До 33-х річчя Дня Незалежності України, SHABO – одна з найвідоміших та найпотужніших виноробень України, номінант та переможець Wine Travel Awards, об’явила про продаж 33 пляшок з унікальної колекції – Iukuridze Family Wine Heritage, яку характеризують як «Великі вина України».
Ці вина народилися на спеціальних мікроділянках теруару SHABO, що мають статус контрольованого найменування за походженням (КНП). Над створенням Iukuridze Family Wine Heritage працювали з моменту заснування компанії. Сьогодні 33 пляшки з цієї колекції можна придбати. «33 роки Незалежної України – 33 пляшки Великого українського вина», саме так кажуть винороби про позиції, що виставлені на продаж.
33 пляшки з колекції Iukuridze Family Wine Heritage – це вина врожаїв 2014 та 2017 років. Вино, виготовлено з врожаю 2014, має багатий смак, де солодкі ноти переплітаються з відтінками дубової витримки та створюють гармонійний і глибокий смак. «Врожай 2017-го року подарував нам вина з надзвичайною елегантністю: легкі, але водночас глибокі, з вишуканою тонкістю смаку, що зачаровує з першого ковтка», – кажуть винороби.
Кожна пляшка одного з Великих врожаїв (2014 та 2017 років) – це символ українського виноробного мистецтва та гордість українського теруару в кожній краплині. «Ці вина мають великий потенціал пляшкової витримки, а також ідеальні для колекціонування», – підкреслюють у SHABO.
До 33-х річчя Дня Незалежності України, SHABO – одна з найвідоміших та найпотужніших виноробень України, номінант та переможець Wine Travel Awards, об’явила про продаж 33 пляшок з унікальної колекції – Iukuridze Family Wine Heritage, яку характеризують як «Великі вина України». Ці вина народилися на спеціальних мікроділянках теруару SHABO, що мають статус контрольованого найменування за походженням […]
Рубрика
|Коментарі Вимкнено до 33 пляшки від SHABO до 33-х річчя Дня Незалежності України
Після повномасштабного вторгнення ворога на нашу миролюбну землю, Асоціація кулінарів та спільнота шефів з України, Польщі, Молдови, Румунії, Азербайджану і Грузії почали організовувати благодійні заходи в підтримку ЗСУ. Проєкт Charitable Gastro Dinners (Благодійні гастровечері) є номінантом та переможцем публічного голосування Wine Travel Awards 2023-2024 у Enogastronomic Events/Event of the Year та володарем спеціальної нагороди – «Вибір журі» WTA.
Основна мета благодійних гастровечерь – зібрати кошти для нагальних потреб військових ЗСУ та інших сил оборони. Для цього Асоціація кулінарів та спільнота Шефів з різних країн влаштовують вечері з українськими стравами в авторських трактуваннях.
Заходи об’єднують воїнів та їхні сім’ї, представників влади, громадськості, благодійних організацій, бізнесу, меценатів та мистецьких діячів. В рамках гастро-івентів відбуваються аукціони з ексклюзивними лотами: гранітна дошка-репліка марки зі знаменитою фразою-напрямом куди піти російському військовому кораблю, з підписом прикордонника Романа Грибова; панно Перемоги, що складається зі 100 бойових шевронів різних військових підрозділів України; боксерські рукавички з підписом Олександра Усика тощо.
На сьогодні вже проведено 15 вечерь (шістнадцята вечеря відбудеться у Дніпрі), і мова не тільки про Україну. Заходи також відбувалися у Німеччині, Австрії, Польщі, Франції (всього 5 за кордоном і 11 (з Дніпром) в Україні). Загальний збір склав $ 606 386. На виручені кошти організатори забезпечують бійців автівками, дронами, раціями, генераторами, репіторами і ще багато чим, що рятує життя та прискорює нашу Перемогу.
Останні вечері було проведено в Одесі (02.03.24), Каннах (19.05.24), Чернівцях (01.06.24), Львові (15.06.24), Івано-Франківську (24.06.24).
Головною концепцією заходу в Одесі стала – популяризація української кухні різних регіонів України. Шефи презентували Кримськотатарську, Галицько-Прикарпатську та Центрально-Українську кухні. Гостей пригощали авторськими коктейлями від Євгена Комарова, а меню вечора ідеально ілюструвало представлені регіони: сарма у виноградних листях, плов з нутом, та авторський десерт «Назли Киз» від Земфіри Бектимірової – відображали Кримськотатарську кухню; картопляні кремзлики з слабосоленою форелью, філе свинини з баношем, бринзою і соусом з білих грибів, львівський сирник з шоколадним морозивом та помадкою від Віталія Момотюка та Максима Прихідько – демонстрували Галицько-Прикарпатську кухню; сальтісон з трьома видами м’яса та хріновим соусом, котлета по-київськи з картопляно-горошковим пюре і вершково-буряковим соусом та медовик з нотками бузини із фруктами і ягодами та медовою ікрою у виконанні Андрія Магалецького та Олександра Яроша – показали гостям кухню Центральної України.
На заході у Каннах шефи представили страви у форматі фінгер фуд – пропонуючи закуски, основні страви та десерти у вигляді вишуканих мініатюр. Благодійний вечір у Чернівцях було присвячено Міжнародному дню захисту дітей (подія відбувалася 1 червня), а саме – підтримки дітей, що постраждали від війни; як й у Каннах, захід проходив у форматі фінгер фуд. У місті Львові подавали вісім страв авторської сучасної української кухні та сет із трьох крафтових наливок, на благодійну гастроподію завітав очільник Львівської ОДА Максим Козицький, який висловив глибоку вдячність Збройним Силам України, захисникам та захисницям нашої країни. Івент у Івано-Франківську підготував відвідувачам багато сюрпризів та меню цікавих страв і напоїв.
Кожен благодійний захід (Charitable Gastro Dinners) організатори намагаються зробити незабутнім. І кожного разу, у кожному місці, справа шефів знаходить відгук – вони отримують велику підтримку від локальних та міжнародних брендів.
Наступна зупинка місто Дніпро. Приєднуйтесь до великої справи! В єдності наша сила.
Для надання більш детальної інформації про заходи звертайтесь за телефонами:
Андрій Магалецький – Президент Асоціації кулінарів України (+38 068 805 08 05)
Анастасія Хоменко – адміністративний директор заходів (+38 099 362 52 42)
Після повномасштабного вторгнення ворога на нашу миролюбну землю, Асоціація кулінарів та спільнота шефів з України, Польщі, Молдови, Румунії, Азербайджану і Грузії почали організовувати благодійні заходи в підтримку ЗСУ. Проєкт Charitable Gastro Dinners (Благодійні гастровечері) є номінантом та переможцем публічного голосування Wine Travel Awards 2023-2024 у Enogastronomic Events/Event of the Year та володарем спеціальної нагороди – […]
Рубрика
|Коментарі Вимкнено до В єдності наша сила
29 липня у Варшаві за ініціативи Wines of Ukraine в межах програми міжнародної співпраці «EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП», що спільно фінансується Європейським Союзом та урядом Німеччини, відбулась велика професійна дегустація українських вин відомими міжнародними експертами.
Дегустаційна комісія складалась з 6 Masters of Wine: Войчех Боньковські (Wojciech Bonkowski) (Польща), Сара Ебботт (Sarah Abbot) (Велика Британія), Річард Бампфілд (Richard Bamfield) (Велика Британія), Каро Маурер (Caro Maurer) (Німеччина), Кііс ван Кастерен (Cees van Casteren) (Нідерланди), Гайді Мякінен (Heidi Mäkinen) (Фінляндія). Серед 91 зразка ігристих, білих, червоних, рожевих, помаранчевих та солодких вин було обрано 24 топові позиції.
Які саме вина були презентовані дегустаційній комісії, та за яким принципом їх було відібрано? Про критерії первинного відбору нам розповіла Світлана Цибак, голова Асоціації крафтових виноробів України: «Перед нами стояла задача — зібрати не більше ніж 100 вин для дегустації Майстрів. Саме тому ми в першу чергу обмежили кількість вин від однієї виноробні: не більше ніж 5 позицій. Оскільки вина з ТOP24 надалі будуть продаватись в мережі Сільпо та презентувати Україну на міжнародних ринках, наступним критерієм була наявність щонайменше 500 пляшок для малих виноробів і 1500 пляшок для великих кожної позиції, котра брала участь у дегустації. Тобто, у системі первинного відбору є серйозна бізнесова складова, це важливо для розуміння, за яким принципом ми відбирали вина для дегустації».
