Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Ukraine Wine & Spirits Awards 2023

Журі Ukraine Wine & Spirits Awards 2023: «Українські вина вражають!»

03.11.2023, Новини

У середу, 1 листопада, у перший день міжнародної виставки вин та міцного алкоголю Wine & Spirits Ukraine, у Києві відбувся дегустаційний конкурс Ukraine Wine & Spirits Awards 2023. Drinks+, міжнародний інформаційний партнер виставки долучився до заходу.


Перший день виставки Wine & Spirits Ukraine це не тільки зустрічі, дегустації, спілкування з партнерами та колегами. Важлива подія для виноробів та довгоочікувана для винної спільноти – дегустаційний конкурс Ukraine Wine & Spirits Awards, що традиційно проходити в рамках виставки.

Ukraine Wine & Spirits Awards 2023

Цього разу на конкурсі було презентовано 143 позиції вин та міцних алкогольних напоїв, переважна більшість із них  з України. Дегустації проходили у «сліпому» режимі (тобто члени журі не бачили пляшку кожного зразка і не могли ідентифікувати виробника). Оцінювання відбувалось за стандартами OIV (100-бальна система) за допомогою технічної програми Gustos Life.

Ukraine Wine & Spirits Awards 2023

Вже вкотре до оцінювання виробників вина долучитається D+. Ольга Піневич-Тодорюк, головний редактор журналу Drinks+: «З кожним конкурсом, з кожною дегустацією українські вина стають ще кращими, вимальовується їх індивідуальність, дається взнаки професійна робота винороба. З 35 оцінених зразків в нашій панелі більше 70 відсотків отримали золото. Я дуже задоволена елегантним стилем білих вин, якістю червоних, вразили Пет-Нати, розширилась представленіть білих десертних вин. Хочу додати, що наша професійна команда дегустаторів цього разу оцінювала всліпу чималу кількість зразків з сорту Одеський Чорний і їх якість та впізнаваність підвищилась врази. Цей флагманський сорт винограду має стати нашим гідним представником на міжнародній арені! Хочу побажати успіхів нашим виноробам в міжнародних дегустаціних конкурсах, як в Україні, так і за кордоном».

Ukraine Wine & Spirits Awards 2023

«Зважаючи на кількість отриманих зразків, ми були змушені створити додаткову комісію, тож цього разу в дегустаціях брали участь 4 комісії, у складі котрих працювали відомі українські експерти й найкращі вітчизняні сомельє, а також – експерти з Європи, – пояснює Вікторія Агромакова, організаторка дегустаційного конкурсу та виставки Wine & Spirits Ukraine. — Порівняно з минулим конкурсом, котрий ми проводили навесні, значно зросла не лише кількість вин і міцних напоїв, а й їхня якість. Прогрес, якого досягли українські виробники за ці півроку, вражає!»

Ukraine Wine & Spirits Awards 2023

«Серед вин, що були представлені на конкурсі, у першу чергу хочу відзначити вина із сорту Одеський Чорний. Наші винороби навчились із ним працювати, як то кажуть, приборкали цю «дику конячку», продемонструвавши чудові зразки. Найкращі, на мій погляд – від виноробні «Раковецька Лоза» та «Винного дому Гігінеїшвілі». Окремо хочу звернути увагу на українські Пет-Нати. Чудова робота – від виноробень Axis Winery та Frumushika-Nova. Пет-Нати зараз є надзвичайно популярними, хоча їх виробляють не так багато країн. Наші винороби змогли зробити великий прорив у цьому світовому тренді. Я не побоюсь сказати, що українські Пет-Нати – одні з найкращих у світі, якщо не найкращі», – ділиться своїми враженнями голова дегустаційної комісії та Асоціації крафтових виноробів України Світлана Цибак.

Ukraine Wine & Spirits Awards 2023

«Особисто я радію як різноманіттю українських вин, так і тому, що їхня якість зростає навіть зараз, коли Україна й українці проходять такі важкі часи, – коментує голова комісії, засновниця відомої Школи сомельє Наталія Благополучна. – Всі учасники молодці! Але, звісно ж, кожен з членів дегустаційного журі мав своїх фаворитів. Мене цього разу приємно здивували білі сухі вина Шардоне та Рислінг від Frumushika-Nova та біле сухе від Beykush Winery, червоне сухе Сапераві від виноробні Yancheng Hills Максима Кичми, червоні сухі вина від Валерія Наровило та вино Grand Admiral від 46 Parallel Wine Group, цікаве помаранчеве сухе вино з сорту Піно Блан від Chateau Pinot, нові вина лінійки Big Wines.Big Art від виноробної компанії Vinos de la Luz, червоне сухе «І крапка» від Cotnar. Впевнена, що наступного разу винороби України нас здивують ще більше! Дякую організаторам, котрі в цей нелегкий для всіх час дають нам можливість отримати приємні емоції від спілкування й відчути справжнє життя!»

