Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Imeretian Wine Competition 2023

Imeretian Wine Competition 2023 – переможці нагороджені в Кутаїсі

09.11.2023, Вино Автор: Ірина Д’яченкова

На початку жовтня в Грузії, на території гірського курорту Sairme Hotels & Resorts, відбувся конкурс, присвячений винам Імеретії.


Оглядачка Drinks+ та Wine Travel Awards на запрошення організаторів увійшла до журі разом з шанованими міжнародними експертами та спеціалістами Грузії.

Imeretian Wine Competition 2023

Найкращі вина регіону вперше цього року досліджувалися таким представницьким складом: Роберт Джозеф (Robert Joseph) – винний експерт із Великобританії, засновник та суддя міжнародних конкурсів, винний критик та письменник, редакційний консультант Meininger’s Wine Business International, аналітик та винний консультант, автор винних брендів та виробник вин, що має проєкти у Франції та Грузії; Пол Роберт Блум (Paul Robert Blom) – ліцензований винний брокер і винний суддя, генеральний партнер однієї з найреспектабельніших компаній-імпортерів у Нідерландах; Даррел Джозеф (Darell Joseph) – винний експерт з Австрії, член журі міжнародних конкурсів та лектор у напрямку виноробства на Балканах, у Східній Європі та Кавказькому регіоні; Володимир Кублашвілі (Vladimer Kublashvili) – член журі міжнародних винних конкурсів та головний винороб Khareba Winery, Грузія; Тамар Імадедзе (Tamar Imedadze) – заступник голови дегустаційної комісії Грузії та член журі міжнародних конкурсів; Саба Кітіашвілі (Saba Kitiashvili) – майстер виноробства, міжнародний сомельє Сертифікація ASI; Тінатін Джаджанідзе (Tinatin Jajanidze) – директор ТОВ «Лабораторія вина Ірма Чантурія», винний експерт, дегустатор міжнародних конкурсів; Георгій Саманішвілі (Giorgi Samanishvili) – енолог, магістр виноробства, економіки та права; Кетеван Джурхадзе (Ketevan Jurkhadze) – директор Imeretian Wine Association, винний експерт, член журі міжнародних конкурсів, засновник школи вина Kabistoni, засновник та винороб Kabis Toni Winery та Ірина Д’яченкова – суддя міжнародних конкурсів, дегустатор винних прем’єр, співзасновник медіа групи Drinks+.

Imeretian Wine Competition

Задля розуміння вартісності події, потрібно пояснити, що на міжнародній арені винний регіон Імеретія, на жаль, поки що поступається більш впізнаваній Кахетії. Попри це, Імеретія має все необхідне для того, щоб приваблювати туристів і гідно представляти країну за межами Грузії: значні площі виноградників, широке розмаїття сортів винограду, сучасні та традиційні технології виноробства, видатних виноробів та безліч принад винного і гастрономічного туризму, підтримуваних державою та громадськими організаціями, природні, історичні та культурні пам’ятки.

Imeretian Wine Competition

Насправді, Імеретія – це серце Грузії, яке б’ється серед гір, річок, водоспадів, каньйонів та рівнин. Це місце, де зароджувалася держава. І, звичайно, це один із найяскравіших виноробних регіонів Грузії. 70% території займають гори, завдяки чому різноманітні зони із власним мікрокліматом та типами ґрунтів забезпечують широку гаму імеретинських вин. Імереті є одним з найважливіших регіонів Сакартвело, як за кількісними показниками, так і за якістю вин.

Imeretian Wine Competition 2023

Отже, метою конкурсу було привернути увагу до регіону, сприяти розповсюдженню інформації про імеретинські вина та розвитку винного туризму. Але перш, ніж розпочати процес оцінювання, членів дегустаційної комісії занурили, так би мовити, в середовище: організатори влаштували тур на кілька місцевих виноробень, яскравих туристичних, культурних та гастрономічних локацій Імеретії.

Imeretian Wine Competition 2023

Чудова програма перебування міжнародної групи суддів була реалізована під керівництвом Марі Девідзе (Mari Devidze), Executive Director DMO Imereti (Організація управління дестинаціями Імеретії) та Кетеван Джурхадзе (Ketevan Jurkhadze), директора Imeretian Wine Association. Нагадаю, що Асоціацію Імеретинського вина було створено у 2022 році за підтримки та ініціативи DMO Imereti. Тож 2023 рік був для асоціації дуже активним: розробка стратегій, участь у міжнародних конкурсах, презентація вин імеретинських виноробний на міжнародних винних заходах.

