Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Mundus Vini Spring Tasting 2023

Виноробство долає кордони: враження від Mundus Vini Spring Tasting 2023

14.03.2023, Новини Автор: Вікторія Макарова

Цьогорічна весняна дегустація Mundus Vini Spring Tasting в рамках 32-ї міжнародної премії Mundus Vini Grand International Wine Award була вражаючою — можливо, не менш вражаючою, ніж завжди, але, крім всього решта, вона привернула увагу до нових тенденцій і нових викликів, з якими стикається сучасне виноробство.


Для початку кілька важливих цифр. Директор дегустації Крістіан Вольф (Christian Wolf) і член правління проф. д-р Ульріх Фішер (Ulrich Fischer) за підтримки дуже ефективної, динамічної, стресостійкої та дуже дружньої команди Mundus Vini тепло прийняли 242 міжнародних винних експертів із 46 країн, котрі брали участь в журі конкурса протягом 6 днів. Два раунди дегустацій, кожен з яких тривав 3 інтенсивних та натхненних дні, представили 7568 вин з усього світу, а також 187 безалкогольних вин; усі вони пройшли критичну дегустацію та оцінку експертної комісії.

Mundus Vini Spring Tasting 2023

Під час сліпої дегустації та оцінки експертам повідомляли категорію, сорт винограду, урожай та рівень залишкового цукру для кожного зразка. Зразки вин, котрі ще не пройшли розлив, були відповідно позначені.

Mundus Vini Spring Tasting 2023

Ціни на подані вина були представлені у доволі широкому диапазоні: дешеві — до 2,99 євро (17 вин), базові вина за ціною від 5 до 15 євро (1497 позицій), «файн вайн» в ціновому діапазоні 15-30 євро (912 позицій), та вина преміум-класу вартістю понад 50 євро (139 позицій). Кількість країн, з яких походили як вина, так і члени журі, була неймовірною, ще раз доводячи, що світ вина розширюється, але зближує людей з індустрії, незважаючи на географічні та культурні відмінності. На арену виходять нові виноробні регіони, котрі повністю змінюють карту сучасного виноробства та зсувають давно існуючі кордони, що поділяють його на Старий і Новий Світ.

Mundus Vini Spring Tasting 2023

Результати сліпих дегустацій та оцінки: усього продегустовано 3021 вино, у тому числі 70 вин отримали Grand Gold, 1920 — золото, та 1031 — срібло. Зосереджуючись на Grand Gold, можна побачити, що, крім звичайних хедлайнерів, таких як Італія, Іспанія, Португалія, Франція, Австрія, Греція та Німеччина, Grand Gold виграли регіони з міцними виноробними традиціями, але значно меншим обсягом експорту і представленістю у світі, такі як Туреччина, Сербія, Великобританія, Хорватія, Угорщина та Болгарія. Ми дуже раді, що Молдова привезла додому 4 «гранд-золота» за Pinot Noir de Purcari Limited Edition 2021 від відомої виноробні Purcari, за 2018 Domeniile Davidescu GENERATII Rara Neagra / Syrah / Feteasca Neagra та 2018 Domeniile Davidescu GENERATII – Saperavi від Vinaria din Vale, як а також за Barbaro 2019 від Fautor SRL.

Дві нагороди Grand Gold дісталися Грузії: Glekhuri Saperavi Qvevri Special Edition 2020 від Teliani Valley і Vazisubani Estate Saperavi Qvevri 2020 від Vazisubani Estate. Говорячи про Грузію, наша команда з радістю вітає SHUMI Winery, номінанта Wine Travel Awards 2023, із завоюванням 1 золотої та 2 срібних медалей.

Mundus Vini Spring Tasting 2023

Як шанувальниця ізраїльських вин, я звернула увагу на Grand Gold за 2019 Yarden Malbec від Golan Heights Winery з Ізраїлю. Вина Yarden також зібрали щедрий урожай із 7 золотих медалей. Цікаві новини прийшли з Китаю, де виноробство та винна культура, здається, зараз процвітають і доволі швидко розвиваються: 2018 Niya Winemaker Cabernet Sauvignon Dry від CITIC GUOAN WINE з Пекіна, вироблене з винограду, вирощеного в Сіньцзяні — Grand Gold. Мені пощастило продегустувати це вино наосліп під час судійської панелі. Варто відзначити, що всі члени комісії дали йому дуже високу оцінку. Загалом, крім Grand Gold, вина з Китаю отримали 20 золотих і 4 срібні медалі Mundus Vini Spring Tasting 2023.

