Увага!

Увага! На сайті використовуються cookie файли.

The site uses cookie files

Даний сайт має вікове обмеження.

This site has age restrictions!

Я підтверджую, що мені, на жаль, давно виповнилося 18 років
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Kyiv Food and Wine Festival дводенний винний & гастро драйв!

18-19 травня на столичній ВДНГ відбувся легендарний фестиваль сиру та вина. У цьому році Kyiv Food and Wine Festival святкує своє десятиріччя, а травневий захід став 20-м у його історії.  І на ювілейній зустрічі з прекрасним (авжеж, з вином!) поціновувачі вітчизняних напоїв та гастрономії забезпечили аншлаг.  Цей успіх був  із втіхою зафіксований міжнародним інформаційним партнером Kyiv Food and Wine Festival, яким вчергове виступили Drinks+ & Wine Travel Awards. Заразом ми відмітили, що проведення заходів в такий тривожний для України час – нелегка і не надто вдячна праця. Тому, починаючи наш огляд, в першу чергу, подякуємо Сергію Клімову та його команді за ці два дні винного та гастрономічного свята, які кияни провели разом із найкращими виноробами в культовому місці.


Отже, 10 років поспіль Kyiv Food and Wine Festival розвиває винну культуру та радить українські вина – українським споживачам. Що логічно і в останні роки досить успішно. Відбувається це тактовно і навіть подекуди весело: на території фестивалю відкривають двері школи вина, сиру, гостей запрошують на різноманітні майстер-класи, де провідні експерти ринку, винороби та сировари делікатно навертають українців до вітчизняних продуктів. Цей рік не став неприємним виключенням: загалом на травневому фестивалі пройшло двадцять шість лекцій та дегустацій.

Kyiv Food and Wine Festival

Так, на стенді «Школи сиру Тетяни Дядечко» фани бурати і страчателли мали можливість знайти все необхідне для втілення своїх заповітних фантазій і розпочати власний шлях у світі сироваріння – нову колекцію наборів для домашнього сироваріння. А захоплюючий майстер-клас від Романа Хаєцького дав навички учасникам творити сир «Панір» власними руками. Загалом на «Маркеті сиру» було представлено п’ятнадцять  крафтових сироварів. І це було однозначно корисно. А, між нами, – й дуже смачно!

Але не сиром єдиним – перейдемо до головного. На Kyiv Food and Wine Festival свої вина привезли двадцять шість провідних українських виноробів.  Майже кожен презентував як популярні лінійки, так і новинки.

Kyiv Food and Wine Festival

Крафтова сімейна виноробня, заснована легендою українського тенісу Сергієм Стаховським – Stakhovsky Wines, номінант WTA, пропонувала увазі публіки “Трамінер Оранж” 2023, “Каберне” 2021, “Мерло” 2021.

Big Wines, український проєкт під зонтичним брендом всесвітньо відомої компанії Vinos de La Luz, представив вина із ефектною етикеткою від художника Івана Марчука, деякі з яких відзначені нагородами міжнародних конкурсів: BIG WINES BIG ART TELTI-KURUK 2023, BIG WINES BIG ART PINOT NOIR 2023, BIG WINES BIG ART ODESA BLACK 2023, BIG WINES BIG ART ODESA BLACK Limited Edition Ivan Marchuk 2021, BIG WINES BIG ART ODESA BLACK Limited Edition Ivan Marchuk 2020.

Євгеній Панасенко, власник виноробні Drunk Master (м. Харків), привіз зі свого героїчного міста унікальні натуральні вина, які виробляються із застосуванням методу кріо-стабілізації холодом, не фільтруються та не освітлюються, що дозволяє найліпше зберегти аромати, смаки та характер сорту.

Нова крафтова виноробня з Києва KURKUL, заснована лише 2020 року, демонструвала асортимент білих та червоних сухих вин, що витримуються в дубових бочках та виробляються за класичною технологією з мінімальним вмістом сульфітів.

Vino.ua (інтернет-магазин компанії Vitis Group) представив унікальну колекцію вин власного імпорту.

Aznauri Wine продемонструвала класичні вина і яскраву колекцією зі смаком фруктів – AZNAURI Fruit Collection.

Знайшлися серед гостей і дивні, але досить невинні збоченці, які прагли не просто дегустувати, але й… малювати вином. Втім, і для таких диваків у творчому просторі «ArtsGard» знайшлася пропозиція – безкоштовний майстер-клас з живопису, де вино виступало в якості фарби.

Збагатити свої знання про вино допитливі шанувальники змогли у «Школі вина», де таки провідні експерти, як  Олег Кравченко,Оксана Буячок, Володимир Зелениця, Євгенія Пустовіт, Богдан Панчук, Олександр Шеханін, Олександр Меєр, Григорій Кулініченко, Гліб Кошелєв,  Юлія Папенко, Ігор Петренко, Татьяна Матвеєва, Сергій Клімов, Петро Гавриленко ділились досвідом та презентували свої виноробні.

Kyiv Food and Wine Festival

На Kyiv Food and Wine Festival відбувся особливий аукціон, всі кошти з якого було направлено до БФ «Лелека-Україна» на збір для бойових медиків. Унікальні арт-об’єкти, розмальовані українськими візерунками майстринею @oks.illustrator , відобразили красу та силу нашої культури.

Kyiv Food and Wine Festival

Кияни святкували, але війна позначалася й на розвагах: розіграші вин з підписом винороба/власника організовувалися за донати.

Хоча, попри війну, обід відбувався за розкладом:  фудкорт фестивалю хизувався розмаїттям смаколиків та делікатесів – приготовлені на грилі равлики, різноманітні морепродукти, найсмачніші та соковиті ребра від «Правдивої Реберні зі Львова», ароматні пироги від гастро-кафе з власною пекарнею «Пироги та Друзі», м’ясні та сирні делікатеси тощо.

Для тих, хто прагнув їжі духовної, на фестивалі працював книжковий поп-ап від Readeat: книжкова крамниця, де можна було комфортно провести час та придбати книжки.

Kyiv Food and Wine Festival

Своїми враженями від фесту з D+ поділилися українські профі:

Гліб Кошелєв, шеф сомельє «Вітіс груп» та управляючий «Артанія бар»: «Враження кайфові! По-перше – класна локація, багато місця, набагато цікавіша і яскравіша, ніж попередня та на інших фестивалях, які влаштовував Сергій Клімов. Сподобався склад фудкорту – величезний вибір на будь-який смак: ребра, мідії, рапани, креветки, устриці… Все, що хочеш до вина.