Ось список вин-переможців, котрі протягом року будуть маркетинговою «візитівкою» українського виноробства вдома і за кордоном:
TOP 24
Grande Vallée White Brut 2023 «Méthode Charmat» (Chardonnay 40%, Riesling 30%, Pinot Blanc 30%)
Chateau Chizay Carpathian Sekt Rose Blaufränkisch Brut 2023 (Blaufränkisch 100%)
Grande Vallée White Brut 2020 «Méthode Traditionnelle» (Chardonnay 50%, Pinot Blanc 25%, Pinot Meunier 25%)
Kolonist Bisser Brut, Traditional Method (Chardonnay 100%)
GIGI winery Alibernet reserve 2022 (Odesa Black 100%)
Chateau Chizay Furmint Late Harvest 2022 (Furmint 100%)
Наші вітання переможцям і всім учасникам проєкту! Сподіваємось, що оцінки й коментарі Masters of Wine надихнуть українських виноробів на подальше створення унікальних і досконалих вин!
Довідкова інформація:
Програма міжнародної співпраці «EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП» спільно фінансується Європейським Союзом та урядом Німеччини і реалізується німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Програма спрямована на підтримку економічної стійкості, відновлення та зростання України, створення кращих умов для розвитку українських малих і середніх підприємств (МСП), а також підтримку інновацій та експорту. Детальніше: www.eu4business.org.ua.
Зміст публікації є виключною відповідальністю Wines of Ukraine і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу, уряду Німеччини, GIZ.
⇒ Приєднуйтесь до наших соцмереж ⇒ Оптимістична редакція D+ прийме це за комплімент.
29 липня у Варшаві за ініціативи Wines of Ukraine в межах програми міжнародної співпраці «EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП», що спільно фінансується Європейським Союзом та урядом Німеччини, відбулась велика професійна дегустація українських вин відомими міжнародними експертами. Дегустаційна комісія складалась з 6 Masters of Wine: Войчех Боньковські (Wojciech Bonkowski) (Польща), Сара Ебботт (Sarah Abbot) (Велика […]
Рубрика
|Коментарі Вимкнено до Оголошено список TOP24 BEST WINES OF UKRAINE!
28-30 червня розкішний готель Corinthia, розташований у самому серці Будапешту (кажуть, що саме цей готель став прототипом для іронічної комедії Веса Андерсона «Готель Гранд-Будапешт»), приймав організаторів, членів журі та гостей Winelovers Wine Awards 2024 – винної події, що включала в себе міжнародний дегустаційний конкурс, кругову дегустацію для вайнлаверів та серію навчальних та бізнес-заходів для професіоналів.
Варто зазначити, що конкурс проводиться лише з 2023 року, але, незважаючи на це, організаторам вдалось зібрати компетентне й професійне міжнародне журіта залучити в якості гостей байерів та імпортерів з різних країн Європи, Азії та із США. Організатор Winelovers Wine Awards — компанія Trinety Media Ltd., лідер угорського винного ринку, що має у своєму портфоліо професійний онлайн ресурс, організацію винних подій, школу WSET та онлайн-крамницю вин.
Під час конкурсу журі дегустувало вина з вишуканих келихів ручної роботи від угорського виробника Halimba Crystal.
Фото: Вікторія Макарова
Організатори приділяють особливу увагу винам із центральної та східної Європи, тому серед учасників конкурсу — багато виноробень не лише з Угорщини, а й з Румунії, Словаччини, Чехії, Словенії. Дуже тішить, що цього року участь у конкурсі також взяли 9 українських виноробень, що надіслали 30 вин. Для нас вже не є сюрпризом, що українські вина на рівні змагаються з найкращими зразками з Європи, Азії та США, щороку здобуваючи десятки медалей у найпотужніших міжнародних конкурсах.
Загалом у конкурсі цього року взяли участь 868 вин, географія — Угорщина, Румунія, Італія, Франція, Австрія, Хорватія, Грузія, Сербія, Словаччина, Іспанія, Аргентина, США, Азербайджан, Португалія, Кіпр, Чорногорія, Північна Македонія, Словенія, ПАР, Нова Зеландія та Україна. Протягом 3 днів журі, що складалось із 8-9 комісій, дегустувало близько 40 вин щодня.
«Дегустаційний зал на Winelovers Wine Awards 2024 зібрав справжніх професіоналів, вина подавали правильної температури та з чудових келихів, — ділиться враженнями Тереза Соарес Гомес, сомельє та wine educator із Португалії. — Послідовність дегустації була дуже добре спланована. Після двох днів дегустації червоних вин, в останній день я мала можливість оцінювати білі, ігристі та солодкі вина. Як завжди, динаміка у кожній комісії була різною, що значною мірою залежить від голів комісій. Це був не легкий, але надзвичайно позитивний досвід спілкування з іншими професіоналами — від Master Sommelier та Master of Wine до місцевих виноробів. Журі продемонструвало винятковий рівень знань про центральноєвропейські вина та техніку дегустації».
Фото: Phelipe Parsanne
Отже, результати конкурсу Winelovers Wine Awards 2024!
Як виявилось, конкурувати з виноробнями Токая складно, принаймні в Угорщині, але це свідчить саме про якість цих вин, а не про упередженість журі: всі дегустації відбувались наосліп, у складі кожної з комісій були представники різних країн з безумовно високим рівнем експертизи й досвідом роботи на дегустаційних конкурсах. Щиро вітаємо Токай із найкращим врожаєм Winelovers Wine Awards 2024!
З великою повагою й радістю повідомляємо, що українські учасники Winelovers Wine Awards 2024 також зібрализначну кількість почесних нагород:
Grand Admiral Cabernet Sauvignon-Merlot-Saperavi 2018 — «золото» (91 бал)
El Capitan Pinot Blanc 2012 — «срібло» (87 балів).
Ми дуже пишаємось нашими переможцями і від усього серця бажаємо, щоб з кожним роком кількість нагород, отриманих нашими винами у міжнародних конкурсах, невпинно зростала, так само, як і впізнаваність бренду українського вина на міжнародних ринках.
Окремої уваги заслуговує дегустація вин-учасників конкурсу, що відбулась на другий день заходу. Коротко — про виноробні й вина, котрі вразили найбільше.
Приємним відкриттям стала виноробня Első Szóláti Borház, що виробляє вина під брендом Egersoul (у перекладі — «душа Егера»). Виноробня існує лише кілька років, хоча засновники й енологи мають багаторічний досвід роботи у цій галузі. Розташована виноробня у невеличкому селищі Егержолат (Egerszólát) неподалік від міста Егер, на півночі Угорщини.
Мають власні виноградники загальною площею 20 га, розташовані переважно на гірських схилах та плато на висоті від 230 до 260 м над рівнем моря. Сорти, з якими працюють — Вельшрислінг, Зенгьо, Харшлевелю, Фурмінт, Шардоне, Совіньйон Блан (білі) та Блауфранкіш, Кадарка, Піно Нуар, Мерло, Сіра, Каберне Фран, Каберне Совіньйон (червоні). Найкраще з того, що довелось продегустувати — Astrum Egri Csillag 2023, преміальне біле сухе, бленд Вельшрислінга (домінуючий відсоток) з Харшлевелю, Фурмінтом, Зенгьо та Шардоне.
Вино має дуже свіжу й водночас комплексну ароматику (делікатна груша, білий персик, зелені степові й гірські трави), що народжена виноградом як зі старих, так і молодих лоз. У смаку вражає елегантністю, чудовим балансом та тривалим мінеральним посмаком, притаманним винам цього регіону. Загальне враження від вин — дуже елегантна робота з витриманими й не витриманими винами, чудова демонстрація терруарних ознак, вина мають значний потенціал до витримки й розвитку у пляшці. У конкурсі це вино отримало бронзову медаль (85 балів).
Фото: Вікторія Макарова, Első Szóláti Borház
Сімейна «бутикова» виноробня Káldi Borászat з регіону з цікавою назвою Сексард, що розташований на півдні Угорщини, також зовсім молода (її засновано у 2020 році), і має дуже зворушливу історію.
Її засновник та винороб, Гергьо Калді, «вигорів» на престижній роботі у банківській сфері й вирішив посадити власний виноградник і створити виноробню. Незважаючи на юний вік виноробні, для Гергьо це не хобі, а справа всього життя, і ставиться він до неї ґрунтовно й серйозно, водночас отримуючи від того неймовірне задоволення. Власні виноградники поки що мають загальну площу лише 2 га, тому винороб закупає виноград у місцевих виноградарів. Працює Káldi Borászat з сортами Кадарка, Кейкфранкош, Каберне Фран, Каберне Совіньйон, Аліберне (відомий нам як Одеський Чорний), Мерло, Грюнер Вельтлінер і Шардоне. Вина пана Калді дуже «чисті» й водночас «характерні» й приємно вражають якістю органолептики, збалансованістю та індивідуальністю.
