Увага! На сайті використовуються cookie файли.
The site uses cookie files
Даний сайт має вікове обмеження.
This site has age restrictions!
Я підтверджую, що мені, на жаль, давно виповнилося 18 років28-30 червня розкішний готель Corinthia, розташований у самому серці Будапешту (кажуть, що саме цей готель став прототипом для іронічної комедії Веса Андерсона «Готель Гранд-Будапешт»), приймав організаторів, членів журі та гостей Winelovers Wine Awards 2024 – винної події, що включала в себе міжнародний дегустаційний конкурс, кругову дегустацію для вайнлаверів та серію навчальних та бізнес-заходів для професіоналів.
Варто зазначити, що конкурс проводиться лише з 2023 року, але, незважаючи на це, організаторам вдалось зібрати компетентне й професійне міжнародне журі та залучити в якості гостей байерів та імпортерів з різних країн Європи, Азії та із США. Організатор Winelovers Wine Awards — компанія Trinety Media Ltd., лідер угорського винного ринку, що має у своєму портфоліо професійний онлайн ресурс, організацію винних подій, школу WSET та онлайн-крамницю вин.
Під час конкурсу журі дегустувало вина з вишуканих келихів ручної роботи від угорського виробника Halimba Crystal.
Фото: Вікторія Макарова
Організатори приділяють особливу увагу винам із центральної та східної Європи, тому серед учасників конкурсу — багато виноробень не лише з Угорщини, а й з Румунії, Словаччини, Чехії, Словенії. Дуже тішить, що цього року участь у конкурсі також взяли 9 українських виноробень, що надіслали 30 вин. Для нас вже не є сюрпризом, що українські вина на рівні змагаються з найкращими зразками з Європи, Азії та США, щороку здобуваючи десятки медалей у найпотужніших міжнародних конкурсах.
Загалом у конкурсі цього року взяли участь 868 вин, географія — Угорщина, Румунія, Італія, Франція, Австрія, Хорватія, Грузія, Сербія, Словаччина, Іспанія, Аргентина, США, Азербайджан, Португалія, Кіпр, Чорногорія, Північна Македонія, Словенія, ПАР, Нова Зеландія та Україна. Протягом 3 днів журі, що складалось із 8-9 комісій, дегустувало близько 40 вин щодня.
«Дегустаційний зал на Winelovers Wine Awards 2024 зібрав справжніх професіоналів, вина подавали правильної температури та з чудових келихів, — ділиться враженнями Тереза Соарес Гомес, сомельє та wine educator із Португалії. — Послідовність дегустації була дуже добре спланована. Після двох днів дегустації червоних вин, в останній день я мала можливість оцінювати білі, ігристі та солодкі вина. Як завжди, динаміка у кожній комісії була різною, що значною мірою залежить від голів комісій. Це був не легкий, але надзвичайно позитивний досвід спілкування з іншими професіоналами — від Master Sommelier та Master of Wine до місцевих виноробів. Журі продемонструвало винятковий рівень знань про центральноєвропейські вина та техніку дегустації».
Фото: Phelipe Parsanne
Отже, результати конкурсу Winelovers Wine Awards 2024!
Grand Gold (95 балів і вище) отримали такі виноробні й вина:
Як виявилось, конкурувати з виноробнями Токая складно, принаймні в Угорщині, але це свідчить саме про якість цих вин, а не про упередженість журі: всі дегустації відбувались наосліп, у складі кожної з комісій були представники різних країн з безумовно високим рівнем експертизи й досвідом роботи на дегустаційних конкурсах. Щиро вітаємо Токай із найкращим врожаєм Winelovers Wine Awards 2024!
З великою повагою й радістю повідомляємо, що українські учасники Winelovers Wine Awards 2024 також зібрали значну кількість почесних нагород:
Big Wines (Київщина):
My Wine by Eduard Gorodetsky (Одещина):
Kolonist Winery (Одещина / Придунайська Бессарабія):
Biologist Winery (Київщина):
Chateau Chizay (Закарпаття):
Chateau Pinot (Одещина / Придунайська Бессарабія):
Villa Tinta (Одещина / Придунайська Бессарабія):
Frumushika-Nova (Одещина / Придунайська Бессарабія):
46 Parallel (Одещина):
Ми дуже пишаємось нашими переможцями і від усього серця бажаємо, щоб з кожним роком кількість нагород, отриманих нашими винами у міжнародних конкурсах, невпинно зростала, так само, як і впізнаваність бренду українського вина на міжнародних ринках.