І щодо вин, які були на фестивалі. Більшість можна купити у нас в барі. Я б рекомендував звернути увагу на Big Wines, у них дуже класні “Тельті Курук”, розе, “Одеський Чорний”. Імпонують мені вина Chateau Pinot, на мою думку, ця виноробня кращеза  всіх в України працює з сортом Піно Блан, і те, наскільки різноманітно вони вміють його втілити, – дуже класно. Згадаю їх петнат з Піно Блану – це яскравий дюшес. А всім, хто любить помаранчеві вина, рекомендую скуштувати їх оранж з Піно Блан.

Загалом у кожній виноробні можна було знайти щось особливе. У “Шоша” це “Королівська Леанка”. У “Зелениці” – “Цитронний Магарача”, петнати та рожевий “Юпітер”.

Зізнаюся, величезне задоволення отримав від власної лекції «Як обирати вино в супермаркеті та ресторані. 15 практичних порад» – така зацікавлена і доброзичлива була аудиторія!

А загалом, якщо відкинути ті трагічні події, в яких живемо, то можна б радіти – концепція фестивалю дуже крута. Багато гарних вин, їжі, інформації. Люди змогли із задоволенням зустрітись з друзями, гарно провести час – як в нашому мирному минулому. І це просто класно!».

Ольга Гірман, переможниця XIX Всеукраїнського конкурсу Український сомельє-2021, сомельє goodwine, засновниця проєкту «Винні Вечорниці»: «Фестиваль чудовий. Особисто мені подобається, що з’явилось більше сироварів. Я обожнюю сири і хочу сказати, що сировари вийшли на новий рівень. Справжнім відкриттям стали сири з Одещини від компанії «Еко-ферма». Це щось неймовірне! Їх «дорблю» смачніший, ніж автентичний, він ніжний, кремовий, не сухий. Сподобались Брі та козячі сири.

Відмічу, що на вітчизняному полі з’явились маленькі виноробні, які тільки що отримали ліцензію і, треба сказати, демонструють дуже гарну якість. Для себе помітила ігристе брют від «Лелеки», зроблений методом Шарма, – гарна альтернатива просекко на літо. Ще й приємна ціна-якість. Винний Дім “Шош”  порадував своєю якістю. Кулініченко презентував смачні вина – “Каберне Совіньйон”, “Мерло”, розе з Піно Нуар. Father’s wine – це вже класика, особливо подобаються їхні  петнати. Ще один з фаворитів – виноробня Зелениці, відмінні петнати і білі. Класно, що українське виноробство нарешті в тренді. І наразі мега популярними стають запити на дегустацію українських вин. Вина України беруть на подарунок за кордон і все частіше надають перевагу в закладах. Якщо узагальнити, – на фестивалі була дуже класна атмосфера. Дякую Сергію Клімову за організацію в такий важкий час».

Іван Перчеклій, «Кращий сомельє України 2017»: «На мій погляд, фестиваль – один з найбільш вдалих. Нарешті спостерігаємо велику кількість маленьких виробників вина та сироварів –  такого спектру раніше нам не вистачало. Мені сподобалось, що багато людей приїхало цілеспрямовано не тільки продегустувати, але і придбати в домашню колекцію не одну пляшку вина. Зацікавленим рекомендую звернути увагу на нові сорти, які з’являються в асортименті більшості виробників, вони мене здивували, й не тільки українські автохтони, але і вина з сортів Аліготе, Юпітер, Піно Блан, Цвайгельт, Іршаі Олівер та Леанка. Гарно виходять рожеві вина з сорту Піно Нуар, багато виробників експериментують з петнатами – вайнловери обов’язково повинні ці напої спробувати».

Олександр Меєр, засновник Клубу виномандрівників, «Кращий сомельє України-2018» та переможець Wine Trophy 2018: «Для мне цей фестиваль був яскравим, теплим та комфортним. Нова локація, навіть попри певні тимчасові логістичні труднощі, розширила простір та додала фестивалю світла. Якісна компанія виноробів з різними об’ємами виробництва та різним досвідом. Нові цікаві вина, якість яких з кожним сезоном дійсно вражає. Хочу особисто відмітити Father’s Wine, Sass K. Wine, Kulinichenko Winery, Виноробню Зелениці, Kochanowska winery та “Біологіст” серед крафтових, а також Stakhovsky Wines, Big Wines та Chateau Pinot. Через брак часу та іноді ажіотажу біля стендів, на жаль, не до всіх встиг завітати, виправлюсь наступного разу. Відзначу еволюціонуючу винну публіку, що все частіше цікавиться сухим вином, а не напівсолодким. Цікаві виробники сиру, до яких черги були не менше, ніж до виноробів.

Мені випало відкривати «Школу вина» в суботу своєю лекцією про локальні українські сорти. Приємно було бачити, скільки зібралося зацікавлених та небайдужих людей, я так захопився, що останні два зразки вина ми дегустували майже у режимі бліц.

Деяких відомих виробників не вистачало, сподіваюсь, вони готуються, чим нас здивувати наступного разу. Також приємно буде бачити нові обличчя серед невеликих сімейних господарств».

П’ємо українське, цінуємо, популяризуємо та підтримуємо!

18-19 травня на столичній ВДНГ відбувся легендарний фестиваль сиру та вина. У цьому році Kyiv Food and Wine Festival святкує своє десятиріччя, а травневий захід став 20-м у його історії.  І на ювілейній зустрічі з прекрасним (авжеж, з вином!) поціновувачі вітчизняних напоїв та гастрономії забезпечили аншлаг.  Цей успіх був  із втіхою зафіксований міжнародним інформаційним партнером […]

Smith Haut-Lafitte 2023 – королівський вінтаж

Нещодавно у французькому Бордо відбувся прем’єрний показ вінтажу 2023. Нагадаємо, що ці тейстинги для обраних фахівців винного світу проходять раз на рік і називаються Semaine des Primeurs — «Тиждень прем’єр», або Grands Crus Weekend. Саме тоді шато класу Гран Крю відчиняють двері своїх погребів и презентують байєрам та винним критикам, яких запрошують з різних куточків планети, ексклюзивні вінтажі 2023 року. І саме тут стартує механізм закупівель, тут приймаються найвизначніші рішення з інвестування, тут формується і цінова політика. Саме тут і тепер визначаються обсяги на продаж, доступні колекціонерам, винним брокерам та експертам… Цього року серед обраних, хто долучився до першої проби, стала і представниця DRINKS+.


Ось уже 18-й рік поспіль Union des Grands Crus de Bordeaux організовує Grands Crus Weekend, виняткову подію, яка збирає ентузіастів з усього світу. А у міжнародної преси була можливість поспілкуватися з більш ніж 100 власниками шато, а також на їх запрошення відвідати господарства і на місці розібратися в особливостях останнього бордоського вінтажу.

Оглядачам DRINKS+ випала велика честь бути запрошеними власниками Château Smith Haut-Lafitte, розташованого у самому серці апеласьону Песак-Леоньян.

