Увага! На сайті використовуються cookie файли.
The site uses cookie files
Даний сайт має вікове обмеження.
This site has age restrictions!
Я підтверджую, що мені, на жаль, давно виповнилося 18 роківАвтор блогу The Food, Drink & Travel Report, колумніст Forbes.com, автор статей для журналів Wine Enthusiast Magazine, Virtual Gourmet, Suburban Life Magazine, Sommelier India, винний критик та викладач Брайан Фрідман, аналізує зміни клімату і те, наскільки це може змінити вміст наших келихів.
«Одне з найчастіших питань про вино звучить так: «Чи був цей рік хорошим або поганим у Каліфорнії, Франції, Італії, Аргентині чи деінде?». Але незалежно від того, чи є той чи інший конкретний урожай хорошим, поганим чи середнім, це результат численних природних явищ, більшість з яких пов’язана з кліматом, – пише Брайан Фрідман (Brian Freedman). – Клімат є основою не лише характеру будь-якого врожаю, а й природи кожного виноробного регіону на планеті. І це все впливає на те, що опиниться у вашому келиху».
Своє оповідання Брайан Фрідман ділить на параграфи, отже:
Різні сорти винограду по-різному реагують на теплі та прохолодні погодні умови. Cabernet Sauvignon, наприклад, у більш морському кліматі Бордо розкривається зовсім інакше, ніж у сухій та сонячній долині Напа. Різновиди клімату значною мірою визначають загальний характер мерло, шардонне чи іншого вина з різних регіонів. Терруар, геологія, що лежить в його основі та багато іншого – також відіграють важливу роль.
Також клімат впливає на те, який виноград взагалі слід садити у тому чи іншому конкретному місці. Наприклад, Riesling почувається комфортніше у відносно прохолодному кліматі, де його кислотність надає кращим винам майже електричної енергії. Riesling з жаркого клімату позбавлений тієї яскравості, якою володіють його родичі з більш прохолодного клімату. Вплив температури на вино важко переоцінити.
По мірі того, як виноград розвивається та дозріває протягом усього вегетаційного періоду, його цукри збільшуються, а кислоти падають. Рішення про те, коли збирати врожай з якогось конкретного виноградника або блоку лоз, зазвичай залежить від того, коли досягається передбачуваний баланс між енергією кислот і стиглістю фруктів. У спекотному кліматі стиглість, як правило, досягається раніше, ніж у більш прохолодному. Виноград у більш прохолодних регіонах часто потребує більшого часу на лозі, вироблення цукрів та зниження кислотності, ніж його побратими з жаркого клімату.
Не дивно, що зміна клімату також впливає на час збирання врожаю. Незвичайні стрибки тепла або загроза лісових пожеж – вимагають більш раннього збору, щоб гарантувати збереження придатних для роботи плодів. Це завжди стрес для винороба та його команди. У відповідь деякі вироби експериментують з сортами винограду, зокрема зі стійкими до різних погодних явищ. Також виробники по всьому світу працюють із сортами, які краще підходять для наслідків зміни клімату у їхньому конкретному місці.
Катастрофічні явища, такі як лісові пожежі, проливні та затяжні дощі безпосередньо перед збиранням врожаю, а також раптові заморозки – з кожним роком стають все частішими через зміну клімату. Клімат у наші дні дивний і не показує жодних ознак того, що він виправиться.
Тим не менш, за винятком таких екстремальних сценаріїв, природа клімату, що властива одному конкретному регіону або апелясьйону, залишає свій відбиток на винах, виноград для яких вирощують там передбачуваним чином. Більш спекотний клімат, як правило, дає зріліші вина з більш вираженим фруктовим смаком, у той час як у більш прохолодному кліматі зазвичай виходять гострі, пікантні вина. Знову ж таки, на природу вина впливає не лише клімат. Наприклад, у спекотніших регіонах виноградники, посаджені на більшій висоті – можуть виграти від прохолодніших умов.
Тому не варто запитувати про характер конкретного врожаю по всій країні чи регіоні, краще зосередитися на апелясьйоні, подивитися на загальний клімат і на те, як він проявився у певному році. На жаль, у наші дні все важче робити висновки, спираючись на наш минулий досвід про клімат.
За матеріалами foodandwine.com
Фото: punchdrink.com, terredevins.com, sommailier.com, matadornetwork.com
19.12.2024
11.12.2024