Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Стефан Тіймон: «Справа не лише в розкоші, але й у досвіді, який тут є ключовим»

20.07.2022, Персона Автор: Олександра Григор'єва

Стефан Тіймон (Stephane Tillement), генеральний директор компанії Wine Paths, яка стала переможцем премії Wine Travel Awards 2021-2022 у номінації «Амбасадор року», поділився з Олександрою Григор’євою, керівником проєкту WTA, деякими етапами свого професійного шляху та тонкощами роботи туроператора. Наша команда вперше зустрілася зі Стефаном під час презентації та дегустації WTA, організованих у La Cite du Vin у Бордо, де він отримав нагороду WTA і коротко розповів про те, як народилася ідея Wine Paths. Ми подумали, що було б цікаво поділитися досвідом Стефана у бізнесі винного туризму з нашими читачами. Отже, почнемо!


Перш ніж перейдемо до концепції Wine Paths, давайте поговоримо про її засновника. Стефане, будь ласка, розкажіть про свій життєвий і професійний досвід.

Я розпочав свою кар’єру в авіакомпанії British Airways, де пропрацював 15 років. Цей досвід дав мені глибоке розуміння того, як працює велика компанія та як вона обслуговує клієнтів. З того часу важливість якісного обслуговування та орієнтованість на клієнтів завжди були частиною ДНК моїх власних компаній. Після теракту у США 11 вересня, генеральний директор запропонував мені як старшому менеджеру звільнитися зі своєю часткою. І я купив свою першу компанію в Бордо під назвою Mauriac Voyages. Це туристичне агентство люксового сегменту для французів, які подорожують за кордон. Клієнтами цієї компанії є в основному професіонали, зайняті у виноробній промисловості. Я організовую їхні подорожі у справах та на відпочинок, індивідуально або групами. Наприклад, два тижні тому ми організували поїздку для Union des Grands Crus, 80 шато у Бордо, до США. Вони представили свої вина та провели дегустації для американського ринку в Х’юстоні, Маямі, Нью-Йорку, Чикаго, Сан-Франциско, Лос-Анджелесі.

Пізніше я створив місцеве туристичне агентство під назвою Bordeaux Excellence для просування Бордо, Коньяку та Країни Басків. Це компанія, що керує призначеннями (destination management company – DMC). Поки що це найбільша компанія в Бордо, частково з віртуальною мережею. Я сприяв її розвитку, купуючи інші компанії. Також я володію кількома еквівалентами цієї компанії в Шампані та Провансі.

Потім у мене виникла ідея компанії Wine Tour in France. Основна увага була зосереджена на турах, що демонструють вина та міцні напої Франції, які пропонують туристичні агентства в США. Це був успішний проєкт, і я почав отримувати все більше запитів із проханням про допомогу від прямих клієнтів або туристичних агентств з Італії, Португалії, Долини Напа тощо. Таким чином, Wine Tour стала глобальною компанією, яка надавала такі послуги брендам високого ринку. Проте тривало це недовго.

Як у вас виникла ідея Wine Paths, всесвітнього цифрового туроператора, що пропонує розкішні подорожі, що дають змогу продегустувати вина та міцні напої, для гурманів?

Мій досвід з Wine Tour in France привів мене до ідеї створення Wine Paths. Зараз ми працюємо в 15 країнах. Компанія надає послуги як прямим клієнтам, які можуть зв’язатися з нами через веб-сайт, так і туристичним агентствам у всьому світі, яким потрібна наша експертиза щодо вина та алкогольних напоїв для їхніх клієнтів.

Як розвивалася компанія Wine Paths протягом 6 років існування? Що змінилося?

На початку я думав, що буду більше спрямовувати увагу на прямих клієнтів. Але тепер я бачу, що прямі клієнти та туристичні агентства однакові з точки зору обороту. І ми отримуємо все більше звернень від туристичних агентств, які потребують нашої допомоги.

Веб-сайт winepaths.com демонструє, що це справді великий і глобальний проєкт, який включає різні аспекти досвіду винного туризму. Говорячи про основи його роботи, якщо хтось хоче забронювати винну подорож, це можна зробити або через місцевого оператора, або через прямий контакт. Ви охоплюєте багато різних напрямків, таких як Аргентина, Австралія, Чилі, Франція, Італія, США, Португалія, Шотландія, Іспанія, Південна Африка тощо – це вражає.  Як ви знаходите там місцевих експертів (я думаю, це багато роботи)? Чи існують певні вимоги до них, щоб почати працювати з Wine Paths?

Моя концепція полягала в тому, щоб надати якомога більше свободи нашим клієнтам. А свобода – це ще й можливість вибору. Клієнт може замовити житло, екскурсію на виноробню чи лікеро-горілчаний завод, але ми не ведемо прямі продажі. До нас в офіс надходить від 5 до 10 запитів на день, ми перевіряємо їх якість і потім відправляємо нашому партнеру. Таким чином, партнер отримує лише попередньо оплачене підтверджене бронювання. Якщо це більш складний індивідуальний маршрут з водієм, бутик-готелем або щось інше, то цей запит надходить до наших DMC і вони готують реальний пакет. Це завжди індивідуальна пропозиція. Ми дотримуємося клієнтоорієнтованого підходу.

Що стосується місцевих експертів, я мав справу з такою кількістю компаній і ділових контактів у різних сферах, що тепер усі вони є частиною моєї професійної мережі. Тому я завжди знаю, де знайти гарного спеціаліста.

