Увага!

Увага! На сайті використовуються cookie файли.

The site uses cookie files

Даний сайт має вікове обмеження.

This site has age restrictions!

Я підтверджую, що мені, на жаль, давно виповнилося 18 років
I confirm that I have 18 years!
Persha Gildiya
Persha Gildiya

Gastronomy and Wine Portal

У вирі бульбашок Consorzio dell’Asti DOCG

Consorzio dell’Asti DOCG – партнери і члени комьюніті Wine Travel Awards, з яким ми надзвичайно раді співпрацювати вже третій рік поспіль, поділилися з Drinks+ своїми новинами і подіями, в яких брали участь в останні місяці.


Осінь 2023 року для Consorzio dell’Asti DOCG  була дуже насиченою. Asti Spumante та Moscato d’Astiі сяяли на Міланському тижні вина (7-15 жовтня). Консорціум протягом усього періоду MWW представляв свої продукти в Enoteca пропонуючи ігристі для дегустації.

Вина П’ємонту також були головними героями подорожі на винному автобусі, який курсував вулицями центру Мілана. А  бармен-амбасадор бренду Консорціуму Джорджіо Факкінетті –  номінант премії Wine Travel Awards у категорії «Амбасадор року» – демонстрував універсальність Asti Spumante та Moscato d’Asti у коктейлях.

Consorzio dell’Asti DOCG  представляв майстерство міксології на прикладі ігристих також у Берліні на Bar Convent – найважливішому міжнародному ярмарку, присвяченому барам і індустрії напоїв, який залучає сомельє, барменів, дистриб’юторів і виробників з приблизно 90 країн світу.

У листопаді очільники Consorzio dell’Asti DOCG заявили про поновлення партнерства до 2025 року з великим тенісом і його головним турніром на закритому корті Nitto ATP в Турині. Asti був призначений офіційним ігристим і срібним партнером Туринського фіналу та ще трьох найважливіших міжнародних турнірів.

Consorzio dell’Asti DOCG

Moscato d’Asti та Asti Spumante подавали протягом усього турніру – вітальний коктейль, частування директорів Nitto ATP і бокали на честь переможців були наповнені ігристими Asti. Consorzio dell’Asti DOCG був присутній і на саміті інновацій Nitto ATP, ініціативи, яка залучає компанії, що працюють у світі сталого розвитку та інновацій над скороченням викидів C02. Також Consorzio dell’Asti DOCG виставив на аукціоні, що проводився в межах благодійного заходу під час турніру, ракетку Лоренцо Сонего, а також спортивну форму гравців Тревізана, Штруффа і Давидовича Фокіної. Усі виручені кошти були передані Інституту Кандіоло, центру, що спеціалізується на лікуванні онкологічних патологій,у П’ємонті.

«Завдяки партнерству з Nitto ATP під час чотирьох турнірів минулого року – в Турині, Master 1000 у Римі, Hall of Fame Open у Ньюпорті (Сполучені Штати) та турнірі 500 Гамбург (Німеччина) – ми охопили 442 тисячі глядачів і медіа-аудиторію в 362 мільйони користувачів за 90 годин прямого перегляду, що еквівалентно 3,7 мільйонам євро рекламної вартості», – зазначив директор Консорціуму Джакомо Пондіні

Ще одна подія, в якій приймав участь Consorzio dell’Asti DOCG  відбулася наприкінці листопада в Неаполі. Консорціум є єдиним винним партнером 50 Top Pizza 2023 – першого онлайн-довідника, присвяченого найкращим піцеріям світу.

Foto © Alessandra Farinelli

Консорціум започаткував власну нагороду Asti DOCG за найкращу винну карту. Цього року її отримала мережа піцерій Doppio Zero. Американська франшиза, яка займає 18 місце у світовому рейтингу, отримала визнання консорціуму з П’ємонту завдяки винній карті, яка підкреслює поєднання піци для гурманів та ігристого.

______________________________

Досьє D+

Кількість пляшок, що виробляються щороку Consorzio dell’Asti DOCG, перевищує 100 мільйонів. 90% продукції призначено для іноземних ринків збуту, таких як Сполучені Штати, Німеччина, Велика Британія, Мексика, Китай, Південна Корея, Східна Європа. Consorzio dell’Asti DOCG включає понад 1000 компаній з площею виноградників у 10 тисяч гектарів уздовж виноробних ландшафтів Ланге-Роеро та Монферрато, внесених до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Consorzio dell’Asti DOCG – партнери і члени комьюніті Wine Travel Awards, з яким ми надзвичайно раді співпрацювати вже третій рік поспіль, поділилися з Drinks+ своїми новинами і подіями, в яких брали участь в останні місяці. Осінь 2023 року для Consorzio dell’Asti DOCG  була дуже насиченою. Asti Spumante та Moscato d’Astiі сяяли на Міланському тижні вина […]

Світле майбутнє Одеського Чорного

4 листопада на базі Одеського національного технологічного університету в рамках міжнародної науково-практичної конференції відбулася зустріч науковців та представників бізнесу на чолі з власником міжнародної групи компаній Vinos de La Luz, доктором юридичних наук, бізнесменом, меценатом, доктором Рікардо Ф. Нуньєсом. Серед партнерів заходу значилися такі поважні організації, як OIV, «Укрсадвинпром», компанії Vinos de La Luz та Big Wines. Інформаційним партнером виступила медіа-група Drinks+.


Кульмінаційним моментом цієї вагомої для українського виноробства події стала відеоконференція представників міжнародної винної галузі. До численних онлайн-учасників зверталися зарубіжні спікери: Незлі Івіт, Голова Департаменту енології і методів аналізу OIV; Пабло Наваррете, енолог виноробні Vinos de La Luz в Аргентині; Фернандо Аріха, енолог виноробень La Luz del Duero та La Luz de Cigales в Іспанії. Досвідчені профі  ділилися своїм досвідом з розвитку передових винних технологій, в роботі з сортами Мальбек в Аргентині та Темпранільо в Іспанії. Значною мірою у доповідях йшлося про  економічні переваги створення моносортових вин на базі цих провідних сортів. В центрі уваги авторитетних виноробів була ідея, адресована українським колегам,  – не розпорошувати зусилля та такі сьогодні дефіцитні кошти на експерименти з різними сортами, а зосередитися на моно сортовому виробництві. Адже майстерність виноробів дозволяє створювати з одного і того ж сорту абсолютно різні типи вин. Логічно, що цьому контексті піднімалася тема флагманських сортів тієї чи іншої країни. Зрозуміло, на теренах України йшлося про Одеський Чорний.

Незлі Івіт приділила увагу діяльності OIV, складу енологічної комісії та її основним цілям, трендам у виноробних технологіях, більш детально торкнулася теми виробництва червоного вина. І ця тема, як на мене, була на часі, адже саме червоні сорти стають сакраментальними візитівками виноробних країн. І наш Одеський Чорний – не виключення.

Пабло Наваррете відверто розповідав про унікальний досвід роботи із сортом Мальбек у Долині Уко (Мендоса), приділивши увагу субзонам IG Gualtallary, IG Paraje Altamira, IG Pampa del Cepillo, IG Vista Flores їх кліматичним особливостям. Винороб підкреслив, наскільки важливо враховувати розташування виноградників над рівнем моря, особливості ґрунту та вплив цих факторів на винний профайл.

Пабло ділився справжніми секретами майстерності, найменшими деталями. Він приділив увагу способам формування виноградників, процесам диференціації на виноробні, особливостям використання ємностей для виробництва вина та для його витримки.

Фернандо Аріха акцентував увагу на тому, як саме створити різні профілі вина з одного сорту та де шукати диференціацію: у різновиді ґрунтів, сортових клонах, дозріванні винограду, особливостях збору. Винятково звернув увагу на важливість лабораторних досліджень та контроль якості.

Однак головним героєм онлайн та офлайн зустрічі став сорт Одеський Чорний. Про важливість позиціонування цього сорту на українському та міжнародному ринках говорив  доктор Рікардо Ф. Нуньєс: «Я вважаю, сьогодні важливо обрати шлях – або Україна визначить свій власний унікальний сорт винограду і буде працювати і розвивати його, або лишиться штурхатися між конкурентами на міжнародному ринку з відомими міжнародними сортами та змагатися із відомими виробниками». З такої жорсткої дилеми доктор Нуньєс розпочав свою презентацію. І він знає, про що говорить. Адже, крім досвіду на власних виноробнях Іспанії, Італії, Аргентини та США,  має вже успішну історію в Україні: його вино з Одеського Чорного дочірньої української компанії Big Wines минулого тижня було відзначене черговою нагородою – BIG WINES BIG ART limited edition. Ivan Marchuk отримало Grand Gold на Mondial des Vins Extrêmes у Римі, поповнивши скарбничку вищих нагород міжнародних конкурсів. Отже, на думку Рікардо Нуньєса, Україна має сконцентруватися на 1-2 сортах винограду, які представлятимуть її на міжнародному ринку. З них, як вже прозвучало вище, фронтлайнером став Одеський Чорний – для червоних вин, а ось для білих доктор, окрім Тельті Курук, вбачає перспективним ще один, до сьогодні не надто відомий, сорт Ярило. Нагадаємо, що цей сорт було включено до реєстру Інститутом виноградарства і виноробства ім. Таїрова у 2021 році. Ярило – ароматний сорт групи адаптивних гібридів 5-6 покоління, стійкий до кліматичних змін і здатний давати стійкі врожаї за досить екстремальних умов. Сьогодні експерти вже мають змогу оцінити потенціал цього сорту і наполегливо рекомендують українським виноробам взяти сорт Ярило до своєї уваги.

В конференції на базі Одеського національного технологічного університету взяли безпосередню участь 15 провідних фахівців галузі, які представляли різні гілки науки, бізнесу, управління. Отже розмова була різнобічною. Зокрема, обговорили, що на часі продумати не лише, як продавати вина в світі, а, перш за все, як переконати національний ринок споживати українське вино високої якості. В стратегічних планах необхідно приділити увагу технічному відновленню виноробної галузі, підготовці фахівців з виноградарства, проведенню реконструкції інфраструктури, підтримці малих та середніх виробників, залученню міжнародних фондів, впровадженню сучасних законодавчих змін та підтримці з боку уряду в рамках сучасного законодавства.

