Увага!

Увага! На сайті використовуються cookie файли.

The site uses cookie files

Даний сайт має вікове обмеження.

This site has age restrictions!

Я підтверджую, що мені, на жаль, давно виповнилося 18 років
I confirm that I have 18 years!

Gastronomy and Wine Portal

Victoire de la Dignité – звучить гідно

Днями в Києві представили лімітоване шампанське Victoire de la Dignité, або «Перемога Гідності», прибуток від продажу якого буде спрямований на потреби Головного військового клінічного госпіталю Міністерства оборони України та мобільних військових госпіталів. Журналіст D+ поспілкувалася з ідеологом проєкта.


Лімітований випуск Victoire de la Dignité складається з 2388 колекційних пляшок, створених спеціально і виключно для України. На цьому особливості релізу не закінчуються: Victoire de la Dignité – не просто шампанське, а колекція арт-об’єктів, для етикеток використано репродукції шістьох картин сучасних українських художників, що символізують перемогу нації. Самі етикетки створені у друкарні Eclair – найстарішій, що спеціалізується виключно на співпраці з брендами із Шампані. Ця колекція стала можливою завдяки благодійному проєкту – ідеї відомої рестораторки Марії Дідковської, яка залучила до співпраці французький сімейний Дім шампанського Pierre Morlet.

Pierre Morlet – незалежний Дім шампанського, розташований у самому серці Шампані в Авене-Валь-д’Ор. Чотири покоління поспіль Морле виробляють потужні та гармонійні вина, дбаючи про лози на найкращих ділянках регіону.  Виноградники Pierre Morlet вирізняються з-поміж інших завдяки використанню терасної системи вирощування, яка є рідкісною для даного регіону і вимагала складного процесу створення та організації. Протягом 12 років сім’я Морле працювала над побудовою цієї системи власноруч, і так, в поєднанні з особливостями ґрунту, зокрема, глибокими крейдовими шарами, та помірним кліматом, були створені ідеальні умови для вирощування Піно Нуар і Шардоне.

Victoire de la Dignité

Victoire de la Dignité створено з врожаю 2015 року, який опинився під загрозою через надзвичайно ранню зиму. Усі члени родини цілодобово працювали над обігрівом лози з використанням спеціальних пальників, з метою врятувати врожай та забезпечити його повне дозрівання. Завдяки невпинній праці сім’ї Морле, виноград було врятовано і перетворено на унікальне шампанське. Шампанське Victoire de la Dignité складається з 85% Шардоне та 15% Піно Нуар, одержаних на виноградниках класів Premier Cru й Grand Cru. Витримка на осаді: понад 6 років. Потенціал витримки (винний льох 10-12°C): до 2030 року. Кваліфікацію Millésime підтримує ручний збір та сортування. Victoire de la Dignité доступне для придбання на сайті та у ресторані Citronelle.

Що ж стосується мистецького крила проєкту, то воно утворено натхненням украінських митців. Олексій Аполлонов, Микола Білоус, Олена Придувалова, Марина Скугарєва, Олександр Сухоліт та Олег Тістол – ці художники стали душою Victoire de la Dignité.

Victoire de la Dignité

Оригінали картин, що відтворені на етикетках, можна побачити у Національному художньому музеї України, де з 6 по 20 липня відбувається перша з початку повномасштабного вторгнення виставка «Передчуття Перемоги». Це особлива подія, де відвідувачі матимуть змогу поринути у світ мистецтва й відчути пульс творчості художників завдяки інсталяціям куточків майстерень.

Victoire de la Dignité

Марія Дідковська, організаторка благодійної ініціативи, а також власниця ресторану Citronelle та бару Saint Bar, активно займається благодійною діяльністю протягом більш ніж 7 років. Вона відома своїми проєктами, такими як фонд «Відкрита музика міста» та концерти Classic Picnic, а також культурні ініціативи під назвами «Ода Незалежності», «Зимові дива», «Звуки миру», «Заради Майбутнього» та багато інших. Завдяки її ініціативам протягом повномасштабного вторгнення було зібрано понад 5 млн гривень, які були спрямовані на придбання необхідних комплектів хірургічних та лапароскопічних інструментів для військових мобільних госпіталів.

Марія Дідковська

На презентації проєкту пані Марія поспілкувалася з оглядачем Drinks+, поділившись історією співпраці з Домом Pierre Morlet та своїми думками щодо шампанського й подальшими планами.

Drinks+: Ви вже співпрацювали з Домом Pierre Morlet, створюючи шампанське для свого ресторану. Розкажіть детальніше, як прийшли до співпраці з ними тоді та як виникла ідея реалізувати проєкт Victoire de la Dignité зараз?

