Увага!

Увага! На сайті використовуються cookie файли.

The site uses cookie files

Даний сайт має вікове обмеження.

This site has age restrictions!

Я підтверджую, що мені, на жаль, давно виповнилося 18 років
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Усі відтінки зеленого: світ органічних вин на ProWein 2023

Бажання стати «зеленим» наразі не обмежується поняттям «зеленої політики». Зростання усвідомлення важливості безпеки харчових продуктів та напоїв, а також проблем навколишнього середовища та зміни клімату означає, що все більше споживачів шукають продукти, виготовлені без використання синтетичних сполук, хімікатів або генетично модифікованих компонентів. Тобто – «зелений» продукт.


Ще якихось 20 років тому термін «біо» на етикетці чи полиці магазину нерідко змушував споживача розриватися між почуттям відповідальності та якістю, сьогодні таке майже не відбувається. Також загальновизнаним стало те, що органічне вино коштує дорожче, ніж неорганічне, оскільки у виробника органічного вина більше роботи на винограднику.

Присутність органіки на провідній світовій виставці вин та алкогольних напоїв розпочалася 14 років тому. Тоді приблизно 120 «зелених» учасників відвідали захід. З того часу їхні лави суттєво поповнилися, очікується, що ProWein 2023 відвідають понад 300 виробників органічних вин. До них приєднаються імпортери та експортери з профільних асоціацій з усього світу. Спеціальна виставка «Organic World» (зал 5, стенд A15-A40) збере 40 міжнародних експонентів, їх доповнять органічні пропозиції ProWein.

Лідери органіки: Іспанія, Італія, Франція, Австрія

Органічне виноградарство стабільно зростало протягом останніх десятиліть. Нещодавні дані OIV повідомляють, що з 2008 року кількість органічних виноградників потроїлася, майже півмільйона гектарів виноградників (6,2% від загальної площі виноградників по всьому світу) наразі відведено під органічні лози.

світ органічних вин

Італія заявляє про володіння найбільшою часткою (15%) органічних виноградників серед інших країн, за нею йдуть Франція та Австрія з часткою 14%. Однак найбільша площа органічних виноградників припадає на Іспанію (через величезну загальну площу виноградників), які разом з іншими лідерами, Італією та Францією, становлять 74% загальної площі органічних лоз у світі. За даними German Wine Institute, Німеччина (9%) потроїла своє органічне виноградарство протягом останніх десяти років. За останні 25 років Швейцарія (2,8%) пережила зростання, її органічні угіддя збільшилися з 12 га до 426.

Такі статистичні дані говорять про кардинальні зміни та пріоритети споживачів.

Спектр міжнародних асоціацій

Втім, спеціалісти переконані, що «органічний шлях» не гладкий, він усіяний інтерпретаціями, сертифікатами та неузгодженою специфічною термінологією. Близько 50% всіх виробників органічного вина в ЄС об’єднані в асоціації. І хоча кожна асоціація має свої власні програми, це не ієрархія, як припускають деякі учасники торгівлі та споживачі. Не існує єдиного параметра для всіх. Наприклад, умови виробництва в горах Швейцарії мають мало спільного з потребами виноробів середземноморської Франції. Однак розуміння підходу і спрямованості кожної асоціації допоможе пролити світло та зробити вибір більш осмисленим. Нижче наведено список асоціацій, якими позначені ті чи інші виробники органічних вин, що будуть представлені на Prowein 2023.

світ органічних вин

Bio: термін «біо» захищений законами ЄС по всій Європі. Починаючи з 2012 року, вино, виготовлене відповідно до директив ЄС, можна продати під захищеною назвою «органічне вино». Ці рекомендації включають максимальне обмеження рівня сірки, а також заборону використання певних добавок та генної інженерії. Вина, виготовлені відповідно до цих рекомендацій, можуть бути охарактеризовані як біо-вино, органічне вино або еко-вино та позначені зеленим логотипом ЄС.

Bioland (зал 5, стенд C 30): означає відмову від синтетичних хімічних азотних добрив та пестицидів. Виноградарі Bioland зобов’язуються вирощувати виноград, спираючись на суворі правила, які виходять далеко за межі встановлених законом мінімальних стандартів для органічних продуктів харчування. На сьогоднішній день близько 300 виноробів приєдналися до руху Bioland.

