко

Judgement of London: з мінімальним відривом лідує Європа! 20 травня відбувся London Wine Fairs Judgement of London, а вже 21 травня організатори опублікували вердикт – тож можемо обговорювати результати. Drinks+ висловлює подяку організаторам London Wine Fair і особисто директору з івентів Ханні Тові (Hannah Tovey) за честь бути інформаційним партнером цієї непересічної події.


Останніми роками у світі спостерігається сплеск винних конкурсів, кожен з яких прагне виділитися серед переповненого поля. Однак серед безлічі подій одна виділяється своєю історичною значущістю та обіцянкою встановлення нових стандартів: Judgement of London, вшанування знакового «Суду в Парижі» Стівена Спур’є.

Judgement of London

Оригінальний суд Парижа в 1976 році шокував винний світ, коли каліфорнійські вина перевершили свої французькі аналоги у сліпій дегустації, докорінно змінивши сприйняття та динаміку ринку. Цього року Лондонська виставка повернулася до цієї знакової події, оновлюючи свій формат, щоб відобразити поточне розмаїття та зрілість світової винної індустрії. Ронан Сейберн (Ronan Sayburn), MS, генеральний директор The Court of Master Sommeliers, і Сара Ебботт (Sarah Abbott), MW, MD Swirl Wine Group, суддя Wine Travel Awards 2022-2023 курирували цьогорічний Judgment of London. Журі складалось з 21 високоповажного судді з виноробної індустрії Великобританії, включаючи провідних байєрів, найкращих сомельє та відомих авторів вина. Формат передбачав дегустацію відомих європейських вин та їх неєвропейських еквівалентів, розділених на вісім пар білих і вісім пар червоних. Все було продегустовано в суворих умовах іспиту.

Judgement of London

Як це було?

Протягом чотирьох годин 21 суддя, яких запросили в якості членів журі, продегустували 32 вина, продемонструвавши найкращі смаки Великої Британії. Зауважимо, що дві третини з поважного зібрання складалися або з Майстрів вина, або були Майстрами сомельє.

Як відомо, ідеальний тейстинг складається з ідеальних нюансів – тож наголосимо, що всі вина були попередньо декантовані та подані в келихах Jancis Robinson X Richard Brendon.

Принцип оцінювання обрали такий. Судді оцінили кожне вино за шкалою в десять балів, оцінки суддів склали до загальної суми для кожного вина та вивели остаточний бал для Європи та для решти світу. Було використано дві системи підрахунку балів: мажоритарне голосування, за допомогою якої бали кожного судді підсумовуються, щоб отримати загальну суму, і The Borda Count, короткий принцип якого наведений нижче. Дві системи були схрещені, перевірені, щоб дати остаточний рейтинг для кожного вина.

Judgement of London

Підрахунок Борда — це недиктаторський метод позиційного голосування, який ранжує вина по порядку та використовує схему преференційного голосування для агрегування рейтингів. Результат має меншу упередженість, ніж голосування більшістю, що може надати більшої ваги суддям, які виставляли бал із значним розкидом. Принцип Борда, до речі, використовується при голосуванні на Євробаченні.

Ідеологи тейстингу – Сара Ебботт MW і Ронан Сейберн MS – разом з Ханною Тові відповіли за здійснене )) і представили результати на Centre Stage у вівторок, 21 травня.

Основні результати такі:

  • Європейські вина набрали 2 621,5 балів
  • Решта світу: 2 604,5 балів
  • Різниця становила 0,65%
  • Загальний переможець: Європа

А майже півстоліття тому…

Мета «Суду Лондона» полягала в тому, щоб дати короткий огляд сучасного винного ландшафту майже через 50 років після оригінального «Суду Парижа» в 1976 році. Нагадаємо, що так звана Паризька дегустація вин, відома як «Суд Парижа», відбулася 24 травня 1976 року з ініціативи Стівена Спурє, британського торговця вином та американки Патриції Галлахер. Переважна більшість членів журі були прихильниками французьких вин. Вина дегустували за 20-бальною шкалою у двох сліпих дегустаційних порівняннях: одне було присвячене шардоне — американським (Каліфорнія) та французьким (Бургундія), а другий пул презентував каберне совіньйони з Бордо та Каліфорнії. Дегустація завершилася сенсацією, несподіваною навіть для самих організаторів: вина Напи було визнано кращими в кожній категорії.