Mundus Vini Spring Tasting 2023

Українські виноробні також презентували свої вина на конкурсі, і ми надзвичайно раді вітати номінанта Wine Travel Awards і нашого багаторічного партнера Vinos de la Luz з яскравою українською прем’єрою: 2020 Big Wines Big Art Odesa «Black Іван Марчук», перше українське вино BIG WINES, філії виноробної компанії Vinos de la Luz, здобуло золоту медаль! Chateau Chizay, чудова виноробня із Закарпаття, є гордим володарем двох срібних медалей: за витримане Мерло 2018 та витриманий Піно Нуар 2018. Браво, Україно, країна давніх та незламних традицій виноробства!

Нагадуємо тим, хто планує відвідати виставку ProWein 2023: у вівторок, 21 березня, о 16:00, у павільоні 13 (Форум 13.2) команда WTA проводить дегустацію 6 топових українських вин.

Трохи про тренди. Один із них, що набирає потужність: безалкогольні вина. Ця тенденція, скільки б бурхливих дискусій вона не викликала серед журі та винних експертів загалом, зростає настільки неухильно, що її вже неможливо ігнорувати. Вперше на MUNDUS VINI Spring Tasting 2023 відбулася дегустація безалкогольних вин. Всього було продегустовано 187 вин, найкращі з яких були нагороджені 21 золотою та 54 срібними медалями. Спеціально зібране для цього конкурсу експертне журі висловилось одностайно: органолептичні показники та загальна якість безалкогольних вин помітно покращилися за всіма показниками. «Є багато вин в цьому сегменті, які вже можна сміливо рекомендувати як винятково якісні», —  вважають у видавництві Meininger Verlag GmbH, котре є організатором Mundus Vini.

Mundus Vini Spring Tasting 2023

Ще одна тенденція, яку експерти сприйняли з великим ентузіазмом, — це розвиток виробництва вин категорії PIWI. Цей тип вин, котрий виник здебільшого в результаті зміни клімату та «зеленого» порядку денного, виробляють з сортів винограду, котрим природно притаманний високий рівень стійкості, таких як Johanniter, Solaris, Muscaris, Souvignier Gris, Calardis Blanc, Cabernet Blanc тощо. Деякі експерти стверджують, що ці сорти не мають такої вишуканості та складності органолептичних ознак, котру  демонструють класичні сорти. Однак винороби PIWI вже встигли довести протилежне, працюючи з новими сортами, що дають дуже цікаві вина з особливим характером і чудовим органолептичним профілем. Лози цих сортів винайдено не в лабораторії, а виведено безпосередньо на винограднику, без застосування генної інженерії. Команда Mundus Vini та PIWI International організували спеціальну дегустацію для журі першого туру.  Ці вина, на думку деяких експертів, були чистими, елегантними та «демонстрували вражаючий характер». Тут варто додати, що з цими сортами вже кілька років успішно працюють декілька крафтових виноробень з України, як-от Bogdan’s Winery, Yanchyn Hills, Chateau Edem, виноробня Віталія Маланчука та інші. Сподіваюся, незабаром ми матимемо можливість дегустувати їхні вина на Mundus Vini.

Mundus Vini Spring Tasting 2023

Meininger і Mundus Vini представлять найкращі вина MUNDUS VINI Spring Tasting 2023 під час виставки ProWein 2023 у Дюссельдорфі в середині березня. Підпишіться на подію, щоб не пропустити. Дякую, MUNDUS VINI, і до зустрічі на ProWein 2023!

Wine Travel Awards та Drinks+ Media Group вдячні Meininger Verlag GmbH та команді Mundus Vini за співпрацю та запрошення взяти участь у весняній дегустації MUNDUS VINI 2023. Далі буде!

Фото: Вікторія Макарова, AD LUMINA для Mundus Vini

X
Украина