Demeter (зал 5, стенд C 19): 25 років тому Thomas Hartenecke з Бадена став першим виноробом у Німеччині, сертифікованим Demeter. Сьогодні це понад 60 виноробів із площею понад 500 га. Demeter є всесвітньою біодинамічною асоціацією, що налічує 7000 членів, і відома своїми суворими та жорсткими правилами, деякі члени також живуть відповідно до антропософських принципів, на яких заснована асоціація.

Ecovin (зал 5, стенд C 39): заснована в 1985 році, це одна з найбільших асоціацій органічних виноробень у всьому світі з майже 250 членами в Німеччині, де вона має глибоке коріння. Це надзвичайно надійна форма органічної сертифікації.

Fair’N Green (зал 4, стенд A 49): у 2013 році, коли ця асоціація була заснована, деякі з існуючих на той час асоціацій відкинули її як псевдоорганічну. Акцент робиться на сталому розвитку та екологічних питаннях. У 2022 році кількість членів у Німеччині перевищила 75 осіб, зараз асоціація включає виробників з Австрії, Швейцарії, Франції, Італії, Португалії та Ізраїлю. Fair’N Green співпрацює з Geisenheim Wine University.

Vignerons de Nature (зал 5, стенд C 10): об’єднання налічує приблизно 40 французьких маєтків, більшість із яких орієнтовані на експорт.

Незважаючи на відсутність власного стенду, багато членів Respekt-Biodyn (в тому числі Ökonomierat Rebholz/Німеччина, Wittmann/Німеччина, Weingut Loimer/Австрія, Bernhard Ott/Австрія та Foradori/Італія серед інших) будуть присутні на ProWein 2023. Асоціація високо цінує біодинамічний підхід до органічного вирощування та, як наслідок, дотримується досить прагматичного погляду на органічні принципи. Нині в асоціації 27 членів із Німеччини, Австрії, Італії, Словенії та Угорщини.

світ органічних вин

Говорячи про вино, не можна забувати два основних моменти: виноградник та льох. Таким чином, важливо відокремити «certified organic» від «organically grown». Різниця полягає у допуску добавок у льоху (organically grown). Щоб допомогти зрозуміти ці тонкощі, пов’язані з вином, AÖL Rhineland-Palatinate-Saarland (Робоча група з органічного сільського господарства) спільно із федеральними асоціаціями Bioland, Biokreis, Demeter, Ecovin та Naturland створили брошуру під назвою «Wein aus Trau». Цей спільний проєкт призначений для читачів, які бажають краще зрозуміти екологічне виноградарство в Німеччині та за допомогою фотографії і тексту оцінити складний шлях від винограду до скла.

Джерело: wineindustryadvisor.com
Фото: newsweek.com, thehonestconsumer.com

Бажання стати «зеленим» наразі не обмежується поняттям «зеленої політики». Зростання усвідомлення важливості безпеки харчових продуктів та напоїв, а також проблем навколишнього середовища та зміни клімату означає, що все більше споживачів шукають продукти, виготовлені без використання синтетичних сполук, хімікатів або генетично модифікованих компонентів. Тобто – «зелений» продукт. Ще якихось 20 років тому термін «біо» на етикетці […]

Дегустація словацьких вин у Британії

Посольство Словаччини у Великобританії представило у Лондоні вина своєї країни.


У Лондоні у винному клубі 67 Pall Mall відбулася World of Slovak Wines – презентація словацьких вин. Загалом на заході було представлено 60 вин від 15 виноробів.

«Як і слід було очікувати від східноєвропейської країни, Словаччина славиться свіжими білими, яскравими рожевими та органічними orange wines. Проте, на дегустації також було представлено дивовижну варіацію складних, повнотілих червоних вин», – кажуть організатори заходу.

Дегустація словацьких вин

Наприклад, виноробня Martin Pomfy з Малих Карпат (де знаходиться майже половина словацьких виноробень), продемонструвала два червоні вина. Особливо гості відзначили сухе Cabernet Sauvignon, витримане у французькому дубі протягом 30 місяців.

Ще одним червоним вином, що запам’яталося, стало Pinot Noir 2021 року від Bott Frigyes, виноробні площею 10 га на півдні країни, розташованої на південних схилах пагорбів Музсла недалеко від річки Гарам. Bott Frigyes здійснює ферментацію з використанням старого угорського дуба.

Дегустація словацьких вин

Також на World of Slovak Wines були представлені менш відомі сорти, наприклад, Nigori 2018, зроблене зі 100% Welschrisling. Винороб Жолт Суто (Zsolt Suto) з виноробні Strekov 1075, розташованої на південному заході Словаччини, називає це вино «каламутним, свіжим, з інтенсивно фруктовим і вершково-дубовим смаком». Організатори кажуть, що це orange wine, розлите у пляшки із сирим осадом, є однією з тих позицій вин, «яка може викликати цікавість британського ринку, який завжди шукає щось нове».

