Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

ASI Best Sommelier of the World

ASI Кращий сомельє світу: мир, любов і професія сомельє

16.02.2023, Новини Автор: Олександра Григор’єва

12 лютого на паризькій La Défense Arena, після напруженого змагання високого рівня між трьома фіналістами, Раймондс Томсонс з Латвії став ASI Кращим сомельє світу 2023. Оглядач Drinks+ Олександра Григор’єва – керівник проєкту Wine Travel Awards – була запрошена в Париж, до фіналу, щоб поділитися перебігом подій із нашими читачами.


…Лунає святкова музика. Defense Arena зустрічає публіку: 4000 винних професіоналів та вайнловерів з різних країн, а також студентів, які навчаються на винних програмах у супроводі своїх викладачів з усієї Франції. Після вітальних слів президента ASI Вільяма Воутерса (William Wouters) та президента USDF (L’Union de la Sommellerie Française), організатора заходу Філіпа Фор-Брака (Philippe Faure-Brac), на сцені під софітами з’являються 68 кандидатів. Ось і настав момент, коли ми дізнаємося імена трьох фіналістів. Ніна Єнсен (Nina Jensen) (Данія), Раймондс Томсонс (Raimonds Tomsons) (Латвія) та Різ Чой (Reeze Choi) (Китай) продовжують боротися за звання  ASI Best Sommelier of the World 2023.

ASI Best Sommelier of the World

Перший фіналіст Різ Чой з Китаю готовий до виступу. Щоб імітувати реальність того, що відбувається в ресторані, столики та барна стійка з коктейлями та винами  встановлюються прямо на сцені. На допомогу запрошується професійний бармен. А хто ж клієнти? Звичайно, – члени журі, які сидять за столиками і роблять свої замовлення, тобто ретельно вивчають та оцінюють кожен рух і слово сомельє.

За першим столиком замовляють два коктейлі, Margarita та Old fashioned, а також ігристе для святкування особливої події. Для Різа Чоя це перший конкурс такого престижного рівня, тому він хвилюється. Проте публіка дуже підтримує його. Протягом трьох хвилин Різ допомагає бармену приготувати коктейлі та подає шампанське, розповідаючи детальніше про вінтаж. Переходячи до інших двох столів, Різ має 14 хвилин на подачу. Другий стіл замовляє Château D’Issan 2016 (Margaux, магнум), який потрібно декантувати. У той же час третій стіл бажає Dom Pérignon Brut 2013, який просять подати негайно. Один із суддів також запитує професійну думку сомельє щодо червоного вина з Божоле, яке вони хотіли б подати на корпоративному вечорі. Це неймовірна сцена, яка створює враження перебування в театрі та перегляду гри професійних акторів.

ASI Best Sommelier of the World

У свою чергу друга фіналістка Ніна Єнсен з Данії обслуговує гостей впевнено та граціозно. Вона використовує кожну хвилину свого часу, щоб надати більше деталей про вина та запропонувати ідеальний пейринг. Можна сказати, що вона жонглює ідеями. Ніна відкрита і усміхнена. Тож не дивно, що публіка одразу полюбила її.

Третім виступає Раймондс Томсонс з Латвії. Він досить зібраний та сконцентрований, а також ввічливий і уважний до своїх клієнтів. Раймондс єдиний, хто просить вибачення перед другим столиком за очікування, щоб негайно подати шампанське третьому столику. Для зменшення напруги він додає трішки гумору: «Оце-то вечір тут!» або «Це декантер Macaron, майже як Макрон, але трохи інакше».

Сомельє не обов’язково бути хорошими барменами, але вони повинні вміти працювати в ресторанному середовищі та співпрацювати з колегами. Перше завдання покликане перевірити саме ці навички, а також знання обслуговування та напоїв, зокрема коктейлів, тому що гість може надавати перевагу тим чи іншим складовим.

ASI Best Sommelier of the World

Друге завдання – це сліпа дегустація, де кандидати повинні визначити чотири білі вина протягом 4 хвилин. Здається, це важко, оскільки фіналісти плутають Riesling із Sauvignon Blanc, а Semillon – із Chardonnay. Стрес через велику відповідальність нагадує про себе. Отже, чотири білих вина Nik Weis Goldtröpfchen G.G 2021 Mosel (Німеччина), Dom. Wachau Riesling Federspiel Loibenberg 2021 Wachau (Австрія), Alheit Vineyards Monument Semillon 2021 Franschhoek (Південна Африка) та Riccitelli Semillon 2021 Rio Negro, Patagonia (Аргентина). Відразу після дегустації фіналісти повинні засоціювати два камені, як частину терруару, з двома винами, які знаходяться перед ними.

Наступне завдання – фудпейринг. Шеф-кухар Анн-Софі Пік (Anne-Sophie Pic) просить кандидатів поєднати запропоновані вина з меню її ресторану у Валенсії, відзначеного трьома зірками Michelin.

