Увага!

Увага! На сайті використовуються cookie файли.

The site uses cookie files

Даний сайт має вікове обмеження.

This site has age restrictions!

Я підтверджую, що мені, на жаль, давно виповнилося 18 років
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Поєднання вина з веганськими стравами: що ми оберемо в першу чергу?

Вибір вина до страви не завжди простий та очевидний. Веганські страви здаються легкими в порівнянні з м’ясними чи рибними стравами та сирними тарілками. Як же тоді обрати правильне вино? На це запитання оглядачу Drinks+ допомогли відповісти шеф-кухарі та сомельє гастрономічних ресторанів Данії, Австрії, України та США.


Багато вин рекомендується поєднувати з м’ясними та рибними стравами або ж з сиром. Я часто зустрічаю ці «установки» на етикетках винних пляшок або у винних блогах. І немає нічого поганого в свинині, гамбургері, м’ясному тартарі чи оленині, які ідеально поєднуються з повнотілим вином, яке не загубиться на їхньому фоні, як-от насичені червоні гренаш, сіра або мурведр.

Однак як вегану чи вегетаріанцю обрати вино для своїх страв? Чи існують правила фудпейрінгу? Та чи можуть веганські страви бути гастрономічними? На ці та деякі інші питання я спробую відповісти в матеріалі завдяки коротким інтерв’ю з шеф-кухарями та сомельє авторитетних ресторанів з різних куточків світу.

TIAN

Від вегетаріанства до веганства

Глобальний рух переходу від вегетаріанства до веганства набув неймовірної сили. В результаті The Economist оголосив 2019 рік «Роком вегана». За останні п’ять років кількість пошуків у Google за словом «веганство» збільшилася на 580 відсотків. Зараз загальна кількість веганів, вегетаріанців і всіх споріднених категорій становить близько 14 відсотків населення світу. І мені здається, що винним маркетологам варто придивитися до цієї тенденції.

Отже, почнемо ми нашу розмову з питання щодо принципів фудпейрінга. У своїй книзі «Винний експерт за 24 години» Дженсіс Робінсон (Jancis Robinson) ділиться кількома хитрощами: якщо ви плануєте пити молоде енергійне червоне з високим вмістом танінів, тобто дещо в’яжуче, щедрі та багаті на смак страви будуть оптимальною для нього парою; ароматні, насичені білі вина, такі як рислінг і гевюрцтрамінер, особливо з яскраво вираженою фруктовістю, добре поєднуються з гострою їжею, наприклад в азіатському стилі; а якщо ви хочете продовжувати пити вино з чимось солодким, стежте, щоб вино було солодше за вашу страву, інакше смак вина буде дуже терпким і скудним; остерігайтесь артишоків – вони зіграють жарт з вашим піднебінням і додадуть будь-якому вину металевий присмак, тому дорогі вина в цьому випадку недоречні.


Датські казки

Søren Ledet

Geranium — це ресторан (3 зірки Мішлен), розташований у Данії, на 8-му поверсі в Фелледпарку у центрі Копенгагена, звідки відкривається казковий краєвид: можна простежити зміну пір року, споглядаючи за кронами дерев, побачити озеленені мідні дахи міста і спостерігати рух вітряних млинів Ересунна. Розташування підкреслює бачення Geranium гастрономічної прозорості та різноманітності.

Betroot steak

Сорен Ледет (Søren Ledet), винний директор і генеральний менеджер Geranium, прокоментував на прохання оглядача D+, на що варто звернути увагу при виборі вина: «Сьогодні в принципі немає обмежень щодо того, що можна приготувати з продуктів рослинного походження, тому я насправді думаю, що всі стилі вина можуть бути поєднані з правильною стравою. Це питання розуміння кислотності, солодкості та балансу в страві та вибору правильного вина для неї, щоб підкреслити її смакові якості. Я б завжди рекомендував спочатку скуштувати їжу і звернути увагу на її структурні елементи, такі як кислотність, гіркота та солодкість, перш ніж обирати вино».

Søren Ledet

Тут також фантастичне меню, про  яке нам розповів містер Сорен Ледет: «У нашому веганському меню ми пропонуємо стейк з червоного буряка з хроном і каперсами. Ця страва дуже добре поєднується з фруктовим піно нуар з Каліфорнії або сіра з північної Рони. Моя улюблена страва – гарний хот-дог на рослинній основі з селерою, маринованим огірком, смаженою цибулею та кетчупом. Він найкраще поєднується з Etna Rosso 2018 від Федеріко Граціані».

plant-based hot dog

*Фотографії страв зроблені з більш популярного вегетеріанського ресторану Angelika і не подаються в тому ж вигляді в Geranium.


TIAN – венський унікум

До венського ресторану Tian редакції Drinks+ доводилося завітати неодноразово. І недарма: це, за нашими даними, один з трьох мишленівських вегетарианських ресторанів світу. Не кожен на таке наважиться! Але венці ризикнули – і не прогадали. TIAN – це ресторан (одна зірка Мішлен), який спеціалізується на виключно веганських та вегетаріанських стравах та органічних винах. Він розташований у серці Відня, Австрія. Філософія ресторану говорить про те, що по-справжньому якісно приготовлена, креативна, вегетаріанська кухня може стати невід’ємною частиною сучасного способу життя. Команда ресторану поважає природні цикли та надає перевагу переважно органічним продуктам. Їхні сезонні інгредієнти здебільшого постачаються регіональними партнерами, які розуміють і дотримуються високих стандартів якості щодо свіжих продуктів.

Пол Івіч (Paul Ivić), шеф-кухар ресторану TIAN, разом із Андре Дрекселем (Andre Drechsel), сомельє TIAN, люб’язно погодилися поділитися своїм досвідом поєднання вина зі стравами на рослинній основі: «Все наше меню також можна замовити веганським. Немає точної рекомендації, яка підходить для всіх веганських страв. Важливий індивідуальний підхід до кожної страви. Проте ми любимо подавати вино «Birdscape» Крістіана Чиди (Christian Tschida) або «Anadjucka» Еріха Андерта (Erich Andert), тому що ці вина мають відмінну кислотність і гарний баланс».

TIAN

Чи всі вина можна поєднувати зі стравами на рослинній основі? Можливо, варто віддати перевагу певним сортам винограду, виноробним регіонам тощо?

Пол Івіч: Усі вина можна подавати до вегетаріансько-веганської кухні. Загалом, можна сказати, що більше підходять білі вина. Звичайно, всі вина повинні відповідати нашій філософії, коли мова йде про стійкість. Тому нам подобається працювати з натуральними винами.

TIAN

Як відбувається процес фудпейрінга? Наприклад, що б ви порекомендували любителю вина, який дотримується веганського способу життя, – почати з вибору вина чи страви?

Пол Івіч: Спочатку ми куштуємо їжу, щоб визначити окремі компоненти. Потім ми куштуємо різні вина. Після дегустації вирішуємо, яке вино добре гармонує з їжею.

TIAN Sunny Side Up

Який ваш вибір вина номер один для веганських страв?

Андре Дрексель: Особисто я завжди раджу, перш за все, австрійські вина. Не тому, що я патріот, а тому, що у нас в Австрії є гідні винні регіони.


100 років тому – хоч назад, а хоч вперед

Yevhen Klopotenko

Оскільки журнал Drinks+  має українське походження, я скористалася можливістю дізнатися про підхід до теми та тенденції в українському ресторанному бізнесі. Євген Клопотенко, шеф-кухар, співвласник ресторану «100 років тому вперед» (Київ), поєднує українську гастрономічну спадщину та сучасні кулінарні техніки, щоб створити нову українську кухню без стереотипів. Це принципово новий вид української кухні зі своїми суперфудами, дивовижними рецептами та переосмисленими традиціями.

100 rokiv tomu vpered

Пане Євгене, ви неодноразово говорили, що традиційно українська кухня є доволі здоровою і збалансованою. А чи знайдуться у ній страви, які б підходили під категорію веганських?

Українці дійсно завжди були вегетаріанцями, бо свинина чи телятина на нашому столі були лише на свята. Основу ж раціону складали овочі та злакові. Тому в нас і було так багато постів – в ці періоди не було можливості їсти м’ясо. Так що ми історично є вегетаріанцями, ситуативними.

Vegan borshch

Потрапивши до вас у ресторан «100 років тому вперед», чи можна скуштувати українські веганські страви? Що це за страви з вашого меню?