Особливо хотіла б відзначити Zefir 2021 (бленд Каберне Совіньйон, Мерло та Кейкфранкош) — це вино отримало срібну нагороду у конкурсі, та Sophie 2021, назване на честь коханої дружини Гергьо (Каберне Совіньйон, асамбляж — часткова витримка у преміальному французькому дубі протягом 18 місяців, частково у Flextank протягом 12 місяців з доданням дубових планок).
Фото: Káldi Borászat, Вікторія Макарова
Bíró és Fia — сімейна виноробня, що має досить давню історію і традиції: наразі тут працює вже четверте покоління Виноградарів та виноробів. Виноробня й виноградник розташовані у виноробному регіоні Егер. Bíró és Fia займаються виноградарством і виноробством з 1880-х років. Підвали, що були побудовані на початку 1900-х років, були модернізовані у 1980-х і 1990-х роках. Сімейний маєток включає в себе 7 гектарів, на котрих розташовані 9 виноградників, де вирощуються 12 різних сортів винограду — Каберне Совіньйон, Кейкфранкош (Блауфранкіш), Мерло, Сіра, Португізер, Туран, Шардоне, Мускат Оттонель, Вельшрислінг, Трамінер та інші.
Пан винороб Аттілла Біро дуже зацікавився українськими винами й зацінив наш флагманський червоний сорт Одеський Чорний. Натомість запропонував мені продегустувати кілька своїх червоних. Абсолютним фаворитом для мене стало червоне сухе EGRI BIKAVÉR SUPERIOR 2020 — бленд Каберне Совіньйон, Мерло, Сіра, Португізер та Кейкфранкош. Це вино ще не досягло свого піку й демонструє чудовий потенціал. В ароматі — темні фрукти й червоні ягоди та елегантні ноти витримки, у смаку — добре збалансована кислотність, чудова структура й тривалий, приємний посмак. Це вино зокрема витримують у барелях та барріках з французького дуба протягом щонайменше 3 років. Нагороду у конкурсі отримало Egri Portugieser Grand Superior 2022 — фруктове, насичене червоне з сорту Португізер, «срібло», 88 балів.
Фото: Вікторія Макарова, Bíró és Fia
Органічна сімейна виноробня Steigler Wines має 21 га виноградників, що розташовані у регіоні Шопрон. Тут здавна вирощують такі сорти, як Грюнер Вельтлінер, Цвайгельт, Піно Нуар, Блу Фран, Каберне Совіньйон, а також віднедавна — Каберне Совіньйон, Сіра і справжню «перлину» в колекції сортів — Фурмінт, котрий до початку ХХ сторіччя був візитівкою цього регіону.
Місцеві винороби стверджують, що вина Aszu у Шопроні почали виробляти на 200 років раніше, ніж у знаменитому Токаї. Виноробня Steigler дуже пишається своїми Фурмінтами, котрі демонструють не лише притаманну цим винам складну й інтенсивну ароматику, а й суто теруарні ознаки, властиві вулканічним ґрунтам регіону. Балінт Льорінці, засновник і власник виноробні, особисто презентував свої вина на дегустації. Найбільш вразили Steigler Premium Gruner Veltliner 2022 та Steigler Premium Bio Furmint 2022. Лозам, що народили цей Фурмінт, лише 3 роки. Їх вирощують на ґрунтах, збагачених слюдою. Вино витримане у 500-літрових барелях на осаді протягом 10 місяців. Воно має яскраву й комплексну ароматику — білі фрукти, вишукані дубові тони, мед і квіткові ноти. Інтенсивне, насичене, округле у смаку вино з чудовим тривалим посмаком і високим потенціалом для тривалої витримки.
Фото: Steigler Wines, Вікторія Макарова
На фото пан Льорінці тримає саме цю пляшку, і саме це вино отримало «золото» на конкурсі. Крім того, Steigler зібрали до своєї колекції ще 4 срібних і 4 бронзових медалі, включаючи «срібло» за Steigler Premium Gruner Veltliner 2022.
Чудова виноробня Préselő з Ердьобеньє, невеличкого селища у регіоні Токай, добре відома не лише угорським, а й міжнародним експертам, незважаючи на те, що заснована вона була відносно нещодавно (перший вінтаж — 2013 рік). Її засновники, подружжя Жольт і Габі Нагі та їхній колега й партнер Арпад Зьолді, мають двадцятирічний досвід роботи у галузі виноградарства і виноробства.
Виноробня має власні виноградники загальною площею 8 га, тут вирощують Фурмінт, Харшлевелю, Мускат Блан, Сіра. Крім тонких та вишуканих сухих (тихих та ігристих), Préselő відомі також своїми солодкими винами — Aszu та late harvest. Préselő Aszú 2016, котре тримає на фото Жольт Нагі, є справжнім витвором виноробного мистецтва.
Це солодке вино з ботритизованого винограду, створене за традиційною токайською технологією. Воно є надзвичайно екстрактивним в ароматі й смаку, з нотами стиглих абрикосів, груші, квітів, медових сот, з чудовою хрусткою кислотністю, котра робить смак цього вина довершеним. У конкурсі ця виноробня здобула 2 медалі — «золото» за Serédi Hárslevelű Selection 2022 та «срібло» за Mondoha Cuvée 2021.
Фото: виноробня Préselő
Редакція Drinks.ua, Wine Travel Awards та Wines of Ukraine вдячні організаторам Winelovers Wine Awards 2024 за запрошення до участі в журі й заходах конкурсу, а також — за можливість безкоштовно надати свої вина до конкурсу та презентації для українських виноробів. Бажаємо організаторам успіху й сподіваємось на подальшу співпрацю!
28-30 червня розкішний готель Corinthia, розташований у самому серці Будапешту (кажуть, що саме цей готель став прототипом для іронічної комедії Веса Андерсона «Готель Гранд-Будапешт»), приймав організаторів, членів журі та гостей Winelovers Wine Awards 2024 – винної події, що включала в себе міжнародний дегустаційний конкурс, кругову дегустацію для вайнлаверів та серію навчальних та бізнес-заходів для професіоналів. Варто […]
Рубрика
|Коментарі Вимкнено до Експерти – вайнлаверам: підсумки дегустаційного конкурсу Winelovers Wine Awards 2024
Деякий час тому ТМ RUTA спільно з OTB Studio організували всеукраїнський конкурс коктейлів з використанням бальзаму RUTA – Ruta Cocktail Challenge 2024. З неймовірною креативністю учасники демонстрували, що локальні напої – це смачно, круто та модно.
І ось наразі RUTA balm пропонує літо у келиху, коктейль, який обіцяє стати фаворитом усіх, хто віддає перевагу натуральному продукту та простоті виконання. Літні коктейлі повинні бути легкими та соковитими, саме таким є RUTA TONIC.
Для його приготування знадобиться крафтовий бальзам RUTA 45 мл, сухій тонік 120 мл і часточка лимона. Все дуже просто! Це найкращій літній коктейль.
Прохолода у спеку – номінант Wine Travel Awards 2023-2024 представив новий літній коктейль – RUTA TONIC. Деякий час тому ТМ RUTA спільно з OTB Studio організували всеукраїнський конкурс коктейлів з використанням бальзаму RUTA – Ruta Cocktail Challenge 2024. З неймовірною креативністю учасники демонстрували, що локальні напої – це смачно, круто та модно. І ось наразі […]
Рубрика
|Коментарі Вимкнено до RUTA balm – локальні напої це смачно!
Наприкінці червня Drinks+ став учасником дійсно історичної події – в Мукачево провели перший в Україні регіональний конкурс вин «Вина Срібної Землі»-2024 за міжнародними стандартами OIV.
Форум, що об’єднав конкурс і конференцію, організувала ГО «Асоціація виноградарів, виноробів та дистиляторів Закарпаття» спільно з Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН (FAO) та проєктом Європейського Союзу «Інституційна та політична реформа дрібномасштабного сільського господарства в Україні» (IPRSA). Команда складалася з найдосвідченіших фахівців країни: директорка конкурсу – професорка Одеського національного технологічного університету Наталія Каменєва; міжнародна спостерігачка (представниця FAO) – доктор технічних наук, завідувачка кафедри технології вина та сенсорного аналізу Одеського національного технологічного університету Оксана Ткаченко; голова «Асоціації виноградарів, виноробів та дистиляторів Закарпаття» – Олександр Гарновдій; за роботу дегустаційних комісій відповідав президент Асоціації сомельє України Іван Бачурін.
Міжнародним інформаційним партнером заходу виступила комунікаційна медіагрупа Drinks+.
