Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

ProWein 2023

ProWein 2023: нові тренди та нові стандарти

03.04.2023, Новини Автор: Вікторія Макарова

ProWein 2023 був настільки масштабним і всеосяжним, що нам знадобився деякий час, щоб опрацювати враження та структурувати їх у чітку картину видатної та інноваційної події.


За словами організаторів, «всі знакові представники індустрії взяли участь у цьогорічному ProWein», і це, мабуть, найкращий спосіб описати виставку.

Декілька вражаючих цифр:

  • 14 залів;
  • близько 6000 експонентів;
  • 86% експонентів — з понад 60 країн; найбільшу кількість учасників зібрали такі країни: Італія – 1471, Франція — 947, Німеччина — 717, Іспанія — 693 учасники;
  • 49 000 відвідувачів зі 141 країни представляли торгівлю, HoReCa й туристичну галузь.

Організатори стверджують, що компетентність відвідувачів у прийнятті рішень встановила нові стандарти: за їхніми оцінками, близько ⅔ відвідувачів ProWein 2023 були так званими decision makers щодо закупівель. Ці цифри в поєднанні з потужним медійним висвітленням не тільки роблять ProWein незабутнім досвідом як для учасників, так і для гостей, але й доводять, що це — подія номер 1 у світі вин та алкогольних напоїв і один з найкращих майданчиків для спілкування, маркетингу просування вин, спиртних напоїв і супутніх продуктів та винного туризму, а також — для укладання ділових угод і висвітлення галузевих тенденцій. Саме про тренди індустрії за результатами  ProWein 2023 поговоримо далі.

ProWein 2023

Тренд 1: «пошуки чогось особливого»

«Я думаю, що світу навряд потрібно ще більше Мерло чи Каберне», — каже Томас Брандл (Thomas Brandl), амбасадор Concours Mondial de Bruxelles і власник xenos.com, Це, звісно ж, яскрава метафора, яка не має на меті знецінити найпопулярніші червоні сорти у світі. Проте слід визнати, що попит на вина з нових чи просто не дуже відомих виноробних регіонів зростає, насамперед, серед професіоналів та інфлюенсерів, котрі впливають на вибір споживачів. Вина з Індії, Боснії-Герцеговини, Китаю, Кореї, Мексики, Перу та Еквадору все ще можуть здаватися доволі екзотичними, натомість такі назви, як Туреччина, Словенія, Молдова, Грузія, Вірменія, вже не є чимось незвичайним для міжнародної винної спільноти — вони вже відомі професіоналам, котрі щороку відслідковують новинки й стежать за розвитком цих виноробних регіонів. Маємо відзначити, що стенди цих учасників були дуже популярними серед відвідувачів протягом всіх трьох днів виставки.

ProWein 2023

Україна вина вперше в історії ProWein представила національний стенд Wines of Ukraine, де взяли участь кілька виноробень з усієї України, серед них – номінанти WTA: Beykush, 46 Parallel Wine, Villa Tinta та Stakhovsky Wines, а також яскравий «дебютант», Big Wines by Vinos de La Luz (також номінант WTA), з першим українським релізом BIG WINES BIG ART limited edition Ivan Marchuk 2020. Ще один номінант WTA, виноробня SHABO, презентувала свої вина на власному стенді. Компанія бере участь у виставці вже кілька років і стверджує, що досвід ProWein 2023 відрізнявся від попередніх років: «Замість «Україна, а де це?» нас запитували: “Так, SHABO, що нового ви можете запропонувати цього року?” Ми пишаємося тим, що представляємо нашу країну на міжнародній арені, і дуже раді розділити цей досвід з колегами. Це був насправді історичний момент — українські вина на національному стенді Wines of Ukraine. Наші винороби гідно представили себе та однозначно розширили коло своїх міжнародних шанувальників».

ProWein 2023

Відгуки про українські вина від гостей національного стенду також були дуже позитивними. Карстен М. Штаммен (Carsten M. Stammen), Wein-Plus Solutions (Німеччина), поділився своїми враженнями: «Моя перша зустріч з винами та виноробами з України на ProWein 2023 була вражаючою. Я зустрів амбітних людей, які знають, що вони роблять, і яким доводиться багато боротися через злочинну загарбницьку війну, яку Росія нав’язала їхній країні. Я дегустував вина, які були дуже переконливими. Безсумнівно, відомі сорти можуть бути більш зрозумілими новим споживачам українських вин. Проте я вважаю, що найперспективнішою стратегією для української виноробної промисловості буде зосередження на регіональних та автохтонних сортах винограду, таких як Тельті-Курук, Одеський Чорний чи поширений у цьому регіоні грузинський Ркацителі: саме ці сорти винограду допоможуть Україні виділитися на міжнародному ринку вина. Світу трохи набридли Шардоне чи Мерло, винним ентузіастам цікаві автентичні, яскраві вина з характером, виготовлені з традиційних сортів. Я мав задоволення продегустувати кілька дуже гарних зразків саме таких українських вин».