Ресторан «100 років тому вперед» не спеціалізується на вегератіанських стравах, але вони є у нашому меню. Так, з веганських страв маємо нагоду подавати:

  • Цукіні з зеленим горошком та соусом зі стиглих абрикосів;
  • Салат зі шпинатом, щавлем, яблуком, горохом фрі та кремом зеленим (українське авокадо);
  • Пісний борщ з печі зі сливовим лекваром;
  • Запечений баклажан з томатами та чебрецем;
  • Сорбет для охолодження (з кагором та ялівцем).

Ці страви розповідають про нашу любов до концепції slow food, яку ми всіляко підтримуємо в ресторані.

Sorbet with cahors and juniper

На вашу думку, чи всі вина можна поєднати з веганськими стравами? Чи, можливо, варто робити акцент на окремі регіони, сорти винограду?

Вина з витримкою від 3 років (у нас в ресторані, наприклад, є й вина 10-річної витримки) краще поєднувати з такими ж складними стравами. Веганські страви здебільшого легкі, тому ми радимо обирати під них легке молоде вино.

Разом з тим ми завжди залишаємо простір для індивідуальних вподобань наших гостей, вони однозначно мають пріоритет над всіма правилами вайн-пейрінгу.

Baked eggplant with tomatoes and thyme

Як відбувається процес поєднання вина та страви? Наприклад, що б ви порекомендували любителю вина, який дотримується веганського способу життя, – почати з вибору вина чи страви?

Класичний метод вказує, що спочатку варто обрати страву, а вже відповідно до неї – вино. Однак, на мою думку, тут не варто розставляти пріоритети і тим самим в чомусь створювати «рамки». Єдиною рекомендацією буде пробувати якомога більше різного вина, формувати цим свій досвід, експериментувати зі смаками.

Salad with spinach, sorrel, apple, French fries

Які ваші особисті фаворити серед веганських страв? І яке вино ви до них обираєте? Можливо, щось з вин українських виробників?

У меню «100 років тому вперед» є салат з «українським авокадо». Звісно, авокадо ніколи й близько не було на нашій кухні, бо це не український продукт, але кухарям вдалось приготувати ніжний крем з зеленого горошку, який нагадує гуакамоле. Це однозначно одна з найулюбленіших моїх страв. Під неї я б порадив келих EL CAPITAN PINO GRIS від 46 PARALLEL.


Процес підбору вина для страви або страви для вина здається мені досить глибоким та комплексним – ти вчишся розуміти свої відчуття та вподобання, але водночас креативним і різнобічним – тобі відкривається можливість експериментувати, пробувати і відкривати нове. Тому цю тему я також підняла при розмові з шеф-кухарями, які брали участь у 3-му Всесвітньому чемпіонаті з oeufs en meurette (традиційна страва Бургундії), організованого Château du Clos de Vougeot на початку жовтня. І тут я хотіла би підсумувати коментарем Еріка Зіболда (Eric Ziebold), шеф-кухаря ресторану Kinship (одна зірка Мішлен), Вашингтон, округ Колумбія:

«Я роблю і те, і інше: іноді я вирішую, чим мені вечеряти, іноді я вирішую, що я хочу випити. Це залежить від того, який це вечір чи нагода. І якщо вибір щодо вина зроблено, я будую страву навколо нього. Я думаю, що всі вина можна поєднувати з веганськими стравами. У них немає нічого такого, що не могло б поєднуватися з певними винами. І якщо ви хочете підібрати червоне вино до веганської страви, то вам потрібно це усвідомлювати і подумати про те, як ви надасте страві достатньої ваги, достатньої насиченості та достатньої текстури».

Eric Ziebold

Незважаючи на деякі основні принципи фудпейрінга, існують різні підходи до цього. І необов’язково бути професіоналом, щоб збагачувати власний досвід і розвивати власні смаки. Як на мене, святкування Різдва та прийдешнього Нового року – це чудова нагода, щоб попрактикуватися!

Фото: Clase Bech-Poulsen (Geranium), Ingo Pertramer (TIAN), Vlad Nahornyi (100 rokiv tomu vpered), Bénédicte Maniere (Eric Ziebold)

Вибір вина до страви не завжди простий та очевидний. Веганські страви здаються легкими в порівнянні з м’ясними чи рибними стравами та сирними тарілками. Як же тоді обрати правильне вино? На це запитання оглядачу Drinks+ допомогли відповісти шеф-кухарі та сомельє гастрономічних ресторанів Данії, Австрії, України та США. Багато вин рекомендується поєднувати з м’ясними та рибними стравами […]

USMEF – не тільки м’ясо, а найкраще м’ясо для найкращих кухарів

Національний відбір професійного гастрономічного конкурсу Bocuse d’Or, що вперше проводиться в Україні, відбувся 11 жовтня. Цей провідний світовий конкурс приваблює з усього світу лише найкращих – рестораторів та готельєрів, шефів, постачальників та, звичайно, спонсорів. Тому присутність серед них Американської Федерації з Експорту М’яса (USMEF), яка виступила партнером цього заходу, – не випадковість, а закономірність.


Bocuse d’Or – золоті дні

На національний відбір Bocuse d’Or Ukraine з’їхалися шеф-кухарі, ресторатори та спеціалісти сегменту HoReCa з усіх регіонів України. В результаті на глядачів конкурсу чекав каскад яскравих заходів. В експозоні офіційних партнерів Bocuse d’Or Ukraine привертав особливу увагу учасників та гостей стенд USMEF. Тут команда молодих шефів синхронно та нон-стоп готувала страви з американської свинини та яловичини, що дозволяють продемонструвати всю різноманітність смаку висококласного м’яса, а кожен відвідувач отримував не лише тарілку з черговим зразком для тейстингу, а й порцію інформації про продукти USMEF – як у живому спілкуванні. з представниками GoodWine, одного з дистриб’юторів в Україні, а також зі сторінок корпоративних випусків від USMEF гастрономічної газети MENU.

USMEF


Що вибирає Шеф?

В рамках заходу проходили різні майстер-класи від знаменитих шеф-кухарів, лекції та воркшопи від представників ресторанної індустрії. Євген Корольов, засновник та керівник Bocuse d’Or Ukraine, капітан національної кулінарної збірної України, шеф-кухар ресторанів авторської кухні Winovnik та «4-Вежа» у Дніпрі, провів майстер-клас з приготування страв з американської яловичини від партнера конкурсу – USMEF, одним із яких став тартар із яловичини. Адже для цієї страви, де фігурує сира яловичина, головне – найсвіжіше м’ясо найвищої якості. А такі шефи, як Корольов, знають, де взяти саме таке – висококласне, із гарантією.

USMEF


Тартар – мігрант з Америки?

Комусь здасться дивним збігом, але на початку ХХ століття страва з сирого яловичого фаршу, яка зараз широко відома як «тартар», у Європі носила ім’я steak à l’Américaine. Один із варіантів подачі припускав соус тартар і звучав як steak à la tartare (що буквально означало «стейк із соусом тартар»). Пізніше цей рецепт перестали використовувати, але назва «тартар» за блюдом збереглася. До речі, всупереч співзвуччю, до татарської кухні тартар не має відношення. Хоча колишні версії наполегливо мусували саме цю етимологію. Куди реалістичніше виглядає історія, що це просто спотворена назва соусу «таратор», поширеного в Туреччині, Греції, Болгарії, який цілком міг бути перейнятий французькими кухарями від своїх балканських колег. 

USMEF


Досьє D+

Американська Федерація з Експорту М’яса (USMEF), починаючи з 1976 року, представляє інтереси провідних американських виробників, постачальників, комерсантів, фермерських та відгодівельних господарств та науково-дослідних організацій у сфері тваринництва, рослинництва та кормовиробництва та концентрує свої зусилля на розвитку існуючих та створених ринків для яловичини та свинини з США по всьому світу. Федерація бере участь у міжнародних виставках, організовує «М’ясні Форуми» та семінари, зустрічі професіоналів, відвідування заводів та ферм у США, реалізує для кінцевих споживачів промоакції в роздрібних мережах та фестивалі, а також освітні програми з роботи з американською м’ясною продукцією для професіоналів, кухарів, технологів, закупників м’яса, рестораторів, інших гравців ринку. USMEF працює над створенням маркетингових кампаній, організацією взаємодії спеціалістів та освітою споживачів з приводу корисних властивостей американського червоного м’яса.


Рекомендація D+

Ми не відкриємо Америку, сказавши, що до тартару імпонує червоне вино 🙂 . Однак, залежно від інгредієнтів, що додаються до м’яса, і гостроти, можуть бути варіанти. Скажімо, непогано прозвучить тартар із англійським елем або грецьким рожевим вином, витриманим у амфорі.