«Вина Срібної Землі» – то особливий терруар на теренах України. І сьогодні головною метою учасників цього об’єднання є створення портрету виноробного регіону: фіксація стилів вина, дескрипторів і зрештою – іміджу території. Задля цього організатори конкурсу провели колосальну роботу зі збору взірців, їх кодування та запрошення експертів, в тому числі міжнародних, для участі в дегустаційних комісіях. На думку оглядачів та учасників, конкурс проводився за належними високими стандартами. Дегустатори працювали з використанням програмного забезпечення Gustos.Life, що функціонує на основі блокчейн. Десять винних профі з України та Угорщини оцінили 113 зразків від 32 виробників.
Комісію з червоних вин очолювала головна редакторка журналуDrinks+ Ольга Піневич-Тодорюк, яка так прокоментувала подію:
«Чесно кажучи, я вражена тим, що в Україні з кожним роком, попри виклики, які ми разом переживаємо, розкриваються нові винні перлини. Наразі відкриттям для мене стали вина від крафтових виробників Закарпаття, що насправді мають величезний потенціал як на внутрішньому ринку, так і на міжнародній арені. З висоти свого багаторічного досвіду суддівства міжнародних винних конкурсів Mundus Vini, Concours Mondial de Bruxelles та інших можу відповідально стверджували, що вина дійсно виглядали гідно, а головне – перспективно. І це при тому, що, як я зрозуміла, мені дісталася не надто проста функція: якщо стиль білих «Вин Срібної Землі» вже достатньо визначений, то червоні ще на стадії становлення, так би мовити, ескізу. Винороби шукають себе, підбирають потенційні для теруару сорти і технології. І все ж – з 57 зразків в моїй комісії зняли з оцінювання лише 4 за недоліки, ще десь 10-12 відсотків отримали низькі бали. Але питомна більшість «на відмінно» пройшла наше тестування і отримала високі оцінки та нагороди – і це за умови, що стандарти OIV диктують жорсткі кількісні обмеження переможців. На відміну від значної частини світових конкурсів, де і 80% поданих зразків можуть здобути медалі, оцінювання за стандартами OIV передбачає дуже критичний відбір і нагородження лише до 30% заявлених найменувань. При тому зауважу: з 19 золотих медалістів лише 8 червоних – і це говорить лише про те, що є куди рухатися.
Так, можливо, економічна ситуація наразі не сприятлива для експериментів. Українцям і їхньому бізнесу зараз потрібно вижити. Але я бачу для «Вин Срібної Землі» чітку і світлу перспективу. І не лише для білих, що вже сьогодні демонструють класний рівень. Але і для червоних. У них є все, щоб отримати свій гідний стиль. Звичайно, то царина технологів. Втім, покладаючись на власний досвід та відчуття, я б порадила експериментувати з витримкою. В тому числі з тарою. Можливо, варто звернути увагу на цемент та амфори. Відмовитись від спроб наслідувати бордосців, а пошукати себе десь серед регіонів Австрії, медьє Угорщини (до речі, здається, хтось з моїх угорських колег побачив серед мукачівських зразків репліку на вина з околиць Шопрона). Навіть наважуся згадати клима Бургундії, можливо свій взірець шукати там, – чому ні? Я впевнена, «Винам Срібної Землі» буквально за 3-5 років пощастить знайти своє обличчя і стати цілком елегантними винами легкого стилю.
І вже сьогодні обов’язково треба робити ставку на продаж петнатів та сидрів – трендових напоїв, які мають невисокий градус і значний попит, особливо ж влітку. Тож палітра, за допомогою якої будуть написані портрети «Вин Срібної Землі», дуже широка і яскрава.
«Шаланки Агро Інвест», «Мерло» 2017 – структуроване, досить сильні таніни, добре збалансоване, з ароматами елегантних прянощів, спецій, уварених ягід.
«Винний підвал сім’ї Урста», «Дорн Федер» 2018 та «Каберне/Шираз» 2018.
KOVACH WINERY, як завжди, на висоті. Незабутній, елегантний та легкий Zweigelt 2019 все ще танінний та сильний! До речі, вина з сорту Цвайгельт – серйозна заявка виноробів. До вже відомого Ковача ще хочеться додати виробника Vasyl Lendiel з його «Цвайгельт» 2021.
Своїми враженнями та іменами фаворитів також поділилися з Drinks+ члени журі конкурсу.
Юлія Прохода, національний експерт проєкту ЄС IPRSA та патентний повірений, адвокат, голова Національної асоціації патентних повірених України, офіційний юрист конкурсу:
«Отже, серед особистих фаворитів назву «Шираз-Каберне» 2018 року від «Винний підвал сім’ї Урста». Особиста оцінка – 96, загальна оцінка 90. Класичний купаж у прекрасному виконанні. Шираз надає солодкість прив’яленої сливи, Каберне Совіньйон балансує його кислотністю чорної смородини та м’якими танінами. Колір темно-рубіновий із ледь помітними шляхетними відтінками брунатного. Аромат чорних ягід із нюансами спецій та тютюну. Смак глибокий, шовковий, із довгим приємним посмаком – незважаючи на насиченість, його хочеться куштувати ще і ще. Вино Василя Лендьєла «Совіньйон Блан» 2022 року могло б виграти битву за серця поціновувачів європейських та новосвітських совіньйонів завдяки балансу яскравості та вишуканої стриманості у смаку та ароматі.
Колір – класичний «совіньйоністий», зеленувато-золотавий. Аромат впізнаваний – листя чорної смородини, аґрус, трави – зокрема, ледь відчутна і від того особливо приємна нотка анісу. Особиста оцінка 98, загальна оцінка – 92,4 балів. Згадаю і «Одеський Чорний» 2023 від Федора Павлишинця. Особиста оцінка – 80, загальна оцінка – 84. Одеський Чорний впевнено стає винною визитівкою України, і цей зразок – гідна відповідь кращим сортовим винам півдня. Колір насичений, з легкими проблисками темного фіолету. Аромат дуже стиглих червоних ягід, печеного болгарського перцю з кислинкою бальзамічного оцту. Смак досить агресивний: яскрава кислотність, різкі таніни, але при цьому відчувається тільність».
Іван Бачурин, президент Асоціації сомельє України:
«Загалом враження дуже позитивне. Я головував на білій панелі, і, до речі, вже не вперше на конкурсах Закарпаття. Зауважу, що вже склалася гарна репутація у місцевих петнатів. До петнатів Ковача я хотів би додати ще петнати Kohanovska Winery, які порадували. Як на мене особисто, на петнати Закарпаття можна орієнтуватись як на взірцеві.
З цікавих речей, помічених зараз, це вино з сорту Совіньйон Блан від Василя Лендьєля, фурмінт від Erika Winery, трамінер «Троянда» від УжНУ та «Королівська Леанка» від сім’ї Шош. З ароматичних «Іршаі Олівер» виноробня Nota Bene, вино «Мускат перловий» від «Шато Кус». Порадував оранж від Ковача – 93 бали. Можу констатувати, що з’явилося багато нових імен, чистота та сортові особливості яскраво виявляються у цих видах вина та є вже претензія на складність. За враженням – жива кислотність, ароматичність та легкість. Закарпаття вже легко можна ідентифікувати, особисто для мене, як стиль одного терруару».
Золтан Беньяк (Угорщина), винороб, міжнародний експерт та автор:
«Маю відзначити, що якість червоних і білих вин значно покращилася порівняно з минулими роками. Червоні мали рівномірно чистий аромат та смак, були фруктовими. Окрім фруктовості, з’явилася гарна стиглість і, що найголовніше, розвинулась мінеральність терруару. Це свідчить про те, що місцеві червоні також можуть сягати високого рівня. Було небагато солодких або напівсолодких вин, які домінували раніше. Це також свідчить про те, що винороби стають дедалі впевненішими у сфері технологій. Я вважаю важливим зазначити, що виробники все ще орієнтуються на бордоський стиль, тіло та високий алкоголь для червоних вин, і це явно заважає ідентифікації, виявленню особливостей та цінностей винного регіону. Через схожість клімату та місця виробництва, а також через розташування цих регіонів на одній широті, варто поглянути на приклад виноробів Шопрону в Угорщині та Бургенланду в Австрії. Там також починають відмовлятися від копіювання вин Нового світу та Бордо і розуміють, що краще робити легші вина, але більш структуровані з усіх точок зору. На цей досвід також варто звернути увагу виробникам Закарпаття».
