Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

5 винних дестинацій

«WTA Гайд. Україна»: 5 винних дестинацій

07.11.2022, Вино

Презентуємо добірний пул виноробень з нового випуску «WTA Гайд. Україна», вина яких гідні посісти місце в енотеці найвибагливішого знатока, а візит до них стане блискучим експонатом колекції вражень. Команда Wine Travel Awards впевнена: одразу після Перемоги Україна стане меккою туризму. І винного туризму зокрема. Наш незламний оптимізм – причина того, чому перший випуск нового року премії Wine Travel Awards, що стартував 1 листопада, – саме про Україну. Це добірка маленьких розповідей про українських виноробів – героїв, які створюють історію. Та релізи, що можуть в історію увійти.


SHABO Winery & Distillery

Розташування: Шабо, Білгород-Дністровський р-н
Обсяг виробництва: 18 млн пляшок на рік
Власні виноградники: 1200 га
Вік лоз: 10-50 років

SHABO Winery & Distillery

Ця виноробня, заснована у 2003 році, є сімейним бізнесом сім’ї Іукурідзе, що має грузинське коріння. Давні традиції грузинського виноробства у SHABO пов’язані з більш ніж 2000-літньою винною історією Бессарабії та впливом швейцарських колоністів, котрі прийшли на ці землі на початку ХІХ століття. SHABO виробляє тихі та ігристі вина, бренді та виноградну горілку. Технологічний рівень виноробні вищий за деякі європейські виробництва.

SHABO Winery & Distillery

Власні виноградники SHABO розташовані між Чорним морем і Дністровським лиманом.

Сорти: Каберне Совіньйон, Каберне Фран, Мерло, Піно Грі, Піно Нуар, Рислінг Рейнський, Совіньйон Блан, Сіра, Шардоне та ін. Особливість SHABO – український автохтонний білий сорт Тельті-Курук. Цей сорт вважають візитівкою не лише SHABO, але й України. Адже подібного кореневласного сорту немає ніде більше у світі. Для збереження Тельті-Курук в компанії діє спеціальна соціальна програма. В SHABO найбільші насадження – понад 40 га, а вік деяких плодоносних лоз – рекордні 50 років.

SHABO Winery & Distillery

Нагороди: понад 500 нагород від Mundus Vini, IWC тощо. У 2021 році вина SHABO отримали перші в Україні золоті медалі Decanter Wine Awards за Chardonnay Grande Reserve 2015 та Cabernet Grande Reserve 2017. Продукція SHABO експортується до 20 країн світу.

Справжньою гордістю власників SHABO є Центр культури вина, один із найвідоміших туристичних об’єктів регіону. Туристи мають можливість відвідати Дім ігристих вин, відділення мікровиноробства та інші технологічні приміщення. Серед атракцій – двохсотлітні швейцарські підвали, сучасні арт-об’єкти, музеї, кінотеатри, музичний фонтан, а також – професійні дегустації вин SHABO. На території комплексу також є ресторан «Шабський дворик» з автентичною бессарабською та грузинською кухнею.

SHABO Winery & Distillery

Вина, що варті уваги:

  • Telti-Kuruk Reserve 2018, виготовлене з місцевого сорту Telti-Kuruk. В ароматі квіти акації, айва, степові трави, цитрусові, ананас. Округлений смак з виразним і стійким мінеральним відтінком.
  • Cabernet Grande Reserve 2017, виготовлене з винограду з мініділянок категорії Cru. Ферментація в дубі, 12 місяців витримки у французьких барріках. Eлегантне й складне вино.
  • Chardonnay Grande Reserve 2015 з лімітованої колекції витриманих вин. Ферментація в дубі, 12 місяців витримки у французьких барріках. Пікантне, ідеально збалансоване і виразне.
  • Vaja Cabernet Sauvignon 2017 Iukuridze Family Wine Heritage — вино з колекції Великих вин SHABO. Лише особливі вінтажі. Сім’я Іукурідзе працювала над їх створенням від самого заснування компанії. Це — єдині в Україні вина зі статусом Найменування, що контролюється за походженням. Купаж цих вин відібрав особисто засновник SHABO Важа Іукурідзе разом з міжнародними експертами та консультантами світового рівня з компанії Derenoncourt. Вина Iukuridze Family Wine Heritage мають багаторічний потенціал пляшкової витримки.

Chateau Chizay

Розташування: Берегове, Закарпаття
Обсяг виробництва: 1,3 млн пляшок на рік
Власні виноградники: 272 га

Chateau Chizay

Виноробна компанія Chateau Chizay створена 20 років тому. Виноградники розташовані в мальовничому урочищі Мала Гора поблизу Берегова.