Imeretian Wine Competition 2023

На даний час до складу асоціації входить близько 70 виноробних підприємств та marani (підвалів). Проведення власного винного конкурсу стало новим якісним етапом діяльності асоціації. Група експертів побувала на виноробнях Baya’s Wine, Khareba, Vartsikhe Marani, де для них проводилися дегустації вин. До речі, на виноробні Khareba, окрім традиційного портфоліо цього титулованого виробника, що включає преміальну лінійку Chateau Lipartiani, були представлені два вина нового проєкту Роберта Джозефа та Владімера Кублашвілі – біле та червоне ТМ Κ’AVSHIRI, що в перекладі означає «союз», –  і ця назва повністю віддзеркалює гармонійну сутність цього видатного вина.

Imeretian Wine Competition 2023

Дозволю собі трошки відступити від головної теми і в двох словах розповісти про цей проєкт, над яким автори працювали близько п’яти років. Біле вино, що представлене як асамбляж 2022 року, вироблено з 10 сортів винограду з використанням 10% квеври, 10% бочки вторинного використання та 80% – сталевих ємностей. Вино 2022 року поєднує виноград двох регіонів – Кахетії та Імеретії в рівних пропорціях.

Imeretian Wine Competition 2023

Проте творці не обмежують себе обіцянками дотримуватися цих пропорцій у майбутньому. Перший реліз побачив світ у кількості трохи більше 2000 пляшок, з яких 996 пішли в реалізацію; наступний планується в більш серйозних обсягах – 25-30 тисяч пляшок. Червоне Κ’AVSHIRI створено за тим самим принципом, що й біле (квеврі, бочка та сталь) та містить 5% білого винограду. Була проведена спільна ферментація Saperavi-Rkatsiteli, Saperavi-Mtsvane, Saperavi-Aleksandrouli, Ojaleshi, Aladasturi, Otskhanuri Sapere та Merlot. Спільна ферментація збагачує профіль вина, воно набуває нових характеристик, а Мерло додає парфумовані ноти до тонів червоних фруктів та спецій.

Imeretian Wine Competition 2023

Пол Роберт Блум влучно назвав червоне Κ’AVSHIRI 3D вином. Продегустований зразок Роберт вважає ще не цілком дорослим, і хоча ця партія була розлита в пляшку в березні 2023 року, решта вина все ще знаходиться на бочковій витримці. Але повернемося до конкурсу.

Imeretian Wine Competition

Конкурс вин Імеретії було проведено за стандартами Міжнародної організації винограду та вина (OIV). У змаганні взяли участь 32 виробники зі 120 винами, при цьому члени журі – представники виноробень – не подавали на оцінку власні вина, і таким чином було забезпечено максимальну неупередженість конкурсу. Виноробний регіон Імеретія славиться виробництвом білих вин. Найпоширенішими сортами є білі Tsitska, Tsolikouri та Krakhuna. Вони використовуються при виробництві моносортових та купажних вин у європейському стилі, а також з використанням квеврі, які в Імеретії називають чурі (churi). При виробництві вин у чурі зазвичай до 30% обсягу винограду йде з мезгою – тільки шкірка без гребенів, решта – це чистий виноградний сік. Тому вина Імеретії мають більшу свіжість, високу кислотність і яскраві аромати. Так, Tsitska часто дає ноти жовтих фруктів, іноді доповнені медовими тонами. Природна висока кислотність дозволяє використовувати цей сорт для ігристих вин. Tsolikouri – це середньо- та повнотілі вина, злегка маслянисті, з м’якою кислотністю та тонкими нотами жовтих фруктів, мінералів та легким квітковим відтінком. Ці два сорти дуже часто дають відмінні результати у бленді. Ще один популярний білий сорт Krakhuna також характеризується високою кислотністю, бере участь при створенні вина як самостійний гравець, так і в блендах, а з витримкою набуває елегантності. За останні роки збільшилося виробництво червоних вин, найбільш популярні сорти Otskhanuri Sapere, Aladasturi, Dzelshavi та Rko. Окремо хочеться відзначити загальну високу якість вин, що брали участь у цьому конкурсі, – особисто для мене то було не звичайне суддівство, а низка приємних відкриттів.

Imeretian Wine Competition 2023

4 листопада в Кутаїсі – адміністративному та культурному центрі Імеретії – було оголошено переможців конкурсу, і відбулася церемонія нагородження. 7 учасників конкурсу отримали Grand Gold medal, 9 учасників нагороджені Gold medal та 17 – Silver medal. Зі списком переможців можна ознайомитися тут.

Imeretian Wine Competition 2023

Вітаємо організаторів з блискучим результатом – конкурс відбувся на дійсно високому, міжнародному рівні, а усі учасники продемонстрували потужний потенціал цього винного регіону, який заслуговує визнання і фахівцями галузі, і вайнловерами та винними туристами з усього світу!

X
Украина