Тартар з американської яловичини з ананасом

Інгредієнти:

Американська яловичина – 120 г
Олія оливкова – 10 мл
Сіль – 2 г
Перець свіжомелений – 0,1 г
Каперси/бутони черемші – 5 г
Сіль малдонська – 1 г
Табаско – 1 мл
Маслини чорні – 10 г
Соєвий соус – 10 мл
Ворчестер – 5 мл
Мікрогрін Water Cress – 5 г
Ананас су вид – 80 г
Олія горіхова – 15 мл

USMEF

Спосіб приготування:

Яловичину нарізати дрібним кубиком, змішати з оливковою олією, соєвим соусом, табаско та ворчестером. Каперси/бутони черемші та оливки дрібно порубати і змішати з м’ясом. Заправити сіллю та свіжомеленим перцем. Ананас очистити від шкірки та серцевини, помістити у вакуумний пакет з цукровою пудрою (10 г), ваніллю або екстрактом (0,3 г), маслом вершковим (50 г), додати щіпку каррі. Завакуумувати та готувати 20 хвилин при температурі 72 градуси Цельсія в Sous Vide. Охолодити. Перед подачею трохи прогріти і обпекти пальником. Викласти тартар на тарілку по центру, нарізати збоку обпалені слайси ананаса, прикрасити мікрогрином водяного кресу і полити горіховим маслом, зверху посипати сіллю Малдон.

Національний відбір професійного гастрономічного конкурсу Bocuse d’Or, що вперше проводиться в Україні, відбувся 11 жовтня. Цей провідний світовий конкурс приваблює з усього світу лише найкращих – рестораторів та готельєрів, шефів, постачальників та, звичайно, спонсорів. Тому присутність серед них Американської Федерації з Експорту М’яса (USMEF), яка виступила партнером цього заходу, – не випадковість, а закономірність. Bocuse […]

Вина Австрії підкорюють світ

Найкращі оцінки від Джеймса Саклінга, ТОП-10 світу та ще багато оцінок і визнань від шанованих видань та інтернет ресурсів.


Оцінки Джеймса Саклінга

Минулого тижня на відомій американській винній платформі jamessuckling.com було опублікувано список 100 найкращих вин Австрії, які дегустували протягом 2021 року. 57 вин були виготовлені в Нижньої Австрії, 26 – в Бургенланді, 14 виробили в Штайєрмаркі, три – у Відні. П’ять вин отримали 99 балів, у тому числі Blaufränkisch 2019 з Бургенланду. Це найвища оцінка, яку Джеймс Саклінг (James Suckling) будь-коли давав австрійському червоному вину. П’ятдесят вин отримали 95 і більше балів, а Sauvignon Blanc 2019 зі Штайєрмарка дебютував у десятці найкращих.

П’ять совіньйонів у ТОП-10 світу

Нещодавно міжнародна база даних вин wine-searcher.com назвала найкращі совиньйони світу. У топ-10 увійшла п’ятірка з Австрії, всі зі Штайєрмарка. «Якщо вам потрібен першокласний совіньйон, зверніть увагу на виноградники Штайєрмарка в Австрії», – рекомендує wine-searcher.com.

Вина Австрії

Австрія в ТОП-100 та найкращі оцінки від Wine Spectator

Чотири австрійські виноробні з Нижньої Австрії та Штайєрмарку також мали привід для святкування, потрапивши до сотні найкращих виноробень світу за версією журналу Wine & Spirits Magazine.

А експерти ще одного шанованого американського видання – Wine Spectator, продегустувавши вінтажі 2019 року, особливо відзначили Grüner Veltliner та Riesling з Нижньої Австрії. У докладному звіті автор Брюс Сандерсон (Bruce Sanderson) пише, що загалом 60 вин отримали понад 90 балів, три екземпляри отримали 95 балів (найвища оцінка) і це були Grüner Veltliner и Riesling, «продемонструвавши індивідуальність та витонченість».

Jancisrobinson.com: «Австрія, як виноробна країна, безумовно заслуговує на увагу»

«Світ австрійського вина включає безліч захоплюючих і унікальних скарбів», – підкреслюють Тамлін Каррін (Tamlyn Currin) і Джулія Хардінг (Julia Harding) MW на ресурсі jancisrobinson.com. Для статті «Austrian Diversität» вони протестували 46 червоних та білих вин: від Pinot Blanc, Sauvignon Blanc, Gelber Muskateller та Roter Muskateller до Zweigelt, St. Laurent та Pinot Noir. Переконавшись у якості, експерти дотримуються думки, що Австрія, як виноробна країна, безумовно заслуговує на увагу.

Вина Австрії

Forbes: в центрі уваги Zweigelt & Blaufränkisch

Найвідоміший у світі діловий журнал Forbes нещодавно опублікував дослідження про два червоні вина Австрії.

У статті про виноробний регіон Нойзідлерзее, Пер і Бріт Карлссон (Per/Britt Karlsson*) звернули увагу на головний сорт регіону – Zweigelt. Вони визначили «чудову кислотність», що забезпечується прохолодними ночами регіону, як безпомилкову характеристику кожного смаку Neusiedlersee DAC Zweigelt.

Через тиждень, також у Forbes, винний письменник Джилл Барт (Jill Barth) досліджувала потенціал австрійських вин Blaufränkisch. За словами експерта, цей пізньостиглий сорт «прекрасно вписується в популярну категорію холодних червоних вин, яка нещодавно зачарувала споживачів та відвідувачів регіону».

В свою чергу австрійський сомельє Леопольд Шнеєманн (Leopold Schneemann) дав шість порад щодо поєднання австрійського Blaufränkisch: від сирних тарілок та м’ясних закусок до гамбургерів та стейків.

*Нещодавно Пер Карлссон став суддею міжнародної премії у галузі винного туризму Wine Travel Awards

Відродження Blaufränkisch

Докладний звіт про Blaufränkisch було написано Алексом Зечевичем (Aleks Zecevic) для американського видання Beverage Media. Автор розповідає, що сорт мав бездоганну репутацію в 19 столітті в Австро-Угорській імперії, але був незаслужено забутий у 1900-х роках. Проте, за словами журналіста, сьогодні Blaufränkisch повертається «зі стилем, який можна охарактеризувати як шовковистий та яскравий із середнім тілом». Переконавшись у перевагах цього сорту, його почали садити винороби Австралії та США.

Підготовила О.Бантишева за матеріалами austrianwine.com
Фото: austrianwine.com, tasteatlas.com/zweigelt

Найкращі оцінки від Джеймса Саклінга, ТОП-10 світу та ще багато оцінок і визнань від шанованих видань та інтернет ресурсів. Оцінки Джеймса Саклінга Минулого тижня на відомій американській винній платформі jamessuckling.com було опублікувано список 100 найкращих вин Австрії, які дегустували протягом 2021 року. 57 вин були виготовлені в Нижньої Австрії, 26 – в Бургенланді, 14 виробили в Штайєрмаркі, […]

Рідкісні вина з Французьких Альп

Крихітний альпійський регіон Ізер виробляє вина, які присутні у винній карті ресторану з трьома зірками Michelin на стильному гірськолижному курорті Межев.


Олдер Ярроу (Alder Yarrow) – американський винний та ресторанний блогер, видавець Vinography, одного з найпопулярніших блогів про вино та номінант Wine Travel Awards. У своєму блогу він публікує власні матеріали, а також викладає найцікавіші, на його думку, статті інших блогерів. Одна з останніх статей, що була викладена на Vinography – розповідь про рідкісні вина з Французьких Альп. Автором статті є Винк Лоч (Wink Lorch), винна письменниця та викладач з Британії.

Нещодавно винороб Себастьєн Бенар (Sébastien Bénard) подарував пляшку свого вина 2020 року літньому чоловікові, у якого він орендує виноградник біля Chartreuse distillery, неподалік Гренобля у Французьких Альпах – це була одна з 700 пляшок, які Бенар зробив із сорту винограду Servanin, урожайність якого у світі становить лише 2,47 акра.

