Armenia Wine Company було засновано сім’ями Варданян і Мкртчян як прояв любові до своєї батьківщини, природи та культури. Все почалося в 2006 році з виноградників, висаджених в регіоні Армавір на південному заході Вірменії, а потім перетворилося на великий виноробний проект.
Сама виноробня була заснована в 2008 році в районі Арагацотн, одному з виноградарських регіонів Вірменії – між Єреваном і горою Арагац, найвищою вершиною Вірменії.
Сьогодні Armenia Wine являє собою зразкову виноробню, де столітнє вірменське виноробство переживає час свого відродження. Портфоліо компанії представлено винами, що дозволяють відкрити для себе Вірменію з її місцевим виноградом і різноманіттям теруару.
На одному з найпрестижніших конкурсів світу – MUNDUS VINI Summer Tasting 2023 Armenia Wine здобула 9 вищих нагород.
На сьогоднішній день виробнича потужність Armenia Wine складає до 14 млн пляшок на рік. Armenia Wine експортує вина більш ніж в 50 країн.
Наразі спільнота Wine Travel Awards рада вітати нового члена: найбільша виноробна компанія Вірменії – Armenia Wine Winery and Vineyards стала номінантом WTA 2023-2024 рр. в категорії «Бренд – візитна картка країни».
Tel.: +374 60 467707; +374 44 80 22 22 Email: info@armeniawine.am; tour@armeniawine.am Web: https://armeniawine.am/ Address: Aragatsotn Region, Armenia Sasunik Village Armenia Wine Company було засновано сім’ями Варданян і Мкртчян як прояв любові до своєї батьківщини, природи та культури. Все почалося в 2006 році з виноградників, висаджених в регіоні Армавір на південному заході Вірменії, а потім […]
Рубрика
|Коментарі Вимкнено до Armenia Wine Company
«Не пам’ятаю точно, коли у мене виникло непереборне бажання поїхати на грецький острів Санторіні, але, здається, це було дуже давно. Моя неймовірна тяга до Санторіні була заснована не на чомусь візуальному, а, скоріше, на тому чарівному сиренному поклику, що лунав до моєї свідомості та підсвідомості, на чомусь, пов’язаному з Таємницею». Це цитата з оповідання сербської письменниці Ясміни Михайлович «Сніданок у Цитураса». І, як на мене, вона ідеально характеризує містичну, заворожуючу чарівність острова.
Санторіні — одне з найвідоміших туристичних місць у світі. Щороку 15 550 жителів Санторіні приймають у середньому 5 мільйонів туристів. «Туризм — наш друг і наш ворог водночас», — каже Маттайос Аргірос (Matthaios Argyros), власник виноробні Estate Argyros, що представляє четверте покоління виноградарів і виноробів Санторіні.
Місцеві вина є одним зі справжніх скарбів острова. Саме їх нещодавно презентувала Каро Маурер (Caro Maurer), відома німецька Master Of Wine, у серії майстер-класів та коментованих дегустацій Time, Soil, People of Santorini («Час, ґрунти, люди Санторіні), ініційованих Volcanic Agriculture of Europe та організованих німецькою агенцією Organize Communications.
Ось кілька цікавих фактів про острів та його вина.
Санторіні, вулканічний острів в Егейському морі, належить до архіпелагу Кіклади і фактично розташований на ребрі величезного кратера.
Кальдера, басейн, який утворився під час одного з ранніх вивержень, має довжину близько 11 км, ширину 7 км і площину 83 квадратних кілометри.
У цьому районі є два населених острови — Санторіні (колишня назва Тіра) і Тірасія, а також — крихітний безлюдний острів Аспроніссі. Посередині басейну є два невеликих безлюдних острова — Камені.
Цей острів є одним із найбільш сюрреалістичних винних регіонів у світі. Крім активного вулкана, перші виверження якого відбулися приблизно 650 000 років тому, він має надзвичайно молоді та неродючі ґрунти, з майже нульовим вмістом калію та менш ніж 8% вмістом глини (ця остання характеристика забезпечує виноградникам Санторіні імунітет до філоксери). Сіро-коричнево-бежеві шаруваті стіни кратера піднімаються на 300 метрів майже вертикально над водою. Ґрунт складається з вулканічного попелу (цей шар досягає товщини до 60 м), пемзи та базальту (так званої «аспи»). Характеристики ґрунту пояснюють низьку врожайність виноградників Санторіні, тоді як відсутність філоксери дозволяє власнокореневим лозам жити й плодоносити надзвичайно довго, іноді сотні років.
Клімат острова надзвичайно вітряний і сухий, опадів випадає 313 мм на рік (хоча були вже й вінтажі, що отримали лише 100 мм на рік). Середня літня температура становить 29 C, а максимальна температура перевищує 30 C. Без туману, що піднімається із кальдери щоранку, дуже мало рослинності могло б вижити на Санторіні.
Виноробство Санторіні швидко розвивається. Зараз на острові працює 20 виноробень (30 років тому їх було лише шість).
Виноградні лози Санторіні, мабуть, найстаріші у світі. Деякі з них мають вік до 500 років. Загалом площа виноградників становить близько 1200 га. Острови Санторіні, Тіра і Тірассія утворюють зону PDO Санторіні. Виноградники розкинулися по всьому архіпелагу. Через своєрідний ландшафт обробляють виноградники та збирають врожай тут виключно вручну.
Ассіртіко — місцевий білий сорт №1 на Санторіні та один із найвідоміших грецьких сортів із 300 автохтонних сортів країни. Він займає близько 85% оброблюваної площі острова (приблизно 1100 га): близько 40% усіх грецьких плантацій Ассіртіко ростуть на Санторіні. Вина з сорту Ассіртіко демонструють відмінну структуру і дуже специфічні сортові органолептичні характеристики.