Сорти: Трамінер Рожевий, Фурмінт, Черсегі, Гевюрцтрамінер, Рислінг Італійський, Мускат Оттонель, Каберне Совіньйон, Мерло, Піно Нуар, Піно Блан та інші. Для витримки вин використовують бочки з французького та угорського дуба. Виробляють тихі та ігристі вина (Sekt).

Chateau Chizay

Нагороди: 3 срібла The London Wine Competition-2021 за Chersegi, Furmint і «Троянду Карпат». Золото за Cabernet Franc-2018 від «Odesa Wine & Spirit Awards»-2021. Золото за Ice Wine Chateau Chizay на «Wine&Spirits Ukraine Awards 2020». Срібло від Decanter World Wines 2022 за Cabernet Franc Витримане 2018. Золото від Paris Wine Cup 2022 за Troyanda Carpat 2017.

Виноградники Chateau Chizay – одні з найбільш доглянутих і гарних в Україні. Тут також розвинений енотуризм: мають чудовий власний ресторан, готель, музей виноробства, проводять різноманітні тури й події на виноградниках.

Chateau Chizay

Вина, що варті уваги:

  • Furmint Витримане (London Wine Competition 2021, Silver) — сухе біле вино з 15-річних лоз, 9 місяців витримки в угорських бочках з білого дуба. В ароматі цитрус, ваніль, мигдаль. У смаку — яскрава кислотність, округлість, тривалий мінеральний посмак.
  • Cabernet Franc. Лімітована партія, витримане 18 місяців у барріках з французького дуба. Складний аромат темних ягід, чорниці, вишні, гострого перцю та ванілі з відтінками тютюну. Оксамитові таніни, приємна кислотність.
  • Витримане біле десертне вино «Троянда Карпат» — легенда Chateau Chizay. Сорт: Трамінер Рожевий. Аромат карамелізованих фруктів, горіхів, меду та квітів, димний відтінок. Алкоголь 16%.

Виноробня «Колоніст»

Розташування: Криничне, Болградський район, Одеська область
Обсяг виробництва: 280 000 пляшок на рік
Власні виноградники: 33 га
Вік лоз: 9-15 років

Виноробня «Колоніст»

«Колоніст» — виноробня родини Івана та Алли Плачкових, заснованa у 2005 році. Прадід Івана був одним із болгарських колоністів, які оселилися тут у XVIII столітті, саме його портрет зображено на логотипі виноробні.

Виноградники «Колоніст» розташовані на південно-західних схилах пагорбів, що виходять на озеро Ялпуг. Лози отримують подвійну порцію сонячного проміння, що відображається від води.

Виноробня «Колоніст»

Сорти: місцеві — Одеський Чорний і Сухолиманський, міжнародні — Шардоне, Рислінг Рейнський, Каберне Совіньон, Мерло.

Вина «Колоніста» офіційно представлені дипломатичним корпусом України. Вони були відзначені кількома престижними міжнародними конкурсами. На виноробні «Колоніст» завжди раді гостям. Тут часто проводять дегустації та винні свята, поєднуючи чудові вина зі стравами бессарабської кухні.

Виноробня «Колоніст»

Вина, що варті уваги:

  • Каберне Мерло «Haut de gamme» 2016 – сухе витримане червоне вино, бродіння в дубі, витримане 14 місяців у нових французьких барріках. Глибокі аромати темної вишні, сухофруктів, шовковиці, чорносливу, кави, м’яти, димні нотки, та елегантний смак з помірними танінами та насиченим і стійким посмаком.
  • Riesling 2021 – напівсухий Рислінг Рейнський демонструє яскраві тони манго та білого персика, ноти смоли та квітів, зі свіжим та легким смаком та приємним, фруктово-мінеральним посмаком.

Beykush Winery

Розташування: Чорноморка, Очаківський район, Миколаївська область
Обсяг виробництва: 50 000 пляшок на рік
Власні виноградники: 11 га

Beykush Winery

Beykush Winery – як називають її власники, сімейна виноробня на березі Чорного моря. Це одна з найвідоміших виноробень України. Тут вирощують багато сортів, у тому числі – рідкісних і нетипових для України, і вдало експериментують з блендами. Назва «Бейкуш» має турецьке походження і в перекладі означає «король птахів». Так називається мис, на честь якого взяла собі назву і виноробня.

Виноградники розташовані на відстані кількох сотень метрів від моря саме на цьому мисі, котрий з одного боку омивається Бейкуською затокою, а з іншого – Березанським лиманом. Вони добре продуваються вітрами, що захищають лози від хвороб і пом’якшують клімат, особливо у спекотні роки. Ґрунти переважно – червоні суглинки.

