Увага!

Увага! На сайті використовуються cookie файли.

The site uses cookie files

Даний сайт має вікове обмеження.

This site has age restrictions!

Я підтверджую, що мені, на жаль, давно виповнилося 18 років
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Bakator, Királyleányka та інші

Англійський винний письменник і винороб Кріс Бойлінг (Chris Boiling), номінант Wine Travel Awards спеціально для D+ поділився враженнями від подорожі виноробнями Закарпаття, розкриваючи потенціал місцевих сортів винограду…


Мої пошуки менш відомих сортів винограду з величезним потенціалом приводять мене до Закарпатської області. Перетинаю річку Тиса потягом з Угорщини, щоб висловити свою підтримку українцям і дізнатися, чи можу я створити невеликий проєкт, щоб допомогти популяризувати українське вино, цей відносно невідомий регіон і його автохтони.

Закарпаття протягом останнього століття побувало під владою Угорщини, Румунії, Чехословаччини, Радянського Союзу та України.У радянські часи його називали «землею садів і виноградників», але більшість лоз викорчували під час антиалкогольної кампанії в середині 1980-х років.Отже, під час моєї першої зупинки я був радий знайти кілька виноградних лоз Bakator і Királyleányka, що збереглися з 1960-х років – це, можливо, одні з найстаріших сортів в Україні. Я також був у захваті від різноманітності винограду, що тут росте. У Sass K Winery, в маленькому селі Кідьос, я бачу резервуари з нержавіючої сталі, наповнені винами з традиційних сортів винограду Карпатського басейну: Királyleányka, Hárslevelű, CserszegiFűszeres, SzerémiZöld та Olaszrizling (Welschriesling). Я також помічаю танки з маркуванням Трамінер, Мускат, Шасла, Рислінг, Регент, Соляріс, Каберне Совіньйон і Сапераві.

У кількох інших виноробнях, які я відвідав під час своєї короткої екскурсії, я помітив бочки, наповнені шардоне, мерло та цвайгельтом, а також резервуари з написами Müller-Thurgau, Furmint і Zenit. Але найвидатнішим сюрпризом став Бакатор. У змішаному винограднику, де багато лоз були вражені ботрітисом, місцеві грона Bakator виявилися чистими і неушкодженими. Крім високої стійкості до хвороб, цей сорт дає вина з низьким вмістом алкоголю та хорошою кислотною структурою. Sass K Winery виробляє з нього свіже біле вино і планує використовувати сорт для виробництва класичних ігристих вин. «Цей сорт став дуже важливим для регіону»,  – каже винороб Крістіан Сасс. І це саме той виноград, на якому я пропоную зосередитись у нашому винному проєкті, що має на меті популяризувати рідкісні і недооцінені сорти винограду. Наразі портфоліо, яке планується запустити пізніше цього року, включає Kisi та Khikhvi з Грузії, Pearl of Victoria з Угорщини, Debine e Zezë з Албанії, Rumeni Plavec зі Словенії, Pugnitello з Італії та два стійких до хвороб (piwi) сорти – Muscaris і Souvignier Gris, вирощені в Австрії.

Крістіан, який виробляє вино разом зі своїм дідусем Карлом з 2011 року, каже, що ми можемо використати Бакатор зі старих лоз. Крістіан з родиною органічним методом обробляє 11 га. Більшість виноградних лоз розташовано над Кігьосом, на пагорбі Хазанезо, який Крістіан намагається перетворити на «крю» регіону, оскільки ґрунт специфічний – має вулканічну основу та верхній шар твердої глини. Поки ми блукаємо між кількома рядами і смакуємо ягоди, він каже, що рослини зараз менш продуктивні після кількох років літньої посухи. М’яка зима, кілька страшних моментів із морозами та градом, ще одне спекотне та посушливе літо – усе це негативно позначається на врожайності. Але якість винограду хороша. Саме коли я прибув, збирання врожаю призупинилося в очікуванні злив – опадів від буревію Борис, який у вересні спустошив великі території Польщі, Словаччини, Австрії, Італії та Румунії. Цікаво, що винороби в цьому регіоні, де вчувається угорський вплив, більше говорять про погоду, ніж про війну (принаймні в моїй компанії). Але війна даєься взнаки: за межами виноробні стоять свіжопофарбовані кошикові преси на випадок, якщо під час збору врожаю вимкнеться електроенергія. «Чотири дні тому ми не могли працювати, тому що не було електроенергії», – каже Крістіан. Зараз стало трохи легше», – заспокоює він мене. Після російського вторгнення у 2022 році виноробня Sass K Winery розливала свої вина, вручну відкачуючи їх із бочок і резервуарів, оскільки не було електроенергії. Їм також було важко дістати потрібні пляшки, і довелося помістити свій оранж, виготовлений з мускатного винограду, у пляшку, яку планували для ігристих вин. Винороб скаржиться, що з 2016 року в регіоні різко зросла якість, але зараз вона нівелювалася. «Це через війну?», – мені цікаво. Пояснює, що деякі виробники інвестують у резервуари з контрольованою температурою, а при цьому збільшують урожайність (або висаджують високоврожайні клони), щоб оплатити обладнання. Головною темою для розмов у виноробні є Királyleányka. Крістіан вітає мене келихом ігристого вина, виготовленого з цього стародавнього карпатського, або трансильванського сорту, природного кроссу Леанки та Kövérszőlő. За кордоном, в Угорщині, з нього виробляють свіжі легкі фруктові вина з тонкими ароматами та нотами, що нагадують цвіт винограду та цукор. Він рідко визріває в дубі. Крістіан каже мені, що колись ненавидів цей сорт, але зараз він йому подобається,  «тому що роблю з нього вінтажі з 2019 по 2024 рік, в тому числі ігристе».

Chris Boiling

Він не любить свіжу, легку та фруктову версію. Віддає перевагу витримці, і вважає, що воно може бути на піку через десять років, тому що «в ньому високий вміст алкоголю (в середньому 14%) та кислоти  (понад 7 г/л). В Угорщині мені сказали, що це гладке, легке вино з низькою кислотністю. Гаразд, але ця ділянка на вершині пагорба, глина дуже тверда, грона маленькі, а ягоди концентровані, дає інші результати». У цьому вінтажі Крістіан експериментував, роблячи вино трьома способами: пресування цілого грона та видалення плодоніжок – обидва ферментовані у використаному дубі – і з деяким контактом з мезгою, бродіння в резервуарі. Це бурштинове вино вже дев’ять днів стоїть на міхах, що є високим показником для Крістіана, який надає перевагу виготовленню чистих, простих вин за технологіями низького втручання. Три версії Királyleányka будуть змішані та залишені на осаді на кілька місяців. Для його білих вин характерна коротка витримка на осаді. Він каже мені, що пробує осад частіше, ніж вино, щоб переконатися в його здоров’ї. В іншому його виноробство дуже просте: спонтанне бродіння в бочках або резервуарах для білих, витримка на осаді протягом кількох місяців, освітлення бентонітом і фільтрація, якщо є залишки цукру. «Червоні сорти нефільтровані та неочищені, і я зазвичай не додаю сірку протягом восьми місяців, принаймні через яблучно-молочне бродіння», — коментує Крістіан. Натхненні експериментами Királyleányka, ми погоджуємось, що наш проєкт включатиме спресований Bakator з цілого грона, а також ферментований на шкірці та спільне бродіння приблизно з 5% надзвичайно рідкісного винограду Szerémi Zöld. Кінцеве вино буде сумішшю цих компонентів. Залишилось дочекатися.