Загалом у Словаччині близько 10 000 га виноградників та 692 зареєстрованих виноробів. Вирощують різноманітні сорти винограду як і інші східноєвропейські сусіди, особливо в Угорщині, з якою Словаччина ділить виноробний регіон Токай.

Дегустація словацьких вин

Серед найвідоміших сортів Словаччини: Frankovka modrá, Grüner Veltliner, Welschriesling, Furmint,  Svätovavrinecké, Müller-Thurgau та різні Pinot.

Як уже згадувалося, червоні вина Словаччини повнотілі, найкращими вважаються Hron, Neronet, Nitria.

«Я радий, що ми змогли продемонструвати найкращі вина Словаччини винним професіоналам у Лондоні. І я вважаю, що їхня якість була переконливою. Іноді ви дійсно знаходите коштовності у несподіваних чи раніше невідомих регіонах», – каже Роберт Ондрейчак (Robert Ondrejcsak), посол Словаччини у Великій Британії.

У 2021 році експорт словацького вина до Великобританії оцінювався у 183 609 євро порівняно з 3500 та 1500 євро у 2020 та 2019 роках відповідно.

Виноробні, які були представлені на World of Slovak Wines:

  • Martin Pomfy
  • Strekov 1075
  • Bott Frigyes
  • Matyas Family Estate
  • Slobodne
  • Tokaj Macik Winery
  • Vino Magula
  • Shebo Winery
  • Habsburg Winery
  • Chateau Topolcianky
  • Vino MRVA & Stanko
  • Ostrozovic
  • Papillon Vino Od Francuza
  • Vinarstvo Predium Vrable

Джерело: harpers.co.uk
Фото: facebook.com/tokajmacik, facebook.com/BottFrigyes

Посольство Словаччини у Великобританії представило у Лондоні вина своєї країни. У Лондоні у винному клубі 67 Pall Mall відбулася World of Slovak Wines – презентація словацьких вин. Загалом на заході було представлено 60 вин від 15 виноробів. «Як і слід було очікувати від східноєвропейської країни, Словаччина славиться свіжими білими, яскравими рожевими та органічними orange wines. […]

Уряд Великобританії оголосив про заборону використання одноразового пластику у підприємствах громадського харчування та гостинності Англії

Нове законодавство, яке забороняє одноразовий пластик в англійських закладах, набуде чинності у жовтні 2023 року після консультацій з Департаментом довкілля, продовольства та сільського господарства.


У прес-релізі, опублікованому Департаментом згадуються «одноразові пластикові тарілки, таці, миски, столові прилади, палички для повітряних куль, а також деякі види полістиролових стаканчиків та харчових контейнерів» як предмети, що підпадають під майбутню заборону, що набуде чинності у жовтні 2023 року.

Англія використовує 2,7 мільярда одиниць одноразових столових приладів, більшість із яких пластикові, і 721 мільйон одноразових тарілок на рік, за оцінками уряду переробляються лише 10%.

З жовтня 2023 року роздрібним торговцям, підприємствам, які працюють на винос, постачальникам продуктів харчування та індустрії гостинності, буде заборонено використовувати одноразовий пластик. Це може стати проблемою, особливо для тих, хто пропонує їжу та напої на винос. Проте реакція галузі була позитивною. Згідно з офіційними даними, понад 95% тих, хто брав участь в опитуванні, висловилися за.

використання одноразового пластику

«Пластик занадто довго був найдешевшим рішенням, а це означає, що більшість підприємств не мали стимулу піклуватися про навколишнє середовище і щось змінювати, – каже Габріель Уотерхаус (Gabriel Waterhouse), шеф-кухар та власник The Water House Project у Лондоні. – Однак поки не ясно, як заборона вплине на ресторани, оскільки пластик, що обговорюється, це в основному тара з місць, де їжу купують на виніс. Пошук не пластикової альтернативи – додаткові витрати для закладів. Ще одна проблема – це ланцюжок доставок. Я думаю про незліченні пластикові ящики, які ресторани отримують щодня і які часто не використовуються повторно або не переробляються, а також про непотрібне пакування фруктів та овочів».

