Внимание!

На сайте используются cookie файлы

The site uses cookie files

Данный сайт имеет возрастное ограничение!

This site has age restrictions!

Я подтверждаю, что мне, увы, уже давно исполнилось 18 лет
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

українські зіркові вина

В Новий рік Wine Travel Awards – відкорковуємо українські зіркові вина новітнього часу

03.11.2022, Вино

З 1 листопада стартував новий рік проєкту Wine Travel Awards. І замість залпу шампанського, в цей складний для усього світу час, редакція відзначила знаменну дату новим випуском «WTA Гайд. Україна». В його складі – добірка редакції Modern stars, яку пропонуємо увазі читачів нашого сайту. Зауважимо: вибір редакції включає виноробні дуже різні за концепцією. Але об’єднані стилем та якістю, що робить їх виразною визитівкою України. І, зрозуміло, усі вони – члени комьюніті Wine Travel Awards, яке об’єднує найбільш прогресивні виноробні світу. До речі, приєднуйтесь: реєстрація номінантів нового року вже почалася!


Father’s Wine VB

Розташування: Гусятин, Тернопільська область
Обсяг виробництва: 23000 пляшок на рік
Власні виноградники: 4 га
Вік лози: 12 років

Father’s Wine VB

Підприємець Володимир Буячок у 2010 році висадив дослідні саджанці з метою випробувати виноробний потенціал Тернопільщини. І через кілька років почав виробляти вина. У 2018 році засновник виноробні пішов з життя. Але залишив по собі ідею сучасного крафтового вина, яку підхопили діти та дружина винороба. Вони перетворили його хобі на успішний бізнес. Вино отримало назву на честь батька – Father’s Wine VB.

Виноробня має сучасне європейське обладнання та використовує різни типи тари для витримки. Вина Fathers Wine вирізняються не лише смаком і якістю, а й особливими етикетками, які отримали відзнаку Red Dot: Best of the Best за пакування вина. Цю нагороду українському бренду присудили вперше.

Father’s Wine VB

Father’s Wine VB в цьому році також стали номінантом Wine Travel Awards у номінації The Visiting Card of the Country.

Власники проводять дегустації в ресторанах, приймають невеликі групи відвідувачів на виноробні. Незабаром садиба облаштує дегустаційну зону і відкриє двері для повномасштабного винного туризму.

Father’s Wine VB

Сорти: Юпітер, Йоханітер, Мускат Оттонель, Рислінг, Совіньйон Блан, Геліос, Дублянський. В Одеській області закуповують Мерло, Каберне, Одеський Чорний.

Father’s Wine VB

Вина, що варті уваги:

  • «Рожевий квадрат» – свіже, насичене, яскраве розе, одне з найпопулярніших вин цієї виноробні. Сорт – Юпітер. В ароматі – червона смородина, полуниця, барбарис, дюшес, малина.
  • «Бурштинове коло» – сорт Мускат Оттонель, оранж, 50% витримка в дубовій бочці протягом 7 місяців та 50% витримка в глиняній амфорі протягом 7 місяців. В ароматі – суміш цитрусових, сухофруктів, меду, сухих квітів, трохи спецій.
  • «Лице» – сорт Каберне Совіньйон, витримка в дубі протягом 6 місяців. В ароматі – чорна смородина, ожина, вишня, чорний перець, спеції, трохи ванілі.

Stakhovsky Wines

Розташування: Мужієво, Закарпатська область
Обсяг виробництва: 60 000 пляшок на рік
Власні виноградники: 22,5 га

Stakhovsky Wines

Український тенісист зі світовим ім’ям Сергій Стаховський захопився мистецтвом вина, коли виступав у чемпіонаті Франції в складі команди Бордо. Саме Бордо надихнуло після закінчення спортивної кар’єри освоїти виноробство. Тож родина Стаховських у 2015 році орендувала ділянку старих виноградників на Закарпатті, біля гори Кукля – між Берегово та Мужієвим. Виноградні лози там зростають амфітеатром на південно-західних схилах. Тут один з найтепліших мікрокліматів Закарпаття, що дозволяє вирощувати навіть найпримхливіші сорти – як білі, так і червоні.

Stakhovsky Wines

Серед мальовничих виноградників розташований дегустаційний зал Stakhovsky Wines. За 2 роки локацію відвідало понад 3 тисячі туристів. Виноробня була номінантом Wine Travel Awards 2021-2022 у номінації The Visiting Card of the Country. У колекції – червоні сухі вина (не менше 10 місяців витримки у французькому дубі) Ace by Stakhovsky: Merlot, Saperavi, Zweigelt, Cabernet Sauvignon. А також білі сухі з лінійки W by Stakhovsky: Traminer, Riesling, Chardonnay. Є в портфоліо Стаховського і оранж. Вина Stakhovsky Wines Merlot 2019, Cabernet Sauvignon 2020 і Saperavi 2018 були представлені в цьому році на стенді Wines of Ukraine, організованому журналом Drinks+ за ініціативою London Wine Fair, де отримали високу експертну оцінку.

