Увага!

Увага! На сайті використовуються cookie файли.

The site uses cookie files

Даний сайт має вікове обмеження.

This site has age restrictions!

Я підтверджую, що мені, на жаль, давно виповнилося 18 років
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

«Закохали австрійців в українське вино»: Wines of Ukraine на VieVinum 2024

Міжнародна винна виставка VieVinum, що відбувалась в австрійській столиці 25-27 травня, завершилась.


Протягом трьох днів у розкішному віденському палаці Хофбург (у минулому — резиденція австрійської імператорської родини) свої вина презентували 500 австрійських виноробень. Цього року виставку відвідали 1200 винних експертів, представників ЗМІ і міжнародних байерів із 58 країн, і це — справжній рекорд: «Ми в захваті від того, скільки міжнародних торгових гостей прийняли наше запрошення до Відня, – коментує Кріс Йорк (Chris Yorke), генеральний директор Австрійської ради з маркетингу вина (Austrian Wine)».

VieVinum

«Це має вирішальне значення для наших виноробних підприємств, тому що економічна ситуація для них зараз непроста. Це також показує, наскільки затребуваними наші вина стали в усьому світі». Серед гостей була еліта міжнародноївинної індустрії — найкращий сомельє світу 2023 року Раймондс Томсонс (Raimonds Tomsons), шість Master Sommelier та двадцять один Master of Wine – це експерти, що мають дві найпрестижніші винні кваліфікації у світі. «Міжнародний діалог має ключове значення для підвищення оцінки роботи наших виноробів і підвищення попиту на їхні вина в усьому світі», — пояснює пан Йорк. 

VieVinum, організований агенцією M.A.C. Hoffmann, є головною платформою для розвитку експорту австрійського вина з 1998 року. За останні 25 років обсяг експорту Австрії зріс більш ніж у сім разів, досягнувши відмітки у 238 мільйонів євро в 2023 році. 

VieVinum

Це була визначна подія не лише для вин Австрії, а й для вин України, що стала однією з небагатьох інших країн, крім Австрії, котрі були запрошені взяти участь у виставці. За три дні стенд Wines of Ukraine, що презентував 10 виноробень з різних регіонів нашої країни, відвідали сотні гостей. Команда, що складалась з представників Wines of Ukraine та виноробень, активно спілкувалась з міжнародним експертами, представниками торговельних мереж і ресторанного бізнесу, байерами, сомельє, Masters of Wine, журналістами, блогерами та вайнлаверами не лише з Австрії, а буквально з усього світу, від  Нової Зеландії до Данії, від Нідерландів до Великої Британії й США. Всі відвідувачі висловлювали захоплення українськими винами й наполегливою та натхненною працею українських виноробів. Це було дуже корисне, змістовне й цікаве спілкування. Подібні контакти є надзвичайно важливими для розвитку експорту й маркетингу українських вин.

VieVinum

На стенд Wines of Ukraine завітав також посол України в Австрії, Василь Химинець. Пан посол висловив подяку українській команді за той внесок, котрий «винна дипломатія» робить для просування української ідентичності й цінностей за кордоном. 

Як реагувала аудиторія VieVinum на українські вина?

VieVinum

«Загалом реакція на українські вина серед відвідувачів була дуже позитивною, — ділиться своїми враженнями Світлана Цибак, представниця Wines of Ukraine і СЕО Beykush Winery. — Важко відзначити щось одне. Кожна з 10 виноробень-учасниць відібрала по 3 вина, що якнайкраще презентують особливості їхнього стилю й теруару.”

VieVinum

За відгуками команди, відвідувачі стенду були в захваті від українського автохтона Тельті-Курука Beykush та Big Wines, від локального білого сорту Сухолиманський у виконанні Villa Tinta та Biologist, від ігристого й тихого Chersegi та солодкого пізнього збору Furmint виробництва Chateau Chizay, від Совіньйон Блану та рожевого Barbaryska, представлених виноробнею Bohdan’s Wine, від рожевого ігристого та витриманого Chardonnay Reserve виноробні My Wine Едуарда Городецького та від витриманого Шардоне Stakhovsky Wines. Велику цікавість викликали вишукані червоні з міжнародних сортів — Loca Deserta від Beykush та Pinot Noir від 46 Parallel Wine Group, витримані елегантні Мерло й Сапераві від Stakhovsky Wines. Наш флагман — червоний сорт Одеський Чорний у різних варіаціях від Big Wines, My Wine, Biologist та Villa Tinta — також запам’ятався гостям українського стенду своїм яскравим характером, насиченим ароматом і потужним смаком. Цікавими знахідками для поціновувачів незвичайних вин став пет-нат від Biologist, Rkatsiteli Amphora від Beykush, помаранчеве Burshtyn від Bohdan’s Wine. Справжній ажіотаж створило класичне витримане ігристе Grand Admiral Brut Rose від 46 Parallel.

«Це колосальний маркетинговий досвід і водночас — чудова промоція українського виноробства. VieVinum — вдалий майданчик для спілкування з експертами, але також — можливість отримати безпосередню реакцію європейського споживача. Сподіваємось, що ми закохали австрійців в українське вино й наступного разу не почуємо «о, ми не знали, що в Україні виробляють вина!» від австрійських вайнлаверів,» — підсумовує Світлана Цибак.

VieVinum

Wines of Ukraine безмежно вдячні організаторам заходу, маркетинговому офісу Austrian Wine та агенції M.A.C. Hoffmann, за організацію виставки, та особисто пану Крісу Йорку, СЕО Austrian Wine, за неймовірну можливість взяти участь у VieVinum 2024 і всебічну підтримку українського виноробства.

Міжнародна винна виставка VieVinum, що відбувалась в австрійській столиці 25-27 травня, завершилась. Протягом трьох днів у розкішному віденському палаці Хофбург (у минулому — резиденція австрійської імператорської родини) свої вина презентували 500 австрійських виноробень. Цього року виставку відвідали 1200 винних експертів, представників ЗМІ і міжнародних байерів із 58 країн, і це — справжній рекорд: «Ми в […]

Другий крок в історію: слідами Титана

Judgement of London: з мінімальним відривом лідує Європа! 20 травня відбувся London Wine Fairs Judgement of London, а вже 21 травня організатори опублікували вердикт – тож можемо обговорювати результати. Drinks+ висловлює подяку організаторам London Wine Fair і особисто директору з івентів Ханні Тові (Hannah Tovey) за честь бути інформаційним партнером цієї непересічної події.


Останніми роками у світі спостерігається сплеск винних конкурсів, кожен з яких прагне виділитися серед переповненого поля. Однак серед безлічі подій одна виділяється своєю історичною значущістю та обіцянкою встановлення нових стандартів: Judgement of London, вшанування знакового «Суду в Парижі» Стівена Спур’є.

Judgement of London

Оригінальний суд Парижа в 1976 році шокував винний світ, коли каліфорнійські вина перевершили свої французькі аналоги у сліпій дегустації, докорінно змінивши сприйняття та динаміку ринку. Цього року Лондонська виставка повернулася до цієї знакової події, оновлюючи свій формат, щоб відобразити поточне розмаїття та зрілість світової винної індустрії. Ронан Сейберн (Ronan Sayburn), MS, генеральний директор The Court of Master Sommeliers, і Сара Ебботт (Sarah Abbott), MW, MD Swirl Wine Group, суддя Wine Travel Awards 2022-2023 курирували цьогорічний Judgment of London. Журі складалось з 21 високоповажного судді з виноробної індустрії Великобританії, включаючи провідних байєрів, найкращих сомельє та відомих авторів вина. Формат передбачав дегустацію відомих європейських вин та їх неєвропейських еквівалентів, розділених на вісім пар білих і вісім пар червоних. Все було продегустовано в суворих умовах іспиту.

Judgement of London

Як це було?

Протягом чотирьох годин 21 суддя, яких запросили в якості членів журі, продегустували 32 вина, продемонструвавши найкращі смаки Великої Британії. Зауважимо, що дві третини з поважного зібрання складалися або з Майстрів вина, або були Майстрами сомельє.

Як відомо, ідеальний тейстинг складається з ідеальних нюансів – тож наголосимо, що всі вина були попередньо декантовані та подані в келихах Jancis Robinson X Richard Brendon.

Принцип оцінювання обрали такий. Судді оцінили кожне вино за шкалою в десять балів, оцінки суддів склали до загальної суми для кожного вина та вивели остаточний бал для Європи та для решти світу. Було використано дві системи підрахунку балів: мажоритарне голосування, за допомогою якої бали кожного судді підсумовуються, щоб отримати загальну суму, і The Borda Count, короткий принцип якого наведений нижче. Дві системи були схрещені, перевірені, щоб дати остаточний рейтинг для кожного вина.

Judgement of London

Підрахунок Борда — це недиктаторський метод позиційного голосування, який ранжує вина по порядку та використовує схему преференційного голосування для агрегування рейтингів. Результат має меншу упередженість, ніж голосування більшістю, що може надати більшої ваги суддям, які виставляли бал із значним розкидом. Принцип Борда, до речі, використовується при голосуванні на Євробаченні.

Ідеологи тейстингу – Сара Ебботт MW і Ронан Сейберн MS – разом з Ханною Тові відповіли за здійснене )) і представили результати на Centre Stage у вівторок, 21 травня.

Основні результати такі:

  • Європейські вина набрали 2 621,5 балів
  • Решта світу: 2 604,5 балів
  • Різниця становила 0,65%
  • Загальний переможець: Європа

А майже півстоліття тому…

Мета «Суду Лондона» полягала в тому, щоб дати короткий огляд сучасного винного ландшафту майже через 50 років після оригінального «Суду Парижа» в 1976 році. Нагадаємо, що так звана Паризька дегустація вин, відома як «Суд Парижа», відбулася 24 травня 1976 року з ініціативи Стівена Спурє, британського торговця вином та американки Патриції Галлахер. Переважна більшість членів журі були прихильниками французьких вин. Вина дегустували за 20-бальною шкалою у двох сліпих дегустаційних порівняннях: одне було присвячене шардоне — американським (Каліфорнія) та французьким (Бургундія), а другий пул презентував каберне совіньйони з Бордо та Каліфорнії. Дегустація завершилася сенсацією, несподіваною навіть для самих організаторів: вина Напи було визнано кращими в кожній категорії.