Коментарі

Оксана Ткаченко, д.т.н., зав. кафедри технології вина та сенсорного аналізу ОНТУ:

Ця конференція має надзвичайне значення для розвитку українського виноробства. І чи не найголовнішим питанням, яке ми підняли, – була робота з моносортовим вином. Провідні спікери по цій темі – Наталія Бурлаченко, доктор Рікардо Нуньєс та винороби компанії  Vinos de La Luz – ділилися безцінним для українських виноробів досвідом. Вагомий кейс, який наша конференція запропонувала вітчизняним виноробам, – не експериментувати з сортами, не ризикувати врожаєм, адже можна зосередитися на одному сорті, але виробляти з нього різні вина. І, звичайно, в цьому руслі мова йшла про наш флагманський сорт Одеський Чорний.

Зауважу: в Одеському Чорному багато сакральності. Зазвичай на появу нових сортів витрачаються століття чи навіть тисячоліття.  Наш український Одеський Чорний натомість був створений завдяки інтенсивній селекційній роботі вчених буквально за 25 років.  Кафедра технології вина і сенсорного аналізу почала працювати над проєктом «Одеський Чорний» як візитівкою України з 2019 року. Вперше слоган «Одеський Чорний – візитівка України» прозвучав на форумі Odesa Wine Week, і тоді ми вперше запрошували спікерів на цю тему. Цей проєкт триває вже п’ять років. Але хочу пояснити, що насправді ідея зародилася серед самих виноробів. Першою людиною, яка випустила моносортове вино з Одеського Чорного, став Іван Плачков. Він зробив це дуже круто і патріотично – етикетку вина прикрашав український прапор. Так Одеський Чорний почав займати фронтальне  місце в асортименті українських виноробів, а ми вже вивели тему сорту Одеський Чорний на професійне обговорення українською спільнотою.

Офіційно ми заявили про Одеський Чорний як візитівку України в 2020-му році. Ще тоді ми розробили регламент національного конкурсу «Кращий Одеський Чорний» та провели його в два етапи, причому на другому етапі обирали бокал, в якому якнайкраще проявляються характеристики сорту. В рамках Odesa Wine Week ми обирали найкращий серед бокалів, наданих компанією Riedel, до речі, безпосередньо Максиміліаном Ріделєм – Best Riedel glass for Odesa Black variety. Ще тоді, у травні 2021 року ми почали співпрацю з Рікардо Нуньєсом і Роберто Чіпрессо стосовно просування Одеського Чорного як візитівки України. Варто в цьому сенсі згадати, що ми на Odesa Wine Week буквально піднесли на висоту (в усіх сенсах слова) Одеський Чорний під час організованої нами сенсаційної дегустації на борту літака.

Отже, підсумовуючи, маю сказати, що відбулася епохальна подія – стратегічна сесія за участю представників науки, бізнесу та преси, під час якої було визначено новий важливий етап розвитку українського виноробства – акцентування професійної спільноти на флагманському сорті, візитівці України – Одеському Чорному.   І я переконана, що коли у галузі є флагман, коли є зацікавлені організації і найголовніше – люди, українське виноробство, попри війну та економічні проблеми, буде рухатися до поставленої мети – зайняти гідне місце серед європейських виноробних держав.

Володимир Печко, голова Громадської спілки «УКРСАДВИНПРОМ»:

Цей знаковий для галузі захід був направлений на створення нової виноробної школи, яка буде покращувати фаховий рівень українських виноробів. Зараз наше виноробство активно розвивається. Кількість виноробних підприємств в Україні за останні роки збільшилася на 50%. Це значить, що галузь потребує нових технологів, виноробів, виноградарів. Адже багато хто з ентузіастів, навіть не маючи фахової освіти, займається виноробством – за покликом серця. Ми намагаємося їх підтримати і навчити робити якісні, експортоорієнтовані вина. Нова школа має працювати під патронатом ОІV. Ми будемо активно співпрацювати з їхніми експертами, українських виноробів будуть консультувати найкращі фахівці світу. Одним з найавторитетніших закладів, які сьогодні надають освіту галузі виноробства, є Одеський національний технологічний університет. Тому, саме на базі цього учбового закладу, який знаходиться у найбільшому виноробному регіоні України, ми вирішили зробити таку міжнародну школу. Я вважаю, що чим більше буде кваліфікованих установ, які зможуть готувати фахових виноробів, тим буде краще для розвитку нашої виноробної галузі.

Наталія Бурлаченко, СЕО Big Wines та амбасадор Vinos de La Luz:

Якось ми з Оксаною Борисівною Ткаченко обговорювали, чому б не показати нашим виробникам і виноградарям, особливо крафтовим, новачкам, досвід інших країн – на прикладі нашої компанії – як можна досягти успіху на базі одного сорту винограду. Є кілька прикладів, коли молоді винороби закладають десять і більше сортів на невеличких ділянках і потім з ними експериментують. Але справа в тому, що ці експерименти займають роки, потребують коштів. І коли, нарешті, з одного сорту виходить щось особливе, що задовольняє, виявляється, що цього сорту зовсім мало для розширення кількісного, для потрібних обсягів виробництва.

Отже, ідея полягала в тому, щоб довести нашим виноробам, що не варто розпорошуватися на розмаїття сортів. Адже є українські флагмани, українські автохтони. Ті сорти, яким не потрібно конкурувати зі світовими сортами, сорти, які належать тільки нам, і з якими ми можемо працювати так, як нам захочеться, оскільки ще не існує жодних світових протоколів, які б заганяли нас в рамки. Ми не можемо, наприклад, конкурувати із Каберне Совіньоном, або Піно Нуаром, Мерло, навіть Шардоне. Бо ці сорти вже гарно вивчені в світі, вони показують чудові результати на певних теруарах, в певних країнах, і нам, щоб досягти цих результатів, треба ще багато років. І навіщо? При цьому є місцеві сорти, яких ніхто на світовій арені не знає, які сприймаються як свіже, нове слово. Тому для України ефективніше зробити акцент на двох червоних і на двох білих сортах – і з ними пробувати різні можливості, різну обробку, роботу з виноградником, навіть висадку, якщо ми говоримо про закладення виноградників, на різних теруарах. І дивитися, як ці сорти себе показують. Ми не можемо порівнювати українське Шардоне і український Рислінг, тому що вже є еталон шардоне і еталон рислінгу. А еталону сухолиманського ще немає, отже з ним рекомендую працювати… Саме цю тему ми і підняли під час конференції «Розвиток моносортів в рамках однієї виноробні». Цей захід мав важливе значення для всієї галузі в цілому – ми підняли тему Одеського Чорного в контексті розвитку моносортів на прикладі наших виноробень та на досвіді наших брендів.

Наталія Бурлаченко

Участь у конференції взяли три наші енологи: Фернандо Аріха з Іспанії, Пабло Наваррете з Аргентини, а також Артем Таран, українських енолог з Біг Вайнс. Я вважаю, що не можна переоцінити значення для України участі Голови Департаменту енології та методів аналізу OIV Неслі Івіт, яка виступила з доповіддю «Розвиток червоного вина в умовах сучасного світу», де окреслила особливості методу виробництва вина в змінному кліматі. Як на мене, чудові практичні кейси представив українським виноробам Пабло Наваррете, який розповідав про теруари Мендози і Долини Уко, і про те, яким чином він робить акцент на виготовленні вин з різних теруарів зі сорту Мальбек, як йому вдається підкреслити в кожному смакові та органолептичні якості. Згодом на дегустації ми змогли це відчути у наших бокалах, тому що кожна ділянка винограднику і вино з нього мало свої характеристики. Наш енолог з Іспанії – професіонал з великим стажем, викладач в університеті Вальядоліда. Фернандо розповів про сорт Темпранільйо та про можливість з одного сорту виробити різноманітні лінійки вин, які мають сортову особливість Темпранільйо, але при цьому комплексно різні за своїми якостями, за своїм потенціалом життя. І, як завжди, креативним і насиченим був узагальнюючий виступ пана Рікардо, де він виклав своє бачення розвитку сучасного виноробства в Україні і те, які кроки нам потрібно зробити, і що нам вце вдалося. Наша конференція складалася з двох частин: теоретична із запрошеними гостями та слухачами присутніми онлайн; друга – практична. Практична частина складалася із тейстингів вин Аргентини, Іспанії та України. Аргентинські були представені чотирма зразками – Мальбек із певних ділянок виноградників, які в Долині Уко мають вже географічне зазначення. Виноградники розташовані в таких зонах, як Гуальтальярі, Пампа ель Сепільйо, Віста Флорес, Альта Міра тощо. На завершення пан Рікардо представив своє особливе вино – бленд з чотирьох теруарів одного сорту Мальбек. Кожного року ці теруари показують себе по-різному і щороку є переможець, який дав найкращий результат. І саме він лягає в основу цього бленду. А три інших доповнюють своїми нотками цей бленд, щоб зробити його максимально яскравим і таким, що запам’ятається. Наступним дегустаційним сетом виступала лінійка вин з Іспанії – дванадцять різних темпранільйо. І я саме на цьому робила акцент для присутніх виноробів і енологів: у нас з одного сорту є три бренди і дванадцять різних вин. Вина відшліфовані енологами з усіх сторін, мають широкий спектр – від молодих легких до зрілих вишуканих, елегантних і надзвичайно складних. Тобто з одного сорту винограду можна зробити цілу лінійку (чи навіть не одну!) вин на будь-який смак. Не потрібно зараз купувати саджанці двадцяти сортів, садити італійські чи австралійські автохтони. Тому що, повірте, – ці сорти краще, ніж у себе на батьківщині, на ваших виноградниках себе не покажуть. Їх завжди будуть порівнювати з еталонними винами, і точно не на нашу користь. Тому давайте працювати глибоко і досконало з нашими сортами, які не можна зрівняти ні з чим. І на завершення була дегустація українського флагмана – Одеського Чорного від виноробні «Фрумушика-Нова», «Вілла Тінта», «Гігінеішвілі», «Виноробна Станція» а також «Біг Вайнс». І що характерно, всі ці вина були по-своєму чудові. Вони були комплексні, різні. Мені здається, нам вдалося донести до виноробів, що кожен з них виготовляє чудове вино, що вони не конкурують між собою, а доповнюють одне одного, і вони шукають споживача, який вибере вино на власний смак.

