Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Winelovers Wine Awards

Експерти – вайнлаверам: підсумки дегустаційного конкурсу Winelovers Wine Awards 2024

26.07.2024, Вино Автор: Вікторія Макарова

28-30 червня розкішний готель Corinthia, розташований у самому серці Будапешту (кажуть, що саме цей готель став прототипом для іронічної комедії Веса Андерсона «Готель Гранд-Будапешт»), приймав організаторів, членів журі та гостей Winelovers Wine Awards 2024 – винної події, що включала в себе міжнародний дегустаційний конкурс, кругову дегустацію для вайнлаверів та серію навчальних та бізнес-заходів для професіоналів. 


Варто зазначити, що конкурс проводиться лише з 2023 року, але, незважаючи на це, організаторам вдалось зібрати компетентне й професійне міжнародне журі та залучити в якості гостей байерів та імпортерів з різних країн Європи, Азії та із США. Організатор Winelovers Wine Awards — компанія Trinety Media Ltd., лідер угорського винного ринку, що має у своєму портфоліо професійний онлайн ресурс, організацію винних подій, школу WSET та онлайн-крамницю вин.

Winelovers Wine Awards

Під час конкурсу журі дегустувало вина з вишуканих келихів ручної роботи від угорського виробника Halimba Crystal.

Фото: Вікторія Макарова

Організатори приділяють особливу увагу винам із центральної та східної Європи, тому серед учасників конкурсу — багато виноробень не лише з Угорщини, а й з Румунії, Словаччини, Чехії, Словенії. Дуже тішить, що цього року участь у конкурсі також взяли 9 українських виноробень, що надіслали 30 вин. Для нас вже не є сюрпризом, що українські вина на рівні змагаються з найкращими зразками з Європи, Азії та США, щороку здобуваючи десятки медалей у найпотужніших міжнародних конкурсах. 

Загалом у конкурсі цього року взяли участь 868 вин, географія — Угорщина, Румунія, Італія, Франція, Австрія, Хорватія, Грузія, Сербія, Словаччина, Іспанія, Аргентина, США, Азербайджан, Португалія, Кіпр, Чорногорія, Північна Македонія, Словенія, ПАР, Нова Зеландія та Україна. Протягом 3 днів журі, що складалось із 8-9 комісій, дегустувало близько 40 вин щодня.

Winelovers Wine Awards

«Дегустаційний зал на Winelovers Wine Awards 2024 зібрав справжніх професіоналів, вина подавали правильної температури та з чудових келихів, — ділиться враженнями Тереза ​​Соарес Гомес, сомельє та wine educator із Португалії. — Послідовність дегустації була дуже добре спланована. Після двох днів дегустації червоних вин, в останній день я мала можливість оцінювати білі, ігристі та солодкі вина. Як завжди, динаміка у кожній комісії була різною, що значною мірою залежить від голів комісій. Це був не легкий, але надзвичайно позитивний досвід спілкування з іншими професіоналами — від Master Sommelier та Master of Wine до місцевих виноробів. Журі продемонструвало винятковий рівень знань про центральноєвропейські вина та техніку дегустації».

Winelovers Wine Awards

Фото: Phelipe Parsanne


Отже, результати конкурсу Winelovers Wine Awards 2024!

Grand Gold (95 балів і вище) отримали такі виноробні й вина:

  • Matyisák Pince és Kádárüzem (Угорщина) — Tokaji Escenzia 2002 (97 балів)
  • Barta Pince (Угорщина) — Öreg Király Dűlő Tokaji Aszú 6 puttonyos 2019 (96 балів)
  • Balassa Bor (Угорщина) — Tokaji Furmint “KAKAS” 2022 (95 балів)
  • Hangavári Borászat (Угорщина) — Lapis Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013 (95 балів)
  • Royal Tokaji Borászat (Угорщина) — By Appointment Fordítás 2016 (95 балів)
  • Zsirai Pincészet (Угорщина) — Tokaji Hárslevelű Középhegy 2021 (95 балів).