Château Smith Haut-Lafitte вже кілька років поспіль є спонсором і членом комьюніті Wine Travel Awards, і про його принади ми на раз розповідали, як в інтерв’ю з першими особами, так і в інформаційних матеріалах.

Château Smith Haut-Lafitte

Історія замку бере початок у XIV ст., аж ось в 1990 році подружжя Флоранс і Деніел Катіард потрапили під чари замку, викупили його, провели колосальну реставраційну роботу і повністю присвятили себе новій пристрасті – мистецтву вина. Сьогодні цей чудовий маєток – справжня історико-культурна та туристична перлина. У кожній деталі, в кожному куточку замку та парку відчувається бажання власників передати гостям захопленість виноробством і прагнення досконалості… Це дійсно казкове гран крю!

Château Smith Haut-Lafitte

Незважаючи на неймовірну зайнятість власників Château Smith Haut-Lafitte під час Semaine des Primeurs, вони знайшли можливість приділити кілька хвилин представнику D+, дякуючи чому пощастило взяти для читачів коротенький коментар щодо презентованого вінтажу.

 Флоранс і Деніел Катіард:

«Особливістю цього теруару є природний дренаж ґрунту, що змушує коріння виноградних лоз витягувати воду та мінеральні солі з максимальної глибини, а також «дзеркальний» ефект сонця, яке відбивається промінцями на камінні, нагріваючи його і сприяючи дозріванню винограду, набуттю розкішної палітри. Це надає винам мінеральність, а також ароматичну складність. І саме ці ознаки відбивають цей винятковий терруар.

Château Smith Haut-Lafitte

Як частина одного з найстаріших замків, з 1959 року вина нашого шато класифікуються як Grands Crus Classés для червоних і білих у класифікації вин Graves. Завдяки своєму винятковому теруару маєток виготовляє елегантні, видатні та концентровані вина. Усього шість найменувань, крім однойменних з шато, ще LES HAUTS DE SMITH та LE PETIT HAUT LAFITTE – червоне та біле. Особливо пишаємося своїми білими, адже далеко не в усіх місцевих шато вони виходять такі вдалі.

Château Smith Haut-Lafitte

Ми любимо і поважаємо природу, багато працюємо в зеленому напрямку і ще з 2019 року наші вина сертифіковані як органічні. Це дуже складна система і важка робота. Ми використовуємо органічний компост. Крім того, оремо кіньми, щоб не зашкодити тендітним схилам виноградника, з якого виробляємо білі вина. Захищаємо ґрунт, висаджуючи живоплоти та дерева, встановлюючи вулики на території садиби. До речі, догляд за лісистими ділянками та живоплотами посилює гармонію з природою, якої ми постійно прагнемо. Ми переконані, що виноградарі – кращі ландшафтні архітектори.

Château Smith Haut-Lafitte

Château Smith Haut-Lafitte виготовляє вина виключно з терруару Graves Gunziennes (87 га), що в апеласьоні Песак-Леоньян. За останні кілька десятиліть стиль наших вин відчутно змінився: від дуже потужного з проявами дубу – до елегантного, вишуканого, але інтенсивного, з домінуючою ароматичною складністю. Ви відчуєте все це, дегустуючи цей особливо пам’ятний реліз».

Чому вінтаж 2023 має залишитися у пам’яті?

«Тому що Його Величність король Карл III у супроводі королеви Камілли відвідав наш замок під час збирання врожаю 2023 року. Він поділився з нами своєю відданістю збереженню біорізноманіття та своєю пристрастю до органічного сільського господарства.

В шато він спостерігав за процесом сортування винограду, навіть власноруч допоміг зробити бочку (!), спробував урожай 2005 року – року його весілля, та зустрівся з командою під час ретельного огляду об’єкту. Зустріч з ним та екскурсія для королівського подружжя парком, бондарським цехом, виноградниками та підвалами назавжди залишаться в нашій пам’яті!».

Château Smith Haut-Lafitte

Дегустаційні нотатки

• Smith Haut-Lafitte червоне 2023

Аромат дуже виразний, з гарними нотами червоних та чорних фруктів, чудовою сумішшю вишні Морелло, чорниці та чорної смородини. При аерації переважає пряна нота з відтінками гвоздики, лакриці та евкаліпта, за якими йдуть темніші та димніші ноти графіту та грифелю олівця. Чудова ароматична складність типова для цих ґрунтів.

Красива щільність і чудова текстура. Вино повнотіле та щільне з прекрасним балансом. Дубильна структура присутня, стигла, з дуже гарною текстурою та бархатистим відтінком. Дуже вишуканий вінтаж, що поєднує в собі міць та елегантність з гарною танінною структурою.

До речі, високу оцінку вінтажу дали такі провідні профі винного світу: James Suckling: 98-99; JebDunnuck : 96-98; JancisRobinson: 17; JeffLeve: 96-98; Decanter: 97; Chris Kissack: 95-97; Vinum: 96-98; Galloni Vinous: 95-97; Terre de Vins: 98; Weinwisser: 19+; DrinksBusiness: 95-97; YvesBeck: 96-98; Figaro 95-97; MarkusDelMonego: 99.

Smith Haut-Lafitte біле 2023

Має нарядний колір липового цвіту, насиченого медом. Дуже ароматний з чудовим кошиком жовтих та білих фруктів, що пропонує прекрасні перші враження. Потім розкривається неймовірна складність ніжних нот квітів акації, липи та чарівні пряні відтінки. Смак вражає свіжістю у поєднанні з дорослою красою. Перше враження на смак – свіжість, за якою слідує повнота, вираз зрілості, вершковості та насиченості, викликане ідеальним дозріванням винограду. Смак широкий, потужний, але завжди підтримується гармонійною кислотністю, що освіжає. Смак триває дуже довго, сповнений багатства, і поступово свіжість заступає кульмінаційний момент. Посмак ніжний і напрочуд для білого бордо свіжий.

Що стосується ароматичної палітри, то ми знаходимо чудову суміш жовтих фруктів: персик, абрикос, свіже манго, що поєднується зі свіжістю нот цитрусових та рожевого грейпфрута. Квітково-пряний аспект, тонший і ніжніший, з’являється пізніше, сигналізуючи про дуже гарну ароматичну складність, яка завершується дуже довгим, властивим даному теруару посмаком, що набуває віддаленого тону рушничного кременю.

James Suckling: 97-98; Jane Anson: 98; Yves Beck: 96-98; Vinum: 97-99; Jeb
Dunnuck: 95-97; Weinwisser: 19; Jancis Robinson: 17.5; Neal Martin: 95-97;
Falstaf: 95; Decanter: 95; Drinks Business: 95-97; Markus Del Monego: 99.