Але це ми порівняли різні бренди. А уявіть собі, якщо в кожного із цих виробників буде по три, по чотири види вина з Одеського Чорного. Так ми зможемо привчити нашого споживача до смаку цього виразного сорту. Пояснимо, що нам українцям потрібно пити його, як італійці п’ють санджовезе, іспанці – темпранільйо, французи – вина з бордоських сортів. І наше українське вино з українських сортів матиме розмаїття смаків, стилів, ароматів. Воно пасуватиме до різних страв, тому що енологи над ним глибоко пропрацюють і запропонують його у найрізноманітніших проявах. І ще хочу додати кілька слів про атмосферу конференції. Усіх спікерів, зокрема і пана Рікардо, надзвичайно урочисто і з відкритим серцем прийняли в Одеському Національному Технологічному університеті. Впевнена, це не остання зустріч – попереду на нас чекає багато спільних проєктів.

4 листопада на базі Одеського національного технологічного університету в рамках міжнародної науково-практичної конференції відбулася зустріч науковців та представників бізнесу на чолі з власником міжнародної групи компаній Vinos de La Luz, доктором юридичних наук, бізнесменом, меценатом, доктором Рікардо Ф. Нуньєсом. Серед партнерів заходу значилися такі поважні організації, як OIV, «Укрсадвинпром», компанії Vinos de La Luz та Big Wines. Інформаційним партнером виступила медіа-група Drinks+. Кульмінаційним […]

Warsaw Wine Experience – дійсно успішний досвід

В останні роки вино набуває все більшої популярності в Польщі. Воно стало напоєм прагнення, насолоди та досвіду для мільйонів польських споживачів і виробників. Винний ринок цієї країни щороку зростає на 10%, і, безперечно, цьому сприяють такі заходи, як Warsaw Wine Experience.


Warsaw Wine Experience, який  вперше відбувся у 2019 році, започаткувала команда досвідчених винних професіоналів. У 2012 році вони запустили веб-сайт Winicjatywa, кількість читачів якого досягла вже 500 000 на рік. У 2017 році – створили Ferment, інформативний, красивий і корисний журнал для любителів вина. Наразі сімейство продуктів Ferment включає журнал, веб-сайт, винні нагороди, винну школу, агентство винного туризму та запущений у 2019 році новий винний ярмарок у Польщі для споживачів – Warsaw Wine Experience. До талановитої і професійної команди організаторів заходу входить Томаш Пранге-Барчинський, який є номінантом Wine Travel Awards, головним редактором Ferment та постійним суддею Mundus Vini.

Warsaw Wine Experience, що відбувся у жовтні, привабив представників торгівлі, виноробів і вайнловерів. Організатори повідомили про участь у ярмарку 45 експонентів з 12 країн світу та відвідування 6000 гостей.

Відвідувачі заходу мали нагоду спробувати асортимент імпортних вин, ще недоступних в Польщі, зустрітися з виробниками та насолодитися дегустацією все більш вражаючого вибору місцевого вина. Також організатори запропонували серію цікавих майстер-класів, семінарів та дегустацій з коментарями редакторів Ferment:

«Польські вина: нове відкриття» – Мацей Новицький;

«Найкращі вина Ferment» – Войцех Боньковський MW;

«Німецький рислінг і терруар» – Томаш Пранге-Барчинський;

«Barolo 2018 – новий урожай короля італійських вин» – Мацей Шветлик.

Фернандо Мора MW та Войцех Боньковський MW провели семінар «Арагон – вина з гір», де розповіли про теруар та неперевершені вина іспанської виноробні Bodegas Frontonio.

Багато уваги Warsaw Wine Experience було приділено грузинським винам і виноробним традиціям. Огляд найцікавіших грузинських вин під час виставкових заходів зробив Томаш Пранге-Барчинський.

В свою чергу і інформаційний партнер виставки –  Wine Travel Awards представляв на ярмарку SHUMI Winery, одну з найвідоміших грузинських виноробних компаній нового покоління, володарку нагород WTA 2022-2023 у трьох категоріях: Visiting Card of the Country, Must Visit, Progressive Approach, Art & History Object.

Нагадаємо, що Shumi також стала найуспішнішою грузинською виноробнею на цьогорічному конкурсі Mundus Vini (7 золотих медалей!). В рамках презентації WTA Саломе Ломсадзе, – комерційний директор SHUMI Winery, представниця молодого покоління топ-менеджерів цього унікального виноробного комплексу, – провела авторську дегустацію вин своєї компанії та унікального напою Зігу.

Команда WTA також протягом усього періоду виставки  на своєму стенді представляла вина компанії SHUMI Winery та Vinos de La Luz. Нагадаємо, що  Vinos de La Luz має власні виноробні по всьому світу: в Каліфорнії, Іспанії (в трьох регіонах), Аргентині, Італії та Україні.

Прем’єрний український продукт – BIG WINES BIG ART limited edition. Ivan Marchuk 2020 Odesa Black – вже встиг зібрати багато нагород від відомих світових конкурсів: Mundus Vini-2023Berliner Wine Trophy-2023 та CervimViticoltura Eroica-2023. І ще наведемо один факт, яким наша команда пишається: у 2022 році, наш спонсор, компанія Vinos de La Luz стала єдиною серед учасників DECANTER WORLD WINE AWARDS 2022, чиї вина було нагороджено трьома платиновими медалями.

Серед запрошених до участі у виставці виробників наші оглядачі також особливо відмітили враження від Shabo Family Winery з України, Ленца Мозера із зразками його австрійських і китайських вин, а також від спілкування з колишнім редактором Meininger Verlag Річардом Гроше, який зараз очолює Geheimrat J. Wegeler winery у Естріх-Вінкель (Німеччина).

Гроше, щиро захоплений польським ринком, відзначив: «З тих пір, як я вперше приїхав сюди в 2015 році, я бачив нестримну еволюцію польської винної та гастрономічної спільноти. Warsaw Wine Experience – це чудова вітрина того, що доступно від найкращих імпортерів і дистриб’юторів. Організаторам вдається проводити чудові майстер-класи та викликати великий інтерес до світу вишуканого вина, і вони дуже вибагливі щодо того, що представляють на цьому заході».

На думку деяких економістів, до 2035 року середні доходи в Польщі можуть перевищити британські. Незалежно від того, чи станеться це протягом наступних 12 років, немає сумніву, що виробники вина, які колись вважали Велику Британію, батьківщину WSET і Masters of Wine, своєю основною метою експорту, тепер приділяють набагато більше уваги польському ринку, що стрімко розвивається.

Зусилля команди Warsaw Wine Experience, а також ентузіазм експонентів свідчать про те, що ця подія ставатиме все більш важливою датою в міжнародному календарі, конкуруючи за увагу з тими, що відбуваються у Великій Британії та інших виноробних країнах Старого Світу.

В останні роки вино набуває все більшої популярності в Польщі. Воно стало напоєм прагнення, насолоди та досвіду для мільйонів польських споживачів і виробників. Винний ринок цієї країни щороку зростає на 10%, і, безперечно, цьому сприяють такі заходи, як Warsaw Wine Experience. Warsaw Wine Experience, який  вперше відбувся у 2019 році, започаткувала команда досвідчених винних професіоналів. У 2012 році вони запустили веб-сайт Winicjatywa, кількість читачів якого досягла вже 500 000 на […]

ENOEXPO. 20 років по тому

Міжнародна виставка ENOEXPO, що відбулася 8-10 листопада 2023 року вже в двадцятий раз, є одним з найефективніших винних заходів у Польщі. Найголовнішою перевагою ENOEXPO® фахівці називають можливість зустрітися та налагодити зв’язки з секторами HoReCa та торгівлі, оскільки захід проходив одночасно з 30-ю Міжнародною спеціалізованою виставкою готельного обладнання та гастрономії HORECA  та виставкою продуктів харчування і напоїв GASTROFOOD.


З моменту свого заснування в 2003 році ENOEXPO зарекомендувала себе як центральна платформа Польщі для ентузіастів вина та професіоналів у сфері громадського харчування та гостинності. І ця винна подія з кожним роком набуває все більшої популярності серед професіоналів усього світу. Оглядачі Drinks+ також відзначили високу бізнес активність місцевої аудиторії та результативність ділових зустрічей учасників виставки з Польщі, Вірменії, Грузії, Молдови, Португалії, Німеччини, Австрії, Косово, Франції, України, Угорщини та Італії.  Дослідимо основні переваги польської виставки.

ENOEXPO

Значним плюсом ярмарку є те, що він проходить у Кракові – одному з найбільш популярних туристичних і ділових перехресть Європи. Крім того, ENOEXPO® – це не лише стенди експонентів, а й цікава програма ярмарку. Це можливість зустрітися та поспілкуватися з ключовими експертами галузі, які готують унікальні презентації спеціально для ярмарку.

ENOEXPO

Так, ювілейне видання збіглося з важливим святом виноробів – Божоле Нуво, отже, учасники не змогли пропустити цю подію. «Всі чекають третього четверга листопада, щоб випити молодого вина і відсвяткувати черговий врожай. Це традиція. Ми знаємо лише одне таке свято у світі і це Божоле Нуво», – розповіла Анастасія Левадна з Асоціації жінок та вина (Польща), яка вела дегустацію та майстер-клас «Божоле – це не лише Нуво». – Я вперше читаю лекцію для такої великої та різноманітної групи. Тут тисячі людей, які прийшли обмінятися досвідом та контактами. Що, як не такий ярмарок, може посприяти розвитку галузі в цілому і допомогти подивитися по-новому на традиційні речі?»

Під час ювілейної виставки ENOEXPO® було багато приводів для святкування. Задавали тон учасники кулінарного шоу з дегустацією від Euro-Toques Polska Association. А відкривалася виставка ювілейним банкетом, під час якого про смаки гостей подбали партнери ярмарку: Міністерство сільського господарства США, яке готувало частування на основі американських продуктів, і португальський регіон Тежу, який презентував ігристі вина.

ENOEXPO

За словами учасників виставки, участь у виставці ENOEXPO® дозволяє досягти як бізнесових, так і іміджевих цілей. «Ми вперше на ENOEXPO, – поділився враженнями з пресою пан Патрик Тишковський з MV Group Distribution Polska. – І відзначаємо, що тут вполювали двох зайців: можемо презентувати та продавати свою продукцію, а заразом знаходити потенційних постачальників з регіонів – фактично тих, кого важко знайти на великих виставках. MV Group Distribution є не тільки виробником і постачальником горілки і міцних напоїв, а й оператором в категорії вин, тож для нас тут чудово працює нетворкінг».