І ось майже 50 років ми бачимо іншу картину світу – ландшафт став більш рівномірним. На щастя, не лунним.

На відміну від паризького тейстингу, коли Каліфорнія виявилася абсолютним переможцем, лондонський «Суд» в 2024 році відбувся з ширшим географічним спектром вин – з метою представити більш яскраво сучасну палітру винного світу.  Як бачимо, одержані результати обох команд виявилися настільки близькі, що навіть не сягнули й одного відсотку.

На погляд Сари Ебботт, головний результат Judgement of London в констатації, що чудове вино може походити з усіх куточків світу, а винороби цих вин сьогодні мають настільки багато спільного – як викликів, так і талантів, завдяки яким створені ці вина.

Як виявилося, Ронан Сейберн також під час Judgement of London лише підтвердив власні попередні відчуття: «Відпочатку ніколи не йшлося про пошуки переможця чи переможеного, і результати це вочевидь демонструють. 50 років тому існувала певна різниця в стилі. В сучасному світі набагато більш рівні умови. Так званий Новий світ тоді виготовляв вина в стилі прохолодного клімату, але відбувалося це в умовах клімату теплого. І, очевидно, вони мали великий успіх, але чи були вони елегантними? З часів «Суду Парижа» так званий Новий світ краще адаптувався до свого клімату, клонів і того, що добре працює. Це вже давно не колишній аутсайдер. Всі ці вина, які ми продегустували самі по собі, є одними з найкращих у світі. І все ж ми просили наших суддів вибрати кращих серед них».

Директор з івентів London Wine Fair Ханна Тові пояснила власне бачення події, наголосивши, що, хоча високий процент ідентичності результатів явно вказує на рівну якість європейських вин і вин решти світу на сучасному ринку вишуканих вин, це також є свідченням високої міри ідентичності самих аналогів, обраних Ронаном і Сарою. Дійсно, виявилося, що обирати з тих пар кращих – неймовірно складне завдання. Ханна Тові висловила вдячність усім причетним за цей неймовірний досвід: «Я хочу особисто подякувати всім, хто брав участь у цьому завданні, що по суті було геркулесовим подвигом; за закупівлю 32 найкращих вин світу; Ронану та Сарі – за блискучий відбір та менеджмент; і останнє, але дуже важливе – самих наших суддів за їхні надзвичайно тонкі смаки і професійне оцінювання».

Результати:

  • Найвищі бали серед білих: Pegasus Bay Riesling, Bel Canto, Waipara, Північний Кентербері, Нова Зеландія 2011.
  • Друге місце: Polish Hill Riesling, Grosset, Clare Valley, Австралія 2012.

_______________

  • Найрезультативніші червоні: Hermitage Rouge, Jean Louis Chave, Рона, Франція, 2012.
  • Друге місце: Château Mouton Rothschild, Пойяк, Бордо, Франція 2009.

_______________

  • Вино з найвищою оцінкою: Pegasus Bay Riesling, Bel Canto, Waipara, Північний Кентербері, Нова Зеландія 2011.

Повний список вин, показаний у парах і в порядку дегустації кожного поєднання, виглядає наступним чином:

Білі

Riesling

  • Europe: Trimbach, Riesling Clos St Hune, Alsace, France 2008
  • Rest of the World: Polish Hill Riesling, Grosset, Clare Valley, Australia 2012

Chardonnay

  • Europe: Cervaro Della Sala, Marchese Antinori, Umbria, Italy 2018
  • Rest of the World: Kistler Chardonnay, Les Noisetiers, Sonoma, USA 2018

Chardonnay

  • Europe: Corton Charlemagne Grand Cru, Maison Louis Jadot, Burgundy, France 2017
  • Rest of World: Felton Road Chardonnay Block 6, Central Otago, New Zealand 2017

Blend

  • Europe: Terre Alte, Livio Felluga, Friuli, Italy 2020
  • Rest of the World: Au Bon Climat Hildegard, Santa Maria Valley, USA 2020