Типові аромати для цього сорту — білі квіти, лимон, лайм, маракуйя, кремінь. У смаку, крім стиглого цитрусу, яскраво відчутні ноти солі, мокрого каменю, мушлі устриці та зелених трав. Вина, виготовлені з цього сорту, мають тенденцію до поєднання високого вмісту алкоголю (до 15,5% об.) і високої кислотності.
Стилі вина з сорту Ассіртіко відрізняються за своєю класифікацією.
PDO Santorini включає:
сухі білі невитримані вина;
вина Ніктері (від грецького nycta — «ніч», традиційний метод обробки: збір вдень, обробка вночі; ці вина зазвичай витримуються в дубі не менше 3 місяців);
Вінсанто.
Інші білі та червоні відносяться до PGI Cyclades.
Отже, кілька слів про коментовану дегустацію від Каро Маурер. Усі 13 зразків були білими винами, переважно сорту Ассіртіко, іноді в купажах з іншими автохтонами Санторіні (Атірі, Айдані).
Дегустація складалася з 4 рейсів:
свіжі невитримані вина;
вина з окремих виноградників (single vineyard);
вина Ніктері;
вина Vinsanto.
Кілька нотаток про моїх фаворитів з кожного флайту:
Смак: середнє тіло, висока, але дуже добре збалансована кислотність.
Посмак: приємний, довготривалий, мінеральний.
Nycteri by Gaia 2020 (Gaia Wines) — сухе біле, 100% Ассіртіко, ферментація в новому французькому дубі, витримка частково в дубі з Невера (Франція), частково у французькій акації.
Estate Argyros Vinsanto Late Release 2002 (Estate Argyros Winery) — натуральне солодке біле вино, чудовий купаж винограду Ассіртіко (80%), Атірі та Айдані, вирощеного на висоті 500 м над рівнем моря. Це вино демонструє чудовий колір темної карамелі з медом.
Смак: багатий, складний, чудовий баланс кислотності та солодкості. Вміст алкоголю 13,5% — зовсім непомітний.
Посмак: елегантне та довге, з легкою мінеральністю.
Жодна подорож до виноробного регіону не буде достатньою, якщо не познайомитися з його винною культурою. Плануючи поїздку на Санторіні, обов’язково варто включити в програму відвідування найкращі виноробні острова і дегустації чудових вин. Для тих, хто хоче дізнатись більше про винну культуру острова, є також Музей вина Куцогіаннопулоса (Koutsogiannopoulos Wine Museum), де можна дізнатись все про виноробство одного з найунікальніших куточків світу. Музей розташований у стародавньому лабіринті природних печер на глибині 8 метрів і має довжину 300 метрів. Насолоджуйтесь зануренням у давню історію та вишуканими смаками вин Санторіні!
Фото: Organize Communications, Estate Argyros Winery, Santo Wines, Gaia Wines, Volcanic Agriculture of Europe, Вікторія Макарова.
«Не пам’ятаю точно, коли у мене виникло непереборне бажання поїхати на грецький острів Санторіні, але, здається, це було дуже давно. Моя неймовірна тяга до Санторіні була заснована не на чомусь візуальному, а, скоріше, на тому чарівному сиренному поклику, що лунав до моєї свідомості та підсвідомості, на чомусь, пов’язаному з Таємницею». Це цитата з оповідання сербської […]
Рубрика
|Коментарі Вимкнено до «Час, Ґрунти, Люди Санторіні»: знайомство з винами містичного острова
Bodega DiamAndes розташована в передгір’ях Анд на висоті 1000 метрів над рівнем моря і займає 130 га в Кло-де-лос-Сьєті в Мендосі (долина Уко). Компанія застосовує стійкі методи сільського господарства та виробляє органічні та веганські вина. 2022 року господарство отримало Сертифікат органічного виноробства.
У 2005 році сім’я Альфреда і Мішель Бонні (Alfred/Michèle Bonnie), власники Château Malartic-Lagravière та Château Gazin Rocquencourt у Бордо, побажали відкрити для себе нові горизонти виноробства, так у Мендосі з’явилася Bodega DiamAndes (член знаменитої організації Clos de los Siete). З 2007 року DiamAndes виробляє елегантні та збалансовані вина, які є результатом поєднання бордоської майстерності його власників та досвіду аргентинської команди.
Альфреда і Мішель Бонні (Alfred/Michèle Bonnie)
Архітектура виноробні відповідає сучасній гравітаційній системі виробництва, що дозволяє робити якісні вина та забезпечувати природну теплоізоляцію для їхньої витримки. Будівництво велося з урахуванням особливостей Анд та місцевої флори задля досягнення гармонії з природою. Будівля Bodega DiamAndes утеплена та має великі вікна, що дозволяє використовувати природне освітлення та раціоналізувати використання енергії.
Сьогодні виноробнею керує друге покоління сім’ї – Жан-Жак та Вероніка. Жан-Жак розробляє комерційну та технічну політику, Вероніка відповідає за адміністрацію та фінанси, Северин, дружина Жан-Жака – за маркетинг, комунікації та сферу гостинності.
Відзначена міжнародними та національними нагородами за свою архітектуру та гастрономію ресторану DIAM´s, що працює на території господарства, DiamAndes позиціонується як одна із виноробень з найбільшою архітектурною красою та є одним із найцікавіших та найпривабливіших енотуристичних маршрутів у цьому районі.
Фото: diamandes.com, facebook.com/diamandes
Tel.: +54 9 261 657-5472 Email: visitas@diamandes.com Web: www.diamandes.com Address: Clodomiro Silva S/N Vista Flores Tunuyan Mendoza, M5565 Vista Flores, Mendoza, Argentin Bodega DiamAndes розташована в передгір’ях Анд на висоті 1000 метрів над рівнем моря і займає 130 га в Кло-де-лос-Сьєті в Мендосі (долина Уко). Компанія застосовує стійкі методи сільського господарства та виробляє органічні та […]
Кореспондентка Drinks+ у Франції – Олександра Григор’єва проливає світло на місце, яке варто відвідати в Бургундії всім, хто хоче дізнатися більше про її історію та винну культуру – Cité des Climats et vins de Bourgogne.
