Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Сицилійські вина

Сицилійські вина цього літа. Елегантність. Свіжість. Пікантність

30.06.2023, Вино

Сицилійський вінтаж 2022 року, який щойно вийшов на ринок з обсягом близько 4,3 млн гектолітрів, можна охарактеризувати як один із найрізноманітніших за останні роки. Свіжість та аромат білих та рожевих вин, середземноморський смак ігристих, сучасні червоні вина – пропонують відчути сицилійські винороби цього літа.


Цього літа сицилійські білі вина поєднують у собі елегантність і багатство ароматів, рожеві та ігристі – виділяються кислотним балансом і пікантністю, а червоні, з місцевих сортів, стали «сучаснішими» і такими, що здатні привернути увагу молодих споживачів, які шукають сучасні та свіжі вина.

У звіті про вінтаж 2022 року, який був офіційно представлений на виставці Sicilia en Primeur 2023, наголошується, що сицилійські виноробні території, які дуже відрізняються одна від одної з точки зору орографічних, ампелографічних та мікрокліматичних умов, за останні роки показали гарний урожай – і за кількістю, і за якістю. І, незважаючи на світові дані про зміну клімату, Сицилія, завдяки впливу Середземного моря, як і раніше, має гарну стійкість, здатну протистояти наслідкам зміни клімату та успішно справлятися з ними.

Сицилійські вина

Аборигенні білі сорти, такі як Grillo, Catarratto, Carricante та Zibibbo, завдяки агрономічним методам управління, традиційно прийнятим на Сицилії, дедалі більше відображають унікальний клімат та особливості територій острова. Але і такі сорти як Nero d’Avola, Perricone, Frappato та Nerello Mascalese зуміли добре адаптуватися до нових умов.

Згідно з результатами опитування 2023 року, проведеного Assovini Sicilia серед ста компаній-членів цієї асоціації, що поєднує сицилійські виноробні, у 2022 році було виготовлено 70 мільйонів пляшок вина. 99% опитаних виробників виробляють вина DOC, 22% – DOCG. Крім білих та червоних вин, 27% виробників виробляють ігристі вина, 75% рожеві, 51% десертні вина. На острові вирощується понад 19 600 га, з яких 34% є органічними (6 750 га).

Laurent Bernard de la Gatinais

Лоран Бернар де ла Гатіне, президент Assovini Sicilia

Перше місце на Сицилії посідають Grillo та Nero d’Avola, 74% компаній, що входять до Assovini Sicilia, обробляють виноград Grillo, а 77% – Nero d’Avola. Carricante та Nerello Mascalese є типовими лозами деномінації Етна, Carricante обробляють 46% членів Assovini Sicilia, а Nerello Mascalese – 52%.

«Різноманітність та якість сицилійських вин є справжнім багатством сіцилійської винної спадщини», – коментує Лоран Бернар де ла Гатіне (Laurent Bernard de la Gatinais), президент Assovini Sicilia.

Сицилійські вина

В Assovini Sicilia розповідають, що всього на Сицилії існує 14 аборигенних сортів винограду, на додаток до вже згаданих в Assovini Sicilia кажуть, що 64% виробників обробляють і виробляють вино з Lucido/Catarratto, 44% вирощують Insolia, сорт Grecanico обробляють 19% виробників, Zibibbo 28%, Moscato White 33%, Malvasia di Lipari 6% виноробів. Що до червоних сортів – винороби поділилися наступним чином: Frappato 42%, Nerello Cappuccio 32%, Nocera 10%, Perricone 25%. Серед міжнародних найбільш представленими є Chardonnay (48%) та Syrah (64%).

«Оскільки нині на Сицилії відновлюють деякі стародавні сорти, винороби зможуть мати більш стійкий до зміни клімату виноград, – каже Маттіа Філіппі (Mattia Filippi) з Uva Sapiens*, куратор «Звіту про вінтажі 2022 року». – У минулому деякі стародавні сорти були занедбані, їх було важко вирощувати та й ринок шукав інші смаки. Проте, місцеві та реліктові сорти мають певні особливості, наприклад, менший вміст цукру, що робить їх привабливішими для ринку».

____________________

*Uva Sapiens – компанія, що надає бізнес-консультації у сфері виноробства та виноградарства.

Джерело: ab-comunicazione.it
Фото: ab-comunicazione.it, facebook.com/annabarboncomunicazione, facebook.com/AssoviniSicilia, winemag.it

X
Украина