Окремої уваги заслуговує дегустація вин-учасників конкурсу, що відбулась на другий день заходу. Коротко — про виноробні й вина, котрі вразили найбільше.
Приємним відкриттям стала виноробня Első Szóláti Borház, що виробляє вина під брендом Egersoul (у перекладі — «душа Егера»). Виноробня існує лише кілька років, хоча засновники й енологи мають багаторічний досвід роботи у цій галузі. Розташована виноробня у невеличкому селищі Егержолат (Egerszólát) неподалік від міста Егер, на півночі Угорщини.
Мають власні виноградники загальною площею 20 га, розташовані переважно на гірських схилах та плато на висоті від 230 до 260 м над рівнем моря. Сорти, з якими працюють — Вельшрислінг, Зенгьо, Харшлевелю, Фурмінт, Шардоне, Совіньйон Блан (білі) та Блауфранкіш, Кадарка, Піно Нуар, Мерло, Сіра, Каберне Фран, Каберне Совіньйон (червоні). Найкраще з того, що довелось продегустувати — Astrum Egri Csillag 2023, преміальне біле сухе, бленд Вельшрислінга (домінуючий відсоток) з Харшлевелю, Фурмінтом, Зенгьо та Шардоне.
Вино має дуже свіжу й водночас комплексну ароматику (делікатна груша, білий персик, зелені степові й гірські трави), що народжена виноградом як зі старих, так і молодих лоз. У смаку вражає елегантністю, чудовим балансом та тривалим мінеральним посмаком, притаманним винам цього регіону. Загальне враження від вин — дуже елегантна робота з витриманими й не витриманими винами, чудова демонстрація терруарних ознак, вина мають значний потенціал до витримки й розвитку у пляшці. У конкурсі це вино отримало бронзову медаль (85 балів).
Фото: Вікторія Макарова, Első Szóláti Borház
Сімейна «бутикова» виноробня Káldi Borászat з регіону з цікавою назвою Сексард, що розташований на півдні Угорщини, також зовсім молода (її засновано у 2020 році), і має дуже зворушливу історію.
Її засновник та винороб, Гергьо Калді, «вигорів» на престижній роботі у банківській сфері й вирішив посадити власний виноградник і створити виноробню. Незважаючи на юний вік виноробні, для Гергьо це не хобі, а справа всього життя, і ставиться він до неї ґрунтовно й серйозно, водночас отримуючи від того неймовірне задоволення. Власні виноградники поки що мають загальну площу лише 2 га, тому винороб закупає виноград у місцевих виноградарів. Працює Káldi Borászat з сортами Кадарка, Кейкфранкош, Каберне Фран, Каберне Совіньйон, Аліберне (відомий нам як Одеський Чорний), Мерло, Грюнер Вельтлінер і Шардоне. Вина пана Калді дуже «чисті» й водночас «характерні» й приємно вражають якістю органолептики, збалансованістю та індивідуальністю.
Особливо хотіла б відзначити Zefir 2021 (бленд Каберне Совіньйон, Мерло та Кейкфранкош) — це вино отримало срібну нагороду у конкурсі, та Sophie 2021, назване на честь коханої дружини Гергьо (Каберне Совіньйон, асамбляж — часткова витримка у преміальному французькому дубі протягом 18 місяців, частково у Flextank протягом 12 місяців з доданням дубових планок).
Фото: Káldi Borászat, Вікторія Макарова
Bíró és Fia — сімейна виноробня, що має досить давню історію і традиції: наразі тут працює вже четверте покоління Виноградарів та виноробів. Виноробня й виноградник розташовані у виноробному регіоні Егер. Bíró és Fia займаються виноградарством і виноробством з 1880-х років. Підвали, що були побудовані на початку 1900-х років, були модернізовані у 1980-х і 1990-х роках. Сімейний маєток включає в себе 7 гектарів, на котрих розташовані 9 виноградників, де вирощуються 12 різних сортів винограду — Каберне Совіньйон, Кейкфранкош (Блауфранкіш), Мерло, Сіра, Португізер, Туран, Шардоне, Мускат Оттонель, Вельшрислінг, Трамінер та інші.