Ярмарок також є вдалою можливістю дізнатися про потреби та очікування клієнтів. Прямі відносини, укладені під час заходу, є величезною перевагою виставок перед онлайн-продажами.

ENOEXPO

Саме тут, дегустуючи вина, оцінюючи їх зовнішній вигляд і букет, можна обмінятися досвідом і налагодити контакти, які можуть принести свої плоди в майбутньому.

ENOEXPO

«Щороку ми повертаємося на цю виставку, бо участь у заході для нас – тестова промоція нашої продукції. Ми можемо дізнатися думки споживачів – чи подобаються їм наші вина. Цього року ми представляємо вина від відомої в Україні і вже доступної в Польщі виноробні Shabo. І я спостерігаю великий інтерес до нашого стенду. Це приємний сюрприз», – коментує успіх української виноробні Сабіна Улатовська-Чмура, Convenience Foods Sp. z o.o.

Подібна кількість виробників, дистриб’юторів, власників і керівників закладів громадського харчування в одному місці і в один час – це унікальна можливість налагодити нові ділові зв’язки. Власниця бренду  900 wine (Італія) пані Кароліна Філонюк-Леонарді так оцінила участь у виставці: «Разом з чоловіком я керую компанією в Італії, ми є виробниками та дистриб’юторами бренду 900 wine – це ігристі вина, в тому числі просекко. Плануємо розвивати наш бренд у Польщі. Ми вперше виставляємося за кордоном і дуже раді брати участь в ENOEXPO. Ми обрали Краків головним чином тому, що я родом звідси і знаю, що тут вже є багато шанувальників нашої продукції. Наш стенд вочевидь користується величезною популярністю. Наступного року обов’язково представимо ще більше вин, тому що бачимо тут перспективи».

Одним з кульминаційних заходів став 15-й винний конкурс ENOEXPO® 2023. Особливістю конкурсу є те, що учасники можуть представити як вина, наявні на польському ринку, так і ті, що поки на ньому відсутні. Медаль ENOEXPO® є престижним знаком якості, що свідчить про виняткові характеристики напоїв і допомагає їм досягти комерційного успіху. Цікаво, що церемонія вручення медалей відбулася в перший день ярмарку ENOEXPO®, а нагороджені вина посіли місця в особливій експозиції, де кожен з відвідувачів виставки міг їх побачити. Детальніше з результатами конкурсу можна ознайомитися тут: ENOEXPO Międzynarodowy konkurs winiarski.

ENOEXPO

З нагоди свого ювілею цього року ENOEXPO приєдналася до комьюніті WTA у номінації  Enogastronomic Events/Magnet of Region, а також стала офіційним експопартнером Drinks+ & Wine Travel Awards. Під час виставки, серед експонентів та численних заходів, три дні на стенді WTA пропонувалися гостям вина членів міжнародного комьюніті Wine Travel Awards, а також відбулася презентація премії з лекцією про досвід польських винних доріг з подальшою круговою дегустацією.

Drinks+ & Wine Travel Awards взяли участь у ENOEXPO вперше. Ярмарок вразив чудовою організацією і дружньою атмосферою. Наша команда представляла на своєму стенді вина номінантів WTA, серед яких були українські виробники Shabo Family Winery, Fayna Guralnya by Viktor Babiy, BIOLOGIST Craft Winery, та французький бренд Le Grand Noir, створений за ініціативи судді WTA Роберта Джозефа.

Приємно було відмічати щирий інтерес до українських продуктів з боку гостей виставки і професіоналів. Вина Shabo Family Winery вже добре відомі в Польщі, адже продаються у торгових мережах. Поціновувачі з задоволенням дегустували нові продукти Shabo, що ще не представлені тут на полицях магазинів і у закладах HoReCa, висловлювали щире захоплення ігристими винами і Тельті-Куруком та шкодували, що не могли спробувати Одеський Чорний…

ENOEXPO

Цікаві крафтові вина BIOLOGIST Craft Winery приваблювали справжніх друзів України патріотичною символікою на етикетках пляшок, які не розчаровували і своїм якісним автентичним змістом.

ENOEXPO

Поціновувачі міцного алкоголю не проходили повз продукцію Fayna Guralnya by Viktor Babiy. Класичний, на травах і навіть з полуницею – унікальні смаки і найкраща якість джинів пана Бабія викликали щире захоплення!

ENOEXPO

Класичні французькі вина Le Grand Noir радували вайнловерів своєю витонченістю і глибиною традицій, адже вироблені з винограду стародавнього виноробного регіону Лангедок.

Всі ці вина, а також продукцію виноробні Castel Mimi з Молдови, можна було спробувати і під час кругової дегустації, яка відбулася у межах спеціального заходу від команди WTA.

ENOEXPO

Про плідний початок співпраці Drinks+ & Wine Travel Awards з  ENOEXPO свідчить інтерес гостей виставки, представників польського виноробного бізнесу, які відвідали захід, де наша команда презентувала проєкт з винного туризму – WTA. Під час цього заходу про розвиток польського ринку вина та можливості винного туризму розповів винний критик, письменник, головний редактор Ferment. Pismo o winie, суддя відомих міжнародних винних конкурсів та номінант Wine Travel Awards Томаш Пранге-Барчинський.

20-й Міжнародний винний ярмарок у Кракові ENOEXPO, який проходив разом із 30-м Міжнародним ярмарком обладнання для готелів і громадського харчування HORECA, зібрав гостей і учасників із найвіддаленіших куточків світу.

ENOEXPO

Співпраця та партнерство з ENOEXPO для Drinks+ & Wine Travel Awards є чудовою можливістю зустрічатися та вживу спілкуватися з представниками винної індустрії з усього світу, дізнаватися про їхні потреби та очікування. Безпосередні відносини, укладені під час виставки, є величезною перевагою, адже саме так можна налагодити контакти, які можуть принести плоди в майбутньому.

ENOEXPO

Зустрічі та майстер-класи, проведені відомими експертами, дегустації, сотні візитівок, якими обмінялися учасники, та неповторна атмосфера – так можна коротко підсумувати 20-й Міжнародний ярмарок вина у Кракові ENOEXPO. Вітаємо наших партнерів з успішним проведенням ювілейного сезону, дякуємо за гостинність і плідну співпрацю.

21-й реліз ENOEXPO  відбудеться 6-8.11.2024. Краків чекає!

Міжнародна виставка ENOEXPO, що відбулася 8-10 листопада 2023 року вже в двадцятий раз, є одним з найефективніших винних заходів у Польщі. Найголовнішою перевагою ENOEXPO® фахівці називають можливість зустрітися та налагодити зв’язки з секторами HoReCa та торгівлі, оскільки захід проходив одночасно з 30-ю Міжнародною спеціалізованою виставкою готельного обладнання та гастрономії HORECA  та виставкою продуктів харчування і […]

На початку листопада 2023 року місто Коімбра (Португалія), стало центром уваги винного світу

Подія Wine Future об’єднала визнаних професіоналів, чий досвід охоплює усю земну кулю – від революційних високотехнологічних виноробень Нової Зеландії до найвідоміших виробників Аргентини.


Протягом трьох днів захід перетворив Португалію на центр дискусій про вино, підкреслюючи її роль на світовій винній арені. Wine Future, вже відомий своїм значним впливом, вперше відбувся у Барселоні у 2006 році, зосередившись тоді на зміні клімату та вині. Зустріч у Коімбрі 2023 року стала четвертою, пам’ятною конференцією під гаслом «Подолання бар’єрів».

Подія під керівництвом Панчо Кампо (Pancho Campo), засновника самітів Wine Future та Green Wine Future, здобула додатковий престиж завдяки співорганізатору заходу – Wines of Portugal. Подальший розвиток та глобальне визнання Wine Future отримав завдяки шановному та вмілому керівництву його президента Фредеріко Фалькао (Frederico Falcao).

Wine Future

Drinks+ та Wine Travel Awards виступили офіційними партнерами Wine Future, а один із номінантів WTA посів особливе місце на цьому заході.

Фундамент заходу тримався на трьох наріжних каменях, починаючи з захоплюючої та справжньої обстановки. Коімбра, мальовниче місто в Португалії, відоме своїм ідеальним поєднанням старих будівель, багатою історією освіти, самобутніми культурними звичаями та захоплюючим дух середовищем. Це поєднання робить його справжнім унікальним скарбом, глибоко вкоріненим у португальську культуру. Однак Коімбра рідко був центральною точкою для заглиблення у виноробну промисловість Португалії.

Наступне – це люди, які відвідали захід. Португалія рідко спостерігала стільки головних фігур в одному місці в один день. У заході взяли участь спікери та делегати з понад 40 країн: доктор Лаура Катена (Dr. Laura Catena), доктор Ліз Тач (Dr. Liz Thach), Девід Аллен MW (David Allen MW), Роберт Джозеф (Robert Joseph), Едріан Брідж (Adrian Bridge), Шіобхан Тернер MW (Siobhan Turner MW), Пол Мабрей (Paul Mabray), Стівен Вонг MW (Stephen Wong MW), Мартін Р. Рейєс MW (Martin R. Reyes MW), Ульф Сьодін MW (Ulf Sjodin MW), Кетрін Лепарментьє (Catherine Leparmentier) та ін.

Robert Joseph

Дискусії поглибилися у проблеми та можливості цього невизначеного та мінливого часу, охоплюючи широкий спектр тем, таких як економічні тенденції, моделі споживання, різноманітність, інклюзивність, стійкість, маркетинг вина та вплив цифрових технологій. Експерти також відзначили значні зрушення у споживанні та виробництві за останні десятиліття, у тому числі зміну поколінь, наголосивши на необхідності застосування галуззю нових методів для ефективного спілкування як з нинішніми, так і з потенційними споживачами.

Цінність та оригінальність Wine Future полягала у можливості обговорювати будь-які складні теми, допомагаючи сектору вирішувати проблеми та отримувати вигоду з невикористаних можливостей. Поряд із визнаними професіоналами виноробства, захід дав змогу висловитись представникам суміжних галузей та стороннім професіоналам, які поділилися важливими ідеями та практиками порівняльного аналізу. Такий підхід допоміг краще зрозуміти реальність та побачити ширшу картину.