І ось майже 50 років ми бачимо іншу картину світу – ландшафт став більш рівномірним. На щастя, не лунним.

На відміну від паризького тейстингу, коли Каліфорнія виявилася абсолютним переможцем, лондонський «Суд» в 2024 році відбувся з ширшим географічним спектром вин – з метою представити більш яскраво сучасну палітру винного світу.  Як бачимо, одержані результати обох команд виявилися настільки близькі, що навіть не сягнули й одного відсотку.

На погляд Сари Ебботт, головний результат Judgement of London в констатації, що чудове вино може походити з усіх куточків світу, а винороби цих вин сьогодні мають настільки багато спільного – як викликів, так і талантів, завдяки яким створені ці вина.

Як виявилося, Ронан Сейберн також під час Judgement of London лише підтвердив власні попередні відчуття: «Відпочатку ніколи не йшлося про пошуки переможця чи переможеного, і результати це вочевидь демонструють. 50 років тому існувала певна різниця в стилі. В сучасному світі набагато більш рівні умови. Так званий Новий світ тоді виготовляв вина в стилі прохолодного клімату, але відбувалося це в умовах клімату теплого. І, очевидно, вони мали великий успіх, але чи були вони елегантними? З часів «Суду Парижа» так званий Новий світ краще адаптувався до свого клімату, клонів і того, що добре працює. Це вже давно не колишній аутсайдер. Всі ці вина, які ми продегустували самі по собі, є одними з найкращих у світі. І все ж ми просили наших суддів вибрати кращих серед них».

Директор з івентів London Wine Fair Ханна Тові пояснила власне бачення події, наголосивши, що, хоча високий процент ідентичності результатів явно вказує на рівну якість європейських вин і вин решти світу на сучасному ринку вишуканих вин, це також є свідченням високої міри ідентичності самих аналогів, обраних Ронаном і Сарою. Дійсно, виявилося, що обирати з тих пар кращих – неймовірно складне завдання. Ханна Тові висловила вдячність усім причетним за цей неймовірний досвід: «Я хочу особисто подякувати всім, хто брав участь у цьому завданні, що по суті було геркулесовим подвигом; за закупівлю 32 найкращих вин світу; Ронану та Сарі – за блискучий відбір та менеджмент; і останнє, але дуже важливе – самих наших суддів за їхні надзвичайно тонкі смаки і професійне оцінювання».

Результати:

  • Найвищі бали серед білих: Pegasus Bay Riesling, Bel Canto, Waipara, Північний Кентербері, Нова Зеландія 2011.
  • Друге місце: Polish Hill Riesling, Grosset, Clare Valley, Австралія 2012.

_______________

  • Найрезультативніші червоні: Hermitage Rouge, Jean Louis Chave, Рона, Франція, 2012.
  • Друге місце: Château Mouton Rothschild, Пойяк, Бордо, Франція 2009.

_______________

  • Вино з найвищою оцінкою: Pegasus Bay Riesling, Bel Canto, Waipara, Північний Кентербері, Нова Зеландія 2011.

Повний список вин, показаний у парах і в порядку дегустації кожного поєднання, виглядає наступним чином:

Білі

Riesling

  • Europe: Trimbach, Riesling Clos St Hune, Alsace, France 2008
  • Rest of the World: Polish Hill Riesling, Grosset, Clare Valley, Australia 2012

Chardonnay

  • Europe: Cervaro Della Sala, Marchese Antinori, Umbria, Italy 2018
  • Rest of the World: Kistler Chardonnay, Les Noisetiers, Sonoma, USA 2018

Chardonnay

  • Europe: Corton Charlemagne Grand Cru, Maison Louis Jadot, Burgundy, France 2017
  • Rest of World: Felton Road Chardonnay Block 6, Central Otago, New Zealand 2017

Blend

  • Europe: Terre Alte, Livio Felluga, Friuli, Italy 2020
  • Rest of the World: Au Bon Climat Hildegard, Santa Maria Valley, USA 2020

Sauvignon Blanc

  • Europe: Château Smith Haut Lafitte, Grand Cru Classé, Pessac Léognan, Bordeaux, France 2017
  • Rest of the World: Peter Michael Winery Sauvignon Blanc, L’Apres Midi, Sonoma, USA 2014

Textured

  • Europe: Franz Hitzberger, Grüner-Veltiner Singerriedel, Wachau, Austria 2019
  • Rest of the World: Pegasus Bay Riesling, Bel Canto, Waipara, North Canterbury, New Zealand 2011

Rhône

  • Europe: St Joseph Blanc Les Oliviers, Pierre Gonon, Rhône, France 2020
  • Rest of the World: Viognier, Tahbilk, Nagambie Lakes, Australia 2011

Textured

  • Europe: Quinta dos Roques Encruzado, Dão, Portugal 2014
  • Rest of the World: David & Nadia Chenin Blanc, Skaliekop, Swartland, South Africa 2019

Червоні

Pinot Noir

  • Europe: Bonnes Mares Grand Cru, Domaine Dujac, Côtes de Nuits, France 2017
  • Rest of the World: Storm Pinot Noir, Ridge, Hemel-en-Aarde, South Africa 2019

Pinot Noir

  • Europe: Spätburgunder, Weingut Mayer-Näckel, Ahr Valley, Germany 2019
  • Rest of the World: Hirsch Vineyards Pinot Noir, San Andreas, Sonoma, USA 2019

Cabernet

  • Europe: Château Mouton Rothschild, Pauillac, Bordeaux, France 2009
  • Rest of the World: Promontory, Harlan Estate, Napa Valley, USA 2019

Cabernet

  • Europe: Château Léoville Las Cases, St Julien, Bordeaux, France 2009
  • Rest of the World: Viñedo Chadwick, Maipo Valley, Chile 2015

Syrah

  • Europe: Hermitage Rouge, Jean Louis Chave, Rhône, France, 2012
  • Rest of World: Homage Syrah, Trinity Hill, Hawkes Bay, New Zealand 2018

Textured

  • Europe: Saperavi Qvevri, Quevri Wine Cellar, Kakheti, Georgia 2019
  • Rest of the World: Clonakilla Syrah, Canberra, New South Wales, Australia 2015

Grenache

  • Europe: Clos Magador, Priorat, Spain 2019
  • Rest of World: Torbreck Hillside Vineyard Grenache, Barossa Valley, Australia 2016

Cabernet Franc

  • Europe: Saumur Champigny, Clos Rougeard, Loire, France 2018
  • Rest of World: Gran Enemigo, Cabernet Franc, Gualtallary, Argentina 2018

Judgement of London

А судді що?

Річард Бампфілд MW, винний консультант:

«То була надихаюча дегустація, яка забезпечила стійке підтвердження думки, що стилі вин стають все більш однорідними в усьому світі. Але те, що стає все важче ідентифікувати вина як Новий світ чи Старий (що підтвердила ця дегустація, принаймні для мене), НЕ означає, що ми втрачаємо різноманітність стилю та індивідуальності. Вишукані вина в сліпучій різноманітності стилів виготовляються по всьому світу».

Дон Девіс MW, директор із закупівель, Speciality Drinks:

«Безумовно, існує розмивання меж між Європою та рештою світу, частково через клімат, частково через вплив смаків та навичок, але очевидно, що це один із найкращих часів для вина».

 Деніел Іллслі, засновник Theatre of Wine:

«Найяскравішими для мене були Chave Hermitage, Torbreck, Clos Mogador і Clos Rougeard. Але найбільшими сюрпризами дня виявилося Cervaro Della Sala, а також David & Nadia Chenin Blanc, Skaliekop, що мене вразило. Ми завжди дегустуємо їхні вина такими молодими, тому тепер мої очі відкриті на потенціал. І це вигідна покупка!».

Адам Лечмер, видавничий директор бібліотеки Академії дю Він:

«Захоплююча дегустація, яка наклала офіційну печатку на те, що ми всі знали роками: що у винах такого рівня терміни «Новий світ» і «Старий світ», як предикатори стилю, майже не існують».

Метт Вілкін, директор H2Vin:

«Дегустація Judgement of London запропонувала дуже рідкісний шанс протестувати потужну лінійку перехресних світових вин «пліч-о-пліч», засновану на тому, що виробники представили найкращі зразки сортових та регіональних кюве з найкращих вінтажних запасів, доступних у схожому віковому діапазоні. Основні фактори, що сприяли тим винам, які сяяли більше, ніж інші в день «Суду», зводилися до того, що кожне вино забезпечувало своє найбільше вираження в порівнянні із загальним балансом фруктової чистоти, складності, текстурного потоку та передачі на смак, енергії та стійкості проти інтегрованих дубових та алкогольних факторів, що гармонізувалися. У найближчі роки деякі з цих вин цілком можуть піднятися над своїми конкурентами, які сяяли більше в день «Суду». Але безумовно, в цей день вина, які сяяли найкраще, зробили це завдяки тому, що були готові виступати».


Загалом, «Суд Лондона» підтвердив виняткову якість вин з усього світу, демонструючи глобальну єдність у досконалості виноробства. Час покаже, чи вплинуть ці результати на споживчі вподобання та купівельну поведінку. Але дехто з суддів вже сьогодні бачить перспективи.

Мені вдалося поспілкуватися за кулісами цього неординарного дійства ще з деякими провідними фахівцями, залученими до заходу, напередодні тейстингу та після – щоб зрозуміти його алгоритми та вплив на винний світ.

Значення та еволюція судження

Катерина Ющенко: «Цей конкурс, схоже, має змінити стандарти оцінювання вин. Чи можете ви сказати, що він найкращий з усіх існуючих конкурсів?»

Дженсіс Робінсон: «Мені потрібно почекати і подивитися, які вина, перш ніж робити будь-які висновки. Я не знаю, що це за вина і як їх вибирали, але мені завжди імпонує можливість скуштувати вина наосліп. Особливо хороші вина наосліп, тому я схвалюю практику порівняння різних регіонів, я думаю, що це корисна вправа, але на даний момент я не знаю».

Катерина Ющенко: «А як ви думаєте, чи може це встановити нові стандарти, особливо якщо порівнювати вина Нового і Старого світу?».