Загалом Уотерхаус вважає заборону «позитивною і запізнілою», проте критикує надмірну увагу уряду до місць гостинності замість великих супермаркетів, для яких одноразовий пластик є «набагато більшою проблемою». Він додав, що супермаркети «уникнуть більшості наслідків цієї політики, оскільки фінансово вони міцніше стоять на ногах та готові до здійснення прогресивних та великомасштабних змін».

Виконавчий директор UKHospitality Кейт Ніколлс (Kate Nicholls) сказала про нову політику наступне: «Стійкий розвиток є пріоритетом для сектору гостинності, UKHospitality взяла на себе загальногалузеву мету досягнення нульового рівня викидів до 2040 року, що включає повну відмову від одноразового пластику. Місця гостинності вже досягли величезних успіхів у відмові від одноразового пластику та використання більш екологічних альтернатив, але існують побоювання щодо практичності запропонованої заборони для закладів громадського харчування, які пропонують їжу не тільки на місці, а й на виніс. Уряд прислухався до побоювань UKHospitality з цього приводу та розширив список тих, хто звільнений від заборони, включивши до нього цих гібридних операторів. Таке звільнення дає додатковий час для розвтку альтернативних ринків стійкої упаковки».

З минулого року заборона на одноразовий пластик у місцях громадського харчування діє у Шотландії.

Уряд Великобританії також розглядає можливість розповсюдження заборони на одноразові пластикові пакети, вологі серветки та тютюнові фільтри.

Джерело: thedrinksbusiness.com, thecaterer.com
Фото: thecaterer.com, hotbargainsstore.com

Нове законодавство, яке забороняє одноразовий пластик в англійських закладах, набуде чинності у жовтні 2023 року після консультацій з Департаментом довкілля, продовольства та сільського господарства. У прес-релізі, опублікованому Департаментом згадуються «одноразові пластикові тарілки, таці, миски, столові прилади, палички для повітряних куль, а також деякі види полістиролових стаканчиків та харчових контейнерів» як предмети, що підпадають під майбутню […]

Вина України з півночі на південь. Все для Перемоги!

26 січня відбудеться благодійна дегустація унікальних українських вин «Винна подорож Україною. З Півночі на Південь, із Заходу на Схід» в гастрономічному супроводі страв від шеф-повара ресторану «Глек» Андрія Северенчука.


Велика благодійна дегустація унікальних вин «Подорож Україною» розпочнеться 26 січня о 18.00 у ресторані сучасної київської кухні «Глек» Під час дегустації організатори запропонують 15 вин кращих вінтажів з власних колекцій як великих, так і крафтових виноробень України.

Bohdan’s Winery

«Винна подорож Україною» розпочнеться з ігристого, виготовленого ще з кримського винограду від Artwinery з героїчного Бахмута. Поділля представлятимуть виноробні Father’s Wine з Тернопільщини та Bogdan’s Winery з мальовничих схилів Бакоти, Чернігівщину – виноробня VINOMAN, центр України – Korus Wine з Кропивницького.

Vinoman Winery

Виноробня Beykush Winery з Миколаївщини представить Причорномор’я. Prince Trubeskoi Winery – Херсонщину. Одещину – 46 Parallel Wine Group, Shabo, Villa Tinta і виноробня «Колоніст».

46 Parallel Wine Group

Також на дегустації можна буде скоштувати вина із Закарпаття від Stahovsky Wines та Chateau Chizay. А завершиться вечір легендарною «Масандрою».

Chateau Chizay

Також учасникам заходу запропонують смаколики від місцевих виробників, що є учасниками світового руху Слоу Фуд в Україні.

Ведучі вечора члени Асоціації Сомельє України Юрій Глушко та Олексій Дуров.

Організатори події: Prince Trubetskoi Winery, Chateau Chizay, Artwinery, Slow Food in Ukraine, Korus Wine, VINOMAN, ресторан сучасної київської кухні «Глек».

Вартість квитка: 2700 грн.

100 % коштів від продажу квитків буде перераховано на допомогу загону, що зараз боронить нашу рідну країну на передовій.

Джерело: facebook.com/hlekrestaurant
Фото: facebook.com/hlekrestaurant

26 січня відбудеться благодійна дегустація унікальних українських вин «Винна подорож Україною. З Півночі на Південь, із Заходу на Схід» в гастрономічному супроводі страв від шеф-повара ресторану «Глек» Андрія Северенчука. Велика благодійна дегустація унікальних вин «Подорож Україною» розпочнеться 26 січня о 18.00 у ресторані сучасної київської кухні «Глек» Під час дегустації організатори запропонують 15 вин кращих […]

Массімо Боттура відкриває новий ресторан у США

Знаменитий італійський шеф-кухар та власник Osteria Francescana відкриває Torno Subito у Майямі. 