Chris Boiling

Перебуваючи в цьому районі, я також відвідую невелику виноробню Parászka в Бене, селі в передгір’ї Карпат. Одна кімната сімейної виноробні напхана пластиковими діжками, картоном, і баками. Шумно булькає цьогорічний сік; температура в приміщенні регулюється за допомогою настінного кондиціонера. Інша кімната заповнена пластиковими резервуарами, в яких зберігається вино попередніх урожаїв. Тут немає блискучих резервуарів – нержавіюча сталь надто дорога для братів Гергеля та Ласло Параска, які очолювали виноробню після ранньої смерті свого батька Дьєрдя Параски. Більшу частину вина з їхніх 2,5 га виноградників продають туристам. Дегустації відбуваються у дуже старому підвалі, який збудували італійські військовополонені, захоплені австро-угорськими солдатами під час першої світової війни. Угорські предки Гергеля та Ласло продавали свій виноград державному виноробному заводу Budafoki у Будапешті, де він призначався для виробництва ігристих вин Törley. Їхнього прадіда було заслано до Сибіру, ​​а його виноградники знищені під час радянських репресій проти селян у 1920-1930-х роках. Коли він повернувся, зібрав трьох своїх синів і продиктував їм сімейні протоколи на 35 вин. Вони складають основу сімейних вин, які зараз продаються під маркою Parászka Pincészet. Ласло каже, що у їхній колекції близько 250 сортів винограду, і що виноробний регіон Берегсаш називають Токай-2 через схожий клімат і сорти. Він наливає мені пару свіжих білих вин — «Зеніт», потім «Фурмінт» і купаж червоного «Голубок-Аліберне». Обидва сорти виведені в науково-дослідному інституті вина і виноградарства в Одесі і мають у своєму родоводі Каберне Совіньон. В Україні Alibernet називають Odesa Black.

Chris Boiling

Розташований поруч, але на іншому кінці масштабу виробництва, знаходиться виноробня Cotnar. Раніше він виробляв 20 млн л вина. Зараз виробляє 1 млн л для внутрішнього ринку. Колись у цю напружену пору року в підвалі працювало 11 людей; тепер їх три. Ящики з виноградом Ізабелла складені поза межами виноробні в очікуванні прибуття «mashgichim», щоб їх можна було перетворити на кошерний виноградний сік. Виноробня є великою та промисловою, але вина, які я пробую з барріків у великій кімнаті для витримки в бочках, гарної якості. Це приємний сюрприз. Куштую «Шардоне», єдине біле, витримане в дереві, в французьких та українських бочках. Українські бочки – експеримент. Вино виглядає менш вишуканим і має гіркуватий смак. Також пробую «Мерло», «Каберне Совіньйон» і «Сапераві» з бочки з виноробом Верешом Гейзо. Вина тут комерційні, і, здається, увага зосереджена на міжнародних сортах винограду.

Іншим великим виробником в регіоні є Chateau Chizay. Я встигаю лише на гамбургер у їхньому ресторані, який я запив фурмінтом в техніці амбер. Мені сказали, що це їхнє найцікавіше вино. Потім – прощання з виноробами в резиденції одного із місцевих мерів. Гості привезли свій домашній алкоголь – вино, палинку та напрочуд гарний сидр, який виробник описує як «петнат з яблук».

Коли я повертаюся до Угорщини, відкриваю одну з пляшок вина, яку мені подарували. Це флагманський продукт Sass K Winery, Karlot – польовий купаж, що складається з Каберне Совіньйон, Каберне Фран і Мерло. Я згадую слова Крістіана: «Це наше найуспішніше вино, воно зазвичай отримує дуже високі бали на винних конкурсах. Багато хто дивується, як насправді каберне та мерло можуть бути такими якісними на Закарпатті. А відповідь дуже проста: дивовижний терруар і 60-річні виноградні лози».



⇒ Приєднуйтесь до наших соцмереж ⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.

⇒ Кожен лайк  сприймаємо як тост!

Англійський винний письменник і винороб Кріс Бойлінг (Chris Boiling), номінант Wine Travel Awards спеціально для D+ поділився враженнями від подорожі виноробнями Закарпаття, розкриваючи потенціал місцевих сортів винограду… Мої пошуки менш відомих сортів винограду з величезним потенціалом приводять мене до Закарпатської області. Перетинаю річку Тиса потягом з Угорщини, щоб висловити свою підтримку українцям і дізнатися, чи […]

Винна Одіссея Кріса Бойлінга

До того, як потрапити до чарівного світу вина, Кріс був журналістом, а також писав сценарії для ВВС. Але вино виявилося настільки магнетичним, що одного дня, ступивши на його дорогу, Кріс залишився у цьому всесвіті назавжди. Кріс Бойлінг винний письменник, винороб та невтомний мандрівник. Він номінант та переможець публічного голосування Wine Travel Awards – премії з українським корінням. Тож не дивно, що нещодавно Кріс побував на Закарпатті, щоб власноруч виготувати вино на теренах Срібної Землі.


Апологет вина, Кріс Бойлінг (Chris Boiling) працює у William Reed, компанії, що надає цінні консультації у секторі продуктів харчування та напоїв. Пан Кріс  робить нішеві вина по всьому світу з маловідомих сортів винограду, а також володіє власним невеликим виноградником у Словенії, покупка якого й стала крапкою відліку його занурення у світ вина. Не так давно Кріс відвідав Україну, а саме – Закарпаття, Срібну Землю, як поетично кличуть цей край і нове географічне зазначення, над утворенням якого місцеві винороби ретельно працюють. Вино тут виробляють мало не в кожному дворі, а маловідомих сортів винограду, якими так зачарований Бойлінг, мабуть більше, ніж будь-де в нашій країні.

Кріс Бойлінг

Ця подорож була частиною пригоди під назвою #harvest24, протягом якої Кріс виробляв рожеве вино в Угорщині, безсульфітне ігристе в Словенії та ферментував червоне вино зі старовинного винограду Pugnitello в Італії. Кінцевою зупинкою маршруту стало Закарпаття.

На виноробнях, які він відвідав, Кріс побачив сорти винограду, що знає по досвіду роботи в Угорщині, – Királyleányka, Hárslevelű, Cserszegi Fűszeres, Szerémi Zöld, Furmint, Zenit та Olaszrizling (Welschriesling); резервуари з маркуванням Traminer, Muscat, Chasselas, Riesling, Regent, Solaris, Müller-Thurgau і Saperavi; бочки, наповнені Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon та Zweigelt.

Кріс Бойлінг

Розмірковуючи над своїм «закарпатським проєктом», Бойлінг запланував зробити біле вино. Він обрав місцевий сорт Bakator, а майданчиком для здійснення запланованого – виноробню Карла Шоша Sass K Winery. Виноробня пана Карла входить до «Асоціації виноградарів, виноробів та дистиляторів Закарпаття», головою якої є Олександр Гарновдій, а сам пан Шош є членом єдиного в Україні Лицарського Винного Ордену імені Святого Венцела.

Результат описують як бленд сорту Bakator, частина сусла якого контактувала з мезгою, а частина була відфільтрована та 5%  надзвичайно рідкісного Szerémi Zöld.

«Це була дуже цікава поїздка до виноробного регіону з великим потенціалом. Виноград Bakator заслуговує на те, щоб про нього дізналося якомога більше споживачів», – впевнений Кріс Бойлінг. Про свої враження під час мандрівок Закарпаттям Кріс планує розповісти на нашому сайті в окремій статті. А поки ми рекомендуємо українським любителям вина взяти вино цього року з сорту Bakator від виноробні Карла Шоша Sass K Winery до своїх особистих вайнлистів. З огляду, що то крафтові релізи, незабаром це вино може стати раритетом.



⇒ Приєднуйтесь до наших соцмереж ⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.

⇒ Кожен лайк  сприймаємо як тост!

До того, як потрапити до чарівного світу вина, Кріс був журналістом, а також писав сценарії для ВВС. Але вино виявилося настільки магнетичним, що одного дня, ступивши на його дорогу, Кріс залишився у цьому всесвіті назавжди. Кріс Бойлінг винний письменник, винороб та невтомний мандрівник. Він номінант та переможець публічного голосування Wine Travel Awards – премії з […]

Бананове вино з Малаві

Щоб не зазнавати фінансових втрат через спеку, яка псує банани, жінки з ферми, що на півночі Малаві, почали виробляти бананове вино.