Дженсіс Робінсон: «Мені не надто подобаються терміни «Новий, Старий світ». Це трохи застаріле. Сьогодні точніше сказати, що це один великий світ вина, де кожен намагається зробити найкраще вино. За цим цікаво спостерігати”.

Катерина Ющенко: «Чи допомогло б це споживачам глибше зрозуміти глобальний світ вина?».

Дженсіс Робінсон: «Я була б дуже здивована, якби ми дійшли висновку, що всі вина Нового світу ось такі, а всі вина Старого світу інші. Я голосую за Вино».

Забезпечення неупередженості та послідовності

Катерина Ющенко: «Які є проблеми у забезпеченні неупередженості та послідовності серед суддів під час сліпої дегустації?»

Сара Ебботт MW: «Найважливішим фактором є досвід і відбір суддів. Нам потрібен був перевірений досвід суддівства та оцінки вин на високому рівні, баланс між фахівцями та універсалами, а також судді, які підходять до вина з чистим серцем. Нам пощастило мати в Лондоні глибоку спадщину винної освіти та дегустації, що дозволяє взяти участь у потужному колі експертів. Усі вина відкривалися та пробувалися наосліп у захищеній кімнаті, переливалися в ідентичні контейнери та оцінювалися без консультацій між суддями».

Judgement of London

Більш широкий вплив

Катерина Ющенко: «Які, на ваш погляд, будуть найбільш несподівані результати цьогорічної події?»

Сара Еббот MW: «Включаючи співставляння Saperavi з Грузії в парі з Syrah, що справді добре вдалося, було явно сюрпризом. Загальна якість вин виявилася чудовою, дегустація вибудована з неймовірною логічністю та азартом. Не було значної різниці між європейськими та винами з решти світу, що говорить про глобальний прогрес у виноробстві».

Катерина Ющенко: «Як цей висновок вплине на загальний світ вина?».

Сара Еббот MW: «Сподіваюся, це нагадає всім про насиченість і глибину вина. Це показує, що вино світового класу може прийти з несподіваного куточка, об’єднуючи нас у нашій любові до чудового вина та роблячи його світ більшим і сильнішим».

Вшанування Стівена Спур’є

Катерина Ющенко: «Чому «Суд Лондона» називають даниною спадщини Стівена Спур’є?»

Ронан Сейберн MS: «Стівен був видатним прихильником виноробних регіонів, що розвиваються. Він відстоював унікальні стилі з нових регіонів. Якби він був з нами, він би на 100% підтримав цю ідею. Все, що ми можемо зробити, це віддати йому належне, але це точно зроблено в його дусі».

Ламаючи стереотипи

Катерина Ющенко: «Як Judgement of London може вплинути на реноме неєвропейських вин?»

Ронан Сейберн MS: «Це може скасувати сприйняття, що вина Старого світу кращі. Як вина Нового світу, так і вина Старого фантастичні самі по собі. Це демократизує якість вина, показуючи, що жодна конкретна місцевість більше не домінує. І це те, що Стівен Спур’є підтримав би всім серцем».

Еволюція суддівства вина

Катерина Ющенко: «Як еволюція виноробства вплинула на критерії оцінювання під час цього заходу?»

Річард Бемпфілд MW: «Тепер ми звикли до різних вин з багатьох країн. Тридцять років тому багато з них навіть не експортувалися. Сьогодні різноманітності більше, ніж будь-коли, і я сподіваюся, що це проявиться у тому, що ми куштуємо».

По мірі розгортання інформації про рішення Judgement of London ця подія надаватиме нюансовану перспективу світовому винному ландшафту, вшановуючи спадщину Стівена Спур’є, одночасно розсуваючи межі сучасного оцінювання вина. Порівнюючи найкраще вино в Європі з рештою світу, Judgement of London прагнув не оголосити переможця, а відзначити багатство та різноманітність вина, забезпечуючи визнання та оцінку рівня якості у всьому світі. Вступаючи в цю нову главу, ми вшановуємо минуле, одночасно приймаючи глобальне розмаїття, яке визначає сучасний винний ландшафт. Сліди Титана — Стівена Спур’є — ведуть нас вперед, нагадуючи, що кожен ковток несе в собі вагу історії та обіцянку відкриттів. «Суд Лондона» не тільки вшанував спадщину першопрохідця, але й заклав основу для майбутнього, де найкращі вина з усього світу зможуть сяяти однаково. Йдучи цими слідами, ми вирушаємо в подорож, яка збагачує наше розуміння й цінування вина, підкреслюючи його позачасову привабливість і безмежний потенціал.


Досьє D+

Судді, які взяли участь в «Суді Лондона»:

  • Elliot Awin, партнер ABS Wine Agencies
  • Isa Bal MS, консультант-сомельє, Trivet Restaurant
  • Richard Bampfield MW, винний консультант
  • Stephen Brook, автор, відповідальний редактор журналу Decanter
  • Alistair Cooper MW, письменник, консультант і суддя
  • Dawn Davies MW, директор із закупівель Speciality Drinks
  • Gearoid Devaney MS, директор Flint Wines і Cabotte
  •  Sarah Jane Evans MW, винна письменниця
  • Tina Gellie,  контент-менеджер бренду Decanter
  • Aleesha Hansel, винна письменниця
  • Daniel Illsley, засновник Theatre of Wine
  •  Anne Krebiehl MW, винна письменниця
  • Kathrine Larsen-Robert MS, керівник відділу вишуканих вин, Енотрія
  • Adam Lechmere, видавничий директор бібліотеки Академії дю Він
  • Regine Lee MW, Indigo Wine, керуючий директор
  • Margaret Rand, винна письменниця та головний редактор Pocket Wine Book Г’ю Джонсона
  • Laura Rhys MS, керівник відділу вина – комунікації, освіта та стиль, Gusbourne
  • Jancis Robinson, MW OBE, винний автор The FT та JancisRobinson.com
  • Patrick Schmitt MW, головний редактор журналу The Drinks Business
  • Matt Wilkin, директор H2Vin
  • Clem Yates MW, засновник English Pink Rosé

Judgement of London: з мінімальним відривом лідує Європа! 20 травня відбувся London Wine Fair’s Judgement of London, а вже 21 травня організатори опублікували вердикт – тож можемо обговорювати результати. Drinks+ висловлює подяку організаторам London Wine Fair і особисто директору з івентів Ханні Тові (Hannah Tovey) за честь бути інформаційним партнером цієї непересічної події. Останніми роками у […]

Vinitaly 2024 – сезон гучних цифр і тихої впевненості

56-а Vinitaly продемонструвала рекордні результати. Участь у виставці взяли щонайменше 4000 компаній-експонентів, які були розміщенні на площі понад 100 000 квадратних метрів. 97 тисяч відвідувачів. Спостерігалось збільшення іноземних операторів зі 140 країн, до 30 070 (31% від загальної кількості), з яких 1200 – провідні байєри (+20% порівняно з 2023 роком) з 65 країн. І ще одна особисто для нас важлива цифра: 15 років Комунікаційна медіагрупа Drinks+ є інформаційним партнером цього щорічного грандіозного дійства.


Навесні щороку Veronafiere перетворюється на окрему – і, зауважимо, дуже гарну та вишукану – винну планету, де збираються провідні виробники, трейдери, байєри, імпортери, експортери та дистриб’ютори з різних країн.

Цього року найбільшу активність продемонстрували Сполучені Штати (понад 15% загальної кількості відвідувачів), що на 8% більше порівняно з 2023 роком. Далі: Канада, Китай та Велика Британія (спільно 23% учасників). Топ байєрів припадає на Північну Америку та Європу (кожна по 26%), Азія та Океанія (23%), Східна Європа (13%), Центральна та Південна Америка (7%), Африка (4%).

Vinitaly

І як вже повелося, одночасно з Vinitaly були розгорнуті 28-а  SOL, міжнародна виставка оливкової олії, 25-та Enolitech – міжнародна виставка технологій виробництва вина, олії та пива, та Xcellent Beers, виставка, присвячена крафтовому пивоварінню. Ці три заходи підвищили число учасників форуму в Вероні до 4300.

Цьогорічна Vinitaly стала не лише місцем зустрічі професіоналів різних ділянок галузі – а дійсно інтернаціональним форумом, що так сьогодні актуально для планети в цілому. «Я сподіваюся, що ця міжнародна подія також дозволить нам працювати над тим, щоб подарувати нашим дітям мир і дружбу між народами», – це слова президента Палати депутатів Лоренцо Фонтани (Lorenzo Fontana) на церемонії відкриття 56-ї Міжнародної виставки вина та спиртних напоїв Vinitaly. Прокоментувавши небезпечну ескалацію на Близькому Сході, президент Фонтана нагадав: «Вино – це неймовірний сектор ідентичності. Кожне вино, насправді, має свої традиції та історію, але воно також є універсальним продуктом і створює спільні інтереси». У своїй промові Фонтана також подякував «національним та міжнародним операторам, присутнім на ярмарку, а також інституціям, які сприяли зростанню Vinitaly, зробивши його предметом гордості не лише для жителів Верони, але й для всіх італійців».

Втім, італійці розуміють, що не час спочивати на лаврах, бо ті лаври з-під них вибивають не лише конкуренти, але й об’єктивні обставини як природнього, так і соціального характеру. Про це говорив Маттео Зоппас (Matteo Zoppas), президент ICE Agency: «Світ вина переживає момент великих викликів. Беручи до уваги позитивний результат італійської продукції серед наших основних торговельних партнерів, таких, як Німеччина та Великобританія, а також серед нових партнерів, таких як балканські країни, маємо константувати і уповільнення зростання на американському та азіатському ринках. Це гальмування є ознакою, яку слід уважно прочитати. В умовах, коли непередбачуваність стала правилом, авторитетні інститути все ще прогнозують деяке відновлення на другу половину 2024 року та у 2025 році. Діяльність нинішнього уряду за таких обставин надає все більшого значення «Зроблено в Італії». При такому підході посилюється і одночасно полегшується робота Інституту зовнішньої торгівлі».

