Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Burgenland

Burgenland: яскраві вина з сонячної землі

17.02.2023, Винні дороги

Burgenland, найсхідніша федеральна земля Австрії, знаходиться під впливом спекотного континентального паннонського клімату і виробляє найавторитетніші червоні вина в Австрії, а також складні білі та надзвичайно вишукані солодкі. З точки зору природних умов, особливості регіону не можна недооцінювати.


Регіон і вино

Eisenberg, розташований на півдні, з його унікальними ґрунтами та легким впливом штирійського клімату, пропонує найкращі умови для винограду Блауфранкіш, з якого виробляють червоні вина з найтоншою мінералізацією та незрівнянною елегантністю. Ruster Ausbruch також є одним з найвідоміших солодких вин у світі і невід’ємною частиною регіональної виноробної ідентичності. Важкі суглинкові ґрунти Mittelburgenland та регіону Rosalia надають винам Блауфранкіш особливої глибини фруктового смаку та довгий посмак, в той час як у холмистих районах на захід від озера Нойзідль вони іноді доповнюються виразними мінеральними нотами та відчутними танінами.

Schützen am Gebirge, Leithaberg, Burgenland

Східний схил хребта Leitha з його вапняковими та сланцевими ґрунтами є унікальним теруаром для складних білих вин – особливо для Піно Блан і Шардоне, але також і для Грюнер Вельтлінер, – а також для червоних вин з Блауфранкіша. Вишуканий, легендарний Ruster Ausbruch завершує трійцю вин, які демонструють виноградарську палітру Бургенланду.

Hummergraben, Eisenberg, Burgenland

На схід від озера Нойзідль переважає сорт Блауер Цвайгельт, з якого виходять потужні, соковиті червоні вина, хоча Блауфранкіш і Сен-Лоран також досягають тут видатних результатів. Південний регіон Seewinkel з його особливим мікрокліматом належить до одного з небагатьох у світі справжніх бастіонів солодкого вина. Висока вологість, зумовлена наявністю численних невеликих озер, або Zicklacken, сприяє появі Botrytis cinerea (благородної гнилі). Це дозволяє виробляти тут вина преміум-класу Beerenauslese та Trockenbeerenauslese. Вельшрислінг досягає виняткового рівня виразності в цьому стилі, як і інші сорти винограду, такі як Шардоне, Шойребе і Трамінер.

Burgenland, Mittelburgenland, Girm-Deutschkreutz

Однією з найвизначніших особливостей виноробства в Бургенланді є новаторський підхід виноградарів, який дозволив винам, виготовленим з міжнародних сортів, а також потужним червоним кюве, досягти найвищого рівня визнання в останні роки.

Ried Ragaberg, Raiding, Mittelburgenland, Burgenland

Після випуску першого регіонально типового вина Бургенланду (Mittelburgenland DAC, врожаю 2005 року), інші регіони також отримали статус DAC: Leithaberg DAC, Eisenberg DAC та Neusiedlersee DAC. З тих пір колишній Großlage (великий колективний виноградник) Rosalia отримав власний DAC у 2018 році, а у 2020 році – Ruster Ausbruch DAC, що зробило сім’ю DAC Burgenland остаточно завершеною.

Геологія

Burgenland – типовий виноробний регіон складається зі Штирійського та Паннонського басейнів, Австроальпійських гірських масивів та Пеннінської зони. Австроальпійський покрив складається з декількох шарів гірських порід, причому нижній рівень Пенінської зони обривається в тектонічних вікнах. Осадові відклади четвертинного періоду особливо поширені на півночі регіону. Грубозернисті піщано-гравійні ґрунти з різним вмістом карбонатів, що походять з колишнього русла Дунаю, складають тут понад 60% ґрунтів. Зокрема, гравій Seewinkel зустрічається приблизно на третині всіх виноградників у регіоні. Гравій Seewinkel лише в кількох місцях перекритий дрібними відкладеннями, тоді як суглинистий, часто з дефіцитом вапна верхній шар покриває старіші тераси.

Добра третина виноградників регіону розташована на осадових відкладеннях неогенового періоду. Вони дуже різняться за складом, розміром зерен, вмістом вуглецю та ступенем консолідації, варіюються від глин (іноді мулистих, а іноді майже чистих і без вапна) у Mittelburgenland до твердих вапняків у Leitha. Хоча існує лише невелика частка виноградників, що лежать на твердих породах, ці породи дуже різноманітні і включають доломіт і вапняк, вапняковий сланець, глинистий сланець і слюдяний сланець, а також різні форми гнейсу, амфіболіту і серпентиніту.

Така складна палітра грунтів регіону дозволяє місцевим виноробам створювати розкішні вина з багатими відтінками ароматів.

Фото: © Austrian Wine

Drinks+ рекомендує
X
Украина