Марія Дідковська: Тоді нас доля звела через дружбу. Не знаю, можливо, саме для цього моменту я тоді, 7 років тому, познайомилася з ними, щоб втілити цей проєкт сьогодні. Хто знає, той знає, що люди з Шампані – це доволі закрита спільнота, яка просто так нікого не пускає «всередину». Колись моя подруга Марина Кербицька, шеф-кухар з Парижа, запросила мене на вечерю. Ми дружимо і співпрацюємо вже давно: вона час від часу знайомить мене з цікавими шефами, і ми разом організовуємо вечері в Києві, в Citronelle. Отже, вона запросила мене до своїх знайомих і взяла тоді із собою пляшку шампанського. Ми перебували у вельми цікавій компанії корінних парижан, багато з яких займалися мистецтвом, і це була така… особлива атмосфера. Трошки снобська, але дуже приємна. Так от, ми насолоджувалися тим шампанським, і багато з присутніх гостей, які мали багатий життєвий досвід і спробували вже багато чого, висловлювали безліч компліментів цьому вину, проте практично ніхто з них нічого не знав про самого Pierre Morlet, виробника шампанського. Тож моя подруга почала розповідати, і тут виявилося, що серед нас – друг та сусід того самого Еріка Морле, месьє Венсан Держан. Виявилося, наче в кіно – цікаво заверчений сюжет. Венсан Держан і його батько Олів’є, крім того, що тісно дружать з Еріком, ще й дід Венсана (відповідно, батько Олів’є) був тим самим адвокатом, який колись реєстрував найменування шампанське як продукт із позначкою походження… Отже, було про що поговорити. А пізніше ми приїхали до Венсана в гості і познайомилися з Еріком. Так почалися наші регулярні зустрічі. Одного разу подруга висунула ідею: є прекрасне шампанське, є ресторан Citronelle, то чому б не задружитися домами? Однак, взяти на себе великий проєкт ми не наважилися, тож я запропонувала створити щось спеціально для нас (Citronelle), і ми почали обмінюватися думками. Я розповідала про наших гостей, їхні вподобання. Ерік пропонував варіанти створення спеціального кюве для нас. І так народився наш перший реліз, який ми привезли 5 років тому. Після цього ще один. І ще. А на 10-у річницю Citronelle вони зробили мені сюрприз – вперше в житті вони створили особливий блан-де-блан і присвятили його саме нам. Якось так виник у нас особливий зв’язок, просто на фоні людських відносин. Ми готували вже наступний напій, коли розпочалася війна. У перший же день вони зателефонували і запропонували забрати до себе нашу родину. Ми багато говорили про подальші плани, про можливості якоїсь фінансової допомоги українцям. Було розуміння, що постійно цільові суми збирати не вийде, тому потрібно було придумати якийсь сталий проєкт. Так зародилася натхненна ідея поєднати виразність українського мистецтва з чарівністю шампанського.

Victoire de la Dignité

D+: Як би ви описали мілезим 2015 року, закоркований у цих пляшках?

М.Д.: Вершковий. Як французьке вершкове масло – густий, ніжний. З нотами білих квітів. Тягучий і маслянистий завдяки домінуванню шардоне.

Victoire de la Dignité

D+: Чи планується розширення проєкту «Перемога гідності»?

М.Д.: Є певне розуміння того, що будемо робити далі, і є те, що відбувається зараз. Зараз ми періодично проводимо творчі вечори у Saint Bar, рідше – у Citronelle, де збираються літератори, композитори, філософи, різні цікаві люди. Ми запрошуємо людей, збираємо кошти і передаємо їх в госпіталь. І ми продовжимо це робити. Але також у мене є плани на майбутнє – наразі не можу розкрити деталі, але усе пов’язано з цими художниками. За цей час ми увійшли в життя одне одного і маємо візію того, що можемо робити разом далі, залучивши й інших людей. Я собі надумала одну дуже цікаву штуку, але поки то секрет.

D+: Дякуємо за розповідь і за Вашу роботу, з нетерпінням очікуємо подальшого розвитку цього дійсно благородного в усіх сенсах слова проєкту, який втілює імпресію творчості українців, а також те, що об’єднує нас із французами – прагнення свободи і беззаперечну віру у перемогу. Нагадаємо: унікальна колекція доступна для придбання на сайті та в ресторані Citronelle. Усі кошти від продажу Victoire de la Dignité спрямовуються безпосередньо на підтримку потреб Головного військового клінічного госпіталю.

Днями в Києві представили лімітоване шампанське Victoire de la Dignité, або «Перемога Гідності», прибуток від продажу якого буде спрямований на потреби Головного військового клінічного госпіталю Міністерства оборони України та мобільних військових госпіталів. Журналіст D+ поспілкувалася з ідеологом проєкта. Лімітований випуск Victoire de la Dignité складається з 2388 колекційних пляшок, створених спеціально і виключно для України. […]

Біодинамічний дебют виноробні Biologist: успіх та перспективи

Перший біодинамічний реліз українського виноробства відчиняє двері для індустрії.


«А ви дійсно маєте закопаний у землю ріг з перегноєм?» — «І не лише ріг, а й цілий череп. Хочеш глянути? Ось тут, за сараєм» — з цими словами винороб Ігор Петренко, співвласник органічної та біодинамічної виноробні Biologist, що розташована у селищі Лісники під Києвом, взявся за лопату, і за хвилину в руках у нього дійсно опинився череп корови, від якого дуже пахло «органікою», бо ж перегній то є перегній.

«Ми виготовляємо препарати з ферментованих трав: звіробою, чистотілу, конюшини, кропиви – загалом більше, ніж 20 видів рослин, що ростуть поруч. У біодинаміці важливо використовувати усе, що є під рукою, що ми і робимо, – розповідав далі Ігор. – Але воно, буває, теж не дуже пахне. Тижнів за два від початку ферментації, коли додаємо до чанів трохи сірки й міді, та починаємо обробляти виноградники, навіть птахи розлітаються, не витримуючи цього омбре, а сусіди цікавляться, чи не влаштували ми часом замість виноградників свиноферму. Така ситуація зазвичай триває лише пару днів – недовго, але інтенсивно. Потім аромат вивітрюється, птахи повертаються, сусіди знову починають вітатися».

Biologist

Тут маємо зробити невеличкий дисклеймер щодо органічного й біодинамічного виноробства в Україні. Органіка для українців не є аж такою дивиною: навіть якщо не враховувати давню історію українського виноробства, котру наразі активно вивчають та відновлюють наші експерти й котра, за їхніми оцінками, нараховує щонайменше пару тисячоліть, можна сміливо стверджувати, що «нова хвиля» українських виноробів, в першу чергу крафтових, працює у цій сфері вже багато років. Але першими, хто заявив про використання біодинамічного підходу в Україні, стали саме власники Biologist. Цього року вони випустили лінійку біодинамічних вин під символічною назвою «Першотвір».