Як ви сформували свою базу унікальних місць для відвідування? Чи працює це навпаки, коли виноробні, винокурні, готелі звертаються до Wine Paths задля співпраці? Ви приймаєте будь-які пропозиції, чи завжди йдеться про напрямки люксового сегменту? Чи траплялося так, що в портфоліо брали не надто розкішний напрямок, віддаючи перевагу особливому досвіду або, навіть, екстриму? Якщо так, будь ласка, розкажіть про це більше.

З нами контактує багато постачальників послуг, які просять приєднатися до Wine Paths. Наша команда проводить власний відбір на основі чуток про репутацію цих контактів, оцінок їхніх вин та відгуків від наших місцевих агентств. Після цього постачальник має шанс приєднатися до нашої спільноти, сплативши річний внесок.

Мова йде не лише про розкіш, але й про досвід, який тут є ключовим. Я завжди повідомляю виноробням і шато, що якщо в них є кулінарні майстер-класи, гарний сад, картини тощо, вони повинні обов’язково розповідати про це, щоб клієнти, яким подобаються такі речі, могли зробити свій вибір. Що стосується екстриму – це не для моєї цільової аудиторії.

Вам було б цікаво відвідати українські виноградники? Звісно, ​​коли над ними пануватиме мирне небо.

Звичайно. У мене є список країн і напрямків, які ми хотіли б відкрити, наприклад, Ізраїль, Угорщина, Бразилія. І, очевидно, коли українці переможуть і все повернеться до нормального мирного життя, ми будемо раді зробити внесок у відновлення України, відкривши її для наших клієнтів.

Як ви адаптувалися до пандемії? Чи всі тури були скасовані? Я бачила, як ваша команда ініціювала віртуальні тури та дегустації. Які ваші висновки з цього досвіду? Чи продовжуєте ви зараз практикувати віртуальні тури і чи є попит?

Так, під час пандемії ми почали практикувати віртуальні дегустації. Щоб наш бренд продовжував отримувати визнання на ринку, незважаючи на те, що люди все ще подорожували, ми зробили 50 трансляцій у Facebook доступними для всіх та охопили близько 50 тисяч людей по всьому світу. Разом з тим, були корпоративні клієнти, які бажали провести закриті дегустації. І зараз віртуальні сесії користуються попитом переважно серед приватних корпорацій. Ми добираємо виноробні, зв’язуємося з ними і відправляємо їхні вина всім учасникам віртуального туру. У призначений день виноробня проводить презентацію та дегустацію. Незабаром ми проведемо віртуальну дегустацію на виноробні St. Supéry, що належить Chanel. Слід зазначити, що наразі ця концепція приносить чверть нашого прибутку. Це добре працює, оскільки для корпорацій такий досвід – досить дешево, а для нас – потужний інструмент.

Остання новина стосується нашої співпраці з Amazon. Тепер ми пропонуємо подібний віртуальний досвід для клієнтів Amazon через платформу Amazon Explore. Першою виноробнею, яка взяла участь у цьому проєкті стала Château Pape Clément. Впевнений, що співпраця з Amazon допоможе нам посилити наше SEO.

Wine Paths також використовує досвід акціонерів, які спеціалізуються на цифровому секторі та винному бізнесі, таких як Мішель Роланд (Michel Rolland). Розкажіть нам про інших, будь ласка. Яка їх роль і головне завдання?

У мене є два радники в компанії. Один із них – дуже серйозний і обізнаний підприємець у сфері B2B Крістоф Пупінель (Christophe Poupinel). Зараз він є партнером ISAI (Інвестиційного фонду французьких технічних підприємців, який фінансує цифрові компанії з високим потенціалом). А ще я співпрацюю з виноробом Мішелем Ролланом, який завдяки своєму досвіду допоміг мені створити портфоліо виноробень.

Як бонус до наповнення, веб-сайт містить надихаючі статті про вино, їжу та алкогольні напої. Хто ваші автори? Це краєзнавці чи журналісти? Чи приймаєте ви медіа-партнерства для підтримки інших медіа-проектів, пов’язаних із винними подорожами?

Усі вони журналісти. Я співпрацюю зі ЗМІ, коли їм потрібен мій коментар чи експертиза щодо чогось. До того ж, коли ЗМІ відправляють свого журналіста у винну подорож, нас просять підтримати їх ініціативу, а у відповідь вони згадують у своїх матеріалах Wine Paths.

Wine Paths нещодавно отримав звання Ambassador of the Year у Wine Travel Awards 2021-2022. Ми розуміємо, що ви вже завоювали високу репутацію і, можливо, нові визнання не так важливі для ваших клієнтів. Але перемогу вам віддало професійне журі, і це можна використати для піару. Загалом, якими каналами ви поширюєте інформацію про свої тури?

Чесно кажучи, я майже не користуюся рекламними інструментами. Я віддаю перевагу вкладанню грошей тільки в SEO. У нас багато активностей на веб-сайті, тому мене хвилює інвестування лише в цей канал. Для прикладу: зараз ми працюємо над додаванням якісних відео на веб-сайт. Ми збираємося розмістити 50 відео з прямих ефірів на Facebook, щоб розважити нашу аудиторію.

Дякую, Стефане, за змістовну та цікаву розмову. Тепер наші читачі можуть краще уявити, як працює Wine Paths під вашим керівництвом. Ще раз щиро вітаємо вас із перемогою на Wine Travel Awards 2021-2022!

Дякую і вам, Олександро! Мені було приємно відповісти на ваші запитання.

X
Украина