Sauvignon Blanc

  • Europe: Château Smith Haut Lafitte, Grand Cru Classé, Pessac Léognan, Bordeaux, France 2017
  • Rest of the World: Peter Michael Winery Sauvignon Blanc, L’Apres Midi, Sonoma, USA 2014

Textured

  • Europe: Franz Hitzberger, Grüner-Veltiner Singerriedel, Wachau, Austria 2019
  • Rest of the World: Pegasus Bay Riesling, Bel Canto, Waipara, North Canterbury, New Zealand 2011

Rhône

  • Europe: St Joseph Blanc Les Oliviers, Pierre Gonon, Rhône, France 2020
  • Rest of the World: Viognier, Tahbilk, Nagambie Lakes, Australia 2011

Textured

  • Europe: Quinta dos Roques Encruzado, Dão, Portugal 2014
  • Rest of the World: David & Nadia Chenin Blanc, Skaliekop, Swartland, South Africa 2019

Червоні

Pinot Noir

  • Europe: Bonnes Mares Grand Cru, Domaine Dujac, Côtes de Nuits, France 2017
  • Rest of the World: Storm Pinot Noir, Ridge, Hemel-en-Aarde, South Africa 2019

Pinot Noir

  • Europe: Spätburgunder, Weingut Mayer-Näckel, Ahr Valley, Germany 2019
  • Rest of the World: Hirsch Vineyards Pinot Noir, San Andreas, Sonoma, USA 2019

Cabernet

  • Europe: Château Mouton Rothschild, Pauillac, Bordeaux, France 2009
  • Rest of the World: Promontory, Harlan Estate, Napa Valley, USA 2019

Cabernet

  • Europe: Château Léoville Las Cases, St Julien, Bordeaux, France 2009
  • Rest of the World: Viñedo Chadwick, Maipo Valley, Chile 2015

Syrah

  • Europe: Hermitage Rouge, Jean Louis Chave, Rhône, France, 2012
  • Rest of World: Homage Syrah, Trinity Hill, Hawkes Bay, New Zealand 2018

Textured

  • Europe: Saperavi Qvevri, Quevri Wine Cellar, Kakheti, Georgia 2019
  • Rest of the World: Clonakilla Syrah, Canberra, New South Wales, Australia 2015

Grenache

  • Europe: Clos Magador, Priorat, Spain 2019
  • Rest of World: Torbreck Hillside Vineyard Grenache, Barossa Valley, Australia 2016

Cabernet Franc

  • Europe: Saumur Champigny, Clos Rougeard, Loire, France 2018
  • Rest of World: Gran Enemigo, Cabernet Franc, Gualtallary, Argentina 2018

Judgement of London

А судді що?

Річард Бампфілд MW, винний консультант:

«То була надихаюча дегустація, яка забезпечила стійке підтвердження думки, що стилі вин стають все більш однорідними в усьому світі. Але те, що стає все важче ідентифікувати вина як Новий світ чи Старий (що підтвердила ця дегустація, принаймні для мене), НЕ означає, що ми втрачаємо різноманітність стилю та індивідуальності. Вишукані вина в сліпучій різноманітності стилів виготовляються по всьому світу».

Дон Девіс MW, директор із закупівель, Speciality Drinks:

«Безумовно, існує розмивання меж між Європою та рештою світу, частково через клімат, частково через вплив смаків та навичок, але очевидно, що це один із найкращих часів для вина».

 Деніел Іллслі, засновник Theatre of Wine:

«Найяскравішими для мене були Chave Hermitage, Torbreck, Clos Mogador і Clos Rougeard. Але найбільшими сюрпризами дня виявилося Cervaro Della Sala, а також David & Nadia Chenin Blanc, Skaliekop, що мене вразило. Ми завжди дегустуємо їхні вина такими молодими, тому тепер мої очі відкриті на потенціал. І це вигідна покупка!».

Адам Лечмер, видавничий директор бібліотеки Академії дю Він:

«Захоплююча дегустація, яка наклала офіційну печатку на те, що ми всі знали роками: що у винах такого рівня терміни «Новий світ» і «Старий світ», як предикатори стилю, майже не існують».

