Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Smith Haut-Lafitte

Smith Haut-Lafitte 2023 – королівський вінтаж

21.05.2024, Вино Автор: Соломія Бігун

Нещодавно у французькому Бордо відбувся прем’єрний показ вінтажу 2023. Нагадаємо, що ці тейстинги для обраних фахівців винного світу проходять раз на рік і називаються Semaine des Primeurs — «Тиждень прем’єр», або Grands Crus Weekend. Саме тоді шато класу Гран Крю відчиняють двері своїх погребів и презентують байєрам та винним критикам, яких запрошують з різних куточків планети, ексклюзивні вінтажі 2023 року. І саме тут стартує механізм закупівель, тут приймаються найвизначніші рішення з інвестування, тут формується і цінова політика. Саме тут і тепер визначаються обсяги на продаж, доступні колекціонерам, винним брокерам та експертам… Цього року серед обраних, хто долучився до першої проби, стала і представниця DRINKS+.


Ось уже 18-й рік поспіль Union des Grands Crus de Bordeaux організовує Grands Crus Weekend, виняткову подію, яка збирає ентузіастів з усього світу. А у міжнародної преси була можливість поспілкуватися з більш ніж 100 власниками шато, а також на їх запрошення відвідати господарства і на місці розібратися в особливостях останнього бордоського вінтажу.

Оглядачам DRINKS+ випала велика честь бути запрошеними власниками Château Smith Haut-Lafitte, розташованого у самому серці апеласьону Песак-Леоньян.

Château Smith Haut-Lafitte вже кілька років поспіль є спонсором і членом комьюніті Wine Travel Awards, і про його принади ми на раз розповідали, як в інтерв’ю з першими особами, так і в інформаційних матеріалах.

Château Smith Haut-Lafitte

Історія замку бере початок у XIV ст., аж ось в 1990 році подружжя Флоранс і Деніел Катіард потрапили під чари замку, викупили його, провели колосальну реставраційну роботу і повністю присвятили себе новій пристрасті – мистецтву вина. Сьогодні цей чудовий маєток – справжня історико-культурна та туристична перлина. У кожній деталі, в кожному куточку замку та парку відчувається бажання власників передати гостям захопленість виноробством і прагнення досконалості… Це дійсно казкове гран крю!

Château Smith Haut-Lafitte

Незважаючи на неймовірну зайнятість власників Château Smith Haut-Lafitte під час Semaine des Primeurs, вони знайшли можливість приділити кілька хвилин представнику D+, дякуючи чому пощастило взяти для читачів коротенький коментар щодо презентованого вінтажу.

 Флоранс і Деніел Катіард:

«Особливістю цього теруару є природний дренаж ґрунту, що змушує коріння виноградних лоз витягувати воду та мінеральні солі з максимальної глибини, а також «дзеркальний» ефект сонця, яке відбивається промінцями на камінні, нагріваючи його і сприяючи дозріванню винограду, набуттю розкішної палітри. Це надає винам мінеральність, а також ароматичну складність. І саме ці ознаки відбивають цей винятковий терруар.

Château Smith Haut-Lafitte

Як частина одного з найстаріших замків, з 1959 року вина нашого шато класифікуються як Grands Crus Classés для червоних і білих у класифікації вин Graves. Завдяки своєму винятковому теруару маєток виготовляє елегантні, видатні та концентровані вина. Усього шість найменувань, крім однойменних з шато, ще LES HAUTS DE SMITH та LE PETIT HAUT LAFITTE – червоне та біле. Особливо пишаємося своїми білими, адже далеко не в усіх місцевих шато вони виходять такі вдалі.

Château Smith Haut-Lafitte

Ми любимо і поважаємо природу, багато працюємо в зеленому напрямку і ще з 2019 року наші вина сертифіковані як органічні. Це дуже складна система і важка робота. Ми використовуємо органічний компост. Крім того, оремо кіньми, щоб не зашкодити тендітним схилам виноградника, з якого виробляємо білі вина. Захищаємо ґрунт, висаджуючи живоплоти та дерева, встановлюючи вулики на території садиби. До речі, догляд за лісистими ділянками та живоплотами посилює гармонію з природою, якої ми постійно прагнемо. Ми переконані, що виноградарі – кращі ландшафтні архітектори.