На півночі Малаві (країна на південному сході Африки) з’явилася ферма, де виготовляють бананове вино. Раніше хазяйка ферми Емілі Нхана (Emily Nkhana) викидала перезрілі банани, поки не дізналася що з них можна робити чудовий напій.

Бананові плантації в поселенні Каронга були розташовані на березі озера, але їх змило в результаті підвищення рівня води, викликаного збільшенням кількості опадів. Фермерам прийшлось перебратися на пагорб. Але це не покращило ситуацію – на височині дуже спекотно, температура сягає 42°C і фрукти дозрівають занадто швидко та псуються. Фермери почали зазнавати збитків. В надії покращити своє фінансове становище жінки селища об’єдналися у кооператив Twitule Cooperative Group та почали виробляти бананове вино.

Бананове вино

«Процес виробництва досить простий, – каже Емілі Нхана. – Стиглі банани очищають, нарізають на дрібні шматочки, зважують та змішують з цукром, дріжджами, родзинками, водою і покривають дольками лимонів. Потім суміш залишають бродити на кілька тижнів, перетворюючи бананову м’якоть у вино, що містить 13% алкоголю. Це дуже добре вино. Його потрібно пити сидячи, щоб насолоджуватися смаком кожного ковтка».

Місцевий ентузіаст вина Пол Камвендо (Paul Kamwendo) каже, що бананове вино м’яке та легке. «Я гадки не мав, що з бананів можна робити вино», – каже Камвендо, один з найбільших шанувальників бананового вина в Каронзі.

Вино, колір якого може змінюватись від блідо-жовтого до насиченого бурштинового, має солодкуватий фруктовий смак, з тонким ароматом і легким лимонно-банановим присмаком.

Пані Емілі підкреслює, що для виробництва важливим є стан бананів. «Якщо фрукти надто стиглі – вино буде дуже солодким; надто зелені – вино стане занадто терпким. Отже, важливо спіймати золоту середину». А ще жінка каже, що новий бізнес надав фермерам можливість збудувати житло кращої якості, завести худобу.

Бананове вино

На місцевих ринках пляшки бананового вина, які продаються по $3, стали вже звичайним явищем. «Ми продаємо його на ринках по всій країні, в столиці Лілонгве і в найбільшому місті Блантайр, воно дуже популярне», – розповідає Тенісон Гондве (Tennyson Gondwe), генеральний директор Community Savings and Investment Promotion (Comsip), компанії, яка консультує жінок з приводу виробництва бананового вина.

Twitule Cooperative Group виробляє від 20 до 50 літрів вина на місяць, в планах покупка обладнання, щоб збільшити виробництво. «Ми хочемо виробляти більше вина. Хочемо переїхати з невеликого виробничого будинку на фабрику», – каже пані Емілі Нхана.

Нещодавно Community Savings and Investment Promotion звернулись до Бюро стандартів Малаві з проханням схвалити бананове вино для експорту.

Джерело: bbc.com
Фото:  bbc.com, facebook.com

Щоб не зазнавати фінансових втрат через спеку, яка псує банани, жінки з ферми, що на півночі Малаві, почали виробляти бананове вино. На півночі Малаві (країна на південному сході Африки) з’явилася ферма, де виготовляють бананове вино. Раніше хазяйка ферми Емілі Нхана (Emily Nkhana) викидала перезрілі банани, поки не дізналася що з них можна робити чудовий напій. […]

Ще одна вечеря, ще один крок до Перемоги!

Проєкт Charitable Gastro Dinners (Благодійні гастровечері), який є номінантом та переможцем публічного голосування Wine Travel Awards 2023-2024 у Enogastronomic Events/Event of the Year та володарем спеціальної нагороди – «Вибір журі» WTA, – це команда шефів, яки ось вже більше двох років організовують благодійні заходи на підтримку ЗСУ.


На початку серпня, силами Асоціації кулінарів України, спільноти Шеф-кухарів, рестораторів і волонтерів, відбулась чергова благодійна гастровечеря. На цей раз захід проходив у місті Дніпро в ресторані Qartuli.

Charitable Gastro Dinners

Це вже шістнадцята благодійна гастровечеря, до цього було п’ять за кордоном і десять в різних містах України. Результатом вечері у Дніпрі став збір 5 000 000 гривень. Загалом за весь час проведених ивентів було зібрано 25,5 мільйонів гривень живими коштами, а також десятки дронів, півтора десятка автомобілів і реанімобілів, тони продуктів. На зібрані кошти було закуплено системи РЕБ, автівки підвищеної прохідності, дрони, частка коштів була перерахована на протезування військовим.

Charitable Gastro Dinners

Дніпровську вечерю готували одинадцять ТОПових  шеф-кухарів з України і два шефи з Азербайджану та Грузії. Гостям заходу було презентовано шість страв авторської сучасної української кухні та сет з трьох крафтових наливок. Перед основним івентом відбулась яскрава зустріч гостей в форматі Welcome drink. В рамках вечері, як завжди, проходив благодійний аукціон з ексклюзивними лотами, виступали зірки української естради. 100% зібраних коштів рівними частинами пішли на потреби військових підрозділів та важкопораненого бійця, який потребує дороговартісного лікування.

Charitable-Gastro-Dinners

Слідкуйте за нашими новинами та приєднуйтесь до великої справи! В єдності наша сила. Кожна благодійна вечеря – це ще один крок до Перемоги!

Для надання більш детальної інформації про заходи звертайтесь за телефонами:

  • Андрій Магалецький – Президент Асоціації кулінарів України (+38 068 805 08 05)
  • Анастасія Хоменко – адміністративний директор заходів (+38 099 362 52 42)


⇒ Приєднуйтесь до наших соцмереж ⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.

⇒ Кожен лайк  сприймаємо як тост!

Проєкт Charitable Gastro Dinners (Благодійні гастровечері), який є номінантом та переможцем публічного голосування Wine Travel Awards 2023-2024 у Enogastronomic Events/Event of the Year та володарем спеціальної нагороди – «Вибір журі» WTA, – це команда шефів, яки ось вже більше двох років організовують благодійні заходи на підтримку ЗСУ. На початку серпня, силами Асоціації кулінарів України, спільноти […]

Міксологія та магія сенсів: BAROMETER calling!

Тема BAROMETER International Bar Show 2024 – HUMANS. У відповідь на незворотні зміни, у 2024 році BAROMETER створить простір для об’єднання ком’юніті навколо нових ідей та цінностей. Drinks+ є міжнародним інформаційним партнером BAROMETER International Bar Show 2024.


Два роки викликів та трансформацій, рефлексій та переосмислення BAROMETER в індустрії та індустрії в BAROMETER, щоб нарешті дійти до точки, в якій буде органічно сказати: «Культовий BAROMETER чекає на вас!»

Нова відповідальність, нові сенси, нові грані – традиційно останні вихідні вересня (28-29.09) у КВЦ «Парковий» будуть присвячені дослідженню коктейльної культури та мистецтва міксології професіоналами та ентузіастами барної індустрії.

«Ми зберемося разом не лише для того, щоб обговорити останні тенденції барної індустрії та відкрити для себе нові смаки та технології, а й щоб розповісти історію нашого зросту та еволюції – еволюції у людей більш свідомих, відповідальних та ціннісних. Людей, які своїм розвитком та діями прагнуть створити краще суспільство. Людей, які будують бізнес нової, свідомої генерації», – кажуть організатори заходу.