Вино цього року – справді класичне. Це справжнє Бордо, гідне королів.

Нещодавно у французькому Бордо відбувся прем’єрний показ вінтажу 2023. Нагадаємо, що ці тейстинги для обраних фахівців винного світу проходять раз на рік і називаються Semaine des Primeurs — «Тиждень прем’єр», або Grands Crus Weekend. Саме тоді шато класу Гран Крю відчиняють двері своїх погребів и презентують байєрам та винним критикам, яких запрошують з різних куточків планети, […]

South Africa Selection. Новий конкурс від Concours Mondial de Bruxelle

Маючи більш ніж 30-річний досвід роботи у виноробній галузі по всьому світу, Concours Mondial de Bruxelles з гордістю оголошує про South Africa Selection від CMB (CMB SA), новий престижний конкурс вин та спиртних напоїв, відкритий для всіх регіонів Південної Африки.


Прийом заявок на перший випуск South Africa Selection відкриється 1 червня 2024 року, змагання CMB SA відбудуться з 17 по 20 вересня у Кейптауні.

«Після успіху конкурсу Sauvignon Selection, проведеного CMB у березні 2023 року, який тоді називався Concours Mondial du Sauvignon, було прийнято рішення створити національний конкурс у Південній Африці у 2024 році», – розповідає Квентін Хаво (Quentin Havaux), директор Concours Mondial du Sauvignon.

Мета South Africa Selection вибрати найкращі вина та спиртні напої Південної Африки, запропонувати споживачам у всьому світі керівництво з якості та просувати виноробну спадщину ПАР на міжнародному рівні.

South Africa Selection

До складу журі входять 45 фахівців з усього світу, включаючи баєрів та міжнародних дистриб’юторів, енологів, вчених-дослідників, виноробів та виробників спиртних напоїв, журналістів та винних письменників.

Медіа-команда CMB представить переможців South Africa Selection на міжнародних винних виставках, у тому числі – Prowein, Wine Paris-Vinexpo, Vinitaly та Guiyang.

Додаткову інформацію можна знайти на офіційному сайті.

З усіх питань пишіть на електронну пошту керівнику конкурсу Лоррейн Іммельман (Lorraine Immelman): southafricaselection@vinopres.com; lorraine.immelman@vinopres.com

Лоррейн є відомим винним експертом, починаючи з 1997 року, вона заснувала у Південній Африці два успішні конкурси вин і спиртних напоїв.

Фото: southafricaselection.com

Маючи більш ніж 30-річний досвід роботи у виноробній галузі по всьому світу, Concours Mondial de Bruxelles з гордістю оголошує про South Africa Selection від CMB (CMB SA), новий престижний конкурс вин та спиртних напоїв, відкритий для всіх регіонів Південної Африки. Прийом заявок на перший випуск South Africa Selection відкриється 1 червня 2024 року, змагання CMB […]

«Великі вина» на Одещині

Виноробна компанія Big Wines, амбітний український проєкт під зонтичним брендом всесвітньо відомої компанії Vinos de La Luz, придбала землю для власних виноградників на території Бородінської громади, що на Одещині.


Деякий час тому компанія Big Wines облаштувала власне виробництво під Богуславом, Київська область, про що Drinks+ повідомила Наталія Бурлаченко – амбасадор Vinos de La Luz, СЕО Big Wines та номінант Wine Travel Awards у Ambassador та Wine & Food Influencer. І ось наразі компанія орендувала 84 га з наявними виноградниками та придбала додаткові 20 га для нового винограднику.

Нагадаємо, що перше вино від Big Wines – BIG WINES BIG ART limited edition. Ivan Marchuk 2020 Odesa Black вже здобуло три високі нагороди на престижних світових конкурсах. Свою першу золоту медаль вино отримало на Mundus Vini-2023, друге золото – на Berliner Wine Trophy-2023 та Grand Gold Medal на Cervim-Viticoltura Eroica-2023. У 2024 році, на міжнародному конкурсі Berliner Wine Trophy в Німеччині, ще одно вино від Big Wines отримало визнання і золоту медаль – «Тельті Курук».

BIG WINES BIG ART було створено в колаборації зі знаменитим українським художником Іваном Марчуком, етикетки Big Wines прикрашають полотна великого майстра.

«Ми отримали підтримку від великого маестро і перший наш реліз дуже гучно розлетівся інформаційним простором. Але ми продумали не тільки перший крок. Триптих картини Івана Марчука «Пробудження» буде складатися з трьох частин – з трьох етикеток, тобто з трьох вінтажів. Поступово, за три роки історії цього вина можна буде скласти цілу картину», – коментує пані Наталія.

Вино від Big Wines буде представлено на стенді Wines of Ukraine у Лондоні на London Wine Fair. 21 травня 2024 року з 10.30 до 12.30 під дахом лондонської виставки відбуватися Церемонія нагородження Wine Travel Awards 2023-2024.

Виробники Big Wines обрали для своїх вин флагманські сорти – Одеський Чорний для червоних вин та Тельті Курук для білих. Надалі сортовий асортимент буде збільшуватися, якими саме сортами – слідкуйте за новинами від Drinks+.

Виноробна компанія Big Wines, амбітний український проєкт під зонтичним брендом всесвітньо відомої компанії Vinos de La Luz, придбала землю для власних виноградників на території Бородінської громади, що на Одещині. Деякий час тому компанія Big Wines облаштувала власне виробництво під Богуславом, Київська область, про що Drinks+ повідомила Наталія Бурлаченко – амбасадор Vinos de La Luz, СЕО […]

Нова колекція Pét-Nat від Father’s Wine VB

Виноробня з Тернопільщини, що вже здобула багатьох прихильників як в Україні, так і за межами нашої країни, номінант міжнародної премії Wine Travel Awards, випустила колекцію «натуральних ігристих» врожаю 2023 року.   


Свій перший Pét-Nat винороби Father`s wine VB зробили у 2019 році, це було рожеве «сільське шампанське». Наразі виноробня представила лінійку пет-натів: Йоханітер, Юпітер, Геліос, Оттонель, Дублянський.