Château Smith Haut-Lafitte

Château Smith Haut-Lafitte виготовляє вина виключно з терруару Graves Gunziennes (87 га), що в апеласьоні Песак-Леоньян. За останні кілька десятиліть стиль наших вин відчутно змінився: від дуже потужного з проявами дубу – до елегантного, вишуканого, але інтенсивного, з домінуючою ароматичною складністю. Ви відчуєте все це, дегустуючи цей особливо пам’ятний реліз».

Чому вінтаж 2023 має залишитися у пам’яті?

«Тому що Його Величність король Карл III у супроводі королеви Камілли відвідав наш замок під час збирання врожаю 2023 року. Він поділився з нами своєю відданістю збереженню біорізноманіття та своєю пристрастю до органічного сільського господарства.

В шато він спостерігав за процесом сортування винограду, навіть власноруч допоміг зробити бочку (!), спробував урожай 2005 року – року його весілля, та зустрівся з командою під час ретельного огляду об’єкту. Зустріч з ним та екскурсія для королівського подружжя парком, бондарським цехом, виноградниками та підвалами назавжди залишаться в нашій пам’яті!».

Château Smith Haut-Lafitte

Дегустаційні нотатки

• Smith Haut-Lafitte червоне 2023

Аромат дуже виразний, з гарними нотами червоних та чорних фруктів, чудовою сумішшю вишні Морелло, чорниці та чорної смородини. При аерації переважає пряна нота з відтінками гвоздики, лакриці та евкаліпта, за якими йдуть темніші та димніші ноти графіту та грифелю олівця. Чудова ароматична складність типова для цих ґрунтів.

Красива щільність і чудова текстура. Вино повнотіле та щільне з прекрасним балансом. Дубильна структура присутня, стигла, з дуже гарною текстурою та бархатистим відтінком. Дуже вишуканий вінтаж, що поєднує в собі міць та елегантність з гарною танінною структурою.

До речі, високу оцінку вінтажу дали такі провідні профі винного світу: James Suckling: 98-99; JebDunnuck : 96-98; JancisRobinson: 17; JeffLeve: 96-98; Decanter: 97; Chris Kissack: 95-97; Vinum: 96-98; Galloni Vinous: 95-97; Terre de Vins: 98; Weinwisser: 19+; DrinksBusiness: 95-97; YvesBeck: 96-98; Figaro 95-97; MarkusDelMonego: 99.

Smith Haut-Lafitte біле 2023

Має нарядний колір липового цвіту, насиченого медом. Дуже ароматний з чудовим кошиком жовтих та білих фруктів, що пропонує прекрасні перші враження. Потім розкривається неймовірна складність ніжних нот квітів акації, липи та чарівні пряні відтінки. Смак вражає свіжістю у поєднанні з дорослою красою. Перше враження на смак – свіжість, за якою слідує повнота, вираз зрілості, вершковості та насиченості, викликане ідеальним дозріванням винограду. Смак широкий, потужний, але завжди підтримується гармонійною кислотністю, що освіжає. Смак триває дуже довго, сповнений багатства, і поступово свіжість заступає кульмінаційний момент. Посмак ніжний і напрочуд для білого бордо свіжий.

Що стосується ароматичної палітри, то ми знаходимо чудову суміш жовтих фруктів: персик, абрикос, свіже манго, що поєднується зі свіжістю нот цитрусових та рожевого грейпфрута. Квітково-пряний аспект, тонший і ніжніший, з’являється пізніше, сигналізуючи про дуже гарну ароматичну складність, яка завершується дуже довгим, властивим даному теруару посмаком, що набуває віддаленого тону рушничного кременю.

James Suckling: 97-98; Jane Anson: 98; Yves Beck: 96-98; Vinum: 97-99; Jeb
Dunnuck: 95-97; Weinwisser: 19; Jancis Robinson: 17.5; Neal Martin: 95-97;
Falstaf: 95; Decanter: 95; Drinks Business: 95-97; Markus Del Monego: 99.

Вино цього року – справді класичне. Це справжнє Бордо, гідне королів.

X
Украина