Від першого знайомства з біодинамічним вином до першого власного релізу винороба Ігора Петренка пройшло не так вже й багато часу. «До запуску нашої виноробні я чув про біодинаміку як таку, але не дуже занурювався в цю тему. У 2019 році, на стенді мого улюбленого Мішеля Шапутьє на виставці ProWein у Дюсельдорфі мене вразило одне вино з регіону Кондрійо — здається, це було Coteau de Chery 2012 року. На той момент я уже добре знав і любив вина Chapoutier, але це було перше біодинамічне вино, що я у нього продегустував, і взагалі моє перше біодинамічне вино як таке. І я зрозумів, що професійний винороб, котрий знається на своїй справі, здатен за допомогою біодинаміки створити дійсно шедевральні вина». 

Серед «зірок» біодинаміки Ігор виділяє, звісно ж, «засновника жанру» Ніколя Жолі – піонера біодинамічного руху з Луари. Чудові біодинамічні вина, на його думку, виробляють у Тоскані та Ельзасі. Вражаючим прикладом є перехід на біодинаміку виноробні, що відома найдорожчими винами у світі – La Romanee-Conti. Але справжньою «рольовою моделлю» для Петренка залишаються біодинамічні вина M.Chapoutier.

Biologist

Надихнувшись цими винами, Ігор вирішив спробувати вирощувати виноград у біодинамічний способ на двох ділянках під Києвом – у Лісниках та Безрадичах. Окрім біодинамічного підходу, ці ділянки тішать різноманіттям сортів. У Лісниках вирощують переважно сорти, притаманні Австрії та Німеччині: два червоних – Піно Нуар та Каберне Совіньйон, та білі – Грюнер Вельтлінер, Мюллер-Тургау, Вайссбургундер (Піно Блан), Гевюрцтрамінер, Рислінг і Шардоне.

У Безрадичах – більш еклектична добірка: червоні Піно Нуар і Сапераві, білі – Аліготе, Гевюрцтрамінер та український автохтон Тельті-Курук, який до сих пір вирощували лише на півдні України, на Одещині та на Миколаївщині (цього року «біологісти» чекають перший врожай Тельті-Курука). Наразі загальна площа обох виноградників не перебільшує 3 га, але щороку у Biologist досаджують нові лози, тож чекаємо на подальший розвиток. 

Своє рішення виробляти не лише органічні та натуральні, а й біодинамічні вина, Ігор Петренко вважає цілком природним: «Біодинаміка – це в першу чергу автономія і гармонія, що дуже перекликаються з моїм баченням та відчуттям світу. Це – постійний пошук здорового балансу у стосунках між людиною, рослинами й тваринами, що співіснують в одному просторі, імунний захист та підтримка біорізноманіття кожної ділянки. Я відчув, що це буде дуже цікавий шлях у виноградарстві й виноробстві. Досі жодного разу про це не пожалкував».

Biologist

Базові знання з біодинамічного землеробства Ігор Петренко отримав в українському центрі прикладної біодинаміки AgroCare. Віталій Воронцов, експерт центру, консультує Петренка щодо культивації, виробництва біодинамічних препаратів тощо. Але біодинаміка для винороба – це більше ніж принципи виноградарства та вініфікації. «Я розумію, що наразі розбираюсь у біодинаміці щонайкраще відсотків на 60. Попереду довгий шлях пізнання. Є багато духовно-філософських речей, які я вивчаю, читаю Рудольфа Штайнера – заходить нелегко, але я розумію, що потроху рухаюсь уперед».

Найбільшим викликом наразі Ігор вважає відсутність локальної біодинамічної виноробної експертизи: «Я спілкувався з кількома європейськими виноробами-біодинамістами, вони ділились своїм досвідом, але це було доволі схематично: ось календар, ось список і рецептура препаратів. Відчуваю потребу у більш глибокому розумінні процесів і більш професійних консультаціях». 

Отже, про «Першотвір». «Це наш перший біодинамічний вінтаж – 2022, і перший реліз біодинамічних вин. Зрозуміло, що лози ще дуже молоді, і це вино не є ідеальним і ще потребує роботи, але я бачу у ньому величезний потенціал. Ми ризикнули й зробили цю лінійку вин взагалі без сірки, тож я даю всім нашим клієнтам поради щодо його правильного зберігання». 

В лінійці наразі три сухих вина: «Першотвір ігристе Біодинаміка» з бленду трьох сортів – Шардоне, Грюнер Вельтлінер та Мюллер-Тургау, метод ансестраль; «Першотвір рожеве Біодинаміка» – skin contact, бленд сортів Трамінер, Шардоне, Грюнер Вельтлінер, Мюллер-Тургау та Рислінг; «Першотвір червоне Біодинаміка» – бленд Мерло, Піно Нуару, Каберне Совіньйона та Карменера. Ці вина — яскраві й насичені в ароматиці й смаку, незважаючи на відносно молодий вік лоз, і дуже «чисті», зважаючи на відсутність сульфітів та дикі дріжджі.

Biologist

Яким бачить подальший розвиток біодинамічного напрямку Biologist Ігор  Петренко? «Далі будуть нові релізи, нові вина, ми матимемо змогу вивчати їх, слідкувати за їхнім розвитком, експериментувати й удосконалювати. Минулого року ми вже подали заявку на отримання міжнародного сертифікату органічного виробництва й уже отримали підтвердження, тож вже менше ніж за рік зможемо розміщувати зелений листочок на етикетці. Саме зараз ми у процесі оформлення всіх документів для сертифікації Demeter. Оскільки в Україні йде війна, на жаль, найближчим часом експерти Demeter не зможуть приїхати до нашої виноробні, тож сертифікація поки що буде лише паперова, але найважливіше те, що ми вже заходимо у так званий «перехідний період». Загалом, отримання міжнародних сертифікатів для нас не є надважливою метою. Наші біодинамічні виноградники мають набрати сили й зрілості. Наразі обсяги виробництва саме біодинамічних вин у нас невеликі – лише 2-3 тисячі пляшок на рік. Ми висаджуємо приблизно 8-10 тисяч кущів на гектар і нарощуємо свій «земельний банк», тож обсяги зростатимуть. Чи варто взагалі було заморочуватись із біодинамікою? Я вважаю, що так, принаймні мене надзвичайно захоплює цей процес. Мені було цікаво перевірити, чи зможемо ми це зробити. На мій погляд, змогли. Далі буде».