Четверте завдання стосується знання ринку. Список з 12 вин має помилки, які потрібно виявити. Усі три фіналісти помітили деякі помилки у вінтажах. Наприклад, Krug Clos du Mesnil 1978 Champagne, Франція (перший урожай був у 1979 році), Vega Sicilia Único 2001 Ribera del Duero, Castilla y Leon, Іспанія (вінтаж 2001 року не було випущено). Деякі ціни також містили помилки: Château Margaux 1983 Margaux, Бордо, Франція не може коштувати 250 євро (повинен бути ще один нуль), і це вино має бути дорожчим за Château Margaux 1982 Margaux, Бордо, Франція з ціною 1600 євро, що також є у списку.

ASI Best Sommelier of the World

П’яте індивідуальне завдання – це сліпа дегустація, де сомельє повинні, по-перше, надати повні органолептичні характеристики пропонованого червоного вина, що знаходиться по ліву руку від них, а по-друге, визначити реліз і продати глядачам червоне вино, що розташоване справа. Що цікаво, так це те, що обидва вина – це Château Pétrus Pomerol, але різних урожаїв – 2012 та 2003 відповідно. Цей факт фіналісти не помічають, але легко визначають, що друге вино є старшим за віком з хорошим потенціалом витримки.

Оскільки кожен із фіналістів виконує всі завдання протягом 45 хвилин по черзі, вони фактично не бачать виступів та не чують відповідей один одного. Однак вони збираються разом для останнього завдання. Їм показують серію зображень, завдяки яким трійка фіналістів повинна вгадати вино. Чим раніше вони здогадаються, що за  вино зашифровано за фотографіями, тим більше балів отримають. Всього запропоновано 5 вин. Деякі з них менш очевидні, як у випадку з Jean Louis Chave Ermitage Cuvée Cathelin.

Випробування завершено, всі завдання виконано, фіналісти виклалися на славу. Глядачі завмерли в очікуванні оголошення переможця. ASI Best Sommelier of the World 2023 стає Раймондс Томсонс з Латвії. Які емоції та бурхливі оплески! Раймондс у захваті: «Я не можу повірити! Я надзвичайно щасливий!». У його промові багато слів подяки всім його вболівальникам, тренерам, вчителям, та родині.

ASI Best Sommelier of the World

Раймондс Томсонс є членом правління Латвійської асоціації сомельє, винним директором Barents Wine collectors (Рига, Латвія) і власником Wine Consulting Ltd. Raimonds Tomsons. Він A.S.I. третій Кращий сомельє світу 2019 (Бельгія), A.S.I. Кращий сомельє Європи та Африки 2017 (Австрія), триразовий Кращий сомельє Балтії, конкурс Vana Tallinn Grand Prix, 3 рази Кращий сомельє Латвії.

«Цьому конкурсу знадобилося більше 30 років, щоб повернутися до Парижа. Варто було чекати! З першого дня прибуття кандидати відчули гостинність і дивовижну гастрономію Франції. Щодо самого конкурсу, то він вшанував відданість наших кандидатів, оскільки був складним та справедливим. Ми з великою гордістю оголошуємо переможцем Раймондса Томсонса. В мене немає сумнівів, що він стане фантастичним представником ASI і надихне нашу глобальну спільноту сомельє», – каже про змагання президент ASI Вільям Воутерс.

За столиком ресторану, що був встановлений на сцені, також сиділа Ніна Бассе (Nina Basset), FIH Hotelier, яка, мабуть, спостерігала за десятками змагань, але вперше в Парижі в статусі генерального секретаря ASI. У нашій розмові вона відзначила високий рівень підготовки кандидатів, незважаючи на стрес, який вони пережили під час проходження всіх завдань. Нагадаю, що цього року Ніна Бассет увійшла до складу журі Wine Travel Awards, де переможець у номінації Ambassador of the Year буде нагороджений премією the Gérard Basset Prize «Ambassador of the Year». Сомельє запрошуються до участі – час на роздуми до 1 березня.

ASI Best Sommelier of the World

Drinks+ висловлює свої вітання та найтепліші побажання всім кандидатам і переможцю Раймондсу Томсонсу. Сомельє вкладають багато зусиль, часу та грошей, щоб вивчити різні аспекти професії, побувати в різних виноробних регіонах, спробувати багато вин і розвинути свої рецептори. Це викликає повагу і захоплення. Браво!

У наступному матеріалі про цьогорічний конкурс ми висвітлимо участь української кандидатки. В інтерв’ю з Мариною Ревковою ви дізнаєтесь про її підготовку до ASI Best Sommelier of the World 2023, про її враження та особистих фаворитів, а також плани на майбутнє та проєкти, до яких Марина залучена.

Фото: ASI & HRVPROD

X
Украина