Cité des Climats et vins de Bourgogne – черговий футуристичний місіонерський проєкт французького виноробства. Амбіційна ідея створення культурного та туристичного об’єкта, присвяченого популяризації історії, спадщини та винної культури Бургундії бере свій початок у 2010 році. 13 років пішло на створення вражаючих будівель – шедеврів сучасної архітектури, та на облаштування модернових експозицій із залученням найпередовішої техніки та технологій. Новий музей, без перебільшення, є унікальним за своєю концепцією, оскільки має одночасно три площадки, допомагаючи відвідувачам відкрити для себе славетну Бургундію з різних місцевостей і в різних проявах – Шаблі, Бон і Макон. І, що прикметно, і через різні види діяльності.
Сміливий проєкт відкрив двері для гостей прямо в туристичний сезон – у травні 2023 року, – і мав швидко адаптуватися до прийому великої кількості відвідувачів.
Сьогодні я запрошую вас разом з Drinks+ поринути у світ Cité des Climats et vins de Bourgogne. І розпочнемо знайомство з об’єкту, розташованого в Боні. По-перше, як ви можете дістатися до Cité des Climats et vins de Bourgogne, перебуваючи в Боні? Це виявилося дуже просто: від залізничного вокзалу (ще кілька зупинок ближче до центру) до паркінгу Cité курсує спеціальна автобусна лінія – А. Таким чином місто прагне полегшити маршрут не лише для туристів, а й для місцевих жителів.
Перше, чим ви, ймовірно, зможете помилуватися, коли приїдете сюди, це видатна архітектурна споруда Cité des Climats et vins de Bourgogne. Принаймні я саме так і зробила – кілька хвилин медитації перед експресивним фасадом якнайкраще налаштовують на сприйняття такої величної теми як вино Бургундії. То свого роду камертон для подальшого заглиблення, тож раджу не поспішати і детально оглянути будівлю. Його виразні спіралі здіймаються на висоту 24 метри і нагадують виноградні ліани, що звиваються навколо своїх решіток. Чи, можливо, то рівні еволюції винної культури? Втім, під час спілкування з працівниками Cité я дізналася, що дехто з туристів ідентифікують ці архітектурні спиралі і як виноградного равлика (то, мабуть, ті, хто попрямував на екскурсію, не пообідавши добряче). Трапляються й інші асоціації. Що ж, фантазії немає меж! У будь-якому разі не можна заперечувати – будівля привертає увагу та дає простір для уяви.
З точки зору екологічної відповідальності також є деякі речі, про які варто згадати. Музей в Боні побудовано з біоматеріалів з використанням конопляного бетону для будівництва фасадів з дерев’яними каркасами та із залученням місцевих так званих geo-sourced матеріалів, що сьогодні в тренді. Тут також встановлено ретельно продумані ефективні системи виробництва відновлюваної енергії.
Ну, і перейдемо до внутрішнього облаштування, яке, маю зізнатися, неабияк потішило мій художній смак. Слідкуючи за сценографією музею, одразу потрапляєш у світ контрастів: яскраві кольори виноградників в золотавих осінніх шатах, охра землі та рубінове сяйво вина – вся ця розкіш на глибокому чорному тлі. Голос в аудіогіді вітає вас у світі Бургундії. Все починається з ґрунту. Саме тут, 200 мільйонів років тому, землі Бургундії перебували під водою. Саме в цей час надра формувалися – так починалася геологічна історія Бургундії. Прогулюючись маршрутом для відвідувачів, ви дізнаєтесь про історію виноробства регіону, Climats Бургундії, які, до речі, в липні 2015 року були включені до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Звичайно, вам повідають докладно про два основні тутешні сорти винограду – Піно Нуар і Шардоне. Крім того, вас познайомлять зі святим Вінсентом, покровителем виноградарів (таке знайомство ні для кого не буде зайвим), і Confrérie des Chevaliers du Tastevin.
Досвід, який я особливо відзначила, — це Cave aux aromes, де ви можете відточити своє сприйняття ароматів, натренувати ніс, готуючись до майбутньої дегустації. На вас чекають 12 сенсорних куль, що містять 12 сімейств ароматів вина. Цікаво, що всі представлені тут аромати натуральні: такі експоненти, як квіти, кава і лісова підстилка (sous-bois) регулярно замінюються, а, звичайно, такі, як шкіра та спеції вимагають менше догляду. Це сприяє чудовій інтенсивності та тривалості аромату.
Згодом відвідувач може взятии участь у сліпій дегустації в барі, щоб потренувати свої почуття та щойно отримані знання. Я, приміром, обрала Bourgogne Côte-d’Or Pinot Noir Bio 2021: зразок насичений червоними фруктами та ягодами, зокрема, вирізняються червона смородина та малина, з приємною кислинкою, яка додає свіжості. Також, попри молодість вина, відчувався винний маркер, який ми зазвичай знаходимо у витриманих винах – шкіра та су-буа. Отже, раджу не проминати цю пропозицію – приємного смакування!
Окрім класичного візиту, Cité пропонує широкий вибір вражень: 45-хвилинні майстер-класи з комбінування їжі та мистецтва дегустації, нещодавно додані експресивні майстер-класи «Вино та парфуми» і «Вино та шоколад», а також тур на півдня, присвячений Grands Crus de Bourgogne. Доступно для поціновувачів вина усіх рівнів знань: від любителя до професіонала.
І не можу не згадати ще одну приємну атракцію: після дня, насиченого розвагами, ви можете насолодитися келихом вина з рекомендованою їжею в барі Discovery «Les Accords» на 4-му поверсі Cité та подихати свіжим повітрям на панорамній терасі, милуючись довколишніми виноградниками, що сягають небокраю.