Фото: Biologist

Перший біодинамічний реліз українського виноробства відчиняє двері для індустрії. «А ви дійсно маєте закопаний у землю ріг з перегноєм?» — «І не лише ріг, а й цілий череп. Хочеш глянути? Ось тут, за сараєм» — з цими словами винороб Ігор Петренко, співвласник органічної та біодинамічної виноробні Biologist, що розташована у селищі Лісники під Києвом, взявся […]

Сицилійські вина цього літа. Елегантність. Свіжість. Пікантність

Сицилійський вінтаж 2022 року, який щойно вийшов на ринок з обсягом близько 4,3 млн гектолітрів, можна охарактеризувати як один із найрізноманітніших за останні роки. Свіжість та аромат білих та рожевих вин, середземноморський смак ігристих, сучасні червоні вина – пропонують відчути сицилійські винороби цього літа.


Цього літа сицилійські білі вина поєднують у собі елегантність і багатство ароматів, рожеві та ігристі – виділяються кислотним балансом і пікантністю, а червоні, з місцевих сортів, стали «сучаснішими» і такими, що здатні привернути увагу молодих споживачів, які шукають сучасні та свіжі вина.

У звіті про вінтаж 2022 року, який був офіційно представлений на виставці Sicilia en Primeur 2023, наголошується, що сицилійські виноробні території, які дуже відрізняються одна від одної з точки зору орографічних, ампелографічних та мікрокліматичних умов, за останні роки показали гарний урожай – і за кількістю, і за якістю. І, незважаючи на світові дані про зміну клімату, Сицилія, завдяки впливу Середземного моря, як і раніше, має гарну стійкість, здатну протистояти наслідкам зміни клімату та успішно справлятися з ними.

Сицилійські вина

Аборигенні білі сорти, такі як Grillo, Catarratto, Carricante та Zibibbo, завдяки агрономічним методам управління, традиційно прийнятим на Сицилії, дедалі більше відображають унікальний клімат та особливості територій острова. Але і такі сорти як Nero d’Avola, Perricone, Frappato та Nerello Mascalese зуміли добре адаптуватися до нових умов.

Згідно з результатами опитування 2023 року, проведеного Assovini Sicilia серед ста компаній-членів цієї асоціації, що поєднує сицилійські виноробні, у 2022 році було виготовлено 70 мільйонів пляшок вина. 99% опитаних виробників виробляють вина DOC, 22% – DOCG. Крім білих та червоних вин, 27% виробників виробляють ігристі вина, 75% рожеві, 51% десертні вина. На острові вирощується понад 19 600 га, з яких 34% є органічними (6 750 га).

Laurent Bernard de la Gatinais

Лоран Бернар де ла Гатіне, президент Assovini Sicilia

Перше місце на Сицилії посідають Grillo та Nero d’Avola, 74% компаній, що входять до Assovini Sicilia, обробляють виноград Grillo, а 77% – Nero d’Avola. Carricante та Nerello Mascalese є типовими лозами деномінації Етна, Carricante обробляють 46% членів Assovini Sicilia, а Nerello Mascalese – 52%.

«Різноманітність та якість сицилійських вин є справжнім багатством сіцилійської винної спадщини», – коментує Лоран Бернар де ла Гатіне (Laurent Bernard de la Gatinais), президент Assovini Sicilia.

Сицилійські вина

В Assovini Sicilia розповідають, що всього на Сицилії існує 14 аборигенних сортів винограду, на додаток до вже згаданих в Assovini Sicilia кажуть, що 64% виробників обробляють і виробляють вино з Lucido/Catarratto, 44% вирощують Insolia, сорт Grecanico обробляють 19% виробників, Zibibbo 28%, Moscato White 33%, Malvasia di Lipari 6% виноробів. Що до червоних сортів – винороби поділилися наступним чином: Frappato 42%, Nerello Cappuccio 32%, Nocera 10%, Perricone 25%. Серед міжнародних найбільш представленими є Chardonnay (48%) та Syrah (64%).

«Оскільки нині на Сицилії відновлюють деякі стародавні сорти, винороби зможуть мати більш стійкий до зміни клімату виноград, – каже Маттіа Філіппі (Mattia Filippi) з Uva Sapiens*, куратор «Звіту про вінтажі 2022 року». – У минулому деякі стародавні сорти були занедбані, їх було важко вирощувати та й ринок шукав інші смаки. Проте, місцеві та реліктові сорти мають певні особливості, наприклад, менший вміст цукру, що робить їх привабливішими для ринку».

____________________

*Uva Sapiens – компанія, що надає бізнес-консультації у сфері виноробства та виноградарства.

Джерело: ab-comunicazione.it
Фото: ab-comunicazione.it, facebook.com/annabarboncomunicazione, facebook.com/AssoviniSicilia, winemag.it

Сицилійський вінтаж 2022 року, який щойно вийшов на ринок з обсягом близько 4,3 млн гектолітрів, можна охарактеризувати як один із найрізноманітніших за останні роки. Свіжість та аромат білих та рожевих вин, середземноморський смак ігристих, сучасні червоні вина – пропонують відчути сицилійські винороби цього літа. Цього літа сицилійські білі вина поєднують у собі елегантність і багатство […]

Wine Australia виходить на ринок Південної Кореї

Wine Australia, яка є частиною Australian Food & Wine Collaboration Group, запустила в Південній Кореї – «Спробуй чудеса Австралії» – кампанію з виходу на азіатські експортні ринки.


