Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

8 крафтових виноробень

8 крафтових виноробень, що увійшли до «WTA Гайд. Україна»

08.11.2022, Вино

Крафтовики в Україні – переважна більшість виноробів країни. Їхня кількість в довоєнні роки зростала в геометричній прогресії. З того сонму для нового випуску «WTA Гайд. Україна», яким 1 листопада відкрився новий рік премії  Wine Travel Awards, ми вибрали топ 8, – до яких варто завернути, коли українські винні шляхи стануть безпечні та покличуть у путь.


Uman Winery

Розташування: м. Умань, Черкаська обл.
Потужність: 1,5 – 3 тис. л на рік
Власні виноградники: немає. Виноград закуповується з Причорномор’я

Uman Winery

Uman Winery розпочала своє існування як хобі сомельє Ігоря Максименка у 2013 році. Виробництво перших експериментальних вин стартувало у 2015 році – найбільше винороба цікавив сорт Одеський Чорний (або Аліберне – кросс Alicante Bouschet та Cabernet Sauvignon), виведений українськими селекціонерами з Інституту ім.Таїрова. На невеличкому виробництві Ігорю Максименку вдалося створювати вина, які отримували престижні відзнаки на винних конкурсах. Для гостей виноробні Ігор проводить дуже цікаві лекції-дегустації і планує відкрити дегустаційну залу. Під час коментованих тейстингів відвідувачі знайомляться з методами оцінки вина, принципами еногастрономії тощо. Завдяки ентузіазму пана Максименка Uman Winery – стала номінантом Wine Travel Awards 2021-2022 у номінації Unique Program та потрапила в фінал публічного голосування.

Uman Winery

Енотуристи мають змогу оглянути місто Умань, дендрологічний парк «Софіївка», Василіанський монастир та печери ченців, поховання Ребе Нахмана, куди приїздять хасиди з усього світу святкувати єврейський Новий рік. У місті гарно розвинена інфраструктура HoReCa.

Сорти: Бастардо, Мерло, Сапераві, Соляріс, Каберне, Одеський Чорний.

Нагороди: Odessa Wine and Spirits Award за Muscat Ottonel/Aligote Orange 2018 та Aliberne 2017 золото від Odessa Wine and Spirits Award. «Мерло» 2017 та «Сапераві» 2017 – срібло від «Одеська затока-2019».

Uman Winery

Вина, що варті уваги:

  • Muscat Ottonel/Aligote Orange 2018 – сухе вино яскраво-бурштинового кольору. В ароматі солодкі медові і квіткові ноти. Смак з округлою кислотністю, відчувається легкий кісточковий тон, помірні таніни.
  • Aliberne 2017 – стримане в ароматі, відчуваються ноти дерева, родзинок. Ніжні оксамитові таніни у смаку, гарне поєднання кислоти, фруктовості, домінує сушена груша.

Sherwood Winery

Розташування: м. Умань, Черкаська обл.
Потужність: 2 тис. пляшок на рік
Власні виноградники: 0,15 га
Вік лози 11 років

Sherwood Winery

Власник Сергій Коваленко почав займатися мікровиноробством у 2015 році. Він особисто доглядає за виноградником та створює вина. Близькість до степової зони та лесові породи ґрунтів сприяють вирощуванню винограду, клімат у цій місцевості помірно континентальний з м’якою зимою і теплим літом.

Лінійку вин складають червоні сухі, десертні та rose. Сухі та rose виробляються за класичною французькою технологією, десертні – за кримською. Цього року Сергій Коваленко працює над розе з сорту Юпітер. Також у планах зробити розе з Цвайгельту, з Гурзуфського Рожевого та розе в стилі кларет із Лівадійського Чорного.

Sherwood Winery співпрацює з готельно-ресторанним комплексом Forest club Sherwood, де є все, щоб провести свято, відпочити, насолодитися природою та чудовими винами.

Виноробня Sherwood Winery – номінант премії Wine Travel Awards The Visiting Card of the Country.

Сорти: Юпітер, Цвайгельт, Лівадійський Чорний, Гурзуфський Рожевий, Каберне.