Pét-Nat Йоханітер (біле):

  • тип: ігристе сухе
  • аромат: яскравий з вираженими нотами квашених білих яблук, цвіту бузини, квіткового меду
  • смак: яблуко, лайм
  • сорт винограду Йоханітер
  • вміст алкоголю: 10,5%

Йоханітер


Pét-Nat Юпітер (рожеве):

  • тип: ігристе сухе
  • аромат: солодкий, ягідний, з нотами грейпфруту, малини, барбарису, суниці, банану
  • смак: яскравий, насичений, ягідний
  • сорт винограду Юпітер
  • вміст алкоголю: 10,8%

Юпітер


Pét-Nat Геліос (біле):

  • тип: ігристе сухе
  • аромат: лимон, яблука Golden, мед, цвіт абрикосу, різнотравʼя
  • смак: яскравий, цитрусовий
  • сорт винограду Геліос
  • вміст алкоголю: 10,5%

Геліос


Pét-Nat Оттонель (оранж)

  • тип: ігристе сухе
  • аромат: яскравий, мускатний, з медовими нотами, сушені польові квіти
  • смак: легка танінність
  • сорт винограду Мускат Оттонель
  • вміст алкоголю: 10,5%

Оттонель


Pét-Nat Дублянський (оранж)

  • тип: ігристе сухе
  • аромат: яскравий, малиновий, солодко-медовий, карпатські трави
  • смак: цитрусові
  • сорт винограду Дублянський (локальний сорт Західної України)
  • вміст алкоголю: 10,8%

Дублянський

Вино можна придбати на сайті виноробні – окремими пляшками або сетом. При покупці сета в подарунок йде бокс.

Фото: fathers-wine.com.ua

Виноробня з Тернопільщини, що вже здобула багатьох прихильників як в Україні, так і за межами нашої країни, номінант міжнародної премії Wine Travel Awards, випустила колекцію «натуральних ігристих» врожаю 2023 року.    Свій перший Pét-Nat винороби Father`s wine VB зробили у 2019 році, це було рожеве «сільське шампанське». Наразі виноробня представила лінійку пет-натів: Йоханітер, Юпітер, Геліос, […]

RO Wine-International Wine Festival відбудеться цими вихідними в Клуж-Напока (Румунія)

Цього вікенду відбудеться довгоочікуване трансільванська подія RO-Wine-International Wine Festival, який пройде в Chios Lounge, розташованому в парку Симіон Барнутіу у Клуж-Напоці, Румунія.


Марінела Аределіан (Marinela Ardelean) – переможець публічного голосування WTA 2023-2024 в категоріях Ambassador of the Year, Expert Opinion, The Brightest Journey та є організатором фестивалю коментує:

«З радістю оголошую про проведення RO Wine-International Wine Festival цими вихідними, у суботу та неділю! З більш ніж 50 виноробнями з 10 різних країн ми представляємо вибір найкращих вин та неймовірне розмаїття. Чи ви фанат виняткових червоних, білих чи рожевих вин, приєднуйтесь до 20 та 21 квітня в CHIOS Social Lounge у Клужі на першому цьогорічному фестивалі. Промоція румунських вин означає промоцію самої Румунії, і ці два бренди мають підтримувати один одного. Давайте покажемо наші корінні сорти винограду та поділимось багатою культурною спадщиною нашої країни через вино. До зустрічі».

Marinela Ardelean

RO-Wine | The International Wine Festival of Romania – номінант міжнародної інноваційної премії Wine Travel Awards 2023-2024 у номінації Enogastronomic Events/Event of the Year. Це єдиний фестиваль, присвячений винам преміум та супер преміум класу. Щороку фестиваль знайомить відвідувачів із виноробнями Румунії, Європи та інших виноробних регіонів світу. Місцеві та міжнародні власники ресторанів та шеф-кухарі, менеджери ресторанів та барів, імпортери, роздрібні торговці та дистриб’юторські компанії привозять свої культові зразки, щоб гості могли створювати унікальні винні пейринги. Особлива зона відведена для кулінарних майстер-класів та інших спеціальних заходів.

А наша команда нагадує про виняткову подію – майбутню церемонії нагородження Wine Travel Awards, яка запланована на 21 травня, 10.30 за місцевим часом в Olympia, Лондон на London Wine Fair.

Цього вікенду відбудеться довгоочікуване трансільванська подія RO-Wine-International Wine Festival, який пройде в Chios Lounge, розташованому в парку Симіон Барнутіу у Клуж-Напоці, Румунія. Марінела Аределіан (Marinela Ardelean) – переможець публічного голосування WTA 2023-2024 в категоріях Ambassador of the Year, Expert Opinion, The Brightest Journey та є організатором фестивалю коментує: «З радістю оголошую про проведення RO Wine-International […]

Рекордна кількість заявок та видатний пул міжнародних суддів на 13-му Balkans International Wine Competition

Вперше у своїй історії Балканський міжнародний конкурс вин пройде у двох країнах, відомих своїми глибокими винними традиціями. Drinks+ & Wine Travel Awards є офіційними інформаційними партнерами BIWC.


З 4 по 8 червня у Arcadia Vineyards (Туреччина) та Katarzyna Estate (Болгарія) відбудеться Balkans International Wine Competition. Розширення конкурсу на дві країни підкреслює прагнення просувати винну культуру та встановлювати нові торговельні зв’язки на Балканах.

В останні роки Balkans International Wine Competition вийшов за межі регіонального значення і став подією для учасників з усього світу. Очікується, що цього року зареєструється рекордна кількість виноделен. Минулого року для участі було зареєстровано понад 1000 вин, що на 180% більше ніж у першому конкурсі 2012 року. За останнє десятиліття кількість виноробень, що беруть участь, збільшилася більш ніж у п’ять разів.

Balkans International Wine Competition

Найкраще вино на Балканах обиратиметься престижним журі з 25 осіб, до якого увійшли MW та MS із Великобританії, Франції, Швейцарії, США, Грузії, Сербії та Греції, а також відомі галузеві експерти Балкан та Європи.

Одним із суддів Balkans International Wine Competition виступить  Tomasz Prange-Barczynski  – авторитетний винний критик, редактор та письменник, номінант та переможець публічного голосування Wine Travel Awards 2022-2023 у Wine & Food Influencer/Expert opinion.

Церемонія відбудеться у Katarzyna Estate. На гала-вечері – «Балканському винному Оскарі», буде вручено призи Best of Show. Інші 15 призів у різних категоріях будуть оголошені на відкритті Balkan Wine Festival 27 червня о 21.00 у «Винному містечку» перед Національним палацом культури у Софії. Цього року Балканський міжнародний фестиваль вина проходитиме з 27 по 29 червня.

Балканський міжнародний конкурс та фестиваль вин надають виноробам регіону унікальну можливість продемонструвати свою майстерність та здобути визнання на міжнародній арені.

Вперше у своїй історії Балканський міжнародний конкурс вин пройде у двох країнах, відомих своїми глибокими винними традиціями. Drinks+ & Wine Travel Awards є офіційними інформаційними партнерами BIWC. З 4 по 8 червня у Arcadia Vineyards (Туреччина) та Katarzyna Estate (Болгарія) відбудеться Balkans International Wine Competition. Розширення конкурсу на дві країни підкреслює прагнення просувати винну культуру […]

113-й Tastevinage. Визнання досконалості бургундських вин

Вперше в сезоні 2024 року відбірковий комітет пристрасних експертів возз’єднався, щоб оцінити та вибрати найдостойніші зразки бургундських вин. Олександра Григор’єва, кореспондент Drinks+, у цьому відомому французькому виноробному регіоні, приєдналася до комітету, щоб зробити внесок у місію Tastevinage.