Beykush Winery

Сорти: Рислінг, Шардоне, Піно Гріджіо, Совіньйон Блан, Ркацителі і Піно Нуар, Мерло, Сапераві, Каберне Совіньйон. На експериментальній частині вирощують рідкісні білі — український автохтон Тельті-Курук, іспанський Aльбаріньйо та італійський Тіморассо, а також червоні Темпранільйо, Мальбек і Пінотаж.

Крім експериментів з купажуванням, винороби Beykush Winery використовують глиняні й бетонні амфори, що пропускають кисень та не надають аромату вина відтінків дуба. Також проводять ферментацію в маленьких дубових бочках.

Beykush Winery

У мирний час Beykush Winery приймають гостей: проводять екскурсію виноробнею та дегустацію унікальних вин на відкритій терасі з чудовим видом на лиман та виноградники на іншому березі. У 2019 році Beykush завершили будівництво нового приміщення виноробні, що є маленьким шедевром сучасної архітектури. Також віднедавна на території виноробні працює біо-еко-ено-готель Villa Beykush. Wine, Sunrises & Sunsets.

Нагороди: найвидатніші нагороди наразі — від Decanter 2021: бронза – «Артанія Біле» 2020, «Артанія Червоне» 2018, «Kara-Kermen» 2017, «Артанія Червоне» 2018; срібло – «Арбіна» 2019, «Шардоне-Рислінг» 2019; золото – «Шардоне Резерв» 2019.

Beykush Winery

Вина, що варті уваги:

  • Beykush Kara-Kermen – ассамбляж Сапераві та Темпранільо, зроблений за методом аппассіменто з підв’ялених ягід. Аромат: інжир в шоколаді, вишні з ромом, трюфелі, благородний аніс і трохи копчений димок. У смаку приємна терпкість, солодкість. Насичений колір. Вино отримало своє ім’я від назви стародавньої споруди Кара Кермен (що в перекладі означає чорна фортеця), яка стояла на території сучасного міста Очаків, неподалік від виноробні Бейкуш.
  • «Рислінг Оранж» (Beykush Orange Amber Wine), серія Beykush Amphora – ферментоване й витримане в керамічній амфорі – традиційній іберійській тінасі (tinaja). Це помаранчеве вино, сорт Ркацителі. Аромат – трави, медові квіти, смак – мед, горіхи, абрикоси, сливи, курага.
  • «Арбіна» – легендарний оранж від Beykush. Аромат: соковиті ананаси, ромашки в меду і трохи перцю для тонусу.

Виноробня Chаteau Edem

Розташування: Стрілки, Перемишлянський район, Львівська область
Обсяг виробництва: 1,5 тис л на рік
Власні виноградники: 1,5 га

Виноробня Chаteau Edem

Виноградники виноробні Chаteau Edem були висаджені у 2016 році на території Edem Resort Medical & SPA поблизу Львова. Для посадок були обрані морозостійкі сорти винограду, привезені з Німеччини, саме вони найкращим чином підходять до клімату Західної України. Ґрунти у цій мікрозоні – суглинки з вапняковими відкладеннями – ідеальні для виноградників. Перший вінтаж зняли за 4 роки після закладення лоз.

Сорти: Соляріс, Мускаріс, Совіньє Грі, Йоханнітер, Піно Нуар, Каберне Кортіс.

Chаteau Edem

Витримка червоних вин відбувається в бочках з французького дуба. Незважаючи на молодий вік, Chаteau Edem вже має власну історію успіху. Вина, створені виноробом Віталієм Маланчуком, отримали багато нагород від українських (поки що) конкурсів. Сильна сторона Chаteau Edem — білі вина.

Нагороди: Solaris 2018 – бронза на UWINES AWARDS 2019. Souvignier Gris 2019 та Solaris & Muscaris 2019 – — бронза від WINE & SPIRITS AWARDS 2020.

Виноробня Chаteau Edem є частиною великого туристично-оздоровчого комплекса Edem Resort Medical & SPA. Вина Chаteau Edem, звісно ж, представлені у вишуканому ресторані цього неймовірно гарного комплексу.

Chаteau Edem

Вина, що варті уваги:

  • Souvignier Gris – аромат тропічних фруктів і білих квітів. Гармонійно складений смак із нотами цитрусів та приємною кислотністю.
  • Solaris & Muscaris – бленд з вираженим квітковим ароматом з відтінками троянди, груші, мускату. Збалансований смак зеленого яблука.

Фото: Sergiy Kadulin, SHABO Winery, Chateau Chizay Winery, Arsen Fedosenko, Kolonist Winery, facebook.com/beykushwinery, facebook.com/EdemResortSpa

X
Украина