Передбачаю, саме тут, після келиха-другого, на вас може нахлинути безліч запитань. Хто проводить майстер-класи? Як обирається вино для представленості в барі? Звідки виникла ідея будівництва Сіте в Боні? І який зв’язок між трьома іпостасями Сіте – в Шаблі, Боні і Маконі?… У нас для вас гарна новина – ми про все дізналися і зможемо оприлюднити відповіді на ці та багато інших запитань у нашому інтерв’ю з Хлоєю Буте (Chloe Butet), директором відділу культури та комунікацій Cité, яке незабаром буде опубліковано на медіа-ресурсах Drinks+.
Фото: Олександра Григор’єва, citeclimatsvins-bourgogne.com
Кореспондентка Drinks+ у Франції – Олександра Григор’єва проливає світло на місце, яке варто відвідати в Бургундії всім, хто хоче дізнатися більше про її історію та винну культуру – Cité des Climats et vins de Bourgogne. Cité des Climats et vins de Bourgogne – черговий футуристичний місіонерський проєкт французького виноробства. Амбіційна ідея створення культурного та туристичного об’єкта, […]
Рубрика
|Коментарі Вимкнено до Cité des Climats et vins de Bourgogne: три шляхи для знайомства з Бургундією
7-ма церемонія Majors of Tastevinage відбулася 16 листопада 2023 року в Château du Clos de Vougeot (номінант WTA) і представила 13 вин, які отримали звання Major, Excellence of Tastevinage. Кореспондент Drinks+ Олександра Григор’єва приєдналася до заходу в складі журі і рада поділитися результатами з читачами.
Двері Grand Cellier відчиняються, і настав час скуштувати «фаворитів журі», 13 основних вин Tastevinage. З 785 бургундських вин, представлених на весняному та осінньому випусках Tastevinage, 254 отримали визнання у 2023 році, але лише 13 були удостоєні нагороди Majors – символ досконалості.
Цей захід, організований у формі дегустації, дозволив професіоналам винної індустрії, рестораторам, сомельє, байєрам і спеціалізованим журналістам відкрити для себе Crémant de Bourgogne, 2 білих вина та 10 червоних вин, ретельно відібраних із представлених вин на дегустаціях цього року – 24 березня та 8 вересня 2023 року.
Атмосфера заходу була яскравою, нагадуючи про взаємодію різних професій, терруарів та клімату Бургундії, які прагнуть досконалості. Концепція Majors з’явилася з метою підкреслити неперевершеність вина, яке відображає апелясьйон та вінтаж, виділяючись своєю безперечною якістю.
Дегустаційні нотатки:
Crémant de Bourgogne Brut Tasteviné, Veuve Ambal
Візуально: яскраво-золотий колір, дрібні бульбашки.
Ніс: ноти цитрусових та свіжих фруктів (манго, персик) підкріплені чудовою мінеральністю; підсмажені нюанси надають складності та елегантності.
Рот: мінеральність і свіжість привнесені Chardonnay; делікатність і стійкість від Pinot Noir.
Rully Château de Rully 2020 white Tasteviné, Domaine de la Bressande
Візуально: золотисто-жовтий.
Ніс: квітковий вираз з помітними нотками жимолості; ноти деревини добре інтегровані у текстуру вина.
Рот: гарний баланс, приєма стійкість.
Saint-Romain 2020 white Tasteviné, Maison Joseph Drouhin
Візуально: красивий відтінок білого золота із зеленим відблиском.
Ніс: білі квіти (жимолость) і стиглі фрукти (слива мірабель), що розвиваються до нот меду та імбирного пряника.
Рот: атакуюча свіжість, що переходить в округлість. Мінеральний тон надає виразного характеру.
Bourgogne 2022 Pinot Noir Origines Tasteviné, Maison Albert Bichot
Візуально: глибокий рубіновий колір.
Ніс: свіжі, переважно червоні фрукти (черешня, ожина, хрусткий виноград).
Рот: присутня дубильна структура, гармонійне та структуроване піднебіння.
Irancy Paradis 2020 Tasteviné, Maison Simonnet-Febvre
Візуально: інтенсивні фіолетові відблиски.
Ніс: червоні фрукти та дикі фрукти, такі як червона смородина та лісова суниця.
Рот: наявні таніни забезпечують хорошу силу з гарною довжиною. Ідеальний баланс, що поєднує округлість і твердість.
Santenay Les Charmes 2020 red Tasteviné, Domaine Ponsard-Chevalier
Рот: об’єм, дубильна структура, шовковистість та ніжність, добре помішана деревина з червоними та чорними фруктами.
Auxey-Duresses 1er Cru Les Grands Champs 2020 red Tasteviné, Maison Patriarche Père & Fils
Візуально: глибокий рубін.
Ніс: червоні фрукти (полуниця, червона вишня, червона смородина) з мінеральними нотами (графіт). Гарний вітальний букет.
Рот: оксамитовий шар, щільна і смачна структура, приємна стійкість, хороша напруга на фініші.
Marsannay 2021 Bio red Tasteviné, Maison Moillard
Візуально: насичений стійкий червоний колір.
Ніс: розкривається букетом свіжих фруктів (малина, ожина) і нотками деревини.
Рот: збалансоване вино з розплавленими танінами, середина смаку з хрусткими фруктами. Злегка виражена деревина дуже елегантна. Довгий післясмак.
Mercurey 2021 red Tasteviné, Maison Moillard
Візуально: червоний колір з фіолетовими відблисками.
Ніс: приємна і гармонійна гама ароматів з нотами дрібних червоних фруктів і кориці.
Рот: демонструє прекрасну повноту та прогресивну структуру, яка відзначає фініш та відображає своє сортове походження і характер.
