Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Oranta

Oranta – борщ і вареники біля Лувру

30.08.2021, Гастрономія

В Парижі відкрився перший український ресторан.


Перший ресторан української кухні в Парижі недалеко від Лувру відкрила Аліна Вольф (Alina Wolf). Пані Вольф народилася в Івано-Франківську, але переїхала з сім’єю до Парижа, коли їй було 10 років.

«Коли я переїхала до Франції та сказала в школі, що я з України, мене запитали, де це? Довелося пояснювати, що це між Росією і Польщею, – розповідає Аліна Вольф. – Трохи пізніше аналогічний досвід і підштовхнув до просування української культури, щоб пояснити, що наша культура відрізняється від російської. Я ніколи не втрачала зв’язку з українською громадою та культурою».

Oranta

Більшість французів небагато знали про Україну, тому сім’я пані Вольф і українська громада почали організовувати фестиваль «Писанка». Виставки, писанкарство, українська кухня, кінопокази, музичні концерти, українські танці – все це було частиною фестивалю, який проводився за тиждень до Великодня. Проходив фестиваль в замку, де колись жила Анна Ярославна (також відома як Анна Київська).

Відвідувачі фестивалю, яким до душі припали вареники, нерідко запитували Аліну Вольф, чи можуть вони знайти їх де-небудь в Парижі, крім «Писанки». Розуміючи, що інших місць, де парижанам подадуть традиційну українську кухню, в місті немає, пані Вольф вирішила відкрити «Оранту».

Меню ресторану пропонує борщ, вареники (п’ять видів), деруни, запечені ребра та інші традиційні страви української кухні. Тут звучить українська музика, а співробітники розмовляють один з одним українською. Аліна розповідає, що планує адаптовувати меню до кожного сезону. «Оскільки ресторан купує продукти у місцевих фермерів, ми будемо змінювати меню в залежності від сезонної доступності овочів та фруктів». Зараз Вольф працює над тим, щоб найближчим часом включити в меню «Оранти» гуцульський банош.

Щодо напоїв, в «Оранті» подають бельгійське та німецьке пиво, французьке вино і український узвар.

Oranta

Серед перших гостей ресторану були Борис Гудзяк, митрополит-архієпископ Філадельфійської архієпархії Української греко-католицької церкви, і Гліб Лончина, почесний єпископ Української католицької єпархії Святого Сімейства Лондона. Раніше Аліна Вольф працювала фотографом у відділі комунікацій Єпархії Святого Володимира в Парижі, де архієпископ Борис Гудзяк служив у 2012-2019 р.р. Мати Аліни очолює церковний хор, зв’язок Вольф з церквою допоміг обрати назву «Оранта» *.

«У Парижі був ресторан «Україна», але парадокс в тому, що це ресторан російської кухні. Нещодавно вони змінили назву на «Калинка», – каже пані Аліна.

Перед відкриттям свого ресторану пані Вольф познайомилася з українськими ресторанами в різних країнах (Бельгія, США, країни Східної Азії,). Але Вольф прагне відповідати стандартам, встановленим кращими паризькими ресторанами, і мріє, що колись на вхід до «Оранти» буде вишиковуватися довга черга.

__________________

* Оранта (від лат. Orans – «молиться»), один з основних типів зображення Богоматері, який представляє її з піднятими та розкинутими в сторони руками.

Підготувала О. Бантишева за матеріалами ukrweekly.com

Фото: ukrweekly.com, facebook.com/Oranta.Paris

X
Украина