«Власник винограднику був вражений, дізнавшись, що це вино тепер у винній карті ресторану, який має три зірки Michelin та розташований на стильному гірськолижному курорті Межев, – розповідає автор. – До того, як Себастьєн Бенар взяв виноградник у свої руки, Servanin тут збирали разом з іншими червоними сортами, пресували та поміщали у бочки на задньому дворі… Кажуть, що пити це було неможливо…»

Рідкісні вина з Французьких Альп

На недавній дегустації вин Ізера, що проходила неподалік Гренобля, вино Servanin від Бенара стало справжнім одкровенням. Дегустатори були раді відкрити для себе ще один рідкісний сорт винограду з Французьких Альп, який відроджується, щоб гордо встати в лінійку вин, що вже існують в регіоні. І Ізер знаходиться в центрі цього руху.

Бенар та інші саджають дедалі більше Servanin разом з іншими маловідомими сортами. «Врешті-решт, ми розраховуємо побачити в Ізері вина таких сортів, як Onchette, Mècle de Bourgoin, Joubertin, Bia Blanc, а також Etraire de la Dhuy, Persan та Verdesse», – коментує винороб.

І, як кажуть фахівці, справа не тільки в історичному значенні цих сортів, вони також розглядаються як відповідь на зміну клімату – більшість з них дозрівають пізно, з нижчим рівнем потенційного алкоголю, ніж у основних сортів. У минулому це вважалося недоліком. Сьогодні – все навпаки.

Відродження Ізера з його такою важливою виноробною промисловістю – це не тільки відновлення старих сортів. Насамперед, для виноробів департаменту, це можливість зберегти та засадити традиційні схили виноградників, що повертає місцевим громадам частину спадщини, сприяє збереженню біорізноманіття та, зрештою, дає більше можливостей для працевлаштування місцевих жителів, а також почуття спільності.

«Виноробам необхідно об’єднатися, так вони зможуть стимулювати зміни на місцевому рівні, заохочуючи новачків влаштуватися в регіоні, я впевнений, що їм нададуть допомогу в пошуку потенційних земель для виноградників та фінансову підтримку», – каже Вілфрід Дебруаз (Wilfrid Debroize) з Domaine des Rutissons, нинішній президент Vins de l’Isère (об’єднання виноробів та виноградарів Ізера).

Рідкісні вина з Французьких Альп

Часткою Ізера, що найбільш розвивається, є Грезіваудан (адміністративний підрозділ Ізера). У 19 столітті вина з Грезіваудана мали гарну репутацію, тут були тисячі акрів землі. Але швидко зростаюча промисловість і будівництво приватних будинків взяли гору, це приносило більший прибуток, ніж земля під виноградниками. Сьогодні на всій території IGP Isère менше 173 акрів виноградників, але вони поступово розширюються.

Вина з виноробних господарств Грезіваудана, вік яких менше 15 років, викликали інтерес у кількох ресторанах сусіднього Гренобля, але переважно вони знаходять свої ринки далі – Ліон, Париж або навіть інші країни.

«Нам важливо на місцевому рівні забути ідею, що вина Ізера – це щось дешеве і погане, ми повинні справити враження на світ саме якістю своїх вин, – підкреслює Вілфрід Дебруаз. – Ми маємо намір подати заявки на зміну правил IGP з включенням останніх відновлених рідкісних сортів винограду, щоб на етикетках був зображений Ізер, а не ширше поняття – Vin de France».

3 вина з Ізера, які варто спробувати:

♦ Domaine Giachino Frères Giac Isère Coteaux du Grésivaudan 2020 ($25)

Бленд Gamay, Syrah и Etraire de la Dhuy. Насичений червоний колір. В ароматі червоні фрукти та лісові ягоди. Смак округлий з нотами чорної вишні, чорниці, інжиру, рожевого перцю та кедра.

Алкоголь 12%

♦ Domaine Finot Isère Coteaux du Grésivaudan Etraire de La Dhuy 2019 ($25)

Сорт винограду Etraire de La Dhuy. Гранатовий колір, складний аромат із квітковими нотами та нотками компоту, змішаними зі спеціями. Свіже питне вино, з помірними танінами та гарною кислотністю.

Алкоголь 11,5%

♦ Domaine des Rutissons Isère Coteaux du Grésivaudan La Bête Rouge 2019 ($30)

Бленд Gamay, Persan, Etraire de la Dhuy, Peloursin. Насичений колір та багатий смак. В ароматі вишнева кісточка, ожина, чорний перець. Хрумкий гострий смак з легкою солодкістю та помірною міцністю.

Алкоголь 12%

Підготувала О.Бантишева за матеріалами pix.wine/the-drop/isere-french-wines
Фото: pix.wine/the-drop/isere-french-wines, plantgrape.plantnet-project.org, facebook.com

Крихітний альпійський регіон Ізер виробляє вина, які присутні у винній карті ресторану з трьома зірками Michelin на стильному гірськолижному курорті Межев. Олдер Ярроу (Alder Yarrow) – американський винний та ресторанний блогер, видавець Vinography, одного з найпопулярніших блогів про вино та номінант Wine Travel Awards. У своєму блогу він публікує власні матеріали, а також викладає найцікавіші, на його […]

В Киеве прошла волна презентаций-дегустаций новинок осени 2021 от 46 Parallel Wine Group

Drinks+ принял участие в одной из пяти дегустаций, каждую из которых провела собственница и CEO компании Анна Горкун.


Все дегустации проходили в родной  для 46 Parallel Wine Group и любимой вайнловерами локации – винном баре WineHub, расположенном в самом центре столицы с видом на Бессарабку. Есть особое очарование в атмосфере таких камерных мероприятий, пусть даже необходимость ограничения количества гостей вызвана карантинными мерами. В такой обстановке абсолютно органично звучит рассказ о производстве вин столь лимитированными тиражами. Встречаем новых членов семьи 46 Parallel в порядке, в котором они были презентованы.

46 Parallel

Grand Admiral Brut Nature Rose 2019. 100% Pinot Noir

Как признается Анна, это ее любимое вино, которое в полной мере отражает ее собственный вкус. Красивый нежно-розовый цвет игристого, созданного по классической технологии шампанизации, гармонирует с элегантным оформлением бутылки с розовым кожаным ярлыком, на котором указан ее уникальный номер.

Grand Admiral Brut Nature Rose 2019. 100% Pinot Noir

Вино сделано в легкой стилистике, не предполагающей насыщенных дрожжевых тонов и мощного тела. В производстве используются дрожжи французской фирмы Laffort, позволяющие добиться яркого утонченного аромата с нотами порички, вишни, малины,  позже раскрывающегося легкими тонами сдобы и ореха.

Выдержка на осадке первой партии – 22 месяца, а количество составляет всего 300 бутылок (объем одной жиропалеты) из общего заложенного тиража 1310 шт. Каждую следующую партию планируют снимать с осадка постепенно, по мере продажи предыдущей, вплоть до партии, выдержка которой достигнет 36 месяцев. Оставшееся после этого вино будет выдерживаться пять лет.

Grand Admiral Saperavi 2018

24 месяца выдержки во французских бариках, второй залив. Презентован в двух объемах – 750 мл и 375 мл.

Урожай собран вручную с виноградников в Херсонской области возраста 27 лет, максимальная нагрузка на куст 3 кг.

Сложный аромат черных ягод, чернослива, шоколада выступает в полной гармонии с насыщенным вкусом, бархатными танинами, прекрасным балансом и приятным послевкусием.

Grand Admiral Saperavi 2018

El Capitan Pinot Blanc 2020

Изначально Пино Блан планировали выпустить как первое белое в премиальной коллекции Grand Admiral. Для этого в Измаильском районе был собран лучший виноград и применены технологии, которые обычно используются при производстве fine wine: сусло получено самотеком, брожение происходило при низких температурах (около 7 °C). Вино выдержано 2 месяца на дрожжах, затем шесть месяцев в новых бочках из французского дуба объемом 500 л и c особым деликатным обжигом Ceramic Hydro Toasting. Вино не фильтровалось. В результате был выпущен лимитированный тираж 1173 бутылки вина с ярким сортовым ароматом свежих белых фруктов, нотами меда и бочковой выдержки, умеренной кислотности и средней тельности. Но все же это великолепное белое уступало в комплексности своим красным собратьям серии Grand Admiral. Собственники 46 Parallel Wine Group решили не открывать новую ценовую линейку, с позиционированием между двумя уже существующими, и компания выпустила Пино Блан на рынок в коллекции El Capitan. Теперь у всех есть возможность приобрести премиальное вино редко используемого в Украине сорта, к тому же, с выдержкой в дубе по цене 350 грн.

El Capitan

Все новинки уже успели собрать награды авторитетных конкурсов, а Grand Admiral Saperavi 2018 получил и великолепные отзывы зарубежных экспертов.