Ukraine Wine & Spirits Awards 2023

«За півроку, що минули з попереднього конкурсу, не кажучи вже про більше ніж півтора роки повномасштабної війни, рівень якості українських вин зріс неймовірно! Причому це стосується не лише великих виробників, а й малих а крафтових виноробень, котрі не припиняють зʼявлятись, незважаючи на всі складнощі, – каже Олег Кравченко, голова дегустаційної комісії, співвласник Win Bar, «Кращий сомельє України». – Серед ігристих вин хочу відзначити наші Пет-Нати. Вони смачніші за іноземні і коштують розумні гроші (орієнтовно 300 грн). Приємно вразили рожеві вина. Наші винороби вдало експериментують з різними сортами. Нова зірка – гібридний сорт Юпітер, рожеві з цього сорту виходять дуже яскравими. Щодо червоних вин, тут також спостерігається значний прогрес. Овочеві аромати (експерти називають їх «борщ»), котрі раніше доволі часто можна було зустріти в українських червоних, нині в них відсутні – ми з колегами пожартували, що борщ переїхав туди, де йому місце – у ресторани, тарілки й каструлі. Чудові, зроблені в елегантному європейському стилі Каберне й Мерло, у тому числі – від крафтових виноробів, успіхи в роботі з локальним соротом Одеський Чорний – це те, що можу відзначити стосовно українських червоних вин. Загальні показники вражають: лише у нашій панелі з 35 вин більше ніж половина отримали золоті медалі».

Крім вин, у конкурсі були представлені міцні напої водки, настоянки, питні меди, джин, кальвадос, різноманітні дистиляти. Більшість із них вітчизняного виробництва. «Список напоїв, що вразили, доволі довги й, тож коротко про те, що вважаю найкращим, — розповідає Іван Бачурін, голова комісії, Президент Асоціації сомельє України. Питні меди від Сікера, в першу чергу витримані це успіх. Багато чудових позицій від Honey Bandger, особливо відзначу настоянку «Червона калина» з калиною важко працювати, вперше довелося дегустувати калинову настоянку такого рівня й такої чистоти. Чудові водки «Дух Перемоги» від «ТМ Гетьман» і «Легка рука дружня» від Уманського лікеро-горілчаного заводу. Окрему увагу зверну на виноградні дистиляти від Chateau Chizay, не витриманий і витриманий, обидва здобули «золото». Це високий клас, чистота, стиль. Серед настоянок потішила «Смородина Пряна» від «Загребельної Гуральні» чітка «платина». Загалом, серед міцних напоїв було дуже багато золотих медалей і «платина» її також отримали бальзам Ruta від Rutabalm найкращий міцний напій конкурсу (це вже третій конкурс поспіль), та Хріновуха традиційна від Honey Badger. В цілому, відзначу, що рівень вітчизняних міцних напоїв стрімко зростає, і це дуже тішить. Також хочу подякувати організаторам і учасникам за те, що вже вдруге цього року пройшла виставка Wine & Spirits Ukraine і дегустаційний конкурс, в журі котрого я був дуже радий бачити кількох представників європейських країн. Це чудово, що західні партнери приїздять до нас, незважаючи на війну».

Ukraine Wine & Spirits Awards 2023

Отже, про результати й переможців. 

Найвищі відзнаки міжнародного конкурсу Ukraine Wine & Spirits 2023 отримали:

  • Kovach Winery, Grande Reserve Мускат Карпат 2014 — найкраще десертне вино конкурсу, платинова медаль, 94 бали;
  • Beykush Winery, Yafe Nagar 2021 – найкраще біле вино конкурсу, платинова медаль, 93 бали;
  • «Винний дім Гігінеїшвілі», Одеський Чорний 2018 – найкраще червоне вино конкурсу, платинова медаль, 92,5 бали;
  • Rutabalm, бальзам Ruta – найкращий міцний напій конкурсу, 93,67 бали.

Платинові нагороди також отримали:

  • Château Chizay, Троянда Карпат 2021 – 92,63 бали;
  • «Загребельна Гуральня», настоянка «Смородина Пряна» – 92,44 бали;
  • Honey Badger, Хріновуха традиційна – 92,13 бали.

Ukraine Wine & Spirits Awards 2023

Більше інформації про повний список учасників, а також – золоті, срібні на бронзові нагороди, можна дізнатись тут.

Організатори, експертне журі конкурсу Ukraine Wine & Spirits Awards та команда D+ вітають переможців та всіх учасників і дякують їм за наполегливу й натхненну працю!

 

X
Украина