В урочистому відкритті Vinitaly також взяли участь: Барбара Біссолі (Barbara Bissoli), заступниця мера муніципалітету Верони; Флавіо Массімо Пасіні (Flavio Massimo Pasini), президент провінції Верона; Антоніо Таяні (Antonio Tajani), Віце-президент Ради міністрів, Міністр закордонних справ та міжнародного співробітництва; Франческо Лоллобриджида (Francesco Lollobrigida), міністр сільського господарства, продовольчого суверенітету та лісового господарства; Лука Зая (Luca Zaia), президент регіону Венето; Адольфо Урсо (Adolfo Urso), міністр підприємництва та виробництва в Італії; Дженнаро Санджуліано (Gennaro Sangiuliano), міністр культури; Мауріціо Данезе (Maurizio Danese), генеральний директор Veronafiere.

«Vinitaly та Veronafiere представляють світові Верону, Венето та Італію. Це універсальна виставка надзвичайного продукту, який є частиною нашої культури та традицій, але також є двигуном нашої економіки. Vinitaly побудувала мости по всьому світу, від Азії до Сполучених Штатів і Південної Америки. На особливе привітання заслуговує Національна асоціація жінок виноробів, яка з 1988 року з відданістю, великою компетентністю та креативністю займається цим традиційно чоловічим сектором», – сказала у своїй вітальній промові сіньора Барбара Біссолі.До речі, Національна асоціація жінок-виноробів взяла учать у Vinitaly у 36-й раз – з насиченим календарем заходів, присвячених темі «Жінки, вино, культура».

 

Сіньор Лука Зая, президент регіону Венето, прокоментував основи успіху виставки: «Vinitaly народилася у Венето не випадково. Венето є провідним регіоном виробництва, ми експортуємо близько 36% національного продукту. І це для нас також чудова можливість з погляду просування території. Виробничий рекорд має супроводжуватися рекордом туризму: 72 мільйони відвідувачів на суму близько 18 мільярдів євро. Це не лише велика цінність, а й заслуга виноробів, які обробляють у Венето близько 100 тисяч гектарів».

На думку оглядачів D+, серед причин, через які Vinitaly вдається понад півстоліття не просто триматися на плаву, а боротися за першість серед експолідерів світу, є кілька базових. Головна – «це Італія, дєтка»! А це значить – атмосфера, естетика і, звичайно, італійське вино.

По-друге, організатори щороку збільшують зусилля задля залучення все більшої кількості трейдерів і цього року ці зусилля, на наш погляд, були практично рекордними. І третій кит, на якому базується привабливість та ефективність Vinitaly – це креативний та актуальний контент.

Vinitaly

Оглядачі D+ спостерігають, як з року в рік експохаби Європи все більше уваги приділяють темі оранжів, або вин з амфор. І Vinitaly – один з форвардів цього руху. Цього року італійці не обмежилися лекціями та обговореннями, а вивели тему на окремий майданчик: Amphora Revolution, нове спільне підприємство між Veronafiere-Vinitaly та Merano WineFestival, присвячене виробникам амфорних вин, відбудеться у Вероні – Gallerie Mercatali, 7 та 8 червня 2024 року. На гостей чекають два дні кругових дегустацій B2B та B2C з панелями, симпозіумами та зустрічами за круглими столами між виноробами та виробниками амфор, обраними національними та міжнародними покупцями та операторами галузі. Детальніше тут Amphora Revolution (vinitaly.com).

Ще одним ключовим трендом цьогорічної виставки стало слабоалкогольне та безалкогольне вино. І цій темі було присвячено багато обговорень та дискусій. Італійські виробники зауважили, що ситуація з такою продукцією в Італії поступово розвивається і наразі законодавчі зусилля спрямовані на те, щоб налагодити сучасне виробництво та  правильне маркування таких вин. Втім, процес розробки та дотримання нормативних вимог залишається складним, особливо з огляду на те, що акцент робиться на високій якості продукції. Але, незважаючи на проблеми регламентації, зростає інтерес з боку італійських виробників до слабоалкогольних/безалкогольних варіантів вина – як відповідь на потреби споживачів, які піклуються про своє здоров’я, і помірне споживання алкоголю. Італія, відома своєю винною культурою та традиціями виноробства, може стати провідним ринком для виробництва слабоалкогольного та безалкогольного вина, як тільки поточні регуляторні та логістичні бар’єри будуть подолані.

Цього року серед інших, на Vinitaly широкий асортимент слабоалкогольного та безалкогольного вина було представлено виробниками з Німеччини.

Дану тенденцію прокоментувала Маргарита Тово (Margherita Tovo), глобальний бренд-менеджер Doppio Passo (бренд, що належить спільному підприємству, створеному Rotkäppchen-Mumm і групою Argea): «У Німеччині слабоалкогольне та безалкогольне вино зазнало значного зростання, ставши першим ринком безалкогольних вин у Європі. З річним темпом зростання споживання безалкогольних вин у 8%, німецький ринок в основному був представлений ігристими та столовими винами. Інтерес німецьких споживачів до цієї категорії стимулювався підвищенням обізнаності про здоров’я та бажанням мати легші варіанти, без шкоди для смаку та якості. Дослідження, проведене Університетом Хайльбронна, виявило кілька причин, чому люди вибирають безалкогольні альтернативи: необхідність керувати транспортним засобом, робочі зобов’язання наступного дня, цікавість, а також значний відсоток з релігійних міркувань». Крім того, використання найсучасніших технологій, таких як вакуумна деалкоголізація, дозволило німецьким виробникам зберегти цілісність і характер вина в процесі видалення спирту. Інтерес до такого продукту відображає культурний зсув і зростаюче визнання вина з низьким вмістом алкоголю та безалкогольного як життєздатної альтернативи традиційному вину, що спонукає виробників впроваджувати інновації та адаптувати свої практики для задоволення ринкового попиту.

 

Серед спостережень цього року за динамікою Vinitaly відмітимо активізацію і зростання числа учасників Інтернаціонального павільйону. Здолавши магнетизм італійського вина на їхньому ж майданчику, який спрацьовував проти організаторів багато років поспіль, нарешті в цьому році цей розділ задихав на повні груди.

Тут представляли вина з Греції, Австралії, Вірменії, Бразилії, Хорватії, Словенії, Болгарії, Грузії, Угорщини, великим стендом стояли французькі винороби з об’єднання LES GRANDS CHAIS DE FRANCE, дистиллєрії Литви та виробники рому  регіону  Карибського басейну.


Оглядачі Drinks+ поспілкувалися з експонентами Інтернаціонального павільону і його гостями, які поділилися враженнями від участі.

Маноліс Гіамніадакіс (Manolis Giamniadakis), директор Wines of Peloponnese, кооперативного союзу, до якого входять 74 виноробні по всьому Пелопоннесу: «На Vinitaly ми потрапили вперше. Треба сказати, що ми не очікували, що до грецьких вин буде такий значний інтерес і везли лише по шість пляшок кожного найменування, які дуже швидко розійшлися. І це приголомшливе відкриття – ми завжди були певні, що це парафія італійських вин і наважилися на участь в якості експерименту! Виявилося, багато людей цікавляться на Vinitaly не лише італійськими винами, а й грецькими. Виставку в Вероні відвідують з усього світу, до нас підходили з Канади та США, з Європи та Далекого Сходу, а також із Сінгапуру, Японії та Австралії. Ми раді, що всі ці люди мали можливість продегустувати грецькі вина, особливо ж пелопоннеські – з наших основних сортів: Agiorgitiko, Moschofilero, Rhoditis, Kidonitsa, Mavroudi. То бів вірний крок – опинитися тут, тож плануємо відвідати Vinitaly ще».

Vinitaly


Девід Бурдер (David Bourdaire), власник Champagne Bourdaire-Gallois, Франція: «Це був мій перший візит на Vinitaly і він виявився дуже успішним. Багато нових контактів, знайомств. Зараз ми працюємо над тим, щоб залишатися на зв’язку з новими потенційними партнерами».

Vinitaly


Роберт Джозеф (Robert Joseph), провідний редактор видавництва Meininger, винний критик лондонського Sunday Telegraph, за роботи в якому був відзначений нагородами, є автором понад 28 книг про вино, суддя Wine Travel Awards:

 

Роберт джозеф портрет

«Vinitaly, як відразу помітить будь-який новачок, не схожа на жодну іншу винну виставку. На перший погляд вона нагадує ProWein з такою самою кількістю виставкових залів, але якщо на німецькій виставці зали присвячені країнам та групам країн, то на італійській – кожен із них сповнений виробників з одного регіону, наприклад, Сицилії або Тоскани. Усередині, структура залів Vinitaly теж є абсолютно іншою. Кожен стенд, від найменшого сімейного маєтку до найбільшого бренду, спроєктований та оформлений таким чином, що затьмарює всі інші виставки.

Отже, яким був 2024? Важко оцінити настрій галузі загалом, але в мене склалося враження, що це був рік тихої впевненості. Протягом усього заходу команди британських та американських покупців – іноді у супроводі своїх клієнтів – лавірували між відвідувачами, які розмовляють усіма мовами, та безліччю італійців, багато з яких були непрофесіоналами та заплатили понад 100 євро, щоб мати можливість бути присутніми. Можливо, цього року відвідувачів було трохи менше, але експоненти залишились задоволеними.

Після блокування пов’язаного з Covid звучали прогнози, що дні великих винних виставок безповоротно пішли в минуле, і цілком імовірно, що ProWein щосили намагатиметься зберегти свої масштаби. Однак у Vinitaly, схоже, таких побоювань мало. Принаймні зараз».

 


Саломе Ломсадзе (Salome Lomsadze), керівниця комерційних проєктів Shumi Winery: «Відвідування Vinitaly – це чудова можливість зустрітися з існуючими та потенційними дистриб’юторами з різних країн, а також з колегами, переважно з Італії, та обмінятися досвідом. Це чудовий шанс глибше дізнатися про культуру один одного.

 

Однозначно зростає тенденція та інтерес до вин у амфорах чи квеврі. Майстер-клас з цієї теми був змістовним та інформативним. Його організували спільно Vinitaly & Merano Wine Festival, і мені він видався дуже цікавим. Мені сподобалося як тему «Амфорна революція» висвітлює президент і засновник Merano Wine Festival – Хельмут Кохер (Helmuth Köcher), як він популяризує вина з квеврі та історію грузинського виноробства. Я планую повернутися до Vinitaly наступного року».