У 2022 році Wine Australia об’єдналася з Meat & Livestock Australia, Hort Innovation, Seafood Industry Australia та Dairy Australia з метою створення Australian Food & Wine Collaboration Group для просування якісних австралійських продуктів харчування та напоїв на ключових міжнародних ринках. Від Асоціації з торгівлі сільськогосподарською продукцією та доступу до ринків (ATMAC) Australian Food & Wine Collaboration Group отримала грант у розмірі 500 000 австралійських доларів.

Насамперед, Australian Food & Wine Collaboration Group націлена на чотири азіатські ринки – Таїланд, Південну Корею, В’єтнам та Індонезію.

Wine Australia

Південна Корея є важливим ринком для австралійського виноробного сектора, у 2022 році країна займала десяте місце серед експортних ринків австралійського вина. За даними Австралійського бюро економіки та науки, сільського господарства та ресурсів (ABARES), Південна Корея є п’ятим за величиною експортним ринком Австралії після Китаю, Японії, США та В’єтнаму та пропонує величезний потенціал для австралійських виробників продуктів харчування та вина.

Компанія «Спробуй чудеса Австралії» розпочалася в Південній Кореї з кулінарного онлайн-конкурсу, орієнтованого на молодь, щоб показати як саме якісні австралійські продукти харчування можуть покращити домашню кухню.

Wine Australia

Смаки південнокорейських споживачів змінюються, і Wine Australia прагне брати це до уваги. У Wine Australia повідомляють, що раніше в Кореї переважала тенденція споживання червоних вин, але останнім часом відбувається зміщення у бік білих, ігристих та легших стилів. «Корейська кухня особливо підходить для цих типів вин; корейці їдять багато морепродуктів, тому легші вина добре доповнюють таку кухню, а отже, мають позитивне майбутнє на ринку», – пишуть у своїй програмі Wine Australia.

У Wine Australia наголошують, що австралійське Chardonnay, схоже, має велике майбутнє на південнокорейському ринку з огляду на його вишуканий та мінеральний смак. Популярність серед сомельє та трейдерів набирають альтернативні білі сорти – Albarino, Chenin Blanc та Viognier, а також білі вина, при виробництві яких відбувається тривалий контакт зі шкірою.

Wine Australia

В’єтнам є наступним важливим пунктом призначення для Групи, найближчим часом заходи «Спробуй чудеса Австралії» відбудуться в Ханої та Хошиміні. На початок 2024 року заплановано заходи в Індонезії.

Джерело: thedrinksbusiness.com
Фото: grape-to-glass.com, kpmg.com, theguardian.com, losvinos.com.ar

Wine Australia, яка є частиною Australian Food & Wine Collaboration Group, запустила в Південній Кореї – «Спробуй чудеса Австралії» – кампанію з виходу на азіатські експортні ринки. У 2022 році Wine Australia об’єдналася з Meat & Livestock Australia, Hort Innovation, Seafood Industry Australia та Dairy Australia з метою створення Australian Food & Wine Collaboration Group […]

Grand International Wine Award MUNDUS VINI вперше присуджується безалкогольним винам

Інтерес споживачів до такого тренду, як безалкогольне вино, неухильно зростає. Вперше на MUNDUS VINI Spring Tasting 2023 відбулася дегустація таких вин.


На цьогорічної весняної дегустації Mundus Vini Spring Tasting в рамках 32-ї міжнародної премії Mundus Vini Grand International Wine Award вперше було представлено безалкогольне вино. Всього продегустовано 187 вин, найкращі з яких нагороджені 21 золотою та 54 срібними медалями.

Найбільше медалей дісталося виробникам з Німеччини, за нею йдуть Іспанія, Франція, Нова Зеландія та Італія. Нагородження переможців відбудеться на ProWein Düsseldorf.

Очолив нову дегустаційну тему «Безалкогольні напої» член правління MUNDUS VINI  проф. д-р Ульріх Фішер (Ulrich Fischer).

«На мою думку існують великі відмінності в якості представлених вин. Найкращі вина характеризуються сортовою типовістю, гарним смаком та делікатними танінами, що робить безалкогольні вина реальною альтернативою. Я припускаю, що частка ринку безалкогольних вин, що становить зараз близько одного відсотка, значно зросте в найближчі кілька років», – сказав Ульріх Фішер.

Спеціальні нагороди у категорії «безалкогольні напої» отримали:

Best Sparkling Rosé
VITISECCO ROSÉ alkoholfreier Dry
Bähr Pfalztraube GmbH, Germany

Best Sparkling White
Blanc de Blancs ALKOHOLFREI
Julius Zotz KG, Germany

Best Sparkling in retail markets
ENGEL Riesling alcohol-free
Peter Riegel Weinimport GmbH, Germany

Best Sauvignon Blanc
Now Zero Sauvignon Blanc
Giesen Group, New Zealand

Best Merlot
Vinnuendo 0% Merlot
Mureda Alimentacion SL, Spain

Best Riesling
Freispiel ZIEMLICH GEIL alcohol-free
Weingärtner Stromberg-Zabergäu eG, Germany

Best Pinot Blanc
Breakaway Pinot Blanc entalkoholisiert
Winery Bergdolt-Reif & Nett, Germany

Best white wine in retail markets
Michel Schneider Riesling Non-alcoholic
Zimmermann-Graeff & Müller GmbH, Germany

Best red wine in retail markets
VINSENZA Rosso non-alcoholic, Spain
Peter Riegel Weinimport GmbH

Best Producer
Bähr Pfalztraube GmbH

Best Merchant
Peter Riegel Weinimport GmbH

Фото: https://www.meininger.de

Інтерес споживачів до такого тренду, як безалкогольне вино, неухильно зростає. Вперше на MUNDUS VINI Spring Tasting 2023 відбулася дегустація таких вин. На цьогорічної весняної дегустації Mundus Vini Spring Tasting в рамках 32-ї міжнародної премії Mundus Vini Grand International Wine Award вперше було представлено безалкогольне вино. Всього продегустовано 187 вин, найкращі з яких нагороджені 21 золотою […]

Австрія. Вінтаж 2022 року: відмінна якість після складного року

Посуха та невчасні дощі могли завдати шкоди австрійським виноградникам. Але винороби зробили все можливе, щоб захистити свій урожай і згодом виготовити дивовижні, добре збалансовані вина, а сам урожай навіть трохи перевищив середній багаторічний показник.