Wine Future

Лауреат Нобелівської премії з економіки сер Крістофер Піссарідес (Christopher Pissarides) заглибився в майбутнє світової економіки та проаналізував її потенційний вплив на виноробну промисловість. Брюс Дікінсон (Bruce Dickinson) із Iron Maiden, який зайнявся пивним бізнесом, поділився своїми думками про підприємництво та маркетинг.

Серед спікерів, що мали можливість висловити свою цінну думку з того чи іншого питання були: Квінна Вонг (Queena Wong), Майк Вонгбіклер (Mike Wangbickler), Грем Міллер (Graham Miller), Джорджія Панагопулу (Georgia Panagopoulou), Сімоне Роведа (Simone Roveda), Нцікі Бієла (Ntsiki Biyela), Мегс Ханджо (Mags Janjo), Крістіна В. Міранда (Cristina V. Miranda), Анна Чілтон (Anna Chilton), Ірем Ерен (Irem Eren), Алдер Ярроу (Alder Yarrow) (переможец WTA), Карлос де Хесус (Carlos de Jesus), Бенто Амарал (Bento Amaral), Роб Мак Міллан (Rob Mc Millan) та багато інших.

Wine Future

Захід був орієнтований на різноманітну групу професіоналів галузі, у тому числі – на представників торгівлі, власників та менеджерів виноробень, покупців вина, імпортерів та дистриб’юторів, винних маркетологів та винні ЗМІ. Це люди, які визначають тенденції та приймають ключові рішення у винному світі.

Крім того, для сприяння спілкуванню між усіма учасниками, включаючи експонентів, делегатів та доповідачів, було організовано виставкову зону та різноманітні івенти.

Wine Future

Учасники заходу мали можливість відвідати стенди кількох десятків компаній, серед яких Amorim, Anselmo Mendes, Bairrada, Barbeito, Casa da Passarella, Casas Altas / Villa Oeira, Caves São João, CVR Beira Interior, CVR Dão, CVR Lisbon, CVR Tejo, Gonzalez Byass, Green Point, Hill Smith, INEGI, Mouchão, New Zealand Fine Wines, Porto and North Tourism, Quinta do Casal, Ramos Pinto, Robert Joseph, Sogevinus, Sogrape, Tourism Center Portugal, Verallia, Quevedo.

Отримати доступ до програми Wine Future, дізнатися про партнерів заходу та знайти детальну інформацію, можна за посиланням.

Ще однією складовою заходу була дегустація вищого рівня, воістину «дорогоцінне каміння в короні». Вона була організована в колишній церкві монастиря Сан-Франциско. Все відбувалося в зоні вівтаря і це надавало додаткової урочистості, значущості та одухотвореності цієї унікальної дегустації.

Wine Future

Дірсеу Віанна-молодший, MW (Dirceu Vianna Jr, MW) провів дегустацію під назвою Icon Wines of Portugal, Річард Мейсон (Richard Mayson) – Legendary & Historic Madeira & Port, Марк Сквайрс (Mark Squires), винний експерт, критик та журналіст, колишній співробітник журналу Robert Parker’s Wine Advocate, представив The Magnificent 12 – Honoring the Ukrainian Wine Industry, йому допомагала Морін Дауні (Maureen Downey). Цією назвою організатори дегустації зробили великий акцент на українському виноробстві.

Комунікаційна медіагрупа Drinks+ з великим задоволенням сприяли співпраці між відомою українською виноробнею Shabo, що стала переможцем WTA 2022-2023 як Brand – the Visiting Card of the Country, та Wine Future. Їхнє культове вино Vaja 2014 Cabernet Sauvignon – Iukuridze Family Wine Heritage було представлено під номером 5 під час цієї спеціальної події.

Wine Future

 

Повна карта вин включала:

  1. France – Bollinger Special Cuvée Champagne Bollinger
  2. Germany – 2020 Ürziger Würzgarten Riesling GG – Dr. Loosen
  3. New Zealand – 2021 Pyramid Valley Snake’s Tongue Pinot Noir
  4. Italy – 2021 Colore by Bibi Graetz
  5. Ukraine – 2014 Cabernet Sauvignon Iukuridze Family Wine Heritage
  6. California – 2013 Joseph Phelps Insignia
  7. Chile – 2015 Viñedo Chadwick
  8. Argentina – 2019 Adrianna Vineyard Mundus Bacillus Terrae Malbec – Catena
  9. Australia – 2018 Yalumba The Octavius Shiraz
  10. Portugal – 2011 Barca Velha – Sogrape
  11. Spain – Tío Pepe Estrella de los Mares – Gonzalez Byass
  12. South Africa – 2019 Klein Constantia

Wine Future

Представники Drinks+ поспілкувалися з Марком Сквайерсом одразу після дегустації. Під час розмови Марк згадав своє українське коріння та поділився думками про українське вино, яке щойно спробував:

«Сьогодні ми скуштували цікаве вино Shabo і воно показало себе чудово, Vaja утримує високий рівень поруч з дійсно великими винами. Шкода, що виробник не міг бути присутнім, тому що на мою думку, виноробня могла б зробити значне поширення своєї присутності на західних ринках».

________________

Згідно з прес-релізом організаторів, наступне видання Wine Future заплановано на 7-9 листопада в конференц-центрі Kovens, Маямі. Вони підкреслюють важливість Маямі не лише як туристичного напрямку, але й через його зростаючу винну сцену. Місто є ключовим центром і точкою входу на ринок США для виробників вина з Європи та Південної Америки. Крім того, Маямі відомий тим, що знаходиться в авангарді боротьби зі зміною клімату в США.

Згідно з цими темами Green Wine Future проведе аукціон під час заходу для збору коштів для різних організацій, включаючи CLEO Institute, Napa Green і Planet Future Foundation.

Фото: Wine Travel Awards, Wine Future

Подія Wine Future об’єднала визнаних професіоналів, чий досвід охоплює усю земну кулю – від революційних високотехнологічних виноробень Нової Зеландії до найвідоміших виробників Аргентини. Протягом трьох днів захід перетворив Португалію на центр дискусій про вино, підкреслюючи її роль на світовій винній арені. Wine Future, вже відомий своїм значним впливом, вперше відбувся у Барселоні у 2006 році, […]

Wine & Spirits Ukraine 2023. Усі ознаки відродження

1–3 листопада у столиці України проходила виставка вина та алкоголю Wine & Spirits Ukraine. Оглядач D+ зібрала думки та враження учасників.


Wine & Spirits Ukraine Exhibition – одна з ключових подій винної та алкогольної індустрії, цього року, попри усі складнощі воєнного часу, вже вп’яте зібрала кращих виноробів країни. Захід включав експозицію українських виробників та імпортерів, дегустаційний конкурс WS Awards та Wine & Spirits Congress. Під час виставки Комунікаційна медіа група Drinks+ представила перше з початку повномасштабного вторгнення видання журналу DRINKS+, присвячене нашим героїчним виноробам, імпортерам, сомельє, рестораторам та іншим ентузіастам, на яких сьогодні тримається галузь.

За словами організатора Wine & Spirits Ukraine, Вікторії Агромакової, порівняно з попередньою, весняною виставкою, помітно зросла кількість учасників – 53 експоненти, причому, зауважимо, з них 50 – українські виробники. Це найбільша кількість українських експонентів за всю історію виставки. Серед нових учасників у цьому році назвемо Alcoline/Bolgrad, Chateau Pinot, Narovylo Winery тощо. Відверто кажучи, вражає та енергія й мотивація, з якою наші винороби, виробники крафтових напоїв і  дистилери продовжують свою справу у такий непростий час!

Wine & Spirits Ukraine 2023

Попри війну, були й іноземні учасники: приїхав до Києва брат колишнього президента Грузії Міхеіла Саакашвілі, заарештованого нині проросійським керівництвом країни, і представив зроблене на його честь вино; були імпортери з Естонії, представники з Ізраїлю та Литви тощо. Цього року виставку відвідав 3 291 учасник.

Wine & Spirits Ukraine 2023

Ще один позитивний момент – рекордна кількість медалей за всю історію дегустаційного конкурсу: 132 (з них 7 платинових, 66 золотих, 43 срібних та 16 бронзових).

Wine & Spirits Ukraine 2023

Вікторія Агромакова прокоментувала подію: «Спочатку ми сумнівалися, чи варто проводити ще один конкурс, оскільки останній провели навесні. Але відчували великий попит і все ж вирішили повторити дегустаційний конкурс в листопаді. Адже до нас зверталися багато виноробів, для яких конкурс – це, перш за все, думка професіонала, підтвердження, що все роблять правильно. Ми зробили не три комісії, як зазвичай, а чотири, бо вин було дуже багато. Більше того, кожен рік журі відмічає, що якість вин росте з геометричною прогресією».

Wine & Spirits Ukraine 2023

Зазначимо ще одну відмінність осінньої виставки – хоча навесні серед відвідувачів було багато пересічних шанувальників вина, зараз же 95% відвідувачів – це професіонали та закупщики, що дуже корисно для виноробів-учасників, які сьогодні особливо обережно зважують маркетингові активності і пов’язані з тим витрати. Виставка проходила дуже жваво, зі значним числом відвідувачів – навіть незважаючи на те, що цього разу квитки були платні (100% від продажу квитків буде спрямовано на підтримку співробітника Wine & Spirits Ukraine, який зараз воює на фронті).

Wine & Spirits Ukraine 2023

Чергова прикмета розвитку українського ринку вина: цього разу на виставці було вже два колективні стенди – Асоціації крафтових виноробів (де було представлено 10 виробників) та Асоціації крафтових дистилерів. Для деяких учасників це був перший вихід у світ: наприклад, згадаємо вина Валерія Наровило, які були відмічені золотими медалями на конкурсі. Якщо раніше, за словами пані Агромакової, організатори не приймали до участі виробників, які ще не мають ліцензії на виробництво, то зараз, з пом’якшенням правил, можна констатувати, що медалі на конкурсі дають додатковий стимул малим виноробам отримувати ліцензію і рухатися далі. А це дає змогу виходити на новий рівень виробництва.