 


Ігор Зоря (Igor Zorya), Wine&Spirits professional: «Vinitaly, як завжди, –  це Vinitaly, тільки цього року без оригінальної квіткової клумби між Палаекспо і першим павільйоном, вона була замінена рекламним майданчиком VV. Така заміна може свідчити про посилення конкуренції на глобальному ринку виставкових послуг, тому жертвують естетикою за ради економіки.

Я продовжує любити Vinitaly, бо я люблю Верону і італійців, ну, і звісно, –  італійську винну індустрію, яка зберігає позитивну динаміку, незважаючи на глобальну складну ситуацію у світі. І це лідерство Італії є помітним на ринках Східної Європи та Середньої Азії, де я є активним в сфері продажів.

Цього року я відзначив великий прогрес сицилійських виноробів та їх колег з інших винних регіонів Італії, які підтягуються до рівня традиційних лідерів, з усім різноманіттям нових оригінальних маркетингових рішень. І що зовсім додає оптимізму – це збільшення частки біо та біодинамічних вин, у асортименті виробників.

Vinitaly

А відвідавши Інтернаціональний павільйон, де був розташований стенд Drinks+ Communication Media Group, я з подивом для себе відкрив справжню зірку регіону Марке (Marche), молоду виноробню Tenuta Manoylo, цьогорічного номінанта та переможця в категорії Progressive Approach премії Wine Travel Awards.  Про неї я дізнався від представників WTA, і, не зважаючи на порівняно юний вік виноробні і виноградників, цій компанії вдалося здивувати своїми успіхами, здобувши гучну перемогу цього року на весняній сесії Mundus Vini. На Vinitaly, в рамках програми Wine Travel Awards, було представлене вино, що одержало Grand Gold – Marche IGT Sangiovese 2021 та срібло – Falerio DOC Pecorino 2021. Зауважу – усі ці вина зроблені одним з найавторитетніших енологів Італії – Луіджі Костантіні (Luigi Costantini). Я задоволений, що зміг познайомитися з цим потенційним виробником та оцінити його вина. Та й сам регіон Марке – дуже приваблива і ще не повністю розкрита для мене сторінка захоплюючого роману про Італію».

Зденка Костич (Zdenka Kostic), координатор Wine Vision by Open Balkan, Сербія:

« Я дуже пишаюся презентацію моєї країни на Vinitaly, організованою спільно з Албанією та Північною Македонією на стенді Wine Vision від Open Balkan. Відвідувачі дегустували наші вина та насолоджувалися стравами, приготованими шеф-кухарем Урошем Урошевичем (Uroš Urošević). Частина нашої презентації була присвячена найкращим фруктовим бренді з нашого регіону. Одним із найцікавіших моментів Vinitaly став майстер-клас з балканських вин, який провів Ігор Лукович (Igor Luković), винний суддя та письменник».


Епілог

Vinitaly закінчилась, але нам вже відомі дати наступної зустрічі, вона відбудеться у 2025 році з 6 по 9 квітня. А наразі Vinitaly вирушила навколо світу, і це – ідеальна нагода розширити коло прибічників.

*Практично через місяць після форуму в Вероні, з 9 по 11 травня у місті Шеньчжень (Китай) відбулась Wine to Asia, найважливіша виставка в Азії, організована Veronafiere-Vinitaly. Участь у заході взяли 520 компаній з 30 країн, у тому числі 120 італійських виноробних підприємств. Така кількість свідчить про великий вплив Італії, про що заявив посол Італії в Китаї Массімо Амбросетті (Massimo Ambrosetti), виступаючи на церемонії відкриття: «Італійська культура є важливим аспектом для просування італійської досконалості, вона визначає нашу ідентичність. Ми природним чином пов’язані з виміром цивілізації, де вино є, мабуть, найбільш знаковим елементом. У Китаї це особливо цінується, зокрема молодими поколіннями, які захоплюються нашою історією та її тисячолітньою культурою харчування та вина, тісно пов’язаною з різноманітністю територій. Наша країна стала головним героєм Wine to Asia 2024: це фундаментальна платформа для міжнародних операторів у виноробному секторі для розвитку свого бізнесу на півдні Китаю».

**Vinitaly China Roadshow, Шанхай, Сіань, Гуанчжоу (2-6 вересня 2024). Захід пройде всьоме. У рамах виставки відбудуться майстер-класи за участю провідних спікерів галузі, а також «Тиждень італійського вина» – ініціатива Veronafiere у співпраці з найвпливовішими винними барами, бістро та ресторанами Китаю.

***Wine South America, Бразилія (3-5 вересня 2024). Виставка проводиться у  Серра-Гауча, найбільшому регіоні Бразилії з виробництва вина та ігристих вин. Захід відбудеться у місті Бенту-Гонсалвес, штат Ріу-Гранді-ду-Сул, відомому як бразильська столиця винограду та вина. У заході, який проводиться вже вп’яте, беруть участь міжнародні експоненти, зацікавлені у ринку Південної Америки.

****Vinitaly USA, Чикаго (20-21 жовтня 2024). Захід пройде вперше. Vinitaly USA планує залучити понад 1000 американських байєрів, включаючи власників ресторанів, імпортерів та дистриб’юторів, а також представників інших професій.

*****Vinitaly @ Wine Vision, Сербія, Белград (22-24 листопада 2024). Виставка проводиться під патронажем урядів Сербії, Північної Македонії та Албанії в рамках ініціативи «Відкрий Балкани», і є першим винним заходом на Балканах, який проходить у Белграді. У попередньому випуску участь взяли понад 750 виноробень. Італійський зал, організований Vinitaly у співпраці з Італійським торговим агентством, запропонує італійським виробникам вина можливість зустрітися з покупцями з найважливіших балканських ринків, які особливо зацікавлені в італійських винах.

56-а Vinitaly продемонструвала рекордні результати. Участь у виставці взяли щонайменше 4000 компаній-експонентів, які були розміщенні на площі понад 100 000 квадратних метрів. 97 тисяч відвідувачів. Спостерігалось збільшення іноземних операторів зі 140 країн, до 30 070 (31% від загальної кількості), з яких 1200 – провідні байєри (+20% порівняно з 2023 роком) з 65 країн. І ще […]

Kyiv Food and Wine Festival дводенний винний & гастро драйв!

18-19 травня на столичній ВДНГ відбувся легендарний фестиваль сиру та вина. У цьому році Kyiv Food and Wine Festival святкує своє десятиріччя, а травневий захід став 20-м у його історії.  І на ювілейній зустрічі з прекрасним (авжеж, з вином!) поціновувачі вітчизняних напоїв та гастрономії забезпечили аншлаг.  Цей успіх був  із втіхою зафіксований міжнародним інформаційним партнером Kyiv Food and Wine Festival, яким вчергове виступили Drinks+ & Wine Travel Awards. Заразом ми відмітили, що проведення заходів в такий тривожний для України час – нелегка і не надто вдячна праця. Тому, починаючи наш огляд, в першу чергу, подякуємо Сергію Клімову та його команді за ці два дні винного та гастрономічного свята, які кияни провели разом із найкращими виноробами в культовому місці.


Отже, 10 років поспіль Kyiv Food and Wine Festival розвиває винну культуру та радить українські вина – українським споживачам. Що логічно і в останні роки досить успішно. Відбувається це тактовно і навіть подекуди весело: на території фестивалю відкривають двері школи вина, сиру, гостей запрошують на різноманітні майстер-класи, де провідні експерти ринку, винороби та сировари делікатно навертають українців до вітчизняних продуктів. Цей рік не став неприємним виключенням: загалом на травневому фестивалі пройшло двадцять шість лекцій та дегустацій.

Kyiv Food and Wine Festival

Так, на стенді «Школи сиру Тетяни Дядечко» фани бурати і страчателли мали можливість знайти все необхідне для втілення своїх заповітних фантазій і розпочати власний шлях у світі сироваріння – нову колекцію наборів для домашнього сироваріння. А захоплюючий майстер-клас від Романа Хаєцького дав навички учасникам творити сир «Панір» власними руками. Загалом на «Маркеті сиру» було представлено п’ятнадцять  крафтових сироварів. І це було однозначно корисно. А, між нами, – й дуже смачно!

Але не сиром єдиним – перейдемо до головного. На Kyiv Food and Wine Festival свої вина привезли двадцять шість провідних українських виноробів.  Майже кожен презентував як популярні лінійки, так і новинки.

Kyiv Food and Wine Festival

Крафтова сімейна виноробня, заснована легендою українського тенісу Сергієм Стаховським – Stakhovsky Wines, номінант WTA, пропонувала увазі публіки “Трамінер Оранж” 2023, “Каберне” 2021, “Мерло” 2021.

Big Wines, український проєкт під зонтичним брендом всесвітньо відомої компанії Vinos de La Luz, представив вина із ефектною етикеткою від художника Івана Марчука, деякі з яких відзначені нагородами міжнародних конкурсів: BIG WINES BIG ART TELTI-KURUK 2023, BIG WINES BIG ART PINOT NOIR 2023, BIG WINES BIG ART ODESA BLACK 2023, BIG WINES BIG ART ODESA BLACK Limited Edition Ivan Marchuk 2021, BIG WINES BIG ART ODESA BLACK Limited Edition Ivan Marchuk 2020.

Євгеній Панасенко, власник виноробні Drunk Master (м. Харків), привіз зі свого героїчного міста унікальні натуральні вина, які виробляються із застосуванням методу кріо-стабілізації холодом, не фільтруються та не освітлюються, що дозволяє найліпше зберегти аромати, смаки та характер сорту.

Нова крафтова виноробня з Києва KURKUL, заснована лише 2020 року, демонструвала асортимент білих та червоних сухих вин, що витримуються в дубових бочках та виробляються за класичною технологією з мінімальним вмістом сульфітів.

Vino.ua (інтернет-магазин компанії Vitis Group) представив унікальну колекцію вин власного імпорту.

Aznauri Wine продемонструвала класичні вина і яскраву колекцією зі смаком фруктів – AZNAURI Fruit Collection.