Nuits-Saint-Georges 1er Cru Les Cailles 2021 Tasteviné, Domaine Manuel Olivier
Візуально: блискучий рубіново-червоний.
Ніс: інтенсивний і складний аромат солодких чорних фруктів, дичини та лісового ґрунту.
Рот: потужний і повний, інтенсивний і довгий.
Vougeot 1er Cru Clos de la Perrière Monopole 2021 Tasteviné, Domaine Bertagna
Візуальний: блискучий і сяючий колір.
Ніс: аромати чорних фруктів, трюфеля та спецій.
Рот: інтенсивний з відтінками підсмаженого мигдалю та лісового ґрунту, з прекрасною мінеральністю. Елегантний, супроводжується тонкими та шовковистими танінами.
Clos-Vougeot Grand Cru 2019 Tasteviné, Maison Patriarche Père & Fils
Візуально: темний і глибокий рубін.
Ніс: чудова складність аромату, що поєднує зацукровану вишню та спеції.
Рот: ноти ожини, дуже приємна концентрація, м’ясисті з приємними, добре інтегрованими танінами. Потужний і довгий фініш.
Photos: tastevinage.fr
7-ма церемонія Majors of Tastevinage відбулася 16 листопада 2023 року в Château du Clos de Vougeot (номінант WTA) і представила 13 вин, які отримали звання Major, Excellence of Tastevinage. Кореспондент Drinks+ Олександра Григор’єва приєдналася до заходу в складі журі і рада поділитися результатами з читачами. Двері Grand Cellier відчиняються, і настав час скуштувати «фаворитів журі», […]
Рубрика
|Коментарі Вимкнено до The Majors of Tastevinage – символ досконалості вин Бургундії
В Кракові, під час виставки ENOEXPOвідбулася презентація вин учасників комьюніті WineTravelAwards та знайомство з особливостями польського енотуризму. З дослідженням «Сьогодення та майбутнє польського винного ринку. Найкращі енотуристичні місця в Польщі» виступив номінант та переможець премії WTAТомаш Пранге-Барчинський (TomaszPrange–Barczyński) – поважний винний критик, письменник, головний редактор Ferment і суддя відомих міжнародних винних конкурсів. Увазі читачів – тези доповіді.
Клімат Польщі досить сприятливий для виноробства: середня інсоляція 1400-1900 годин, вегетаційний період: 180-230 днів. В загальних рисах наявні теруари виглядать таким чином: висота: максимальна 300-400 м над рівнем моря, експозиція: південь і південний захід, ухил: оптимальний 30-40%.
Придатні для культивування лози грунти мають таке різноманіття: лесові (Нижньосілезьке, Малопольське, Люблінське войоводства), вулканічні (передгір’я Судет, навколо Кракова, Підкарпаття), вапняні (на південний схід від Вроцлава, на північ і північний схід від Кракова, Сандомир, Люблінське воєводство), піщані (Мазовія, Великопольща, долина річки Сан). Найпопулярніші білі сорти: Рислінг, Шардоне, Мюллер-Тургау, Піно Блан, Піно Грі, Гевюрцтрамінер, Мускат Оттонель та червоні: Піно Нуар, Цвейгельт, Дорнфельдер Блауфранкіш, Мерло, Каберне Дорса (Дорнфельдер X Блауфранкіш), а також численні гібриди.
З точку зору типів вин польські винороби виготовляють: свіжі молоді білі вина та білі вина для тривалої витримки, рожеві, молоді червоні та незначну кількість витриманих, оранжі, ігристі (як класику так і за методом Шарма, а також пет-нати). До речі, на сьогодні Польща має, за твердженням спостерігачів ринку, ідеальні кліматичні умови для виготовлення саме ігристих вин. Цариною серед теруарів країни вважається KrosnoOdrzańskie, яке називають столицею ігристих вин.
Польське виноробство в цифрах можна представити так: виноградники на площах понад 760 га; 560-580 виробників; при цьому середня ділянка на господарство: 1,42 га.
Серед негативних факторів, які впливають на імідж польського вина, фахівці вирізняють наступні мінуси: вино в цій країні – нішевий продукт, низька доступність, висока ціна, кліше і стереотипи, відсутність загальних знань і культури вина, відсутність лояльності до регіонального продукту. (прим. D+: До речі, українським виноробам, можливо, було б цікаво вивчити досвід сусідів і порівняти з власним, визначивши свої переваги, а отже й потенціал на внутрішньому та міжнародному ринках).
Серед плюсів натомість фігурують такі моменти: польське вино сьогодні в тренді, воно релевантне інтересам покоління Z, його супроводжують публікації в lifestyle пресі і вони постійні присутні у національних фахових/тематичних виданнях; місцеві винороби домоглися зацікавленості дистриб’юторів, ресторанів, сомельє. Галузь весь час підживлює інтерес до польського вина з боку світових винних авторитетів, Masters of Wine – таких, як Jancis Robinson, Elizabeth Gabay, John Salvi, організовує публікації в іноземних ЗМІ та виданнях на кшталт Oxford Companion. Крім того, професійна спільнота організовує регулярні прес-поїздки для іноземних журналістів, стимулює зацікавленість польських та іноземних туристів.
Щодо останніх кроків, то місцеві винороби застосовують здебільшого такі ресурси для просування:
розробка привабливого для енотуристів продукту;
використання принад місця розташування;
створення в виноградарських зонах готелів, ресторанів чи дегустаційних залів;
співпраця з виробниками продуктів харчування;
стимулюють до піклування енотуризмом місцевої влади;
Більшість малих польських виноробів, – а вони складають левову частку місцевих виробників – усвідомлюють, що винний туризм для їхньої діяльності – то обов’язковий інструмент, за рахунок якого вони можуть розвивати себе як бренд, а найголовніше – здійснювати прямі продажі вина. Найбільш поширені форми існування енотуризму на теренах Польщі:
До того ж в якості супроводжувального бізнесу виступають такі види діяльності: дегустація місцевих продуктів (можуть вироблятися на виноробні, або поблизу в цій же місцевості), розміщення (готель або bed & breakfast чи кемпінг). (прим. D+: Ось позитивний досвід до наслідування українським операторам енотуризму (зрозуміло, коли закінчиться війна в Україні і відновиться туризм): 50 відсотків польських виноробень – camper-friendly).