ProWein 2023

Томас Брандл (Thomas Brandl) коментує: «Багато відвідувачів ProWein були неабияк здивовані тим, що Україна, незважаючи на нинішню воєнну ситуацію, вперше була присутня зі спільним стендом – і якістю багатьох вин, що були на ньому представлені. Я радий, що зміг допомогти моїм українським друзям з тим, щоб про них дізналось якомога більше спеціалістів, до та під час ProWein! Я був в Україні кілька разів між 2017 та 2019 роками, відвідав виноробні на півдні країни, і я вражений підвищенням якості вин, особливо зараз! Незважаючи на війну, українські винороби змогла виростити здоровий виноград, вчасно зібрати й переробити його».

ProWein 2023

Тренд 2: Тріумф кроссів та гібридів

Сорти винограду з вищими показниками стійкості, що походять від схрещування Vitis vinifera між собою, або іноді навіть є гібридами Vitis vinifera та інших видів роду Vitis, не потребують пестицидів і, отже, ідеально підходять для екологічного виноградарства, вже широко поширені в Європі та потроху завойовують Америку. У Німеччині вина, які з них виробляють, називаються винами PIWI.

ProWein 2023

Абревіатура «PIWI» розшифровується, по суті, як лоза, стійка до грибків. До недавнього часу вина, вироблені з винограду PIWI, такі як Совіньяк, Сувіньє Грі, Мускарі, Соляріс, Каберне Кортіс, Пріор та інші, вважалися менш елегантними та менш цінними, ніж вина, вироблені з класичних європейських сортів. Але часи змінюються, разом із кліматом лози сортів PIWI набувають яскравих теруарних якостей, а винороби вдосконалюють навички роботи з цим виноградом, виявляючи у ньому найкращі якості. Лідером у цьому процесі є Німеччина, адже німецькі винороби вже кілька років працюють із цими сортами. Інші виноробні країни, такі як Італія, Австрія, Чехія, Швейцарія, Іспанія та Канада, наздоганяють. Маємо відзначити, що з цими сортами якісно й доволі давно також працюють деякі українські винороби, переважно — крафтові.

ProWein 2023

Тренд 3: безалкогольні вина

Так. Вони вже присутні в нашому житті, хочемо ми цього чи ні. Тенденція до нульового алкоголю у винах зростає, незважаючи на суперечливі думки та гарячі дискусії всередині галузі. Вважати чи не вважати цей продукт вином? Як це співвідноситься з іншим значущим трендом останніх років — екологічним виноробством? ProWein у співпраці з Meininger Verlag, організатором дегустаційного конкурсу Mundus Vini, елегантно вирішили цю проблему, створивши дегустаційну зону World of Zero на ProWein 2023, що дозволило відвідувачам отримати вичерпну та ефективну інформацію про цей зростаючий сегмент. Організатори проводили різноманітні лекції та панельні дискусії на цю тему. І, звісно ж, найважливішою частиною World of Zero стала дегустаційна зона. «Ми дуже раді, що можемо запропонувати під цю актуальну тему ідеальну платформу на ProWein 2023. Щорічні професійні безалкогольні дегустації та редакторська компетенція Meininger Verlag є основою для успішного партнерства», – сказав Майкл Деген (Michael Degen), виконавчий директор Messe Düsseldorf, підсумовуючи співпрацю ProWein з Meininger Verlag.

Тренд 4: Фокус на освіті

Василиса Їлмаз, студентка DipWSET (Туреччина), була дуже рада бачити багато освітніх можливостей, запропонованих експонентами ProWein 2023. Вона вважає це дуже важливим: «Загальна тенденція свідомого споживання вимагає більше знань як від споживача, так і від продавця. Споживачів цікавить історія пляшки: вони хочуть знати більше не лише про бренд, але й про регіони, виноград, виноробів, їхні технології та родини, які (і чому) вони створили це вино. Останнім часом історія продається навіть краще, ніж будь-коли. На мою думку, справжніми тренд-сеттерами ProWein 2023 були ті учасники, котрі пропонували освітні можливості. І найбільш вражаючими й корисними були ті, хто залучив найкращих спікерів. Австрійські та грецькі вина були представлені під час майстер-класів від відомої експерти – Каро Маурер MW (Caro Maurer). Винам Угорщини дуже пощастило, що Роуз Мюррей Браун MW (Rose Murray Brown) розповідала про них із такою пристрастю! Це — історії, які будуть дійсно цікаві також і споживачу».