Знайшлися серед гостей і дивні, але досить невинні збоченці, які прагли не просто дегустувати, але й… малювати вином. Втім, і для таких диваків у творчому просторі «ArtsGard» знайшлася пропозиція – безкоштовний майстер-клас з живопису, де вино виступало в якості фарби.

Збагатити свої знання про вино допитливі шанувальники змогли у «Школі вина», де таки провідні експерти, як  Олег Кравченко,Оксана Буячок, Володимир Зелениця, Євгенія Пустовіт, Богдан Панчук, Олександр Шеханін, Олександр Меєр, Григорій Кулініченко, Гліб Кошелєв,  Юлія Папенко, Ігор Петренко, Татьяна Матвеєва, Сергій Клімов, Петро Гавриленко ділились досвідом та презентували свої виноробні.

Kyiv Food and Wine Festival

На Kyiv Food and Wine Festival відбувся особливий аукціон, всі кошти з якого було направлено до БФ «Лелека-Україна» на збір для бойових медиків. Унікальні арт-об’єкти, розмальовані українськими візерунками майстринею @oks.illustrator , відобразили красу та силу нашої культури.

Kyiv Food and Wine Festival

Кияни святкували, але війна позначалася й на розвагах: розіграші вин з підписом винороба/власника організовувалися за донати.

Хоча, попри війну, обід відбувався за розкладом:  фудкорт фестивалю хизувався розмаїттям смаколиків та делікатесів – приготовлені на грилі равлики, різноманітні морепродукти, найсмачніші та соковиті ребра від «Правдивої Реберні зі Львова», ароматні пироги від гастро-кафе з власною пекарнею «Пироги та Друзі», м’ясні та сирні делікатеси тощо.

Для тих, хто прагнув їжі духовної, на фестивалі працював книжковий поп-ап від Readeat: книжкова крамниця, де можна було комфортно провести час та придбати книжки.

Kyiv Food and Wine Festival

Своїми враженями від фесту з D+ поділилися українські профі:

Гліб Кошелєв, шеф сомельє «Вітіс груп» та управляючий «Артанія бар»: «Враження кайфові! По-перше – класна локація, багато місця, набагато цікавіша і яскравіша, ніж попередня та на інших фестивалях, які влаштовував Сергій Клімов. Сподобався склад фудкорту – величезний вибір на будь-який смак: ребра, мідії, рапани, креветки, устриці… Все, що хочеш до вина.

І щодо вин, які були на фестивалі. Більшість можна купити у нас в барі. Я б рекомендував звернути увагу на Big Wines, у них дуже класні “Тельті Курук”, розе, “Одеський Чорний”. Імпонують мені вина Chateau Pinot, на мою думку, ця виноробня кращеза  всіх в України працює з сортом Піно Блан, і те, наскільки різноманітно вони вміють його втілити, – дуже класно. Згадаю їх петнат з Піно Блану – це яскравий дюшес. А всім, хто любить помаранчеві вина, рекомендую скуштувати їх оранж з Піно Блан.

Загалом у кожній виноробні можна було знайти щось особливе. У “Шоша” це “Королівська Леанка”. У “Зелениці” – “Цитронний Магарача”, петнати та рожевий “Юпітер”.

Зізнаюся, величезне задоволення отримав від власної лекції «Як обирати вино в супермаркеті та ресторані. 15 практичних порад» – така зацікавлена і доброзичлива була аудиторія!

А загалом, якщо відкинути ті трагічні події, в яких живемо, то можна б радіти – концепція фестивалю дуже крута. Багато гарних вин, їжі, інформації. Люди змогли із задоволенням зустрітись з друзями, гарно провести час – як в нашому мирному минулому. І це просто класно!».

Ольга Гірман, переможниця XIX Всеукраїнського конкурсу Український сомельє-2021, сомельє goodwine, засновниця проєкту «Винні Вечорниці»: «Фестиваль чудовий. Особисто мені подобається, що з’явилось більше сироварів. Я обожнюю сири і хочу сказати, що сировари вийшли на новий рівень. Справжнім відкриттям стали сири з Одещини від компанії «Еко-ферма». Це щось неймовірне! Їх «дорблю» смачніший, ніж автентичний, він ніжний, кремовий, не сухий. Сподобались Брі та козячі сири.

Відмічу, що на вітчизняному полі з’явились маленькі виноробні, які тільки що отримали ліцензію і, треба сказати, демонструють дуже гарну якість. Для себе помітила ігристе брют від «Лелеки», зроблений методом Шарма, – гарна альтернатива просекко на літо. Ще й приємна ціна-якість. Винний Дім “Шош”  порадував своєю якістю. Кулініченко презентував смачні вина – “Каберне Совіньйон”, “Мерло”, розе з Піно Нуар. Father’s wine – це вже класика, особливо подобаються їхні  петнати. Ще один з фаворитів – виноробня Зелениці, відмінні петнати і білі. Класно, що українське виноробство нарешті в тренді. І наразі мега популярними стають запити на дегустацію українських вин. Вина України беруть на подарунок за кордон і все частіше надають перевагу в закладах. Якщо узагальнити, – на фестивалі була дуже класна атмосфера. Дякую Сергію Клімову за організацію в такий важкий час».

Іван Перчеклій, «Кращий сомельє України 2017»: «На мій погляд, фестиваль – один з найбільш вдалих. Нарешті спостерігаємо велику кількість маленьких виробників вина та сироварів –  такого спектру раніше нам не вистачало. Мені сподобалось, що багато людей приїхало цілеспрямовано не тільки продегустувати, але і придбати в домашню колекцію не одну пляшку вина. Зацікавленим рекомендую звернути увагу на нові сорти, які з’являються в асортименті більшості виробників, вони мене здивували, й не тільки українські автохтони, але і вина з сортів Аліготе, Юпітер, Піно Блан, Цвайгельт, Іршаі Олівер та Леанка. Гарно виходять рожеві вина з сорту Піно Нуар, багато виробників експериментують з петнатами – вайнловери обов’язково повинні ці напої спробувати».

Олександр Меєр, засновник Клубу виномандрівників, «Кращий сомельє України-2018» та переможець Wine Trophy 2018: «Для мне цей фестиваль був яскравим, теплим та комфортним. Нова локація, навіть попри певні тимчасові логістичні труднощі, розширила простір та додала фестивалю світла. Якісна компанія виноробів з різними об’ємами виробництва та різним досвідом. Нові цікаві вина, якість яких з кожним сезоном дійсно вражає. Хочу особисто відмітити Father’s Wine, Sass K. Wine, Kulinichenko Winery, Виноробню Зелениці, Kochanowska winery та “Біологіст” серед крафтових, а також Stakhovsky Wines, Big Wines та Chateau Pinot. Через брак часу та іноді ажіотажу біля стендів, на жаль, не до всіх встиг завітати, виправлюсь наступного разу. Відзначу еволюціонуючу винну публіку, що все частіше цікавиться сухим вином, а не напівсолодким. Цікаві виробники сиру, до яких черги були не менше, ніж до виноробів.

Мені випало відкривати «Школу вина» в суботу своєю лекцією про локальні українські сорти. Приємно було бачити, скільки зібралося зацікавлених та небайдужих людей, я так захопився, що останні два зразки вина ми дегустували майже у режимі бліц.

Деяких відомих виробників не вистачало, сподіваюсь, вони готуються, чим нас здивувати наступного разу. Також приємно буде бачити нові обличчя серед невеликих сімейних господарств».

П’ємо українське, цінуємо, популяризуємо та підтримуємо!

18-19 травня на столичній ВДНГ відбувся легендарний фестиваль сиру та вина. У цьому році Kyiv Food and Wine Festival святкує своє десятиріччя, а травневий захід став 20-м у його історії.  І на ювілейній зустрічі з прекрасним (авжеж, з вином!) поціновувачі вітчизняних напоїв та гастрономії забезпечили аншлаг.  Цей успіх був  із втіхою зафіксований міжнародним інформаційним партнером […]

Smith Haut-Lafitte 2023 – королівський вінтаж

Нещодавно у французькому Бордо відбувся прем’єрний показ вінтажу 2023. Нагадаємо, що ці тейстинги для обраних фахівців винного світу проходять раз на рік і називаються Semaine des Primeurs — «Тиждень прем’єр», або Grands Crus Weekend. Саме тоді шато класу Гран Крю відчиняють двері своїх погребів и презентують байєрам та винним критикам, яких запрошують з різних куточків планети, ексклюзивні вінтажі 2023 року. І саме тут стартує механізм закупівель, тут приймаються найвизначніші рішення з інвестування, тут формується і цінова політика. Саме тут і тепер визначаються обсяги на продаж, доступні колекціонерам, винним брокерам та експертам… Цього року серед обраних, хто долучився до першої проби, стала і представниця DRINKS+.


Ось уже 18-й рік поспіль Union des Grands Crus de Bordeaux організовує Grands Crus Weekend, виняткову подію, яка збирає ентузіастів з усього світу. А у міжнародної преси була можливість поспілкуватися з більш ніж 100 власниками шато, а також на їх запрошення відвідати господарства і на місці розібратися в особливостях останнього бордоського вінтажу.

Оглядачам DRINKS+ випала велика честь бути запрошеними власниками Château Smith Haut-Lafitte, розташованого у самому серці апеласьону Песак-Леоньян.

Château Smith Haut-Lafitte вже кілька років поспіль є спонсором і членом комьюніті Wine Travel Awards, і про його принади ми на раз розповідали, як в інтерв’ю з першими особами, так і в інформаційних матеріалах.

Château Smith Haut-Lafitte

Історія замку бере початок у XIV ст., аж ось в 1990 році подружжя Флоранс і Деніел Катіард потрапили під чари замку, викупили його, провели колосальну реставраційну роботу і повністю присвятили себе новій пристрасті – мистецтву вина. Сьогодні цей чудовий маєток – справжня історико-культурна та туристична перлина. У кожній деталі, в кожному куточку замку та парку відчувається бажання власників передати гостям захопленість виноробством і прагнення досконалості… Це дійсно казкове гран крю!

Château Smith Haut-Lafitte

Незважаючи на неймовірну зайнятість власників Château Smith Haut-Lafitte під час Semaine des Primeurs, вони знайшли можливість приділити кілька хвилин представнику D+, дякуючи чому пощастило взяти для читачів коротенький коментар щодо презентованого вінтажу.

