Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

The Judgment of London

Судний день настає в Лондоні

11.04.2024, B2B Автор: Олеся Берсенєва

Під таким інтригуючим заголовком анонсується не менш інтригуючий захід, що задуманий в межах London Wine Fair 2024: рімейк славетної дегустації, колись організованої Стівеном Спурр’є (Steven Spurrier) під назвою Judgment of Paris. Drinks+ виступає в цьому році офіційним інформаційним партнером цієї грандіозної події поряд з метрами світової винної медіа індустрії. Вже 21 травня може статися чергова сенсація – і ми дізнаємося, чи буде знову змінена картина винного світу.


Нагадаємо: так звана Паризька дегустація вин, також відома як «Суд Парижа» (The Judgment of Paris), відбулася 24 травня 1976 року за ініціативою Стівена Спуррє (Steven Spurrier), британського торговця вином, згодом видавцем і одним з найавторитетніших знавців винного світу, та його американської колеги Патрісії Галлахер (Patricia Gallagher). Переважну більшість членів журі складали французькі енофіли. Вина дегустувалися за 20-бальною шкалою на двох сліпих дегустаційних порівняннях: один тейстинг присвячувався білим – американським (Каліфорнія) та французьким (Бургундія) високоякісним шардоне, а другий складався з червоних вин (каберне совіньйони з Бордо та Каліфорнії). В результаті вино округу Напа було визнано найкращим у кожній категорії, що стало сенсацією, адже Франція вважалася провідним виробником найкращих вин у світі.

The Judgment of London

До початку 1970-х років якість деяких каліфорнійських вин була видатною, але мало хто звертав на це увагу, оскільки ринок традиційно віддавав перевагу французьким брендам. До речі, як стверджують історичні джерела, на той момент сам Спурр’є продавав переважно французьке вино і не був певен, що каліфорнійські вина переможуть. Мало того, вчинена ним революція принесла своєму вождю, крім слави, чимало неприємностей – адже його бізнес розташовувався в Парижі, який з 1976 року перетворився на розбурханий вулик. Нажахані та розлючені лідери французької виноробної промисловості заборонили Спурр’є брати участь у престижному національному турі з дегустації вин протягом року, очевидно, як покарання за шкоду, яку його дегустація завдала колишньому іміджу бордоських вин.

The Judgment of London3

Довкола того оцінювання довгий час точилися запеклі дебати, одна суддя навіть відізвала свій бюлетень. Аж доки, 20 місяців потому, не відбулася повторна дегустація тих самих вин у Сан-Франциско 1978 року. Стівен Спурр’є спеціально прилетів з Парижа, щоб взяти участь в цьому оцінюванні. Результат: по білим та червоним перші три місця зайняли американські зразки. Згодом ще дві дегустації були проведені Французьким кулінарним інститутом (зараз International Culinary Center) на десяту річницю Паризької дегустації. Щоправда, шардоне тих років, що брали участь в 1976 році, не оцінювалися, бо вони на той час вже пройшли свій розквіт.

The Judgment of London3

Стівен Спурр’є надавав консультативну та організаційну допомогу цій ювілейній дегустації. Суддівська колегія складалася з 8 суддів, а у сухому залишку перші два місця посіли американці, третє вибороло Château Montrose 1970.

І ще одна спроба реваншу з боку Франції відбулася 24 травня 2006 року, на 30-ту річницю The Judgment of Paris. Вона знову була організована Стівеном Спурр’є і проходила по обидва боки Атлантичного океану: в музеї Copia в Напі, штат Каліфорнія, і в Лондоні в Berry Bros. & Rudd, в офісі найстарішої британської компанії, що спеціалізувалася на торгівлі вином. Як повідомляла газета «Таймс» (до речі, єдине медіа, присутнє на паризькому тейстингу – але про це окремо нижче), «незважаючи на те, що французькі дегустатори, багато з яких брали участь в оригінальній дегустації, очікували на крах американських виноробів, вони змушені були визнати, що гармонія каліфорнійських каберне знову підкорила їх». Перемога була вражаюча – цього разу п’ять перших місць посіли каліфорнійські каберне і лише на шосте вдалося піднятися бордо з найвищим рейтингом – Château Mouton-Rothschild 1970 року. Таким чином тандем дегустацій 2006 року остаточно змінив винний світ.

Стивен Спурье

…І ось майже півстоліття минуло після The Judgment of Paris. Лондон вирішив перейняти естафету і провести оновлену версію цієї знакової для винного світу дегустації, але вже на сучасному рівні. Директор London Wine Fair Ханна Тові (Hannah Tovey) підняла завісу спектаклю, на який з нетерпінням очікуємо: «Лондон є історичним центром міжнародної торгівлі вином. І як один із найрізноманітніших ринків – це зручне місце для проведення довгоочікуваного The Judgment of London. Дегустація має стати вшануванням найкращого вина. Ми одержимо оцінку ситуації і критерії того, наскільки чудовим може бути вишукане вино. Ми пишаємося тим, що наважилися організувати таку масштабну подію на London Wine Fair».

The Judgment of London

Ця дегустація покликана віддати шану пам’яті покійному Стівену Спурр’є і тій революції винного світу, яку здійснила організована ним дегустація в Парижі. Версію Judgement of London буде оновлено з метою відобразити спектр та зрілість сучасного ринку файн вайн. Тоді як під час оригінальної дегустації поточні вина Бордо та Бургундії порівнювалися з їхніми каліфорнійськими аналогами, у версії 2024 року буде представлено ширше включення відомих європейських вин та еквівалентів з решти світу. Очікується, звісно, і більш реалістичний порівняльний аналіз, ніж майже півстоліття тому.