BAROMETER

З чого складатиметься всесвіт BRMTR 2024:

  • BARS ZONE (тематична bar-show зона, де будуть представлені топові бари);
  • 3 PROFESSIONAL TASTING ROOMS (дегустаційні зали, де відвідувачі можуть продегустувати нові та класичні лінійки вишуканого алкоголю. Тривалість – 50 хв. Цього року збільшується кількість залів для професійних дегустацій, щоб ще більше гостей мали можливість продегустувати бажані продукти);
  • MAIN STAGE & LECTURE HALLS (main stage & лекційні зали з виступами та панельними дискусіями від експертів індустрії, бренд-амбасадорів та іноземних спікерів);
  • WORKSHOPS (воркшопи та майстер-класи від партнерів BRMTR для професіоналів індустрії та аматорів, спрямовані на вдосконалення практичних навичок);
  • FOOD & LOUNGE ZONE (традиційне місце відпочинку з широким вибором страв різних кухонь світу від найкращих ресторанів столиці, яке доповнюватиме дивовижний вид на Київ та Дніпро з відкритої тераси КВЦ «Парковий»);
  • EXHIBITION ZONE (зона партнерів, де зібрано усе необхідне для професійного та домашнього бару: обладнання, посуд, аксесуари, література на барну тематику і не тільки)

BAROMETER

Важливо зазначити, що організатори BAROMETER, а саме експерти подій гостинності – компанія Hoteliero, зробили невід’ємною частиною своїх подій благодійну допомогу та підтримку тих, завдяки кому є змога проводити наші заходи. Hoteliero підтримує Superhumans Center – частину прибутку від продажу квитків на BRMTR, а також 100%  прибутку від всіх інтерактивів BRMTR передаються на підтримку Superhumans Center. Тож, відвідуючи BRMTR та інші події Hoteliero, ви допомагаєте пацієнтам Центру. Саме у цій синергії розвивається індустрія гостинності та робляться маленькі добрі справи для підтримки великих людей нашої країни.

“75 500 відвідувачів, 54 200 коктейлів, 400 лекцій та дегустацій – це BAROMETER від початку його існування. З 2016 року ми творимо історію барної індустрії разом з вами. Разом з кожним із вас ми розширюємо межі всесвіту барної культури, вчимося, надихаємося і будуємо бізнеси нової генерації. Через пандемію та виклики повномасштабного вторгнення ми тримали дистанцію, але завжди були поруч і спостерігали за здобутками та розвитком нашого ком’юніті. Настав час зустрітися та особисто сказати, як ми пишаємося кожним з вас. Кожним із нас! Тож побачимося на BAROMETER, найкращі люди!”, – зазначає команда BAROMETER.

Cайт: https://barometer.show/
Facebook: https://www.facebook.com/barometerbarshow
Instagram: https://www.instagram.com/barometer_show/
Youtube: https://www.youtube.com/@barometerinternationalbars3393


⇒ Приєднуйтесь до наших соцмереж ⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.

⇒ Кожен лайк  сприймаємо як тост!

Тема BAROMETER International Bar Show 2024 – HUMANS. У відповідь на незворотні зміни, у 2024 році BAROMETER створить простір для об’єднання ком’юніті навколо нових ідей та цінностей. Drinks+ є міжнародним інформаційним партнером BAROMETER International Bar Show 2024. Два роки викликів та трансформацій, рефлексій та переосмислення BAROMETER в індустрії та індустрії в BAROMETER, щоб нарешті дійти […]

Mundus Vini 2024. Більше, ніж проcто конкурс

Результати, ротації та основні моменти 35-ї Grand International Wine Award Mundus Vini Summer Tasting 2024 очима оглядачів Drinks+.


Щойно стартував сезон збору врожаю 2024 в Європі, – і на початку вересня відбулася 35-та церемонія Grand International Wine Award Mundus Vini. Цього року на літній дегустації 1600 вин одержали престижні медалі MUNDUS VINI (нагадаємо: за вивіреними міжнародними правилами нагороджується не більше 40% поданих зразків!), серед яких срібло, золото та вища нагорода – Grand Gold. У Summer Tasting взяли участь експерти з 32 країн, у тому числі два представники України – від Drinks+. Не станемо приховувати: таке традиційне запрошення наших фахівців до суддівського кола сприймається нами із вдячністю, як прояв міжнародного визнання авторитету еногастрономічного видавництва Drinks+. І, звичайно ж, було особистою честю та задоволенням спілкуватися із нашими коллегами – суддями з усього світу, а також з командою Mundus Vini та видавництвом Meininger. Як завжди, нас чекала велика робота: протягом чотирьох днів 119 професіоналів оцінили 3914 вин. Зазначимо, що Україна на конкурсі була представлена ​​14 винами.

MUNDUS

Розповімо детальніше про те, як пройшла цьогорічна літня дегустація, а головне, чим вона вирізнялася від попередніх.

Суддівські ротації

Цього разу на знак визнання експертного досвіду та на честь багатьох років співробітництва організатори Mundus Vini висловили свою щиру вдячність, відзначивши спеціальними нагородами кількох старших професіоналів, які на момент останньої весняної сесії завершили понад 20 років суддівства. Тим часом на літній сесії колегія конкурсу привітала близько 20 нових членів віком від 30 до 45 років з високим рівнем компетентності в дегустації та суддівстві вин.

Mundus_Vini-2024

Крістіан Вольф (Christian Wolf), Director of Degustation, у своєму виступі перед суддями прокоментував поповнення рядів Mundus Vini: «Цього року з нами працюватимуть 20 нових членів журі, кожен з них – авторитет у світі вина, тож ми певні, що ці фахівці привносять свіжі погляди та досвід в оцінювання вин». Пан Вольф підкреслив, що завдяки залученню цих нових експертів Mundus Vini підвищує власну планку вимог та встановлює нові стандарти для глобальних дегустацій.

Дегустаційні враження команди Drinks+

Ольга Тодорюк, головний редактор Drinks+, суддівська колегія №20:

«У нашій команді дегустаторів з Австрії, Німеччини та Португалії під головуванням Matthias Walter Dipl. Ing. Oenologie зустрілися досить інтригуючі зразки. Загалом якість вин була стабільно високою, і варто зазначити, що під час дегустації нам жодного разу не довелося запитувати іншу пляшку, оскільки вина презентувалися (і очевидно зберігалися) за усіма вимогами тейстингу такого рівня і апріорі мали дуже гарні характеристики. Що нас вразило? Перш за все одностайно ми відмітили PIWI, вина, виготовлені з високостійких сортів винограду. Ці інноваційні та екологічно чисті гібриди, що виведені та культивуються заради їхньої стійкості до хвороб та змін клімату, продемонстрували надзвичайну якість. Зрештою наперед зазначу: вони були нагороджені заслуженими золотими медалями та сильними срібними відзнаками від нашої дегустаційної команди.

Mundus Vini

Сорти PIWI, які набувають популярності завдяки своїй стійкості та зменшеній потребі в пестицидах, вирізнялися не лише своїми перевагами для навколишнього середовища, але й унікальними смаковими профілями. Майстерність цих вин була очевидною, тож ми із задоволенням визнали їх досконалість, зокрема свіжий, приємний і тривалий посмак вин з сортів Cabernet Blanc та Sauvignon Cita. Наші слоти традиційних сортів з Іспанії, Португалії та Німеччини доповнили вина зі Східної Європи. Одним із видатних згадаю флайт Merlot, який представляв вина з таких країн, як Молдова, Грузія, Болгарія, Боснія і Герцеговина, Хорватія і Чехія.

Mundus Vini

Ця різноманітна лінійка запропонувала захоплюючу можливість дослідити унікальні вирази Мерло з цих регіонів, кожен з яких привніс свій власний терруар і традиції виноробства. Це було чудове доповнення до мого досвіду дегустацій, акцентуючи зростання якості мерло зі східноєвропейських країн».