 Флоранс і Деніел Катіард:

«Особливістю цього теруару є природний дренаж ґрунту, що змушує коріння виноградних лоз витягувати воду та мінеральні солі з максимальної глибини, а також «дзеркальний» ефект сонця, яке відбивається промінцями на камінні, нагріваючи його і сприяючи дозріванню винограду, набуттю розкішної палітри. Це надає винам мінеральність, а також ароматичну складність. І саме ці ознаки відбивають цей винятковий терруар.

Château Smith Haut-Lafitte

Як частина одного з найстаріших замків, з 1959 року вина нашого шато класифікуються як Grands Crus Classés для червоних і білих у класифікації вин Graves. Завдяки своєму винятковому теруару маєток виготовляє елегантні, видатні та концентровані вина. Усього шість найменувань, крім однойменних з шато, ще LES HAUTS DE SMITH та LE PETIT HAUT LAFITTE – червоне та біле. Особливо пишаємося своїми білими, адже далеко не в усіх місцевих шато вони виходять такі вдалі.

Château Smith Haut-Lafitte

Ми любимо і поважаємо природу, багато працюємо в зеленому напрямку і ще з 2019 року наші вина сертифіковані як органічні. Це дуже складна система і важка робота. Ми використовуємо органічний компост. Крім того, оремо кіньми, щоб не зашкодити тендітним схилам виноградника, з якого виробляємо білі вина. Захищаємо ґрунт, висаджуючи живоплоти та дерева, встановлюючи вулики на території садиби. До речі, догляд за лісистими ділянками та живоплотами посилює гармонію з природою, якої ми постійно прагнемо. Ми переконані, що виноградарі – кращі ландшафтні архітектори.

Château Smith Haut-Lafitte

Château Smith Haut-Lafitte виготовляє вина виключно з терруару Graves Gunziennes (87 га), що в апеласьоні Песак-Леоньян. За останні кілька десятиліть стиль наших вин відчутно змінився: від дуже потужного з проявами дубу – до елегантного, вишуканого, але інтенсивного, з домінуючою ароматичною складністю. Ви відчуєте все це, дегустуючи цей особливо пам’ятний реліз».

Чому вінтаж 2023 має залишитися у пам’яті?

«Тому що Його Величність король Карл III у супроводі королеви Камілли відвідав наш замок під час збирання врожаю 2023 року. Він поділився з нами своєю відданістю збереженню біорізноманіття та своєю пристрастю до органічного сільського господарства.

В шато він спостерігав за процесом сортування винограду, навіть власноруч допоміг зробити бочку (!), спробував урожай 2005 року – року його весілля, та зустрівся з командою під час ретельного огляду об’єкту. Зустріч з ним та екскурсія для королівського подружжя парком, бондарським цехом, виноградниками та підвалами назавжди залишаться в нашій пам’яті!».

Château Smith Haut-Lafitte

Дегустаційні нотатки

• Smith Haut-Lafitte червоне 2023

Аромат дуже виразний, з гарними нотами червоних та чорних фруктів, чудовою сумішшю вишні Морелло, чорниці та чорної смородини. При аерації переважає пряна нота з відтінками гвоздики, лакриці та евкаліпта, за якими йдуть темніші та димніші ноти графіту та грифелю олівця. Чудова ароматична складність типова для цих ґрунтів.

Красива щільність і чудова текстура. Вино повнотіле та щільне з прекрасним балансом. Дубильна структура присутня, стигла, з дуже гарною текстурою та бархатистим відтінком. Дуже вишуканий вінтаж, що поєднує в собі міць та елегантність з гарною танінною структурою.

До речі, високу оцінку вінтажу дали такі провідні профі винного світу: James Suckling: 98-99; JebDunnuck : 96-98; JancisRobinson: 17; JeffLeve: 96-98; Decanter: 97; Chris Kissack: 95-97; Vinum: 96-98; Galloni Vinous: 95-97; Terre de Vins: 98; Weinwisser: 19+; DrinksBusiness: 95-97; YvesBeck: 96-98; Figaro 95-97; MarkusDelMonego: 99.

Smith Haut-Lafitte біле 2023

Має нарядний колір липового цвіту, насиченого медом. Дуже ароматний з чудовим кошиком жовтих та білих фруктів, що пропонує прекрасні перші враження. Потім розкривається неймовірна складність ніжних нот квітів акації, липи та чарівні пряні відтінки. Смак вражає свіжістю у поєднанні з дорослою красою. Перше враження на смак – свіжість, за якою слідує повнота, вираз зрілості, вершковості та насиченості, викликане ідеальним дозріванням винограду. Смак широкий, потужний, але завжди підтримується гармонійною кислотністю, що освіжає. Смак триває дуже довго, сповнений багатства, і поступово свіжість заступає кульмінаційний момент. Посмак ніжний і напрочуд для білого бордо свіжий.

Що стосується ароматичної палітри, то ми знаходимо чудову суміш жовтих фруктів: персик, абрикос, свіже манго, що поєднується зі свіжістю нот цитрусових та рожевого грейпфрута. Квітково-пряний аспект, тонший і ніжніший, з’являється пізніше, сигналізуючи про дуже гарну ароматичну складність, яка завершується дуже довгим, властивим даному теруару посмаком, що набуває віддаленого тону рушничного кременю.

James Suckling: 97-98; Jane Anson: 98; Yves Beck: 96-98; Vinum: 97-99; Jeb
Dunnuck: 95-97; Weinwisser: 19; Jancis Robinson: 17.5; Neal Martin: 95-97;
Falstaf: 95; Decanter: 95; Drinks Business: 95-97; Markus Del Monego: 99.

Вино цього року – справді класичне. Це справжнє Бордо, гідне королів.

Нещодавно у французькому Бордо відбувся прем’єрний показ вінтажу 2023. Нагадаємо, що ці тейстинги для обраних фахівців винного світу проходять раз на рік і називаються Semaine des Primeurs — «Тиждень прем’єр», або Grands Crus Weekend. Саме тоді шато класу Гран Крю відчиняють двері своїх погребів и презентують байєрам та винним критикам, яких запрошують з різних куточків планети, […]

South Africa Selection. Новий конкурс від Concours Mondial de Bruxelle

Маючи більш ніж 30-річний досвід роботи у виноробній галузі по всьому світу, Concours Mondial de Bruxelles з гордістю оголошує про South Africa Selection від CMB (CMB SA), новий престижний конкурс вин та спиртних напоїв, відкритий для всіх регіонів Південної Африки.


Прийом заявок на перший випуск South Africa Selection відкриється 1 червня 2024 року, змагання CMB SA відбудуться з 17 по 20 вересня у Кейптауні.

«Після успіху конкурсу Sauvignon Selection, проведеного CMB у березні 2023 року, який тоді називався Concours Mondial du Sauvignon, було прийнято рішення створити національний конкурс у Південній Африці у 2024 році», – розповідає Квентін Хаво (Quentin Havaux), директор Concours Mondial du Sauvignon.

Мета South Africa Selection вибрати найкращі вина та спиртні напої Південної Африки, запропонувати споживачам у всьому світі керівництво з якості та просувати виноробну спадщину ПАР на міжнародному рівні.

South Africa Selection

До складу журі входять 45 фахівців з усього світу, включаючи баєрів та міжнародних дистриб’юторів, енологів, вчених-дослідників, виноробів та виробників спиртних напоїв, журналістів та винних письменників.

Медіа-команда CMB представить переможців South Africa Selection на міжнародних винних виставках, у тому числі – Prowein, Wine Paris-Vinexpo, Vinitaly та Guiyang.

Додаткову інформацію можна знайти на офіційному сайті.

З усіх питань пишіть на електронну пошту керівнику конкурсу Лоррейн Іммельман (Lorraine Immelman): southafricaselection@vinopres.com; lorraine.immelman@vinopres.com

Лоррейн є відомим винним експертом, починаючи з 1997 року, вона заснувала у Південній Африці два успішні конкурси вин і спиртних напоїв.

Фото: southafricaselection.com

Маючи більш ніж 30-річний досвід роботи у виноробній галузі по всьому світу, Concours Mondial de Bruxelles з гордістю оголошує про South Africa Selection від CMB (CMB SA), новий престижний конкурс вин та спиртних напоїв, відкритий для всіх регіонів Південної Африки. Прийом заявок на перший випуск South Africa Selection відкриється 1 червня 2024 року, змагання CMB […]

Віддай телефон Al Condominio, отримаєш вино

Ресторан, що нещодавно відкрився у Вероні, пропонує безкоштовну пляшку вина відвідувачам, які погодилися віддати свої телефони на час трапези.


Ресторан Al Condominio, що недавно відкрився у Вероні, пропонує «пляшку гарного вина» відвідувачам, які тимчасово розлучаються зі своїми мобільними телефонами, щоб «присвятити себе задоволенню від смачних страв та компанії». Такий обмін власники ресторану назвали «цифровий детокс».

«Звільнитись від технологій – це розкіш… розкіш, тому що сьогодні справжня цінність – це час, особливо якщо він проведений у компанії друзів чи коханих з келихом гарного вина, – сказав співзасновник Al Condominio, Анджело Лелла (Angelo Lella). – Наша концепція виявилася популярною серед відвідувачів, до нас стали приїжджати з інших міст Італії».

Телефон замикається у ящику на вході до ресторану, в обмін на ключ відвідувач отримує пляшку вина. Гості також можуть написати відгук про страву та залишити її в ящику, забираючи телефон. Тим, хто залишить найкращий відгук –  під час наступного візиту буде запропоновано обід.

Джерело: decanter.com, theguardian.com
Фото: commongrape.com

Ресторан, що нещодавно відкрився у Вероні, пропонує безкоштовну пляшку вина відвідувачам, які погодилися віддати свої телефони на час трапези. Ресторан Al Condominio, що недавно відкрився у Вероні, пропонує «пляшку гарного вина» відвідувачам, які тимчасово розлучаються зі своїми мобільними телефонами, щоб «присвятити себе задоволенню від смачних страв та компанії». Такий обмін власники ресторану назвали «цифровий детокс». […]

«Великі вина» на Одещині

Виноробна компанія Big Wines, амбітний український проєкт під зонтичним брендом всесвітньо відомої компанії Vinos de La Luz, придбала землю для власних виноградників на території Бородінської громади, що на Одещині.


