Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

prowein

ProWein 2022: той самий, але інший

23.05.2022, Маркетинг Автор: Ірина Чернова

Одним з гасел найбільшої у світі виставки вина та алкогольних напоїв цьогоріч було Same But Different, і ProWein повністю підтвердив цей вислів: незмінними залишилися масштаб та грандіозність події, зазвичай притаманні цій галузевій зустрічі професіоналів виноградарства, виробництва, торгівлі та гастрономії, але були й новації та сюрпризи, починаючи з дат проведення і закінчуючи прем’єрами та шоу під час виставки. Але про все по порядку: Drinks+, як завжди, був у центрі подій і готовий поділитися враженнями з нашими читачами.


Почнемо з того, що довгоочікувана зустріч професіоналів винного світу у Дюсельдорфі сталася через 2 роки вимушеного «простою», пов’язаного з пандемією, тому експоненти та відвідувачі з’їзжалися до Німеччини з особливими почуттями та сподіваннями. Цьогоріч у виставці взяли участь більш ніж 5700 експонентів з 62 країн, а гостинна Messe Düsseldorf відчинила свої двері для 38 тисяч відвідувачів із 145 країн світу.

Prowein прапори

13 виставкових павільйонів протягом всіх трьох днів були наповнені позитивною енергетикою, яку ми, журналісти Drinks+, відчули на собі. Великі виноробні країни – Франція, Італія, Іспанія, Португалія, Німеччина та Австрія – традиційно мали окремі зали, де збиралися поціновувачі вин з конкретних країн і регіонів: наприклад, свої великі зони мали французькі виноробні регіони Бургундія, Бордо, Шампань, Долина Луари, Корсика та інші.

Prowein французькі стенди

Великий фурор справив павільйон, де свою продукцію виставляли країни Нового Світу: загальний інтерес до вин, що вироблені за межами традиційних регіонів Європи, останнім часом став загальним трендом у винному світі. Тому не дивно, що біля стендів виноробів з США, Чилі, Аргентини, Нової Зеландії, Південної Африки та Австралії завжди було людно.

prowein Аргентина

Ще одним популярним «місцем тяжіння» цьогорічного ProWein був павільйон органічних та біологічних вин. Глобальний екологічний порядок денний започаткував цей тренд деякий час тому, і з року в рік, незважаючи на те, що частка таких вин у загальних обсягах поки ще досить маленька (приміром, органічний виноград сьогодні культивують лише трохи більше 2 тисяч господарств у світі), зацікавленість вайнловерів та винних професіоналів у таких винах невпинно зростає. Відзначимо двох гігантів цього руху, які мали свої стенди на ProWein: це німецька Федеральна асоціація органічного виноградарства ECOVIN з десятьма виноробнями, що входять до її складу, та французька організація Vignerons de Nature, яка об’єднує 30 виноробів, що запроваджують в своїх господарствах органічні та біодинамічні практики. До речі, Франція є лідером у цьому русі: на її теруарах працює близько половини усіх світових органічних господарств.

prowein органічні вина

Цікавим був павільйон, що представляв крафтовий алкоголь, пиво та сидри: це була, мабуть, найжвавіша зона всієї виставки, місце зустрічі молодих креативних представників крафтового виноробства та барної культури. Гучна музика, світлове шоу, далека від офіційної форма одягу та невимушені манери спілкування експонентів та відвідувачів, а також їхній доволі молодий вік – все це наводило на думку, що ти знаходишся не у виставковому павільйоні, а у нічному клубі 🙂.

prowein крафтові напої

Але природньо, що представники нашої команди найбільше часу провели у павільйоні №11, де експонувалася продукція країн Центральної та Східної Європи, адже саме тут були розташовані стенди багатьох наших друзів та партнерів, що брали участь у першій міжнародній премії з винного туризму Wine Travel Awards, започаткованій редакцією Drinks+. Наші журналісти привезли до Дюсельдорфу ексклюзивний PR-каталог номінантів та переможців премії Wine Travel Awards Guide 2021-2022. Ми пишаємося, що наш каталог перебував в гарній компанії інших світових видань, присвячених вину, на прес-стенді International Trade Press, де відвідувачі виставки мали змогу безкоштовно з ним ознайомитися.

prowein прес-стенд

Крім друкованої версії, була можливість відсканувати каталог в електронному вигляді, використовуючи QR-code на постерах, які були розміщені в різних зонах виставки.

prowein Михаэль Мандель

До речі, усі бажаючі можуть ознайомитися з електронною версією Гіду WTA й зараз: вона розміщена на спеціальній онлайн-платформі Digital: online trade press stand сайту prowein.com, що є новою цифровою пропозицією від Messe Düsseldorf.

Prowein WTA guide

Отже, серед експонентів ProWein були учасники та спонсори WTA, багато з яких вже давно стали друзями нашої редакції – перш за все, це доктор Рікардо Нуньєс, власник групи компаній Vinos de La Luz, якого ми зустріли в павільйонах виставки. Щиро дякуємо доктору за теплі слова на адресу нашого проєкту, в якому він взяв участь в якості члена журі та спонсора номінації Wine & Food Influencer. Додамо, що бренд-амбасадор міжнародної компанії Vinos de La Luz Наталія Бурлаченко отримала спеціальний приз Judge’s Choice Award, тож ми чекаємо її та доктора Нуньєса на церемонії вручення нагород Wine Travel Awards на London Wine Fair, яка відбудеться 8 червня 2022 року о 12.30-14.30 в «Industry Briefing Room».