Це буде не перший ресторан Массімо Боттури (Massimo Bottura) у США. У 2020 він відкрив Gucci Osteria da Massimo Bottura Beverly Hills в Лос-Анджелесі. Улюбленими стравами гостей у цьому закладі стали смажені артишоки з перепелиним яйцем та мигдальним кремом, а також класичне трюфельне різотто. Поки невідомо, що саме сподобається гостям Torno Subito у Майамі, але критики не мають сумніву, що «напевно, це буде щось чудове».

Массімо Боттура

Torno Subito співпрацює з King Goose Hospitality, корпорацією, яка очолює проект Julia & Henry – семирівневий розважальний комплекс, у якому будуть представлені 20 закладів з їжею та напоями від таких шефів, як Мішель Бернстайн (Michèle Bernstein), Хосе Мендін (Jose Mendin) та ін. І саме на даху Julia & Henry розташовуватиметься новий заклад Боттури.

Ресторан у Майамі буде схожий на свій аналог у Дубаї, пропонуючи меню, натхнене італійською Рів’єрою. Torno Subito в Дубаї був першим рестораном відомого шеф-кухаря, відкритий за межами Італії. З вікон відкривається захоплюючий краєвид на морське узбережжя. Нещодавно заклад був відзначений зіркою Michelin.

Массімо Боттура

Бернардо Паладіні

Ресторан Torno Subito у Майамі очолив шеф-кухар Бернардо Паладіні (Bernardo Paladini), який був частиною команди ресторану у Дубаї. До цього сім років Паладіні працював з Массімо Боттурою в Osteria Francescana та Franceschetta 58.

«Наша подорож Torno Subito Dubai була неймовірною, мене переповнює любов, – розповідає Бернардо Паладіні. – Як каже наш лідер Массімо Боттура, «ми маємо проектувати у майбутнє найкраще з нашого минулого». Отже, настав час для наступного розділу. Я почуваюся щасливим, оскільки майбутнє вже будується. Побачимося в Майамі».

Джерело: tornosubitodubai.com, foodandwine.com, eater.com, miaminewtimes.com
Фото: forbes.com, caterermiddleeast.com

Знаменитий італійський шеф-кухар та власник Osteria Francescana відкриває Torno Subito у Майямі.  Це буде не перший ресторан Массімо Боттури (Massimo Bottura) у США. У 2020 він відкрив Gucci Osteria da Massimo Bottura Beverly Hills в Лос-Анджелесі. Улюбленими стравами гостей у цьому закладі стали смажені артишоки з перепелиним яйцем та мигдальним кремом, а також класичне трюфельне […]

Світ французького вина на VIN

У Великій Британії відбудеться VIN – дегустаційний захід, у якому візьмуть участь 50 виробників та імпортерів Франції.


Дегустація VIN, яка оголошена найповнішою дегустацією французьких вин у Великій Британії, відбудеться 2 лютого 2023 року в Royal Horticultural Halls.

У заході візьмуть участь французькі виробники та імпортери французьких вин у Великій Британії, які шукають нові ринки. Будуть представлені всі виноробні регіони Франції з повним спектром органічних, біодинамічних, вин з низьким рівнем втручання та унікальні бленди.

«Цією дегустацією ми хочемо продемонструвати різноманітність того, що робить Франція, – каже Клер Протон (Claire Prothon), старший консультант з вин та спиртних напоїв у Business France, організатор заходу. – Французькі винороби перебувають у центрі ключових тенденцій, саме тому щороку з’являються чудові вина».

VIN

На VIN вручатиметься премія French Champions, переможців оберуть професіонали виноробства Великобританії, що входять до French Wine Academy, що стане свідченням чудової роботи винної індустрії з просування французьких вин у Великобританії.

Пандора Містрі (Pandora Mistry), також старший консультант Business France, додала: «Британський ринок унікальний – незалежно від того, наскільки він насичений, завжди є місце для нового, чудового вина. Ця дегустація стане можливістю спробувати вина, які виробники та імпортери бажають представити у Великій Британії, VIN – це чудовий шанс поспілкуватися з виробниками, а також зустрітися з імпортерами, які мають вина, готові до виходу на ринок. Участь у VIN стане нагодою зав’язати як довгострокові ділові зв’язки, так і втілити короткостроковий проект».