Метт Вілкін, директор H2Vin:

«Дегустація Judgement of London запропонувала дуже рідкісний шанс протестувати потужну лінійку перехресних світових вин «пліч-о-пліч», засновану на тому, що виробники представили найкращі зразки сортових та регіональних кюве з найкращих вінтажних запасів, доступних у схожому віковому діапазоні. Основні фактори, що сприяли тим винам, які сяяли більше, ніж інші в день «Суду», зводилися до того, що кожне вино забезпечувало своє найбільше вираження в порівнянні із загальним балансом фруктової чистоти, складності, текстурного потоку та передачі на смак, енергії та стійкості проти інтегрованих дубових та алкогольних факторів, що гармонізувалися. У найближчі роки деякі з цих вин цілком можуть піднятися над своїми конкурентами, які сяяли більше в день «Суду». Але безумовно, в цей день вина, які сяяли найкраще, зробили це завдяки тому, що були готові виступати».


Загалом, «Суд Лондона» підтвердив виняткову якість вин з усього світу, демонструючи глобальну єдність у досконалості виноробства. Час покаже, чи вплинуть ці результати на споживчі вподобання та купівельну поведінку. Але дехто з суддів вже сьогодні бачить перспективи.

Мені вдалося поспілкуватися за кулісами цього неординарного дійства ще з деякими провідними фахівцями, залученими до заходу, напередодні тейстингу та після – щоб зрозуміти його алгоритми та вплив на винний світ.

Значення та еволюція судження

Катерина Ющенко: «Цей конкурс, схоже, має змінити стандарти оцінювання вин. Чи можете ви сказати, що він найкращий з усіх існуючих конкурсів?»

Дженсіс Робінсон: «Мені потрібно почекати і подивитися, які вина, перш ніж робити будь-які висновки. Я не знаю, що це за вина і як їх вибирали, але мені завжди імпонує можливість скуштувати вина наосліп. Особливо хороші вина наосліп, тому я схвалюю практику порівняння різних регіонів, я думаю, що це корисна вправа, але на даний момент я не знаю».

Катерина Ющенко: «А як ви думаєте, чи може це встановити нові стандарти, особливо якщо порівнювати вина Нового і Старого світу?».

Дженсіс Робінсон: «Мені не надто подобаються терміни «Новий, Старий світ». Це трохи застаріле. Сьогодні точніше сказати, що це один великий світ вина, де кожен намагається зробити найкраще вино. За цим цікаво спостерігати”.

Катерина Ющенко: «Чи допомогло б це споживачам глибше зрозуміти глобальний світ вина?».

Дженсіс Робінсон: «Я була б дуже здивована, якби ми дійшли висновку, що всі вина Нового світу ось такі, а всі вина Старого світу інші. Я голосую за Вино».

Забезпечення неупередженості та послідовності

Катерина Ющенко: «Які є проблеми у забезпеченні неупередженості та послідовності серед суддів під час сліпої дегустації?»

Сара Ебботт MW: «Найважливішим фактором є досвід і відбір суддів. Нам потрібен був перевірений досвід суддівства та оцінки вин на високому рівні, баланс між фахівцями та універсалами, а також судді, які підходять до вина з чистим серцем. Нам пощастило мати в Лондоні глибоку спадщину винної освіти та дегустації, що дозволяє взяти участь у потужному колі експертів. Усі вина відкривалися та пробувалися наосліп у захищеній кімнаті, переливалися в ідентичні контейнери та оцінювалися без консультацій між суддями».

Judgement of London

Більш широкий вплив

Катерина Ющенко: «Які, на ваш погляд, будуть найбільш несподівані результати цьогорічної події?»

Сара Еббот MW: «Включаючи співставляння Saperavi з Грузії в парі з Syrah, що справді добре вдалося, було явно сюрпризом. Загальна якість вин виявилася чудовою, дегустація вибудована з неймовірною логічністю та азартом. Не було значної різниці між європейськими та винами з решти світу, що говорить про глобальний прогрес у виноробстві».

Катерина Ющенко: «Як цей висновок вплине на загальний світ вина?».