Drinks+ принял участие в одной из пяти дегустаций, каждую из которых провела собственница и CEO компании Анна Горкун. Все дегустации проходили в родной  для 46 Parallel Wine Group и любимой вайнловерами локации – винном баре WineHub, расположенном в самом центре столицы с видом на Бессарабку. Есть особое очарование в атмосфере таких камерных мероприятий, пусть даже […]

Найкращі бари світу за версією The World’s 50 Best Bars

Щорічний міжнародний рейтинг визначив 50 найкращих барів світу-2021. Рейтинг склали на підставі голосування 600 експертів.


Лідерами по кількості переможців стали Китай та Сингапур, від них у рейтинг потрапило по шість барів. Китай: Epic (Шанхай), Union Trading Company (Шанхай), Sober Company (Шанхай), Darkside (Гонконг), Quinary (Гонконг), Coa (Гонконг). Шістьма найкращими барами Сингапуру стали: Tippling Club (Сингапур), Mo Bar (Сингапур), Jigger & Pony (Сингапур), No Sleep Club (Сингапур), Manhattan (Сингапур), Atlas (Сингапур).

The World's 50 Best Bars

По чотири заклади було обрано від Мексики, Іспанії, Австралії та США. У четвірку найкращих мексиканських барів увійшли: Licorería Limantour (Мехіко), Hanky ​​Panky (Мехіко), Baltra Bar (Мехіко), Handshake Speakeasy (Мехіко). Кращими «іспанцями» стали Paradiso (Барселона), Two Schmucks (Барселона), Sips (Барселона), Salmon Guru (Мадрид). Переможцями від Австралії назвали Maybe Sammy (Сідней), Cantina OK! (Сідней), Re (Сідней), Above Board (Мельбурн). Кращими барами США оголосили Katana Kitten (Нью Йорк), Attaboy (Нью Йорк), Dante (Нью Йорк), Cafe La Trova (Майамі).

Великобританія, Аргентина та Італія мають по три «най-най» по версії The World’s 50 Best Bars. Від Великобританії обрали Connaught Bar (Лондон), Tayēr + Elementary (Лондон), Kwant (Лондон). Кращими закладами Аргентини назвали Florería Atlántico (Буенос Айрес), Tres Monos (Буенос Айрес), Presidente (Буенос Айрес). Переможцями від Італії стали Drink Kong (Рим), 1930 (Мілан), Camparino in Galleria (Мілан).

The World's 50 Best Bars

П’ять країн потрапили в міжнародний рейтинг з двоми найкращими барами: це Греція, Японія, Швеція, Арабські Емірати та Росія. Від Греції відзначені The Clumsies (Афіни) та Baba au Rum (Афіни). Від Японії – The SG Club (Токіо) та Bar Benfiddich (Токіо). Кращими закладами Швеції стали Lucy’s Flower Shop (Стокгольм) та Tjoget (Стокгольм); Арабських Еміратів – Galaxy Bar (Дубай) та Zuma (Дубай); Росії – El Copitas (Санкт-Петербург) та Insider Bar (Москва).

По одному бару обрали у Франції – Little Red Door (Париж), Південній Кореї – Charles H (Сеул), Індії – Sidecar (Нью-Делі).

The World's 50 Best Bars


Перше місце в рейтингу The World’s 50 Best Bars належить лондонському Connaught Bar. Цей готельний бар посідає першу сходинку другий рік поспіль. Власниками бару є три вихідці з Італії: Агостіно Перроне (Agostino Perrone), Джорджіо Барджіані (Giorgio Bargiani) та Маура Міліа (Maura Milia). Бар славиться своїми коктейлями та оригінальним блискучим дизайном у стилі Девіда Коллінза (David Collins), відомого ірландського архітектора, який спеціалізувався на дизайні інтер’єрів барів та ресторанів Лондона.

The World's 50 Best Bars



Друге місце у рейтингу також посідає «лондонець», це бар Tayēr + Elementary. Його власники Алекс Кратена (Alex Kratena) та Моніка Берг (Monica Berg) кажуть, що Tayēr + Elementary – це вершина їхньої роботи, «вінець праці бартендерів». Бар складається з двох частин, розділених перегородкою. Бармени часто експериментують з інгредієнтами коктейлів, але подають їх завжди без гарніру. «Тут розмовляє смак рідини», – кажуть Алекс і Моніка.

The World's 50 Best Bars



На третьому місці – бар Paradiso, розташований у Барселоні. У закладі подають незвичайні фірмові коктейлі, наприклад, Supercool Martini, для якого використовують «переохолоджену» воду для створення айсберга в склянці, або Space Colada та Volcano Negroni, які подають поруч із міні-вулканом із сухим льодом, що вивергається над склянкою.

The World's 50 Best Bars



На четвертій сходинці престижного світового рейтингу розташувався афінський бар The Clumsies. Це місце люблять за те, що воно зручне як для ранкової кави та сніданку, так і для того, щоб випити одні з найнеймовірніших коктейлів в Афінах, а також потанцювати о другій годині ночі, якщо у когось є таке бажання 🙂 . І все це завдяки безмежній гостинності та винахідливості Василіса Киріціса (Vasilis Kyritsis) та Нікоса Вакулиса (Nikos Bakoulis). Після карантину власники оновили меню і на противагу гнітючій пандемії, що дарувала аж ніяк не позитивні емоції, розділили напої по категоріях – «щастя», «збудження», «ніжність». Особливе місце займає The Caregiver – оригінальний коктейль на основі горілки та фісташкового молока з гарніром з маринованої моркви.

The World's 50 Best Bars



Замикає п’ятірку лідерів Florería Atlántico – бар з Аргентини (Буенос Айрес). У цій підвальній таверні, прикрашеній морськими чудовиськами, що розписані вручну Тато Джованноні (Tato Giovannoni), зародилися тисячі аргентинських коктейльних історій. Спочатку заклад зосереджував увагу на напоях мігрантів Старого Світу, від голландського Genever до італійського Аmаrо, сьогоднішня коктейльна карта віддає данину корінним громадам Аргентини, і з огляду на це власники тісно співпрацюють з регіональними фермерами, щоб купувати у них крафтові місцеві напої.

The World's 50 Best Bars



Фото: ua.inshaker.com, facebook.com, robbreport.com, 15min.lt/nuotrauka, worlds50bestbars.com

Щорічний міжнародний рейтинг визначив 50 найкращих барів світу-2021. Рейтинг склали на підставі голосування 600 експертів. Лідерами по кількості переможців стали Китай та Сингапур, від них у рейтинг потрапило по шість барів. Китай: Epic (Шанхай), Union Trading Company (Шанхай), Sober Company (Шанхай), Darkside (Гонконг), Quinary (Гонконг), Coa (Гонконг). Шістьма найкращими барами Сингапуру стали: Tippling Club (Сингапур), Mo […]

Испанское величие и изящество вкуса настоящего бренди

Этот хересный бренди предпочитает королевская семья Испании, британские лорды, сливки европейского общества и даже Ватикан, а его история насчитывает более ста лет. Большая часть бренди Cardenal Mendoza Solera идет на экспорт – компания присутствует на пяти континентах. Сегодня мы также можем присоединиться к высшему свету любителей этого напитка, благодаря корпорации Henkell Freixenet, которая представляет Cardenal Mendoza Solera в Украине.


Sanchez Romate: во имя кардинала

Солнце и воздух Андалусии, плодородие ее земель и темперамент жителей – уникальные ингредиенты, которые входят в состав созданных здесь вин и бренди. Древний город Херес-де-ла-Фронтера, чье название носит известное во всем мире вино, также стал родиной лучших хересных бренди в мире, среди которых особое место занимает Cardenal Mendoza Solera.

Началось все в далеком 1781 году, когда винодел Хуан Санчес де ла Торре объединился с партнером из семьи Ромате и основал Bodegas Sаnchez Romate Hermanos. Более 100 лет эта винодельня производила херес, а в 1887 году представители четвертого поколения основателей решили создать эксклюзивный бренди для семьи и ближайшего круга друзей. Но бренди оказался настолько хорош, что слава о нем разлетелась по всей стране, и довольно быстро его начали разливать в бутылки и продавать. Это стало началом звездной карьеры Cardenal Mendoza Solera Gran Reserva, флагманского бренда компании и одного из самых продаваемых бренди в Испании и за рубежом.