Березень виявився багатим на події в Château du Clos de Vougeot, де відбулися Vente des vins des Hospices de Nuits, Tastevinage та Grands Jours de Bourgogne з чудовою дегустацією, присвяченою апелясьонам Vosne-Romanée і Vougeot.

15 березня штаб-квартира бургундських професіоналів та ентузіастів вина відкрила свої двері для виноробів, трейдерів, сомельє та журналістів, щоб отримати їхній досвід під час 113-го видання Tastevinage. Культурна карта бургундського конкурсу вийшла за межі Франції: представники Італії, Бельгії, Англії, США, України та Азії об’єдналися навколо однієї місії – відібрати найпрекрасніші зразки вина, номіновані на Tastevinage.

Tastevinage

Очолив комісію дегустаторів Tastevinage найкращий сомельє Франції та Meilleur Ouvrier de France у категорії сомельє у 2022 році Ксав’є Туіза (Xavier Thuizat). У вітальній промові він підкреслив, що бургундські вина залишаються найпопулярнішими та найбільш продаваними винами в європейських ресторанах. Це справді найвідоміший виноробний регіон у світі, і такий конкурс допомагає тримати планку.

Tastevinage

Під час цієї весняної сесії було представлено 527 бургундських вин. З цього вибору лише 170 вин були нагороджені престижною маркою Tastevinage, що становить 32% представлених зразків. Серед них 58 регіональних найменувань, 64 сільських найменувань та 48 Premier Cru і Grand Cru, які вразили вибагливі смаки журі-дегустаторів. З повним списком визнаних вин можна ознайомитися на офіційному сайті.

За моїм столиком був чудовий вибір вин Шаблі, що складався з двох регіональних, двох Premier Cru та двох Grand Cru. Одне з вин Chablis Grand Cru 2022 року (скуштовано наосліп), було чудовим відображенням теруару. Світло-золотисто-зелений колір впадає в очі. Ніс яскраво виражений, з нотами стиглих цитрусових і зелених фруктів. Свіжий, з приємною мінеральністю (кремінь), ароматами квітів та мигдалю. Це вино має свій шарм. Насичене, добре збалансоване, з великим потенціалом старіння.

114-й Tastevinage заплановано на 6 вересня 2024 року. Drinks+ традиційно поділиться з вами перебігом подій та результатами. Будьмо!

Фото: tastevinage.fr

Вперше в сезоні 2024 року відбірковий комітет пристрасних експертів возз’єднався, щоб оцінити та вибрати найдостойніші зразки бургундських вин. Олександра Григор’єва, кореспондент Drinks+, у цьому відомому французькому виноробному регіоні, приєдналася до комітету, щоб зробити внесок у місію Tastevinage. Березень виявився багатим на події в Château du Clos de Vougeot, де відбулися Vente des vins des Hospices […]

ArtWine Riesling Meeting. Дослідження досконалості

8 квітня в київському готелі «Прем’єр Палац» відбулася перша спеціалізована освітня подія в Україні – ArtWine Riesling Meeting, організована командою професіоналів компанії ArtWine на чолі з комерційною директоркою ArtWine Company Оленою Валевською. Комунікаційна медіагрупа Drinks+ та міжнародна прємія Wine Travel Awards виступили в статусі міжнародних інформаційних партнерів цього неординарного для нашого ринку заходу. В чому ж полягав сакральний сенс ArtWine Riesling Meeting і в чому його відмінність від більшості тейстингів? Главред Drinks+ проаналізувала з місця подій.


Спочатку теорія

Почну з героя, заради якого відбулося це знакове зібрання, – Рислінгу. Всупереч більшості дегустацій, присвячених або одному бренду чи об’єднанню виробників одного регіону, саме цей сорт став примою події від Artwine. Незалежно від регіону чи імені винороба, головним критерієм відбору організатори обрали найвищий щабель досконалості вина. І це було першим сигналом, як вони розставили пріоритети: спочатку вино, десь на дальшому плані комерція.

ArtWine Riesling Meeting

Перше, що кидалося у вічі, – ця важлива для українського ринку подія була відзначена знаковими іменами топових виробників рислінгу, шанованими партнерами та прошита неперевершеним ентузіазмом і професіоналізмом. Тож зрозуміло, чому професійна зустріч поціновувачів рислінгу – Artwine Riesling Meeting, організована авторитетним українським імпортером вин з Європи та Нового Світу, зібрала кращих професіоналів винної індустрії, у тому числі закладів HoReCa, винних бутіків та винних медіа з різних регіонів України.

ArtWine Riesling Meeting

Абсолютно прогнозованим, принаймні для мене, був рівень організації Artwine Riesling Meeting. Ідеолог і спікерка заходу – Олена Валевська добре відома на ринку своєю принциповою вибагливістю до тонкощів дегустацій та й до винної справи взагалі. Олена має величезний досвід презентації вин найвищого класу, глибокі знання у цій сфері і вагомі напрацювання з вивчення особливостей сорту Рислінг – адже є ще й аспіранткою ОНТУ та веде наукову роботу.

Отже увага до деталей була визначальною. Відчувалося, що кожен аспект старанно продуманий та робить внесок в загальну атмосферу, що сягала ідеалу: від ретельно розробленого стильного запрошення, фотозони та фуршету, до професійно підготовленої лекції-презентації. І, звичайно ж, прагнення ідеалу проглядало у відборі зразків, інформаційній насиченості виступу та в проведенні самої дегустації.

У лекції, присвяченій рислінгам, Олена Валевська розповіла учасникам про багату спадщину, терруар і технології виноробства, які сприяють унікальним смаковим профілям німецьких рислінгів. І, звичайно ж,  – про неперевершену майстерність виноробів, що лежить в їх основі. Спікерка провела нас захоплюючою історичною подорожжю, яка вийшла за межі простої дегустації, пропонуючи глибше оцінити один із найшановніших у світі винних сортів. А для найбільш пильних, обізнаних та уважних слухачів лекція завершилася приємним подарунком – розіграшем ідеального келиху для рислінгу від компанії Sydonios.

ArtWine Riesling Meeting

Переходимо до практики

Отже, завдяки представленості п’яти знакових виробників із трьох різних регіонів Німеччини, учасники Artwine Riesling Meeting змогли продегустувати, дослідити та порівняти понад 40 вишуканих зразків рислінгів і не тільки, в тому числі 7 зразків престижного Erste Lage та 12 знаменитого Großes Gewächs. І що безцінно – мали привілей відчути та порівняти вінтажі від 2003 до 2022 років.