Як виявилось, конкурувати з виноробнями Токая складно, принаймні в Угорщині, але це свідчить саме про якість цих вин, а не про упередженість журі: всі дегустації відбувались наосліп, у складі кожної з комісій були представники різних країн з безумовно високим рівнем експертизи й досвідом роботи на дегустаційних конкурсах. Щиро вітаємо Токай із найкращим врожаєм Winelovers Wine Awards 2024!

З великою повагою й радістю повідомляємо, що українські учасники Winelovers Wine Awards 2024 також зібрали значну кількість почесних нагород:

Big Wines (Київщина):

  • Big Art Telti-Kuruk 2023 — «золото» (90 балів)
  • Big Art Odesa Black 2023 — «срібло» (88 балів).

My Wine by Eduard Gorodetsky (Одещина):

  • Odesa Black 2022 — «золото» (90 балів)
  • Chardonnay 2022 — «срібло» (89 балів)
  • Rose 2023 — «срібло» (87 балів)
  • My Sparkling Wine Rose 2022 — «commended» (82 бали).

Kolonist Winery (Одещина / Придунайська Бессарабія):

  • Haut de Gamme 2018 — «срібло» (88 балів)
  • Bisser Tirage Year 2020 ігристе — «бронза» (85 балів)
  • Одеське Чорне 2022 — «бронза» (85 балів).

Biologist Winery (Київщина):

  • Першотвір 2023 червоне сухе — «срібло» (89 балів)
  • Першотвір 2023 рожеве — «бронза» (84 бали).

Chateau Chizay (Закарпаття):

  • Furmint Late Harvest — «золото» (94 бали)
  • Chersegi 2023 — «срібло» (87 балів).

Chateau Pinot (Одещина / Придунайська Бессарабія):

  • Pinot Blanc Exclusive 2023 — «срібло» (85 балів)
  • Orange Pinot Blanc 2022 — «бронза» (84 бали).

Villa Tinta (Одещина / Придунайська Бессарабія):

  • Odesa Black VIP wine selection 2019 — «золото» (90 балів)
  • Merlot VIP wine selection 2018 — «срібло» (89 балів)
  • Sukholimansky premium wine collection 2022 — «срібло» (88 балів).

Frumushika-Nova (Одещина / Придунайська Бессарабія):

  • Цитронний Магарача 2023 — «золото» (92 бали)
  • Сухолиманське ігристе 2022 — «золото» (91 бал)
  • Сухолиманське біле сухе 2023 — «золото» (91 бал)
  • Цитронний Магарача 2022 ігристе — «commended» (83 бали)
  • Каберне Совіньйон Blanc de Noirs 2022 ігристе — «commended» (83 бали)
  • Піно Нуар 2022 ігристе — «commended» (82 бали).

46 Parallel (Одещина):

  • Grand Admiral Cabernet Sauvignon-Merlot-Saperavi 2018 — «золото» (91 бал)
  • El Capitan Pinot Blanc 2012 — «срібло» (87 балів).

Ми дуже пишаємось нашими переможцями і від усього серця бажаємо, щоб з кожним роком кількість нагород, отриманих нашими винами у міжнародних конкурсах, невпинно зростала, так само, як і впізнаваність бренду українського вина на міжнародних ринках. 

Окремої уваги заслуговує дегустація вин-учасників конкурсу, що відбулась на другий день заходу. Коротко — про виноробні й вина, котрі вразили найбільше.

Приємним відкриттям стала виноробня Első Szóláti Borház, що виробляє вина під брендом Egersoul (у перекладі — «душа Егера»). Виноробня існує лише кілька років, хоча засновники й енологи мають багаторічний досвід роботи у цій галузі. Розташована виноробня у невеличкому селищі Егержолат (Egerszólát) неподалік від міста Егер, на півночі Угорщини.