Визначну роль в польському енотуризмі відіграють і винні фестивалі та гастрономічні івенти, що стають магнітами регіону.
Польські винні дороги включають такі напрямки:
Dolnośląski Szlak Wina i Piwa,
Małopolski Szlak Winny,
Sandomierski Szlak Winiarski,
Karpackie Szlak Wina,
Jasielski Szlak Winiarski,
Zielonogórski Szlak Wina,
Szlaku Winnic Stowarzyszenia Winiarzy Małopolskiego Przełomu Wisły,
Wielkopolskim Szlakiem Winnic,
Szlaku Winnic Ziemi Łódzkiej.
Пан Томаш Пранге-Барчинський розказав про цікаву місцеву аттракцію – єдиний у Польщі спеціалізований потяг, що доставляє гостей на Міжнародні дні вина в містечко Ясло.
(прим. D+: Останнього разу 26 серпня 2023 року це відбувалося так: близько 7:20 ранку зі станції Kraków Główny потяг рушив на свято вина. Кожен пасажир отримав привітальний набір, який включав ваучер на żurek — традиційний польський суп, який подають в житній хлібині і який готується із додаванням свинини, ковбаси, яєць та овочів, вина з 10-го Конкурсу польських вин у Ясло та смаколики – пряники та цукерки. Через майже три години ситі та задоволені гості прибували на платформу в Ясло, звідки відправилися на екскурсію до місцевого музею, а потім на День вина, де на них чекали 40 винних стендів з усієї Польщі, ярмарок регіональних продуктів і майстер-класи з дегустацією. Ввечері поїзд рушив у зворотньому напрямку).
Наприкінці виступу доповідач висловив запрошення вайнловерам та фахівцям завітати на польські винні дороги, а усім зацікавленим в інформації про виноробство відвідувати такі ресурси, як winicjatywa.pl, @fermentwine.
Команда WineTravelAwardsдякує Томашу за участь в презентації та пропонує усім активним та небайдужим операторам і прихильникам енотуризму знайомится з найцікавішими місцями, винами та івентами на winetravelawards.com
В Кракові, під час виставки ENOEXPO відбулася презентація вин учасників комьюніті Wine Travel Awards та знайомство з особливостями польського енотуризму. З дослідженням «Сьогодення та майбутнє польського винного ринку. Найкращі енотуристичні місця в Польщі» виступив номінант та переможець премії WTA Томаш Пранге-Барчинський (Tomasz Prange–Barczyński) – поважний винний критик, письменник, головний редактор Ferment і суддя відомих міжнародних […]
Рубрика
|Коментарі Вимкнено до Винні дороги Польщі, які ми обираємо
Tel.: +38 (048) 734-11-25; +38 (063)1794828 Email: chateau-pinot@ukr.net Web: www.chateau-pinot.com Address: вул. Польова, 4А, с. Озерне, Ізмаїльський район, Одеська обл., 68660, Україна.
Chateau Pinot – сімейна виноробня повного циклу – від винограднику до пляшки.
Виноробня розташована на півдні Одеської області, в Придунайській Бессарабії – одному з найкращих українських виноробних регіонів, де виноградарство є давньою традицією ще з часів, коли греки та фракійці вперше відкрили для себе ці родючі землі.
Виноградники були посаджені в 2013 році. Перший реліз вин вийшов у 2023 році. Chateau Pinot спеціалізується на сортах винограду групи Піно, звідси і назва.
Вина Chateau Pinot вироблені з винограду, вирощеного на схилах найбільшого прісноводного озера – Ялпуг (найбільше природне озеро в Україні). 60 га виноградників зростають на суглинкових ґрунтах, багатих мінералами, з глибокими покладами вапняку. Кожна лоза дає всього декілька грон, які збираються вручну. Вони мають насичений смак та аромат, надають вину силу, гармонію та елегантність. Географічне розташування на одній широті з Бордо (Франція) та П’ємонтом (Італія) дає чудову можливість вирощувати виноград у найліпших кліматичних умовах.
Але головне це люди, які тут працюють, справжні професіонали віддані своїй справі.
Фото: chateau-pinot.com
Tel.: +38 (048) 734-11-25; +38 (063)1794828 Email: chateau-pinot@ukr.net Web: www.chateau-pinot.com Address: вул. Польова, 4А, с. Озерне, Ізмаїльський район, Одеська обл., 68660, Україна. Chateau Pinot – сімейна виноробня повного циклу – від винограднику до пляшки. Виноробня розташована на півдні Одеської області, в Придунайській Бессарабії – одному з найкращих українських виноробних регіонів, де виноградарство є давньою традицією […]
Історія маєтку походить від II століття нашої ери. В епоху Відродження тут було збудовано триповерхову будівлю особняка та одну з веж, які збереглися й донині. До XVIII століття маєток належав одній сім’ї. У ХІХ столітті Château Figeac неодноразово змінювало власників, які ділили володіння на ділянки та розпродували їх.
Сьогодні Château Figeac займає 54 га, з них 41 га виноградники, це найбільше виноробне господарство у серці території Сент-Емільйона, внесеної до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.
У маєтку нетипові ґрунти для даної місцевості, це шар гравію, що лежить на шарі глини (тоді як в інших маєтках Сент-Емільйона все навпаки). Основний сорт Cabernet Sauvignon, також вирощують Merlot та Cabernet Franc.