Дегустація VIN призначена винятково для професіоналів торгівлі. Усі реєстрації будуть перевірені та підтверджені командою Business France.

Зареєструватись для участі можна тут.

З детальною інформацією про дегустаційний захід та його учасників можна ознайомитись тут.

Джерело: harpers.co.uk
Фото: mywinetribe.com

У Великій Британії відбудеться VIN – дегустаційний захід, у якому візьмуть участь 50 виробників та імпортерів Франції. Дегустація VIN, яка оголошена найповнішою дегустацією французьких вин у Великій Британії, відбудеться 2 лютого 2023 року в Royal Horticultural Halls. У заході візьмуть участь французькі виробники та імпортери французьких вин у Великій Британії, які шукають нові ринки. Будуть […]

Korus Wines. «Тризуб», «Сміливість», «Воля»

Купуйте українське, воно того варте!


«Багато хто шукає український продукт для подарунку на Різдво чи Новий рік. Тому пропонуємо три червоних вина, які не соромно буде покласти до різдвяного кошика», – кажуть виконроби з міста Кропивницький.

Власники Korus Wines Руслан та Ганна Ковалевські – справжні винні ентузіасти й творці. Їхня невеличка виноробня розташована просто на подвір’ї садиби. Korus Wines виробляють білі, рожеві, червоні та ігристі сухі вина. «Винятково сухі», – наголошує пан Руслан. Ігристе Muskat Korus Wine здобуло срібну медаль на всеукраїнському конкурсі «Одесский залив-2020». На дегустаційному конкурсі вин, який проходив у рамках Ukraine Wine&Spirits Awards-2020, вина кропивницької виноробні здобули 4 бронзові медалі. Вина родини Ковалевських були представлені на Kyiv Food and Wine Festival, що проходив 5-6 червня 2021 року.

Korus Wines

Korus Wines війшла до «WTA Гайд. Україна», яким 1 листопада відкрився новий рік премії  Wine Travel Awards, ми вибрали топ 8, – до яких варто завернути, коли українські винні шляхи стануть безпечні та покличуть у путь.

Щодо різдвяного кошика та святкового столу, власники Korus Wines підготували три вина з патріотичними назвами:  «Тризуб», «Сміливість», «Воля».

• «Тризуб» 2020. Це купаж червоних вин Сапераві 50%, Одеський Чорний 30%, Піно-Нуар 20%. Пів року витримки у французькому дубі, та півтора року витримки у пляшці.

• «Сміливість» – купаж червоних вин Сапераві 70% та Мерло 30%, з витримкою 6 місяців у бочці з французького дубу. Яскраве вино з нотами чорносливу, спецій та копченості.

• «Воля». Червоне вино з сорту Одеський Чорний. Потужне вино як і воля українців до свободи та незалежності. Витримане 6 місяців у бочці з французького дубу. Ноти ожини, лісових ягід, терену, спецій.

Фото: facebook.com/koruswine

Купуйте українське, воно того варте! «Багато хто шукає український продукт для подарунку на Різдво чи Новий рік. Тому пропонуємо три червоних вина, які не соромно буде покласти до різдвяного кошика», – кажуть виконроби з міста Кропивницький. Власники Korus Wines Руслан та Ганна Ковалевські – справжні винні ентузіасти й творці. Їхня невеличка виноробня розташована просто на […]

Популярні буріто

Підбиваючи підсумки року, більшість компаній роблять звіти з продажу. Grubhub Inc. – американська платформа для замовлення та доставки готової їжі в Інтернеті та у мобільних додатках – не виняток. Компанія опублікувала звіт, який демонструє, що саме найчастіше замовляв споживач цього року.


За даними Grubhub, у 2022 році, ця популярна мексиканська страва була замовлена у США понад 4 мільйони разів, про що повідомляється у звіті «2022 Delivered». За даними тієї ж компанії, у 2021 році, буріто було восьмим за популярністю перекусом серед споживачів.

«Понад 4 мільйони замовлень! Це справжній рекорд», – кажуть у компанії.

Буріто

За даними Grubhub, до десятки страв, що найбільше замовляються, цього року увійшли:

  • Буріто
  • Чізбургер
  • Піца з сиром
  • Пад тай
  • Кесаділля з куркою
  • Суши-ролл «Калифорния»
  • Сендвіч зі смаженою куркою
  • Салат «Цезар»
  • Курка тікка масала
  • Курячі крильця

Що стосується добових прийомів їжі, то буріто найчастіше замовляли як обідню страву, далі у рейтингу йдуть чизбургери, сендвічі зі смаженою куркою та піца з сиром. Вечірню тягу до їжі покупці вгамовували курячою кесадилією, сендвічем зі смаженою куркою, чизбургерами та паличками з моцарелли.