Куратором лондонської події обрано Ронана Сейберна (Ronan Sayburn) MS, CEO of The Court of Master Sommeliers, який діятиме в тандемі із Сарою Ебботт (Sarah Abbott) MW, MD of Swirl Wine Group, IWSC Committee Judge. Загалом, до складу дегустаційної комісії увійде близько 20 суддів із найвибагливішим смаком – «вершки» британської винної індустрії, включаючи провідних байєрів, найкращих сомельє та шанованих винних письменників. Вина будуть дегустуватися парами: один європейський зразок і один аналог з інших частин світу. Аналоги визначатимуться відповідно до сорту винограду, стилю та текстури, причому відібрані виробники мають подати на тейстинг найкращий вінтаж в проміжку 5-15 років. Вранці 20 травня продегустують вісім пар білих, а вдень – вісім пар червоних. Усі вина будуть декантовані та подані у келихах Jancis Robinson X Richard Brendon, а стан кожного вина попередньо перевірять Сара Ебботт і Ронан Сейберн. Вина будуть оцінюватися за шкалою 10 балів. Система підрахунку балів передбачає вісім ключових висновків, усі з яких будуть оприлюднені на центральній сцені наступного дня. Незважаючи на те, що «Суд Лондона» може і не дати остаточного визначення, «хто кращий», проте результати нададуть певний відбиток світу вина. Дегустація в Лондоні покаже, що змінилося майже за 50 років після паризької революції 1976 року. Таким чином, це буде на часі. Це не стільки змагання, скільки пряме порівняння, покликане показати, наскільки винятковим може бути вино.

Дженсіс Робінсон

Пані Дженсіс Робінсон (Jancis Robinson) OBE MW, яка буде однією із суддів в Лондоні, і яка, до речі, єдина із суддів, хто брав участь і в британській комісії тейстингу на 30-ту річницю The Judgment of Paris, прокоментувала: «Я з нетерпінням чекаю початку роботи в дегустаційній комісії під час ретельно розробленої дегустації Judgement of London – це гідне вшанування імені покійного Стівена Спурр’є, чия лондонська квартира була так близько до Olympia, де ми будемо дегустувати низку найкращих вин світу наосліп, щоб відзначити прогрес, досягнутий після його паризької дегустації 1976 року. Який кращий келих для цієї вправи, ніж мій – високоякісний келих, ретельно розроблений, щоб розкрити характер будь-якого вина! Мені приємно бачити, що сьогодні винний келих Jancis Robinson все частіше орендується у Sensible Wine Services для професійних дегустацій».

Сара Еббот MW прокоментувала: «Для мене велика честь працювати з такою чудовою командою на цій важливій дегустації. Урок Стівена Спурр’є про те, що велике вино належить всьому світу, є таким же важливим і своєчасним зараз, як і під час тієї іконоборчої дегустації, яка проходила багато років тому».

Steven Spurrier

Ронан Сейберн MS також поділився думками: «Оригінальна дегустація Judgment of Paris була класичним тріумфом аутсайдера над істеблішментом і відкрила двері до визнання нової каліфорнійської винної індустрії. У «Лондонському суді» ми не будемо шукати явного переможця як такого, радше відзначатимемо, наскільки далеко вино з усього світу просунулося в якості та визнанні з 1976 року».

Лондонський суд відбудеться у понеділок, 20 травня, а результати будуть оголошені на центральній сцені у вівторок, 21 травня, о 16:45. Judgment of London підтримується видавництвом Academie du Vin Library, заснованим Spurrier у 2019 році. Ця установа люб’язно надає копію мемуарів містера Спурр’є для кожного члена дегустаційної групи.

Для отримання додаткової інформації звертайтеся до пані Саллі Бішоп (Sally Bishop): sally@relish-pr.co.uk

Репортажі з події будуть опубліковані на ресурсах медіа-групи Drinks+ та інших офіційних партнерів London Wine Fair. Цей пул авторитетних видань – ще одна кардинальна відмінність лондонської події. Адже, нагадаємо: незважаючи на те, що Спурр’є запросив багатьох репортерів на сакраментальну дегустацію 1976 року, єдиним присутнім репортером став Джордж М. Табер (George M. Taber) з «Таймс», який і оприлюднив результати світові. Зі зрозумілих причин дегустація не висвітлювалася французькою пресою, яка майже проігнорувала цю історію. 50 років потому передбачається масштабна інформаційна кампанія міжнародними медіа. Так що слідкуємо за нашими діями!

До речі, нагадаємо, що саме 21 травня, за кілька годин від оголошення сенсаційних результатів Judgement of London, в  Olympia відбудеться the WTA Ceremony.  Нагородження переможців  триватиме з 10.30 до 12.30.

Церемонія нагородження Wine Travel Awards підведе підсумки кампанії 2023 – 2024 років, де будуть визначені переможці як публічного голосування, так і професійного журі.

Програма включає:

  • виступ «Винний туризм: переваги та виклики» Роберта Джозефа (Robert Joseph), члена журі WTA, видатного автора у світі вина та винного туризму, новаторського винного експерта, творця вина та інноватора галузі;
  • презентацію Спонсорів та Партнерів WTA;
  • оголошення переможців та відкриттів WTA;
  • walk-around tasting вин членів ком’юніті WTA.

X
Украина