Вегетаційний період 2022 року змусив австрійських виноробів похвилюватися та випробувати свої сили. Посуха та поодинокі невчасні дощі вказували на те, що врожай може неабияк постраждати. Але самовідданість і важка робота австрійських виноробів були винагороджені зрілими, добре збалансованими білими винами з чудовими фруктовими нотами і видатними червоними, що демонструють силу, структуру та оксамитові таніни.

Австрія

Врожай 2022 року був більш диференційованим, ніж у 2021 році, наприклад, залежно від регіону та сорту винограду. Проте загалом австрійські вина 2022 року відрізняються вираженою зрілістю, фруктовими нотами та гармонійною кислотністю.

Австрія

Винороби повідомляють, що у всіх трьох виноробних регіонах Штирії білі вина набрали багато соку та сили, не втративши при цьому своєї привабливої витонченості та структури. Білі вина Бургенланда відрізняються яскраво вираженими фруктовими нотками та виразними сортовими характеристиками, особливо добре вийшли Chardonnay та Pinot Blanc, а потужні червоні та солодкі вина Бургенланду дарують яскраво виражену фруктовість. Віденські виноградники дали виноград із гарним цукром та нижчою кислотністю, результатом стали округлі, збалансовані Wiener Gemischter Satz, а також Riesling із фруктовими нотками.

Австрія

Рік характеризувався спекою та посухою, дощі почалися лише перед основним збиранням урожаю. Це значно прискорило процес дозрівання винограду, але додало роботи виноробам – доводилося діяти швидко, щоб захистити виноград. Але при обсязі врожаю 2,5 млн. гектолітрів урожай 2022 року навіть трохи перевищив середній багаторічний показник (2,4 млн. гектолітрів). Якщо ви – прихильник австрійських вин, любите або мрієте подорожувати мальовничими винними регіонами Австрії, запрошуємо вас проголосувати за цю країну, що стала номінантом в категорії “Регіон року” премії  Wine Travel Awards. Заходьте за посиланням та голосуйте!

Фото: facebook.com/austrianwine

Посуха та невчасні дощі могли завдати шкоди австрійським виноградникам. Але винороби зробили все можливе, щоб захистити свій урожай і згодом виготовити дивовижні, добре збалансовані вина, а сам урожай навіть трохи перевищив середній багаторічний показник. Вегетаційний період 2022 року змусив австрійських виноробів похвилюватися та випробувати свої сили. Посуха та поодинокі невчасні дощі вказували на те, що […]

Вино та Oscar

У Лос-Анджелесі відбулася 95 церемонія нагородження премії «Оскар» і вже відомо, хто отримав заповітні статуетки, але цей список дещо про інше, він висвітлює лауреатів американської кінопремії або номінованих знаменитостей, чиї імена стоять за відомими винними брендами.


Френсіс Форд Коппола (Francis Ford Coppola)

Відомий за такими фільмами як «Хрещений батько» та «Апокаліпсис сьогодні», режисер Френсіс Форд Коппола є легендою. Його кінокомпанія American Zoetrope отримала понад 60 номінацій і 15 перемог.

Коппола також провів останні кілька десятиліть будуючи винну імперію. Сьогодні виноробня Френсіса Форда Копполи виробляє «три мільйони ящиків із 340 акрів виноградників, розташованих на кількох виноробнях у Каліфорнії та Орегоні, і включає такі бренди, як Francis Ford Coppola Diamond Collection, Sofia та Director’s Cut». Також він відновив Inglenook, історичну виноробню Напи.

Oscar

Стінг (Sting)

Стінг десятиліттями пише хіти. Його композиції до таких фільмів як «Пригоди імператора» та «Кейт і Лео» принесли йому кілька номінацій на «Оскар». Але у автора Roxanne також є виноробне підприємство. Під час подорожі Італією в 1999 році він і його дружина Труді Стайлер (Trudie Styler) натрапили на Tenuta Il Palagio – маєток, який на той час занепав. Стінг і Труді придбали Il Palagio разом з прилеглими територіями і почали реставрувати його. Сьогодні тосканська виноробня виробляє кілька різних видів вина, а також мед та оливкову олію.

Джордж Лукас (George Lucas)

Джордж Лукас не потребує особливого представлення – медіафраншизу «Зоряні війни» знають всі. Лукас був номінований на п’ять «Оскарів» та отримав два «Золоті глобуси». Але також Джордж Лукас є власником виноробні Skywalker Vineyards. Кажуть, він був натхненний успіхом Копполи у виноробній індустрії і саме тому задумав власну справу. У 1991 році Лукас посадив 4 га виноградників, які з часом розширилися до 28 га. Це одні із найкращих лоз, вирощених у окрузі Марін (Каліфорнія). Сьогодні Skywalker Vineyards виробляє Pinot Noir, Chardonnay та інші чудові вина. Також тут виробляють оливкову олію.

Алан Сільвестрі (Alan Silvestri)

Сільвестрі написав музику до таких хітів як «Полярний експрес» і «Форрест Гамп», які принесли йому дві номінації на «Оскар». У 1989 році композитор та його дружина придбали нерухомість і зробили власну виноробню. Сьогодні Silvestri Vineyards виробляють Moscato, Chardonnay та Barbera. «І створення музики, і виноробство припускають симбіоз мистецтва та науки. Так само, як кожна нота привносить свій голос у мелодію, кожна лоза надає вину унікальну  індивідуальність», – підкреслює Алан Сільвестрі.