Джерело: foodandwine.com
Фото: theacornwellness.com, rei.com

Підбиваючи підсумки року, більшість компаній роблять звіти з продажу. Grubhub Inc. – американська платформа для замовлення та доставки готової їжі в Інтернеті та у мобільних додатках – не виняток. Компанія опублікувала звіт, який демонструє, що саме найчастіше замовляв споживач цього року. За даними Grubhub, у 2022 році, ця популярна мексиканська страва була замовлена у США […]

Кіно про вино

У новому документальному фільмі від SOMM TV досліджується коріння винної культури Каліфорнії. Лос-Анджелес називають «серцем американського кіно» та «батьківщиною найстарішої виноградної лози в Сполучених Штатах», саме так і назвали свій фільм творці проєкту – «Найстаріша лоза».


«Лос-Анджелес – батьківщина каліфорнійського вина, – зазначає один із виноробів-учасників фільму. – За часів нашого розквіту, у середині 1800-х років, Лос-Анджелес виробляв 25 мільйонів пляшок вина на рік, і це було ще до того, як Напа та Сонома з’явилися на карті виноробства країни».

Але творці «Найстарішої лози» (The Oldest Vine) прагнуть не тільки дослідити історію першого виноробного регіону Каліфорнії, але й зрозуміти, що саме зробило його таким особливим. «І, як і багато іншого у світі вина, відповідь сягає корінням у церкву», – кажуть творці проєкту.

Найстаріша лоза

«Більшість історії Бургундії, наприклад, можна простежити до цистерціанців та бенедиктинців, які обробляли там землю і прагнули зрозуміти різницю між одним виноградником та іншим і сьогодні більша частина цих знань відображена у поділі на Grand Cru, Premier Cru і так далі. У Лос-Анджелесі культура вина походить від місій, розкиданих у цьому регіоні у 1700-х роках. Зокрема, одна з них – San Gabriel Mission, була домом для процвітаючого виноградарства та виноробства ще до того, як Сполучені Штати стали незалежною країною. І саме там, через усі ці століття, можна знайти одну з оригінальних лоз, і що є більш вражаючим – вона залишається «робочою», – розповідають автори проєкту.

Найстаріша лоза

«Виноградна лоза, яка пережила підписання «Декларації незалежності», світові війни, всіх наших президентів, повені, пожежі, посухи та багато іншого, має стовбур, схожий на дерево, – каже Емі Люфтіг-Вісте (Amy Luftig-Viste), співзасновниця компанії Angeleno Wine Co. – Виноград росте зверху, вздовж альтанки, що підтримує лозу. Після довгих років забуття цей виноград тільки недавно почали використовувати за його прямим призначенням – виробництво вина.

Але вино не почне виробляти себе саме… і для відродження цієї лози об’єдналися чотири піонери багатообіцяючої виноробної сцени Лос-Анджелеса. Емі Люфтіг-Вісте разом зі своїм партнером Джаспером Дікінсоном (Jasper Dickinson), Марк Байрон Блатті (Mark Byron Blatty), співзасновник і винороб Bryon Blatty Vines та Патрік Келлі (Patrick Kelley) з Cavaletti Vineyards вирішили спробувати виробляти вино з плодів цієї найстарішої виноградної лози. За натхненням вони «звернулися до минулого».

Замість того, щоб виробляти класичне червоне вино, команда ентузіастів дізналася, яке саме вино, найімовірніше, робили в місії у 18 столітті. Змішавши виноград сорту Mission (також він має назву País) з бренді, вони змогли виготовити кріплене вино під назвою Angelica, яке схоже на те, що виробляли багато століть тому.

Найстаріша лоза

«Причиною для відтворення стародавнього стиля виноробства – стало бажання поєднати минуле та сьогодення лос-анджелеського вина, – розповідає Марк Байрон Блатті. – Це можливість побачити, доторкнутися і зрештою спробувати історію, а також продемонструвати ТУ історію, яка настільки втрачена в Лос-Анджелесі, що люди не знають про неї. Своєю працею ми відтворили та вшанували традицію місцевого виноробства».

Про свою роботу творці «Найстарішої лози» кажуть, що документальний фільм вийшов яскравим, захоплюючим і «вгамуючим спрагу».