Wine & Spirits Ukraine 2023

Сьогодні модно пити українське вино та підтримувати малого виробника, тож для крафтових виноробів виставка – поштовх для розвитку, стимул перетворити хобі на бізнес. Тому Wine & Spirits Ukraine також проводить семінари для крафтових виробників під егідою Асоціації крафтових виноробів України, перший з яких відбувся влітку. На семінарах винороби мають змогу дізнаватися про деталі отримання ліцензії, правила ведення бухгалтерії, одержати фахові відповіді на свої запитання.

Таким чином, Wine & Spirits продовжує підтримувати свою репутацію традиційного місця зустрічі виробників вина, алкогольної продукції та пива, експертів, сомельє, рітейлерів, рестораторів, імпортерів та дистриб’юторів з усіх регіонів України та закордону.

Осіння виставка Wine & Spirits включала одразу декілька івентів:

Для учасників виставки такі заходи – чудова можливість не лише зустріти колег та партнерів, але й познайомитися з потенційними клієнтами, зібрати нові контакти. Це неодноразово підтверджувалось і відгуками гостей та експонентів.

Wine & Spirits Ukraine 2023

Вдалий результат зазначає Оксана Буячок, співзасновниця виноробні Father’s Winery: «Враження від виставки Wine & Spirits, яка пройшла у листопаді цього року, напрочуд позитивні. Ключовий момент такого заходу – це комунікація: зустрічі з новими гравцями ринку (виноробами, закупщиками, представниками HoReCa, видавцями тощо), зі вже знайомими колегами, з професіоналами у сфері вина та міцних напоїв. Тому виставка – це, перш за все, можливість зібрати корисні контакти, обговорити плани, досвід подолання криз. Позитивно, що на заході були присутні не лише українські виробники, але й іноземні гості: наприклад, ми були дуже раді вітати наших партнерів з Естонії».

Про успішну участь говорить і Валерій Наровило, засновник та головний винороб Narovylo Winery, який отримав золоту медаль на конкурсі WS Awards за свої вина Odessa Black, Cabernet Sauvignon та «Шардоне витримане»: «Для нас це перший досвід: ми вперше беремо участь у такій виставці. Це, безумовно, цікавий досвід, все сподобалося. Основний пункт, який хочеться відмітити, – це спілкування з потенційними покупцями, зустрічі з колегами. Крім того: чудовий конкурс! Абсолютно приємні емоції від виставки».

Wine & Spirits Ukraine 2023

Про користь виставки для обміну досвідом зазначає і Олена Крапівіна, провідний маркетолог компанії Prestige Group (зауважимо, що Олена долучилася до пула колумністів DRINKS+ і дебютувала як автор статті про формування бренду Wine of Ukraine під час війни у журналі #1, 2023): «Дякуємо організаторам! Перш за все, хочеться відмітити високий рівень сервісу та сумлінний персонал. Один із найбільш корисних для нас аспектів виставки – це, звісно ж, цільова аудиторія, гості та представники сфери НоReCa. Спілкуємося, обмінюємося досвідом. Все чудово!».

Wine & Spirits Ukraine 2023

Для більшості учасників такі заходи носять, перш за все, іміджеву роль, оскільки дозволяють не лише знайти нові контакти, але й підвищити видимість бренду та знайти нових шанувальників своєї продукції. Про це говорить Олена Платко із Stakhovsky Wines: «Нам цього разу дуже сподобалася виставка. Особливо те, як все було організовано: чисті бокали, які завжди приносять вчасно, зручність, швидкість сервісу. Це дуже важливо, бо ми не витрачаємо додатковий час на підготовку. Окремо хочеться сказати про людей: аудиторія абсолютно релевантна – нашими винами цікавляться торговельні мережі, представники сфери НоReCa. Вони запитують про технології та сорти, новинки асортименту. Для нас це, перш за все, іміджева участь».

Wine & Spirits Ukraine 2023

Сергій Пархомчук, директор з маркетингу виноробні Prince Trubetskoi: «Усе дуже сподобалося! Якщо порівняти з минулою виставкою, то сьогодні більше представлено виробників, численніші гості. До того ж, відвідувачі – зі всієї України. Для нас це, перш за все, інформаційна складова. І це ключове. Ми розповідаємо про наш бренд, про виноробню, яка знаходиться майже на лінії фронту. Друга складова – це контакти: на виставку приходять як споживачі, так і професіонали ринку. Тут представлені і мережі, і ресторани, і дистриб’ютори. Навіть іноземці приїхали, не звертаючи уваги на війну. Наприклад, гості з Естонії. Нарешті, варто відзначити й іміджеву складову, наявність конкурсу. Для нас це важливо, оскільки ми побачили свої сильні сторони».

Wine & Spirits Ukraine 2023

Три дні роботи на власному стенді на Wine & Spirits для Комунікаційної медіа групи Drinks+ також пройшли дуже плідно. Перш за все, ми поінформували наших колег та партнерів, а також потенційних номінантів України про старт нового сезону 2023-2024 інноваційного проєкту Wine Travel Awards.

Ukraine Wine & Spirits Awards 2023

Крім того, попри війну та непросту ситуацію для українського ринку, саме до відкриття виставки вийшов із друку та був представлений гостям та експонентам перший за цей рік номер журналу DRINKS+.

Це особливе видання Wine&War. Ukrainian Chronicles, яке включає корисні та цікаві кейси з життя ключових гравців винної та алкогольної галузі в Україні: історії ведення бізнесу під час війни, подолання імпортерами, рестораторами, сомельє і виноробами викликів та криз. Крім того, в номері – наші культурні здобутки і наші, на жаль, людські втрати. Це свого роду літопис виноробної галузі України часів війни. Ми прагли познайомити світ з героічним сьогоденням нашої країни і нашої галузі.

Wine & Spirits Ukraine 2023

Наступна зупинка дистрибуції журналу – Enoexpo/HoReCa-2023 у Кракові (8–10 листопада). Надалі видання можна буде одержати учасникам та експонентам міжнародних виставок у Німеччині (Дюссельдорф), Франції (Париж), Великобританії (Лондон), Італії (Верона).

 

1–3 листопада у столиці України проходила виставка вина та алкоголю Wine & Spirits Ukraine. Оглядач D+ зібрала думки та враження учасників. Wine & Spirits Ukraine Exhibition – одна з ключових подій винної та алкогольної індустрії, цього року, попри усі складнощі воєнного часу, вже вп’яте зібрала кращих виноробів країни. Захід включав експозицію українських виробників та імпортерів, дегустаційний […]

Регіон Бордо очима сучасного винного критика – Джейн Ансон, або повертаючись до досвіду виноробства до філоксери

В Інкубаторі Бернара Магре (Бордо) відбувся особливий івент, що поєднав конференцію та бізнес-нетворкінг, хайлайтером якого стали відома винна критик та журналіст – Джейн Ансон (Англія) та модерніст і дуже талановитий винороб Луі Паке (Франція). Дуже відкрита, світла людина – пані Джейн Ансон люб’язно приділила увагу нашому оглядачу під час обідньої перерви між її виступами і подарувала несподівану можливість для цікавої розмови.


Ще рік тому Wine Travel Awards став одним із учасників Інкубатору Бернара Магре (Bernard Magrez). Цей проєкт був обраний з 2 тисяч претендентів, як перспективний стартап у винному туризмі, а також як площадка для нетворкінгу всіх ланок винної спільноти. Сьогодні, дякуючи інкубатору, команда проєкту має можливість навчатися, знайомитися з видатними персоналіями, які пишуть сучасну історію вина.

Того ранку у мене були змішані почуття хвилювання та радості одночасно.

Дев’ята ранку. Два чорних міні-вени Mercedes припаркувалися перед інкубатором Бернара Магре в Пессак-Леоньян, Бордо, Франція.

Вона вислизнула з машини і легкими кроками увійшла до просторого холу. За визначною особистістю винної еліти Бордо – пані Джейн Ансон (Jane Anson) – кроком пошани йшли десятки молодих людей. Їхній зовнішній вигляд був достатньо промовистим, щоб зрозуміти, що приїхали вони на «Великий Тиждень Наставництва» з усього світу. Щасливчики, які виграли шанс, дякуючи підтримці Фонду Жерара Бассе (Gérard Basset Foundation), відкрити для себе приховані перлини виноробного регіону Бордо!

Джейн Ансон

Я відчувала, як в цьому натовпі сильно калатає моє серце… На щастя, пані Ансон супроводжувала її бізнес-партнер, Чінеду Рита Роза (Chinedu Rita Rosa), яку я знала, дякуючи одному із своїх колег по періоду навчання в міжнародній бізнес-школі Бордо з винного маркетингу та менеджменту. Тож, користуючись знайомством, я підійшла, щоб вперше потиснути руку жінці, зустріч з якою ще кілька років тому була для мене недосяжною мрією.

Людмила Бобик: Як ми знаємо, ви тут, у Бордо, вже понад 20 років, чи не так?

Джейн Ансон: Майже так. Я переїхала сюди у вересні 2003 року.

Л.Б.: Чому ви вирішили обрати саме Бордо, а не Бургундію чи Шампань?

Д.А.: Ці місця ми також розглядали як можливість переїзду, у фокусі були Бордо, Шампань або Бургундія. Та ми вирішили, що Бургундія розташована занадто далеко від Англії, якщо чесно, а хотілось легко добиратись додому. А з Лондона до Бордо летіти всього одну годину. Тож дуже практична причина. Ми вирішили, що Шампань трохи північніше і, можливо, погода не завжди буде гарною для перельотів.

Л.Б.: Так, 20 років тому все точно так і було!

Д.А.: Авжеж, але не сьогодні. І там було дорожче, оскільки ближче до Парижа… Отже, ми переїхали в Бордо, бо мали дуже обмежений бюджет для життя, власне, не мали нічого. У нас не було роботи, не було грошей, ми просто переїхали, щоб подивитися, що буде далі. Тому що ми були в ЄС в той час, до Брекcиту, і могли це зробити! Але тепер, через цей самий Брексит, хтось не може робити те, що робила я… Отже, знищено багато можливостей для молодого покоління.

Крім того, іншою причиною було те, що жителі Бордо мають велику світову репутацію. Тож, як письменниця, я булла певна: якщо переїду до Бордо, то зможу продавати свої оповідання-історії і заробляти гроші. Оскільки мені потрібні були гроші, щоб жити і оплачувати рахунки, я вирішила, що Бордо – це раціональне місце для переїзду з практичної точки зору, адже це відомий виноробний регіон.

