Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

світ органічних вин

Усі відтінки зеленого: світ органічних вин на ProWein 2023

25.01.2023, Вино

Бажання стати «зеленим» наразі не обмежується поняттям «зеленої політики». Зростання усвідомлення важливості безпеки харчових продуктів та напоїв, а також проблем навколишнього середовища та зміни клімату означає, що все більше споживачів шукають продукти, виготовлені без використання синтетичних сполук, хімікатів або генетично модифікованих компонентів. Тобто – «зелений» продукт.


Ще якихось 20 років тому термін «біо» на етикетці чи полиці магазину нерідко змушував споживача розриватися між почуттям відповідальності та якістю, сьогодні таке майже не відбувається. Також загальновизнаним стало те, що органічне вино коштує дорожче, ніж неорганічне, оскільки у виробника органічного вина більше роботи на винограднику.

Присутність органіки на провідній світовій виставці вин та алкогольних напоїв розпочалася 14 років тому. Тоді приблизно 120 «зелених» учасників відвідали захід. З того часу їхні лави суттєво поповнилися, очікується, що ProWein 2023 відвідають понад 300 виробників органічних вин. До них приєднаються імпортери та експортери з профільних асоціацій з усього світу. Спеціальна виставка «Organic World» (зал 5, стенд A15-A40) збере 40 міжнародних експонентів, їх доповнять органічні пропозиції ProWein.

Лідери органіки: Іспанія, Італія, Франція, Австрія

Органічне виноградарство стабільно зростало протягом останніх десятиліть. Нещодавні дані OIV повідомляють, що з 2008 року кількість органічних виноградників потроїлася, майже півмільйона гектарів виноградників (6,2% від загальної площі виноградників по всьому світу) наразі відведено під органічні лози.

світ органічних вин

Італія заявляє про володіння найбільшою часткою (15%) органічних виноградників серед інших країн, за нею йдуть Франція та Австрія з часткою 14%. Однак найбільша площа органічних виноградників припадає на Іспанію (через величезну загальну площу виноградників), які разом з іншими лідерами, Італією та Францією, становлять 74% загальної площі органічних лоз у світі. За даними German Wine Institute, Німеччина (9%) потроїла своє органічне виноградарство протягом останніх десяти років. За останні 25 років Швейцарія (2,8%) пережила зростання, її органічні угіддя збільшилися з 12 га до 426.

Такі статистичні дані говорять про кардинальні зміни та пріоритети споживачів.

Спектр міжнародних асоціацій

Втім, спеціалісти переконані, що «органічний шлях» не гладкий, він усіяний інтерпретаціями, сертифікатами та неузгодженою специфічною термінологією. Близько 50% всіх виробників органічного вина в ЄС об’єднані в асоціації. І хоча кожна асоціація має свої власні програми, це не ієрархія, як припускають деякі учасники торгівлі та споживачі. Не існує єдиного параметра для всіх. Наприклад, умови виробництва в горах Швейцарії мають мало спільного з потребами виноробів середземноморської Франції. Однак розуміння підходу і спрямованості кожної асоціації допоможе пролити світло та зробити вибір більш осмисленим. Нижче наведено список асоціацій, якими позначені ті чи інші виробники органічних вин, що будуть представлені на Prowein 2023.

світ органічних вин

Bio: термін «біо» захищений законами ЄС по всій Європі. Починаючи з 2012 року, вино, виготовлене відповідно до директив ЄС, можна продати під захищеною назвою «органічне вино». Ці рекомендації включають максимальне обмеження рівня сірки, а також заборону використання певних добавок та генної інженерії. Вина, виготовлені відповідно до цих рекомендацій, можуть бути охарактеризовані як біо-вино, органічне вино або еко-вино та позначені зеленим логотипом ЄС.

Bioland (зал 5, стенд C 30): означає відмову від синтетичних хімічних азотних добрив та пестицидів. Виноградарі Bioland зобов’язуються вирощувати виноград, спираючись на суворі правила, які виходять далеко за межі встановлених законом мінімальних стандартів для органічних продуктів харчування. На сьогоднішній день близько 300 виноробів приєдналися до руху Bioland.

Demeter (зал 5, стенд C 19): 25 років тому Thomas Hartenecke з Бадена став першим виноробом у Німеччині, сертифікованим Demeter. Сьогодні це понад 60 виноробів із площею понад 500 га. Demeter є всесвітньою біодинамічною асоціацією, що налічує 7000 членів, і відома своїми суворими та жорсткими правилами, деякі члени також живуть відповідно до антропософських принципів, на яких заснована асоціація.

Ecovin (зал 5, стенд C 39): заснована в 1985 році, це одна з найбільших асоціацій органічних виноробень у всьому світі з майже 250 членами в Німеччині, де вона має глибоке коріння. Це надзвичайно надійна форма органічної сертифікації.

Fair’N Green (зал 4, стенд A 49): у 2013 році, коли ця асоціація була заснована, деякі з існуючих на той час асоціацій відкинули її як псевдоорганічну. Акцент робиться на сталому розвитку та екологічних питаннях. У 2022 році кількість членів у Німеччині перевищила 75 осіб, зараз асоціація включає виробників з Австрії, Швейцарії, Франції, Італії, Португалії та Ізраїлю. Fair’N Green співпрацює з Geisenheim Wine University.

Vignerons de Nature (зал 5, стенд C 10): об’єднання налічує приблизно 40 французьких маєтків, більшість із яких орієнтовані на експорт.

Незважаючи на відсутність власного стенду, багато членів Respekt-Biodyn (в тому числі Ökonomierat Rebholz/Німеччина, Wittmann/Німеччина, Weingut Loimer/Австрія, Bernhard Ott/Австрія та Foradori/Італія серед інших) будуть присутні на ProWein 2023. Асоціація високо цінує біодинамічний підхід до органічного вирощування та, як наслідок, дотримується досить прагматичного погляду на органічні принципи. Нині в асоціації 27 членів із Німеччини, Австрії, Італії, Словенії та Угорщини.

світ органічних вин

Говорячи про вино, не можна забувати два основних моменти: виноградник та льох. Таким чином, важливо відокремити «certified organic» від «organically grown». Різниця полягає у допуску добавок у льоху (organically grown). Щоб допомогти зрозуміти ці тонкощі, пов’язані з вином, AÖL Rhineland-Palatinate-Saarland (Робоча група з органічного сільського господарства) спільно із федеральними асоціаціями Bioland, Biokreis, Demeter, Ecovin та Naturland створили брошуру під назвою «Wein aus Trau». Цей спільний проєкт призначений для читачів, які бажають краще зрозуміти екологічне виноградарство в Німеччині та за допомогою фотографії і тексту оцінити складний шлях від винограду до скла.

Джерело: wineindustryadvisor.com
Фото: newsweek.com, thehonestconsumer.com

X
Украина