Нагороди: «Мерло» – «Найкраще рожеве сухе вино України 2019» на V Всеукраїнському дегустаційному конкурсі «Сорт і теруар. Мікровиноробство». Love story – «Найкраще десертне вино України 2020» на VІ Всеукраїнському дегустаційному конкурсі «Сорт і теруар. Мікровиноробство». Grand Vale, 2019 – срібло від Всеукраїнського дегустаційного конкурсу Odessa Wine & Spirit Awards.

Sherwood Winery

Вина, що варті уваги:

  • Grand Vale – червоне сухе вино. Класичний бордоський бленд з сортів винограду Каберне Совіньон та Мерло. Вино глибокого рубінового кольору, з потужним тілом, зрілими танінами. Смак насичений з нотками вишні та чорної смородини. В ароматі – тони червоних ягід, маку, кориці.
  • Love story – десертне вино, вироблене з сорту винограду Гурзуфський Рожевий за кримською технологією десертних вин. Колір рожевий, насичений. Ароматика яскрава, потужна, меду та троянди, Посмак довгий, приємний, солодкуватих ягід.

Don Alejandro Winery

Розташування: смт. Холодна Балка, Біляївський район, Одеська область
Потужність: 20-40 тис. пл. на рік
Власні виноградники: 14 га
Вік лози: 20 років

Don Alejandro Winery

Виноробню в арт стилі Don Alejandro Winery у 2005 році заснував Олександр Шаповалов – представник шостого покоління виноробів і архітектор за професією, справжній Сальвадор Далі та Гауді українського виноробства. Авторська бутик-виноробня Don Alejandro Winery – це велика сімейна садиба з унікальною архітектурою та атмосферою, зі справжніми винними льохами, виноробними приміщеннями та дегустаційною залою, де можна продегустувати надзвичайно цікаві натуральні вина Don Alejandro Winery.

Don Alejandro Winery

Дон Алехандро – майстер оригінального стилю не лише у дизайні, але й у виноробстві та апологет нової течії – космодинаміки. Він сам бере участь у всіх процессах створення вина – від задуму до розливу. Відповідно авторські і дизайн пляшок, і назви: Metamorphosa, Paradigma, Equilibrium, Haematogenum та інші.

Виноградники Don Alejandro розташовані на березі теплого Хаджибейського лиману. Ґрунти суглинисті, вапняк. Влітку тут спекотна і безвітряна погода, що добре впливає на дозрівання ягід, на кількість цукру й ароматичних фенольних сполук. Ну, і звичайно, – на настрій численних гостей, які відвідують цю артистичну виноробню!

Сорти: Рислінг, Шардоне, Аліготе, Піно Нуар, Одеський Чорний, Мерло, Сапераві, Каберне Совіньйон та інші.

Don Alejandro

Вина, що варті уваги:

  • Paradigma – біле сухе вино з винограду сорту Шардоне 2014 року. Вино має яскравий, насичений аромат. Відрізняється наявністю оригінальних гудронових ноток.
  • Metamorphosa – червоне сухе вино, бленд Каберне, Сапераві і Мерло. Густе біодинамічне вино, з яскравим ароматом ожини та стиглої чорної шовковиці. Має збалансований округлий смак, присутні нотки паприки та чорного перцю.

Виноробня Григорія Кулініченка

Розташування: с. Горохове, Бородянський р-н, Київська обл.
Потужність: 5 000 л на рік
Виноградники: a 4 га

Виноробня Григорія Кулініченка

У 2011 році фермер із Кагарлика Григорій Кулініченко на землях свого великого господарства у селі Горохове вирішив виділити ділянку для виноградника. Він перепробував багато сортів, поки не зупинився на тих, які дозрівають в умовах цієї місцевості. Нині тут вирощують 30 сортів, серед яких червоні переважно належать до західної селекції, білі – до української (Інститут виноробства та виноградарства імені В.Таїрова). Лози сягають корінням до шарів глини, створюючи вина з розкішним ароматом, що нагадують за стилем Рону.

