Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Concours Mondial de Bruxelles

Солодкі вина у центрі уваги

27.07.2022, Вино Автор: Олександра Бантишева

У вересні 2022 року Concours Mondial de Bruxelles вперше проведе сесію солодких та кріплених вин. Захід пройде у Марсалі (Сицилія).


У Європі є великі традиції виробництва солодкого вина, серед провідних країн-виробників Франція, Італія, Німеччина, Австрія, Угорщина, Італія, Португалія та Греція. Але солодкі вина можна знайти і за межами Європи: канадське ice wine, солодкий рислінг з Finger Lakes (США), насичені цукерковими ароматами вина з австралійського регіону Рутерглен, звичайно, це далеко не всі приклади.

Колись солодкі вина були найпопулярнішими у світі (французький король Людовік XV називав Tokaji Aszú «королем вин, вином королів»). Британська MW Розмарі Джордж (Rosemary George) пише, що «найкращі зразки солодких вин – це справжні винні скарби».

Concours Mondial de Bruxelles

Дані American Wine Consumer 2018 року демонструють, що в США 38% споживачів вина віддають перевагу солодким винам порівняно з напівсолодкими (45%) та сухими (36%).

Лін Лю (Lin Liu), перша в Китаї жінка-MW, в одній зі своїх статей підкреслила, що «як і в США, продаж червоних і білих солодких вин у Китаї зростає». Вона наводить приклад: продаж солодких вин на Miss Yuan’s Sweet Wine Shop (заснований в 2015 році бізнес електронної комерції) у 2022 році склав 90% від загального обсягу продажів.

Міжнародний винний критик, журналіст, письменник, консультант Її Величності Королеви Великобританії – Дженсіс Робінсон (Jancis Robinson) пише, що солодкі вина Руссільона (Rivesaltes, Banyuls, Maury, Muscat) були «колись дуже популярні, особливо у Франції», наприклад, у середині 20-го століття щорічно продавалося близько 70 мільйонів пляшок Rivesaltes. «Однак до 2013 року щорічно купувалося менше трьох мільйонів пляшок Rivesaltes», – пише Робінсон.

Concours Mondial de Bruxelles

MW Розмарі Джордж (Rosemary George) у своїх статтях про солодкі вина півдня Франції зазначає, що вони знаходяться в різкому занепаді: «Це одна з загадок vins doux. Вони смачні, але люди їх не п’ють. Хоча, безумовно, вони заслуговують на те, щоб їх знали набагато краще, ніж це є насправді».

Матильда Юло (Mathilde Hulot), французький винний письменник, разом зі своїм чоловіком Самюелем Тіноном (Samuel Tinon) виготовляє угорські вина. «Ми маємо невеликий сімейний бізнес (виробляємо близько 10 000 пляшок на рік). На одних ринках є попит на Aszú, на інших – на Tokaji Szamorodni (легша версія з меншою кількістю залишкового цукру). Ми продаємо наші солодкі вина не у величезних кількостях, але все ж таки продаємо», – каже Матильда.

Отже, у вересні 2022 року міжнародний винний конкурс Concours Mondial de Bruxelles вперше проведе сесію солодких і кріплених вин у Марсалі (Сицилія). На триденному заході будуть представлені солодкі та кріплені вина з усього світу.

Вибір Сицилії для проведення конкурсу не випадковий: острів відомий широким асортиментом солодких і кріплених вин, а також винами з винограду, ураженого благородною гниллю. Серед найбільш популярних: Marsala (вино, виготовлене з сортів винограду Muscat та Malvoisie), Passito de Pantelleria, Malvasia delle Lipari, Moscato di Noto та вина DOC, з сортів Zibbibo та Malvasia.

Concours Mondial de Bruxelles

З 20 по 23 вересня близько п’ятдесяти міжнародних суддів дегустуватимуть наосліп зразки солодких та кріплених вин з усього світу. Серед запрошених до журі є представники провідних організацій з торгівлі солодкими винами (Madeira, Porto, Sherry, Roussillon, Marsala, Sauternes та ін.), а також журналісти, баєри та інші учасники винної індустрії.

Сесія Concours Mondial de Bruxelles Sweet and Fortified Wine спрямована не тільки на заохочення найкращих виробників солодких та кріплених вин, але й на підвищення обізнаності та створення дискусії щодо цієї категорії.

________________

Крайній термін подання заявок 1 серпня 2022 року.

Крайній термін доставки зразків до 15 серпня 2022 року.

 Результати Concours Mondial de Bruxelles Sweet and Fortified Wine Session будуть опубліковані онлайн 15 жовтня 2022 року.

Докладніша інформація тут.

Фото: concoursmondial.com, facebook.com/concoursmondial

X
Украина