 Ірина Дяченкова, співзасновник Drinks+ Media Group, суддівська колегія №10:

«Сьогодні, на погляд наших оглядачів, питання експертної оцінки вин, зокрема, в рамках конкурсів, стало одним з найактуальніших на міжнародних маркетингових теренах. Ця тема стає приводом запеклих дискусій: які саме конкурси варто обирати виноробам – які гладять по голівці, роздаючи медалі, чи ті, які прагнуть більш адекватної оцінки. Впевнена, вирішальне слово буде за покупцем: вайнловери сьогодні стають все більш обізнаними – і не лише в самих винах, але й в медалях)).

Mundus Vini

Отже, з огляду на це, перш за все хочу відзначити, що організатори конкурсу надають перевагу різноманітності при формуванні міжнародної суддівської колегії. Вони забезпечують збалансоване представництво різних національностей і ринків, підтримують гендерну рівність і запрошують експертів з усього спектру виноробної галузі. До складу журі входять досвідчені винороби, представники виробничих і виноторгових компаній, винні амбасадори, сомельє, консультанти, журналісти. Крім усіх інших очевидних переваг, це забезпечує репрезентативність (за професією, національністю тощо), а зрештою, релевантність оцінки зразка.

До нашого журі, очолюваного досвідченим суддею Mundus Vini, великим професіоналом і авторитетною особистістю – Петтері Харьюла (Petteri Harjula) з Фінляндії, крім мене як представниці України, входили два експерти з Німеччини та один з Данії. Серед наших флайтів траплялося чимало Італії, яка, до речі, цього разу представила 1130 (!) зразків – максимальну кількість на літньому конкурсі. Зізнаюся, ми насолоджувалися дегустацією вин різних стилів з різних регіонів: просекко з Венето, вин Сицилії, Сардинії, Соаве, Альто-Адідже, Фріулі, Апулії, а також К’янті та Брунелло ді Монтальчіно з Тоскани. Найбільш екзотичним враженням для мене стала дегустація двох  небутильованих (tank samples) вин з сорту Pinotin з Таїланду.

Ще одна особиста прем’єра: вперше за свою суддівську кар’єру я одержала на рецензування український зразок – ігристе рожеве піно нуар з Одеської області. Він був включений в міжнародний флайт, що складався з ігристих Італії, Німеччини, Південної Африки, Португалії та Люксембурга. Попри таку жорстку конкуренцію, вітчизняне ігристе отримало гарну оцінку нашої команди – і я, зізнаюся, пишалася таким рівнем українського вина. Втім,  нагадаю, на змаганнях діє правило 40% медалей. Звичайно, це підвищує цінність нагород Mundus Vini – їх отримують виключно вина з найвищими оцінками, кращі з кращих. Тож українське рожеве ігристе цього разу стало просто кращим. Але я впевнена – це тільки перший крок цих одеських виноробів до найвищого п’єдесталу. Добре, що ми, усім смертям назло, рухаємося вгору.

Mundus Vini

Найяскравішими та високо оціненими для нашого журі сортами виявилися солодкі рислінги з Німеччини, деякі зразки з Чехії та Австрії, а також сорти вин Ribera del Duero».

Переможці у фокусі

Зауважимо, що вцілому країни Східної Європи продовжують сяяти як висхідні зірки у світі вина: на літній сесії вони зібрали 175 нагород, у тому числі 5 великих золотих, 108 золотих і 62 срібні медалі.Очолює список Грузія зі 46 нагородами, за нею йде Румунія з 43. Молдова отримала 23 нагороди, Чехія – 16 і Болгарія – 13. Республіка Північна Македонія та Хорватія отримали по 9 нагород, тоді як Вірменія забрала додому 8, Угорщина 5, а Боснія і Герцеговина отримала 3 нагороди.

Ці вражаючі результати підкреслюють зростаючу якість вин з цього регіону, а також їхню вагу на міжнародній арені. Ми хотіли б особисто привітати деяких переможців Mundus Vini, які незмінно досягають успіхів у багатьох релізах цього престижного конкурсу, а також є членами міжнародної спільноти Wine Travel Awards (WTA).

Почнемо з привітання переможця WTA  три роки поспіль у кількох категоріях – SHUMI Winery and Estate. Уявіть, саме втретє SHUMI визнано також НАЙКРАЩИМ ВИРОБНИКОМ ГРУЗІЇ за версією Mundus Vini Grand International Awards. Крім того, виноробня SHUMI виборола золото на Summer Tasting 2024 за вина: SALOME 2017, ILERCO 2020, SAPERAVI QVEVRI IBERIULI 2021, MUKUZANI IBERIULI 2022, NAPAREULI IBERIULI 2022.

Далі іде переможець Wine Travel Awards 2022-2023 у номінації The Visiting Card of the Country, в категорії Brand – the visiting card of the country – виноробня родини Іукурідзе – Shabo Family Winery. Цей найпопулярніший український виробник взяв на літній сесії Mundus Vini три золоті медалі (SHABO Saperavi-Merlot 2022 за кахетинською технологією, Sparkling SHABO Grand Reserve Brut 2016, 2019 Sherry SHABO Limited Edition) та 2 срібні медалі («Ркацителі за кахетинської технологією» SHABO Limited Edition, 2016 Traminer витримане SHABO Limited Edition).

Ще один видатний член спільноти WTA, Castel Mimi з Молдови, що поєднує традиційні технології виноробства з сучасними інноваціями для виробництва різноманітного асортименту видатних вин, був відзначений на Mundus Vini Summer Tasting 2024 2 Grand Gold (2020 Castel Mimi Chef Cuvée Rouge, Castel Mimi The Governor Feteasca Neagra 2019) та 4 золотими медалями (2022 Castel Mimi Chef Cuvée Blanc, 2023 Castel Mimi Sustainable Pack Sauvignon Blanc, 2023 Castel Mimi Sustainable Pack Merlot Rose, 2018 Castel Mimi Negru de Bulboaca Reserve) та 1 срібною (2019 The Governor’s).

Наші вітання всім переможцям!

З переліком усіх нагороджених вин можна ознайомитися тут.

Нетворкінг у вині та не тільки

І на останнє хочемо поділитися ще одним спостереженням щодо функції Mundus Vini. Сьогодні це — це не тільки організатор одного з найпрестижніших винних конкурсів Європи та світу. Кожна дегустаційна сесія надає можливість для навчання професійного суддівського співтовариства через спеціальні супутні заходи програми.

Водночас Mundus Vini — це спільнота для нетворкінгу та обговорення найактуальніших питань та проблем, які постають перед сучасною виноробною індустрією по всій планеті. Цим літом після роботи, в кулуарах конкурсу, ми гаряче обговорювали один із найсерйозніших викликів сьогодення. Як не парадоксально, але серйозною проблемою  може стати цілком, на перший погляд, здоровий тренд контрольованого вживання алкоголю. Але, на думку більшості експертів, потроху здоровий тренд мімікрує на чергову нездорову антиалкогольну кампанію, що сьогодні ініційована Всесвітньою організацією охорони здоров’я і результатом якої можуть стати зміни в європейському законодавстві та нові згубні для галузі обмеження. Враховуючи низьке споживання вина серед молодих поколінь (на тлі популярності пива тощо), антиалкогольні кампанії проти вина можуть мати руйнівні наслідки для галузі, яка є життєво важливою для економіки багатьох країн.

Mundus Vini

Крістоф Майнінгер (Christoph Meininger), генеральний директор і власник видавництва Meininger Verlag, під час обговорень наголошував на суттєвій різниці між культурою вживання алкоголю та алкогольною залежністю.

Крістіан Вольф, зі свого боку, закликав учасників літньої сесії конкурсу об’єднати зусилля, щоб донести до суспільства меседж про те, що вино – це не просто алкогольний напій, це – продукт регіону. Вино – це культура та історія, освіта та цінності, які об’єднують людей. Це продукт, який, на відміну від інших алкогольних напоїв, має значний соціальний аспект.