Бландін де Бр’єр Манонкур (Blandine De Brier Manoncourt)
У 1892 році Château придбала родина Манонкур. У 1943 році Тьєррі Манонкур (Thierry Manoncourt) зібрав свій перший врожай, поклавши початок відновленню господарства.
Тьєррі був одним із засновників Бордоського союзу Grand Crus Union. У 1955 році Сhateau увійшло до Premier Grand Cru Classe B. Тьєррі Манонкур помер у 2010 році у віці 92 років, сьогодні Château Figeac керують дочки Тьєррі Манонкура – Бландін де Бр’єр Манонкур (Blandine De Brier Manoncourt) та Гортензія Ідоїн Манонкур (Hortense Idoine Manoncourt).
2015 року господарство приєдналося до екологічного стандарту ISO 14001.
Усього на виноробні встановлено 12 резервуарів об`ємом від 160 л до 15 гектолітрів, починаючи з 1960-х років вино витримують виключно у нових барелях.
Tel.: +33 5 57 24 72 26 Email: chateau-figeac@chateau-figeac.com Web: www.chateau-figeac.com Address: 33330 Saint-Emilion, France Історія маєтку походить від II століття нашої ери. В епоху Відродження тут було збудовано триповерхову будівлю особняка та одну з веж, які збереглися й донині. До XVIII століття маєток належав одній сім’ї. У ХІХ столітті Château Figeac неодноразово змінювало власників, […]
Виноробня Venissa народилася у 2002 році, після того, як Джанлука Бізоль (Gianluca Bisol) побачив на острові Торчелло невеликий виноградник… Після повені 1966 року виноробна історія Венеції була втрачена, саме тому Джанлука Бізоль здивувався виявивши тут уцілілі автохтонні лози Dorona di Venezia.
Після довгих бесід із власницею виноградника, історичних та агрономічних досліджень з командою агрономів та знавців лагуни, спілкування з фермером, який виробляв невелику кількість вина у лагуні, мрія Джанлукі збулася, він зайнявся виноробством на острові Маццорбо, почавши обробляти стародавню лозу Dorona di Venezia. У 19 столітті ця виноробня належала Аугусто Скарпа (Augusto Scarpa), він був одним із перших італійських енологів, які здобули вищу освіту в 1901 році в Конельяно. Але існування виноробні закінчилося в 1966 році…
Джанлука Бізоль (Gianluca Bisol)
Про виноробство Бізоль знає не з чуток, його сім’ї належить виноробня у Вінето (Вальдобб’ядене). Сім’я виробляє Просекко протягом століть, і весь виноград походить із власної землі, що є надзвичайною рідкістю в регіоні.
У 2010 році на виноробні було зібрано перший урожай і вироблено 4880 пляшок Venissa – одне з найпопулярніших білих вин у світі. Довга мацерація призводить до прекрасної структури та довголіття цього унікального вина, яке демонструє мінеральність та йодований терруар Венеції. Пляшку Venissa виготовляють із муранського скла.
У 2011 році з’явилося Rosso Venissa, виготовлене з виноградників Merlot та Cabernet Sauvignon, які ростуть на сусідньому острові Санта-Крістіна, а в 2013 році – Rosso Venusa.
На території виноробні працюють два готелі, остерія та ресторан вишуканої кухні, відзначений зіркою Michelin та Зеленою зіркою Michelin.
Сім років тому, разом із виноробом Елізою Ділаванцо (Elisa Dilavanzo), Джанлука Бізоль інвестував у маєток Maeli, розташований на Еуганських пагорбах між Венецією та Доломітовими Альпами. Там вони займаються виробництвом вин із рідкісного Yellow Muscat.
Еліза Ділаванцо (Elisa Dilavanzo)
Приблизно водночас з Maeli Бізоль приступив до свого «найекстремальнішого проекту» – вирощування високогірного виноградника в Європі на шикарному сніжному курорті Кортіна д’Ампеццо в Доломітових Альпах. Ділянка Vigna Major, що займає лише три чверті акра, розташована на висоті 1350 метрів над рівнем моря. Це найвищій в Італії виноградник.
Tel.: +39 041 527 2281 Email: info@venissa.it Web: www.venissa.it Address: Fondamenta S. Caterina, 3, 30142 Mazzorbo Venezia, Italy Виноробня Venissa народилася у 2002 році, після того, як Джанлука Бізоль (Gianluca Bisol) побачив на острові Торчелло невеликий виноградник… Після повені 1966 року виноробна історія Венеції була втрачена, саме тому Джанлука Бізоль здивувався виявивши тут уцілілі автохтонні […]
Італійський винороб та хімік Карло Ганча (Carlo Gancia) заснував Casa Gancia у 1850 році, його називають батьком італійського ігристого вина. Перше італійське ігристе вино Spumante народилося тут у 1865 році. Використовуючи та переосмислюючи концепції, засвоєні Карло під час роботи на виноградниках у Франції, та застосовуючи їх до винограду Москато, типового для своєї місцевості, Ганчіа створив новий тип шампанського, який назвав Spumante Italiano. Так Карло став автором офіційних правил першого італійського класичного методу шампанізації, яких дотримуються і досі.
Сьогодні сімейне підприємство є одним із найбільших виробників ігристих вин Італії. Виробнича потужність – 250 мільйонів пляшок щорічно.
За часів Італійського королівства Casa Gancia була обрана ексклюзивним постачальником двору. У 1924 році компанія Gancia стла постачальником Ватикану і здобула право використовувати герб Папи Римського.
Gancia є одним із перших виробників, які представили споживачам Prosecco Rosé.
Портфоліо Gancia включає широкий асортимент ігристих та тихих вин з регіону Piemonte, які компанія виробляє з сортів Brachetto, Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Grigio, Pinot Bianco, Glera.