Cardenal Mendoza Solera

Сохраняя свою независимость до сегодняшнего дня, винодельня за свою историю имеет много достижений. Например, в 1909 году Bodegas Sаnchez Romate Hermanos была назначена официальным поставщиком Палаты лордов Соединенного Королевства, а в 1917 – Священного Апостольского дворца Ватикана. Кстати, названием бренди его создатели отдали дань уважения кардиналу Педро Гонсалесу де Мендосе (1423–1495), выдающемуся историческому деятелю Испании XV века. К слову, как советник короля Фернандо II и королевы Изабеллы I, он сыграл решающую роль в поддержке первого путешествия Колумба в Америку и в объединении Испании.

Дон Педро был ценителем и покровителем культуры Ренессанса и, несмотря на свой сан, не отказывался от мирских удовольствий – у него даже было трое детей, которых королева Изабелла называла «восхитительными грехами кардинала». Кардиналу наверняка понравился бы и бренди, носящий его имя.

Cardenal Mendoza Solera

Педро Гонсалес де Мендоса был церковным, политическим, военным деятелем и покровителем, известным как Великий кардинал Испании. Он был одним из главных советников католических монархов, сыграв большую роль в двух фундаментальных изменениях в менталитете современников: наступлении эпохи Возрождения в Испании и открытии Америки.


В эпицентре хересного треугольника

Бренди Cardenal Mendoza, выдержанный в бочках из-под хереса, имеет средний возраст не менее 15 лет, что намного превышает требуемый минимум и относится к категории Solera Gran Reserva, высшей категории регулирующего совета Brandy de Jerez. Хересный бренди (Brandy de Jerez) – название, защищенное по происхождению. Традиционный метод производства контролируется Consejo Regulador del Brandy de Jerez (Регулирующий совет по хересному бренди). Чтобы принадлежать к этой категории, напиток должен соответствовать трем требованиям:

  • Производиться исключительно в пределах муниципальных границ Херес-де-ла-Фронтера, Эль-Пуэрто-де-Санта-Мария и Санлукар-де-Баррамеда – в так называемом хересном треугольнике.
  • Выдерживаться в бочках из американского дуба емкостью 500 литров, в которых раньше был херес. (Различные сорта хереса придают бренди немного разный вкус.)
  • Проходить выдержку по традиционной системе старения Solera & Criadera. Cardenal Mendoza – всемирно известный продукт, который производится в ограниченном количестве.

В Sаnchez Romate гордятся тем, что производят его по строгим правилам и канонам. На всех этапах производственного процесса Cardenal Mendoza соблюдаются традиционные методы: выдержка в бочках из американского дуба, дистилляция бренди в медных кубах и использование системы Solera & Criadera. Однако эти уникальные методы производства сочетаются с постоянной модернизацией. Чтобы гарантировать высокое качество вин и бренди, оборудование и производственные процессы Sаnchez Romate постоянно совершенствуются.

Cardenal Mendoza


Тонкости производства

Для системы Solera & Criadera бочки из американского дуба выстраивают в пирамиду из восьми ярусов (семь сriadera и один solera). В нижнем ряду находятся solera (от испанского – «самая старая бочка»), здесь хранится самый зрелый бренди. Именно отсюда его и берут для розлива в бутылки. Со второго яруса начинаются сriadera («колыбель» по-испански), где содержится более молодой спирт, уровнями выше – еще моложе, и, наконец, в последнем ряду – напиток с минимальной выдержкой после перегонки. Каждый ярус насчитывает в среднем 400 бочек.

Такое расположение позволяет придерживаться традиционной технологии: из каждой бочки, образующей solera, извлекается не более одной трети содержимого, оставляя остальное на выдержку. Этот процесс известен как «сака». Бренди, взятый во время сака, пополняется таким же количеством более молодого бренди из первой сriadera, который, в свою очередь, пополняется таким же количеством более молодого бренди из второй, и так до верхнего яруса.

Процесс пополнения верхнего яруса называется «росио». Состав седьмой сriadera (уровень с самым молодым бренди) пополняется бренди, дистиллированным из вина из винограда сорта Айрен. Для перегонки используют медные аламбики, которые придумали еще мавры в Средневековье. В процессе получают ароматный спиртной напиток – оландас (holandas) крепостью 40-70 градусов. Это основная составляющая классического бренди Cardenal Mendoza. Таким образом, по системе Solera & Criadera, бренди разного возраста смешиваются друг с другом, а производитель добивается неизменности стиля и качества напитка. В бутылки разливается бренди крепостью 40%. Cardenal Mendoza Clásico Solera Gran Reserva созревает в бочках, где раньше хранился херес Олоросо и Педро Хименес (эти хересы являются одними из самых сладких), что придает бренди тонкий характерный вкус.

Cardenal Mendoza


Изысканный и универсальный

В отличие от джина и водки, которые можно приготовить за 24 часа, хересный бренди, как мы уже выяснили, требует многих лет кропотливого труда. Это время наполняет Cardenal Mendoza Brandy de Jerez бесчисленным количеством тонких нюансов. В результате получается невероятно изысканный и универсальный напиток, идеальный как в чистом виде, так и в составе множества коктейлей.

Аромат бренди Cardenal Mendoza сладкий, сиропный, с нотками горькой апельсиновой корки и аниса. Вкус пышный и округлый, со сладкими стартовыми нотами изюма и чернослива, которые прерываются цедрой горького апельсина и анисовых пряностей, а к завершению сладость вновь проявляется в виде фиников и инжира, с богатым хересным послевкусием. Cardenal Mendoza предпочитают лучшие миксологи, этот бренди их неизменный фаворит. Он входит в состав коктейлей в барах по всему миру от Нью-Йорка до Лондона, от Мадрида и Рима до Пуэрто-Рико.


Cardenal в большой пятерке

Cardenal Mendoza – это результат 200 лет усилий, страсти, знаний и опыта. Этот хересный бренди признан одним из самых исключительных бренди в мире. В этом году Cardenal Mendoza еще раз подтвердил свою позицию ведущего бренди, получив награду на Drinks International Awards 2020 в категориях пяти самых популярных бренди и пяти самых продаваемых. За эти награды проголосовали бармены из 50 лучших баров мира, а также члены жюри Class Bar Awards, Tales of Cocktail Competition и Australian Bartender Awards.

От виноградной лозы до бутылки создатели Cardenal Mendoza стремятся к совершенству, гарантируя высоко ценимые органолептические качества и поддерживая тесные отношения с ценителями этого продукта.

Этот хересный бренди предпочитает королевская семья Испании, британские лорды, сливки европейского общества и даже Ватикан, а его история насчитывает более ста лет. Большая часть бренди Cardenal Mendoza Solera идет на экспорт – компания присутствует на пяти континентах. Сегодня мы также можем присоединиться к высшему свету любителей этого напитка, благодаря корпорации Henkell Freixenet, которая представляет Cardenal […]

Татове Вино. Як хобі стало успішною сімейною справою

Сімейна виноробня Fathers Wine народилася з великої мрії знаного на Тернопільщині підприємця, патріота та доброчинця Володимира Буячка. Зараз його справу продовжують дружина та діти, які створили на його честь бренд «Татове Вино» та вивели виробництво на промислові потужності.


Шляхом спроб і помилок

Нову, цікаву й неординарну справу Володимир Буячок розпочав у 2009-2010 роках, коли заклав експериментальний виноградник. Серед півсотні різних сортів були і технічні, і столові. Адже тоді не було розуміння, котрі з них зможуть дати врожай на Тернопільщині. Водночас із технічних не було жодного масового сорту, як от Шардоне, Рислінг чи Каберне. Оскільки цей регіон кліматично нетиповий для виноробства, більше приділялося уваги певним автохтонним сортам, наприклад, Дублянському, також орієнтувалися на сорти, поширені у Німеччині, Австрії. Ці країни нам більш близькі за рівнем тепла та кількістю опадів.

Fathers Wine

Перші спроби робити вино були дуже різні, без досконалої технології, подекуди з використанням порад із книжок і підказок власної інтуіції. Завдяки цьому досвіду у сім’ї з’явилося розуміння, що виноробство в Гусятині варто розвивати, проте треба заглибитися у деякі нюанси щодо сортів, стилістики тощо. З часом стало зрозуміло, що цей регіон ідеально підходить для виготовлення білих і рожевих вин. Для них достатньо температури, виноград не набирає багато цукру, відповідно стилістика вин дуже елегантна й легка. З досвідом у виноробів з’явилися свої фаворити, тому вирішили висадити більший виноградник.