Winelovers Wine Awards

Мають власні виноградники загальною площею 20 га, розташовані переважно на гірських схилах та плато на висоті від 230 до 260 м над рівнем моря. Сорти, з якими працюють — Вельшрислінг, Зенгьо, Харшлевелю, Фурмінт, Шардоне, Совіньйон Блан (білі) та Блауфранкіш, Кадарка, Піно Нуар, Мерло, Сіра, Каберне Фран, Каберне Совіньйон (червоні). Найкраще з того, що довелось продегустувати — Astrum Egri Csillag 2023, преміальне біле сухе, бленд Вельшрислінга (домінуючий відсоток) з Харшлевелю, Фурмінтом, Зенгьо та Шардоне.

Winelovers Wine Awards

Вино має дуже свіжу й водночас комплексну ароматику (делікатна груша, білий персик, зелені степові й гірські трави), що народжена виноградом як зі старих, так і молодих лоз. У смаку вражає елегантністю, чудовим балансом та тривалим мінеральним посмаком, притаманним винам цього регіону. Загальне враження від вин — дуже елегантна робота з витриманими й не витриманими винами, чудова демонстрація терруарних ознак, вина мають значний потенціал до витримки й розвитку у пляшці. У конкурсі це вино отримало бронзову медаль (85 балів).

Egersoul

Фото: Вікторія Макарова, Első Szóláti Borház


Сімейна «бутикова» виноробня Káldi Borászat з регіону з цікавою назвою Сексард, що розташований на півдні Угорщини, також зовсім молода (її засновано у 2020 році), і має дуже зворушливу історію.

Káldi Borászat

Її засновник та винороб, Гергьо Калді, «вигорів» на престижній роботі у банківській сфері й вирішив посадити власний виноградник і створити виноробню. Незважаючи на юний вік виноробні, для Гергьо це не хобі, а справа всього життя, і ставиться він до неї ґрунтовно й серйозно, водночас отримуючи від того неймовірне задоволення. Власні виноградники поки що мають загальну площу лише 2 га, тому винороб закупає виноград у місцевих виноградарів. Працює Káldi Borászat з сортами Кадарка, Кейкфранкош, Каберне Фран, Каберне Совіньйон, Аліберне (відомий нам як Одеський Чорний), Мерло, Грюнер Вельтлінер і Шардоне. Вина пана Калді дуже «чисті» й водночас «характерні» й приємно вражають якістю органолептики, збалансованістю та індивідуальністю.

Особливо хотіла б відзначити Zefir 2021 (бленд Каберне Совіньйон, Мерло та Кейкфранкош) — це вино отримало срібну нагороду у конкурсі, та Sophie 2021, назване на честь коханої дружини Гергьо (Каберне Совіньйон, асамбляж —  часткова витримка у преміальному французькому дубі протягом 18 місяців, частково у Flextank протягом 12 місяців з доданням дубових планок).

Káldi Borászat

Фото: Káldi Borászat, Вікторія Макарова


Bíró és Fia — сімейна виноробня, що має досить давню історію і традиції: наразі тут працює вже четверте покоління Виноградарів та виноробів. Виноробня й виноградник розташовані у виноробному регіоні Егер. Bíró és Fia займаються виноградарством і виноробством з 1880-х років. Підвали, що були побудовані на початку 1900-х років, були модернізовані у 1980-х і 1990-х роках. Сімейний маєток включає в себе 7 гектарів, на котрих розташовані 9 виноградників, де вирощуються 12 різних сортів винограду — Каберне Совіньйон, Кейкфранкош (Блауфранкіш), Мерло, Сіра, Португізер, Туран, Шардоне, Мускат Оттонель, Вельшрислінг, Трамінер та інші.

Bíró és Fia

Пан винороб Аттілла Біро дуже зацікавився українськими винами й зацінив наш флагманський червоний сорт Одеський Чорний. Натомість запропонував мені продегустувати кілька своїх червоних. Абсолютним фаворитом для мене стало червоне сухе EGRI BIKAVÉR SUPERIOR 2020 — бленд Каберне Совіньйон, Мерло, Сіра, Португізер та Кейкфранкош. Це вино ще не досягло свого піку й демонструє чудовий потенціал. В ароматі — темні фрукти й червоні ягоди та елегантні ноти витримки, у смаку — добре збалансована кислотність, чудова структура й тривалий, приємний посмак. Це вино зокрема витримують у барелях та барріках з французького дуба протягом щонайменше 3 років. Нагороду у конкурсі отримало Egri Portugieser Grand Superior 2022 — фруктове, насичене червоне з сорту Португізер, «срібло», 88 балів.