Джейн Ансон

Л.Б.: Ви згодні, що до гучної назви «Бордо», що сьогодні звучить так дзвінко, певною мірою причетний і Роберт Паркер (Robert Parker)?

Д.А.: Це справді так. Але я думаю, що Бордо здобуло відомість, дякуючи 2000-річній історії, задовго до того, як з’явився Роберт Паркер.

Л.Б.: Коли ви почали писати для Decanter? Поділіться, будь ласка, своєю історією.

Д.А.: Я почала співпрацювати з Decanter, саме коли переїхала сюди, тобто 20 років тому. До того моменту я вже була журналістом, але не винним. Я змогла використати свої публіцистичні навички, щоб досліджувати, запитувати. Як журналіст, я постійно допитувалась, перевіряла, ставила питання і шукала відповіді. Також мені пощастило зустріти тих людей, які серйозно поставлись до мене, і які допомагали мені вчитися. Я почала вивчати вино та виноробство з WSET. Цей курс був чудовим для широкого розуміння економіки та географії вина, але для моїх дегустаційних здібностей справжнім відкриттям виявилося отримання диплому дегустатора DUAD в Інституті енології Бордо, який зробив мене більш впевненою у своїх силах. У той же час я писала книги. І дослідження, пов’язані з книгами, допомогли мені отримати більше знань. Написання книги Inside Bordeaux стало кульмінацією всього того часу, що я прожила і вивчила в Бордо, і я знала, що можу запропонувати іншу точку зору на цей регіон. Ковід мав великий вплив, тому що під час пандемії я проводила багато онлайн-дегустацій для Pall Mall 67, які допомогли значно підвищити мій дегустаційний досвід. Я дуже вдячна за те, що так довго працювала з Decanter, але настав час піти і почати щось робити самостійно. Моєю останньою дегустацією з ними була онлайн-дегустація Château Margaux, чудова дегустація, на якій я завершила свою співпрацю з цим виданням!

Л.Б.: Чи можна сказати, що Ви є свідком справжніх великих змін у Бордо, які розпочалися наприкінці 1990-х років, свідком справжнього сучасного розвитку виноробного регіону Бордо?

Д.А.: Так, ви маєте рацію. Важливо відмітити, що не тільки Роберт Паркер зробив великий внесок у розвиток Бордо, але й такі люди, як Мішель Роллан (Michel Rolland) або Дені Дюбурдьє (Denis Dubourdieu). У Бордо в той час було багато ключових фігур, які були або консультантами, або виноробами, або професорами-викладачами, які зробили багато речей, намагаючись допомогти зрозуміти цей регіон. Я думаю, що одна з цікавих змін в наступному: коли я приїхала у 2003 році, багато з того, що робили на виноробнях, було спрямовано на те, щоб забезпечити чисту вініфікацію, а Дені Дюбурдьє багато працював з дріжджами, і визначав, які саме дріжджі слід використовувати. І на мою думку, на сьогодні ми повернулися назад до виноградників як таких, і винороби зараз дійсно набагато більше цікавляться теруаром, органікою, біодинамікою, стійкістю, екологічними питаннями. І це чудово!

Джейн Ансон

Л.Б.: Ми повинні бути ближче до природи, до природних процесів з метою збереження екології, чи не так?

Д.А.: Саме так. Ми повертаємося в минуле! Повертаємось до принципів, які були важливими кілька століть тому.

Л.Б.:  регіон Бордо завжди був недосяжним та легендарним, і як ця тенденція почала змінюватися протягом останніх років? Коли Бордо став більш відкритим?

Д.А.: Вважаю, те, що ми з Чічі сьогодні робимо, важливо для зміни поглядів про сприйняття Бордо. Багато в чому як портове місто Бордо завжди було відкрите для нових споживачів і нових ринків, але внутрішньо воно залишається дуже традиційним. Розуміння Бордо – це чудовий спосіб бути серйозно сприйнятим у винній кар’єрі. І ми з Чічі хотіли допомогти знайти шлях для людей з інших міст та країн, які, можливо, мають бар’єри на шляху до прогресу, будь-то економічні, географічні, культурні чи будь-які інші, щоб отримати короткий шлях до цих знань і допомогти налагодити обмін – адже Бордо також виграє від знайомства з цим блискучим новим поколінням виноробної індустрії.

Л.Б.: Дорога Джейн, я хотіла би подякувати вам не лише за цю розмову, а й, як це зробили б багато любителів вина, – за вашу глибоку працю Inside Bordeaux, яка на сьогоднішній день є бестселлером, і в якій ви пояснюєте нове бачення цього легендарного виноробного регіону! Ваш приклад, приклад жінки, яка переїхала в невідому для вас країну і зробили себе тою, ким ви є сьогодні у бізнесі, де більший відсоток представників чоловічої статті, – дуже надихаючий!

Джейн Ансон

 

Досьє

Леді Джейн Ансон – відома винна письменниця, винний критик, автор десятків книг, тисяч статей та есе про виноробний регіон Бордо, його історію, виноградарство, винні маєтки, виноторгівлю та бізнес. Задля якравості фарб до портрету наведу короткий коментар пані Чінеду Ріти Рози, засновниці першої жіночої бізнес-асоціації:

Я хотіла б відмітити одну дуже важливу річ для розуміння того, що зробила Джейн і продовжує робити: вона англійка, вона не одружена з французом, вона не пов’язана з жодною з французьких виноробних сімей, у неї немає ні теперішнього, ні минулого, ні майбутнього, про яке ми б ще не знали. І вона приїхала в цей регіон як пристрасний аутсайдер, захоплена написанням своїми статтей. Вона талановита письменниця, а вино прийшло потім. І коли ви читаєте її книгу про Бордо, це прекрасне переплетіння вишуканої розповіді, гра речень. Не так багато написано книг про вино, щоб ви із захопленням в них вчитувались. А в Джейн я бачу, перш за все, дуже талановиту письменницю, яка може зробити будь-яку тему фантастично цікавою!

В Інкубаторі Бернара Магре (Бордо) відбувся особливий івент, що поєднав конференцію та бізнес-нетворкінг, хайлайтером якого стали відома винна критик та журналіст – Джейн Ансон (Англія) та модерніст і дуже талановитий винороб Луі Паке (Франція). Дуже відкрита, світла людина – пані Джейн Ансон люб’язно приділила увагу нашому оглядачу під час обідньої перерви між її виступами і […]

Шотландський віскі. Продовження експортного буму

Шотландському віскі вдалося зберегти свої позиції на експортному ринку після рекордного 2022: за перші шість місяців 2023 року він приніс додому більше 2,5 млрд фунтів стерлінгів.


Дані Асоціації шотландського віскі (SWA) демонструють, що вартість шотландського експорту залишилася стабільною порівняно з першою половиною 2022 року, який продемонстрував рекордні показники експорту після пандемії.

Шотландський віскі

Вартість експорту в першій половині 2023 року склала 2,57 млрд фунтів стерлінгів, що лише на 3,6% менше, ніж у 2022 році. Найбільшими напрямками експорту шотландського віскі у вартісному вираженні за перші шість місяців 2023 року були: США, £437 млн (-5% до першого півріччя 2022 року); Франція – £235 млн (+4%); Сінгапур – £165 млн (+59%); Тайвань – £149 млн (+21%); Китай – 135 млн фунтів стерлінгів (+39,5%).

До десятки країн-прихильників шотландського віскі також входять Індія, Німеччина, Японія, Іспанія та Південна Корея.

За даними SWA, високі показники експорту відображають глобальну тенденцію до преміалізації категорії спиртних напоїв.

«2022 був винятковим для експорту шотландського віскі, побивши рекорди як за вартістю, так і за обсягом, – сказав виконавчий директор SWA Марк Кент (Mark Kent). – У всьому світі ми спостерігаємо тенденцію, коли загалом споживачі п’ють менше але переходять на якісніші спиртні напої, такі як шотландський віскі. США залишаються найбільшим експортним ринком шотландського віскі за вартістю, тоді як Франція повернула собі давню позицію найбільшого експортера за обсягом. Індія залишається великим експортним ринком для віскі: у першій половині 2023 року було експортовано 72 мільйони пляшок».

Джерело: harpers.co.uk
Фото: thespiritsbusiness.com, luxuryactivist.com

Шотландському віскі вдалося зберегти свої позиції на експортному ринку після рекордного 2022: за перші шість місяців 2023 року він приніс додому більше 2,5 млрд фунтів стерлінгів. Дані Асоціації шотландського віскі (SWA) демонструють, що вартість шотландського експорту залишилася стабільною порівняно з першою половиною 2022 року, який продемонстрував рекордні показники експорту після пандемії. Вартість експорту в першій […]

В Індії зростають обсяги продажу алкоголю

Згідно з аналізом IWSR, Індія стане ключовим ринком зростання обсягу продажу алкогольних напоїв 2022-2027.


У період з 2021 по 2022 рік на Індію припадала третина світового зростання загального обсягу продажу алкогольних напоїв. IWSR зазначив, що перевагу споживачі віддавали категорії віскі, а також вітчизняному бренді, рому, горілки та джину. Спостерігалося й відновлення інтересу до пива.

Джейсон Холуей (Jason Holway), ринковий аналітик IWSR, каже, що в Індії спостерігається зростання споживання продуктів преміум-класу, «чому сприяють вищі доходи середнього класу, скасування обмежень, пов’язаних з пандемією, покращення якості асортименту та доступність у роздрібній торгівлі».

Індія

Аналітик підкреслює, що в першу чергу йдеться про міцні спиртні напої, ігристі вина та напої на основі агави. У міру того, як на зростаючий індійський ринок напоїв виходить дедалі більше брендів, споживачі із задоволенням пробують нові категорії..

«Високий інтерес до продуктів преміум-класу – свідчення позитивного майбутнього для шотландського віскі, – наголошується у IWSR. – З 2000 року обсяг продажів віскі збільшився у 20 разів, а в період із 2020 по 2022 рік – майже вдвічі».

Джин, ром і текіла зайняли значну частку ринку з початку пандемії Covid-19: троє з 10 споживачів в Мумбаї п’ють джин/ром щотижня, а 24% вживають текілу.