Сара Еббот MW: «Сподіваюся, це нагадає всім про насиченість і глибину вина. Це показує, що вино світового класу може прийти з несподіваного куточка, об’єднуючи нас у нашій любові до чудового вина та роблячи його світ більшим і сильнішим».

Вшанування Стівена Спур’є

Катерина Ющенко: «Чому «Суд Лондона» називають даниною спадщини Стівена Спур’є?»

Ронан Сейберн MS: «Стівен був видатним прихильником виноробних регіонів, що розвиваються. Він відстоював унікальні стилі з нових регіонів. Якби він був з нами, він би на 100% підтримав цю ідею. Все, що ми можемо зробити, це віддати йому належне, але це точно зроблено в його дусі».

Ламаючи стереотипи

Катерина Ющенко: «Як Judgement of London може вплинути на реноме неєвропейських вин?»

Ронан Сейберн MS: «Це може скасувати сприйняття, що вина Старого світу кращі. Як вина Нового світу, так і вина Старого фантастичні самі по собі. Це демократизує якість вина, показуючи, що жодна конкретна місцевість більше не домінує. І це те, що Стівен Спур’є підтримав би всім серцем».

Еволюція суддівства вина

Катерина Ющенко: «Як еволюція виноробства вплинула на критерії оцінювання під час цього заходу?»

Річард Бемпфілд MW: «Тепер ми звикли до різних вин з багатьох країн. Тридцять років тому багато з них навіть не експортувалися. Сьогодні різноманітності більше, ніж будь-коли, і я сподіваюся, що це проявиться у тому, що ми куштуємо».

По мірі розгортання інформації про рішення Judgement of London ця подія надаватиме нюансовану перспективу світовому винному ландшафту, вшановуючи спадщину Стівена Спур’є, одночасно розсуваючи межі сучасного оцінювання вина. Порівнюючи найкраще вино в Європі з рештою світу, Judgement of London прагнув не оголосити переможця, а відзначити багатство та різноманітність вина, забезпечуючи визнання та оцінку рівня якості у всьому світі. Вступаючи в цю нову главу, ми вшановуємо минуле, одночасно приймаючи глобальне розмаїття, яке визначає сучасний винний ландшафт. Сліди Титана — Стівена Спур’є — ведуть нас вперед, нагадуючи, що кожен ковток несе в собі вагу історії та обіцянку відкриттів. «Суд Лондона» не тільки вшанував спадщину першопрохідця, але й заклав основу для майбутнього, де найкращі вина з усього світу зможуть сяяти однаково. Йдучи цими слідами, ми вирушаємо в подорож, яка збагачує наше розуміння й цінування вина, підкреслюючи його позачасову привабливість і безмежний потенціал.


Досьє D+

Судді, які взяли участь в «Суді Лондона»:

  • Elliot Awin, партнер ABS Wine Agencies
  • Isa Bal MS, консультант-сомельє, Trivet Restaurant
  • Richard Bampfield MW, винний консультант
  • Stephen Brook, автор, відповідальний редактор журналу Decanter
  • Alistair Cooper MW, письменник, консультант і суддя
  • Dawn Davies MW, директор із закупівель Speciality Drinks
  • Gearoid Devaney MS, директор Flint Wines і Cabotte
  •  Sarah Jane Evans MW, винна письменниця
  • Tina Gellie,  контент-менеджер бренду Decanter
  • Aleesha Hansel, винна письменниця
  • Daniel Illsley, засновник Theatre of Wine
  •  Anne Krebiehl MW, винна письменниця
  • Kathrine Larsen-Robert MS, керівник відділу вишуканих вин, Енотрія
  • Adam Lechmere, видавничий директор бібліотеки Академії дю Він
  • Regine Lee MW, Indigo Wine, керуючий директор
  • Margaret Rand, винна письменниця та головний редактор Pocket Wine Book Г’ю Джонсона
  • Laura Rhys MS, керівник відділу вина – комунікації, освіта та стиль, Gusbourne
  • Jancis Robinson, MW OBE, винний автор The FT та JancisRobinson.com
  • Patrick Schmitt MW, головний редактор журналу The Drinks Business
  • Matt Wilkin, директор H2Vin
  • Clem Yates MW, засновник English Pink Rosé

X
Украина