Принаймні, ми вчергове переконалися на цьому форумі, наскільки важливе вино для німців. Не будемо повторювати банальності про внесок в економіку, про культурні аспекти тощо. Цього літа ми були вражені появою принципово нового, унікального (поки що!)) прошарку вайнловерів – які прагнуть дізнаватися про вино, навіть якщо вони не споживають його самі. Про цих унікумів (зізнаємося – особисто нам цього не зрозуміти) ми дізналися під час відвідин  WeinCampus Neustadt.  Усім, хто з нас прагнув поглибити свої знання про вино, професор Урліш Фішер провів пізнавальний тур по WeinCampus Neustadt – відомому осередку виноробної освіти, який пропонує передові програми та ресурси як для початківців у вині, так і для досвідчених професіоналів. Кампус поєднує практичну підготовку з теоретичними знаннями, забезпечуючи комплексний досвід навчання. Співпраця WeinCampus Neustadt із понад 600 виноробнями по всьому світу є однією з ключових переваг програми подвійного навчання.

Під час нашого візиту ми побачили величезну кількість відвідувачів кампусу різного віку, які вирішили провести ці надзвичайно спекотні вихідні наприкінці серпня в аудиторії в компанії профессора Фішера, замість того, щоб релаксувати десь на пляжі або в родинному колі під кондиціонером.

Група суддів Mundus Vini, які прагли дослідити нові враження, мала нагоду скуштувати різноманітні вина з підвалу Campus Cellar – різних років та з різних сортів винограду, – щедро надані професором Урлішем Фішером. Насправді ми були вражені не лише невживаючими алкоголь екскурсантами – а усім побаченим WeinCampus Neustadt. Кампус бездоганно поєднує освіту з інноваціями, пропонуючи студентам і відвідувачам унікальний погляд на виноробство. З того моменту, як ми увійшли в заклад, стало зрозуміло, що це не просто місце навчання, а центр передових досліджень і експериментів.

У рамках ретельно підібраної програми, яку команда щороку розробляє для суддів, цього разу журі мало можливість взяти участь в особливій події. Їх пригощали дегустацією вин від молодих німецьких виноробів — чудова колекція, представлена ​​DIE JUNGE PFALZ.

Mundus Vini

Пояснимо, що DIEJUNGEPFALZ — це група молодих, динамічних виноробів із регіону Пфальц у Німеччині. Ці винороби переосмислюють образ німецького вина за допомогою інновацій та сучасних технологій, зберігаючи при цьому міцний зв’язок із багатою винною традицією регіону. Вони зосереджуються на виробництві високоякісних вин, які відзеркалюють різноманітність і унікальний терруар Пфальца, використовуючи стійкі методи і часто вдаючись до експериментів як з класичними, так і з менш відомими сортами винограду. Багато з цих виноробів знаходяться в авангарді таких тенденцій, як натуральне виноробство. Тим часом мінімальне втручання та виробництво слабоалкогольних і безалкогольних вин допомагає їм виділитися на місцевому та міжнародному рівнях, оскільки вони поєднують традиції з сучасними техніками, привертаючи увагу до молодшої аудиторії, до тієї креативності, яку нове покоління привносить у виноробну промисловість. Під час дегустації ми мали можливість досліджувати та відкривати нові тенденції серед нового покоління виноробів.

Сподіваюся, не стане ложкою дьогтю моє особисте спостереження того дня: хоча багато рислінгів, а також вайсбургундерів були справді чудовими, деякі мали досить високу кислотність. Мені особливо сподобалося Шардоне від Лукаса Хаммельмана, а також ігристе Блан де Блан Брют Натур від Вайнгута Флейшманна-Крігера.

Наступний незабутній і останній вечір літньої дегустації розпочався у Weingut Holz-Weisbrodt – з пулу ігристих на аперитив, створених традиційним методом. Ці вина пропонували вишуканий баланс свіжості, комплексності та елегантності, включаючи безалкогольне ігристе вино Holz-Weisbrodt Sparkling.

Mundus Vini Summer

До речі, Себастьян Вайсбродт, Holz-Weisbrodt Winery&Gastronomy, великий гравець винного туризму, який, між іншим, здійснює прямі продажі 70% своїх вин, у вітальній промові до суддів конкурсу, після переліку досягнень німецьких виноробів і компліментарних слів на адресу  комьюніті Mundus Vini, все ж згадав про загрозу нової антиалкогольної кампанії. Отже, це той виклик, який маємо прийняти усім світом. Ще одна загроза сьогоднішнього дня, подолати яку ми можемо лише спільно. І така спільнота, яку створили організатори Mundus Vini – один з інструментів для цього.

Анонси Mundus Vini 2025

Вина, відзначені нагородами цьогорічної літньої дегустації, будуть представлені на ProWine Tokyo у квітні 2025 року.

MUNDUS VINI та ProWein підтримують міцне партнерство вже понад 20 років, починаючи з першої дегустаційної зони на виставці в Дюссельдорфі.

Наступна весняна дегустація MUNDUS VINI відбудеться наприкінці лютого 2025 року, якраз до нового урожаю 2024 року. Нагороди будуть вручені на виставці ProWein 2025, що відбудеться 16-18 березня в Дюссельдорфі. Побачимося!



⇒ Приєднуйтесь до наших соцмереж ⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.

⇒ Кожен лайк  сприймаємо як тост!

Фото: Drinks+; Групове фото: AD LUMINA

Результати, ротації та основні моменти 35-ї Grand International Wine Award Mundus Vini Summer Tasting 2024 очима оглядачів Drinks+. Щойно стартував сезон збору врожаю 2024 в Європі, – і на початку вересня відбулася 35-та церемонія Grand International Wine Award Mundus Vini. Цього року на літній дегустації 1600 вин одержали престижні медалі MUNDUS VINI (нагадаємо: за вивіреними […]

Dmytro Shovkoplias рекомендує: «Живи! Пий! Донать!»

Відомий український бартендер – Дмитро Шовкопляс, який став номінантом міжнародної премії Wine Travel Awards 2023–2024 на звання «Амбасадор року», сьогодні живе з родиною в США і піднімає новий проєкт – ну дуже потенційний бар Medium Cool в Майямі. Отже, якщо вас занесе через океан, не пропустіть зустріч із Дмитром, який продовжує нести знання про улюблену Україну в світі і підтримує нашу країну усіма доступними засобами.


А якщо при цьому з’ясується, що ви цінуєте атмосферні бари з живим джазом, вечірніми ді-джеями та шикарною атмосферою 1970-х років, маєте пристрасть до ремесла бармена або просто шукаєте нових і захоплюючих вражень у культурі напоїв, то Medium Cool коктейль-бар на Саут-Біч, Майямі стане для вас реальною оазою на чужині.

Дмитро Шовкопляс

Зауважимо, Дмитро Шовкопляс – не просто бармен, він, незважаючи на досить незначний вік, – легенда у світі коктейлів.

Відомий своїми неймовірними талантами та скілами, він є одним із найпопулярніших барменів України. Досвід та інновації Дмитра в українській міксології справді вражають. Його коктейль Kyiv Sour, створений у 2019 році, отримав міжнародне визнання та нещодавно був представлений у  виданні  «Signature Cocktails» видавництва Phaidon, де представлено усього 200 виняткових коктейлів – уявіть, з усього космосу світових міксів за останні кілька століть.

Дмитро Шовкопляс

Перед тим, як приєднатися до Medium Cool, Дмитро працював керуючим партнером Parovoz SpeakEasy, всесвітньо відомого бару у Києві, який регулярно фігурував у престижному рейтингу Top 500 Bars і був першим українським баром, який потрапив до путівника 50 Best Discovery. Внесок Дмитра у світ коктейлів, і зокрема українського барменського руху, не можна переоцінити.

У 2022 році він був названий одним із 100 найвпливовіших діячів у світі барів за версією Drinks International.