Tel.: +3901418301 Email: info@gancia.it Web: https://gancia.com/en/ Address: Corso Libertà, 66, 14053 Canelli AT, Italy Італійський винороб та хімік Карло Ганча (Carlo Gancia) заснував Casa Gancia у 1850 році, його називають батьком італійського ігристого вина. Перше італійське ігристе вино Spumante народилося тут у 1865 році. Використовуючи та переосмислюючи концепції, засвоєні Карло під час роботи на виноградниках […]
ЄДРПОУ 2665504466, тел. 423-11-89, +-380 67-747-14-80
IBAN UA223808380000026003799963479 в АТ “Правекс-банк” м. Києва МФО 380838
Digital magazine subscription DRINKS+ 2020
• DRINKS+ magazine: information addressed to both, professionals in the domestic alcohol market and advanced lovers of quality drinks. • DRINKS+ magazine: news about the best and the most interesting beverages in the world, wine routes, legendary wineries and star restaurants. • DRINKS+ magazine: it is information about beverage and gastronomic exhibitions, contests and forums in Europe, America, Asia. • DRINKS + magazine includes news, expert advices, interviews with famous personalities, tastings articles, market researches, ratings, publications on national traditions and the culture of beverages consumption.
The cost of an annual subscription in 2020:
100 euros
If you want to subscribe to the magazine, fill out the following information:
Print magazine subscription DRINKS+ 2020
• DRINKS+ magazine: information addressed to both, professionals in the domestic alcohol market and advanced lovers of quality drinks. • DRINKS+ magazine: news about the best and the most interesting beverages in the world, wine routes, legendary wineries and star restaurants. • DRINKS+ magazine: it is information about beverage and gastronomic exhibitions, contests and forums in Europe, America, Asia. • DRINKS + magazine includes news, expert advices, interviews with famous personalities, tastings articles, market researches, ratings, publications on national traditions and the culture of beverages consumption.
The cost of an annual subscription in 2020: • 230 euros
If you want to subscribe to the magazine, fill out the following information:
ПОДПИСКА на электронную версию журнала DRINKS+ на 2020 год
Журнал DRINKS+ – это специализированное издание со стильным дизайном и уникальной информацией, адресованной как профессионалам внутреннего алкогольного рынка, так и продвинутым любителям качественных напитков.
Журнал DRINKS+ – о самых лучших и интересных напитках мира, о винных дорогах, легендарных винодельнях и звездных ресторанах.
Журнал DRINKS+ – это информация о напиточных и гастрономических выставках, конкурсах и форумах Европы, Америки, Азии.
Журнал DRINKS+ – это новости, советы специалистов, интервью с известными личностями, тесты, исследования рынка, рейтинги, материалы о дегустациях, публикации о национальных традициях и культуре потребления напитков.
Периодичность – 10 номеров в год (5 в премиальном формате и 5 в деловом – на русском и английском языках).
Стоимость годовой подписки журнала в 2020 году (10 номеров) составит:
в гривне – 1500 грн,
EUR – 70 евро
Реквизиты:
ФОП ПОГРЕБНЯК І. М.
ЄДРПОУ 2665504466, тел. 423-11-89, 8-067-747-14-80
IBAN UA223808380000026003799963479 в АТ “Правекс-банк” м. Києва МФО 380838
Ждем Ваши заявки по тел. +38 067 405 62 03 E-mail: gabrelka@ukr.net
DIGITAL ПОДПИСКА на журнал DRINKS+ на 2020 год
Журнал DRINKS+ – специализированное издание с уникальной информацией, адресованной как профессионалам внутреннего алкогольного рынка, так и продвинутым любителям качественных напитков.
Журнал DRINKS+ – о самых лучших и интересных напитках мира, о винных дорогах, легендарных винодельнях и звездных ресторанах.
Журнал DRINKS+ – это информация о напиточных и гастрономических выставках, конкурсах и форумах Европы, Америки, Азии.
Журнал DRINKS+ – это новости, советы специалистов, интервью с известными личностями, тесты, исследования рынка, рейтинги, материалы о дегустациях, публикации о национальных традициях и культуре потребления напитков.
Периодичность – 10 номеров в год
Стоимость годовой подписки диджитал-версии журнала в 2020 году (10 номеров) составит:
в гривне – 1500 грн
Реквизиты:
ФОП ПОГРЕБНЯК І. М.
ЄДРПОУ 2665504466, тел. 423-11-89, +-380 67-747-14-80
IBAN UA223808380000026003799963479 в АТ “Правекс-банк” м. Києва МФО 380838
Ждем Ваши заявки по тел. +38 067 405 62 03
E-mail: gabrelka@ukr.net
ПОДПИСКА на журнал DRINKS+ на 2020 год
Журнал DRINKS+ – специализированное издание с уникальной информацией, адресованной как профессионалам внутреннего алкогольного рынка, так и продвинутым любителям качественных напитков.
Журнал DRINKS+ – о самых лучших и интересных напитках мира, о винных дорогах, легендарных винодельнях и звездных ресторанах.
Журнал DRINKS+ – это информация о напиточных и гастрономических выставках, конкурсах и форумах Европы, Америки, Азии.
Журнал DRINKS+ – это новости, советы специалистов, интервью с известными личностями, тесты, исследования рынка, рейтинги, материалы о дегустациях, публикации о национальных традициях и культуре потребления напитков.
Периодичность – 10 номеров в год
Стоимость годовой подписки на один экземпляр журнала в 2020 году (10 номеров) составит:
1500 грн – при отправке по Украине
230 евро – при отправке за рубеж
Реквизиты:
ФОП ПОГРЕБНЯК І. М.
ЄДРПОУ 2665504466, тел. 423-11-89, +-380 67-747-14-80
IBAN UA223808380000026003799963479 в АТ “Правекс-банк” м. Києва МФО 380838
Ждем Ваши заявки по тел. +38 067 405 62 03 E-mail: gabrelka@ukr.net