Джерело: foodandwine.com
Фото: facebook.com/sommtvstreaming, sommtv.com

У новому документальному фільмі від SOMM TV досліджується коріння винної культури Каліфорнії. Лос-Анджелес називають «серцем американського кіно» та «батьківщиною найстарішої виноградної лози в Сполучених Штатах», саме так і назвали свій фільм творці проєкту – «Найстаріша лоза». «Лос-Анджелес – батьківщина каліфорнійського вина, – зазначає один із виноробів-учасників фільму. – За часів нашого розквіту, у середині 1800-х […]

Château Lafite Rothschild представляє першу нову винну етикетку більш ніж за 100 років

Anseillan du Château Lafite Rothschild – це 48% Мерло, 39% Каберне Совіньйон і 13% Пті Вердо. Виробники кажуть, що нове «обличчя» націлене на преміальний ринок on-trade. Anseillan названо на честь села, яке було частиною маєтку Lafite з 1970-х років.


Легендарний маєток Бордо, який належить родині Ротшильдів з 19 століття, випустив Anseillan du Château Lafite Rothschild 2018 у своєму маєтку в Пояку і це перший новий реліз Château Lafite Rothschild більш ніж за сторіччя.

Anseillan du Château Lafite Rothschild названо на честь села, яке було частиною маєтку Lafite з 1970-х років (спочатку в будинку жили сільськогосподарські робітники, фермери та винороби Lafite). Вино складається з 48% Мерло, 39% Каберне Совіньйон та 13% Пті Вердо. Саскія де Ротшильд (Saskia de Rothschild), виконавчий голова DBR Lafite, каже, що проект націлений в першу чергу на on-trade.

Château Lafite Rothschild

Саскія де Ротшильд (Saskia de Rothschild)

«Проект був започаткований у 2014 році під час купажування командою Lafite. Це починалося повільно, спочатку виготовляючи лише кілька сотень магнумів щороку, – розповідає Саскія де Ротшильд. – У 2021 році ми спробували всі зразки, які виготовили з кожного минулого врожаю, і виявив, що там щось є.. Саме тоді команда вирішила випустити це вино врожаю 2018 року. Також у 2018 році виповнилося 150 років від дня придбання родиною Ротшильд Château Lafite».

Село Anseillan оточують виноградники, які можна побачити з вікон замку Lafite Rothschild. Кам’яний будинок, зображений на етикетці – типовий для цього регіону, розташований на вершині, поряд із лісами, болотами та полями, де пасуться корови, «з вікон цього будинку відкривається вид на чудові виноградники», – коментують виробники.

Château Lafite Rothschild

В даний час виноградники перебувають у процесі капітальної реконструкції, вироби збираються тестувати нові методи вирощування. Своєю основною метою на сьогодні, після вступу на посаду в 2018 році, Саскія де Ротшильд називає повне перетворення всіх виноградників маєтку в органічні та біодинамічні.

«Anseillan 2018 має інтенсивний фіолетовий колір та аромати чорної вишні, ожини та спецій для випічки. Вино повне, зі смаком інжиру, чорної смородини, темного шоколаду, гвоздики та відтінком диму, що пронизує тривалий післясмак. Питне, але таніни стануть м’якшими через рік чи два після витримки у пляшках. Ідеальне вікно для його вживання – з сьогоднішнього дня й до 2028 року», – так описують вино у Château Lafite Rothschild.

Саскія де Ротшильд каже, що мета команди щодо цього недорогого вина полягає в тому, щоб воно було «за столиками в ресторанах по всьому світу, де гості іноді забувають, як це добре відкрити пляшку Бордо». В той час як поточна роздрібна ціна Château Lafite Rothschild 2018 становить 1500 доларів США і це недоступно для багатьох відвідувачів ресторанів, «доступність Anseillan зрівнює правила гри для тих, хто хоче насолодитися пляшкою кращого Lafite поза домом». Рекомендована ціна Anseillan du Château Lafite Rothschild є меншою за сто доларів.

Джерело: robbreport.com, thedrinksbusiness.com
Фото: robbreport.com, thedrinksbusiness.com, revista.wein.plus

Anseillan du Château Lafite Rothschild – це 48% Мерло, 39% Каберне Совіньйон і 13% Пті Вердо. Виробники кажуть, що нове «обличчя» націлене на преміальний ринок on-trade. Anseillan названо на честь села, яке було частиною маєтку Lafite з 1970-х років. Легендарний маєток Бордо, який належить родині Ротшильдів з 19 століття, випустив Anseillan du Château Lafite Rothschild […]

X
Украина