ArtWine Riesling Meeting

Зокрема, перша освітня подія в Україні, присвячена німецьким рислінгам, демонструвала відбірний пул потужних виробників. Представляємо зіркову п’ятірку:

Egon Müller — це престижна виноробня з німецького регіону Мозель. Егон Мюллер, відомий виробництвом одних із найкращих у світі рислінгів, має багату виноробну спадщину, яка охоплює кілька поколінь. Маєток з 12 га лоз належить родині з 1797 року та знаходиться на знаменитих виноградниках Le Gallais та Scharzhofberg, розташованих на крутих схилах уздовж річки Мозель. Місцевий унікальний мікроклімат і багаті сланцями ґрунти сприяють виразному характеру вин. Егон Мюллер заслужив зіркову репутацію серед ентузіастів вина та критиків, кожен урожай відображає терруар регіону Мозель, демонструючи фірмову мінеральність, яскраву кислотність і ніжні фруктові смаки, які визначають ці вина. Маючи виноробний досвід практично в генах, Егон Мюллер продовжує встановлювати стандарти досконалості: кожна пляшка з його ім’ям має ознаки якості, автентичності та неперевершеної майстерності.

Jos. Prüm – відома виноробня регіону Мозель славиться своїми винятковими рислінгами. З 1911 року на виноробні виробляються вина вищої якості. Jos. Prüm має всесвітнє реноме прихильника традиційних методів виноробства: тут практикують виключно ручний збір врожаю та техніку м’якого пресування для збереження цілісності винограду. Виноградники розташовані на крутих схилах долини Мозель, з унікальними сланцевими ґрунтами та прохолодним кліматом, що створює оптимальні умови для вирощування Рислінгу. Цей комплекс обставин сприяє відмінному характеру та експресії вин Jos. Prüm, які славляться своєю чистотою, елегантністю та яскравою кислотністю. Зосереджуючись на якості, а не на кількості, Jos. Prüm продовжує підтримувати імідж одного з найповажніших виробників вина Німеччини, заслуживши визнання критиків та ентузіастів у всьому світі. Сім’я виробників вина відома з 16 століття, в сучасному форматі існує з 1911 року. Володіє 5,6 га на виноградниках рівня Grand Cru – Sonnenuhr та Graachers, 70% лоз не привиті. Вина Joh. Jos. Prum мають потенціал понад 50 років.

Виноробня Ansgar Clüsserath розташована в самому центрі Мозеля. Маєток, заснований Ансгаром Клюссератом і його дружиною Петрою в 1999 році, швидко завоював визнання за свою відданість якості та екологічності. Більшість площ виноградників розташовано в селі Тріттенхайм, де сланцеві ґрунти та мікроклімат створюють ідеальні умови для вирощування Рислінгу. Вік лоз сягає 100 років, виноробня володіє частиною відомого виноградника Apotheke, який дає наймінеральніші вина Мозеля. Ansgar Clüsserat використовує підхід мінімального втручання у виноградник, зосереджуючись на органічних і біодинамічних методах для сприяння здоров’ю виноградної лози та життєздатності ґрунту. Виноробня Ansgar Clüsserath демонструє піклування про навколишнє середовище, пристрасть до виготовлення виняткових вин і підтримує репутацію провідного виробника регіону.

ArtWine Riesling Meeting

Виноробня Dönnhoff розташована у виноробному регіоні Нае в Німеччині. Сім’я існує з 1761 року, має у власності 4 виноградника Großes Gewächs, з яких виробляє неймовірні і потужні сухі рислінги, здатні жити десятиріччя. Прикметно, що ці вина вже з 5-річного віку показують  мінеральні дескриптори бензину, гудрону та сірки. Виноробня Dönnhoff дотримується практики сталого виноградарства, зосереджуючись на органічному землеробстві та мінімальному втручанні у виноградник. Такий підхід гарантує, що вина відображають терруар регіону Нае з чистотою та експресією. Завдяки численним нагородам і відзнакам виноробня Dönnhoff продовжує відзначатися критиками та винними ентузіастами за видатний внесок у світ Рислінгу.

Виноробня Wittmann, розташована в регіоні Рейнхессен, є сімейним маєтком зі спадщиною, що датується 1663 роком. Сьогодні виноробню очолює Філіп Віттманн, який представляє дев’яте покоління виноробів у сім’ї. Відома своєю прихильністю до органічного та біодинамічного виноградарства, Wittmann практикує стійкі методи землеробства, спрямовані на збереження здоров’я ґрунту та навколишнього середовища. Вина Wittmann є ідеальним відображенням їхнього терруару, демонструючи унікальні характеристики кожного виноградника. Вина Wittmann Winery славляться своєю чистотою, складністю та збалансованістю по всьому асортименту – від яскравих рислінгів із мінеральним вмістом до елегантних та виразних піно нуар. Приділяючи особливу увагу якості, а не кількості, маєток виробляє вина, які відображають суть регіону Рейнхессен і продовжують завойовувати визнання критиків і любителів вина в усьому світі.

ArtWine Riesling Meeting

Зауважу, що, незважаючи на власний досвід суддівства міжнародних конкурсів, де зразки з усього світу випадає дегустувати сотнями, мені чи не вперше за свій професійних шлях у винному світі довелося зіткнутися із такою вишуканою добіркою висококласних рислінгів. Відповідно, непросто було визначитися із фаворитами. Тому із вдячністю сприймався мною кожен коментар спікерки. Впевнена, поціновувачі файн вайн оцінять перелік кращих рислінгів від Олени Валевської:

«Dönnhoff Kreuznach QbA/VDP Erste Lage Riesling Kahlenberg 2018: дескриптори агруса, аличі та апельсина; надзвичайно мінеральне – нотки морської води, йоду та крейди, баланс 8/10, посмак 7/10 , оцінка 92/100. Замолоде, потенціал 10 і більше років.

Egon Muller Mosel Riesling Scharzhofberger Kabinett 2020: диня, крейда, мокра глина, зелене яблуко, димність, копченість. Баланс і посмак 8/10, оцінка 93/100. Незвичний неймовірний Kabinett, цукор взагалі не відчувається, гастрономічне і можна вживати на аперитив.

Joh. Jos. Prüm Mosel Riesling Zeltinger Sonnenuhr Auslese Goldkapsel 2020: море цитрусів – апельсин, лимон, мандарин, тонко огорнутий крейдою. Конфітюр, мед, трави. Баланс 9/10, оцінка 95/100. Чистий нектар, діжестив або під десерти.