Виноробня Григорія Кулініченка

Основні принципи виноробства: власний виноград, шлях з поля на виноробню – 15 хвилин, контроль температур на всіх етапах. Господарі виноробні завжди раді гостям, особливо тим, хто знається на гарних винах. Туристів також приваблює мальовниче село Горохове, поруч з яким знаходиться курган часів трипільської культури.

Сорти: Буковинка, Віоньє, Гренаш, Йоханітер, Каберне Кортіс, Каберне Совіньйон, Каберне Фран, Карменер, Мальбек, Мерло, Мускаріс, Мускат Одеський, Небіоло, Піно Бьянко, Піно Грі, Піно Міньє, Піно Нуар, Рислінг Рейнський, Семільйон, Совіньйон Блан, Совіньйон Грі, Соляріс, Трамінер, Требіано ді Лугано, Цитрон Магарача, Шардоне, Шираз.

Нагороди: «Соляріс» 2019 – срібло на Odessa Wine & Spirits Awards 2020.

Виноробня Григорія Кулініченка

Вина, що варті уваги:

  • «Соляріс» – біле сухе вино. Має фруктовий букет, свіжі тони ананасу і відтінки лісового горіху. Повнотіле, з мінеральним посмаком.

Bohdan’s Winery

Розташування: с. Гораївка, Кам’янець-Подільський район, Хмельницька область
Потужність: 1,5 – 3 000 л на рік
Власні виноградники: 2 га
Вік лози: 20 років

Bohdan’s Winery

Власник та винороб Bohdan’s Winery Богдан Павлій – дуже відома людина серед крафтових виноробів України. Адже його стаж – понад 20 років, а виноробню засновано у 2012 році. Виноградники розташовані в унікальній кліматичній зоні на схилах Дністра у двох мікрорегіонах, Бакота й Каветчина. Південний схил, суглинисті з великим вмістом вапняку ґрунти, сонце, що відбивається від поверхні Дністра, перепади нічних температур – усі ці фактори сприяють роботі з білими сортами винограду. Його вина чудово демонструють особливості терруару.

Bohdan’s Winery

На території виноробні збудовано міні-готель, де можна розмістити до 10 осіб. На виноробні є дегустаційна зала на 12-14 осіб із панорамою на Бакоту та виноградники. Це місце у поєднанні з винами пана Павлія залишає незабутні враження.

Сорти: Йоханітер, Трамінер, Аліготе, Совіньйон Блан, Шардоне, Соляріс, Мускаріс, Рислінг, Дублянський, Дунай, Цвайгельт, Мерло, Небіоло, Санджовезе, Євмолпія (Evmolpia), Сіра, Каберне Фран.

Нагороди: більше 10 нагород від авторитетних українських конкурсів.

Bohdan’s Winery

Вина, що варті уваги:

  • «Совіньйон Блан» – біле сухе вино, елеганте, чисте й «хрустке». Аромат – аґрус та свіжоскошені трави. Добре збалансована кислотність. Вино не витримувалося в дубі. Зберігає первинну ароматику сорту.
  • «Бакота» – елегантний і вишуканий бленд Каберне Совіньйон / Мерло. Витримка у французькому барріку 6 місяців. Класичні бордоські сорти з терруарним характером.
  • Barbaryska Rose – сухе рожеве з сорту Санджовезе. Має яскраво виражений аромат і смак малини з цитрусом.

Korus Wines

Розташування: м. Кропивницький, Кіровоградська область
Потужність: 4 000 пляшок на рік
Виноградники: південь України

Korus Wines

Власники Korus Wines Руслан та Ганна Ковалевські – справжні винні ентузіасти й творці. Їхня невеличка виноробня розташована просто на подвір’ї садиби. Тут же висаджено маленький експериментальний виноградник, але виноград для виробництва купують на півдні України. Пан Руслан займається виноробством, постійно експериментує з сортами та блендами, застосовуючи цікаві технологічні прийоми та навички. А його дружина, дипломована та досвідчена експертка-сомельє, професійно презентує найкращі вина з колекції Korus Wine. Зауважимо, що сьогодні, під час війни, пані Ганна присвятила своє життя волонтерству.