Борбелі Аттіла Жолт (Borbély Zsolt Attila), винний журналіст та автор (Угорщина):
Я мав нагоду познайомитися із винами Закарпаття на дегустації в Будапешті ще в 2019 році на заході під назвою Pinceszer, а через рік, у 2020 році, під час збору матеріалу для моєї книги «Ресторанний путівник по Карпатському басейну». Крім цього, я попередньо дегустував вироби Іштвана Берецького (Bereczky Winery), який також добре виступив на конкурсі вин. Вважаю, що регіон серйозно змінився та розвинувся з точки зору якості як червоних вин, так і білих. Приємно, що ми змогли скуштувати кілька регіональних вин, які не наслідували модний сьогодні бордоський стиль. Загалом вважаю, що цей виноробний регіон має гарне перспективне майбутнє».
Філософія крізь призму історії
Другий день заходу був присвячений конференції «Вина Срібної Землі: філософія, стратегія та тактика розвитку географічного зазначення». Обговорення точилося довкола розвитку та популяризації виноробної традиції Закарпаття шляхом зміцнення та просування географічного зазначення «Вина Срібної Землі».
Відповідними були і теми виступів: «Вина Срібної Землі: історія та традиції», «Розвиток виноградно-виноробної галузі в період формування географічних зазначень», «Виноград, винороб, вино: законодавче регулювання і потреби ринку», «Технічні сорти Закарпатської області: минуле та майбутнє», «Комплексні екологічні вишукування території – складова розробки специфікації продукції з ГЗ», «Дегустаційний конкурс – інструмент розвитку ГЗ. Загальні враження сучасного стану якості регіональних вин», «ГЗ як інструмент розвитку агротуризму. Презентація концепції маршруту ГЗ (вино, мед, бриндзя) у Закарпатській області». Відео виступів можна подивитися тут.
_______________________________________
Досьє D+
Нагороди конкурсу «Вина Срібної Землі» розподіляли за такою шкалою:
GRAND PRIX: категорія вино понад 96 балів.
ЗОЛОТА МЕДАЛЬ: 88-95,9 балів.
СРІБНА МЕДАЛЬ: 82-87,99 балів.
БРОНЗОВА МЕДАЛЬ: 78-81,99 балів.
За результатами конкурсу найвищу нагороду отримав винороб Роман Мушка з вином «Троянда» 2002 року: Grand Prix (97,8 балів).
Шато Кус, вино «Молдова» 2023 рік, 78 балів, нагорода “Бронза”
Наприкінці червня Drinks+ став учасником дійсно історичної події – в Мукачево провели перший в Україні регіональний конкурс вин «Вина Срібної Землі»-2024 за міжнародними стандартами OIV. Форум, що об’єднав конкурс і конференцію, організувала ГО «Асоціація виноградарів, виноробів та дистиляторів Закарпаття» спільно з Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН (FAO) та проєктом Європейського Союзу «Інституційна та політична реформа […]
Рубрика
|Коментарі Вимкнено до «Вина Срібної Землі» 2024: ескізи до портрету
Південь України, Одещина, попри війну, перетворюється на клондайк для сучасного гурмана. Тут – і виразні вина, і унікальна одеська кухня, що всмоктала найяскравіші смаки традиційних столів різних народів, які спокон віків живуть на цих землях. Слава про кухню Одещини шириться світом: закономірно, що Ukrainian Bessarabia’s Wine and Taste Route здобула перемогу в категорії Region of the year міжнародної премії Wine Travel Awards 2022-2023.
І, мабуть, немає серед одеських страв більш цікавої, давньої та космополітичної, ніж голубці, або долма, як називають їх в деяких країнах. Версій походження голубців кілька – турецька, китайська, німецька, французька, грецька. В комедії Аристофана один із героїв просить подати йому капустяне листя зі свининою – і той гурман, нагадаю, зробив замовлення ще у 425 році до нашої ери 🙂
А в 2023-му рецепти голубців було внесено до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Віддати данину цій страві і влаштувати свято голубців в цьому червні вирішили спільно Клуб шанувальників вина «Вінтаж» та проєкт «Гастро Бессарабія», засновницями якого є Юлія Сущенко та Ольга Клименко. І щоб продемонструвати всю варіативність, влаштували яскравий «парад голубців».
Виявляється, рецептів голубців так багато, що про деякі не чули навіть найвідданіші дослідники світової гастрономії. Отже, спочатку гості куштували рибні голубці, де начиння закутане у виноградний лист; потім – голубці з яловичиною, де фарш «одягнено» у листя буряку, тушковані з буряками та у буряковому квасі. Далі господині дивували неймовірними голубцями з бринзою в липовому листі, а на десерт подали «солодкі голубці» – морозиво у «кораблику» з кабачка та запеченими квітками цукіні. І все це у супроводі різноманітних соусів, які підкреслювали смакові якості кожної зі страв.
А що ж слід подавати до голубців з напоїв? Звичайно, можна і брутальну українську горілку з перцем, або хреновуху. Але гостям запропонували продуманий сет місцевихих вин. Залежно від начинки тієї чи іншої страви було запропоновано чотири вина: «Рислінг» від винороба Мар’яна Шевченка, «Каберне» «по-білому» та десертне із сорту Мускат від Manzul Winehouse, оранж від винороба-сомельє Олександра Новосельчана. Організатори анонсували, що «парад голубців» матиме другий сезон, отже радимо слідкувати за повідомленнями.
Україна, що сьогодні перебуває під обстрілами росії, продовжує розвиватися, в тому числі в сфері винного туризму. Вина цієї країни здобувають визнання на міжнародній арені. А ентузіасти місцевої гастрономії вивчають старовинні рецепти і збагачують їх новітніми технологіями. Ми впевнені, що вайнловери світу і експерти гастрономії вже вписали Україну в свій календар турів, щоб відвідати її після Перемоги. І команда Drinks+ готова стати провідником для кожного з них, щоб провести еногастрономічними дорогами цієї гостинної та різноманітної країни.
Фото: facebook.com
Південь України, Одещина, попри війну, перетворюється на клондайк для сучасного гурмана. Тут – і виразні вина, і унікальна одеська кухня, що всмоктала найяскравіші смаки традиційних столів різних народів, які спокон віків живуть на цих землях. Слава про кухню Одещини шириться світом: закономірно, що Ukrainian Bessarabia’s Wine and Taste Route здобула перемогу в категорії Region of […]
Рубрика
|Коментарі Вимкнено до Голубці миру. На Одещині провели «парад голубців», підтримавши його залпами локальних вин
Дегустаційний винний конкурс для виноробів Закарпаття проходитиме з 28 до 30 червня 2024 року. Головний редактор Drinks+, Міжнародного інформаційного партнера чергового заходу «Вина Срібної Землі», Ольга Піневич-Тодорюк візьме участь у конкурсі в статусі судді. Її дегустаційні нотатки та опис унікального профілю цих вин наші ресурси опублікують найближчими днями.
Конкурс для виноробів Закарпаття – «Вина Срібної Землі», організовано Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН (FAO), проєктом Європейського Союзу «Інституційна та політична реформа дрібномасштабного сільського господарства в Україні» (IPRSA) та ГО «Асоціація виноградарів, виноробів та дистиляторів Закарпаття».
Організатори заходу ставлять своєю метою поширення інформації щодо впровадження системи географічного зазначення (ГЗ) в галузі виноробства. Система ГЗ є ефективним інструментом збереження унікальної виноробної спадщини регіону та його розвитку.
28-29 червня проходитиме збір та кодування зразків, калібрувальна сесія для членів журі, а також дегустаційні сесії та опрацювання результатів. До складу журі входитимуть представники Румунії, Угорщини, Грузії та члени «Асоціації сомельє України». Директор конкурсу – професорка Одеського національного технологічного університету Наталія Каменєва, міжнародний спостерігач (представник FAO) – доктор технічних наук, завідувачка кафедри технології вина та сенсорного аналізу Одеського національного технологічного університету, Оксана Ткаченко.
В статусі судді участь у конкурсі візьме головний редактор Drinks+, Ольга Піневич-Тодорюк. Комунікаційна медіагрупа Drinks+ є Міжнародним інформаційним партнером заходів «Вина Срібної Землі». Стаття про візит, дегустаційні нотатки та опис унікального профілю вин-учасників буде незабаром опубліковано на наших ресурсах.
30 червня відбудеться конференція «Вина Срібної землі: філософія, стратегія та тактика розвитку ГЗ», під час якої учасники конкурсу дізнаються про історію та традиції, розвиток виноградно-виноробної галузі в період формування ГЗ, а також про технічні сорти винограду Закарпатської області та систему контролю якості вин з ГЗ тощо.