Деякий час тому компанія Big Wines облаштувала власне виробництво під Богуславом, Київська область, про що Drinks+ повідомила Наталія Бурлаченко – амбасадор Vinos de La Luz, СЕО Big Wines та номінант Wine Travel Awards у Ambassador та Wine & Food Influencer. І ось наразі компанія орендувала 84 га з наявними виноградниками та придбала додаткові 20 га для нового винограднику.

Нагадаємо, що перше вино від Big Wines – BIG WINES BIG ART limited edition. Ivan Marchuk 2020 Odesa Black вже здобуло три високі нагороди на престижних світових конкурсах. Свою першу золоту медаль вино отримало на Mundus Vini-2023, друге золото – на Berliner Wine Trophy-2023 та Grand Gold Medal на Cervim-Viticoltura Eroica-2023. У 2024 році, на міжнародному конкурсі Berliner Wine Trophy в Німеччині, ще одно вино від Big Wines отримало визнання і золоту медаль – «Тельті Курук».

BIG WINES BIG ART було створено в колаборації зі знаменитим українським художником Іваном Марчуком, етикетки Big Wines прикрашають полотна великого майстра.

«Ми отримали підтримку від великого маестро і перший наш реліз дуже гучно розлетівся інформаційним простором. Але ми продумали не тільки перший крок. Триптих картини Івана Марчука «Пробудження» буде складатися з трьох частин – з трьох етикеток, тобто з трьох вінтажів. Поступово, за три роки історії цього вина можна буде скласти цілу картину», – коментує пані Наталія.

Вино від Big Wines буде представлено на стенді Wines of Ukraine у Лондоні на London Wine Fair. 21 травня 2024 року з 10.30 до 12.30 під дахом лондонської виставки відбуватися Церемонія нагородження Wine Travel Awards 2023-2024.

Виробники Big Wines обрали для своїх вин флагманські сорти – Одеський Чорний для червоних вин та Тельті Курук для білих. Надалі сортовий асортимент буде збільшуватися, якими саме сортами – слідкуйте за новинами від Drinks+.

Виноробна компанія Big Wines, амбітний український проєкт під зонтичним брендом всесвітньо відомої компанії Vinos de La Luz, придбала землю для власних виноградників на території Бородінської громади, що на Одещині. Деякий час тому компанія Big Wines облаштувала власне виробництво під Богуславом, Київська область, про що Drinks+ повідомила Наталія Бурлаченко – амбасадор Vinos de La Luz, СЕО […]

Favorite Food & Drinks: найкраще – до столу!

В Києві відбувся ювілейний п’ятий незалежний професійний дегустаційний конкурс Favorite Food & Drinks, міжнародним інформаційним партнером якого є Drinks+ та Wine Travel Awards.


П’ятий міжнародний професійний дегустаційний конкурс Favorite Food & Drinks став не тільки ювілейним, але й рекордним за кількома показниками.  Вперше дегустації тривали 3 дні і охопили 20 номінацій харчових продуктів.

Професійна дегустаційна комісія у 2024 році також стала рекордною за кількістю – 22 представника провідних національних і регіональних торговельних мереж, формату «біля дому», ритейлу АЗК, маркетплейсів,  асоціацій, виробничих компаній. Серед них: NOVUS, Епіцентр К, НАССР Еко-Маркет, Auchan Україна, ROZETKA, АТБ-МАРКЕТ, KLO, Велмарт, Метро Кеш енд Кері Україна, КОЛО, Тайстра груп, GRADUS, Доярочка, ФОРА, Alma-Veko Food та інші. Вперше дегустаторами Favorite Food&Drinks  стали Костянтин Грубич, експерт з якості, журналіст, телеведучий, автор рубрики «Знаю Споживаю» у телешоу «Сніданок з 1+1»,  Володимир Багдасарян, керівник м’ясного виробництва у «Велмарт», Павло Чернецький,  керівник відділу «Продукти харчування» Rozetka,  Максим Якименко, менеджер категорії «напої» КОЛО, Мар’яна Поп’юк «Тайстра» та інші провідні фахівці.

За результатами дегустаційного конкурсу цього року чотири найменування завоювали Гран-Прі, золоті медалі отримали 155 найменувань продуктів та напоїв, срібні – 49, бронзові – 1.

Всього комісія провела органолептичну оцінку «наосліп» 209 дегустаційних зразків від 39 компаній учасників – це ще один рекорд  Favorite Food & Drinks 2024.  На дегустацію було надано продукцію українського виробництва, а також імпортовану із В’єтнаму, Латвії, Литви та Польщі.

Дегустатори мали можливість першими в Україні продегустувати інноваційні продукти та концептуально нові розробки.

Засновниця та організаторка конкурсу Олена Сініціна зазначає: «Ми маємо амбітні цілі. Окрім того, що Favorite Food & Drinks направлено на  покращення культури свідомого споживання харчових продуктів, проєкт сприяє зміцненню конкурентоспроможності виробників, просуванню бренду України на світових фудринках як країни-постачальника нових, інноваційних, традиційних та якісних харчових продуктів з високими органолептичними властивостями».

Ексклюзивно, під час ділової частини Закритої зустрічі лідерів фудринку Favorite Food&Drinks, Олена Сініціна, к.е.н., засновниця та організаторка конкурсу Favorite Food&Drinks поділилася з учасниками та партнерами результатами власних досліджень щодо некомерційних факторів, які посилюють конкурентні переваги постачальників. Наталія Краснощок, бренд-менеджерка ВТМ VARUS,  розповіла про досвід власних торгових марок VARUS і роботу з партнерами. Марина Данилюк, керівниця відділу розвитку «Ярофрут» поділилася власною експертизою ринку замороженої продукції в Україні та Європі та розповіла про тренди, потреби, стратегії розвитку у 2024 році. А Богдана Леонова, директорка з розвитку холдингу компаній Alma Veko, Food зробила доповідь на тему, що зараз цікава багатьом учасникам фуд-індустрії – «Їжа майбутнього, тренди та інноваційні технології food-ритейлу. На що очікувати ритейлу та виробникам».

Споживачі та бізнес-партнери можуть довіряти відзнакам Favorite Food&Drinks нанесеним на пакування продуктів харчування та напоїв, адже вони пройшли суворе оцінювання високопрофесійними, незалежними експертами.

Шукайте відзнаки Favorite Food&Drinks на етикетках та пакуваннях продуктів.

Favorite Food & Drinks запрошує виробників з усіх регіонів України взяти участь і поставити поряд зі своїм брендом заслужений знак якості.

Favorite Food & Drinks 2024 завдячує нашим захисникам – Збройним силам України за те, що ми з вами маємо можливість вести свій бізнес. Кожен з українців робить свій внесок у підтримку захисників, і цього року Favorite Food & Drinks зробив свій: 100 грн за кожен з наданих учасниками дегустаційних зразків. 30 000 грн перераховано у 3-тю окрему штурмову бригаду.

В Києві відбувся ювілейний п’ятий незалежний професійний дегустаційний конкурс Favorite Food & Drinks, міжнародним інформаційним партнером якого є Drinks+ та Wine Travel Awards. П’ятий міжнародний професійний дегустаційний конкурс Favorite Food & Drinks став не тільки ювілейним, але й рекордним за кількома показниками.  Вперше дегустації тривали 3 дні і охопили 20 номінацій харчових продуктів. Професійна дегустаційна […]

Нова колекція Pét-Nat від Father’s Wine VB

Виноробня з Тернопільщини, що вже здобула багатьох прихильників як в Україні, так і за межами нашої країни, номінант міжнародної премії Wine Travel Awards, випустила колекцію «натуральних ігристих» врожаю 2023 року.   


Свій перший Pét-Nat винороби Father`s wine VB зробили у 2019 році, це було рожеве «сільське шампанське». Наразі виноробня представила лінійку пет-натів: Йоханітер, Юпітер, Геліос, Оттонель, Дублянський.

Pét-Nat Йоханітер (біле):

  • тип: ігристе сухе
  • аромат: яскравий з вираженими нотами квашених білих яблук, цвіту бузини, квіткового меду
  • смак: яблуко, лайм
  • сорт винограду Йоханітер
  • вміст алкоголю: 10,5%

Йоханітер


Pét-Nat Юпітер (рожеве):

  • тип: ігристе сухе
  • аромат: солодкий, ягідний, з нотами грейпфруту, малини, барбарису, суниці, банану
  • смак: яскравий, насичений, ягідний
  • сорт винограду Юпітер
  • вміст алкоголю: 10,8%

Юпітер


Pét-Nat Геліос (біле):

  • тип: ігристе сухе
  • аромат: лимон, яблука Golden, мед, цвіт абрикосу, різнотравʼя
  • смак: яскравий, цитрусовий
  • сорт винограду Геліос
  • вміст алкоголю: 10,5%

Геліос


Pét-Nat Оттонель (оранж)

  • тип: ігристе сухе
  • аромат: яскравий, мускатний, з медовими нотами, сушені польові квіти
  • смак: легка танінність
  • сорт винограду Мускат Оттонель
  • вміст алкоголю: 10,5%

Оттонель


Pét-Nat Дублянський (оранж)

  • тип: ігристе сухе
  • аромат: яскравий, малиновий, солодко-медовий, карпатські трави
  • смак: цитрусові
  • сорт винограду Дублянський (локальний сорт Західної України)
  • вміст алкоголю: 10,8%

Дублянський

Вино можна придбати на сайті виноробні – окремими пляшками або сетом. При покупці сета в подарунок йде бокс.

Фото: fathers-wine.com.ua

Виноробня з Тернопільщини, що вже здобула багатьох прихильників як в Україні, так і за межами нашої країни, номінант міжнародної премії Wine Travel Awards, випустила колекцію «натуральних ігристих» врожаю 2023 року.    Свій перший Pét-Nat винороби Father`s wine VB зробили у 2019 році, це було рожеве «сільське шампанське». Наразі виноробня представила лінійку пет-натів: Йоханітер, Юпітер, Геліос, […]

X
Украина