Пан винороб Аттілла Біро дуже зацікавився українськими винами й зацінив наш флагманський червоний сорт Одеський Чорний. Натомість запропонував мені продегустувати кілька своїх червоних. Абсолютним фаворитом для мене стало червоне сухе EGRI BIKAVÉR SUPERIOR 2020 — бленд Каберне Совіньйон, Мерло, Сіра, Португізер та Кейкфранкош. Це вино ще не досягло свого піку й демонструє чудовий потенціал. В ароматі — темні фрукти й червоні ягоди та елегантні ноти витримки, у смаку — добре збалансована кислотність, чудова структура й тривалий, приємний посмак. Це вино зокрема витримують у барелях та барріках з французького дуба протягом щонайменше 3 років. Нагороду у конкурсі отримало Egri Portugieser Grand Superior 2022 — фруктове, насичене червоне з сорту Португізер, «срібло», 88 балів.
Фото: Вікторія Макарова, Bíró és Fia
Органічна сімейна виноробня Steigler Wines має 21 га виноградників, що розташовані у регіоні Шопрон. Тут здавна вирощують такі сорти, як Грюнер Вельтлінер, Цвайгельт, Піно Нуар, Блу Фран, Каберне Совіньйон, а також віднедавна — Каберне Совіньйон, Сіра і справжню «перлину» в колекції сортів — Фурмінт, котрий до початку ХХ сторіччя був візитівкою цього регіону.
Місцеві винороби стверджують, що вина Aszu у Шопроні почали виробляти на 200 років раніше, ніж у знаменитому Токаї. Виноробня Steigler дуже пишається своїми Фурмінтами, котрі демонструють не лише притаманну цим винам складну й інтенсивну ароматику, а й суто теруарні ознаки, властиві вулканічним ґрунтам регіону. Балінт Льорінці, засновник і власник виноробні, особисто презентував свої вина на дегустації. Найбільш вразили Steigler Premium Gruner Veltliner 2022 та Steigler Premium Bio Furmint 2022. Лозам, що народили цей Фурмінт, лише 3 роки. Їх вирощують на ґрунтах, збагачених слюдою. Вино витримане у 500-літрових барелях на осаді протягом 10 місяців. Воно має яскраву й комплексну ароматику — білі фрукти, вишукані дубові тони, мед і квіткові ноти. Інтенсивне, насичене, округле у смаку вино з чудовим тривалим посмаком і високим потенціалом для тривалої витримки.
Фото: Steigler Wines, Вікторія Макарова
На фото пан Льорінці тримає саме цю пляшку, і саме це вино отримало «золото» на конкурсі. Крім того, Steigler зібрали до своєї колекції ще 4 срібних і 4 бронзових медалі, включаючи «срібло» за Steigler Premium Gruner Veltliner 2022.
Чудова виноробня Préselő з Ердьобеньє, невеличкого селища у регіоні Токай, добре відома не лише угорським, а й міжнародним експертам, незважаючи на те, що заснована вона була відносно нещодавно (перший вінтаж — 2013 рік). Її засновники, подружжя Жольт і Габі Нагі та їхній колега й партнер Арпад Зьолді, мають двадцятирічний досвід роботи у галузі виноградарства і виноробства.
Виноробня має власні виноградники загальною площею 8 га, тут вирощують Фурмінт, Харшлевелю, Мускат Блан, Сіра. Крім тонких та вишуканих сухих (тихих та ігристих), Préselő відомі також своїми солодкими винами — Aszu та late harvest. Préselő Aszú 2016, котре тримає на фото Жольт Нагі, є справжнім витвором виноробного мистецтва.
Це солодке вино з ботритизованого винограду, створене за традиційною токайською технологією. Воно є надзвичайно екстрактивним в ароматі й смаку, з нотами стиглих абрикосів, груші, квітів, медових сот, з чудовою хрусткою кислотністю, котра робить смак цього вина довершеним. У конкурсі ця виноробня здобула 2 медалі — «золото» за Serédi Hárslevelű Selection 2022 та «срібло» за Mondoha Cuvée 2021.
Фото: виноробня Préselő
Редакція Drinks.ua, Wine Travel Awards та Wines of Ukraine вдячні організаторам Winelovers Wine Awards 2024 за запрошення до участі в журі й заходах конкурсу, а також — за можливість безкоштовно надати свої вина до конкурсу та презентації для українських виноробів. Бажаємо організаторам успіху й сподіваємось на подальшу співпрацю!
16.02.2025
03.02.2025
18.12.2024
17.12.2024