Народження бренду Fathers Wine

У 2018 році життя Володимира Буячка несподівано обірвалося. Після татової смерті діти і дружина вирішили продовжити його справу. На той час обсяг виробництва був незначний, проте рідні зрозуміли, що татову мрію треба розвивати. Ось так і народилася сімейна виноробня Fathers Wine. Якраз того ж 2018 року в Україні прийняли закон для малих виноробів, який спрощував систему подання та отримання ліцензії. Нові підприємці швидко її отримали і з 2019 року офіційно вийшли на ринок та продають вино самотужки – на фестивалях, у ресторанах тощо. Торік обсяг виробництва сягнув 15 тис. пляшок.

Fathers Wine

Особливості виробництва

Для ферментації вин виноробня використовує італійське, словенське і болгарське професійне обладнання. Один із ключових моментів у виробництві продукції, якого суворо дотримуються власники Fathers Wine, – контроль температури на стадії бродіння й зберігання вина. Також на виноробні є витримка вина в дубових бочках – українських і французьких. Нещодавно почали експериментувати з витримкою в італійських глиняних амфорах, практикується витримка і в пляшках.

Ексклюзивний асортимент

Сьогодні в асортименті Fathers Wine є багато яскравих вин. Дуже ароматне й легке розе «Рожевий квадрат» з американського сорту винограду Юпітер. Fathers Wine – єдині в Україні, хто використовує його у виноробстві. Є німецький сорт винограду Йоханітер із родини Рислінгів – ароматний, з хорошою кислотністю. З Муската Оттонель тут виготовляють білі напівсухі вина, а також оранж та петнат. Fathers Wine продає вина з доставкою по всій Україні. Продукцію виноробні можна купити також у гастромаркетах мережі Wine Time і у невеликих спеціалізованих магазинах, здебільшого в Західній Україні. А з наступного літа тут планують приймати гостей з екскурсіями і облаштовують дегустаційний зал.

Варто відзначити, що вино Fathers Wine вирізняється не лише смаком і якістю, а й особливими етикетками. Основна лінійка етикеток розроблена київською креативною агенцією R Agency і має п’ять нагород у сфері дизайну. А нещодавно ці етикетки отримали ще одну відзнаку – Red Dot: Best of the Best за пакування вина. Цю нагороду українському бренду присудили вперше.

Fathers Wine

Власниця Fathers Wine Оксана Буячок з оптимізмом дивиться у майбутнє: «Я вважаю, що перспективи крафтового вина в Україні дуже оптимістичні, бо в країні працює небагато виробників, і зазвичай це великі підприємства. Але авторитет вітчизняного вина серед співгромадян, на жаль, слабкий. І цю ситуацію треба і можна змінювати. Усе в наших руках. На нашому прикладі помітно, що за три роки чіткого контакту із споживачем думка українців про вітчизняне вино зазнала суттєвих змін на краще. Я вірю, що з малих виноробів почнеться нова хвиля позиціонування українського вина. Тепер з’являється багато крафтових виробництв, дуже гнучких, які не використовують стандартних підходів, а знаходять свої сорти, подачу, стилістику. Ми зараз лише на старті великого виноробного майбутнього України».

Сімейна виноробня Fathers Wine народилася з великої мрії знаного на Тернопільщині підприємця, патріота та доброчинця Володимира Буячка. Зараз його справу продовжують дружина та діти, які створили на його честь бренд «Татове Вино» та вивели виробництво на промислові потужності. Шляхом спроб і помилок Нову, цікаву й неординарну справу Володимир Буячок розпочав у 2009-2010 роках, коли заклав […]

Винные дороги Вирджинии. Самые популярные винодельни штата

Винная тропа Gold Medal Wine Trail указывает туристам на лучшие вина региона.


Возможно, для американских вайнловеров Вирджиния – не первый винный штат на карте их страны, однако, этот восточный штат имеет долгую историю вина, которая восходит к колониальной эпохе, а за последние несколько десятилетий в штате увеличилось количество виноделен менее чем с десяти до трехсот.

Винные дороги Вирджинии

И вот теперь Вирджиния открыла свой «первый винный маршрут», карта официально оформлена в виде удобной тропы под названием Gold Medal Wine Trail. На карту нанесены 47 виноделен, производителей сидра и медового вина. Эти производители были награждены золотыми медалями Virginia Wineries Association Governor’s Cup Competition 2021. Остальные винодельни Вирджинии также открыты для посещения, но пока еще не нанесены на Gold Medal Wine Trail.

«Мы рады представить медалистов нашего штата потребителю, – сказал Джордж Ходсон (George Hodson), президент Ассоциации виноделен Вирджинии. – Посетив самые популярные винодельни, потребители смогут оценить их высокое мастерство».

Винные дороги Вирджинии

Джей Юманс (Jay Youmans), главный судья Virginia Wineries Association Governor’s Cup Competition, рассказал, что в этом году было представлено очень много интересных вин. Он особенно отметил Petit Manseng, Cabernet Franc и Sauvignon Blanc от разных виноделен, а также некоторых производителей пива и сидра. «Из года в год мы наблюдаем, как винная индустрия Вирджинии продолжает раздвигать границы и создавать уникальные вина, которые демонстрируют уверенность, стиль и характер региона».

Более детальная информация о каждом из производителей и их дегустациях доступна здесь.

Подготовила А.Бантышева по материалам foodandwine.com
Фото: taste.virginiawine.org, facebook.com/OctoberOneVineyard, facebook.com/vintagevirginiaapples

Винная тропа Gold Medal Wine Trail указывает туристам на лучшие вина региона. Возможно, для американских вайнловеров Вирджиния – не первый винный штат на карте их страны, однако, этот восточный штат имеет долгую историю вина, которая восходит к колониальной эпохе, а за последние несколько десятилетий в штате увеличилось количество виноделен менее чем с десяти до трехсот. И […]

Freixenet. Блистающий мир

Имя испанcкого производителя Freixenet известно и уважаемо в мире игристых вин. Семейное предприятие, основанное в начале ХХ века в Каталонии, сейчас является частью корпорации Henkell Freixenet и имеет партнеров в Европе, США, Австралии. Это крупнейший бренд мира: только подумать – производящий более 114 млн бутылок в год, а главное – продающий 99,3 млн! Поставленный в сложном 2020 году рекорд, возможно, не предел. И тем удивительнее узнать, как патриархально все начиналась…


Хроники страсти и предприимчивости

История Freixenet вполне могла стать сюжетом фильма, повествующего о перипетиях семьи виноделов – личных и профессиональных трагедиях и радостях на фоне грандиозных исторических событий… Но так или иначе, любой сюжет заканчивался одним – поднятием бокала с легендарной испанской кавой.

Все началось с союза двух винодельческих семей, когда Долорес Сала, внучка основателя компании Casa Sala, с 1861 года производившей и экспортировавшей тихие вина в Южную Америку, вышла замуж за Педро Феррера, чья семья владела фермерским имением XII века La Freixeneda. Педро и Долорес были идеальной парой. И что немаловажно, как в личном, так и профессиональном плане. У нее был непревзойденный талант в виноделии, а он был отличным предпринимателем. Ферреры построили свой бизнес, продавая тихое вино странам Испанской империи в Южной и Центральной Америке. Но все изменили два события: уничтожение филлоксерой виноградников по всей Европе, в том числе и в Испании в 1872 году, и испано-американская война, отнявшая у них лучшие рынки сбыта. Тогда семейная чета решила перейти от производства тихих вин к производству игристых. В тот момент они и не подозревали, что их начинание превратится во всемирно известное имя – Freixenet. Компания названа в честь винодельни, где прошло детство Педро, – La Freixeneda, или «Ясеневая роща» на каталонском языке.

Freixenet

Первая бутылка с названием компании была выпущена в 1914 году. После Первой мировой войны семья решила расширить деятельность за рубежом – на рынках Великобритании и США. Педро лично отправился в США, где в 1930-х годах открыл дочернее предприятие. Однако, когда вернулся в Испанию, случилась трагедия – он стал жертвой гражданской войны. Управлять винодельней пришлось Долорес и ее старшей дочери. И у них это неплохо получалось! В 1941 году Freixenet выпустил Carta Nevada в зеленых матовых бутылках. Эта кава была одним из самых больших успехов компании за время правления Долорес.