Ну, а його новий проєкт Medium Cool, де Дмитро зараз демонструє свої таланти, нещодавно потрапив до 4 фіналістів 2024 року на конкурсі Tales of the Cocktail’s Best New U.S. Cocktail Bar. Щоб отримати справді винятковий досвід коктейлю та побачити провідний талант у дії, відвідайте Medium Cool і насолодіться роботами Дмитра.

Це чудовий спосіб поринути у світ виняткових коктейлів і відзначити майстерність, що стоїть за ними. Бажаємо вам відкриття чогось нового та незвичайного! Ну, і не забувайте підтримувати збори на ЗСУ, які регулярно відкриває в своїх соцмережах Дмитро Шовкопляс – справжній амбасадор України!


⇒ Приєднуйтесь до наших соцмереж ⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.

⇒ Кожен лайк  сприймаємо як тост!

Відомий український бартендер – Дмитро Шовкопляс, який став номінантом міжнародної премії Wine Travel Awards 2023–2024 на звання «Амбасадор року», сьогодні живе з родиною в США і піднімає новий проєкт – ну дуже потенційний бар Medium Cool в Майямі. Отже, якщо вас занесе через океан, не пропустіть зустріч із Дмитром, який продовжує нести знання про улюблену […]

33 пляшки від SHABO до 33-х річчя Дня Незалежності України

До 33-х річчя Дня Незалежності України, SHABO – одна з найвідоміших та найпотужніших виноробень України, номінант та переможець Wine Travel Awards, об’явила про продаж 33 пляшок з унікальної колекції – Iukuridze Family Wine Heritage, яку характеризують як «Великі вина України».


Ці вина народилися на спеціальних мікроділянках теруару SHABO, що мають статус контрольованого найменування за походженням (КНП). Над створенням Iukuridze Family Wine Heritage працювали з моменту заснування компанії. Сьогодні 33 пляшки з цієї колекції можна придбати. «33 роки Незалежної України – 33 пляшки Великого українського вина», саме так кажуть винороби про позиції, що виставлені на продаж.

SHABO

33 пляшки з колекції Iukuridze Family Wine Heritage – це вина врожаїв 2014 та 2017 років. Вино, виготовлено з врожаю 2014, має багатий смак, де солодкі ноти переплітаються з відтінками дубової витримки та створюють гармонійний і глибокий смак. «Врожай 2017-го року подарував нам вина з надзвичайною елегантністю: легкі, але водночас глибокі, з вишуканою тонкістю смаку, що зачаровує з першого ковтка», – кажуть винороби.

SHABO

Кожна пляшка одного з Великих врожаїв (2014 та 2017 років) – це символ українського виноробного мистецтва та гордість українського теруару в кожній краплині. «Ці вина мають великий потенціал пляшкової витримки, а також ідеальні для колекціонування», – підкреслюють у SHABO.

Ексклюзивні позиції можна придбати за посиланням: https://bit.ly/3yJxDAG



⇒ Приєднуйтесь до наших соцмереж ⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.

⇒ Кожен лайк  сприймаємо як тост!

Фото: facebook.com/SHABO.UA

До 33-х річчя Дня Незалежності України, SHABO – одна з найвідоміших та найпотужніших виноробень України, номінант та переможець Wine Travel Awards, об’явила про продаж 33 пляшок з унікальної колекції – Iukuridze Family Wine Heritage, яку характеризують як «Великі вина України». Ці вина народилися на спеціальних мікроділянках теруару SHABO, що мають статус контрольованого найменування за походженням […]

В єдності наша сила  

Після повномасштабного вторгнення ворога на нашу миролюбну землю, Асоціація кулінарів та спільнота шефів з України, Польщі, Молдови, Румунії, Азербайджану і Грузії почали організовувати благодійні заходи в підтримку ЗСУ. Проєкт Charitable Gastro Dinners (Благодійні гастровечері) є номінантом та переможцем публічного голосування Wine Travel Awards 2023-2024 у Enogastronomic Events/Event of the Year та володарем спеціальної нагороди – «Вибір журі» WTA.


Основна мета благодійних гастровечерь – зібрати кошти для нагальних потреб військових ЗСУ та інших сил оборони. Для цього Асоціація кулінарів та спільнота Шефів з різних країн влаштовують вечері з українськими стравами в авторських трактуваннях.

гастровечері

Заходи об’єднують воїнів та їхні сім’ї, представників влади, громадськості, благодійних організацій, бізнесу, меценатів та мистецьких діячів. В рамках гастро-івентів відбуваються аукціони з ексклюзивними лотами: гранітна дошка-репліка марки зі знаменитою фразою-напрямом куди піти російському військовому кораблю, з підписом прикордонника Романа Грибова; панно Перемоги, що складається зі 100 бойових шевронів різних військових підрозділів України; боксерські рукавички з підписом Олександра Усика тощо.

Charitable Gastro Dinners

Комунікаційна медіагрупа Drinks+ & Wine Travel Awards є інформаційним партнером Благодійних гастровечерь.

На сьогодні вже проведено 15 вечерь (шістнадцята вечеря відбудеться у Дніпрі), і мова не тільки про Україну. Заходи також відбувалися у Німеччині, Австрії, Польщі, Франції (всього 5 за кордоном і 11 (з Дніпром) в Україні). Загальний збір склав $ 606 386. На виручені кошти організатори забезпечують бійців автівками, дронами, раціями, генераторами, репіторами і ще багато чим, що рятує життя та прискорює нашу Перемогу.

Останні вечері було проведено в Одесі (02.03.24), Каннах (19.05.24), Чернівцях (01.06.24), Львові (15.06.24), Івано-Франківську (24.06.24).

Головною концепцією заходу в Одесі стала – популяризація української кухні різних регіонів України. Шефи презентували Кримськотатарську, Галицько-Прикарпатську та Центрально-Українську кухні. Гостей пригощали авторськими коктейлями від Євгена Комарова, а меню вечора ідеально ілюструвало представлені регіони: сарма у виноградних листях, плов з нутом, та авторський десерт «Назли Киз» від Земфіри Бектимірової – відображали Кримськотатарську кухню; картопляні кремзлики з слабосоленою форелью, філе свинини з баношем, бринзою і соусом з білих грибів, львівський сирник з шоколадним морозивом та помадкою від Віталія Момотюка та Максима Прихідько – демонстрували Галицько-Прикарпатську кухню; сальтісон з трьома видами м’яса та хріновим соусом, котлета по-київськи з картопляно-горошковим пюре і вершково-буряковим соусом та медовик з нотками бузини із фруктами і ягодами та медовою ікрою у виконанні Андрія Магалецького та Олександра Яроша – показали гостям кухню Центральної України.

Charitable Gastro Dinners

На заході у Каннах шефи представили страви у форматі фінгер фуд – пропонуючи закуски, основні страви та десерти у вигляді вишуканих мініатюр. Благодійний вечір у Чернівцях було присвячено Міжнародному дню захисту дітей (подія відбувалася 1 червня), а саме – підтримки дітей, що постраждали від війни; як й у Каннах, захід проходив у форматі фінгер фуд. У місті Львові подавали вісім страв авторської сучасної української кухні та сет із трьох крафтових наливок, на благодійну гастроподію завітав очільник Львівської ОДА Максим Козицький, який висловив глибоку вдячність Збройним Силам України, захисникам та захисницям нашої країни. Івент у Івано-Франківську підготував відвідувачам багато сюрпризів та меню цікавих страв і напоїв.

Charitable Gastro Dinners

Кожен благодійний захід (Charitable Gastro Dinners) організатори намагаються зробити незабутнім. І кожного разу, у кожному місці, справа шефів знаходить відгук – вони отримують велику підтримку від локальних та міжнародних брендів.

Наступна зупинка місто Дніпро. Приєднуйтесь до великої справи! В єдності наша сила.