Мексика та Бразилія також були відзначені поряд з Індією як ринки, які до 2027 року стануть ключовими драйверами обсягу алкогольних напоїв. Очікується, що ці три країни змінять США та Китай, проте останній ринок, як очікується, залишиться відносно стабільним.

Джерело: thespiritsbusiness.com
Фото: istockphoto.com, thespiritsbusiness.com

Згідно з аналізом IWSR, Індія стане ключовим ринком зростання обсягу продажу алкогольних напоїв 2022-2027. У період з 2021 по 2022 рік на Індію припадала третина світового зростання загального обсягу продажу алкогольних напоїв. IWSR зазначив, що перевагу споживачі віддавали категорії віскі, а також вітчизняному бренді, рому, горілки та джину. Спостерігалося й відновлення інтересу до пива. Джейсон […]

Джакомо Пондіні: «Я вважаю, що незабаром роль Консорціумів все більше зосереджуватиметься на питаннях туризму. Маючи це на увазі, ми повинні створити мережу, яка виходить за межі наших виноробень»

Ми поговорили з генеральним директором консорціуму паном Джакомо Пондіні про те, як функціонує один із найвідоміших DOCG П’ємонту Consorzio dell’Asti, які відкриваються вектори та маркетингові стратегії, зокрема у рамках проєкту Wine Travel Awards, про ініціативи сталого розвитку серед виноробів Асті, вина та нові ринки.


Consorzio dell’Asti опікується одним із найвідоміших DOCG П’ємонту. Розкажіть, будь ласка, які території, теруари і скільки маєтків він охоплює сьогодні?

Територія виробництва Asti DOCG охоплює 51 муніципалітет у провінціях Алессандрія, Асті, Кунео: десять тисяч гектарів Moscato bianco в самому серці одного з найважливіших регіонів Італії з точки зору якісних вин – П’ємонту. З 2014 року регіон є об’єктом ЮНЕСКО. Територія зазвичай характеризується горбистими ландшафтами, вкритими виноградниками, іноді розташованими на крутих схилах, які можна обробляти лише вручну. Велика різноманітність терруарів із ґрунтами, які можуть варіюватися від легких мінеральних і піщаних, більш водопроникних на західній стороні, до насичених мулом, твердих, на півдорозі між Котськими Альпами та Лігурійським морем.

Пане Джакомо, як ми знаємо, ви маєте освіту політолога-міжнародника та великий досвід роботи у винному світі, зокрема в К’янті та консорціумі Брунелло ді Монтальчіно. Як все це впливає на роботу в Consorzio dell’Asti та  Moscato d’Asti DOCG? Що саме ви змінили, які нові вектори відкрили?

Я не думаю, що нам потрібно щось змінювати чи винаходити. Це все там. Асті та Москато д’Асті як ігристі вина, є універсальними. Це дійсно може бути бонусом з точки зору створення різних ліній зв’язку. А історія цього вина робить речі ще цікавішими: прабатько ігристого Asti було створено Карло Ганчіа в ХІХ столітті на основі винограду Москато за традиційним методом. У 1898 році Федеріко Мартінотті, директор енологічної школи в Асті, створив метод «бродіння в резервуарах», щоб удосконалити процес виніфікації та водночас створити умови для нового стилю вина, менш бульбашкового – Moscato d’Асті. Asti DOCG знаходиться в центрі історії ігристих вин.

З червня 2014 року виноробний ландшафт Ланге, Роеро та Монферрато, що складається з 5 виноробних районів, включаючи Канеллі та Асті Спуманте, визнано об’єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Визнання стосується не лише мальовничих пагорбів, вкритих виноградниками та виноробнями, замками та багатовіковими підвалами, а й ролі, яку відігравали й відіграють винороби Moscato bianco та Asti у розвитку економіки та збереженні територій. Як Consorzio dell’Asti працює над цією програмою? Ми розуміємо, що участь консорціуму в міжнародній премії Wine Travel Awards другий рік поспіль є акцією в цьому напрямку. А які ще заходи чи програми для просування цих славних територій і виноробень на світовому ринку у ваших планах?

Як Консорціум, ми зосереджені на різних проєктах «брендування місць». Один із них полягає в «поясненні» ландшафту за допомогою художніх інсталяцій, розміщених уздовж вулиць і кільцевих розв’язок району виробництва Асті, які нагадують про традиції вирощування винограду, пояснюючи роль винограду Москато в місцевій громаді.

Судячи зі складу номінантів Wine Travel Awards від Asti (до речі, деякі з них, у тому числі й сам консорціум, стали переможцями публічного голосування), ми спостерігаємо, що це не лише виноробні, а й такі пропозиції для туристів, як LMR TrEno, історичні Casa Martini & Rossi, Canelli з його підземним собором, Moscato Wine Route тощо. Як консорціум співпрацює з подібними об’єктами, якісь створюються унікальні колаборації?

Я вважаю, що незабаром роль консорціумів все більше зосереджуватиметься на питаннях туризму. Маючи це на увазі, ми повинні створити мережу, яка виходить за межі наших виноробень, залучаючи всі активи, які можуть сприяти розвитку спільноти, наприклад її історичну та культурну спадщину.

Вина Asti, завдяки своїй якості, легкості та можливостям споживання – від аперитивів до коктейлів – стають все більш популярними. Крім того, Consorzio dell’Asti має в портфоліо слабоалкогольні вина. Будь ласка, прокоментуйте цю популярну тенденцію. Можливо, проводилися маркетингові дослідження, поділіться своїми спостереженнями.

У всьому світі зростає інтерес до слабоалкогольних вин. Asti Sparkling Dolce і Moscato d’Asti завжди мали природний низький вміст алкоголю, як природно солодкі. Разом із ароматичним профілем усі ці характеристики роблять наше вино унікальним, відіграючи яскраву роль у глобальному сценарії вин GI/DOCG.

Чи запровадив консорціум якісь заходи щодо заохочення виноробів до виробництва слабоалкогольних вин?

Консорціум може підтримувати свої виноробні – відповідно до закону – лише у просуванні та захисті вин ASTI DOCG.

Також було б цікаво дізнатися про ініціативи сталого розвитку серед виноробів Асті. Як на ваших територіях впроваджуються ці моделі і яку підтримку ви надаєте тим, хто їх застосовує?

Сталий розвиток завжди був ключовим фактором для багатьох виробників. Насправді першим БІО-вином в Італії було Moscato d’Asti ще в 1992 році.

Зараз ми експериментуємо з групою виноробень із протоколом сталого розвитку, який плануємо поширити на всю територію, щоб за кілька років отримати сертифікат сталого розвитку для всього найменування.

Якщо говорити про експорт вин, то ринки яких країн є для вас пріоритетними на даний момент, хто є лідерами споживання ваших вин? Судячи із загальної статистики, Італія лідирує навіть серед таких розвинених виноробних країн як Франція. Які країни Європи знаходяться в зоні ваших інтересів?

Сполучені Штати є першим у світі ринком для Moscato d’Asti, тоді як Asti Sparkling є основним експортним пунктом у східноєвропейських країнах.

Ми зазначали, що Consorzio dell’Asti має досить незвичний підхід до відбору своїх амбасадорів. Якщо більшість винних асоціацій покладаються на сомельє, то до числа послів Asti входять бармени, шеф-кухарі, кулінарні школи та Accademia Maestri Pasticceri Italiani. Серед амбасадорів Асті навіть є молода зірка тенісу Сонні (Лоренцо Сонего). Це конкретна стратегія Consorzio dell’Asti? Хто її автор? Ви залучаєте до клану амбасадорів гідів чи представників інших туристичних професій?

Asti є популярним DOCG в Італії, і щоб пояснити універсальність цих вин, нам потрібні були різні характери. Еногастрономічні поєднання представляє відомий італійський шеф-кухар Алессандро Боргезе, секрети міксології – чуттєвий бармен Джорджіо Факкінетті, топ-десерт готує AMPI та будь-який святковий момент презентує тенісна зірка Сонего. Для Асті завжди є причина.

Згодні! Зокрема, бачимо, що Consorzio dell’Asti підтримує велику кількість ініціатив, зокрема офіційний блискучий фінал тенісного турніру Nitto ATP. Відзначив своє 90-річчя виставкою під назвою «Novant’anni di bollicine». Над якими ще програмами креативного маркетингу ви працюєте?

Однією з наступних великих цілей буде розробка комплексу для підвищення обізнаності про найменування, створення постійної виставки, де любителі вина зможуть зрозуміти та насолодитися унікальною історією Асті та його винами.

Озвучте, будь ласка, більш детально провідні заходи – справді, їх кількість і різноманітність вражають – від офіційних зустрічей і форумів до фестивалів, коктейльних вечірок і гастрономічних виїздів.

Це займе кілька сторінок вашого видання. Я хотів би зазначити, що тільки для «місцевої» реклами в зоні виробництва Asti DOCG є 51 муніципалітет, і майже в кожному з них щороку проводиться певна подія, яку підтримує Консорціум. Потім додайте такі події, як Vinitaly, Prowein, London Wine Fair, Guided Tasting in the US and other countries, Milano Wine Week, Collissioni Festival, Atp Tennis turnir… та багато іншого.

Які нові проєкти та концепції ви розробляєте (можливо, спільно з регіональними промоційними організаціями) для розвитку та просування винного туризму в найближчі роки?

Я вважаю, що ключовим має бути просування П’ємонту в цілому через концепцію Langhe-Roero та Monferrato, яка може негайно залучити людей до сприйняття високоякісних вин та їжі в чудовому ландшафті.

Якщо виділити лише три головні місії очолюваного вами сьогодні консорціуму, то які б ви назвали в першу чергу?

Підвищувати обізнаність про вина Asti DOCG та його територію, забезпечуючи стабільність виробництва в екологічно чистий спосіб.

Дякуємо за ваш час і цікаву роботу!

Ми поговорили з генеральним директором консорціуму паном Джакомо Пондіні про те, як функціонує один із найвідоміших DOCG П’ємонту Consorzio dell’Asti, які відкриваються вектори та маркетингові стратегії, зокрема у рамках проєкту Wine Travel Awards, про ініціативи сталого розвитку серед виноробів Асті, вина та нові ринки. Consorzio dell’Asti опікується одним із найвідоміших DOCG П’ємонту. Розкажіть, будь ласка, […]

Украина