Korus Wine

Окрім багаторічного досвіду, теоретичної підготовки та консультацій з професійними енологами, винороб має тонку інтуїцію та неабиякий талант. Тож кожен вінтаж Korus Wine тішить чистими, якісними винами з цікавим характером. В цьому році Руслан Ковалевський зробив купаж із Сапераві, Одеського Чорного та Піно Нуар і назвав це вино «Тризуб». Він вірить, що це вино буде символом нашої Перемоги.

Korus Wine

Вина, що варті уваги:

  • «Солярiс» 2019 – біле сухе, свіже, яскраве та інтенсивне в ароматиці і смаку. В ароматі ноти екзотичних фруктів – ананас, лайм, папайя, з відтінками яблук сорту Білий налив. Смак – фруктовий, з помірно високою, освіжаючою кислотністю.
  • «Альбаріньйо» 2019 – чарівне біле сухе вино, з ароматом цитрусових та білих квітів (зокрема, білого нарцису), у смаку – приємна кислотність та білі кісточкові фрукти.

Kovach Family Winery

Розташування: с. Концово, Ужгородський р-н, Закарпатська область
Потужність: 10 000 пляшок на рік

Вина Ковача

Ужгородський винороб Олександр Ковач вже 25 років створює яскраві вина в українському Закарпатті. Вина, які неодноразово займали призові місця на фестивалях і дегустаціях, виробляються з європейських сортів винограду. Пан Олександр слідкує за світовими тенденціями у виноробстві. Він любить експериментувати, і може собі це дозволити, адже для свого вина закуповує найякісніший виноград. Серед його продуктів – перше закарпатське ігристе за класичним методом шампанізації, дистиляти, iсe wine, пет-нати, винні лікери та бальзами, сидри, винне пиво. Олександр Ковач є засновником двох винних фестивалів в Ужгороді – «Сонячний напій» та «Закарпатське Божоле» та очолює Асоціацію приватних виноградарів та виноробів Закарпаття.

Вина Ковача

Нагороди: «Черсегі Фьюсереш» – золото, «Соляріс» – срібло на Всеукраїнському дегустаційному конкурсі в Одесі 2020, «Совіньйон Блан» – золото від конкурсу «Одеська затока-2019». «Аліберне» 2019 – золото на XXV фестивалі-конкурсі «Червене вино».

Kovach Family Winery

Вина, що варті уваги:

  • «Шардоне» 2019 – біле сухе вино. З ароматом зеленого яблука та лайму. 9-ти місячна витримка у барріку з французького дубу додає ноти пряної ванілі та горіху.
  • «Аліберне» 2019 – сухе червоне вино. В ароматі – розкіш червоних ягід, зокрема, чорної смородини. Багаті та насичені таніни. Посмак з ароматом спецій.

Винна мануфактура Штифко

Розташування: с. Ключарки, Мукачівський район, Закарпатська область
Потужність: 10 000 літрів на рік
Власний виноградник: 1 га, у планах розширення до 30 га

Винна мануфактура Штифко

Виноробня створена в 2018 році у власній садибі виноробом Олександром Гарновдієм. Це найавторитетніший на Закарпатті ентузіаст вина, який сьогодні обіймає посаду голови Спілки виноробів та дистиляторів Закарпаття. А названо виноробню на честь прадіда, від якого сім’я веде родовід.

Сорти: Харшлевелю (Липовина), Мюлер Тургау, Палава, Соляріс, Блау Бургундер, Сапераві.

Винна мануфактура Штифко

Винороб створює вина в традиційному для регіону стилі: сухі, напівсухі, напівсолодкі. Гостей виноробні пригощають «Фурмінтом», «Трамінером», «Совіньон Бланом» тощо. А мандрівникам порадять екскурсії до замку Паланок, в чарівний Ужгород та харизматичне Мукачеве, де на вайнловерів чекають численні дегустаційні зали.

Винна мануфактура Штифко

Нагороди: «Шардоне» – срібло, «Мускат Оттонель» 2021 – бронза на конкурсі Спілки угорських виноробів Закарпаття у м. Берегово.

Фото: facebook.com, Arsen Fedosenko, Tanya Olevska

X
Украина