За словами пана Олександра Гарновдия, голови «Асоціації виноградарів, виноробів та дистиляторів Закарпаття» та засновника і власника господарства «Винна мануфактура Штифко», це останній конкурс, організований Асоціацією, у якому участь зможуть прийняти усі бажаючі. В наступних конкурсах брати участь зможуть виключно ліцензовані виробники.
Церемонія оголошення та нагородження переможців відбудеться 30 червня 2024 року у Мукачівському замку.
Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (FAO) запрошує ЗМІ взяти участь в церемонії нагородження та пресконференції. Зареєструватися можна за посиланням.
Фото: facebook.com
Дегустаційний винний конкурс для виноробів Закарпаття проходитиме з 28 до 30 червня 2024 року. Головний редактор Drinks+, Міжнародного інформаційного партнера чергового заходу «Вина Срібної Землі», Ольга Піневич-Тодорюк візьме участь у конкурсі в статусі судді. Її дегустаційні нотатки та опис унікального профілю цих вин наші ресурси опублікують найближчими днями. Конкурс для виноробів Закарпаття – «Вина Срібної […]
Рубрика
|Коментарі Вимкнено до У Мукачево відбудеться конкурс «Вина Срібної Землі»-2024
MUNDUS VINI організовує 35-ю Grand International Wine Award. Summer Tasting відбудеться з 29 серпня по 1 вересня 2024. За багаторічною традицією серед членів журі будуть і судді від ресурсів медіа-групи Drinks+.
Вже 20 років Grand International Wine Award MUNDUS VINI є одним із найважливіших винних конкурсів у світі. Двічі на рік виробники, трейдери та імпортери можуть представити свою продукцію на відомому заході. Експерти з 40 країн дегустують вина та дають професійний відгук. Найкращі вина отримують одну з бажаних нагород: Mundus Vini Medal Grand Gold, Gold або Silver.
Понад 12 000 вин щороку беруть участь у цьому змаганні.
Мета MUNDUS VINI Summer Tasting 2024 – визнання та популяризація якості представлених вин. Отримані нагороди забезпечують популярність у сфері маркетингу. Скрізь у світі можна знайти на полицях супермаркетів вина, які були відзначені престижною нагородою MUNDUS VINI.
Переваги участі у MUNDUS VINI:
оцінка вин експертним журі найвищого класу, яке складається з понад 300 міжнародних визнаних винних експертів з торгівлі, гастрономії, виноградарства, виноробної промисловості та винних ЗМІ;
детальний відгук та технічні характеристики представленого вина;
презентація вин-переможців, підкріплена редакційним матеріалом у публікаціях, онлайн-каналах та каналах соціальних мереж видавництва Meininger, лідера європейського ринку у винному секторі, включаючи ексклюзивний журнал «MUNDUS VINI» з тиражем 100 000 примірників.
___________
Ключові дати MUNDUS VINI Summer Tasting 2024
Кінцевий термін реєстрації вин – 12 липня 2024 року.
MUNDUS VINI організовує 35-ю Grand International Wine Award. Summer Tasting відбудеться з 29 серпня по 1 вересня 2024. За багаторічною традицією серед членів журі будуть і судді від ресурсів медіа-групи Drinks+. Вже 20 років Grand International Wine Award MUNDUS VINI є одним із найважливіших винних конкурсів у світі. Двічі на рік виробники, трейдери та імпортери […]
Рубрика
|Коментарі Вимкнено до MUNDUS VINI Summer Tasting 2024
Цьогорічна виставка VieVinum продемонструвала, що виноробна Австрія стає дедалі привабливішою для світової професійної спільноти: 16 000 відвідувачів, 1200 винних експертів з 58 країн відгукнулися на запрошення та приїхали до віденського палацу Hofburg, встановивши новий рекорд відвідуваності виставки. В числі запрошених з усього світу міжнародних журналістів була й оглядачка Drinks+.
Вино – найважливіше з мистецтв
Ніколи раніше VieVinum не приймав таку значну кількість винних байєрів, експертів зі сфери дистрибуції та продажу, роздрібної торгівлі та гостинності, інфлюенсерів та журналістів. Серед гостей можна було бачити представників еліти міжнародної винної спільноти. В кулуарах виставки мені пощастило зустрітися з Раймондом Томсонcом (Raimonds Tomsons) – 2023 Best Sommelier of the World, та нарахувати серед знайомих облич не менше шести Master Sommeliers та пару десятків Masters of Wine. І, зрозуміло, це лише індивідуальні спостереження, офіційна ж статистика демонструвала ще виразніші цифри.
Цьогорічний форум у Відні зробив прорив в міжнародному реноме. Сьогодні можна стверджувати, що VieVinum 2024 – не лише найбільш представницький виставковий форум Австрії (понад 550 експонентів!), це ще й одна з найелегантніших винних виставок у світі.
Віденський імператорський палац Hofburg, як і інші локації для супутніх заходів, – це архітектурні перлини, залучення яких до проведення виставки демонструє, наскільки важливим для австрійців є вино. Елегантний Hofburg не потребує додаткових декорацій. Тут були б недоречні звичні на великих форумах сучасні стенди зі складними конструкціями.
Ми цієї весни вже писали про подібний, імпонуючий нам формат, коли всі експоненти мають рівні можливості для візуального прояву, працюючи за столами як у форматі walk around tasting, де головну роль відіграє вино. Але в Відні такий формат мав ще й естетичну місію: демонструвати вино та шедеври архітектури на рівних. Це було дійство, на яке можна ходити, як в театр. І на нього ішли! Попри досить високі ціни на квитки: на один день – стандартний 75 EUR, для trade visitor 55 EUR, для сомельє та Weinakademiker 45 EUR; на три дні – стандартний 190 EUR, для trade visitor 140 EUR. І уявіть – усі три дні івенти віденської виставки збирали аншлаг!
Зауважимо, що кожна складова VieVinum, як візуальна, так і змістовна, – результат титанічної роботи, яку проводить команда Austrian Wine Marketing Board (Austrian Wine, AWMB). Зізнаюся, мені не з першої спроби вдалося поспілкуватися на виставці з Крісом Йорком (Chris Yorke), CEO AWMB, але, попри неймовірну завантаженість, він прокоментував для Drinks+ результативність події: «VieVinum цього року побив усі рекорди! Це дуже важливо для наших виробників, оскільки економічна ситуація у них зараз непроста. Це також показує, наскільки зросла популярність наших вин в усьому світі». Як і більшість виноробних господарств Австрії, компанія-організатор виставки MAC Hoffmann є сімейним бізнесом. А цей VieVinum виявився для Alexandra Graski-Hoffmann, його СЕО, особливим – MAC Hoffmann відзначила 30-річний ювілей.
InternationalHeroesandRisingStars
На честь цієї події за день до відкриття виставки Austrian Wine організували два, без перебільшення унікальних, заходи. Перший – Flight Tasting „International Heroes and Rising Stars”. У розкішному віденському палаці Palais Niederösterreich з 9.00 24 травня пропонувалося кілька слотів дегустацій по півтори години кожна.
Учасники індивідуально могли вибирати з 18 майстерно складених флайтів, які загалом включали 76 вин із категорії International Heroes та 26 із Rising Stars. International Heroes – це видатні вина Австрії, які отримали у 2022-2023 роках понад 95 та 18 балів (відповідно оціночної шкали у 100 або 20 балів) на міжнародних конкурсах та рейтингах, організованих шановними міжнародними виданнями та авторитетними дегустаторами. Rising Stars були відібрані шістьма національними експертами (сомельє, трейдерами та представниками профільної преси).
Дозволю собі кілька цитат із дегустаційних нотаток до 54-х продегустованих мною вин.
Елегантний тонкий перляж, квітковий аромат з тонами меду та цитрусових і нотами свіжої бріоші. Смак комплексний, сухий та свіжий, висока елегантна кислотність, фруктові ноти, тривалий фініш.
Флайт «Совіньйон Блан процвітає на чудових ділянках Південної Штирії»
2021 Südsteiermark DAC Sauvignon Blanc Ried Welles „GSTK“, Lackner-Tinnacher
Аромат стиглих ягід – чорної смородини, агрусу, з легким тоном квіткового меду та мінеральними нотами. Потужне, тільне та елегантне, з відмінною структурою та кислотністю, багатим смаком та тривалим посмаком.
RisingStars:
Флайт «2021 – приголомшливий рік для Грюнер Вельтлінер»
2021 Traisental DAC Grüner Veltliner Ried Neusiedler Hochschopf “1ÖTW”, Dockner Tom
В ароматі зелене яблуко та груша. Свіже, повнотіле, округле з нотками фруктів та спецій. Посмак тривалий з мінеральними тонами.