Ansgar Clüsserath Mosel QbA Riesling Vom Schiefer Feinherb 2021: мокре каміння, солений морський бріз, жовті яблуко та слива. Баланс 7/10, оцінка 91 100. Гастрономічне.

Wittmann Gundersheim QbA/VDP Erste Lage Riesling BIO 2022: аналог Премьер Крю Бургундії, закрите, замолоде. Нотки зелених кісточкових, квітів плодових дерев та крейди. Потенціал 20+ років».

ArtWine Riesling Meeting

Відзначу – незважаючи на загальноприйняту думку, що сприйняття вина лежить у суб’єктивній сфері,  коментар Олени по кожному зразку був, як на мене, на 100% точним і відповідав моїм сприйняттям. Дозволю собі доповнити перелік фаворитів ArtWine Riesling Meeting ще кількома зразками від себе:

Joh. Jos. Prüm Mosel Riesling Wehlener Sonnenuhr Auslese 2003. Чудовий зразок німецького рислінгу, в ароматі привабливі ноти стиглого персика, абрикоса та меду, доповнені квітковими відтінками жасмину та жимолості. Смак соковитий і насичений, з нотами тропічних фруктів, цедри цитрусових і відтінком прянощів. Природна солодкість вина чудово врівноважена яскравою кислотністю, що надає йому освіжаючого та живого характеру. Фініш довгий і стійкий, залишає незабутнє враження елегантності та вишуканості. Загалом цей Auslese демонструє виняткову якість і складність, справжня перлина мозельського рислінгу від Joh. Jos. Prüm.

Ansgar Clüsserath Mosel QbA Kabinett 2022 – також одне з чудових втілень мозельського рислінгу. В ароматі зелене яблуко, білий персик і флердоранж. Посмак яскравий і освіжаючий, зі смаком стиглої груші, лимона та відтінком тропічних фруктів. Природна солодкість вина добре збалансована хрусткою кислинкою, що створює гармонійне та живе відчуття у смаку. На фініші пікантна цитрусова нота із стійким мінеральним відтінком. Загалом, цей Kabinett демонструє чистоту мозельського терруару та артистизм Ansgar Clüsserat, що робить його ідеальним вибором для любителів елегантних рислінгів із родзинкою.

І на завершення надамо слово авторці цього неймовірного заходу, присвяченого справжньому королю білих вин:

«Рислінг – білий сорт, який має найбільший потенціал і в Україні, – відповідає на наше запитання «чому саме рислінг» Олена Валевська. – Крім того, він дуже самобутній. Саме тому я обрала його для своєї магістерської роботи та, впевнившись в його неперевершеності,  і для наукової роботи PhD. Саме тому він став героєм нашої професійної зустрічі. До речі, ці чудові виробники і їх вина представлені в найкращих ресторанах України та в нашому фірмовому WineShop by Artwine в Києві та Одесі – отже кожен фанат вишуканих вин може організувати власне свято рислінгів в домашніх умовах і пройти нашим шляхом відкриттів смаків та ароматів. А для тих, хто шукає  українські аналоги, в наших магазинах є й гідні зразки вітчизняних рислінги. Щодо подальших планів, то, насправді, я мрію зробити схожий проєкт по Шампані і присвятити його нашій Перемозі».

Отже, чекаємо на Шампань від Валевської, віримо в Перемогу!

8 квітня в київському готелі «Прем’єр Палац» відбулася перша спеціалізована освітня подія в Україні – ArtWine Riesling Meeting, організована командою професіоналів компанії ArtWine на чолі з комерційною директоркою ArtWine Company Оленою Валевською. Комунікаційна медіагрупа Drinks+ та міжнародна прємія Wine Travel Awards виступили в статусі міжнародних інформаційних партнерів цього неординарного для нашого ринку заходу. В чому […]

Рішення ухвалено – Китай скасовує мита на австралійське вино

Уряд Австралії вважає, що повернення австралійського вина на китайський ринок принесе користь як австралійським виробникам, так і китайським споживачам.


Минулого місяця Міністерство торгівлі Китаю (MOFCOM) опублікувало проміжний проєкт рішення, в якому йшлося про скасування діючих тарифів на імпорт австралійського вина в Китай. І ось рішення ухвалено. Китай оголосив, що знімає мита на австралійські вина більш як через три роки після введення штрафів, які завдали збитків галузі та стали основним предметом розбіжностей між торговими партнерами.

«Повернення австралійського вина на китайський ринок принесе користь як австралійським виробникам, так і китайським споживачам», – йдеться у заяві австралійського уряду.

Тім Форд (Tim Ford), генеральний директор однієї з найбільших у світі виноробних та дистриб’юторських компаній Treasury Wine Estates сказав: «Таке рішення з боку Китаю є позитивним не тільки для Treasury Wine Estates, але також для всієї австралійської виноробної промисловості та споживачів вина у Китаї. Це можливість зростання, яку ми використовуватимемо цілеспрямовано, зосередивши увагу на розширенні нашого портфеля в КНР».

австралійське вино

Виконавчий директор Australian Grape & Wine (національна асоціація виробників винограду та вина Австралії) Лі Маклін (Lee McLean) підкреслив, що це дуже важливе рішення для австралійської виноробної промисловості. «Воно відображає позитивний результат дипломатичних зусиль уряду Австралії щодо стабілізації відносин з Китаєм і наголошує на важливості співпраці між урядом та промисловістю. Ми з нетерпінням чекаємо, коли знову побачимо австралійські вина на китайських обідніх столах та відновимо наші стосунки з клієнтами та діловими партнерами на цьому ринку».

Китай став першим ринком австралійської виноробної галузі з оборотом 1,2 мільярда доларів у 2019 році. Експорт австралійського вина досяг рекордних 3,1 мільярда доларів за 12 місяців до жовтня 2020 року, де внесок Китаю становив близько 1,2 мільярда доларів із цієї суми.

«Хоча ми і не очікуємо повернення до рівнів 2020 року, ми бачимо можливості для нашого бізнесу в Китаї і довгострокові перспектив, які несе цей ринок», – підкреслює Роберт Фой (Robert Foye), голова Accolade Wines, однієї з найбільших винних компаній у світі, що виробляє деякі з найвідоміших у світі брендів, таких як Hardys, Jam Shed, Grant Burge Wines, St Hallett та Echo Falls.

Джерело: wbmonline.com.au
Фото: 9news.com.au

Уряд Австралії вважає, що повернення австралійського вина на китайський ринок принесе користь як австралійським виробникам, так і китайським споживачам. Минулого місяця Міністерство торгівлі Китаю (MOFCOM) опублікувало проміжний проєкт рішення, в якому йшлося про скасування діючих тарифів на імпорт австралійського вина в Китай. І ось рішення ухвалено. Китай оголосив, що знімає мита на австралійські вина більш […]

X
Украина