Stakhovsky Wines

Сорти: Мерло, Сапераві, Каберне Совіньон, Трамінер, Шардоне, Цвайгельт, Рислінг. У планах – культивація лоз Фурмінту та Піно Нуар.

Нагороди: Saperavi Ace 2018 – срібло від Odesa Wine & Spirit Awards-2021, Merlot Ace 2019 – срібло від Ukrainian Wine Festival 2021.

Stakhovsky Wines

Вина, що варті уваги:

  • «Рислінг Оранж ОW» 2021, нефільтроване, з сорту Рислінг Рейнський. Ручний збір, природна ферментація на м’яззі протягом 19 діб, ручний піжаж тричі на день, ручний віджим. Із 3400 кг винограду було виготовлено усього 1820 пляшок. Аромат: курага, узвар, трав’яний чай. Смак м’який, з легкою ноткою меду та кислинкою.
  • «Мерло АСЕ» 2019, 24 місяці витримки у французькому дубі. Аромат: сушена вишня, тютюн, спеції. Смак: повнотілий, слива, пряні спеції. Тираж: 4932 пляшки.

46 Parallel Wine Group

Розташування: Овідіопольський р-н, Одеська область
Обсяг виробництва: 65 000 пляшок на рік

46 Parallel Wine Group

Компанія 46 Parallel Wine Group заснована на початку 2020 року. Власники – Анна та Тарас Горкун мріяли створювати вина, гідні представляти Україну на світовій винній арені. І це їм вдалося. Були створені авторські колекції сухих вин преміального сегменту – елітні Grand Admiral та витончені El Capitan, а також більш демократична лінійка Apostrophe. За два непростих роки свого існування 46 Parallel набула реноме національного бренду. Кредо компанії – Proudly Ukrainian – отримало підтвердження у вигляді визнання на світовому рівні: вина 46 Parallel Wine Group – номінанта Wine Travel Awards у номінації The Visiting Card of the Country – були відзначені низкою авторитетних міжнародних конкурсів. Загальна кількість нагород за два роки існування 46 Parallel Wine Group сягнула 100!

46 Parallel Wine Group

46 Parallel Wine Group закуповує найкращий виноград, вирощений на 46-й «виноробній паралелі» на півдні України, – у Херсонській, Миколаївській та Одеській областях. Сьогодні більша частина цих територій знаходиться під російськими обстрілами або під окупацією. Але Анна й Тарас утримують команду та продовжують працювати як на внутрішнього вайнловера, так і на експорт.

46 Parallel Wine Group

Сорти: Мерло, Каберне Совіньйон, Сапераві, Піно Блан, Шардоне, Піно Нуар, Піно Грі, Піно Меньє, Бастардо, Рислінг Рейнський, Одеський Чорний.

Нагороди: Grand Admiral Saperavi, 2018 – срібло, Grand Admiral Brut Nature Rose, 2019 – бронза від Berlin International Wine Competition 2022. Grand Admiral Brut Nature 2018 – срібло, Grand Admiral Brut Nature Rose 2019 – срібло, El Capitan Brut 2019 – срібло та El Capitan Brut Rose 2021 – срібло від London Wine Competition 2022. Grand Admiral Merlot – Cabernet Sauvignon – золото, Grand Admiral Merlot – срібло від Concours Mondial de Bruxelles 2021. 12 медалей від Міжнародного конкурсу WINE & SPIRITS Ukraine 2021.

46 Parallel Wine Group

Вина, що варті уваги:

  • Grand Admiral Brut Nature 2018 – ігристе, виготовлене за класичним методом шампанізації з витримкою на осаді не менше 26 місяців. Відкривається ароматом стиглого жовтого та білого персика, абрикоса та мандарина, посилюється тонами ананаса та карамболи, з подальшими відтінками ванілі, бріоша, ірису та меду. Смак збалансований, з ніжним мусом та елегантними нотами витримки.
  • El Capitan Pinot Noir 2019 – червоне сухе вино. Насичений аромат з нотами стиглої вишні, чорної черешні, ожини та чорничного джему, з ніжними ванільними відтінками та делікатними тонами бочкової витримки. Смак гармонійний з приємним балансом кислотності, зрілих танінів та тривалим посмаком стиглих ягід.

Виноробня My Wine Едуарда Городецького

Розташування: Роксолани, Одеська область
Обсяг виробництва: 
Власні виноградники: заплановано закладку 10 га.