Флайт «Блауфранкіш – подорож Бургенландом»
2021 Burgenland Blaufrankisch Alte Reben, Ceel
Аромат приварених лісових чорних ягід, з нотами трав, тютюну, лакриці та шоколаду. У смаку соковита вишня, ноти спецій, шовковисті таніни, елегантне. Тривалий посмак.
Просто – Welcome!
Другим унікальним заходом напередодні виставки став Welcome Event, організований у Музеї прикладного мистецтва. Це було неймовірно гарно! Розкішні зали та коридори музею, столи для дегустацій та столики для гостей були прикрашені квітковими композиціями з півоній, дзвіночків, наперстянок та інших принад літніх європейських садів.
Освітлення залів мало власний дизайнерський сценарій, що надавало більшої урочистості. Австрійські вина вишикувалися окремими барами, що відповідали різним регіонам: Відень, Нижня Австрія, Штирія та Бургенланд.
Також функціонував бар з альтернативними винами та тематичний, присвячений коктейлю Spritz. Центральне місце відведено вінтаж-бару, де можна було продегустувати виняткові вантажі: Grüner Veltliner 2013 і 2006 Weinviertel DAC, 2010 Kremstal DAC Reserve, 2008 Kamplal DAC Reserve, 1996 Weinviertel; Riesling 2009 Kremstal DAC Reserve, 2006 Wachau Smaragd, 2001 Thermenregion, 1997 Kremstal; Roter Traminer 1997 Südsteiermark; Weissburgunder 2005 Kamptal; Marillon 1995 Südsteiermark; Blaufränkisch 2015 Burgenland, 2013 Burgenland Reserve,1995 Mittelburgenland; Sankt Laurent 2013 Burgenland Reserve, 2004 Thermenregion; Pinot Noir 2004 Burgenland Reserve, 2003 Burgenland; а також солодкі Weissburgunder 2001 Burgenland TBA та Grüner Veltliner 1994 Burgenland Strohwein.
Розважальна та культурна програма вечора була наповнена музикою бенда Monito, гості могли відвідати експозицію музею з виставкою робіт Гюнтера Конрада, присвячених Австрії.
У фотозоні, оздобленій величезним диваном, можна було зробити фото на згадку або прикрасити себе тимчасовим тату в одного з двох фахівців цього стародавнього і сучасного різновиду боді-арт.
Austrian Wine Update з Крісом Йорком
Виставка VieVinum відкрилася 25 травня важливим івентом – доповіддю Кріса Йорка про ситуацію та перспективи австрійських вин у світі. Тезисно це звучало так.
Основи позиціонування австрійських вин – це преміальність, екологічна усвідомленість та поєднання традицій і сучасних підходів. Стратегічні цілі Austrian Wine – продовження зростання експорту із середньочасовою метою 250 млн євро, збереження високої частки на внутрішньому ринку та тісна взаємодія з виноробнями.
Виноградарство, відповідне до екологічної усвідомленості, є частиною ДНК Австрії: 25% виноградників сертифіковано програмою Sustainable Austria, 22% мають органічну сертифікацію та 3% (або 15% від органічно сертифікованих виноградників) ведуть біодинамічне виноградарство.
2023 рік показав фінансовий результат експорту австрійських вин у 238,2 млн євро при обсязі 65 млн літрів, що підтверджує тенденцію преміалізації експорту. Першість в десятці країн-імпортерів, як і раніше, займає Німеччина з 45,7% часткою ринку і з великим відривом від інших країн десятки, що включає Швейцарію і Нідерланди, США і Канаду, країни Північної Європи і Великобританію, що замикає десятку з 1,34% часткою. Винне законодавство Австрії продовжує вдосконалюватись. Система DAC, що стартувала 20 років тому ще 2003 року, тепер охоплює всю країну.
Thermenregion – це останній виноробний регіон, який у 2023 році набув статусу DAC. А на початку 2023 року було закладено законодавчу основу для національної системи класифікації виноградників, в якій кожен виноробний регіон зможе офіційно призначати окремим виноградникам – Ried спочатку статус Erste Lagen (premier cru), а потім Grosse Lagen (grand cru) – відповідно прописаним суворим критеріям. Очікується, що перші виноградники будуть класифіковані у 2025 році.
AWMB веде постійну глобальну мультиканальну освітню та інформаційну кампанію. Додатково до основної діджитал-платформи www.austrianwine.com було запущено нову www.austrianvineyards.com, що містить вичерпну інформацію про виробників та вина Австрії. За підтримки AWMB видаються книги та навчальні посібники, які, до речі, були у вільному доступі безкоштовно для журналістів та інших важливих гостей виставки в Austrian Wine Lounge.
Однак і цифрові, і традиційні комунікації про вино неможливі без особливих персоналій, фронтменів та амбасадорів. Вперше вручення Bacchus Prize Awards – нагороди, якою Austrian Wine Marketing Board відзначає професіоналів за видатні заслуги у поширенні знань про австрійські вина, відбулося на VieVinum 2024. Лауреатами 2024 стали Master of Wine Anne Krebiehl і відомий сомел’є Герхард Реттер (Gerhard Retter).
Австрія – Region of the Year, а VieVinum – Magnet of the Region за версією Wine Travel Awards
Виставка у Відні відкрилася буквально через кілька днів після церемонії нагородження WTA 2023-2024 у Лондоні, і так вдало склалися обставини, що імператорський палац Hofburg став місцем вручення трофі та диплома переможця самому Крісу Йорку, чиї зусилля щодо просування вин цієї чудової країни неможливо переоцінити.
VieVinum надав можливість нашим оглядачам особисто зустрітися з австрійськими учасниками спільноти WTA та продегустувати вина на їхніх стендах: чудові Chardonnay Ried Pössnitzberg і Sauvignon Blanc Trockenbeerenauslese від Erwin Sabathi; Sauvignon Blanc і Weissburgunder (Pinot Blanc) від Tement; Sauvignon Blanc Ried Alter Kranachberg та Blau Burgunder (Pinot Noir) зі старих лоз від Sattlerhof (усі перелічені вина походять зі Штирії); Gruner Veltliner Federspiel Ried Kaiserberg від Domäne Wachau; а також лінійку, включаючи безалкогольні вина, презентовану представницею молодшого покоління сім’ї Joanna Rabl від Weingut Rabl, Кампталь.
До речі, усі австрійські номінанти, поряд з учасниками з 32 інших країн, були представлені в каталозі Wine Travel Awards Guide 2022-2023, який поширювався з медіа-стенду виставки.
WinesofUkraine, WinesofGreece та інші
Потішила мене цього разу присутність вин Греції – країни-гостя VieVinum 2024 – в окремій залі, а також на заході, організованому Greek Wine Federation “Wines of Greece – sustainability with a sense of place”. Грецькі виробники брали участь у виставці з розумінням, що це лише перший крок для виходу на ринок Австрії. Тим не менше, оскільки виставка залучила значну кількість міжнародних байєрів, журналістів, представників HoReCa, грецькі вина та вина інших закордонних учасників були у фокусі їхньої уваги поряд з австрійськими.
Серед них були і Wines of Ukraine, які отримали запрошення від Кріса Йорка для участі у VieVinum на безоплатній основі. Зауважимо, СЕО AWMB постійно підтримує виноробів України, передаючи досвід, допомагаючи в освітніх проєктах. Показово, що під час своєї доповіді у перший день виставки Кріс Йорк дав можливість представити Україну поважному зібранню, надавши слово Світлані Цибак, яка очолює Wines of Ukraine та Асоціацію крафтових виноробів України.
В Австрії Wines of Ukraine презентували на національному стенді кращі зразки українського виноробства. Біля стенду завжди юрмилися зацікавлені вайнловери. І усі відгуки були схвальними. За нашою рекомендацією стенд Wines of Ukraine відвідала Джин Смуллен (Jean Smullen0, винна журналісткою з Ірландії, яка згодом поділилася враженнями у своєму блозі https://jeansmullen.com/Blog/Index/2154: «Це була дуже цікава дегустація, і вина були різноманітні, як за якістю, так і за стилем. 2023 Beykush Winery Telti-Kuruk був дуже ароматним.
Я спробувала 46 Parallel Grand Admiral 2019 Brut Nature Rosé, виготовлений із Піно Нуар і витриманий у пляшці 46 місяців на осаді. Це був справжній сюрприз, чудові нотки бріоші у добре зробленій ігристій пляшковій ферментації, справжня знахідка! Нарешті, Chateau Chizay Late Harvest Furmint 2022 року – це було чудове вино, стигла айва, соковий персик, груша, ізюм та мед».
Географія VieVinum охоплювала з десяток країн, серед яких були також окремі виноробні Німеччини, Іспанії, Словенії, Чехії, Угорщини, Грузії та Азербайджану.