Фото: Вікторія Макарова, Bíró és Fia


Органічна сімейна виноробня Steigler Wines має 21 га виноградників, що розташовані у регіоні Шопрон. Тут здавна вирощують такі сорти, як Грюнер Вельтлінер, Цвайгельт, Піно Нуар, Блу Фран, Каберне Совіньйон, а також віднедавна — Каберне Совіньйон, Сіра і справжню «перлину» в колекції сортів — Фурмінт, котрий до початку ХХ сторіччя був візитівкою цього регіону.

Steigler Wines

Місцеві винороби стверджують, що вина Aszu у Шопроні почали виробляти на 200 років раніше, ніж у знаменитому Токаї. Виноробня Steigler дуже пишається своїми Фурмінтами, котрі демонструють не лише притаманну цим винам складну й інтенсивну ароматику, а й суто теруарні ознаки, властиві вулканічним ґрунтам регіону. Балінт Льорінці, засновник і власник виноробні, особисто презентував свої вина на дегустації. Найбільш вразили Steigler Premium Gruner Veltliner 2022 та Steigler Premium Bio Furmint 2022. Лозам, що народили цей Фурмінт, лише 3 роки. Їх вирощують на ґрунтах, збагачених слюдою. Вино витримане у 500-літрових барелях на осаді протягом 10 місяців. Воно має яскраву й комплексну ароматику — білі фрукти, вишукані дубові тони, мед і квіткові ноти. Інтенсивне, насичене, округле у смаку вино з чудовим тривалим посмаком і високим потенціалом для тривалої витримки.

Steigler

Фото: Steigler Wines, Вікторія Макарова

На фото пан Льорінці тримає саме цю пляшку, і саме це вино отримало «золото» на конкурсі. Крім того, Steigler зібрали до своєї колекції ще 4 срібних і 4 бронзових медалі, включаючи «срібло» за Steigler Premium Gruner Veltliner 2022.


Чудова виноробня Préselő з Ердьобеньє, невеличкого селища у регіоні Токай, добре відома не лише угорським, а й міжнародним експертам, незважаючи на те, що заснована вона була відносно нещодавно (перший вінтаж — 2013 рік). Її засновники, подружжя Жольт і Габі Нагі та їхній колега й партнер Арпад Зьолді, мають двадцятирічний досвід роботи у галузі виноградарства і виноробства.

Préselő

Виноробня має власні виноградники загальною площею 8 га, тут вирощують Фурмінт, Харшлевелю, Мускат Блан, Сіра. Крім тонких та вишуканих сухих (тихих та ігристих), Préselő відомі також своїми солодкими винами — Aszu та late harvest. Préselő Aszú 2016, котре тримає на фото Жольт Нагі, є справжнім витвором виноробного мистецтва.

Préselő

Це солодке вино з ботритизованого винограду, створене за традиційною токайською технологією. Воно є надзвичайно екстрактивним в ароматі й смаку, з нотами стиглих абрикосів, груші, квітів, медових сот, з чудовою хрусткою кислотністю, котра робить смак цього вина довершеним. У конкурсі ця виноробня здобула 2 медалі — «золото» за Serédi Hárslevelű Selection 2022 та «срібло» за Mondoha Cuvée 2021.

Préselő

Фото: виноробня Préselő


Редакція Drinks.ua, Wine Travel Awards та Wines of Ukraine вдячні організаторам Winelovers Wine Awards 2024 за запрошення до участі в журі й заходах конкурсу, а також — за можливість безкоштовно надати свої вина до конкурсу та презентації для українських виноробів. Бажаємо організаторам успіху й сподіваємось на подальшу співпрацю!

X
Украина