Бред Пітт (Brad Pitt)

Дворазовий володар премії «Оскар» і семиразовий номінант, відомий своїми ролями в таких культових фільмах як «Бійцівський клуб», «Одного разу в Голлівуді», «Одинадцять друзів Оушена» та багатьох інших, Бред Пітт також досяг успіху у світі вина. У 2008 році Пітт і його дружина – Анджеліна Джолі (Angelina Jolie), придбали контрольний пакет акцій Chateau Miraval. В 2013 році подружжя почало виробляти рожеве вино в маєтку на півдні Франції. Після розлучення у 2016 році Джолі продала свої акції, але Пітт все ще залишається співвласником шато.

Oscar

Мері Дж. Блайдж (Mary J. Blige)

Американська співачка в стилях R & B, соул і хіп-хоп, авторка пісень, музична продюсерка і актриса Мері Дж. Блайдж отримала дві номінації на «Оскар». Ікона хіп-хопу також викликала хвилю у світі вина. Співпрацюючи з виноробом Fantinel – Марко Фантинелем (Marco Fantinel), Блайдж створила Sun Goddess. Сьогодні бренд виробляє Pinot Grigio Ramato, Sauvignon Blanc, Prosecco та Merlot.

«Вона була задіяна в кожній деталі процесу, – каже Фантінель. – Блайдж перевіряла кожну річ, кожну дрібницю тому що знає – успіх не має швидкого шляху».

Джон Ледженд (John Legend)

Джон Ледженд п’є вино з тих пір, як він «почав пити», так сам про себе сказав співак в одному зі своїх інтерв’ю.

У 2013 році Ледженд об’єднався з власником Raymond Vineyards у долині Напа, щоб виготовити Cabernet Sauvignon під маркою Legend Vineyard Exclusive (LVE). Зараз LVE виробляє Chardonnay, червоний купаж, а також кілька вин, що випускаються у бляшанках.

«Мені завжди подобалося вино, завжди подобалися спогади про чудове вино, чудові страви, чудові враження і чудові розмови», – розповідає американський співак, автор пісень, піаніст і продюсер.

Джон Бон Джові (Jon Bon Jovi)

«Я ніколи не думав, що колись буду займатися винним бізнесом…» Співак та його син Джессі об’єдналися з французьким виноробом Жераром Бертраном (Gérard Bertrand) і випустили у 2018 році рожеве Hampton Water. У виробництві використовується купаж чотирьох сортів – Syrah, Cinsaut, Mourvèdre та Grenache. Ягоди визрівають на виноградниках Лангедоку. В перший рік свого існування, зіркове вино увійшло до рейтингу Wine Spectator, набрав 90 балів. Пробка для пляшки виготовлена з богемського кришталю від Preciosa Vinolok.

Джон Малкович (John Malkovich)

Номінант на «Оскар» знявся в таких відомих фільмах як «На лінії вогню», «Бути Джоном Малковичем», «Небезпечні зв’язки», «Повітряна в’язниця» та багатьох інших. Але актор також зробив собі ім’я у світі вина завдяки Les Quelles de la Coste.

Органічний маєток, розташований у гірському селі Лакост у Воклюзі на південному сході Франції, засаджено 4 га Pinot Noir та Cabernet Sauvignon, які використовуються для виробництва червоних та рожевих вин.

Oscar

Джерело: winemag.com
Фото: winemag.com

У Лос-Анджелесі відбулася 95 церемонія нагородження премії «Оскар» і вже відомо, хто отримав заповітні статуетки, але цей список дещо про інше, він висвітлює лауреатів американської кінопремії або номінованих знаменитостей, чиї імена стоять за відомими винними брендами. Френсіс Форд Коппола (Francis Ford Coppola) Відомий за такими фільмами як «Хрещений батько» та «Апокаліпсис сьогодні», режисер Френсіс Форд […]

«Коштовність» Champagne Boizel – кюве Joyau-2008 на La Place de Bordeaux

У березні головний закритий майданчик елітного алкоголю – La Place de Bordeaux, представить Champagne Boizel Joyau 2008.


«Ми впевнені, що досвід великих виноторгівців Бордо може забезпечити Joyau розширену і, в той же час, більш цілеспрямовану міжнародну дистрибуцію, що повністю відповідає нашій рішучості зміцнити імідж цього елітного вина, – каже Флоран Рокес-Буазель (Florent Roques-Boizel), співголова Boizel. – Ця співпраця дозволить Joyau залучити поціновувачів вина у всьому світі, що відповідає нашим амбіціям щодо розвитку Дому».

Champagne Boizel

За допомогою La Place de Bordeaux Boizel укладе нові угоди з п’ятьма провідними негоціантами Бордо: Crus et Domaines de France, Diva, Joanne Rare Wines, Sobovi та Veyret Latour. Основною метою є розширення міжнародної присутності, особливо на ринках Азії та Європи.

Виноградники Дому займають площу понад 7 га у самому серці найкращих шампанських крю, включаючи Кот-де-Блан та Авіз – батьківщину родини.

Champagne Boizel

З 1834 року у Boizel змінилося шість поколінь. Сьогодні компанію очолюють брати Флоран та Ліонель Роке-Буазель, вони тісно співпрацюють зі своїми партнерами-виноробами та керують виноградником з повагою до природи та навколишнього середовища. Кожне вино Boizel проходить тривалий період витримки у прохолодних льохах Дому. Сім’я приймає гурманів з усього світу у своїх чудових відреставрованих приміщеннях на Avenue de Champagne в Еперні (об’єкт Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО).

Champagne Boizel

Флоран та Ліонель Роке-Буазель

Joyau 2008 – п’ятнадцятий вінтаж колекції. Частково витримане у бочках, вино забезпечує класичний баланс між концентрацією, свіжістю та кислотністю. Joyau 2008 випущено в новій упаковці та з сучасним візуальним оформленням, зроблено з 60% Pinot Noir та 40% Chardonnay. Яскраве, з виразним ароматом вино, наповнене нотами чорного трюфеля, франжипана, мигдальної шкірки. У смаку яблука конфі, абрикос, вишня та суниця.