Prowein Нуньєс та Бурлаченко

Скажемо наперед, таких приємних зустрічей в павільйонах ProWein було чимало: наприклад, ми мали нагоду зустріти легенду винного світу Роберта Джозефа, який входить до суддівської колегії Wine Travel Awards. Ми пишаємося, що пан Джозеф, отримавши екземпляр WTA Guide, високо оцінив результати нашої роботи.

prowein Robert Joseph

До речі, наша зустріч з Робертом Джозефом відбулася на стенді молдавських виноробів, де він проводив майстер-клас. Участь «винної збірної» Молдови на ProWein була організована Національним бюро винограду і вина Молдови: керівник відділу маркетингу Парасковія Ігнат розповіла нам, що цьогоріч 37 компаній презентували свою продукцію під брендом Wine of Moldova. І, хоча молдавський стенд мав рекордні розміри – 224 кв.м (!) – не всі бажаючі цього разу отримали можливість бути представленими на найбільшій винній виставці світу. Тож можна чекати, що наступного року стенд молдавських виноробів буде ще більшим за площею. Що ж, ця тенденція цілком природня, судячи зі стрімкого зростання якості молдавських вин та їхньої впізнаваності у світі.

Prowein wine of Moldova

Декілька молдавських виноробів мали окремі стенди, серед яких Vinari Purcari, яка перемогла в  категорії Brand – the visiting card of the country.

Prowein Purcari

До речі, винороби цього підприємства дуже підтримують Україну: приміщення підприємства перетворились на прихисток для наших співгромадян, які тікають від війни до Молдови, а їхній виставковий стенд прикрашав постер з вином під назвою Freedom Blend («Купаж свободи») – напоєм, створеним шляхом поєднання місцевих сортів винограду трьох країн, що останні десятиліття зазнали агресії з боку росії: Рара Нягре (Moлдова), Бастардо (Україна) и Сапераві (Грузія).

Prowein purcari wine

Грузини, до речі, також були широко представлені на цій виставці: спільний стенд грузинських виноробів було організовано Асоціацією «Грузинське вино» за підтримки Національного агентства вина Грузії. Тут також було людно, і ми насилу змогли дістатися одного з тріумфаторів WTA – виноробні The Shumi Winery, яка стала переможцем публічного голосування у рекордній кількості номінацій, а також стала найкращою у категорії Magnet of the region. Ми з нетерпінням чекаємо представників The Shumi Winery на офіційній церемонії вручення нагород Wine Travel Awards у Лондоні, де на них чекає «оскар» в галузі винного туризму.

Prowein Shumi

Ще одна країна, що виступила «єдиним фронтом» на виставці в Дюсельдорфі, – це Вірменія. 20 вірменських виноробів мали спільний стенд, організований за підтримки Вірменського фонду виноградарства та виноробства.

Prowein Вірменія

До речі, ця тенденція – брати участь у великих профільних заходах під єдиним національним брендом – дуже чітко прослідковувалася на ProWein: ми бачили стенди, що об’єднували виноробів Хорватії, Ірландії, Угорщини, Словенії, Тунісу, Румунії, Болгарії, Сербії, Македонії, Боснії та Герцеговини та інших.

На жаль, цього року відвідувачі найбільшої винної виставки світу не побачили спільного стенду українських виноробів: війна та пов’язані з нею труднощі – від проблем з фінансуванням до неможливості чоловікам у час воєнного стану перетинати український кордон – не дозволили Україні бути належно представленою на такому поважному та престижному заході. Ми віримо і сподіваємось, що наступного разу обставини будуть більш сприятливими для наших виноробів, на долю яких, разом з іншими нашими співгромадянами, випали нелегкі випробування.

prowein журнали

Але український прапор все ж був присутній на виставці в Дюсельдорфі: по-перше, попри всі складності, групі наших виноробів вдалося провести невелику презентацію та тейстінг своїх вин.

prowein український тейстинг

По-друге, свою продукцію на ProWein самостійно представляла компанія Shabo – ще один переможець публічного голосування премії Wine Travel Awards у категорії  Must Visit (номінація The Visiting Card of the Country).

prowein Shabo

А приємною несподіванкою був той факт, що іноземні компанії, не маючи ніякого стосунку до України, вивішували наш прапор на своїх стендах просто для того, що показати, що вони на світлому боці – боці добра, правди, цивілізації, на боці України. Як, наприклад, італійська компанія Savio Trading, що займається виробництвом та імпортом алкоголю.

prowein італійці

Весь світ підтримує нас, тому сподіваємося, що поточний  рік стане переможним для України, а 2023, коли відбудеться наступний ProWein, що запланований на 19-21 березня, стане переможним для українських вин.

X
Украина