Увага! На сайті використовуються cookie файли.
The site uses cookie files
Даний сайт має вікове обмеження.
This site has age restrictions!
Я підтверджую, що мені, на жаль, давно виповнилося 18 роківТехнологія VSL дозволить знизити викиди парникових газів на 20%.
Національний інститут походження та якості (INAO) офіційно схвалив зміну правил щільності виноградників Шампані, які позиціонується, як спосіб допомогти регіону боротися зі зміною клімату. Асоціація виробників регіону (SGV) проголосувала за таке рішення ще у 2021 році, але нові правила все ще потребували схвалення INAO.
У регіоні Шампань діють особливі правила щодо відстані між виноградними лозами – їх не можна висаджувати понад 1,5 метра одна від одної. Проте, вже кілька десятиліть деякі виробники наполягають на технології VSL – vignes semi-larges – «напівширокі лози». Суть технології в тому, щоб лози знаходилися одна від одної на відстані 2,2 метри. Прихильники рекламують VSL як перевагу для клімату, глобальна зміна якого негативно впливає на виноградники, а також кажуть, що технологія полегшує догляд за виноградниками.
Під час голосування Максим Тубар (Maxime Toubart), президент асоціації виробників Шампані, заявив, що нижча щільність лоз може знизити викиди парникових газів на 20% за рахунок можливості використання кращого обладнання. «Це допоможе нам досягти наших цілей щодо відмови від гербіцидів, зменшення кількості пестицидів на 50% та скорочення викидів вуглецю на 25% до 2025 року», – сказав Тубар.
На основі цих потенційних переваг, асоціація виробників регіону схвалила VSL, передавши пропозицію до рук INAO. Але перш ніж цей захід міг бути офіційно затверджений, мала бути запущена двомісячна національна процедура заперечення. І опозиція існувала. Група, яка назвала себе NoVSL, стверджувала, що зниження щільності та пов’язаний з цим потенціал для збільшення механізації, можуть знизити якість шампанських вин.
Однак за даними Vitisphere, інформаційного порталу, присвяченого виноградарству та виноробній галузі, INAO відхилив ці побоювання, прийнявши рішення SGV та вказавши на дослідження в регіоні Шампань, проведені ще в 1995 році, які демонструють, що переваги VSL переважають будь-які побоювання з приводу втрати якості вина.
Разом з тим, нові правила не забороняють прихильникам NoVSL продовжувати підтримувати свої лози на поточному рівні щільності (або навіть на більш щільному рівні), якщо вони захочуть.
Джерело: foodandwine.com
Фото: wineloversvillage.com