ProWein 2023

Майстер-класи та коментовані дегустації, проведені виноробнями та виноробними асоціаціями на ProWein 2023, були численні та надзвичайно якісні. Austrian Wine провело загалом 14 майстер-класів із залученням міжнародних експертів, таких як майстер вина Каро Маурер, яка представила різноманітність австрійського флагманського сорту Грюнер Вельтлінер, або Марк Альмерт (Marc Almert) (ASI Best Sommelier of the World 2019), виділяючи деяких видатних Австрійські перлини за межами традиційних сортів винограду країни. Енн Кребіль MW (Anne Krebiehl) присвятила свій майстер-клас Rosé Sekt Austria, ігристому вину із захищеним позначенням походження. Себастьян Руссолд (Sebastian Russold) (Кращий сомельє Німеччини 2021/22) і Сабіна Бауер-Вольф (Sabine Bauer-Wolf) з Austrian Wine прочитали лекції про екологічно чисті підходи до виноградарства в Австрії. Серед інших відомих доповідачів – Метр-сомельє Герхард Реттер (Gerhard Retter), Анна Кребіль MW, «Кращий сомельє Німеччини 2021/22» Себастьян Руссолд і Найкращий сомельє світу 2019 року Марк Альмерт.

Вина Португалії, мабуть, встановили рекорд, провівши цілих 19 майстер-класів, під час яких не було жодного вільного місця. Сорти винограду, виноробні регіони, технології виноробства та інші теми висвітлювали відомі експерти: Константін Баум MW., Каро Маурер MW., винний журналіст / експерт з португальських вин Девід Шварцвельдер, винна письменниця Крістіна Фішер, шеф-кухар Патрік Джабс, винний письменник Себастьян Бордтойзер, а також португальські “зірки”: викладачка школи вин Wines of Portugal Софія Сальвадор, Рубіна Вієйра з Інституту вина Мадейри, винороб Тьяго Масена та сомельє Карін Патрісіо.

ProWein 2023

Wines of Moldova, що є номінантом WTA 2023 у декількох категоріях і спонсором першого випуску WTA, провели семінар, на якому обговорювали, як Молдова, маленька, але динамічна країна, може конкурувати з виноробними гігантами. Роберт Джозеф (Robert Joseph) з Meininger’s Wine Business International, котрий є членом журі WTA з 2021 року, провів панельну дискусію під назвою «Вино Молдови – 10 революційних років побудови національного винного бренду», залучивши Елізавету Бреану (Elizaveta Breahna), виконуючи обов’язки директора Oficiul Național al. Viei și Vinului, Керолайн Гілбі MW (Caroline Gilby), Войцеха Боньковського (Wojciech Bońkowski) (перший Master of Wine Польщі) та Діану Лазар (Diana Lazar), представницю USAID Moldova.

Наша власна презентація Wine Travel Awards та дегустація 6 українських вин, створених виноробнями-номінантами WTA, були буквально останнім семінаром ProWein 2023, і ми були раді бачити заповнену дегустаційну залу! Ми дуже вдячні нашим гостям за увагу та запитання, а також за підтримку та інтерес до українського виноробства.

Тренд 5: Show must go on

Окрім того, що ProWein є надзвичайно діловим та ефективним, він стає ще більш розважальним. В якості альтернативи класичним стендап з’являються відкриті дегустаційні зони та лаунж-бари. Учасники запрошують ді-джеїв і музикантів, поєднуючи їхні виступи з дегустаціями. Створення шоу буквально стає частиною процесу.

Виставка приваблює селебрітіз, і на них тут радо чекають. Кайлі Міноуг (Kylie Minogue), австралійська мегазірка, співачка та актриса, і, як вона себе називає, «виноробиня-початківиця», привезла свої вина, відзначені нагородами, на ProWein 2023. Кайлі спілкувалась з винною спільнотою, зустрічаючись із колегами-виноробами, яких вона вважає справжніми зірками, та проводила дегустацій на своєму стенді для багатьох провідних міжнародних покупців вин.

Побачити Кайлі Міноуг на виставці було приємним сюрпризом. І ми дуже сподіваємося, що на ProWein 2024 свої вина Miraval презентуватиме сам Бред Пітт (Bradley Pitt), адже, зрештою, для організаторів всесвітньо відомої виставки вина та алкоголю не існує нічого неможливого.

Дякуємо, ProWein, до нових зустрічей!

 

Фото: Victoria Makarova, facebook.com/winesofukraine

X
Украина