Для надання більш детальної інформації про заходи звертайтесь за телефонами:

  • Андрій Магалецький – Президент Асоціації кулінарів України (+38 068 805 08 05)
  • Анастасія Хоменко – адміністративний директор заходів (+38 099 362 52 42)

 

Після повномасштабного вторгнення ворога на нашу миролюбну землю, Асоціація кулінарів та спільнота шефів з України, Польщі, Молдови, Румунії, Азербайджану і Грузії почали організовувати благодійні заходи в підтримку ЗСУ. Проєкт Charitable Gastro Dinners (Благодійні гастровечері) є номінантом та переможцем публічного голосування Wine Travel Awards 2023-2024 у Enogastronomic Events/Event of the Year та володарем спеціальної нагороди – […]

Оголошено список TOP24 BEST WINES OF UKRAINE!

29 липня у Варшаві за ініціативи Wines of Ukraine в межах програми міжнародної співпраці «EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП», що спільно фінансується Європейським Союзом та урядом Німеччини, відбулась велика професійна дегустація українських вин відомими міжнародними експертами.


Дегустаційна комісія складалась з 6 Masters of Wine: Войчех Боньковські (Wojciech Bonkowski) (Польща), Сара Ебботт (Sarah Abbot) (Велика Британія), Річард Бампфілд (Richard Bamfield) (Велика Британія), Каро Маурер (Caro Maurer) (Німеччина), Кііс ван Кастерен (Cees van Casteren) (Нідерланди), Гайді Мякінен (Heidi Mäkinen) (Фінляндія). Серед 91 зразка ігристих, білих, червоних, рожевих, помаранчевих та солодких вин було обрано 24 топові позиції. 

TOP24 BEST WINES OF UKRAINE

Які саме вина були презентовані дегустаційній комісії, та за яким принципом їх було відібрано? Про критерії первинного відбору нам розповіла Світлана Цибак, голова Асоціації крафтових виноробів України: «Перед нами стояла задача — зібрати не більше ніж 100 вин для дегустації Майстрів. Саме тому ми в першу чергу обмежили кількість вин від однієї виноробні: не більше ніж 5 позицій. Оскільки вина з ТOP24 надалі будуть продаватись в мережі Сільпо та презентувати Україну на міжнародних ринках, наступним критерієм була наявність щонайменше 500 пляшок для малих виноробів і 1500 пляшок для великих кожної позиції, котра брала участь у дегустації. Тобто, у системі первинного відбору є серйозна бізнесова складова, це важливо для розуміння, за яким принципом ми відбирали вина для дегустації».

Ось список вин-переможців, котрі протягом року будуть маркетинговою «візитівкою» українського виноробства вдома і за кордоном:

TOP 24

  • Grande Vallée White Brut 2023 «Méthode Charmat» (Chardonnay 40%, Riesling 30%, Pinot Blanc 30%)
  • Chateau Chizay Carpathian Sekt Rose Blaufränkisch Brut 2023 (Blaufränkisch 100%)
  • Grande Vallée White Brut 2020 «Méthode Traditionnelle» (Chardonnay 50%, Pinot Blanc 25%, Pinot Meunier 25%)
  • Kolonist Bisser Brut, Traditional Method (Chardonnay 100%)
  • SHABO Chardonnay Reserve 2022 (Chardonnay 100%)
  • Beykush Winery Telti-Kuruk 2023 (Telti-Kuruk 100%)
  • Frumushika-Nova Muscat Ottonel Not Filtered 2022 (Muscat Ottonel 100%)
  • Villa Tinta Sukholymansky Premium Collection 2022 (Sukholymansky 100%)
  • Bolgrad Chardonnay Grand Reserve Collection 2022 (Chardonnay 100%)
  • Frumushika-Nova Suholimanske Not Filtered 2023 (Sukholymansky 100%)
  • SHABO Telti-Kuruk Grand Reserve 2022 (Telti-Kuruk 100%)
  • Beykush Winery Arbina 2021 (Rkatsiteli 100%)
  • Chateau Chizay Furmint Orange 2023 (Furmint 100%)
  • Rose my Wine Eduard Gorodetsky 2023 (Pinot Noir 100%)
  • Grande Vallée Saperavi Reserve 2022 (Saperavi 100%)
  • SHABO Cabernet Merlot Grande Reserve 2022 (Cabernet Sauvignon 70%, Merlot 30%)
  • Beykush Winery Loca Deserta 2020 (Merlot 29%, Saperavi 28%, Malbec 15%, Cabernet Sauvignon 14%, Tempranillo 14%)
  • 46 Parallel Grand Admiral Сabernet Sauvignon – Merlot – Saperavi 2018 (Cabernet Sauvignon 40%, Merlot 40%, Saperavi 20%)
  • GIGI winery Alibernet reserve 2022 (Odesa Black 100%)
  • Villa Tinta Odesa Black Premium Collection 2020 (Odesa Black 100%)
  • Kolonist Cabernet Merlot Haute Gamme 2018 (Cabernet-Sauvignon 50%, Merlot 50%)
  • Bolgrad Cabernet Sauvignon Reserve Bolgrad 2021 (Cabernet Sauvignon 100%)
  • Beykush Beykush Red 2023 (Pinotage)
  • Chateau Chizay Furmint Late Harvest 2022 (Furmint 100%)

Супер-добірка TOP 12:

  • Grande Vallée White Brut 2023 «Méthode Charmat» (Chardonnay 40%, Riesling 30%, Pinot Blanc 30%)
  • Kolonist Bisser Brut, Traditional Method (Chardonnay 100%)
  • SHABO Chardonnay Reserve 2022 (Chardonnay 100%)
  • Beykush Winery Telti-Kuruk 2023 (Telti-Kuruk 100%)
  • Frumushika-Nova Muscat Ottonel Not Filtered 2022 (Muscat Ottonel 100%)
  • Villa Tinta Sukholymansky Premium Collection 2022 (Sukholymansky 100%)
  • Beykush Winery Arbina 2021 (Rkatsiteli 100%)
  • Grande Vallée Saperavi Reserve 2022 (Saperavi 100%)
  • SHABO Cabernet Merlot Grande Reserve 2022 (Cabernet Sauvignon 70%, Merlot 30%)
  • Beykush Winery Loca Deserta 2020 (Merlot 29%, Saperavi 28%, Malbec 15%, Cabernet Sauvignon 14%, Tempranillo 14%)
  • GIGI winery Alibernet reserve 2022 (Odesa Black 100%)
  • Chateau Chizay Furmint Late Harvest 2022 (Furmint 100%)

Наші вітання переможцям і всім учасникам проєкту! Сподіваємось, що оцінки й коментарі Masters of Wine надихнуть українських виноробів на подальше створення унікальних і досконалих вин!

ТОP 24 BEST WINES OF UKRAINE

Довідкова інформація: 

Програма міжнародної співпраці «EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП» спільно фінансується Європейським Союзом та урядом Німеччини і реалізується німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Програма спрямована на підтримку економічної стійкості, відновлення та зростання України, створення кращих умов для розвитку українських малих і середніх підприємств (МСП), а також підтримку інновацій та експорту. Детальніше: www.eu4business.org.ua.

Зміст публікації є виключною відповідальністю Wines of Ukraine і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу, уряду Німеччини, GIZ.


⇒ Приєднуйтесь до наших соцмереж ⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.

⇒ Кожен лайк  сприймаємо як тост!

 

#eu4business, #StandForUkraine, #gizSME

 

29 липня у Варшаві за ініціативи Wines of Ukraine в межах програми міжнародної співпраці «EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП», що спільно фінансується Європейським Союзом та урядом Німеччини, відбулась велика професійна дегустація українських вин відомими міжнародними експертами. Дегустаційна комісія складалась з 6 Masters of Wine: Войчех Боньковські (Wojciech Bonkowski) (Польща), Сара Ебботт (Sarah Abbot) (Велика […]

X
Украина