SchoolofWine
Паралельно з виставкою відбувалася широка програма івентів, об’єднана назвою «Школа вина». Майстер клас “Rare and Rarer – Thermenregion’s Pinot Noir & Zierfandler” провела Анн Кребіель (Anne Krebiehl MW), у процесі надаючи слово виноробам, вина яких були представлені у флайтах.
У наймолодшому австрійському DAC Thermenregion, який отримав назву від термальних вод, на які багаті ці землі, виробляють вина з автохтонного сорту винограду Центральної Європи Zierfandler. Це добре збалансовані, свіжі, фруктові, з нотами трав та мінеральності елегантні вина. Сорт добре виявляє себе на крейдяних ґрунтах Thermenregion DAC. До речі, як і Pinot Noir, якого тут пропорційно більше, ніж в інших австрійських регіонах, хоча на нього припадає лише 1,1% червоних сортів, що вирощуються в регіоні. Чудові піно нуари з окремих виноградників Thermenregion DAC різні за стилем, але завжди елегантні, відрізняються напрочуд демократичними цінами. Найвища із озвучених склала 32 євро на виноробні за Pinot Noir Ried Holzspur 2019 Winzerfamilie Gregor Schup.
Ще одну цікаву презентацію та тейстинг “The great vinyards of the Renowned Wineries of Burgenland” провели учасники RWB – асоціації, що об’єднує 12 сімейних виноробних господарств різних регіонів Бургенланду і яка оголосила своєю місією «відданість походженню з фокусом на натуральне виноградарство». На тейстингу було представлено по одному зразку від кожного учасника. Дегустаційну панель відкрили білі Furmint та Chardonnay. Особливе враження справило Chardonnay Ried Tatschler 2004 Kollwentz. Багатий інтенсивний букет – свіжий та насичений з нотами спецій. Жовті фрукти та квіти, ноти бріоші, чудово інтегрована бочка. Елегантне та повнотіле. Серед червоних превалював Blaufränkisch, але також були представлені чудові вина з Pinot Noir, Sankt Laurent, Cabernet Sauvignon. Винороби цієї невеликої асоціації можуть по праву пишатися своєю майстерністю та чудовими винами, відзначеними своєрідним знаком якості – значком RWB.
А загалом VieVinum цього року здійснив неймовірне: цій виставці вдалося продемонструвати і довести, що усі (!) 500 (!) австрійських виноробень-учасників відповідають найвищому рівню якості, гарантованому червоно-білим знаком Austrian Wine. Сьогодні він впізнаваний в усьому світі.
Наступний реліз VieVinum відбудеться у Відні 16-18 травня 2026 року.
Фото: Drinks+
Цьогорічна виставка VieVinum продемонструвала, що виноробна Австрія стає дедалі привабливішою для світової професійної спільноти: 16 000 відвідувачів, 1200 винних експертів з 58 країн відгукнулися на запрошення та приїхали до віденського палацу Hofburg, встановивши новий рекорд відвідуваності виставки. В числі запрошених з усього світу міжнародних журналістів була й оглядачка Drinks+. Вино – найважливіше з мистецтв Ніколи […]
Рубрика
|Коментарі Вимкнено до VieVinum – авторитет №1 в Австрії, взірець естетики у світі
ЄДРПОУ 2665504466, тел. 423-11-89, +-380 67-747-14-80
IBAN UA223808380000026003799963479 в АТ “Правекс-банк” м. Києва МФО 380838
Digital magazine subscription DRINKS+ 2020
• DRINKS+ magazine: information addressed to both, professionals in the domestic alcohol market and advanced lovers of quality drinks. • DRINKS+ magazine: news about the best and the most interesting beverages in the world, wine routes, legendary wineries and star restaurants. • DRINKS+ magazine: it is information about beverage and gastronomic exhibitions, contests and forums in Europe, America, Asia. • DRINKS + magazine includes news, expert advices, interviews with famous personalities, tastings articles, market researches, ratings, publications on national traditions and the culture of beverages consumption.
The cost of an annual subscription in 2020:
100 euros
If you want to subscribe to the magazine, fill out the following information:
Print magazine subscription DRINKS+ 2020
• DRINKS+ magazine: information addressed to both, professionals in the domestic alcohol market and advanced lovers of quality drinks. • DRINKS+ magazine: news about the best and the most interesting beverages in the world, wine routes, legendary wineries and star restaurants. • DRINKS+ magazine: it is information about beverage and gastronomic exhibitions, contests and forums in Europe, America, Asia. • DRINKS + magazine includes news, expert advices, interviews with famous personalities, tastings articles, market researches, ratings, publications on national traditions and the culture of beverages consumption.
The cost of an annual subscription in 2020: • 230 euros
If you want to subscribe to the magazine, fill out the following information:
ПОДПИСКА на электронную версию журнала DRINKS+ на 2020 год
Журнал DRINKS+ – это специализированное издание со стильным дизайном и уникальной информацией, адресованной как профессионалам внутреннего алкогольного рынка, так и продвинутым любителям качественных напитков.
Журнал DRINKS+ – о самых лучших и интересных напитках мира, о винных дорогах, легендарных винодельнях и звездных ресторанах.
Журнал DRINKS+ – это информация о напиточных и гастрономических выставках, конкурсах и форумах Европы, Америки, Азии.
Журнал DRINKS+ – это новости, советы специалистов, интервью с известными личностями, тесты, исследования рынка, рейтинги, материалы о дегустациях, публикации о национальных традициях и культуре потребления напитков.
Периодичность – 10 номеров в год (5 в премиальном формате и 5 в деловом – на русском и английском языках).
Стоимость годовой подписки журнала в 2020 году (10 номеров) составит:
в гривне – 1500 грн,
EUR – 70 евро
Реквизиты:
ФОП ПОГРЕБНЯК І. М.
ЄДРПОУ 2665504466, тел. 423-11-89, 8-067-747-14-80
IBAN UA223808380000026003799963479 в АТ “Правекс-банк” м. Києва МФО 380838
Ждем Ваши заявки по тел. +38 067 405 62 03 E-mail: gabrelka@ukr.net
DIGITAL ПОДПИСКА на журнал DRINKS+ на 2020 год
Журнал DRINKS+ – специализированное издание с уникальной информацией, адресованной как профессионалам внутреннего алкогольного рынка, так и продвинутым любителям качественных напитков.
Журнал DRINKS+ – о самых лучших и интересных напитках мира, о винных дорогах, легендарных винодельнях и звездных ресторанах.
Журнал DRINKS+ – это информация о напиточных и гастрономических выставках, конкурсах и форумах Европы, Америки, Азии.
Журнал DRINKS+ – это новости, советы специалистов, интервью с известными личностями, тесты, исследования рынка, рейтинги, материалы о дегустациях, публикации о национальных традициях и культуре потребления напитков.
Периодичность – 10 номеров в год
Стоимость годовой подписки диджитал-версии журнала в 2020 году (10 номеров) составит:
в гривне – 1500 грн
Реквизиты:
ФОП ПОГРЕБНЯК І. М.
ЄДРПОУ 2665504466, тел. 423-11-89, +-380 67-747-14-80
IBAN UA223808380000026003799963479 в АТ “Правекс-банк” м. Києва МФО 380838
Ждем Ваши заявки по тел. +38 067 405 62 03
E-mail: gabrelka@ukr.net
ПОДПИСКА на журнал DRINKS+ на 2020 год
Журнал DRINKS+ – специализированное издание с уникальной информацией, адресованной как профессионалам внутреннего алкогольного рынка, так и продвинутым любителям качественных напитков.
Журнал DRINKS+ – о самых лучших и интересных напитках мира, о винных дорогах, легендарных винодельнях и звездных ресторанах.
Журнал DRINKS+ – это информация о напиточных и гастрономических выставках, конкурсах и форумах Европы, Америки, Азии.
Журнал DRINKS+ – это новости, советы специалистов, интервью с известными личностями, тесты, исследования рынка, рейтинги, материалы о дегустациях, публикации о национальных традициях и культуре потребления напитков.
Периодичность – 10 номеров в год
Стоимость годовой подписки на один экземпляр журнала в 2020 году (10 номеров) составит:
1500 грн – при отправке по Украине
230 евро – при отправке за рубеж
Реквизиты:
ФОП ПОГРЕБНЯК І. М.
ЄДРПОУ 2665504466, тел. 423-11-89, +-380 67-747-14-80
IBAN UA223808380000026003799963479 в АТ “Правекс-банк” м. Києва МФО 380838
Ждем Ваши заявки по тел. +38 067 405 62 03 E-mail: gabrelka@ukr.net