В 1957 году она передала бразды правления своему 22-летнему сыну Хосе Ферреру. Экономическое положение после Второй мировой войны было сложным, но когда Хосе, младший сын Долорес, взялся за управление, компания приступила к своему величайшему расширению. В 1970-х годах Freixenet уже экспортировала свои первые бутылки в Соединенные Штаты, а в 1974 году Хосе представил ставший бестселлером Freixenet Cordоn Negro в необычной черной матовой бутылке и получил от конкурентов не слишком лестное прозвище «Пузырь из черной бутылки». Однако популярность этого игристого вина была не дутой, а настоящей – Freixenet Cordоn Negro стала самой продаваемой кавой в мире! Молодой и дальновидный винодел смог осуществить мечту своих родителей и открыть Freixenet всему миру.

Freixenet Cordоn Negro

Сегодня внуки основателей продолжают страсть и традиции, которые сделали Cava Freixenet одним из самых известных и популярных игристых вин в мире. Это то, чем, несомненно, гордились бы Долорес и Педро.


Быть первыми!

Бренд Freixenet во многом был пионером: одними из первых применили французские методы производства кавы, первыми использовали черные и желтые бутылки и сделали ставку на развитие полностью экологически безопасных виноградников. Инвестиции в технологии превратили Freixenet в первого в мире производителя, ферментирующего базовые вина при контролируемой температуре. В этом была заслуга Хосе Феррера, который не только увеличил компанию до ведущего в мире производителя качественного игристого вина, но и навсегда изменил способ работы испанской индустрии кавы. Именно Хосе Феррер инициировал прогрессивные методы, такие как пневматическое прессование винограда, использование охлаждаемых резервуаров для контроля брожения и выращивание собственных дрожжей.

Для изготовления игристого вина Freixenet и в наши дни используются дрожжи, которые Долорес после долгих экспериментов определила как наиболее подходящие для создания качественной кавы еще несколько десятков лет назад. Сейчас Freixenet имеет лабораторию с новейшим оборудованием для производства дрожжей, где для контроля биомассы используются космические технологии! В результате работы этой лаборатории была создана одна из самых солидных частных коллекций дрожжей в мире.

Freixenet

Хосе Феррер также был мозговым центром, стоящим за изобретательным маркетингом и рекламой Freixenet: он не только придумал культовую матовую черную бутылку, но и сделал свой бренд одним из первых приверженцев телевизионной рекламы.


Секрет хорошего вина

«В чем секрет хорошего вина? Нет ни одного. Земля и виноградные лозы дают нам лучшее, в то время как мы вкладываем все свои навыки, наряду с опытом и изобретательностью», – утверждает Хосе Феррер Сала. И с ним нельзя не согласиться. Freixenet производит свою непревзойденную каву неподалеку от Барселоны, в городке Сант-Садурни-д’Анойя, в регионе Пенедес, известном как «Страна кавы». Земля и климат в этой части Испании обеспечивают отличные условия для выращивания винограда. Холмистый ландшафт защищает регион от сильных восточных ветров со стороны массива Гарраф и холодных ветров с горы Монсеррат.

Кава – это защищенное наименование игристого вина, которое должно соответствовать строгим правилам, чтобы получить право на название. Первое правило определяет три основных местных сорта винограда, из которых разрешено производить каву, – Ксарелло, Парельяда и Макабео, также известного как Виура (Xarello, Parellada, Macabeo/ Viura). Ксарелло обеспечивает структуру, Парельяда – богатый сливочный характер, а Макабео дает кислотность и свежесть. Также допускается использование еще девяти сортов, среди которых Пино Нуар, Шардонне, Монастрель, Гренаш, Мальвазия и Трепат. Красный виноград используется для производства розовых сava.

Freixenet

Второе правило – изготовление по методу шампенуаз. Это классический метод производства шампанского, где вторичное брожение происходит в бутылке (а не в бестарной емкости). Кстати, до 1970 года испанские производители называли свое игристое вино шампанским. Затем, чтобы дифференцировать игристые вина Испании и не нарушать правила использования защищенное страной производства название, появилось слово cava. В переводе с испанского оно означает «пещера» или «погреб», где, собственно, и выдерживается игристое вино.

И третье, кава является Denominación de Origen (DO), означающее, что ее можно производить только в определенных регионах Испании, и в основном – в регионе Пенедес в Каталонии.

Freixenet

Искусство здешних виноделов прославило эти прекрасные, благодатные земли на весь мир: кава Freixenet получила огромное количество высших наград международных конкурсов Европы, Азии и Америки. Праздничные пузырьки кавы радуют миллионы людей в разных странах. В Украине компания Henkell Freixenet сегодня предлагает десять прекрасных образцов игристого вина от этого знаменитого испанского производителя. И каждая бутылка стоит того, чтобы быть откупоренной для торжественного случая!


Принципы Freixenet

На протяжении полуторавековой истории семья Феррер и все сотрудники компании всегда руководствовались общими принципами, которые привели их к успеху и процветанию.

  • Freixenet делает ставку на традиционное производство, особенно, когда дело касается кавы. Это включает в себя собранный вручную виноград, а также ферментацию в бутылке. А знания, которые передавались от поколения к поколению, применяются и сейчас.
  • Компания всегда открыта для новых возможностей и технологий, чтобы предлагать своим клиентам инновационные продукты. В последние несколько десятилетий Freixenet постоянно улучшает качество продуктов питания с помощью новейших методов и разработок.
  • Как крупнейший в мире производитель кавы, Freixenet осознает свою ответственность за экологию. Здесь постоянно работают над рациональным использованием таких ресурсов, как вода и стекло.
  • Freixenet особенно гордится продолжением почти семейных отношений со своими поставщиками, ведь с некоторыми из них работает с момента основания винодельни Freixenet. Сотрудничество, построенное на доверии, – это основа, которая гарантирует высокое качество продукции.

Freixenet

В компании Freixenet уверены, что следить за всеми процессами производства вина, конечно же, дело головы. Но обязательно – под контролем сердца, ради вкуса и удовольствия!



Комментарий

Юлия Шафранская, генеральный директор медиа-группы Drinks+:

Freixenet стал одним из первых брендов, который почти 30 лет назад поверил в юный журнал Drinks+ и на многие годы стал одним из самых знаменитых наших партнеров. По приглашению собственников предприятия много лет назад нам посчастливилось побывать на Freixenet Cavas, который находится в столице кавы – городке Сант-Садурни-д‘Анойя. Элегантное здание винодельни, построенное в 20-х годах прошлого века в окружении горных пейзажей Пенедеса, является воплощением модернизма и в то же время сохраняет традиции каталонской архитектуры. И тогда же обозревателям нашей редакции удалось ознакомиться с лучшими образцами испанской кавы – Freixenet. Откровенно говоря, с тех пор мы самые верные поклонники этого бренда. В мире менялись тренды, стили, стратегии, но неизменно кава компании «Фрейшенет» оставалась верна себе – такой же тонкой, элегантной, изысканно холодной, если вы понимаете, о чем я. И при этом – само воплощение бурлящей жизни, символ яркой и пылкой Испании.

Эта удивительная способность хранить традиции и соответствовать духу времени вот уже более столетия сохраняется в превосходных винах Freixenet. Вся кава, созданная на Freixenet Cavas, начиная от мирового бестселлера 1974 года Cordоn Negro и до хитов последних лет, таких как Freixenet ICE и Freixenet Rose, а также выдержанных представителей серии Reservе, неразрывно связана семейными узами. И дело не только в месте производства, но и в том, что на винодельне никогда полностью не опустошают бочку – всегда оставляют пару галлонов вина, которые переходят к следующей партии. Таким образом, в бокале Freixenet есть немного вина, которое было произведено десятки лет назад! В том числе в те времена, когда мы с Freixenet только познакомились)). Мы уверены, что именно с таким вином стоит праздновать особые моменты жизни – независимо от повода. Сама жизнь – уже повод, а Freixenet – это сама жизнь!

Freixenet



Комментарий

Наталья Благополучная, президент Всеукраинской Ассоциации виноделов и сомелье, основатель и директор Первой в Украине Школы сомелье «Мастер-класс»:

Cordon Negro Brut удивит вас не только красивым дизайном, но и содержимым! Длительный красивый перляж, приятный цветочно-фруктовый аромат с оттенками персика, груши, яркий и сбалансированный вкус и послевкусие – что может быть лучше!

Freixenet

Имя испанcкого производителя Freixenet известно и уважаемо в мире игристых вин. Семейное предприятие, основанное в начале ХХ века в Каталонии, сейчас является частью корпорации Henkell Freixenet и имеет партнеров в Европе, США, Австралии. Это крупнейший бренд мира: только подумать – производящий более 114 млн бутылок в год, а главное – продающий 99,3 млн! Поставленный в […]

X
Украина