Джерело: thedrinksbusiness.com
Фото: facebook.com/champagneboizel, boutique.boizel.com

У березні головний закритий майданчик елітного алкоголю – La Place de Bordeaux, представить Champagne Boizel Joyau 2008. «Ми впевнені, що досвід великих виноторгівців Бордо може забезпечити Joyau розширену і, в той же час, більш цілеспрямовану міжнародну дистрибуцію, що повністю відповідає нашій рішучості зміцнити імідж цього елітного вина, – каже Флоран Рокес-Буазель (Florent Roques-Boizel), співголова Boizel. […]

Продаж Château Lascombes

Компанія Lawrence Wine Estates з долини Напа оголосила про придбання культового Château Lascombes. Подробиці угоди не розголошуються.


Американська компанія на чолі з Гейлоном Лоуренсом (Gaylon Lawrence) та Карлтоном МакКоєм (Carlton McCoy) підтвердила купівлю Château Lascombes. Таким чином, можна офіційно заявити, що почесний винороб Домінік Беф (Dominique Befve) пішов з посади директора історичного шато. Подробиці угоди не розголошуються, але в Lawrence Wine Estates кажуть, що йдеться про «кілька сотень мільйонів євро».

Château Lascombes

Генеральним директором Château Lascombes Домінік Беф став у 2001 році. До цього мосьє Домінік мав 10-річний досвід роботи директором у таких легендарних господарствах як Château Lafite Rothschild, Duhart-Milon та Château l’Evangile.

Розповідаючи про Château Lascombes команда Drinks+ не може не згадати про своє особисте знайомство з мосьє Домініком Бефом і про ті теплі дружні почуття, якими ми сповнені до нього з першої хвилини знайомства.

Château Lascombes

Ми пишаємося, що свого часу брали інтерв’ю у великого винороба, а через деякий час у Château Lascombes відбувся урочистий обід на честь Drinks+ (це дуже захоплююча історія та незабутній досвід), на якому, до речі, як стартер Домінік Беф запропонував власне вино, що випускається їм у партнерстві з дружиною Пією, починаючи з 2005 року – Confidence de Margaux 2014. Далі були незабутні вінтажі Lascombes та меню з чотирьох страв… І, звичайно, безліч дивовижних винних історій.

Команда Drinks+ сподівається, що мосьє Домінік не піде з виноробської стежки і разом з дружиною випустить ще багато яскравих вин.

Château Lascombes

На сайті Château Lascombes нові його власники написали, що стати керуючими цього історичного маєтку є великою честю для їхньої компанії. «Цьому шато належать одні з найкращих виноградників у Марго (Margaux AOC), і наша сім’я з нетерпінням чекає можливості піклуватися про Château Lascombes, – сказав Гейлон Лоуренс. – З такими винятковими виноградниками ми впевнені, що зможемо виготовляти одні з найнеймовірніших вин у регіоні». «Château Lascombes – особливе місце», – додав Карлтон Маккой.

Фото: facebook.com/chateaulascombes/photos

Компанія Lawrence Wine Estates з долини Напа оголосила про придбання культового Château Lascombes. Подробиці угоди не розголошуються. Американська компанія на чолі з Гейлоном Лоуренсом (Gaylon Lawrence) та Карлтоном МакКоєм (Carlton McCoy) підтвердила купівлю Château Lascombes. Таким чином, можна офіційно заявити, що почесний винороб Домінік Беф (Dominique Befve) пішов з посади директора історичного шато. Подробиці угоди […]

Гастровечеря з винами від Сергія Стаховського

Вже сьогодні, 13 лютого, у ресторані «Глек» відбудется дегустація він Stakhovsky Wines, виноробні, яка другий рік поспіль стає номінантом Wine Travel Awards.


Stakhovsky Wines – крафтової сімейної виноробні, заснованої легендою українського тенісу Сергієм Стаховським, зовсім недавно виповнилося три роки. Наразі Стаховський може похвалитися одними з найкрасивіших виноградників Закарпаття. Вина Stakhovsky Wines можно знайти у Франції, Чехії, Словаччині, Польщі, Японії, Естонії, Великій Британії, Австрії. Traminer W, Saperavi ACE 2018 тв Cabernet Sauvignon Ace 2019 можна придбати в La Cité du Vin (Бордо).

Stakhovsky Wines

Другий рік поспіль Stakhovsky Wines стає номінантом Wine Travel Awards.

Сьогодні, 13 лютого о 18.30, у ресторані сучасної київської кухні «Глек» відбудется дегустація він Сергія Стаховского.

На вечорі буде представлено чотири страви від шеф-повара ресторану «Глек» Андрія Северенчука та п’ять вин Stakhovsky Wines:

  • Шардоне Резерв 2020
  • Мерло 2019
  • Мерло Резерв 2019
  • Сапераві 2018
  • Сапераві Резерв 2018

Stakhovsky Wines

Також якщо хочете спробувати Stakhovsky Wines, приєднуйтесь до дегустації шести номінантів Wine Travel Awards (Family Winery SHABO, Beykush Winery, 46 Parallel Wine, Stakhovsky Wines, Villa Tinta, Big Wines (українське відділення Vinos de La Luz), організованої командою WTA на ProWein у вівторок, 21.03.2023 о 16.00, зал 13 (Форум 13.2).

Вже сьогодні, 13 лютого, у ресторані «Глек» відбудется дегустація він Stakhovsky Wines, виноробні, яка другий рік поспіль стає номінантом Wine Travel Awards. Stakhovsky Wines – крафтової сімейної виноробні, заснованої легендою українського тенісу Сергієм Стаховським, зовсім недавно виповнилося три роки. Наразі Стаховський може похвалитися одними з найкрасивіших виноградників Закарпаття. Вина Stakhovsky Wines можно знайти у Франції, […]

X
Украина