Виноробня My Wine Едуарда Городецького

Едуард Городецький за професією винороб, однак протягом багатьох років він працював директором Одеського коньячного заводу «Шустов». Перше власне вино він створив у червні 2021 року. Сімейну виноробню Городецького офіційно ще не відкрито – завадила війна. У листопаді 2020 року винороб придбав землю з приміщенням, яке мріяв перетворити на шато. За кілька місяців було облаштовано підвал для витримки, дегустаційну залу, замінено дах. Відкрити винробню для відвідувачів планували 7 травня, але війна змінила всі плани. Едуард Городецький наразі активно займається волонтерською діяльністю і підтримкою української армії.

Сорти, з якими працює My Wine: Піно Нуар, Піно Блан, Шардоне, Каберне Совіньйон, Мерло. Перші вина Городецького одразу стали дуже популярними серед експертів та поціновувачів вина. У першому релізі було 4 вина – «Шардоне», «Розе» із сорту Піно Нуар, «Каберне Совіньйон» і «Мерло». Найбільш вдалими сам винороб вважає Розе та Мерло. Зокрема, «Розе» має високі бали на Vivino.

Едуард Городецький

Городецький робить вина з винограду, який росте в Бессарабії, Ізмаїльському та Болградському районах: там найбільше сонця, та ягоди найкраще визрівають. Сорти, з якими працює My Wine: Піно Нуар, Піно Блан, Шардоне, Каберне Совіньйон, Мерло. Окрім тихих вин, цього року винороб вперше зробив ігристі – білий і рожевий брют.

Нагороди: Merlot my Wine Eduard Gorodetsky – срібло Ukraine Wine&Spirits Awards 2021 року в Києві.

Едуард Городецький

Вина, що варті уваги:

  • Merlot my Wine Eduard Gorodetsky. Аромат: вишні, сливи та червоні ягоди. Смак: насичений, оксамитовий, фруктові ноти, довгий, приємний посмак.
  • Сhardonnay my Wine by Eduard Gorodetsky – свіже, легке, має приємний світло-солом’яний колір. Аромат: яблуко, тропічні фрукти, свіжі трави. Смак – освіжаючий з легкими тонами ванілі, стиглих фруктів та білих квітів.

AXIS Wine

Розташування: Львів
Обсяг виробництва: 5000 пляшок на рік
Власні виноградники: 1 га

AXIS Wine

AXIS Winery – молода, але дуже успішна крафтова виноробня, котру у 2017 році заснували бізнес-партнери Дмитро Копій та Сергій Урбановський. Вона знаходиться у Львові, але виноградник розташований у Південній Бессарабії, на Одещині, поблизу Ізмаїлу. Винороби AXIS працюють з європейськими сортами винограду, такими як Шардоне, Рислінг, Піно Нуар, Піно Гріджио, Мерло, Каберне, Одеський Чорний, Сапераві та іншими. Дмитро і Сергій – справжні перфекціоністи. Це відображено у чистоті й високій якості їхніх вин і навіть у фірмовому стилі виноробні. Для витримки використовуються дубові бочки французького виробництва.

AXIS Winery

Власники AXIS Winery планують розширення виробництва й відкриття дегустаційного залу. Плани, як і у багатьох інших українських виноробів, дещо відкладені через війну. Але ми сподіваємось, що незабаром Дмитро і Сергій зустрічатимуть гостей на стильній, сучасній міській виноробні AXIS Winery. Нагороди: більше 10 золотих та срібних медалей від авторитетних українських дегустаційних конкурсів.

AXIS Winery

Вина, що варті уваги:

  • Iдеально збалансований, витончений і водночас доволі повнотілий, квітково-цитрусово-агрусовий Riesling, витримане на осаді Chardonnay, а також – надзвичайно тонкий і цікавий червоний сухий Pinot Noir.
  • Axis Wine Pinot Noir Barrique, витримане 6 місяців у французькому дубі. Насичений рубіновий колір. Аромат: лісові ягоди, гранат, мармелад з вишні. Смак: округлий, з приємною кислотністю та м’якими танінами, посмак тривалий.
  • Saturday Dream Passito 2019 – купаж з сортів винограду Мерло 60% (заізюмлене) Сапераві 20% та Каберне Совіньйон 20%. Barrique, витримане щонайменше 12 місяців в французьких дубових бочках. Повнотіле вино з гарною кислотністю. В ароматі ізюм, чорнослив, інжир, вишнева кісточка. Алкоголь 15%.

Фото: Father’s Wine VB, Stakhovsky Wines, Arsen Fedosenko, 46 Parallel Wine Group, My Wine, Facebook Дмитра Копія

X
Украина